Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kompakt vízhűtés
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mini-ITX
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
11hh
tag
NPP pályázat esetén a bővítésre ezt írták:
A Napenergia Plusz Program célja a bruttó elszámolásba kerülő HMKE rendszerek támogatása. Mindezek megfelelően szigetüzemű műszaki tartalommal rendelkező beruházás nem is támogatható és elvárt, hogy a megvalósuló rendszer csatlakozzon a közüzemi villamoshálózathoz. Vagyis arra rátermelni és onnan vételezni képes energetikai beruházások támogathatók.
Tájékoztatjuk, hogy a támogatás felhasználásával már megvalósított, bruttó elszámolásba került tárolóval ellátott napelemes rendszer fenntartási időszakon belül történő bővítése nem kizárt. Azonban a bővítés csak olyan módon valósítható meg, hogy a támogatás felhasználásával beüzemelt vagyontárgy megmarad eredeti, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvben, vagy kivitelezői teljességi nyilatkozatban és az elosztóhálózat-üzemeltető általi átvétel és üzembe helyezés igazolására szolgáló dokumentumban rögzített helyén és funkciójában. Tehát a támogatás felhasználásával kivitelezett rendszerelemek nem szerelhetők le, nem idegeníthetők el a fenntartási időszakon belül, az energetikai bővítés csak azok megmaradásával, azok működését kiegészítve valósítható meg.
Üdvözlettel:
NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
E-mail: napenergiaplusz@nffku.hu
Web: https://napenergiaplusz.nffku.hu
-
4D4M
senior tag
Jövőállóság szempontjából manapság milyen topológia szerint célszerű felépíteni egy épülő házban az elosztóhálózatot általánosan gondolkodva? Gondolok itt olyanra, hogy ha később felkerül egy jóképességű hibrid inverter és esetleg felnő a jogi háttér a szünetmentes üzemre, akkor ebből ne legyenek kötöttségek.
Per pillanat nekem úgy áll össze a dolog, hogy a
– ház,
– autótöltés,
– energiatárolás,
– energiatermelés
megkülönböztethető részeknek egy pontban legalább össze kell futniuk, ami praktikusan tud lenni a garázsban kialakított első főelosztó, ahonnan megy tovább a lakás alelosztóba a megtáplálás. Viszont ha a szünetmentes üzem csak néhány a házban lévő dologra korlátozódhat a teljesítmény miatt, akkor a két elosztó között valami cizelláltabb kapcsolat szükséges mint egy 5x10-es kábel. Szívesen venném a meglátásokat, hogy van-e itt optimum.ps.: szándékosan választottam külön a termelést és a tárolást, mert lehet számítani arra, hogy az AC kapcsolt akksik is labdába rúgnak a jövőben, ami egy újabb bonyodalom. Nem beszélve a V2G lehetőségről.
-
Degeczi
nagyúr
Solaxnál (de könnyen lehet, más márkáknál is) a 3 fázis átlagával csak a teljesítmény leszabályozási feszültséget számolta. Volt is ezzel gondom, míg nem javították ki a túl magas hálózati feszültséget, mert a fázisok közt nagy különbség tudott előállni, így egy viszonylag alacsonyra állított háromfázisú átlag ellenére is könnyen előfordult, h mégis átlépte egyetlen fázison a 253V-ot (ami viszont majdnem azonnali lekapcsolást eredményez, ott nem számít a többi fázis, egyiken sem enged túl magas értéket), ezért nem sokat segített a feszültségfüggő teljesítményszabályozás.
A visszakapcsolásinál asszem szintén nem a 3 fázis átlagát nézte, emiatt történt meg gyakran, h egy délelőtti lekapcsolás után egész késő délutánig lekapcsolva maradt, mert vmelyik fázison mindig épp a határ fölött maradt, hiába lett volna a másik 2 már elfogadható.
-
VaZso
senior tag
válasz
zhorvath #66195 üzenetére
Valami olyasmit, hogy, ha bármely 10-perces időtartományon belül számolt átlagfeszültség egy adott értéket átlépi, akkor leállítja a termelést.
Nem tudom, melyik gyártó pontosan hogyan számolja, ill. 3-fázisú rendszerben számol a három fázissal is - összejön a más-más fázison lévő túlfeszültségekből is a tíz perc.
Azt még ennyire sem tudom, ez pontosan milyen viszonyban is áll a szolgáltató által elvártnak gondolt paraméterekkel...
-
zhorvath
aktív tag
Tud abban valaki segíteni, hogy mit jelent pontosan a 10 perces túlfeszültség-védelem feszültségküszöbe?
Köszönöm! -
tasiadam
veterán
válasz
molnartibor #66188 üzenetére
az ecoflow szimpatikus, a delta 2 meg kb tudja is azt, ami kell
-
tasiadam
veterán
arra sima tűzrakás. Ez ideiglenes megoldás lesz. 2 ház van egymás mellett, csak út választja el őket, ami alatt és fölött nem húzhatunk el kábelt. A faház nemsoká össze lesz rakva, és elsődlegesen ez a pár fogyasztó lenne a cél, azaz ne kelljen mindigf elmenni, hosszabbítót elővenni, majd kihúzni, lefőzni bármit, és visszavinni, hanem ott lenne az akksin az inverter, bedugom, lefő, kihúzom és jóccakát.
-
dobolan
senior tag
válasz
tasiadam #66183 üzenetére
Nem úgy értette, hanem a 12V-os rendszerhez ilyen max. 100-150W-os forralót tudsz használni, amivel lehet, hogy 10 perc mire fél liter vizet felforralsz.
Ha mindenképpen alacsony feszültséget akarsz akkor inkább 24V-ost célozd meg, sorba kötsz 2 darab 12V akksit és meg is van. -
tasiadam
veterán
üdv
Lesz egy kis 12v-os szigetüzemű rendszerünk faházon, inverterrel és töltésszabályzó, blab la bla.
Lényeg, hogy 3 dolgot kéne elviseljen:
1 vízforraló
1 kávéfőző
12v-os világítás
A nagyobb fogyasztókra azért nincs szükség, mert letudunk húzni 220v-ot, ha kell, és normál hálózati áramról menne.
A vízforraló pár száz watt, ugye 1-2p és végez
A kávéfőző csepegtetős, az is pár száz watt.
Az inverter 1500w körüli.Ekkora használathoz milyen akksi ajánlott?
Láttam banner és hasonló munkaakksikat. Ők hogy viselik a folyamatos töltést?
Szinte sosem fordulna elő, hogy 3 napnál többet lennénk ott, és nem kergetjük a szívritmusszavart, emiatt napi 2-3x lenne csak bekapcsolva minden eszköz arra a pár percre. -
11hh
tag
válasz
Brandynew #66161 üzenetére
Én végeztem el a módosítást. Először ellenőriztem, hogy a CT lakatok helyesen vannak-e felrakva, és nálam jó volt az irányuk. Ezután feljegyeztem a hozzájuk tartozó vezetékek színeit, majd az inverternél megcseréltem a megfelelő vékony CT vezetékeket. Mindezt biztonságosan végeztem: előtte kikapcsoltam az invertert és lekapcsoltam a megszakítókat. A módosítás elsőre sikerült! Gondolom a használati útmutatóban benne van, a deye-ben tuti.
-
313313
addikt
válasz
wik_406 #66176 üzenetére
Valószínű abból, de én azt nem látom....
Van egy 180-as regiszter, össz vételezett
Van egy 181 okt 14-től április 14-ig ide mér az óra
Van egy 182 április 15-ől okt 13-ig ide mér az óra.
Ha nem dolgoznék ott ahol és tudnám hogy mér az óra, azt is mondhatnám hasra 3-ba szedték a fogyasztásomat. Ellenőrizni nem tudom, mert az órába olyan szinten nem látok bele, mint ők. -
313313
addikt
Megjött a januári számlám. Dolog érdekessége a mérő folyamatosan a 181-es regiszterbe mért. Mivel HMKE-ra és H tarifára is rakható ez a mérő.
Ez meg lett a számla. Tehát független, hogy az user mit lát a mérőn, a kiolvasó központ oda rakja a fogyasztást, ahova rogszabály szerint kell. Mivel egyenlőre egységes az ár nagy jelentősége nincs. De ha 3 különböző ár lenne már aggájos, mit miért mértek hoza....
Nagyjából jó a bontás, 17-21-ig időszakban szinte végig megy a klíma, este (19.00-20.00 közt) indítom a mosogatógépet, ha olyan a vacsora megy a tűzhely/sütő és néha indul egy mosógép este 20.00 körül is... -
eegerferenc
csendes tag
Most kaptam meg a 2025 januárról szóló résszámlát. Lakossági A1 van rajta. Éves fogyasztás 5MWh felett is, okosmérő is, HMKE is. Normális, hogy még semmilyen utalás nincs KIF4-re? Vagy az csak de jure van 2025.01.01-től de facto pedig olyan tempóban rakják át az embereket, ahogy tudják?
-
bb71
őstag
.....
-
VaZso
senior tag
válasz
313313 #66166 üzenetére
Kis kiegészítés Bradinew-nek érthetőség-javítási célzattal.
- Áramváltó iránya:
* a "lyukon" "balról jobbra" vagy "jobbról balra" van átfűzve a mért vezeték.
* Általában az áramirányt jelölik is az áramváltón.
* Ha az áramváltótól eljövő vezeték van megfordítva a bekötési pontnál, az is fordított iránynak minősül (lehet jól felrakott áramváltó fordított bekötéssel is rossz és fordítva felrakott áramváltó fordított bekötéssel is jó).
* Áramváltó ne legyen felrakva úgy, hogy az átmenő vezetéken áram folyik és az áramváltó vezetékei nincsenek lezárva (nincs bekötve). Ha nincs (még) hová kötni, akkor rövidre kell zárni az áramváltó kivezetését, de mindig kell valami legyen az áramváltó kivezetésén, ha áram folyik a vezetéken, amire csatlakoztattad.- Megfelelő fázishoz megfelelő áramváltó:
* Az L1 jelű fázishoz az L1-hez tartozó áramváltó kerüljön, tehát figyelni kell arra, hogy az L1 fázis áramváltója arra a kivezetésre legyen kötve, ami az L1 fázis áramváltójának fogadására szolgál... és ugyanígy L2 és L3-mal. -
Doki16
addikt
Jól tudom, hogy feszültség alatt nem tanácsos az áramváltókat levenni és megfordítani vagy cserélgetni?
-
Strezi
őstag
válasz
Merre vagy? Erre egyértelmű módszer van. Lassan átállok Solaxra is...
Egyébként szinte biztos hogy jobban jársz ha magadnak csinálod ezután, ha ennyire sötét a villanyszerelő, csak kavar, és magyaráz :/
Fontos hogy a tekercs által mért fázisok sorrendje is megegyezzen az inverter bekötésein F1, F2 F3 szerint! Ezt akár a lakáselosztónál szépen egyesével felkapcsolva is lehet ellenőrizni. -
kcsa
veterán
válasz
Fázishelyesen, jó irányban, a hálózati betápra. Teljesen random találat netről pl. ez itt., természetesen a 2-6 lépések érvényesek.
-
kcsa
veterán
válasz
Brandynew #66154 üzenetére
Pedig még mindig ugyanaz amit múltkor megírtam, de látom most már a többiek is.
-
Brandynew
őstag
válasz
osztraksajt #66155 üzenetére
Nem tudom, lehet, most majd megint eljön a villanyszerelő. Köszi a válaszokat.
Váltóáramnál az miért probléma, ha fordítva vannak?
-
Doki16
addikt
válasz
Brandynew #66154 üzenetére
Biztosan az áramváltók vannak rosszul feltéve. Múltkor nálam a villanyszerelő 1-2-3 helyett 3-2-1 sorrendben rakta vissza a fázisokra és akkor mutatott ilyen irreális 8kW vételezést a hálózatból úgy hogy a ház rá se volt kapcsolva. Meg lett fordítva a sorrend és egyből jó lett.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok!
A SolaX app továbbra is irreális dolgokat mutat. Már 3 fázisú a Fí relém és 3 fázis megy be a lakásba is, a mérőtekercseket is csekkolta villanyszerelő.
Kb. semmi nem megy, és így mutat 4-5 kW fogyasztást. És érdekesség, ahogy süt ki a nap és többet termel a napelem, úgy mutat egyre magasabb fogyasztást, és a napelem termelésemelkedésével párhuzamosan a hálózatból is többet szív. Tehát pl. reggel, amikor volt 500W termelés, akkor vett a hálózatból 1000W-ot, most termel 2000W-ot a napelem, vesz a hálózatból 2500W-ot. És ez mind a ház irányába megy, az akksit nem tölti.
Mi lehet ez?
-
turcsikg
csendes tag
A zsindelylapok egymast fedik. Ahol a felso lap also vege van, a felallo resz ott log ki alola. A hosszu szar a csavarozassal viszont bent van teljesen a zsindely alatt. Nem megy at rajta a csavar, igy nem is szakitja at.
Ez a 2. reteg zsindely, igy nem annyira egyenletes a felulet. Ha a vas ha felul van, nehez tokeletesen tomiteni.
Az aszokcsavar is atmegy a zsindelyen sajnos.
-
bb71
őstag
válasz
molnartibor #66151 üzenetére
Igen, eddig én is az ászok csavarról olvastam.
-
turcsikg
csendes tag
Ilyen L alaku tartóvasat keresek, amit a zsindely alá be lehet csavarozni. (Épp tetőfelújítás van, és most alá be lehetne rakni, nem kéne később átlyukasztani.)
Székesfehérvári bolt elönyt jelentene, mert péntekre kéne, de weboldal is jó, hátha megerkezne futarral is.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Strezi #66034 üzenetére
Pár nappal utána nekem is jött az értesítés, hogy január 1-től KIF4-ben vagyok. Persze a villanyórából kiolvasott aktuális tarifa még mindig csak 2 érték között váltogat. Következő januárig van idejük megoldani, de azért kíváncsi lettem volna a statisztikára, hogy bármi beavatkozás nélkül milyen lenne az eloszlás egész évre nézve.
-
-szabi-
addikt
Hi
Decemberben cseréltek okosórára. Démász.
Azt mondták jön majd egy elszámoló a leszerelt óra állásáról.
Ebből még semmit nem láttam.
Erre kb mennyit kell várni? -
axioma
veterán
válasz
gorbep #66134 üzenetére
En tavaly nem kaptam semmit pedig valami 8500-at kaptam toluk. Iden mi fizettunk kicsit, igy nem is varhato, de [ont nem erdekelne, en mar idenre beadtam mindent, ha lekestek a hataridot en nem fogok miattuk modositani.
Amugy utolag neztem a tervezetem, abban se volt benne... -
gorbep
senior tag
válasz
gyulaszu #66133 üzenetére
Ez a 2024 adóévre kiállított igazolás, amit az SZJA törvény szerint a kifizetőnek kellett kiküldenie 2025.01.31-ig... neked meg be kell írni a 2024 évi SZJA bevallásodba... ha nem kerül bele automatikusan... 5 évre visszamenően önrevízióként a korábbiakat is beviheted következmény (bünti) nélkül. Az hogy az adómentességi sávba esik nem jelenti, hogy nem kell bevallani...
-
-
H-Mano
tag
Szaldó, éves elszámoló számlával kapcsolatban van tapasztalat?(E.ON Fejér megye)
Nálam a múlt évben 01.15-én voltak kint (más óra is van)személyesen "csippantani" [smart óra], 02.05 volt a fizetési határidő.
Idén 01.13-án voltak és még semmi (levél)sem érkezett...
Az MVM számláz már, jól tudom? -
snooze
veterán
olyan pontosak ezek a becslések az mvm-töl.. link
-
Attiskaaa
tag
válasz
eegerferenc #66094 üzenetére
Szia.
Igen ezt.
így csináltam és a setappban simán engedte a modbus bekapcsolását.
Kiegészítem:
Modbus over TCP.
Miközben a felhős is megy. -
VaZso
senior tag
válasz
Jolida #66113 üzenetére
Ebben az eseten is áll a kérdésem azon része, hogy vajon miként tárolja ezt az adatot az inverter szoftveresen.
Amennyiben az inverter újraindítása után is megmarad az itt megadott érték (ez erősen valószínű), akkor az írások száma potenciálisan csökkenti az inverter élettartamát.Ha naponta háromszor korlátozzák ideiglenesen az inverter termelését, az "csak" 6 írási művelet az adott napra... tehát kérdés, milyen eszköz és milyen módon tárolja az inverter adott beállítását... és úgy mellesleg ez a kérdés vonatkozik az összes többi beálítás módosítására is, ill. ezek egymásra hatására (pl. teljes blokk tartalmaz n beállítást, vagy adott területet írja körkörösen beállítás-mentésenként, ill. egyéb kreatív megoldások)...
Komolyan érdekel.
-
BB9000
senior tag
Van már valami konkrétum a tavaly októberben bejelentett online adatszolgáltatási kötelezettségről? Elkészült már a végrehajtási rendelet?
-
VaZso
senior tag
válasz
gorbep #66102 üzenetére
Ami azt illeti, lehetne kicsit (felénk is) nyíltabb a kommunikáció technikai része...
Hozzáteszem, adott invertereknél, ahol a netes kommunikációt egy külön hardveregység végzi, alapjában nem az inverter frissítése tűnik a fő kérdésnek, hanem a kommunikációs modulé... hacsak nem akarnak adott esetben az inverteren keresztül beállítható megoldást, de ugye több inverteren kijelző sincs... így viszont kevésbé érthető a Magyarország-specifikus inverter firmware.
...viszont ezeknek a kommunikációs hardvereknek szokott lenni pl. webes vagy applikációs konfigurációs felülete, ide be kellene kerülnie valahogy ennek a kommunikációs szervernek.
Egyik kérdés, ami a távoli konfigurációról felmerül bennem, az az inverter konkrét, belső konfigurációjának tárolása - maga az adattárolásra használt megoldások - több-kevesebb írási ciklus után elfáradnak, és nem valószínű, hogy az inverterben FRAM vagy battery-backed RAM lenne ennek szánva, vagyis elég könnyen okozhat egy gyakori távoli konfiguráció inverter tönkremenetelt ("kilyukadást").
Ha az invertergyártók módosítanak az inverterük firmware-én is emiatt, akkor felmerülhet ez is indokként (RAM-jellegű változókban kellene az ideiglenes konfigurációs adatokat tárolni és nem Flash / EEPROM-okban mint a rendszer-konfigurációt).Másik kérdés, hogy jó lenne, ha definiálnák, mit is szeretnének konkrétan beállítani... alapvetően a hálózat felé termelt többletenergia szabályozása lehetne a cél, de nem szabadna a felhasználó önfogyasztásának megtermelését vagy saját akkumulátortöltését befolyásolni.
A fentiekhez képest nagyon csendben van róla mindenki.
A kommunikációs hardveren biztosan kellene az invertergyártónak valamit módosítani... és pl. Sungrow inverternél 1 socketen kommunikál a saját "felhőjével", másik socketen tudok Modbus-TCP kérést intézni... harmadik socketet, ha jól emlékszem, nem fogad (legalábbis WiFi-n).
Tehát a korábbi funkcionalitás megtartásához a hardvernek legalább egy 3. socketet is engedélyezni kell, ami nagyobb memóriaigény, stb... és le kell kezelnie plusz egy kommunikációt a nagy-testvér felé.Lehetne amúgy ez egy dokumentált interfész, amit általánosan lehetne használni, de a nagy titkolózás sohasem jó, különösen egy kikényszerített megoldásnál...
-
-
Jolida
tag
válasz
Polllen #66103 üzenetére
Minden esetre azért elköltenek majdnem 10Mrd-ot.
[link]"A projekt célja, hogy az Energetikai Adatszolgáltató Platform (a továbbiakban: ENAP) fejlesztésén keresztül, mesterséges intelligencia megoldások bevonásával támogassa a villamos energia ágazat területén egyes kiemelt energetikai adatok összegyűjtését, elemzését, valamint terjesztését."
"A projekt a fogyasztási adatokon túl egyes termelési adatok becsatornázását is célozza, elsődleges hangsúlyt fektetve a fotovoltaikus (PV) erőművekre. Míg a fogyasztási adatok tekintetében a projekt időkeretén belül célozza a hagyományos és okosmérős/AMR adatok teljeskörűségét, addig az inverter adatok tekintetében elsődlegesen műszaki pilotokat valósít meg, kialakítva azt a képességet, amely az inverter adatok gyűjthetőségét, valamint azok szabályozhatóságát szolgálja. "
"2026.04.01. Indul az üzemszerű szolgáltatásnyújtás"
-
Polllen
nagyúr
válasz
eegerferenc #66096 üzenetére
És a FEAK (aka FAÉK) részéről volt már valami kommunikáció, hogy pontosan mit akarnak? A weboldaluk még mindig nem túl informatív.
-
gorbep
senior tag
Én is inkább erre a megoldásra tippelnék... persze semmi biztos infóm nincs... de logika ebben lenne, ez a megoldás mindenkinek vállalható/kedvező... FEAK, Gyártó, felhasználó
#66096 eegerferenc
Nem is tudtam, hogy két RS-458 interface van... ha oda jutok, lehet hogy majd privátban kereslek ez ügyben...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Egyedi ékszerdobozka
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8