Aktív témák

• Forest_roby

őstag

Hi!

Megint én. Nos, most egy olyan problémám lenne amit több féle képpen is megtudnék oldani, de egyik megoldás se tetszik. Vagy tul sok adatot mentenék el feleslegesen, vagy minden ciklusban adatokat kérnék le az adatbázisból, amitől meg lassú lenne a rendszer. Egyik se tetszik, remélem ti tudtok mondani egy alternatív megoldást, ami minimáils információ mentésével is gyors marad.
    A probléma - még mindig vmi fórum szerűség létrehozásán küzdök - amikor egy commentet hozok létre akkor mentek pár adatot:
    comment_id - auto_increment
    user - neve - sessionból olvasom ki
    date - datetime
    comment - text
    PRIMARY KEY (`comment_id`)
    KEY `date` (`date`)

Amikor megjelenítem a commenteket, akkor szépen egy ciklussal kiíratom a comment-et, date-et, user nevet - még idáig jónak tűnik minden.
    Node most nekiálltam, hogy a userek adatait megjelenítsem és ahhoz a user_id -t szeretném használni és nem a user nevét ( biztonságosabbnak érzem ). A név alapján minden egyes commentnél le tudnám kérdezni a user id- ját és abból egy link-et létrehozni ( person.php?user_id=124 ) ás ez működne is, csak lassú.
    A másik kézenfekvő megoldás, hogy amikor elmentem a commentet, akkor a user_id -t is elmentem pluszba, de ez meg azért nem tetszik, mert nem szeretnék felselegesen plusz információval terhelni az adatbázist.
    Arra is gondoltam, hogy alapból nem a user nevét, hanem a user_id -t mentem csak el és ez se lenne rossz, de akkor megint ott vagyok, hogy minden egyes commentnél kérdezhetem le a user_id alapján a nevet - ez se lenne gyorsabb.
    Nos tudtok mondani, vmi jó megoldást nekem?

Előre is köszönöm a válaszokat! :R :R

Forest

Aktív témák