- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Az 555-öst miért ne köthetné a 12V-ra? Tudtommal 18V a tápfeszültség maximuma az 555-nél. Továbbá, ha 50...10mA-nél nem nagyobb a LED árama, még csak kimeneti tranzisztor sem kell, 200mA a specifikációban megadott tartós kimeneti áram, 500mA impulzusüzemben. Ez típusfüggő, konkrét gyártmányra az adatlapot meg kell nézni előtte.
Apropó, nem tud valaki egy alapabb tudású (1-2MHz-ig) oszcilloszkópot eladót?
tomy_cz: elég.
HGyu
-
priti
addikt
Egy GX2 bekötéséről beszéltünk, szerintem teljesen felesleges a feszültségszabályozásról szót ejteni ezzel kapcsolatban. A vonatkozó sodrott rézhuzal keresztmetszete elég ehhez az áramerősséghez. Nem fog melegedni, nem ég le róla a szigetelés. Hogy mekkora feszültség esik rajta, mint feszültségosztón az tök lényegtelen ebben a vonatkozásban, hogy most egy ágra érdemes kötni a VGA-t vagy kettőre, mivel két ágnál a dupla keresztmetszet csökkentia feszültségesést ugyan (bár a csatik átmeneti ellenállása miatt ebben nem vok teljesen bizos), de a feszültségesés határérték alatt van egy ágra kötéskor is. A VGA köszöni szépen, a feszültség megfelel neki, megoldja, itt szimplán az áramfelvétel és a védelem között lehet a bibi.
"egyes ágak védelme bizony az adatlapon megadottnál jóval többet megenged, azaz kevésbé éles a védelem beavatkozása"
erre ugyanazt tudom írni neked is, mint neki, hogy lehet játszani a védelemmel, csak nem érdemes, mivel egy fostos átalakítón múlik, amit 2 perc alatt megcsinálsz és a védelmet nem minden gyártó teszteli, szóval működéséből adódóan csak a baj (vagy a semmi), történhet, azaz csak gondod lehet belőle, jól nem járhatsz. Vagy az számít hogy megspóroltál két molex dugeszt, amiből mindenkinek van egy rakat otthon, ha más nem régi ventiken, de valahol biztos, hat pines pci-csatit adnak a kártyához, mikell még? Egy kétpines. Ennyi. Nemtom mennyibe kerül egy kétpines csati, mert én egy régi 4 pines CPU csatit vágtam ketté, de tuti hogy filléres. Ezért kár szerintem, de feladom. Éljen soká a rövidrezárás
-
04ahgy
nagyúr
Pontosan.
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy a vita egyetlen apróságon robbant ki: egy ág vs. több ág. Ez így azért nem jó, mert a legtöbb n ágú tápegységnél az ágazás az csak virtuális. Teljesen közös, tehát egyetlen egy darab szabályozó kör van, minden közös. Csak a védelmek nem virtuálisan többszörözöttek, minden más igen. Egy virtuális ágra van egy valós védelem, ami lekapcsol. Ha a védelmet (teszt körülmények közt) kiiktatnánk, az ilyen virtuálisan több ágú táp egy ágon is leadná vígan a teljes terhelésének megfelelő teljesítményt. (Ha a kisebb feszültségekre vonatkozó szükséges terheléstől most eltekintünk.) Természetesen nem a vékonyka vezetékeken. A több ág tkp. épp azért kell, hogy a nagy áramok egyenletes, és alacsony feszültségesést hozzanak létre. Kell továbbá a szabványnak való megfelelés miatt is.
Ezen okokból kifolyólag teljesen helyénvaló amit fentebb írtam. Miszerint, kevésbé éles beavatkozású védelemmel rendelkező tápok egy virtuális ágakon az adott ágra megszabott terhelés felett terhelhetők, ha másik ág meg alul van. Anélkül, hogy túlterheléstől elpukkanna.
Több, de kisebb főtrafóval rendelkező tápoknál már van értelme beszélni egy ágon jelentkező túlterhelésről. A PC piacon ilyet ritkán látni. Én még pl. sosem voltam hozzá elég szerencsés. Szervertápok pedig más tészta.
HGyu
-
priti
addikt
Ez érthető, csak tudod 6 pin-es pci tápcsatihoz, a régihez, ami úgy néz ki, hogy egy sor +12 fölötte egy sor föld alapból van olyan átalakító ami két molexből hozza össze (én is ilyet használtam fel), csak még azzal is volt dolgom, mert ott a 3 darab +12V-ból a középső ki van hagyva, hogy nehogymár jó legyen.
Na most kérdem én nem lett volna egyszerűbb új szabvány bevezetése helyett a kártyához adni egy 6 pines átalakítót, ami eleve van, csak hozzá kéne nyúlni a gésorhoz, hogy 5 helyett 6 huzalt húzzon bele? Nem, ehelyett odaagyják a régi 6 pines molexes átalakítót a kártyához de az 5 huzalos átalakítót ráadásul, a 8 pineshez meg vegyél külön, vagy vegyél új tápot, amin van
Az agyamra megy, hogy mindig azért van gondom, mert bolondbiztos kell hogy legyen. Hol van az megírva hogy a tök sötétnek, akinek hiába írsz le bármit, mert mindent bedug mindenbe ami összedugható kell tudni gépet összeszerelni? ...de most komolyanEz mennyire logikus, hogy valaki felhasználja azt a 6 pines 5 huzalos 2 molexes átalakítót?
Ha olyan tápja van, hogy nincs rajta 6 pines pci akkor nyolcas sincs rajta könyörgöm, most 4 molexes ágat meg honnan szed csak a videonak? Agymenés a köbön.
-
04ahgy
nagyúr
A hónap végére lesz szkópom. Egy néhánytíz...150VA teljesítményű prototípus inverter fog készülni. Lesz logout cikk belőle, természetesen szkóp-screenshotokkal.
Amilyen lesz, olyan lesz, meglátjuk, hogy alakul a szinusz.. Az előre, szkóp nélkül méretehzető-szerelhető dolgokat (mint a kimeneti LC szűrő) már csinálom.
HGyu
-
Undoroid
őstag
Szia!
A kedvenc alkatrészüzletemben...Békéscsabán!Ez egy előre összeszerelt (nyilván promóciós cucc volt),kis panellal,megpakolva SMD-s alkatrészekkel,hűtőbordára szerelve!Ez a példány kb. 5,5V-bejövő fesznél érte el a legnagyobb fényerejét és ekkor 280mA-t evett!Innen 12V-ig növelhettük a bemeneti feszt,de az SMD-s áramkör nem engedett nagyobb áramot
! Pontosan nem tudom az árát,de ha érdekel ,akkor a jövő héten megkérdezem!
...közel 3K-ban volt a cucc,de nem biztos...
Üdv: Undoroid
-
nesa
veterán
-
TESCO-Zsömle
titán
Hát egy előlapi panlet készítek, rajta Alfanumerikus LCD-val, 4 USB-vel, egy FireWire, nyomógombok meg kapcsolók. Ezeket kéne összefognia egy nyákra, amiről szallagkábelekkel (illetve sokeres körkábálek szalakábel csatikkal) vinnám tovább a dolgokat az alaplapig rendezett formában.
Csak aliatt gondoltam progi bevonására, mert szeretném összenyomni a NYÁK-ot olyan kicsire, amekkorára csak lehet, ugyanis szűkében vagyok a helynek.
-
Dr Smoke
aktív tag
Nem vagyok teljesen láma a dologhoz, csak az ilyen szakkifejezésekben nem vagyok jártas. Azzal is tisztában vagyok, hogy lehet bekapcsolni egy tápot számítógép nélkül.
Ha leírnás kicsit érthetőbben, azt nagyon megköszönném, mert nem akarok feleslegesen venni egy erősebb tápot.
-
Ledfold
tag
Sajnos nem kupakos a mag, tehát a kiálló bigyó magán a magon van. Azon áll a hűtő. A hűtőn meg is marad a pöcök nyoma. De mivel jól működik 5 éve, nem nagyon izgatott.
Akkor ne nagyon piszkáljam gondolom. Képet most nem tudok róla mert nem akarom ezért leszedni a hűtőt.
Gondoltam hogy a magot nem illik piszkálni csak egy múló rosszullélt volt az ötlet. Amúgy ilyennel már találkoztatok?
-
Jó én értelek! A gép is adhatná a tápot a modemnek, az is 12v arra egy kapcsoló és ugyan ott tartok mint most! Mondom minden kapja az eredeti helyről a tápján semmit nem bolygatok! Nem unatkoztam még ezt megálmodtam, már arra jó volt az egész!
(na meg arra h a tanáromat leírjam, ő ezt nem érti ez nem fog menni stb....)
-
Tudtam h erre kérdezel rá! Direkt nem úgy van! Oka egyszerű! nem akarom megbontani a modem dolgait mert garis még, azaz ha kihal cserélik! Másik meg az h így most külön van a modem, a gép,és a relés kütyű! Minden elválasztható egymástól könnyedén! Szeretem az ilyesfajta rendet! Pl csináltam hangulatvilágítást 79 ledből, az is úgy van kitalálva h akármikor szétbombázható egy mozdulattal a több órás belefektetett munka! Ki tudja lehet megunom jó lesz az a sok led később nem akarok majd azzal matatni h h szedem szét!
(ez az 1-2 W nem számít egy ilyen fogyasztású gépnél, ez a batár állat zabálja a villamos energiát.... 4 magos quad + tuning + 8800GTX.....)
-
kételkedem
addikt
Elnézést a pongyola fogalmazásért, mint kapcsolás, valóban párhuzamos. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy fel lehet fűzni a ventiket.
A baloldali csatlakozó megy az alaplapra, oda, ahova a pwm-es procihűtő venti volt dugva, a középsőbe egy újabb venti, majd a procihűtő venti következik. A jobb oldalon látható 2 eres csatlakozót szintén az alaplapra kell csatlakoztatni.
A ventihez adott rajzon jól látható mit hova kell dugni. A lényeg az, hogy akár 3 ventit is szabályozhatsz egy PWM-es csatiról. -
-
kételkedem
addikt
Éjjel csináltam és már magam sem vagyok biztos abban, mit-mivel kötöttem össze. Az biztos, h sehogysem akart úgy működni, ahogy szerettem volna.
Megfordult a fejemben az is, h rossz a venti, aminek ráadásul lekaszaboltam a csatiját, tehát ugrott a garancia.Marcipunk:Én is sokat szívtam ezzel a ventivel. Ha a másik AC ventivel egy ágra kötöm, akkor tökéletesen működik, minden más ellen tiltakozik.
Olvass vissza pár hszt, ezt tárgyaltuk shtml-el.
-
Klemens
őstag
Értem.
Azt tudom, hogy nekem kell összerakni (a Conrad-os is olyan lett volna).
Akkor pedig nagyon jó, hogy ennyi pénzből kijön az egész.De ha felteszem Logout-ra, akkor legalább mindenki látja, hogy mi kell hozzá, hogyan kell össekötni a kábeleket a csatikkal, stb... Ezért gondoltam, tudom nagyban függ a poti mérete is a venti áramfelvételétől, ez persze fel lenne tüntetve. Nekem a 120mm-es venti 0.38A-es, a többi venti ennél már csak kissebb (nálam a 3 közül).
Vagy akár olyat is lehet csinálni, hogy egy olyan ember aki keni-vágja ezt a dolgot, számolást meg mindent, akkor ő leírná szépen és részletesen, hogy mit hogyan kell számolni, mit kell hozzá, rakna fel kapcsolási rajzot, akkor csak egyszer kell leírni és ha valaki ismét megkérdezni, hogy hogyan is kell ilyet csinálni, akkor csak a linket megkapná és kész. Így nem kellene minden héten elmesélni az egészet.
Szvsz ezzel sokat lehetne segíteni.
Am. megbántásről egyáltalán nincs szó, tudom jól, hogy baromi suta vagyok az egészhez, nem véletlenül nem az autóelektronikát választottam. -
kételkedem
addikt
Köszönöm!
Arra nincs esetleg tipped, h a vidókártya csatlakozójába bedugva miért nem pörgött fel?
Indulásnál a videókártya ventije 100%-on kezd pörögni, amit később pl a Rivatuner leszabályoz 30%-ra. Lehet, h nem jól forrasztottam a vezetékeket? Ebben az esetben számít valamit az, hogy a régi venti 0,3A az új pedig csak 0,13A ? -
kételkedem
addikt
Szia!
Az alapötlet az volt, hogy a Gaiward 9600Gt videókártyám rendkívűl hangos ventijét akartam kiváltani, ugy hogy egy 92mm-es ventit rögzítek a bordák fölé. A kártyán 4 eres /innen gondolom PWM-es/ venti van. Nosza vettem /többek közt/ egy 92mm-es PWM-es ventit. A csatlakozó természetesen nem passzolt, így a vezetéket elvágtam. A forrasztást színek szerint nem lehetett elvégezni, ugyanis az AC ventin fekete-piros-sárga-kék vezetékek vannak, az eredeti ventin pedig fekete-kék-sárga-zöld. A csatlakozókat egymás mellé téve sorrend szerint összeforrasztottam a vezetékeket, de sajna meg sem mozdult az új venti. Gondoltam, akkor majd molexről! A fekete-sárga-piros vezetékeket színhelyesen egy csatlakozóhoz forrasztottam, a kék vezeték csak a levegőben lóg. Sajna a venti meg sem mozdult. -
Undoroid
őstag
Szia!
Igen,igazad van!!! A gyári poti az annyi,de a hozzá adott venti 130mA/1.19W-os!
Kissé elméretezték a cuccot,mert kicsit melegszik is a poti...Most egy Zalmi hűtőventit szabályzok vele,de ott már nem vészesen melegszik kb. 35-fokos!
Erről lenne szó!(U8-120-1600-as)
szerk: Klemens!Ott van minden venti adatlapján!
Az sohasem baj,ha túlméretezed a potit,kicsit drágább lesz,de üzembiztosabb!Ha esetleg ventit cserélsz és az nagyobb áramfelvételű,akkor még miníg "nyerő" vagy!
-
pentium4
senior tag
ok usb s elfelejtve!
de a gépem a monitól oylan 1.5 méterre van igy elég hosszu tápkábel kéne szegénynek!
linkelj be egy olyan fénycsövet nekem ami ki-be kapcsolós és jó hosszu zsinyegje van
gondolom áramkivezetésnek vegyek iylen pci slot os molex kivezetőt [link]
egyéb kell még?P4
-
pentium4
senior tag
jaja, többnyire 24 órába megy, de néha pihen a kicsike
elfelejtem, de akkor mond meg nekem hogy myilen háttérvilágitást tegyek a moni hátuljára?
pesten egy srácnál voltam 5 perc erejéig este és nála láttam, full sötétbecsak a moni hátulján lévő fénycső világitott és rohadt jó volt a szememnek, sokkal jobb mint sötétbe bámulni a fehér oldalakt és olvasni a kis fekete betüket!P4
-
FuckeR19
senior tag
Már megoldottam a gondot. Elrejtettem más helyre ugyhogy a neonok kábele marad az eredeti méretben, csak a tápkábelt kellett hosszabbítani. A több száz V-hoz volt szerencsém sajnos
Miközben próbálgattam a fénycsöveket véletlenül hozzáértem
Megcsiklandozott elég rendesen, még jó hogy az ilyen próbálgatásokat egy leselejtezett tápon szoktam végezni mert különben lehet gépem látta volna kárát. Kösz az infókat
-
drfirsty
tag
régebben elég sokat próbálkoztam a speedfan-el, de valahogy csak nem akarta az igazságot. egy darabig egyáltalán nem indult el, aztán a lapom felkerült a támogatási listára és most valamelyik verzió elindul ugyan, de azon kívül, hogy a CPU és a chipset hőmérsékletét monitorozza nem csinál semmit. állítani sem tudok vele semmit. volt aki Asus lappal járt ugyanígy, pedig szintén rajta volt a lap a listán. már elég rég volt, szóval otthon majd megint kipróbálom azért így ahogy írtad. köszönöm
-
drfirsty
tag
ilyen venti is van a házban még régebbről, csak én azóta gyakorlatilag a házat kivéve mindent kicseréltem. új lap, proci stb. és egy 12-es ventit ami pont ilyen PWM-es rászereltem az új passzív videókártyára amiben van csökkentett teljesítményű mód, ezért a venti sem kellene folyamatosan maxon pörögjön. sajna a lapom nem hagyja szoftveresen vezérelni a ventiket, speedfant próbáltam, így arra gondoltam előlapi panellel megoldom, de amiket eddig láttam 3 tűs csatlakozókkal vannak felszerelve. szóval a panel új ötlet és ha nem muszáj nem vennék új házventit.
04ahgy: köszi az infót
-
Klemens
őstag
Ez most szvsz láma kérdés lesz, de 7V-tól miért lenne zárlatos?
Nem értek az elektronikához, ezért, ha baromságokat kérdezek/írok, akkor sorry!Ha szépen átforrasztom a kábeleket és szépen leszigetelem (szigetelőszalag), akkor mitől lesz zárlatos?
Szerk.: Vagy netán azért lenne zárlatos a venti, mert esetleg gyártási hibája van vagy ilyen?
Így akkor nem 12-12V találkozik, hanem 5-12V, ami galibát tud okozni.Azt hiszem a 2. megoldásom lesz jó.
-
Undoroid
őstag
Milyen pusztítást tudna végezni egy meghibásodott ventri? ...
(7voltos bekötés!
)
#6543 szép rajzok,de valamit mindegyikről "kihagytak" !A hozzáértő kollégák már biztosan tudják?!
Nos?
Nolika!Az jó dolog,hogy lehalkítottad a gépedet! A hőfejlődés viszont nem változott,csak a hűtőventillátor hatásfokát csökkentetted!Vajon meddig fogja bírni -az eddig normálisan- hűtött alkatrész a magasabb hőfokot?Szerintem nemigazán fogja értékelni...
Előbb-utóbb egy kis füsttel(vagy tűzzel!) fogja honorálni,majd marad a néma csend... Alaposan meg kell gondolni,hogy "mit,miért és mi lesz belőle?"
szerk: Most látom! "Tápegység ventillátorát..."
Erről Didyman-fórumtársunk is már sokszor írt,hogy (ezek szerint hiába,mert nem olvastad!
) nagyon-nagyon "húzós" és veszélyes is!Nemcsak a gépedre,hanem magadra és másokra is!!! Kérlek olvass vissza néhány oldalt és megtalálod,hogy mire gondolt/gondolok!
Undoroid
-
Undoroid
őstag
Szia!
Megkeresem a kedvedért!
(Én sem,csak kaptam valakitől!)
Igazából csak a LED-ek voltak rajta és néhány különböző irányban,cikk-cakk-ban futó vezető sáv!(ez lehet a tekercs!) Az egész kütyü nem volt nagyobb,mint 2db. 2forintos területe és kb. 1.5mm vastag!
Ha megtalálom,akkor le is fotózom,ha kell!
-
Undoroid
őstag
Szia!
Találkoztatok már olyan "öntapadóval",amit ha ráragasztassz a mobilod hátuljára,akkor az hívás közben eszementen villog (benne 4-5 NAGYON APRÓ,SMD-nél is kisebb led)?!nincs benne elem,pusztán a mobil elektromágneses sugárzásából "lop" egy kicsit
... Valahol talán még van egy valahol...azzal talán működne,is a dolog...
Undoroid
-
mr_ricsi
veterán
"Ha jól emlékszem, a szokásos PC-ventilátorok 1-3 mmH2O sztatikus nyomást hoznak létre."
Az a légköri nyomás 130-400-ad része, tehát még annyi szerepe sincs a hőmérsékletváltozásnak, mint amivel én számoltam. (Ráadásul a max nyomásnál már nincs levegőszállítás, ezért gyakorlatilag nem is hüt semmit.) -
Undoroid
őstag
Igen,tölcsérszerűen áramlik befelé a levegő!...mint a víz a lefolyóban...kb.!
Mi történik,ha összepréseljük a levegőt?FELMELEGSZIK(nem is kicsit!)...mi történik,ha csökken a nyomása?
Lehül!* Ha ez utóbbi a hűtőlemezek között történik meg,akkor jobb lesz a hűtés!A ventilátor is(naggyából) ezt csinálja-tegyük hozzá- nemtúl jó hatásfokkal!
(* nyilván találkoztatok már kompresszorral!Ott a sűrítőhengerből a tartályhoz vezető csövön megy az összepréselt levegő.Ez a cső erősen fölhevül.A tartályból távozó levegő,viszont lehül!Ez a jelenség más gázokkali is igaz!)
Undoroid
-
Undoroid
őstag
Szia Shtml!
Nekem is ez a tapasztalatom!Egy 7950Gt SILENT-es,hőcsöves VGA-t kellett tesztelnem,mert fagyogatott.Szóltam,hogy vegyen a hőleadó felületére egy 80mm-es ventit,mert elég rossz volt a gép szellőzése.Úgy sem javult jelentősen.Akkor elkértem és megláttam,hogy fordítva volt felrakva a ventri!
Megfordítottam és láss csodát!
Lucif-R! Teszteld le(Pl.: Orthos,PONTOSAN 10percig),majd szereld át a ventriket alulra,fújásra!(addig talán visszahül a konfigod!)Újabb 10perc után kiderül az eredmény!Szerintem,ez utóbi lesz a nyerő!
Azért a végleges konfigodról küldhetnél privi-fotót!Előre is köszi!
Undoroid
-
Dani_kp
addikt
Jaaa értem most már mi a problémád. tudom mire gondolsz, ilyen van az amd-s procikhoz is ilyen fém lap amin vannak csavar helyek meg rajta van egy karton lap amit a proci túl oldalára raksz és akkor a hűtőt nem az alaplap hanem az a fém lap tartja meg. Bevallom őszintém én az angol nevét se tudtam
annyit simán megért a lap
-
Dani_kp
addikt
Pedig nem volna szabad meghajlania. Ilyesmire gondolsz?
Megnéztem az asus silent knight II-es ventit újra és láttam hogy 610 gramm. Nekem régen az asus p4p800-x en egy zalman cnps7000A-Cu hűtő volt ami 770 gramm volt és attól nem hajlott meg egyáltalán a lapom! Szóval az asus a maga 610 grammjával sem kellene meghajlítani az alaplapot még ha microATX-es is, akkor sem. Szóval nem tudom mitől lehet ez
.
fú az a giga alaplap nagyon fullos
-
Dani_kp
addikt
Aha. Akkor meg mind1 hogy kéken világít vagy sem ha úgy se látszik. Áramfelvételnél meg szerintem úgy se számít h van benne pár led ami világít.
Meghajlította? hm ez érdekes, milyen lapod van neked? mert még ilyenről nem hallottam és nem is olvastam hogy egy procihűtő meghajlít egy alaplapot.Ez érdekes, ennyivel is okosabb lettem
.
-
Dani_kp
addikt
Aha, akkor passzolom. De amúgy miért zavar a kék fénye az asus silent night II-nek? Vagy ha tudtad h zavarni fog akkor vehettél volna pl.: egy cooler master hyper tx2-t
...na mind1
Aha, de mondjuk az e21xx-es szériás procik nem a magas hőmérsékletükről híresek. De ha le is húznád a ventit a lapról akkor esetleg ami gubanc lenne az az hogy az alaplapod nem engedné h beindítsd a rendszert vagy leállítaná magát mert ugye azt hiszi h nincs hűtés a procin.
-
Dani_kp
addikt
Erre nem tudok válaszolni....ahhoz látnom kellene élőbe illetve alaposan körbenézni...
max. annyit tudok, hogy ha van rajta ilyen 2 pines kábel és azon van egy jumper kupak akkor azt szedd le és máris nem világít
Illetve a silnet night II-t kösd le az alaplapról és akkor passzív üzemmódba megy a processzor hűtő vagy cseréld le a hűtőt és a tápot olyanra amibe sima venti van, más ötletem, tippem nincs.minden más megoldás garancia elvesztéssel járna.
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
Megvan még a Vegyszerbolt. A Baross utcánál kell a 4-6 villamosról leszállni. Korrektek nagyon az eladók.
#6432: Én soha életemben vas(III)-kloriddal panelmaratást nem végeztem. Ruhát, kezet örökre befogja (kezet ugyebár a hámréteg természetes lecserélődéséig), és még mérgező is. A sósav magában nem, a hidrogén-peroxid magában nem mérgező, kevésbé veszélyes anyag, mint a vas(III)-klorid. Tapasztalatilag kikeverni teljesen felesleges, a reakcióegyenletet kell alapul venni, és kiszámolni a mennyiségeket.
Cu + 2HCl + H2O2 = CuCl2 + 2H2O
A hidrogén-peroxid azért kell, mert alapesetben a H+/H rendszer elektródpotenciálja nem elegendő a réz feloldásához. Mivel a hidrogén-peroxid erős oxidálószer, így a savas rendszerrel képes az elemi rezet oxidálni. Ha pezsgés van, az nem jó, mert feleslegben vvan a H2O2, és O2 gáz keletkezik. De az keletkezéskor atomos, és igen reakcióképes, megtámadja a lakkréteget is. Ezért van sokaknak negatív tapasztalatuk ezzel a maratófürdővel.
Megfelelő arányban kikeverve a vas(III)-kloridnál egyszerűbb, gyorsabb, tisztább, valamint olcsóbb. Iparilag is ez használatos.
HGyu
-
Undoroid
őstag
Szia!
IGEN! gyógyszertárban lehetett "kikevertetni"
Kimaradt az IS!
Sajnos ez nálam is igaz!Szinte csak az igazán KAMIKAZE-versenyzők esnek áldozatul!
Valahol olvastam egy sokkal egyszerűbb 'szerkentyűt' az éjjeli rovarok 'befogására'!Teljesen veszélytelen és nem válogat!
Egy üres üdítős-üveg(jó a műanyag is,de lényeg,hogy ÁTLÁTSZÓ legyen) kell hozzá!Bele kell szerelni egy pici UV(esetleg fehér színű)-fénycsövet,az üveget kívülről be kell kenni valamilyen ragadós anyaggal.Az üveg alá célszerű tálcát tenni,mert a "ragacs" lefolyhat...este bekapcs és...
Undoroid
-
draff
aktív tag
Mit szaroztok még mindig azzal a hülye vaskloriddal?
Egyrészt -
ha szétpancsoljátok, minden sárga és rozsdás lesz tőle,
másrészt -
azt tényleg folyton lötykölni kell és melegítgetni,
harmadrészt meg eléggé rondán mar.
Sokkal egyszerűbb, gyorsabb a sósavas-hidrogénperoxidos módszer.
A sósavat (2 dl.) meg kell higítani vízzel kb. 10%-osra (így kb. fél liternyi lesz) és abba kell beleönteni munka előtt pár csepp hidrogénperoxidot. Néhány perc alatt már készen is van a maratás és az eredmény - éles kontúros nyák, nincs semmiféle alámaródás.
(Mindenesetre ezt is lehet menet közben lötyögtetni-mozgatni, hogy még gyorsabban menjen)
Ha esetleg leállna a maródás (a buborékos pezsgés), akkor ez az oldat pár csepp hidrogénperoxiddal újra aktiválható ... és csak ha teljesen bezöldült (a beleoldott réztől) csak akkor döglött meg. Így az ilyen maratószert többször is fel lehet használni, csak a maratás előtti mindenkori aktiválása szükséges.
A hidrogénperoxidra pedig nagyon kell vigyázni, sötétbarna üvegben tárol (ugyanis fényre elbomlik) na és bőrre freccsenve eléggé marós hatása van. (a szembe meg pláne)
Valami védőszemüveg és gumikesztyű ajánlatos!De akkor is százszor jobb, mint a vasklorid!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Formula-1
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CASIO órák kedvelők topicja!
- ASUS notebook topic
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest