Hirdetés

Coolink U8 hűtők - a denevérvadászok

Coolink U8-120-1600

Hűséges olvasóinknak nem kell bemutatni a Coolink vastag hőcsővel ellátott óriáshűtőjét, a Batet, melyet nagyszerű teljesítménye és ehhez képes kedvező ára miatt nagyon szerettünk és referenciahűtőként használtunk. Most a Coolink elérkezettnek látta az időt, hogy újítson, és erről mi sem akartunk lemaradni. Amint az első szállítmány megérkezett a forgalmazóhoz, máris kaptunk két darabot kínvallatásra. Vajon sikerült-e a Coolinknek a Batnél is jobb hűtőt csinálnia?

A csomagolás jobb lett, bár így sem versenyezhet a Cooler Masterrel, de hát nem a pakk kinézete, hanem a tartalma a fontos. Először a nagyobbik U8-120-1600-at vettük szemügyre, ez a megnevezés a 12 centiméteres, legfeljebb 1600-az pörgő ventilátorra utal.

A doboz a testes borda és 12 centiméteres ventilátor mellett sok-sok rögzítőelemet és egyéb érdekességet tartalmazott. A Bat csomagjából ismerős fordulatszám-szabályzó mellé kaptunk hátlapi rögzítőlapot. Ez mindenképpen előrelépés, de egy frontpaneles megoldásnak még jobban örültünk volna. Coolinkes hagyomány a molexből háromtűs ventilátorcsatlakozóra átalakító adapter, melynek hasznossága megkérdőjelezhető egy processzorhűtőnél. Manapság sajnos ki kell emelni, hogy a hűtőhöz nagy mennyiségű és praktikus fecskendőben lakozó hővezető paszta jár. A rögzítők tömkelege és a sok csavar elsőre aggasztóan hatott, később azonban kiderült, hogy a háromféle processzorfoglalatra - Socket 754/939/940, Socket 478 és Socket 775 - illeszkedő hűtők felszerelése, annak ellenére, hogy ez az alaplap kiemelését igényli, nem túl komplikált.

Hirdetés

Maga a borda sokat változott a Bat óta. Külsőre a legnagyobb eltérés a lamellák alakján figyelhető meg, de sokkal fontosabb, hogy a vastag központi hőcsövet négy darab, U alakú vékonyra cserélték.

A heat-pipe-ok végei két csoportban sorakoznak, talán egy tágabb elrendezés képes jobb hőterítést biztosítani, de megvalósítása minden bizonnyal bonyolultabb lenne.

Vékony hőcsöves bordáknál fő aggályaink a processzor és a csövek között termikus kapcsolatot teremtő lemez kialakítása körül szoktak ébredni, nem volt ez másképp az U8 esetében sem. Míg a Batnél a processzor közvetlenül a heat-pipe aljával érintkezett, addig az új hűtők vékony csöveire egy rézlemezen keresztül jut a meleg, mely lehetne vékonyabb is.

A processzorral érintkező felület polírozása nagyon jó, ezen a téren is előrelépés az új sorozat.

A felületet közelebbről szemügyre véve láthatóak a csiszolás nyomai, nincs magas fényű bevonat vagy másfajta trükk.

A lamellákat megvizsgálva látható, hogy továbbra is vastagok, és a konkurensekénél ritkábban helyezkednek el. Ugyan nincs a lemezek körül légáramlatot terelő burkolat, de a lapok peremének lehajtásával hasonló hatást ért el a gyártó. Fontos kiemelni, hogy az általában elterjedt matt fényű felület helyett itt fényessel találkozunk, valamilyen bevonat került a lamellákra.

Dicséretet érdemel a ventilátor rögzítője. Már a Bat esetében is erős fémszál és nem csavarok tartották a szellőztetőt, így kevesebb rezonancia jutott át a bordára. Most masszívabb a borda, és a ventilátor pereme alá a Thermalright hűtőiről ismerős gumicsík került, mely még tovább csökkenti a nemkívánatos vibrációkat.

A zöldlapátos ventilátort, mely a Coolink friss X sorozatából származik, már nem egy darab nehézkesen bepattintható, hanem két, könnyebben kezelhető fémszál feszíti a rezgésgátlóra.

Az új csőkialakítás miatt teljesen át kellett szabni a rögzítőket, és a korábbi forgathatóságról is le kellett mondanunk. A hátlapi panelre négy csavarral két fémelemet kell rögzíteni, hibázásra nincs lehetőség. A gazdaságosságra utal, hogy a csavarok egyszerű házaknál is megtalálható, vékony menetesek, az aljánál kiszélesedő fejjel.

A bordára kétoldalt további négy szabványos csavarral fogathatóak fel a foglalatonként eltérő fülek.

Végezetül két nagy rugós csavar feszíti a hűtőt az alaplapra. A csavarok feje nem tekerhető kézzel, és a ventilátor oldalán lévőt csak a légkavaró eltávolításakor lehet elérni.

Ezen a ponton előjött az U8 bordák hibája: a ventilátort tartó fémszál túl mélyre nyúl, így csak nagyon alacsony északihíd-hűtés fér el mellette. A probléma jelentkezik a kisebb U8-92-nél is. Megoldást a rögzítő áttervezése, vagy a borda megemelése jelenthetne.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Coolink U8-120-1600
Felszerelhető Socket 754/939/940
Socket 478, LGA775
Borda mérete 124 x 94 x 155 mm
Borda anyaga alumínium, 4 pár hőcsővel, réz alappal
Borda tömege 800 g
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1000-1600 rpm
Csapágyazás dupla golyós
Gyártó weboldala www.coolink.com.tw
Forgalmazó Kelly-Tech Kft.
Bruttó fogyasztói ára 11 800 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés