Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pandur99
aktív tag
-
pandur99
aktív tag
válasz helixP #50609 üzenetére
A Sigma 17-50/2.8 OS HSM használtan akár 60-65 ezerért is elcsíphető, és szerintem nagyszerű objektív, én is nagy örömmel használom. Az AF gyors, pontos, és nyitva is kielégítő a képe. A stabilizátor is sokat segít. Nem véletlenül EX jelű.
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
Találkozott-e valaki olyan jelenséggel, hogy egy (nem Nikon gyártmányú) nagylátó két végén (zoomra gondolok) tájképnél, ragyogó napsütésben, kék égnél 1,3 fényegységnyi különbség van? Mátrix mérést használok, de spottal is ugyanígy van. Teljes szélességnél kb. 1/3-ot alul exponál, a mások szélén 1 egységet túl. Persze, próbaexpó után lehet korrigálni, de normális jelenség ez? Városban, vagy beltéren nincs gond vele.
-
pandur99
aktív tag
válasz #69278976 #49776 üzenetére
Nekem van ilyen Meike. Valóban átvisz mindent (D5300). Lehet vele makrózni, bár koránt sem olyan hatékonysággal, mint egy makró objektívvel. A tárgytávolságot rövidíti le, vagyis eléggé bele kell tolni a virágba/bogárba az objektívet, és nem árt, ha van fényerő is, mert ez elég sokat levesz. Hasznos hozzá valamilyen vaku, legalább egy LED-es villanó, amit 10.000 körül kapni (pl. Meike MK-100, ha jól emlékszem).
-
pandur99
aktív tag
válasz mazsi70 #40423 üzenetére
Én az ilyen szervezett utakat 1 objektívvel abszolváltam mindig: régebben Nikon D80 + 18-200 VR, most Olympus E-M5 + 14-150. Az a tapasztalatom, hogy objektívcserére ritkán van alkalom, leginkább a buszon, kiszállás előtt kell eldönteni, mit csavarsz fel. Nagyon ritkán volt olyan érzésem, hogy az objektív szűkössége miatt nem tudok valamit lefotózni. Max. ott a panoráma. Legutóbb éppen Nápoly környéke volt a cél, ott is mindenre elég volt.
-
pandur99
aktív tag
válasz fireman123 #36782 üzenetére
A fényerőtlen zoomos telék 1,4x vagy 2x-ező konverterrel valóban kínlódnak már minden rekesznyíláson. Az ilyen konverterek vagy fix telékhez, vagy fix 2,8-as zoomokhoz valók, de inkább az előbbiekhez.
-
pandur99
aktív tag
válasz fireman123 #36779 üzenetére
Nem jól értelmezted, vagy hülyeséget írtak. Van AF 5,6 fölött is. Miért is ne lenne? Hiszen nyitva állít élességet, csak exponáláskor ugrik be a rekesz.
-
-
pandur99
aktív tag
válasz tvamos #35832 üzenetére
Nézd, ha átmész a "Milyen cserélhető objektíves gépet?" topikba, és felteszed az eredeti kérdést (Este szeretnék kivilágított sétáló utcán, ünnepi fényeket fotózgatni -vaku, és állvány nélkül), nem hiszem, hogy az D5100 + 18-55 VR választ kapod. De próbáld meg!
-
pandur99
aktív tag
válasz marcitp #35823 üzenetére
Azt az ötletet adtam, hogy vegyen egy olcsó 35/1,8-as fixet. Arra nem tudok ötletet, hogy kitobival hogyan fotózzon sötétben. Legfeljebb mozdulatlan épületeket, tárgyakat lehet, vagy portrét, amikor beállíthatja az ismerőst, vagy vakuzhatja, világíthatja, állványozhat. Vagy beletörődik abba, hogy a tömeg elmosódott, a gyerek bemozdult lesz. Ha csak magának fotózik valaki és megelégszik dokument jelleggel, akkor persze minden jó, mert ő ráismer Pistikére akkor is, ha csak egy szürke folt. Nem akarok cikizni senkit, mert tudom, hog yaz emberek nagyobbik része, aki DSRL-t vásárol, marad a kitobinál, de ez a fórum nem erről szól, hanem arról, hogy legalább normális képeket csináljunk, olyanokat, amiket meg is oszthatunk másokkal. Nyáron, kiránduláson, utazáson, vagy otthon a kisvakuval persze jó képeket lehet lőni, de ha kicsit is extrém körülmények közé kerülünk, meghal a kitobi, ezzel tisztában kell lenni, és felesleges arra kérni tanácsot, hogyan kell barlangban kézből denevéreket fotózni a 18-55-tel.
-
pandur99
aktív tag
válasz marcitp #35821 üzenetére
Nem azt írtam, hogy 1/18 + 20000 iso, hanem vagy-vagy.
A VR meg csak mozdulatlan tárgyaknál hatásos, és egy adventi vásárban az emberek bizony hömpölyögnek, nem tudod megállítani őket vezényszóra. Az 1/18 alatt bőven bemozdulnak.
Sok mindenre alkalmas a kitobi, de speciel fényszegény helyen mozgó alakokra nem. Ha neked igen, akkor csak gratulálni tudok. Mutass pár ilyen fotót!Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
válasz marcitp #35817 üzenetére
Éppen találtam egy illusztrációt a kérdéshez (nem az én fotóm):
Exif adatok: D7100, 18mm, F: 1,8, 1/180, iso 5000.
Ha ezt a kitobival fotózod, kiszámolhatod az értékeket. Kb. vagy iso 20000 lesz, vagy 1/20, vagyis használhatatlan, mert az emberek vagy elmosódnak, vagy a magas iso miatt szétfolyik az egész.Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
válasz Throme #35804 üzenetére
Más helyzetekben meg nem. Az a baj, hogy ha hosszű záridőt használsz, az emberek bemozdulnak. Sötét obival padig azt kell plusz isot az egekbe. Eredmény pocsék. Várat csak jó anyagból lehet építeni és sok pénzből, sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz El águila #34772 üzenetére
A közgyűrű a fényerőből vesz le, a képminőséget nem bántja.
Az előtétlencse általában sokat torzít, főleg a képszéleken, és a képminőségen is ront. Talán a Raynox DCR-250 ezek közül a legjobb, sokan használják, és az nem sokat ront. De nem olcsó, használtan is 15e körül van. Közgyűrűt ebayről olcsóbban kapsz, olyat is, ami átviszi az elektromos jeleket. De a 35mm-es objektív nem a legjobb makróra, mert túl közel kell menni a témához. A kitobi jobban használható az 55-ös végén. Csak hát a fényerő... De úgyis rekeszelned kell a mélységélesség miatt.
Én raynoxot vennék.[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz Larry303 #30298 üzenetére
Biztos nem tukrost vennek ilyen otthoni csaladi gepnek.
Én bizony belépő szintű tükröst vennék otthoni családi gépbnek, mert nem drágább, mint egy prémium kompakt, a szaladgáló gyerek biztosan rajta lesz a képen, és ezzel meg is lehet tanulni fényképezni, és ráadásul a magas iso-t is jobban tűri. Kezelni meg nem bonyolultabb, mint bármi mást, még zöld módban is lehet.
-
pandur99
aktív tag
válasz runner 125 #30230 üzenetére
A D80 iso 800 felett már necces, az Oly M5 3200-on is még használható, é csa 1k használtan. + van benne 3-4 egységet is megfogó stabilizátor.
A 18-105 optikailag nem jobb a 18-135-nél, csak a stabilizátorral.
Volt mindkettőm és D80-am is.[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz rottbali #30120 üzenetére
Attól függ, mire szeretnéd használni. Ha csak úgy általánosan, hogy legyen egy jó teléd, akkor a 70-300. Ha célirányosan, mondjuk beltéri rendezvényekre, koncertekre, kevés fényben, akkor inkább a 70-200 VC. Stabilizátor nélküli 70-200 esetén azonban én inkább a 70-300 VC-t javaslom.
-
pandur99
aktív tag
válasz rottbali #30116 üzenetére
A Tamron 70-300 VC kiváló obi, gyors, nyitva is éles, és a stabija elsőrangú. Ráadásul használtan 70-90e körül megkapod. A régi Tamihoz képest ég és föld a különbség.
A D3100 jó gép, inkább az obiparkodat javítsd, aztán ha már a gép a szűk keresztmetszet, akkor válts fölfelé.Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
Szerintem az említettekre nem érdemes. Ha hosszabb gyújtótávolságot akarsz, akkor inkább a Nikon 18-200 VR-t nézegesd. Volt alkalmam a Tamron 18-270-nel összehasonlítani, és érezhetően jobb nála. Amúgy a felső végén nincs olyan drasztikus különbség látószögben, mint alul. Alul 2 mm többet számít. mint fent 50 mm. Nézzél a 18-105 mellé pl. egy Sigma 50-150/2.8-at, többet érsz vele. Amúgy meg a Tamron 70-300 VC kitűnő objektív, jobb, mint a hasonló Nikon (habár nem sokkal), és olcsóbb is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Asszociációs játék. :)
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- MIUI / HyperOS topik
- Steam topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- Hisense LCD és LED TV-k
- Crypto Trade
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest