Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    Sziasztok!

    Rive, és hozzá jobban értők véleményét várom.

    Minap inverter építésére adtam a fejem. Amolyan hobbi-projekt először, csakis bontott alkatrészből lenne elsőre. Alaplapról letermelt 50-80 A-es logikai FET-ek garmadája. SMPS trafók, bordák, kondik.

    12V DC --> 230V AC szinusz. Ez a követelmény. Először csak 100-200W, hálózati szinkronnal.
    Tehát van 230V szolgáltatói hálózatom. Ebbe "bedugom" az inverterem, de csakis a referencia-jel levétele céljából. A leosztott hálózati fesz egyrészt mindig szinkronban van a hálózattal, másrészt meghajtást ad a PWM részére. Működési frekvencia annyi lenne, mint egy PC-SMPS esetén is. Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz.

    A vezérlő IC Rive kedvence: TL494 :DDD . A következőképpen gondolkodtam: egy kevés, mert azt vagy single-ended módban használom, vagy push-pull. Utóbbinál felváltva jelennek meg az impulzusok a kimeneten. Tehát SE üzemmód lesz, de két IC-vel. Egyik állítja elő a PWM-et a pozitív félhullámhoz, másik a negatív feléhez. Egyébként lezárva van.

    A hálózati transzformátor egy PC táp trafója lenne. Fordítva bekötve. Ezt hajtja meg 4*n db FET, hídban. Ahol n a teljesítménytől függ. Az egyik TL494 vezérli a pozitív hídágat, a másik a negatívot. A kimeneten egy hol pozitív félhullámú, hol negatív félhullámú jel van, melynek integrál-középértéke éppen egy 230V RMS értékű szinusz. De ezt valahogy illene visszacsatolni, hogy tartsa a kimenő feszültséget terhelés alatt is. A TL494 második hibajel-erősítője tökéletes erre. (Az első adja ugyebár a hálózatról a szinkronozott szinuszt.) Két probléma:

    Egy: Az analóg vezérlőjelhez nem csatolhatok egy impulzusjelet, mert gondok lesznek, és megzavarodik az elektronika.
    Kettő: A kimeneten még mindig egy állandóan X voltos csúcsértékű, nagyfrekis négyszögjel van.

    Általam gondolt megoldás: nagy terhelhetőségű aluláteresztő szűrő, néhány száz Hz-re méretezve. Elvégzi az integrálást egyrészt, másrészt nem engedi ki a hálózatra a zavarokat. Ráadásul a kimenetről máris megkaphatja a második hibajel-erősítő a visszacsatoló jelet! Tehát szépen szinuszos kimenetet kapok, ami egyben még stabilizált is. A PC táp trafó meg pindurka, és fél kW teljesítményt is átvisz egy megfelelő darab, persze nagyfrekin. A kapcsolástechnika mégis biztosítja az 50Hz szinuszt!

    Várom a véleményeteket!

    HGyu

    [ Szerkesztve ]

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák