- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sloja
tag
Sziasztok! Én kértem segítséget egy Goodwe 2500 GW-2500-XS inverterrel kapcsolatban, hogy miért kezd minden nap ugyanabban az időben. Miután a telepítő nem volt hajlandó foglalkozni a témával ( fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményeztem ellenük 7 hete, eddig semmi). Ezután a hazai importőr szervizéhez fordultam, akik kb. azzal ráztak le, hogy ezek az olcsó inverterek ilyenek. Majd a GDW Support EU-hoz fordultam segítségért, akik távolról beállították az invertert, hogy a grafikon a valós időt és ne a télit mutassa. A késői kezdés (8.15) viszont maradt. Ezzel kapcsolatban küldtek egy üzenetet: "Dear costumer please measure the current of the PV sting at 7:30 am and give us feedback. It should be more than 1A.", ezt már csak nagyon homályosan értem. Villamossági tudásom nulla. Mit kéne megmérni amit biztos nem tudok?
-
törölt tag
Azt szeretnék, hogy mérd meg a DC elosztóban a panelek felől átfolyó áram erősségét, aminek 1 A-nél nagyobbnak kellene lennie. A méréshez vagy DC -re alkalmas lakatfogó kell, vagy az áramkört megbontva egy sorosan bekötött DC árammérő. Az utóbbi módszerhez némi villamos képzettség ajánlatos. Mindezt 7 óra 30 perckor kell elvégezni, valamint visszajelzést kérnek tőled.
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz #94522368 #47403 üzenetére
Az áramkör bontását sorosan kötött árammérésre nem javaslom, lévén az inverter stringeknek jellemzően több száz V-os feszültsége szokott lenni, ami veszélyes feszültségszint, veszélyesebb mint a hálózati 230/400V AC fesültség.
...úgyhogy óvatosan ezzel, nem játék...
...marad a DC lakatfogó és a csatlakozások NEM piszkálása. -
MrBabineni
csendes tag
Sziasztok!
Mult heten allt uzembe (akkor cserelte le az Elmu az orat) az EnergOptimo altal szerelt HMKE (Huawei inverterrel).
Amiota megy, furcsasagokat vettem eszre a lakasban:
- az addig kifogastalanul mukodo taviranyitos redonyok nem mennek le, csak sokadik probalkozasra. Ha egyszerre inditom oket akkor kb a fele indul meg.
- a mosogep neha nem indul, neha mosas kozben megall, majd egyszer csak ujra indulHa kikapcsolom az invertert (es csinalok egy aramszunetet) akkor minden rendesen mukodik.
Ennek mi lehet az oka?
-
törölt tag
Ha a DC doboz felett nincs a piros és a fekete vezeték védőcsőben vagy csatornában, akkor mindenféle megbontás nélkül tudsz mérni a kép alapján.
A vezeték a lakatfogó közepén legyen átvezetve ( a műszeren jelölve van).
Ha nem szeretnél negatív áramértéket látni a feketén mérj ( az egyenáram a negatívtól a pozitív pólus felé halad).De inkább kérj meg valakit, akinek van ilyen műszere, valószínűleg használni is tudja.
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
válasz MrBabineni #47406 üzenetére
Az milyen mosógép ami áramszünet esetén is működik? Instant get!
komolyra fordítva: célszerű lenne mosógép konnektorban mérni egy feszt. Lehet valamit nem annyira jól kötöttek be.
Akár a 0 és a föld közt is.[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
edeleny
őstag
-
MrBabineni
csendes tag
válasz Andras6800 #47411 üzenetére
Koszi! Termeszetesen az aramszunet utan megy minden rendesen.
Ugyanebben a konnektorban (kicsereltem) a szaritogep rendesen mukodik.
De akkor meretek egy feszultseget.
-
Frankie50
tag
Az igaz, nálam már bekapcsolt tegnap 5 órakor, mind a két sztringen meg volt az induló feszültség, és 6 órakor kezdett termelni. Az nem derül ki nekem a leírásból, hogy az inverter bekapcsol-e előbb, és csak a termelés indul jóval később, vagy addig alszik a rendszer és akkor kapcsol csak be.
Ezt valszeg nem én fogom megoldani -
Danex
addikt
+ #44098Danex
Update:
Telepítő azt mondja visszahívás után a kapuból megmagyarázva, hogy jó ez, jól hoz ez nincs ezzel gond.
Független szaki:
Azt mondja, hogy hát ezt 2 stringre kell osztani és akkor jó lesz, de nem volt túl meggyőző.
Mi:
Még mindig nem értjük, hogy 16db 410W-os 40V-os panelt miért kéne 2 stringre bontani mikor az inverternek a "Full power MPPT voltage range: 240 V ~ 850 V" miatt nem indokolná és az 11A alatt is maradna a teljes sorba kötés esetén.
Kérdés mi vagyunk a helikopterek?
Illetve tud ajánlani esetleg valaki Borsod megyében egy nem átbaszós napelemest aki úgy ért is hozzá?
Köszi. -
tothjozsef
aktív tag
Démász terület, 2 hete cserélték le az órát (ze316.d0.a0b045-110 típusra egyébként), gondoltam küldenek valami új szerződést, vagy jelzést hogy mi a további teendő, de semmi. Kell valamit tennem, hogy éves elszámolásom legyen? Illetve mi a helyzet a vezérelt mérővel, mivel olyanom is van.
-
robi-k
őstag
válasz tothjozsef #47419 üzenetére
Ha az MVM a szerződött partner (még ha a DÉMÁSZ is a villamos hálózati szolgáltató), akkor az MVM-nél kell kezdeményezni a szerződésmódosítást.
A vezérelt mérőnek semmi köze a napelemes rendszerhez (és a normál mérőhöz), azt nem érinti. -
axioma
veterán
Aki regebbota hmke-s es kell reszszamlat modositani, nektek tudja az app vagy az online ugyfelszolgalat az ora szamat? [ELMU teruleten de mar korabban is MVM-es vagyok.]
Egyiken se lehet nalam emiatt reszszamla-erteket modositani.
Telefonon viszont ahhoz kepest 10 percen belul me'g azt is felvettek hogy a hanguzenet szar a beazonositasnal. Es elkuldte hattercsoportnak hogy 0-ra allitsak -> vszinu o se tudja. -
S-eye
senior tag
Sziasztok, a lenti panel milyennek minősül? Vehető? Gondolom valaki legyártja nekik, de nem tudom megtalálni.
[V-Tac]V-TAC 410W napelem 62 558 Ft
Műszaki adatok szabványos vizsgálati feltételek (STC) alapján:
Csúcsteljesítmény (Pmax): 410W
Maximum feszültségteljesítmény (Vmp): 31.46V
Maximum áramteljesítmény (Imp): 13.04A
Nyílt áramköri feszültség (Voc): 37.45±3%
Rövidzárlati áram (Isc): 13.85±3%
Modulhatékonyság (%): 20.97%
Műszaki adatok Névleges üzemi cella hőmérséklet (NOCT) alapján:
Csúcsteljesítmény (Pmax): 304.8W
Maximum feszültségteljesítmény (Vmp): 29.2V
Maximum áramteljesítmény (Imp): 10.44A
Nyílt áramköri feszültség (Voc): 35.03±3%
Rövidzárlati áram (Isc): 11.16±3%
Hő- és maximális értékelés:
Maximális rendszerfeszültség (V): 1500V
Maximális sor biztosíték érték (A): 25A
Teljesítménytolerancia: 0~+3W
Pmax hőmérséklet együttható (W/°C): -0.350%/°C
Voc hőmérséklet együttható (V/°C): -0.285%/°C
Isc hőmérséklet együttható (A/°C): +0.045%/°C
Névleges üzemi cella hőmérséklet (NOCT): +45±2°C
Működési és tárolási hőmérséklet: -40 ~ + 85°C
Mechanikai jellemzők:
Cella típusa: 182x91 Mono félcellás típus
Elrendezkedés: 108 db (12x9) cella
Méret: 1722x1134x35mm
Súly: 21.5Kg
Üvegpanel: 3,2 mm magas erőátvitelű, alacsony vastartalmú edzett üveg
Keret: Eloxált alumínium ötvözet
Elosztódoboz: IP67/IP68 3 diódával
Csatlakozók: 4 mm²-es 100 cm hosszú kimeneti kábelekkel, MC4 csatlakozóval
Szélterhelés: 2400Pa
Hóterhelés: 5400Pa -
robi-k
őstag
válasz tothjozsef #47422 üzenetére
Igen.
-
bobace
addikt
Valami occsó kínai panel lehet, ha a VTAC LED termékek tartósságából indulunk ki, nem sok jót ígér. De nyilván ez más dolog, de ettől én tuti valami nevesebb gyártó termékét venném.
Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.
-
Varszegig
veterán
Sziasztok,
Tetőablak csere miatt le kéne szerelni x napelemet a tetőnkről (x <=30, majd az ács nemsoká megmondja, melyik van útban), és az ácsmunka végeztével meg vissza. Solaredge optimalizálókkal szerelt rendszer. Tudtok ajánlani olyan telepítőt, aki nem a világ végéről jön (Pécel, Pest (vár)megye a tetthely), és ért is hozzá, és elfogadható áron megoldja?
Az eredeti telepítő a Wagner volt, de egyrészt nekik szerintem nagyon vastagon fogna a kiszállás 2x Dunakesziről, másrészt kicsit hűvösödött az utóbbi időben a kapcsolatunk a garanciális ügyfélkezelésük miatt, szóval őket csak legvégső esetben juttatnám fizetős munkához.Köszi előre is.
-
modflow
veterán
Hű de új lett ez a FusionSolar.
Láttátok? -
edeleny
őstag
Csak érdekesség!
Ugye a nap keleten kel. Ilyenkor még keletebbre, ami már kicsit észak! (ha jól tudom, akkor azimut - 100 fok körül.)
A paneleim totál délkeletre vannak. (45 fok) Ilyenkor majdnem a hátukat éri a nap. 9 óra körül éri a napfény őket, felülről!
Na, tegnap rekord közeli nap, teljesen felhőtlen ég! 8,40-kor a termelés 0,56 kW.
Má reggel vastagabb fátyolfelhők ugyan abban az időben a termelés 1,2 kW!
Szórt fény!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Danex
addikt
válasz kardkovacsi #47438 üzenetére
-
S-eye
senior tag
válasz kardkovacsi #47431 üzenetére
Megerősítettetek, hogy ne elégedjek meg a noname-mel. -
313313
addikt
válasz tothjozsef #47419 üzenetére
Várjál türelmesen, egyszer érkezik a szerződés, tippre 1-2 hónap biztos lesz... (volt aki 1,5 év után kapott...)
Elvileg 2 hete megy a tendszer, elszámoló számlát kiküldték előző órához a leszetelt állással azt fizesd ki.
Ha diktálós voltál, ne diktálj, kb 3 hónap múlva kapsz számlát, ha általányos voltál kb 1 hónap múlva. Ha megétkezik a számla betelefonál, ott éves elszámolást és havi 0-ás számlát kérsz napelem miatt. Majd törölteted a számlát. Előbb hiába kéred, ha menetközbe készült, az úgy is kiküldi, meg idő mire mindenki lát makd mindent.
Vezérlettel semmibteendő, kivéve ha van bojlerod. Azt át kell köttetni elosztóba nappalira, ha bele lett kalkulálva a napelemes rendszerbe, de időzíteni érdemes. Ha nincs belekalkulálva a termelésbe, maradjon a bojler ott ahol van, havonta fizesd a számlákat....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
edeleny
őstag
válasz cinemazealot #47448 üzenetére
Mono!
Bár, nem tudtam, meg kellett néznem! Az nem friss tapasztalat, hogy így nyáron reggelente felhős időben jobban termelnek, mint szikrázó napsütésben!
400 W-ak.
Most csak ugyan iylen 400-W-t (ugyan ez a ygártmány) vagy bármilyne más 400 W-t is feltehetek?[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Borisz76
veterán
Véletlenül nem Hajdúszoboszlón történt ?
Mert az az esti órákban történt, naplemente után.
Ebből következik, hogy semmi köze a napelemes rendszerekhez, nem amiatt gyulladt ki.Valószínűleg elfáradt, elöregedett és simán megadta magát.
Semmi sem tart örökké.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem