Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen scannert vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
-
LW
őstag
Sziasztok!
Tavaszra(április-május) ütemeztem be egy gépcserét. mindenképp 1366os i7ben gondolkozom. Annyi nyugtalanít, hogy elég koros a család, viszont a napokban olvastam, hogy a hónapban kerül piacra a 930. Így egyenlőre ő a kiszemelt példány. Nagyjából követem az eseményeket, de inkább kikérdem a véleményeteket, hogy mit tudtok mondani mellette, ellene, vagy esetleg valami mást a történettel kapcsolatban? Várható valami változás a következő negyedévben?
Üdv. LW -
Yürei
csendes tag
Nekem is a paszta jutott eszembe mint esetleges probléma forrás.
Lekaptam a hűtő bordát és hát alatta ami valamikor fénykorában még paszta volt az leginkább a tégla szilárdságára emlékeztetett.
Na most mivel itthon nincs pasztám ezért előkaptam a régi 8500GT-m és némi alkohol segítségével kenhetővé varázsoltam a hozzá használt pasztát.
Az eredmény az lett hogy 40%os terhelésnél 62 fokos a proci.
Így egyértelművé vált hogy hogy ez volt a hiba forrása.
Ez megmagyarázza azt is miért fokozatosan napról napra emelkedtek a hőmérsékletek.
Most már csak vennem kell a fáradságot és elbandukolni a boltba némi rendes pasztáért!
Mindenkinek köszönöm aki segíteni próbált! -
-
-
vhunor
őstag
Egy "rejtély" megoldására keresek ötleteket
.
Mi a búbánatért lehet az, hogy 3.4 GHz-en (21*162, de a helyzet szempontjából tökmindegy, milyen szorzóval és bclk-n próbálom, néztem 19, 20-as szorzóval is) alig hajlandó elindulni, stabilan meg aztán pláne nem működik, ha 1300 mhz körüli ram és 2600 körüli uncore-on próbálom, bármekkora vcore, qpi, dram fesz és timing mellett (még 1,2volton, 1,35 qpi, 1,65v ram mellett sem megy, leginkább el sem indul...)?
1600-as ram, 3200-as uncore mellett meg vígan szalad 3,4 ghz-en 1,014 vcore, 1,23 qpi, 1.65v ram mellett...
Napok óta próbálok rájönni mi okozhatja de nem jutok egyről a kettőre.
-
Yürei
csendes tag
A hűtő rendesen van rögzítve, ez biztos.
Viszont most kicsit elbizonytalanodtam mivel a speedfan azt írta hogy 30.000-es fordulaton megy a cpu ventije. Feltettem hát egy sensor view nevű progit ami azt is kiírja milyen bugyi volt azon aki össze rakta a gépet.
Ez stabil 50-55 fokot mutat a cpu-ra akár 30%os terhelésnél is.
Ugyanakkor a speed fan és ez is brutális hőmérsékletet jelez egy bizonyos Aux elnevezésű valamire amiről fogalmam sincs hogy mi. Több fórumot átolvasva is arra jutottam hogy tulajdonképpen akármi lehet...
Most eljutottam oda hogy megint nem jó topic-ban vagyok azt hiszem... -
Thewi
tag
Sziasztok!
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne.
A 24 pines csatin kívül a 8 pines ATX power connectort is be kell dugni a tápegység csatlakozójával az alaplapon?Üdv:
-
Yürei
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne a gépemmel hogy a cpu mindentől túl melegszik.
Terhelés nélkül 50c 10% terhelésnél már akár 75-85c.
Gigabyte EX58-UD3R, Core i7(920), AeroEngine II ház.
feszültségekhez nem nyúltam minden default, a tuninghoz nem értek így azt soha nem is kockáztattam.
Gyári cpu hűtés!
Minden rendesen rögzítve van és tisztán is tartom, a venti megy (speedfan szerint 1900-2400 rpm között)
A ház oldalán 2 ventilátor is megy amik közül az egyik egyenesen a cpu-ra fújja a levegőt. Egy elől szívja egy pedig hátul segít a meleg levegő távozását.
Eleinte csak akkor csinálta amikor A Modern Warfare 2-vel játszottam de most már akkor is ha csak egy vírus keresés vagy valami gagyi játék megy.
Hálásan köszönöm ha akad aki tud segíteni! -
Qru
MODERÁTOR
Semmi. Minden ram még a legdurvábbak is alapból 1066 1,5V-al indulnak. Utólag kell az XMP profilt bekapcsolnod vagy kézzel utána állítanod.
Nekem XMP-s a Dominatorom, de hiába kapcsolom be a XMP profilt úgy nem stabil mert alapból kevés QPI feszt ad. 1,35V-al már megy szépen 8-8-8-20 1T-vel is. -
RI/OS
addikt
Azt viszont sok helyen olvastam, hogy akkor 1,65V a max ramfesz ha default feszen megy a proci.
0,5V lehet elvileg a max különbség, ami lehet, különben káros.
Tehát ha feljebb tolod a procifeszt, elvileg mehet minden feljebb...
17865: Oké, akkor a következő. Berakom az 1866-2000-es ramot, felrakom az órajelét, és a feszeket hagyom auton. Így garantáltan túlfeszeli a QPI-t a lap magától, úgy hogy én nem állítok be semmit, mint amit az intel enged..
-
bim
veterán
Nem. Ha beteszed a ramot akkor nagy valószínűséggel resetel a lap tehát minden órajel defaulton fog indulni kivéve ha XMP-s a ram.(akkor az annyin ami be van égetve neki) Ha pedig defaulton indul akkor nem hinném hogy 1.6v-OT ad a qpi-nek.
gombkomp: bevallom én még nem láttam olyan XMP-s memot ami 2000mhz-en indult volna miközben a proci alapórajelen megy.
Innentől kezdve pedig azt állítasz be amit akarsz.
Nyilván engem nem zavar ez a dolog csak leírtam a véleményemet erről..
-
gombcomp
senior tag
Elárulom,hogy nem egy alaplap gyártója az XMP-profil függvényében simán átállítja
az alap uncore-feszt is nagyobbra.A memória feszültség lehet akár 1,9V is,ha a
CPU Core is pl.1,5V (extrém hűtésről beszélek!).
Az Intel által ajánlott 1,65V a beépített memória-vezérlő védelmében van,default
CPU fesz esetében. -
bim
veterán
válasz
Nippon #17856 üzenetére
Szerintem ez egy meddő vita. AZ intel leírta miből mennyi az ami mehet ram-1.65V Qpi-1.35V Ezt az alaplapgyártók szépen tartják is mert ezen feszértékek felett már más színnel jelölik a biosban. Szerintem csak abban az esetben terhelné felelőség a memogyártót ha a 2000mhz-et spd.-ből saját maga állítaná be a hozzá tartozó összes feszértékkel együtt ami nyilván meghaladja az intel által megszabott értékeket.
SZVSZ. -
Bosiken
csendes tag
Üdv!
Urak az alábbi konfighoz tudtok valami tuning beállítást javasolni?
Abszolút nem értek hozzá, a kíváncsiság hajt!ASUS P6T6 WS Revolution - Intel Core i7 965 XE (Extreme Edition) - GEIL Value 1600 Triple Chanel 6 Gb
-
-
HSM
félisten
válasz
Nippon #17844 üzenetére
"i7-es platformhoz ajánlott ram nem fog kárt tenni a processzorban, a gyár által megadott specifikációk mellett, ebben biztos vagyok."
Hát épp ezaz... A gyár által ajánlott maximális feszültség a QPI-nek 1,35V, a ramnak 1,65V. Az, hogy egyes ramgyártók ezt keresztbe leszarják, más kérdés.....
(#17843) RI/OS: Sajnos magadat is rendesen megszivathatod ezzel. Mert nem biztos hogy simán kinyúlik a proc, és kampec (ez a legtisztább verzió), halott, hanem először csak ritka fagyások, megmagyarázhatatlan hibaüzik.... És mire rájössz, melyik alkatrészed lett nyűgös, mert amúgy minden klappol sé stabilnak tűnik, és a 10. windóz reinstall után is hülyül néha, az ciki.... Szerintem nem hiányzik ez neked....
-
huszar90
aktív tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni: Meg tudná adni valaki a beállításokat 3,4ghz-hez és az 1600 mhz-s ramokhoz? Mert most minden alapon van és nem tudom mit milyen feszültséggel stb. i7 920 d0-ám van, giga ud4 lapom és corsair 1600 mhz-s lapom (ami most csak 1066-on ketyeg
) Előre is köszönöm a segítséget. Ja és 24/7 be szeretném használni, tehát az lenne a cél hogy minnél hűvösebben és alacsonyabb fogyasztással tudja ezt
-
Nippon
őstag
Minden gyártónak érdeke, hogy működjön az a platform amibe hardvereket gyárt. A memóriagyártóknak sem jó, ha a modulok nem működnek vagy tönkreteszik a processzort de az Intel is leszólna nekik ha gond lenne.
Éppen ezért szándékosan senki sem fog széllel szemben pisálni!
i7-es platformhoz ajánlott ram nem fog kárt tenni a processzorban, a gyár által megadott specifikációk mellett, ebben biztos vagyok.RI/OS: te nem is a gyártó által ajánlott feszültségre állítottad a ramot, más a helyzet.
-
Qru
MODERÁTOR
Intel nem igazán szabhatja meg a ramgyártónak milyen modulokat áruljon. Az 1,65V-os limitet is maguk miatt tartják, mert különben nem vennék i7-hez a Tri kitteket.
1,5V-os QPI feszt meg nem javaslom én sem. Kivéve ha szereted magad gariztatással szivatni.
mod:
SzlobiG: Kb két szavas válsz jönne az Inteltől.
-
RI/OS
addikt
Csak azon agyaltam, hogy megküldöm a qpi-t 1,5ön és felnyomom a ramot 1900 körül, de így belegondolva lehet nem lennék annyira nyugodt miatta.
Bár ugye garis, de az a 2-3 hét elég szívás.De én úgy gondolom, ha káros lenne, az intel azért belenyúlna pl. ebbe a korzeres 2v ajánlott feszbe. De mondom, csak gondolkodom, lehet hogy hülye vagyok, és leszarják.
-
HSM
félisten
Én is...
(#17837) Nippon: Aki olyan ramot vesz, A-verzió, ért hozzá, nem ad neki annyi feszt, nincs gond, van haszon. B-verzió, nem ért hozzá, belövi XMP-re, azztán úgyis lecseréli, vagy ha kinyúlik a kiskerbe viszi, ahol procit cserélnek neki. A ramgyártó mindkét esetben megúszta szárazon....
Szerintem ügyes húzás, működő üzletpolitika, ha nem is a legkorrektebb. Ja, még az Intel bosszankodhat esetleg, ha cserélnie kell a kinyúlt cpu-kat, de szerintem belefér nekik....
-
HSM
félisten
Nagy plusszfesz, de nézd már meg, mennyi idő alatt nyírta ki... Fél nap....
Lehet, neked fél év múlva a kukában lesz a 920-ad, de én legalább 2-3 évig szeretném problémamentesen, megbízhatóan, nyugodt lélekkel használni. A memóriagyártó pedig a ramot szavatolja, nem a procidat. Bizonyítsd be nekik, hogy a ram nyírta ki a procit egy év alatt.... Ugye, nem tudod, a ram hibátlan, részükről probléma letudva. Ellenben amit kaszálnak pénzeket ezekből a prémium modulokból.... Gondolkozz már, 2X-5X-os áron adják kb. ugyanazt.... Csak support van hozzá, meg gari, és kitesztelik, és kb. annyi....
Azt a pár usert meg megoldják, akiknek bajuk lesz belőle....
-
törölt tag
válasz
Osiris #17800 üzenetére
üdv!
nekem Q6600+ lap pusztult el ui. tünetekkel. pedig nem volt agyonhajtva 2,4/3,2(alap feszen)1600-as ramokkal, egyszer csak kidobáltak a játékok aztán még 2,4/1066 mellett sem volt stabil, két napra rá kifikkant egy fet a lapban, és a +12V elvitte a procit is...
A ramoknak semmi baja...
Remélem tévedek
-
RI/OS
addikt
Itt is van írva:
1.6v vcore, 1.6v vtt and 2v vdimm
These seem to be 100% safe, as long as the processor is cooled well enough.
I think even higher voltages are fine but there hasnt been a lot of feedback of people using high voltages 24/7 so far. -
bim
veterán
válasz
Nippon #17825 üzenetére
Te leszel a hibás mert minden lap 1.35V felett jelzi hogy veszélyes tartományba viszed a qpi feszt. Innentől kezdve csak saját felelősségedre adagolhatod tovább..Amire Keldor szeretett volna utalni az az hogy a memogyártó leszarja mennyi qpi feszel stabil 2000mhz-en a memo őt csak az 1,65V köti semmi más.
-
Nippon
őstag
válasz
keIdor #17819 üzenetére
Szerinted mondjuk a Corsair kiad egy i7-be való memóriát, ami olyan feszültségeket igényel ami tönkreteszi a processzort, vagy konkrétan elfüstöl tőle az egész tokkal-vonóval, akkor ki a hibás? Most komolyan...
Végülis nem lenne nagy gáz, csak az összes ilyen eladott kit-et kéne visszahívni, valószínűleg nem lenne nagy veszteség a cégnek...
-
Nemtudom hogyan gondolják ezt, de az biztos ha te megküldöd 2V-al az sokáig nem fog menni.
QPI: Én használtam elég sokáig 1.45-el 1800Mhz-es ram mellett semmi baja nem lett, de vissza vettem már 1600 a ramot a qpi-t meg 1.3625-re.
XS-en van amúgy egy lista ahol a QPI meg Ram feszek vannak feltüntetve mellé meg a proci hogy meddig bírta.
-
MPowerPH
félisten
válasz
keIdor #17819 üzenetére
Értem. Hát, egyenlőre feltettem a p09 -es bios -t(eddig 08 volt), előre mentett profilok kukába mentek, mert még 150 -es BCLK -val se akart indulni.
Csináltam egy új profilt, egyenlőre a PCI-E frekit is 100 -on hagytam, és minden probléma nélkül bebootolt a gép 215 -ös BCLK -val.Eddig 215 -el még a postig se jutott el, most win -ben vagyok. Ráeresztek egy LinX -et, hátha stabil.
-
RI/OS
addikt
egyébként ez az 1.65 max ramfesz is f
ura.
az 1.8V corsair 70k-s ddr2 ramot 2.4V-n hajtottam 1évig.
Ott 1.8V volt a gyári fesz, itt meg 1.65 -
MPowerPH
félisten
PCI-E emelése meddig számít biztonságosnak?
120 -as értékeket is láttam, elég szép számmal. Persze az már brutálisnak tűnik.
-
RI/OS
addikt
Corsair oldaláról a hivatalos értékek:
Motherboard make and model: ASUS P6T Premium/Deluxe !
Each set is tested and packaged together using the following settings:
Advanced
Jumper Free
CPU Ratio Controlepends on CPU
FSB Frequency: AUTO
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: DDR3-1866 MHz
DRAM Timings Control: Manual
CAS# Latency:___________7
RAS# to CAS# Delay:______8
RAS# Precharge:__________7
RAS# Activate to Precharge:20
DRAM Voltage:_________1.65V
QPI Voltage:___________1.60 V
XMP1.2 settings
All settings not listed should be left at AUTO or BIOS Default
Maximum DDR3 recommended VDIMM: 2.00 Volts2 voltot írnak a ramnál az ajánlott maxra.
Ez is elég vicces -
keIdor
titán
válasz
katt777 #17814 üzenetére
És használni is tudja annyin? Mert a 24/7 meg a tesztelés két külön kategória...
Én most azokról beszélek akik 24/7-re vesznek ilyet. Biztos nem 2000-en megy a ramja...Lacc88: Nyugodt vagyok, csak nem szeretném ha ebben a topicban is leesne a színvonal a béka segge alá. Rengeteg topic egy átláthatatlan hulladék lett a sok OFF-tól.
Igen azok nem is OFF-ok, a Te postod viszont az volt. Ez se nem az apró, se nem a GTX topic! -
Lacc88
senior tag
válasz
keIdor #17813 üzenetére
Rájöttem ezért is nyomtam OFF-ba , de többet nem fogom Keldor nyugodj meg !
Itt már volt szó mindenről , CPU hűtőről kezdve mindenről , nem hiszem ,hogy most ez olyan huuu de nagy OFF lett volna !
Elhiszem ,nekem pont nem ez a célom , csak beírtam hátha valakinek kéne ...
-
keIdor
titán
Állítsd be és használd úgy, meglátod mi lesz, mert valójában senki sem tudja...
2000-es ramok miért vannak? Pénz-pénz-pénz... sokan megveszik mert azt hiszik mehet annyin. Itt is van olyan, akinek van ekkora ramja, csak minek?Lacc88: Nem hiszem el, hogy 22 éves korodra még nem jöttél rá, hogy ez itt TOTÁL off...
-
Lacc88
senior tag
Valakinek gtx 295 evga nem kell ?
-
RI/OS
addikt
Igen, ez mondjuk érdekes kérdés, hogy minek vannak 1866-os meg 2000-es kitek, meg hozzájuk megadva 1,6V QPI, ha káros a procinak/lapnak.
Tud valaki olyan esetről, ahol valamit kinyírt a QPI?
Mert az, hogy ''hát még nem tudhatjuk, nincs kint annyi ideje az i7 blabla'' , ez hülye szöveg.
Ha 5év múlva baszódik el miatta, az kutyát macskát nem érdekli.
Mindjárt megyek is a biosba megnézem 1900 körül a ramomat -
katt777
félisten
válasz
Osiris #17798 üzenetére
Hát akkor nagy eséllyel a hangkari. Melyik LinX-t használod? Mert a 0.6.4 előttiek könnyen produkáltak hibát stabil rendszeren is. Ahogy feltettem az újabbat, rendben lett minden.
Ha meg normál feszeket adtál mindennek, és attól ment tönkre valami, akkor végképp nincs miről vitázni a feszeket illetően.
(Tréfát nem ismerőknek: ezt nem kell komolyan venni!)
HSM: Baszki, fogd már föl, hogy miről beszélek, vagy ne válaszolj!
Én azt mondtam, hogy a magas bepirosítás félrevezetheti a usert, mert azt hiheti, hogy rendben van minden, ha nem piros, nem arról, hogy feltétlenül hülyének kell lennie. Csak mert nem mindenki olvassa el aprólékosan az Intel dokumentációját, amelyet egyébként egyetlen processzorhoz sem mellékel, nem hogy még le is fordítana.
P3-as és P4-es gépem is tovább üzemelt kondigond nélkül 3 évnél. ASUS
Nippon: Akkor mégis érthetően írtam.
Többet nem vesztegetek szót rá.
-
Nippon
őstag
Félreérted a dolgokat....
Eleve nem kellene, hogy alapból elérhetőek legyenek a káros, extrém feszültségek a BIOS-ban, azt külön kéne engedélyeztetni. Másrészről pedig rengeteg olyan ram van ami elvileg nem felel meg a specifikációknak és extra kakaót kérnek itt-ott.
Most komolyan, szerinted egy 100 ropis tuning ram ki fogja nyírni a gépet?? Szerinted melyik gyártó nem rokkanna bele egy ilyen történetbe? Amerikában egyenesen a vérüket vennék...
Unalmas, túlparázott téma ez! -
Hunyus
senior tag
Ha tehetném én is i7-re váltanék
-
MPowerPH
félisten
Itt a lap a gépben, most raktam össze. Egyenlőre még BIOS -t kell frissítenem...
-
HSM
félisten
A kondi a fesztől nagyon hamar kinyúlna, de olyat tesznek fel, amik bírják.
Az elkó kondinak a meleg az ellensége, +10 fok = fele élettartam, tartják a szakik. Bár az ilyen fesz általában nem jár meleg nélkül...
Amúgy sajnos jogos a panasz a kondikra... Rengetegsok P3/P4-es gépet anno kondiztatni kellett (kb. 70%-ukat), mert sorra nyúltak ki rajta 3-4 év intenzív használat után.... Én szeretném ezt a gépet tovább megtartani, kondiparák nélkül, lehetőleg....(#17789) katt777: Senki nem kényszerít rá, hogy tuningold. A lap pedig nem jelzi elfogadhatónak, egyszerűen nem dolga visszszólni....
(Tudtommal pont az Intel kérte a lapgyártókat, hogy pirosítsák be a durva feszeket, hogy kevesebb proci menjen gajra gariidőben.... Csak azt nem tudom egyébként, miért olyan nehéz megérteni, hogy a user hibájára miért a lapnak kéne felhívni a figyelmet.... Komolyan, ez a rózsaszín világkép.... A kocsid is rántsa vissza az útra a kormányt, ha árokba akarsz hajtani Pl. egy szembejövő elaludt kamionos elől?
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest