- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.
Azért kell az integráló RC tag, mert te azt akarod látni, hogy világít a LED vagy sötét a LED.
1:9 kitöltési tényezővel, 10V bemenőfeszültségnél az átlag feszültség szépen 1V lesz. A LED szépen 1:9 világít-sötét időket produkál, a szemed szépen kiintegrálja, és 1V mellett is látsz egy, kisebb fényerővel világító LED-et. Tehát a te kapcsolásodnál szépen mindkét LED, nem teljes fényerővel fog világítani, az összes ésszerű kitöltési tényezőnél.A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra.
Alig többért lehet low-drop táp IC-t kapni, pl. a Lomexben. 0,3-0,5V a teljes áramnál mutatott feszültségesése. Így a ventillátorra 11,5V legalább jut teljes fordulaton is.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű.
Ezeket teljes mértékben elfogadom. A 4-es verzióm lett volna a PWM szabályzású forward (buck) converter. Mikor egy áteresztőtranzisztor nyitásiidő vezérlésével szabályozod a tekercs áramát. Stabilizált kimeneti feszültséget ad.
HGyu
-
shtml
őstag
A kérdés nem az volt, milyen megoldást ajánlok a szabályozásra (a kérdező ezt már eldöntötte), hanem az, mit javaslok a LED-ek kigyújtására. Én erre írtam egy megoldást.
A soros potmétert én sem szeretem, több okból sem.
A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra. Talán még annyit sem. Szerintem ez nem nagy gond, de másokat zavarhat.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű. Ha kicsi (párszáz Hz) frekvencián hajtod a ventilátort, akkor zavaró hangot adhat ki. Ha nagyobb frekvencián hajtod meg, akkor viszont nem működik a fordulatszám-visszajelzés. Engem a visszajelzés hiánya nem zavarna, de másokat talán igen.
(Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.)
-
04ahgy
nagyúr
A LED-kigyújtásos megoldásod az remek.
Viszont a soros potenciométernek én ellenzője vagyok. 3 ventilátorszabályzás képzelhető ugyanis el, olcsón, otthoni megoldással.
- Soros poti, változtatható ellenállásként. Feltekerve (kis ventifordulat) nagy a belsőellenállása, ezért kicsi a motor nyomatéka, és melegszik. Cserébe nagyon egyszerű.
- 3 lábú táp IC. Szabályozott kimenettel. A feszültség legalsó szintje is belőhető, hogy az alá ne lehessen letekerni. kis teljesítményű poti elég, így nem kell drágább nagyteljesítményű. A LED-ek ugyanúgy beköthetők. Kis kimeneti feszültségnél is alacsony a belsőellenállása, így kevésbé csökken a ventilátornyomaték. Cserébe ő is elfűti a felesleges teljesítményt.
- Egy nagyon egyszerű PWM, akár 555-tel is. A legbonyolultabb, de a legjobb hatásfokú egy kis csatornaellenállású FET-tel. A venti nyomaték a legkevesebbet csökken így. A LED-ek azonban csak egy integráló RC-tagon keresztül köthetők rá, a tápfesz. amplitúdójú impulzusok miatt...
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
FuckeR19 #5996 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam:
A kiindulási alap egy Zalman F3 ventilátor volt. Ez induláskor kb. 350mA-t vesz fel, de utána az áramfelvétele beáll 250mA-re. 5V-ról még stabilan indul. Jobban belegondolva elég hozzá egy 100 ohmos potméter is, legalább 2 wattos legyen, de inkább több.
A zéner azért kell, mert nélküle a piros LED folyamatosan világítana, hiszen a ventilátoron minimálisan 5V a feszültség. Így viszont a zéner a letörési feszültségével csökkenti a LED+ellenállás párosra jutó feszültséget.
A potméter értéke erősen függ a ventilátor áramfelvételétől, a LED-ekkel sorba kapcsolt ellenállások értéke pedig a LED névleges áramától.
Némi játszadozásra az ellenállásokkal szükség lehet, hogy folyamatos legyen a színátmenet.
Edit: Új oldalon nyisd meg a képet, akkor látod az egészet.
-
shtml
őstag
válasz
FuckeR19 #5991 üzenetére
Persze, van elképzelésem róla.
Talán meglep téged, de a folyamatos színátmenetet egyszerűbb megoldani, ahhoz passzív alkatrészek is elegendőek.(Adott feszültségnél kialvó ill. kigyulladó LED-ekhez már komparátorra, vagy még inkább Schmitt-triggerre van szükség - kell egy kis hiszterézis, hogy az átkapcsolási feszültség közvetlen közelében ne villogjon a két LED. De az is könnyen megoldható, hogy a régi magnók vagy erősítők kivezérlésjelzőjéhez hasonlóan a világító LED-ek száma jelezze a fordulatszámot, akár úgy is, hogy a magasabb fordulatszámnál más színűek gyulladjanak ki.)
-
shtml
őstag
válasz
FuckeR19 #5989 üzenetére
Először is ne 1kohmos potmétert használj. Az okát már kifejtettem vsz. épp ebben a topicban, nem akarom újra leírni.
Ha a poti ellenállása nagy akkor kék ha kicsi akkor piros led világítana.
Mennyi a nagy, mennyi a kicsi? Mivel erről most még fogalmad sincs (plusz a dolog függ a ventilátortól is, hiszen te nem a feszültséget, hanem a ventilátor fordulatszámát akarod kijelezni a LED-ekkel), állíthatónak kellene lennie. Ezért többféle letörési feszültségű zénerdiódára lesz szükséged hozzá.
Amúgy passzív eszközökkel nem lehet megcsinálni, hogy amikor az egyik LED kialszik, pontosan akkor kigyulladjon a másik. Talán érdemesebb lenne olyan effektben gondolkodnod, hogy a LED színe a ventilátor fordulatszámával együtt változzon, mondjuk pirosból kékbe. Ehhez közös tokba szerelt (kétszínű) LED kell.
-
FuckeR19
senior tag
Sziasztok.
Vezérlőpanelt szeretnék csinálni de lenne 1 kis gondom a megvalószítással. 4 ventit szeretnék vezérelni. Ezért 4potira gondoltam (1 kΩ). A gondok viszont most jönnek. Úgy szeretném megoldani hogy minden potihoz tartozna 2 led, egy kék meg egy piros. Ha a poti ellenállása nagy akkor kék ha kicsi akkor piros led világítana. Ebben tudnátok nekem segíteni? Előre is kösssz
-
V.L.
aktív tag
üdv.
van egy raidmax smilodom házam. namost ebben a házben van 1X12cm és 4x8 cm-es venti. hogyan tudnám megoldani, hogy szabályozhatóak legyenek a ventik? sajnos a ventilátor szabályozó egység számomra nem megoldás, mivel a ház elején egy ajtó van.
esetleg külön-külön rákötni a lapra és van vmilyen progi amivel lehet szabályozni őket? vagy kössem sorba őket és úgy rákötni a lapra, egyszerre szabályozni őket? a lapom egy DFI LANPARTY UT P35-T2R
segítségeteket előre is köszönöm. -
Klemens
őstag
Nemrég kérdezte egyik haverom, hogy a gépében a kábeleket bolhával kötegelte össze és, hogy ez baj-e?
Én mondtam, hogy nem hiszem, mert annyi hőt nem termelnek a kábelek, hogy gáz legyen.
Ugye nem mondtam hülyeséget? -
smirdex
tag
sziasztok,
2-2 venti beépítése van folyamatban a házba, a szabályzást még nem oldottam meg. Arra gondoltam párba fogom őket szabályozni, egy-egy potival. Azt nem tudom még jó megoldás-e, egyenlőre ötlet. Ráadásul olyan potira gondolta, -ha lehet ilyet kapni-, amivel ki is lehet kapcsolni.(mint pl a rádió hangerő potija, amivel ki-be kapcsolni is lehet). 5-12 v között szeretném szabályozni, az egyik potin 2 egyforma 0,15A-es venti, a másikon egy 0,12 és egy 0,15 A-es venti lenne.
Milyen értékű poti szükséges ehhez(linkkel pls)? Ha a számítást is leírná valaki hálás lennék, szeretném megérteni....
THX -
didyman
őstag
válasz
Hequila #5977 üzenetére
Itt nincs négyzet.
(téglalap
És igen, az a pozitív vége
)
Sorbakötés: Egészséges az. Azonos kapacitásokon a feszültséget ezzel a módszerrel lehet kétszerezni. A kapacitás ekkor feleződik (helyesebben reciprokösszege), kapocsfesz duplázódik (helyesebb azt mondani, hogy a kapacitásokkal fordított arányosságban osztódik a feszültség). Sorosan szoktak kötni még úgy is, hogy az azonos polaritású elektródákat kötik össze: Ekkor a kapacitás szintén feleződik, a kapocsfesz nem változik, az elkó viszont így bipolárissá tehető. -
tomyoy
senior tag
mondjuk nemtudom hogy mi alapján vezérel!!? van benne egy microfon? pl van itt egy erre rákötni egy kábelt ...minkét oldal meglenne így , l+r és hangszerkezstőben a 2 sávra rakni valami pittyegést ami bekapcsolja... vagy sztem meglehet oldani valami kis kapcsolással is!?
-
tomyoy
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5981 üzenetére
aham én is arra gondoltam valami strobi szett...de azt a vezérlést hogy kellene megoldani?
ilyen hangvezérlős stroboszkóp 2db jobb és ball oldalra...majd csinálni valami zeneszerkesztőben egy jelet ami elindítja...és megszerkeszteni a villogást...vagy ez hülyeség?
-
tomyoy
senior tag
üdv!
egyik haver megkeresett, azzal a céllal, hogy kerítsek neki olyan kapcsolási rajzot ami képes lenne egy Lada első (talán hátsó) fényszóróit villogtatni! de nem felváltva, hanem mint a F1 ben a safety car...úgy...ez valami rally safety lada
lenne és kellene bele ilyen cucc! kérdésem tehát hogy megoldható e? mondjuk azt gondolom más fajata izzó kell az ilyen villogtatáshoz!
jöhetnek akár priviben is az ötletek! előre is köszönöm!
-
Hequila
őstag
Villémkérdés:
Ugye ennél a rajzjelnél:
a négyzet az elko pozitív oldala?
És elkokat mennyire egészséges sorba kötni? -
sNiP3rFun
tag
Ti látomnagy modderek vagytok
Köszi a segítséget még nem jött meg a plexi de madj elválik,hogyan lesz rögzítve.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
sNiP3rFun
tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne ti milyen módot ajánlotok a plexi oldallapba való beillesztéséhez ki, hogyan csinálja/csinálná?Ötleteket, javaslatokat várok!
Előre is köszönöm! -
Rive
veterán
Aztán csak a kíváncsiság kedvéért így nem összerakva beültem vele a kocsiba és összedugdosva kipróbáltam. Szomorúan tapasztaltam, h nem húzza be teljesen a lemezt. 15-szöri próbálkozásból 1x ment be a helyére, akkor is csak külső segítséggel (toltam a lemezen), de ekkor sem pörgette fel.
Én ezzel kezdeném. A lemeztálcának van egy végálláskapcsolója, amivel a vezérlés érzékeli, hogy lemez a helyén, jöhet a forgatómotor és a fejen keresztül a lemez érzékelése. Ha a lemeztálca nem megy be rendesen, akkor a forgatómotorra már eleve nem kerül sor.Nézd meg alaposan, hogy miért nem megy be a tálca. Tipikus hiba pl., hogy a tálcát mozgató szervo hajtásláncában van valami gumi ékszíj, ami meglazult, elgyöngült.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5959 üzenetére
Elég valószínűtlennek tartom, hogy házi gyártmányú anyaggal ezen a téren elfogadható eredményt érhetnél el. Szerintem válassz valami kerülő utat.
-
And
veterán
-
nyunyu
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #5964 üzenetére
HQ-Video
-
nyunyu
félisten
Kozben Lomex katalogusban talaltam megfelelo muanyag hazat 8.4+afaert 1000 db-nal, plusz belevalo tuskeket 2.4+fa 5000db-nal.
-
nyunyu
félisten
Tudja valaki, hol lehet Pesten kapni Molex 39-01-2040, kozismertebb neven ATX12V tapcsatit? (10-20db kene)
-
fero02
nagyúr
Az IC lábaitól a motorig végig néztem, minden stimm. Égési nyom nincs, de rossz hűtés éppen lehetséges. Az optika alján van a panel, az IC fejjel lefele, alatta szintán panel, tehát lehet a hő végezte ki...
Viszont IC-t nem találtam sehol. Nem tudom mennyi lehet... Mondjuk nekem nincsenek bejáratott, tuti boltokról információim. Azért még keresgélek.
Üdv!
-
04ahgy
nagyúr
Ha nem pörgeti a motort, akkor könnyen lehet, habár IC elég ritkán halálozik el. Meg kéne nézni, hogy hozzávezetés, ilyesmi, minden OK-e.
Másrészről, ha az IC filléres, akkor a csere is szóbajöhet, mint hibakeresés, de nem magától ment tönkre a gyárilag benne levő sem. Tudni kellene a kiváltó okot. Lehet hűtési elégtelenség. (Égésnyomok nincsenek a környezetében?) Lehet túlterhelés, stb.
HGyu
-
fero02
nagyúr
Köszönöm!
Igazából azért is tettem fel a kérdést, mert nekem nincs meg a kellő végzettségem ehhez, csupán egy számomra logikus gondolatmenetet vázoltam. Ettől persze nem kell, h igaz is legyen. Némi elektronikai ismerettel bírok, de az az alap szintet még alulról sem súrolja.
Véleményed szerint az IC a rossz? Esetleg lehetnek még egyéb hibák is a készülékben?
Üdv!
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv mindenkinek!
Keresek egy olyan embert, aki segíteni tud nekem.
Az a kérdés, hogy milyen anyagba lehet (hővezető) mikroport keverni, ami aztán enég
keményre és vízállóra köt hogy vízhűséd-hez blokk alapanyag legyen.Én Epoxy-ra, vagy műgyantára gondoltam első körben.
A második kérdés, hogy milyen tömeg%-ban keverjem hozzá a port, hogy a lehető legjobb hővezetést érjem el, viszont a szerkezeti integritás ne csökkenje a kritikus pont alá??
Aki tud segíteni kérem tegye meg!
-
fero02
nagyúr
Akkor sírok:
Egy Elta márkájú csodáról lenne szó. Használtam vettem olcsóért egy olyan hibával, h az előlapot tartó kis pöcök letört. Ez eddig stimm.
Tnap beszereltem, power on, rádió, szól. Megelégedéssel tapasztaltam, h minden jól lett bekötve. Beszaladtam egy cd-ért, beteszem. Behúzza. Csönd, és a forgó kis lemez ikon megjelenik. Várok, várok, semmi. Error 1. 'nyád. Bemegyek egy gyári audio cd-ért, beteszem, várok, ugyanez. Bármilyen lemezt tettem be, semmit sem olvasott.
Kivettem, levettem a fedlapot és azt tapasztaltam, h fel sem pörgeti a lemezt.
Nézegettem és olyanok voltak a forrasztások, mintha már bontva lett volna a cucc. Beszéltem az előző gazdival és azt mondja, h tuti nem volt bontva.
Ma kivettem az optikai részt is. A motor ami a lemezt pörgetné 5.4 V-os, kipróbálni még nem tudtam. Viszont multiméterrel rámértem és jónak tűnik.
Tovább keresgélve találtam meg a motor vezérlő IC-jét, ami egy KA9259D. A gyanúm szerint ő a bibi okozója, mert 1. meg sem nyikkan a motor, 2. lemez behelyezés után nem tudok feszt mérni a motorhoz menő kimeneti lábain.Aztán csak a kíváncsiság kedvéért így nem összerakva beültem vele a kocsiba és összedugdosva kipróbáltam. Szomorúan tapasztaltam, h nem húzza be teljesen a lemezt. 15-szöri próbálkozásból 1x ment be a helyére, akkor is csak külső segítséggel (toltam a lemezen), de ekkor sem pörgette fel.
Ezután amennyire tudtam szétbontottam és megnéztem az összes forgó, mozgó alkatrészt. Elvileg minden jó.
Kérdésem: mivel minden motor erre az egy vezérlő IC-re van kötve, és ha elszállt, akkor lehetséges, h ezért nem tudom használni a készüléket? Vagy esetleg teljesen rossz a gondolatmenetem?
Kicsit tovább menve. Lenne itt olyas vki, aki segítene nekem ezt kicserélni? Nincs meg a megfelelő felszerelésem a cseréhez sajnos.
Üdv!
-
fero02
nagyúr
Hi all!
Keresnék egy olyan emberkét, aki az elektronikában jártas, esetleg javított már mp3-as autó rádiót és nem utolsó sorban segítőkész.
Lenne 1-2 szakmai kérdésem hozzá.
Előre is köszönöm!
Üdv!
-
04ahgy
nagyúr
Hol olvastad, hogy PC tápban gondolkodok? eleve csak az alkatrészek egy részét veszem onnan. Másrészt a TV tápok azok flyback rendszerűek, és egy tranzisztorosak, mivel nem kell terhelhetőség. Nekem később >1000W terhelhetőség kell, hídkapcsolással, és forward móddal.
Azon gondolkodtam, hogy a ferritmagos trafó talán mégsem lesz megfelelő. Hiszen igaz, hogy 100kHz az impulzusfrekvencia, de abból 10ms ideig egyirányban történik a mágnesezés. Vajon nem fog eltelítődni a mag? Kisfrekvenciás trafót alkalmazva már nyert ügyem van, hiszen az nem is érez mást csak 50Hz szinuszt.
Csak az nagy és nehéz. Tehát a nagyfrekvenciás transzformátor alkalmazásának esetleges korlátain elmélkedem.
HGyu
-
TESCO-Zsömle
titán
-
draff
aktív tag
Egyáltalán ne számítógépes tápegységben gondolkozzál.
A mostani szines TV-k tápjai csaknem hasonló (nagyfrekivel hajtott inverteres) megoldásúak de ott könnyebben ki lehet hozni a 220 voltot, de a 200-at mindenképpen. Kissé körül kellene szaglászni a híradástechnikában, aztán lomtalanításkor begyűjteni egy ilyen kihajított szerkezetet. Azok szerintem 100-150 W-ot mindenképpen tudnak.
(Az Orion és a Videoton gyárak néhai remekművei csaknem hasonlóak az alapelveikben)Ha túl nagyot tévednék, kérem - ne dorongoljatok le, de valamikor tényleg foglalkoztam (csak úgy felszinesen) ezzel a kérdéskörrel.
A 12 voltos cuccaimhoz - ha nem vagyok autóközelben - (elektromos pumpa, elektromos hűtőláda) pedig máig használok bontott számítógépes 200 W-os tápegységet. Viszi őket mint a szél ....
-
mobbo
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5949 üzenetére
rovid velos valasz
koszi
sose lattam meg ilyen kabelt, de kereseknem kell fosnom a megnovekedett aramfelveteltol? (ez a kabel a fordulatszamszabalyzast engedi mukodni? nem fog osszeadodni a 2-3 venti fordulata?)
-
04ahgy
nagyúr
-
mobbo
senior tag
elsore egyszerunek tuno kerdesem:
hogy tudnek 2 (esetleg 3 db) 8centis hazventit az egyetlen speedcontrolos sysfan csatira kotni
a cel az lenne hogy mindharom venti idle alatt kis fordulaton menjen, es csak terhelesnel progjon fel (fanEQ/abitEQ tudja vezerelni a dolgot)a problema: ha siman rakotom egy csatira oket egyreszt tul nagy lesz az aramfelvetel (nagy lesz?) plusz a fordulatszammeresbe is belehulyul a gep gondolom (vagy nem?)
van valakinek otlete a megoldasra? (kezi vezerles nem jo, az kell hogy a gep allitsa magatol)
-
And
veterán
válasz
#96302336 #5942 üzenetére
(Az előállított 'hálózati' frekvencia ilyen PWM-technikánál mindig az alacsonyfrekvenciás átlagot jelenti, valójában tényleg a sok (vagy sokszor tíz) kHz-es tartományban van. Ezt vagy alávetik szűrésnek, vagy nem. Utóbbi jellemző például frekvenciaváltóknál, ahol a motor hajtásánál sokszor nincs jelentősége (de azért ilyenkor legalább árnyékolt kábellel kötik a motort, és a hálózat felé - vagyis a frekvenciaváltó bemenetén - alkalmaznak szűrőt).
#5940: "Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz."
Az szerintem is sok, teljesítmény-UPS-ek, frekvenciaváltók ennél minimum egy nagyságrenddel alacsonyabb (valamilyen szinten állítható v. átkapcsolható) PWM-frekvenciával működnek, sípol is a teljesítményfokozatuk rendesen. A teljes hálózati szinkron meg minek? Vezérlési jelalaknak rendben, de azon kívül csak bonyolíthatja a dolgot, és szerintem nincs is igazán jelentősége. Kivétel, ha olyan online UPS-t akarsz csinálni, amelyen van félvezetős bypass..
Gyakorlati szempontból egyébként van értelme a projectnek?)
-
gsc73
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #5944 üzenetére
Én marha....(a fától az edőt) hát persze hogy a sorrend nem lehet más....
Köszi
g.
u.i.: kipróbáltam, nem megy.....
lehet hogy rossz?)
-
gsc73
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy AC 12025 PWM ventillátort. Közvetlenül szeretném 12V-ra kötni (alaplapon semmi csati, régi)
Szükségem lenne a 4 pin-es PWM csatlakozó lábkiosztására. Ugyanis google keresgéléseim során találtam pl. itt: [link] de itt fekete-sárga-zöld-kék színek vannak emlegetve. az AC-n pedig fekete-piros-sárga-kék színek vannak....Melyik a +12V-os?g.
-
törölt tag
Valami nem egészen tiszta. Az igen, hogy nagyfrekis lesz az invertálás 12 voltról, de hogy nyered vissza az 50Hz szinuszt?
A PC táp kb 35kHz körül dolgozik, tehát a 220V is, ha ez alapján nézzük, 35kHz lesz.
Hogy akarod az 50Hz-et elérni?
Esetleg egyenirányítani, majd ezt a feszt átalakítani 50Hz-re?
Köv. kérdés, mi célból építesz 12/220-as invertert, ha eleve a hálózatról veszed a szinkront?
Ha esetleg Hifi zavarszűréshez, akkor jóval egyszerűbb megoldás is elképzelhető. -
04ahgy
nagyúr
Sziasztok!
Rive, és hozzá jobban értők véleményét várom.
Minap inverter építésére adtam a fejem. Amolyan hobbi-projekt először, csakis bontott alkatrészből lenne elsőre. Alaplapról letermelt 50-80 A-es logikai FET-ek garmadája. SMPS trafók, bordák, kondik.
12V DC --> 230V AC szinusz. Ez a követelmény. Először csak 100-200W, hálózati szinkronnal.
Tehát van 230V szolgáltatói hálózatom. Ebbe "bedugom" az inverterem, de csakis a referencia-jel levétele céljából. A leosztott hálózati fesz egyrészt mindig szinkronban van a hálózattal, másrészt meghajtást ad a PWM részére. Működési frekvencia annyi lenne, mint egy PC-SMPS esetén is. Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz.A vezérlő IC Rive kedvence: TL494
. A következőképpen gondolkodtam: egy kevés, mert azt vagy single-ended módban használom, vagy push-pull. Utóbbinál felváltva jelennek meg az impulzusok a kimeneten. Tehát SE üzemmód lesz, de két IC-vel. Egyik állítja elő a PWM-et a pozitív félhullámhoz, másik a negatív feléhez. Egyébként lezárva van.
A hálózati transzformátor egy PC táp trafója lenne. Fordítva bekötve. Ezt hajtja meg 4*n db FET, hídban. Ahol n a teljesítménytől függ. Az egyik TL494 vezérli a pozitív hídágat, a másik a negatívot. A kimeneten egy hol pozitív félhullámú, hol negatív félhullámú jel van, melynek integrál-középértéke éppen egy 230V RMS értékű szinusz. De ezt valahogy illene visszacsatolni, hogy tartsa a kimenő feszültséget terhelés alatt is. A TL494 második hibajel-erősítője tökéletes erre. (Az első adja ugyebár a hálózatról a szinkronozott szinuszt.) Két probléma:
Egy: Az analóg vezérlőjelhez nem csatolhatok egy impulzusjelet, mert gondok lesznek, és megzavarodik az elektronika.
Kettő: A kimeneten még mindig egy állandóan X voltos csúcsértékű, nagyfrekis négyszögjel van.Általam gondolt megoldás: nagy terhelhetőségű aluláteresztő szűrő, néhány száz Hz-re méretezve. Elvégzi az integrálást egyrészt, másrészt nem engedi ki a hálózatra a zavarokat. Ráadásul a kimenetről máris megkaphatja a második hibajel-erősítő a visszacsatoló jelet! Tehát szépen szinuszos kimenetet kapok, ami egyben még stabilizált is. A PC táp trafó meg pindurka, és fél kW teljesítményt is átvisz egy megfelelő darab, persze nagyfrekin. A kapcsolástechnika mégis biztosítja az 50Hz szinuszt!
Várom a véleményeteket!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
Csatlakozva Rive @ #5930 hozzászólásához: tudtommal a +12 egyenesen az alaplapi +12V táp layerre csatlakozott régebben. Mikor még nem volt szabályozható. Ezek után jött a 3 lábú de BIOS-ból szabályozható venti, ott 1A-nél nem több a terhelhetőség. Most, a 4 lábú, PWM-es ventik esetében a ventillátor-elektronikába költözött a PWM, és információim szerint ismét a +12V layerre csatlakozik a venti tápfesze. Tehát nagyon terhelhető, 2-3-4A akár.
De nem árt bármiről megbizonyosodni, és inkább feltételezni, hogy nem terhelhető, csak mérsékelten.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5917 üzenetére
Levegő-ionizálásra neked csak egyenfeszültség megfelelő? Mert ha nem, akkor kínálja magát a Tesla tekercs. Én most csináltam egyet, már 5cm-es szikrái vannak. Többszáz kHz-es nagyfrekis váltóáram. A terhelhetősége is elég komoly, néhányszáz watt. A feszültség az 100kV-okban mérhető. Ez tuti, hogy ionizál.
[link] - Itt nézd meg a képeket...HGyu
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5921 üzenetére
Kezdek gondolkodni a dolgon...
Nézd, engem nem nagyon lehetne rávenni, hogy 20kV-al vacakoljak, ha 10k körül kompakt cuccot kapok, táppal, érintésvédelemmel, kutyafülével... -
-
Macka
veterán
Sziasztok! Teljesen láma vagyok, tudom, szégyenletes.
Hogyan tudom megvalósìtani azt, hogy egy ledet 4pines csatira köthessek? -
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5917 üzenetére
Yeah. Szóval majd' minden mindegy, csak nagy fesz legyen
A legnagyobb gondod a nagyfesz-tekercs és a feszültségsokszorozó lesz. Ekkora feszültségnél már az is számít, hogy zsíros kézzel fogtad-e meg a drótot, diódákat. A trafó is olyan, hogy ha nem akarsz túl nagy méretet, akkor nagy lesz a menetfeszültség, és nagyon könnyen átüt, menetzárlatot kap.
A primer igazából nem ügy. Használhatsz akár egy TL949 alapkapcsolás-variánst is, de megcsinálhatod valami önrezgő tranyó/trafó izébigyóra is - volt kéznél egy megfelelő kapcsolás, de most nem találom, kis türelem...
-
TESCO-Zsömle
titán
Az áramkört "elvileg" a levegő zárja. Ez egy levegő ionizáló egység. A "beszívó-nyításnál" a -20kV negatív töltést ad a levegőnek, ami áramlani kezd a kifújó-nyításnál elhelyezett föld felé. Ezzel létrejön az ion-szél, a szoba pedig megtelik a szervezet számára hasznos negatív töltésű (ionizált) levegővel.
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5915 üzenetére
Kevés az info. És az is selejtes. Az 'open circuit' pont azt jelenti, hogy nem folyik áram. Szóval igazából gőzöm sincs, mi kéne. 50uA mellett 20kV, vagy OC 20 kV? Nagyjából stabilizált, vagy csak 'nagy', és meg is vagyunk?
A feszültségsokszorozót meg a trafót te akarod csinálni, vagy pl. sorkimenőt használnál?
-
TESCO-Zsömle
titán
Nah mesterek! Feldobom a labdát!
Ez alapján a kép alapján vki meg tudja csinálni a pontos (részletes) kapcsolási rajzot vagy magát az elektronikát??
Összes adat: Generates -20 kv open circuit at 50 uamps. 12 vdc input
Szóval??
-
törölt tag
Azt semmi.
Viszont a többi cső kímélve van. Ha nagyon vigyázni akarok a csövekre, akkor szilícium diódás egyenirányítás, és egy késleletető elektronika a legjobb.
de, ha nem csinálsz késleltetést valamilyen módon, akkor ha hirtelen megkapja végfok a párszáz voltot, és nincs felfűtve a katód, akkor pl. egy SE kapcsolásnál akár át is üthet a kimenőtrafó. Másosorban, az egyenirányító csőnél, amíg nincs fűtés, addig nincs egyenirányítás sem, így a kondik sem tudnak feltöltődni. Ahogy felfűt a cső, és indul az elektronemisszió, úgy nő fokozatosan a fesz. -
04ahgy
nagyúr
válasz
#96302336 #5840 üzenetére
A csöves egyenirányítás szerencsésebb, mint a szilíciumos megoldás, mivel a csöves diódának is fel kell fűtenie, nem azonnal adja ki a nagyfeszültséget a csövekre, mikor azok is hidegek, így kíméli a csöveket is.
És mi kíméli az egyenirányító csövet, jut eszemve visszaolvasva, amíg hideg annak a katódja?
HGyu
-
Pubszon
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5908 üzenetére
Jaja, tényleg, nem néztem meg megink a képet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest