- HDMI topic
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kvazár
őstag
válasz antal27 #9028 üzenetére
Hali!
Szerintem egy egy kicsit hiányos az az ábra.
Szerintem így kéne kinéznie: [link]
Zöld, és piros vezeték amit hiányolok, természetesen, csak az egyiket kell bekötni. Ezt te döntöd el. A végkimenetelben a különbség, csak a poti forgásiránya lesz. Az hogy merre növekszik a kimeneten a fesz és merre csökken.
De volna még 1-2 dolog amire figyelni kell:
1. a poti lin poti legyen
2. ha LM317T-t használsz 5 V alá mehetsz, és így ha nem figyelsz kikapcsolod a ventit
3. akármilyen fesz regulátort használsz, annak a végén, ha 12 V ment be, soha nem fog kijönni 12 V, csak kevesebb. (Én ezért betettem egy kapcsolót, és ezzel bármikor át tudom kapcsolni a ventiket 12 V-ra a regulátort teljesen kikerülve.)Ha 5 V-os küszöböt akarsz használj 7805-öt.
Zoltanz, igen mert az nem neked szolt, hanem 78 rpm-nek.
Eladó cuccaim: -
-
shtml
őstag
válasz antal27 #6524 üzenetére
Rive ötlete nem rossz, erősen kétlem azonban, hogy házilag egyáltalán lehetséges lesz a centrírozás. Ha a két ráragasztott cucc tömegközéppontját összekötő egyenes nem metszi a forgási középpontot, akkor az életben nem tudod kiegyensúlyozni a rotort, ahhoz három ráragasztott tömegre lesz szükséged. A csapágyak sem lesznek boldogok.
Én másképpen oldanám meg. A rotor középpontjában helyeznék el egy vasmagos tekercset egy Graetzcel, két LED-et meg két szemközti lapátra (az egyik LED nincs bekötve), így sokkal könnyebb a centrírozás. Egy kis LED-et szerencsés esetben a sztátor tekercseinek szórt mágneses tere is meg tud hajtani. Ha nem, akkor használj egy 10020kHz-cel meghajtott vasmagos tekercset.
Ic-vel persze menne de
??
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
Rive
veterán
válasz antal27 #6526 üzenetére
Akkora, hogy a mágneseddel üzemi fordulatszámon már világítson
Amúgy ilyenkor végeredményben a ventit forgató teljesítményből irányítasz át a LED-be. Szóval lehet, hogy combosabb venti kell végül, mint az eredeti.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
válasz antal27 #6524 üzenetére
Ha nem akarsz homemade csúszócsatlakozót, akkor tegyél fel egy kisebb tekercset a leddel ellentétes oldlara, valamint körben a venti állórészére mágneseket.
A legnagyobb gondod a kiegyensúlyozással lesz, amúgy.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
didyman
őstag
válasz antal27 #6258 üzenetére
Még egy apróság. Fűteni középleágazásos trafóról kellene, ahonann a középső leágazásből van egyenirányítva a rácsfesz. A felülalig világítás elvileg ennek a jele lesz, nálam még nem fordult elő, pedig mindenféle módon csináltam már ilyet
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
gsc73
aktív tag
válasz antal27 #6228 üzenetére
Huhhh...
MIlyen modilból van ez a kijelző? A szalagkábelt nézve nem mai darab... A csati kábel feliratait névze nem esélytelen az életre keltés. (ha még aktuális, mert látom a másik szépen beindult. ) Aki nagyon penge talán tud a feliratok alapján is mondani okosat, és csak google-t használnék.
g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, szvetter, fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, drót, abrosz, lavór...szocreál.
-
didyman
őstag
válasz antal27 #6219 üzenetére
Az eredeti vezérlőt hagyd a fenébe :-) A VFL kijelző kell csak nekünk. Vázolom, hogy kb. milyen a felépítése.
A VFL az a csövekhez hasonlóan működik, kvázi digitális változata azoknak. Ennek megfelelően van egy rács bennük, ezzel lehet "engedélyezni" az adott szegmenscsoportot. Ezek a csoportok (most a karaktereknél maradunk) karakterenként vannak rendezve, minden karakter felett van egy önálló rács, saját lábbal a cső oldalán. A karakterek (szegmenscsoportok) azonos szegmensei össze vannak kötve, és szintén ki vannak vezetve. A vezérlés innen egyszerű: Megfűtöd a csövet (a szélein lévő lábak azok, rendszerint elkülönítve, kb. 2-3VAC(!) a fűtőfesz). Kirakod a szegmenscsoportra a kiírni kívánt karaktert (földre húzod a kívánt lábakat), és a pozíciónak megfelelő karakter rácsát 5-15V feszültségre kapcsolod. Szöveget úgy tudsz kiírni, hogy ezt a folyamatot kb. párszáz Hz-es órajellel egymás után elköveted mindegyik karakterre (mint a nájtrájder , csak ha a sor végére érsz, elölről kezded).
A lábkiosztást google talán meg tudja mondani, de ha nem, egyrészt a cső hátulján jól követhető, másrészt logikusan, csoportosítva szokott lenni. Próbaképp megfűtöd a csövet (szélső lábak, rendszerint 2+2 láb), a rácsok közül egy lábat biztos elő tudsz keríteni a hátsója alapján, a környezetével együtt rárakod 5V-ra és a maradék lábakat földre zárod, így biztosan meglesz a pontos elrendezés. Tönkretenni nem nagyon tudod, ha a fűtésre figyelsz (csövenként eltér, akkor jó, ha a két szálat éppen nem látod izzani a csőben! DC nem alkalmazható, mert ez a cső rövid életének a legbiztosabb megoldása, ezért is csinálnak ilyet olykor egy-egy olcsó cuccban..Ha nem izzik, de halványak a karakterek, először a rácsfeszhez nyúlj, ha 15V-nál is halovány, csak akkor adj nagyobb fűtést neki (célszerű 5VAC körül kezdeni egy soros ellenállással, 100Ohm körül).
Ja, fontos: A csőben vákum van, a leszívócsonk oldalt, vagy hátul szokott lenni. Nagyon vigyázz rá.[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
gsc73
aktív tag
válasz antal27 #6219 üzenetére
Hali!
Szép projekt lenne. Régebben én is próbálkoztam mindenféle kijelzővel, mobiltelefonból sikerült is életre kelteni, aminek az volt a feltétele, hogy sikerült beszerezni a szükséges (PONTOS) infókat a vezérléshez, és ekkor egy mikrovezérlőt (PIC) prorgamozva már könnyű volt bármit kiírni a képernyőre.
Szét kéne szedni a DVD-t, és kideríteni, hogy mi (milyen típusú chip) vezérli a kijelzőt, ezután google !!! A többi a kreativitáson múlik. (hozzáteszem, hogy nem ismerem a DVD-k kijelzőit, ez egy általános módszer, nem hiszem, hogy a gyártó publikálná a kijelzővel kapcsolatos részleteket.)g.
[ Szerkesztve ]
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, szvetter, fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, drót, abrosz, lavór...szocreál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook profil letiltás kapcsolt ismeretlen Instagram fiók miatt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HDMI topic
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen videókártyát?
- Politika
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest