- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Con13
csendes tag
Üdv... a kérdésem a memóriámmal kapcsolatban tenném fel, mert érdekes anomáliákat mutatnak.
Van 4x4 gb Patriot Viper 1866Mhz cl10 -es memóriám.
A problémám a következő, ha torrentről töltök akkor a 16 gb ram megtelik, szóval 99%-on fut addig amíg a gép be nem fagy.
De csak torrentnél és internet letöltésnél, 120/50-es netem van a T-home nál 15-16Mb-al tudok tölteni, nem-e ez lenne a probléma kulcsa, arra próbálok kilyukadni hogy nem e a gyors letöltést nem bírják a vincseszterek, mivel hogy valamiért a virtuális memóriák megtelnek és elkezdi írni a ramra, gondolom én.Amit már kizárhatunk... ezeket már csináltam:
-torrentnél beállítottam az átmeneti tárt több módon is,
-virtuális memóriával is játszottam sokféle kép,
-rendszer újra telepítés is meg volt többször többfajta rendszerrel,
-mivel hogy egy samsung ssd van a gépbe és egy western digital green 2tb os és egy 1tb-os western digital black próbáltam már mindegyikre feltelepíteni a rendszert , hátha azért nem jó. De nem!
-ssd-én firmware frissítés is megvolt,
-ram próbák is megvoltak külön-külön minden slotba,
-bios frissítés is volt többször is,
-samsung ssd-nek vannak automata beállítások ami maximális teljesítményre vagy stabil teljesítményre állítja, de már ezekkel is játszottam , már azt is csináltam hogy nem tettem fel,
-program minimalizálást is csináltam hátha valamelyik program csinálja de nem,
-ja és volt olyan is hogy leálítottam a gépet teljesen kikapcsoltam, és vissza kapcsoltam és a ramok ugyan azon a százalékon áltak.
Szóval ezeket már csináltam, ja és volt olyan is hogy leállítottam a gépet teljesen kikapcsoltam, és vissza kapcsoltam és a ramok ugyan azon a százalékon álltak.
Érdekes nem... ha valaki tud valami ötletet azt nagyon meg köszönném ha megosztaná velem! -
Nestor16
senior tag
Sziasztok!
Már olvasgatom pár napja a laptop RAM-ról szóló dolgokat, de még mindig nincs elég infóm, így még itt is kérdezek párat.
Egy T500-as notiba szeretnék venni 2x4 GB RAM-ot, kérdés, hogy milyet lehet belevenni egyáltalán?
Azt már tudom, hogy DDR3 2Rx8 kiosztásban KVR kezdetű Kinston típusú modulokat kerülve kell választani, illetve a Mhz érték lényegtelen, mert úgyis lekorlátozza 1066-ra, de még mindig ott a késleltetés pl és ha nem KIT-be veszem akkor minek kell egyeznie, hogy kompatibilis legyen a kettő. CL értéknek egyeznie kell?
[link] - itt lejjebb a táblázatból leolvashatók az időzítések is, na most nekem mindenképpen az 1066-ot kell nézni. Jelent bármit is, ha 1600Mhz-est veszek (vagyis "fölöslegesen" jobbat)? Persze azt, hogy drágább.De ezen kívül.
Viszont lehet túlbonyolítom, úgyis KIT-be szeretném megvenni a modulokat, az a legegyszerűbb, csak használtan kevés találat van a 2x4 Gb-ra.
Hardveraprón szeretném megvásárolni (gondolom úgy jövök ki a legolcsóbban), nyugodtan ajánlhattok is ha úgy adódik.Köszi a segítséget és ha van akkor jó tanácsokat is szívesen veszem!
Üdv.
-
zorzy4
addikt
Sziasztok. Munkahelyi gépben rammot szerettünk volna bővíteni. Msi alaplap ami kezeli a 4gbot, win7 32 bit (nem baj ha nem látja az összeset). Idáig egy 2gb modul volt benne, azt cserélnénk 2x2gbra. A bootképrnyőn még ki is írja, hogy 4gbdual chanel, de a windows hardverváltozásra panaszkodik és nem indul, nem talál valami fájlt, telepítő lemezt kér. Érdemes ezzel próbálkozni, vagy valakinek van valamilyen egyéb ötlete? A legfrissebb elérhető 2012es bios van az alaplapon.
-
-
hzhzhz
csendes újonc
válasz
MK VII #48495 üzenetére
köszi a válaszokat srácok
és mit ajánlanátok alternatívaként ha nem találok ilyet? (sajnos, úgy látom ez a Hynix márka nem túl elterjedt Mo.-n) , külföldről pedig nem akarnák rendelni, abban az esetben ha egy másik márka is megtenné
és ezeket a paramétereket érdemes néznem, ami nekem a gépembe jó lenne?:
-Modul Típusa: SO-DIMM 1600MHz vagy 800Mhz ?
-Feszültség (V): 1.35 vagy 1,5
-CAS: CL11 ?
-Dual Channel készlet: Nem ?
-Egyéb: Non-ECC ?(Jól írtam a paramétereket? elég amatőr vagyok a témában :S , lehet rosszul olvastam ki a fenti képből)
-
MK VII
veterán
válasz
Drenadar #48494 üzenetére
Szerintem nem... HyperX Savage tökéletesen jó ramok... Meg amúgy sincs szerintem tudásbeli különbség a márkák közt ami az árkülönbözeteket indokolná.. WV és Audi esete... Ugyan az a minőség ugyan az a tudás, de az Audi mégis drágább..
Szerintem felesleges elszállni az árakkal a "jobb" memóriák felé..
Kőkemény munkához és oda hol pénzt termel az ember a gépével és sokat számít mondjuk napi 10-15 perc munkaidő amit mondjuk egy komolyabb géppel megspórol oda simán beleférnek a prémium memóriák, de általános otthoni használatra szerintem felesleges pénzkidobás. -
Drenadar
veterán
egy jó ideje ha memória, akkor corsair dominatoroknak hiszek... az egy dolog, hogy nagyon "minőséginek" hat egy platinum, de megéri a felárat egy olcsóbb (50%) hiperx-el szemben? :|
-
Forestal
tag
-
MK VII
veterán
válasz
hzhzhz #48487 üzenetére
A jelenleg a laptopban levő memória modul pontos típusa milyen? Kingston, Samsung, Ramaxel, Kingmax? Illetve a típusszáma is kellene. Igazából párt kéne találni neki és ahhoz meg nem feltétlenül kell bioltba bemenned. Ha lehet kapni ugyan olyan modult akkor neten meg tudod rendelni és csak bele kell pattintani..
-
hzhzhz
csendes újonc
sziasztok, memóriát (4 Gb, 1600MHz) szeretnék bővíteni a laptopomba, az egyik üzletbe ajánlották a memóriatesztet, a másikba pedig azt mondták, hogy nem olyan fontos, szóval a kérdésem az lenne, mennyire ajánlott a memóriateszt lefuttatása?
Ha belerakják és ott bekapcsolják és nem jelentkezik semmi hiba, az nem elég?
Ha pedig esetleg később derülne ki, hogy nem kompatibilis a memória a géppel (pl.:kékhalál állna be vagy más), az nem okozna kárt a gépben? -
voyi
aktív tag
válasz
Gézengúz #48478 üzenetére
A laptopomban eleve benne volt ez a ramaxel ram gyártó (lenovo) által beszerelve amikor vettem, de ez téged ne zavarjon
Éppen ezért az inkompatibilitás kivan zárva.
De mindazonáltal, valaki hozzáértő esetleg venne egy pillantást a memtest86 fényképre? Hátha kiderül belőle valami, én bevallom, annyira sajnos nem értek ehhez... Előre is köszönöm -
voyi
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Néha (úgy kb havonta egyszer) kékhalálozik a gépem, ugyanazzal a hibával , történesen a 0x0000012b kóddal, ami ramhibára utal...
egy korábbi részletes Bugcheck analysis: [link]Értelemszerűen lefuttattam több mint 12 órán át memtest86ot, és talált is hibát 2szer...
Igazából tanácstalan vagyok,hogy most vajon a ramom a hibás(és vennem kell másikat),vagy előfordulhat-e ,hogy a ramom jó, és esetleg a másik foglalatban nem lesz hiba?
-
sontqq
csendes tag
Sziasztok!
Adott az alábbi konfig:Gigabyte ga-970a-ud3 rev.1
AMD FX-8120
Kingmax FLGF65F-C8MLB 4 GBAz volna a kérdésem, hogy a RAM elvileg 1600 Mhz-n is képes üzemelni, de valamiért csak 1333-on működik.
Ha feljebb állítom a biosban akkor újraindítás után visszaáll 1333-ra.
Ez miért van?Valamint szeretnék a héten venni még egy 4 gigás modult. Dual channel-ben szeretném használni mert elvileg úgy a legjobb. Mennyire fontos az, hogy tökéletesen ugyan ilyen modult vegyek mellé? A legtöbb webshop-ban nem írják a RAM pontos típusát és 2 helyről is azt válaszolták, hogy nem tudják megmondani, csak vásárlás után teszteléssel tudom kideríteni jót vettem-e. Szóval pont ugyan ilyet kéne találjak? Vagy ha nem, akkor milyen stat térhet el ettől?
Egyébként teljesítményben mennyire látszik meg ez, hogy csak 1333-on működik? Mit tehetnék, hogy 1600-on működjön? Egyébként a BIOS az up to date.Előre is köszönöm a válaszokat!
-
vizimento
senior tag
E6430 egyik foglalatában jelenleg "normál" ram van. A másikba rakhatok low voltage tipust? Vagy nem szabad keverni?
-
brickm
őstag
Már látom is. Köszönöm a válaszotokat!
Utoljára amikor még RAM-ot vettem a gépembe simán egycsatornásak voltak...8évvel ezelőtt...
Azóta notebookozom és nem volt szükségem tuningra. Most felturbózom SSD-vel meg RAM-mal a dell-t. -
Szixtusz
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. -
djcrash30
csendes tag
Sziazstok
Az lenne a gondom hogy van 2db kingston hyper x blu 2gb ddr3 1600mhz 1.65v ramom meg 2db kingston hyper x blu 4gb ddr3 1600mhz 1.65v ramom.ha beteszem a gépembe dual channelbe a gép ki-be kapcsol ha ugy rakom be hogy 2db 4gb meg 1db 2gb akkor szintén ez a helyzet ha ugy teszem be hogy az elsö kettöbe foglalatba vannak a 2gb ramok utánna a 4gb ramok akkor bekapcsol de nincs kép.
A procim ergy intel i5 2500k lga 1155 proci.
Mi lehet a baj? -
moland007
tag
van egy új gépem core i5 4giga rammal ssd-vel 64 bites rendszerrel
ha csak bekapcsolom is 3 giga ramot emészt fel a win10, amikor még semmi sem fut rajtötlet ?
-
MaidenFan
tag
Sziasztok! Kérdésem az lenne hogy adott egy Kingston HyperX Savage 8 Gb Cl9-es modul, az UEFI "Asus H97M-E" 1600Mhz-en látja hogy megy de a cpu-z 800-at mutat! A cpu-z mutathatja rosszul vagy tényleg csak annyin menne, bár szeritem a bios nem hazudik?! Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Szixtusz
csendes tag
Sziasztok!
Windows XP 32 bit mekkora memóriát kezel? Mert 5 Gb csak 3 Gb ismer fel a saját gépben. -
Forestal
tag
adott: Asus B75M-PLUS alaplap (leírás szerint 2200O.C DDR3-at bír max)
proci: Core i5-3350P (3.1G,L3:6M,4C,69W)Uraim a kérdésem az: a MHZ a fontosabb vagy az időzítés?
tehát mi lesz gyorsabb ha egy 1600-at használok 9-9-9-24-en vagy pedig egy 2133-ast 9-11-11-31-en?
Melyik a "jobb"? -
-
demmer123
őstag
Segítségeiteket szeretném kérni.
Van egy Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CMK16GX4M2B3000C15 ramom.
Alaplapon beállítottam azt xmp 2.0 akkor se működik 3000mhz csak 2133-on.Ilyenkor mi a teendő?
Alaplapom Asrock z170 extreme 6.[link]
-
ohway
tag
Nincs senkinek ötlete, mi okozhatja a problémát? (teljesen azonos ramok és az alaplap által is támogatottak)
-
laychi
veterán
Frissítések telepítve vannak,amik a régi win-en már telepítve volt?
Gyári vagy virágbolti? amennyiben virágbolti, ugyan az a telepítő?Ha másik esetleg lehet valami registry trükközés is az előzőben.
Ahogy nézem L2 Cachenél gyorsultak a sebességek,csak az időzítés lassult.Esetleg nincs annyi háttérben futó alkalmazásod,mint a használt rendszeren,így több szabad memóriát ér el és ez okozza.
Bocs,de én is csak találgatni tudok esetedben.
-
laychi
veterán
válasz
Bogyó78 #48446 üzenetére
2 darab memória kevésbé terheli le a memóriavezérlőt, mintha mind a 4 slotban lenne, így annak(nem a ramoknak) kevesebb feszültség is elegendő lehet.
Kisebb stress(terhelés-->kevesebb modul) esetén a stabilitás is könnyebben elérhető/fenntartható(ez értendő tuningra is). -
Bogyó78
tag
válasz
laychi #48444 üzenetére
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy volt a gépemben 2x4 gb 2133mhz cl9 mem.
ugye 1. 3. szlotban hasznaltam dualban
na mar most vettem még egy ugyan ilyen kittet 2x4gb 2133mhz cl9 ramot.
azt bele tettem a 2. 4. szlotba.
viszont a multkoraban azt hallottam hogy jobb lenne ha 2x8 gb os modul lenne a gépben mert, ez a 4 modulos dolog akar 20-30 % sebesség csökkenést is okozhat.
van ennek valami alapja?köszi előre is
üdv -
laychi
veterán
válasz
#58682368 #48443 üzenetére
Nem ismerem az amd-t,de intelnél is 1600Mhz van megadva mégis a lapok 3000Mhz-ig képesek kezelni a ramokat,csak ez már oc-nak minősül és nincs rá garancia,de vígan kezelik a procik a magas órajelű ramokat is.(celeront is vettem kíváncsiságból haswellből,hogy megnézzem mit tud és vitte az is 2400-on a ramot....ühm)
Szerintem ez sem konkrét korlát,csak eddig garantál stabil futást a gyártó. Vagy nem?
AMD topicban utána érdeklődnék a helyedben,hogy ki milyen ramot használ a 8320 mellé,érdemes e venni 1866Mhz-nél nagyobbat vagy sem.
-
laychi
veterán
válasz
#58682368 #48440 üzenetére
Miért éppen 1866Mhz-es kitet akarsz?
Én az TeamGroup (Zeus)t bátran ajánlanám, nem csalódtam bennük, de már nem árulja őket(a Zeust) LeC,ahogy néztem épp tegnap-tegnapelőtt.Másik ram gyártó,akit ajánlanék még a Geil.
Volt egy Geil evo one Kit-em anno,az egy brutális ram volt,de sajnos nem találtam bővítéshez még 2 modult,ezért eladtam és erre váltottam. -
laychi
veterán
válasz
#58682368 #48438 üzenetére
Ezek szerint nem tuningbarát a ramod.
Van ez így.Nekem 1333Mhz-es a ramom 1600Mhz-es xmp-vel 1,5Ghz 11-11-11-31 cr2 1,5V 2133Mhz-et megy hiba nélkül
2400Mhz 11-12-11-31 cr2 1,59V(saját beállítás)
Most a lapom memory try it! biosmoduljával lőttem be a ramot,így most 11-13-12-35 CR2-vel megy -
laychi
veterán
X.M.P-hez ajánlott,de nyugodtan mehet saját beállítással is arra a feszültségre.
Ha beéri kevesebbel is,akkor természetesen felesleges akkora feszt adni neki.
Csak szimplán belőtted 2000Mhz-re auto időzítéssel,vagy időzítést is állítottál?A gyári 2400 az xmp? rakd arra,akkor ne szenvedj.
-
Dark_Spirit
csendes tag
Sziasztok!
Nem biztos hogy jó helyen járok, de szeretnék némi tanácsot kérni;
Long stroy short: nem rég vettem egy új setup-ot, a gond csak az hogy az elmúlt hónapban 4-szer (2-2 egymást követő alkamolal, melyek között úgy egy hét telt el) kékhaláloztott/újraindult a gép játék közben.
Más tevékenység alatt nem mutatkozott a probléma.Lefuttattam egy memória tesztet melynél a Hammer Test-en két hibát talált a MemTest86 első körben, majd ugyan azt a kettőt a 2-ban (a 3-at már nem futtattam végig);
http://imgur.com/a/2x9QaUtánaolvastam kicsit, és kissé bizonytalan vagyok, hogy mit kéne tennem, ugyan is a MemTest oldalán azt írták hogy a 2010 után gyártott RAM-ok esetében előfordulhat ilyen "defect" amiből nekem az jön le, hogy hiába cseréltetném ki a memóriát (egyáltalán cserélik ezért?), ugyan úgy fennmaradna a probléma.
Szóval ez lenne a kérdés, hogy cseréltessem és az megold(hat)ja a problémát vagy így jártam, és nézzek más gyártótól RAM-ot?a szóban forgó gép:
ASUS GTX960-MOC-4GD5 GTX960 4GB GDDR5 OC PCIE
CRUCIAL 250GB MX200 SATA3 2,5" CT250MX200SSD1
CRUCIAL 8GB Ballistix Sport DDR4 2400MHz CL16 BLS8G4D240FSB
INTEL Core i5-6500 3.20GHz 1151 BOX
MSI B150M MORTARKöszönöm a segítséget előre is.
-
laychi
veterán
válasz
#58682368 #48430 üzenetére
Ez esetben legyen kikapcsolva az xmp.
Feszültséget első körben állítsd be 1,65Vra,vagy ha 1,5V-on szeretnéd hajtani,akkor lazíts tovább az időzítésen.
Állíts be 11-11-11-30 Cr2-t és nézd meg indul e.
Ha megy és memória teszt is lefut,akkor próbáld faragni,de egyszerre csak egy értéket.
Pl 10-11-11-30 cr2És így tovább
(A képen látható kit adatlapján 1866Mhz szerepel 1,5V üzemi feszültséggel.)
-
laychi
veterán
válasz
#58682368 #48428 üzenetére
X.M.P profilt beállítottad,vagy helyette rögtön nekikezdtél a manipulálásnak?
Mindent nullázz ki a ram beállításoknál,legyen minden auto és az X.M.P profilt aktiváld.Külön-külön próbáltad őket? Esetleg a foglalatokat végignézted,hogy másik foglalatokban üzemelnek-e?
Egyáltalán milyen ramokról van szó,milyen órajel mellett?
Először eltévedtem és azt hittem,a képen megosztott gskill,de aztán rájöttem újra elolvasva a szöveget,hogy az egy kiszemelt alternatíva a mostani helyett. Vagy tévedek és először gondoltam jól? Mert az adatlapodat megnézve ott is gskill van 1866Mhz-el -
lacibacsi
addikt
válasz
firstman3333 #48421 üzenetére
Köszönöm!
-
taybor28
csendes tag
Sziasztok!
Nem igazán értek a dologhoz, szóval ne nézzetek hülyének légyszi, ha megkérdezem, de melyik RAM a jobb választás játékra? DDR3 1866Mhz CL9 vagy DDR4 2133Mhz CL13? Olvastam, hogy az időzítés is sokat számít nem csak a Mhz a memória teljesítménynél, csak azt nem tudom mennyire. Az órajel nagyobb fajsúllyal rendelkezik, mint az időzítés vagy fordítva?
-
lacibacsi
addikt
Sziasztok!
Adott egy gép, amelyben 2 db 1 GB-os DDR2 (667MHz) modul van, 5-5-5-15 időzítéssel. Azt szeretném megkérdezni, hogy a működésben jelenthet-e problémát, ha 5-5-5-12 időzítésű modult tennék melléjük, szintén 2x1 GB méretben. Ilyen esetben a jobbik "lebutul" a másikhoz, vagy hibásan (esetleg sehogyan sem) működnek?
Köszönöm!
-
blu79
addikt
válasz
pellesmartin #48414 üzenetére
Gyorsabb, pl. tesztprogikban jól kivehető a különbség, játékokban is jobb de azért nem olyan mintha egy jobb videókártyàt tennél a gépbe, egyszerüen direktebb a gép ha megértesz.
olivera88 Due to the limitation of G31 chipsets, dual channel support must meet some requirement in the specification of memory modules. please refer to Test Reports for detailed description. Msi oldaláról
-
blu79
addikt
válasz
pellesmartin #48412 üzenetére
Persze hogy számít, nem kicsi a különbség az 1333 és 1866 közt
-
pellesmartin
tag
Hello.
Sokat számít az,ha a ram 1333Mhz-s,vagy 1866MHz-s?
8Gb-ot szeretnék,olcsón tudnék 1333mhz-sat,ezért azt venném,de sokat számít a frekvencia?
Lassabb lesz a gép ha a kisebbet veszem? Játékra kellene
Ezt néztem ki 1866-osba
[link] -
olivera88
veterán
válasz
firstman3333 #48410 üzenetére
Nem volt, köszi. Megpróbálom.
-
zalman90
őstag
Üdv.
1866 mhz-es kingstone hyperx fury mennyire bírja a tuningot ?
fel lehet mondjuk 2400ig húzni persze nagyobb késleltetéssel... vagy vegyem meg az alapból 2400mhz ez kitet ?
-
ohway
tag
Sziasztok! Adott egy MSI g31m3 v2 alaplap,frissen telepítve és sehogy sem akar úgy betölteni a windows, ha mind a két ram modul használatban (2x2gb Kingston 800mhz ddr2) van az alaplapon. Próbáltam megcserélni őket , tehát a lap tuti nem hibás... Mindig csak akkor működik ha 1x2gb van a lapban, de 2x2gb al már nem tölt be, a windows jelnél megfagy. Ötlet? Mitől lehet?
-
garfield545
tag
Sziasztok lenne olyan fejlemény hogy végig futatam a Memtest86-ot a gépen és 1x meg fagyot a gép másodszor meg végig ment hogy ez most akkor mit jelent mert már kezd nagyon ellegem lenni az egészből több mint fél misi fekszik a motor háztető elat és a hátam közepérese kivánom eszt a hibát
-
olivera88
veterán
Vettem egy új RAM-ot a régi 4 gb os Kingstonom mellé, az 1333mhz, az új is Kingston meg 1600 mhz. És nem akar bebootolni a gép, dual bootban használom gépet, Linux és Win, és a grub se jön be.
Létezhet hogy azért mert a másik RAM más modell és mhz.
-
törölt tag
Hello mindenki,
Egy 1600-as G.Skill RipjawsX-et szeretnék felhúzni 1866-ra. Mekkora feszültség kell neki?
1600Mhz (9-9-9-24) 1.5v jelenleg
-
sisu2
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest