- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Asztrofotózás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Micro Four Thirds
Új hozzászólás Aktív témák
-
GAbre
veterán
válasz Kernel #19199 üzenetére
Ismerős ,azt mondta akármilyen jó.Nem néztem mélyebben utána.
Igen rendszer alól nem is akarom bekapcsolni.
Elég ha gépindítás 2 gombbal történik,és nem kell kivennem,kinyitnom házat,aztán visszacsukni,és tenni.
Majd nézek még gombot,ha nincs más ötletetek.
Köszönöm segítséged.Unknown 9 awakening
-
Kernel
nagyúr
Az eleve pillanatkapcsoló, vagyis "momentary" néven szokták árusítani ezeket. Oda is van írva, hogy kürthöz vagy motorindításhoz lehet például használni. Járműhöz, nem merevlemezhez. Ahogy írtad:
...amit néha szeretnék áram alá helyezni,és használni.
Ezzel addig kap áramot, amíg kézzel nyomod. Az már tényleg csak "néha".
Olyan kellene, ami egy nyomásra bekapcsol, másik nyomásra ki. A kínaiak ezt is oda szokták írni: latching, illetve push it on, push it again off. Vagy nem, de attól nem kell vásárolni.
Másik dolog, hogy én csak forrasztott kötést használnék. A csavaros nem olyan megbízható, vagy nagyon ésszel kell csinálni. Persze a forrasztás is csak úgy jó, ha rendesen meg van forrasztva.
Itt egy lazulás, kontakthiba károkat okozhat, jobb esetben csak hibákat rögzít a SMART, rosszabb esetben adatvesztés, meghibásodás.
A jó kötés mellett természetesen jó szigetelés is szükséges, nehogy testre vagy bármihez érjen véletlenül. Forrasztás + zsugorcső a legjobb.
Ahogy említettem, elég megszakítani a piros (5V) vezetéket, de a molexet áram alatt dugdosni nem szabad. A feketét meg egyáltalán nem is szabad elvágni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
abdulka1
őstag
válasz B4ndiBuild3r #19195 üzenetére
Szia!
Itt van nyitott és zárt verzió is. [link]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
B4ndiBuild3r
tag
Sziasztok!
Van egy Corsair HXi Series HX750i és egy CableMod C-Series AXi, HXi & RM ModFlex Cable Kit párosom, amihez szeretnék valahonnan szerezni a képen látható, vagy hasonló kábelrendező műanyagot.
Van ötlete valakinek, hogy ennek mi a neve, és, hogy hol lehet venni?
„We all make choices, but in the end our choices make us.” Andrew Ryan (BioShock)
-
Kernel
nagyúr
Ezt csak te tudod, hogy mit csináltál, milyen kapcsolót használtál, így nem lehet kitalálni, hogy mit rontottál el.
Nekem relével van megoldva, de mindegy, kapcsolóval is működni kell, csak érdemes komolyan venni a dolgot (anyag és munka minősége), mivel itt adatbiztonságról is szó van.
Sokan nem tudják, hogy elegendő megszakítani csak az 5V ágat (piros vezeték), ami a digitális áramkörök tápja.
12 V-ról megy a motor, illetve fejmozgatás, de onnan úgysem vesz fel áramot a HDD, ha nem működik a logikai rész. Ha pedig valaki azt hinné, hogy ezt csak én találom ki, egy gyári külső USB-házban láttam először ezt a megoldást, ahol a 12 V-ot fixen kapta a HDD, csak az 5V-ot kapcsolta egy FET.
Ettől függetlenül persze lehet használni kétáramkörös kapcsolót is, megszakítva a sárga vezetéket is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
GAbre
veterán
Üdv!
Tegnap próbáltam beüzemelni a kapcsolót,amit sata kábelhez vettem,mivel lenne 2 db merevlemez,amit néha szeretnék áram alá helyezni,és használni.
Sajnos nem sikerült kapcsolóval szabályozni,h átmenjen az áram a kábelen vagy ne.
Nem akarok sokat költeni rá.Moddolható tápegységem van,szóval ha esetleg tápcsatlakozó szárat lehet vhogy máshogy vezérelni,vagy egyéb 5letek van,szívesen meghallgatnám.Kellemes estét mindenkinek!
Unknown 9 awakening
-
Kernel
nagyúr
válasz szzimo53 #19191 üzenetére
10-20 mA áramot kell átfolyatni rajta, ellenálláson keresztül. 20 mA a névleges áram a szokványos DIP LED-eknél.
Lehet LED-enként 1 db ellenállás, vagy több LED is sorba köthető egy közös ellenállással, a nyitófeszültségek, illetve szín függvényében kalkulálva:
http://hobbybarkacsolas.mindenkilapja.hu/html/23583126/render/led-parameterek
Célszerűbb a tápegységre kötni.
[ Szerkesztve ]
-
szzimo53
tag
Sziasztok.
Kérdés:
1.
Sima 1-1 db led diódát hogyan célszerű világításra bírni a gépházba?
Mondjuk ha elhelyezek benne 6 db led diódát akkor annak hogyan kell áram ellátást bíztosítani. Alaplapra lehet kötni vagy esetleg a tápról molexen keresztül?2.
Mennyiből lehetne egy ablakos oldallapot gyártani a házhoz. Mondjuk a meglévő ház oldalát kivágni, plexit megvenni méretre vágatni. Vagy kár vele bajlódni mert 3500ért elvileg lehet kapni kész oldallapot. -
Reggie0
félisten
válasz Krystal_s #19187 üzenetére
Nalam mar tort konnektorba apples tolto, szoval csak finoman mozgasd De belehalni nem fogsz, meg zarlatot sem tud okozni a konnektorban, mert nem tud elmozdulni. Annyira kell ugyelni, hogy ne razzon meg, amikor kiszeded a maradekot az aljzatbol. Lehetoleg szigetelt fogoval es/vagy aramtalanitas mellett
-
Kernel
nagyúr
válasz Krystal_s #19187 üzenetére
Nincs jelentősége. Lapos dugóknál a villának az a része azért van műanyaggal fedve, hogy bedugás közben az ember ujja ne érhessen hozzá. A kerek dugóknál pedig azért sincs, mert ez a veszély kevésbé fenyeget (nem férünk hozzá), valamint nagyobb áramon elvékonyítani sem lenne jó.
Az nem túl reális, hogy azon a vékony repedésen valakinek az ujja érintkezzen a belső fémmel, más szerepe pedig nincs. Ha nagyobb részen lerepedne, még akkor is lehet vigyázni, de akkor már gyerekre például kimondottan veszélyes, nem is lenne használható.
Az aljzatban a zöld reteszek gyerekvédelem miatt vannak. A két lyukban egymást reteszeli a két darab, így a gyerek nem tud beledugni egy szöget vagy bármit, az egyikbe.
A kettőbe egyszerre kell dugni ahhoz, hogy a reteszek el tudjanak mozdulni. Felnőtteknek meg néha bosszúság, amikor megszorul, de ezt ugyebár inkább vállaljuk.
Ha nagyon elvi szinten közelítem meg, a repedt alkatrésznek annyi jelentősége lehet, hogy szerencsétlen esetben le is válhatna egy darab. Ilyen alapon lehetne mondani, hogy akkor most kell kidobni, nehogy később egy gyereket megrázzon például. De szerintem mindenki érzi, hogy ez már igen magas szintű óvatos hozzáállásra vall, vagy túlzás is, ezt már mindenki döntse el maga.
Magam szakmai okból nem buzdíthatok hanyagságra senkit, ilyen téren.
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok, (ide lettem irányítva).
Szerintetek okozhat gondot, ha egy (tablet) töltő végénél (amit a konnektorba kell dugni) a műanyag részen hajszálrepedés van?
Van egy túlfesz. villám stb védelemmel ellátott hosszabbító, amiben korábban tölteni szoktam. Kicsit nehéz abba belenyomni bármit is, mert elég szorosak a lyukak. Ilyen műanyag valami (a képen zöld) van bennük. Sajnos nem gondoltam, hogy az kárt tehet az ilyen műanyag végeken.
Az LG ügyfélszolgálat szerint erre nem jár garancia. Látszólag normálisan működik a töltő...[ Szerkesztve ]
-
Laraxior
titán
Említettem, hogy szeretném szabályozni a radiátoron levő ventiket. Rákötöttem a háznak a szabályzójára, 2-t egy szabályzóra. Összesen 4 venti, két csúszkával tudom szabályozni őket.
Na de időnként gondol egyet és megindul, vagy éppen leáll... ha a csúszka működik rendesen.
Esetleg sok a két venti a szabályzóra? Vagy mitől van ez a megyek össze-vissza effektus?
Beszéltük, hogy az alaplap 2A-t bír el, ezért inkább oda nem kötöttem, oda majd a ledcsíkot.*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Goldboy90hun
kezdő
Udv!
Kerdesem az volna hogy lattam DDr3 crosair dominatorhoz vilagitos hutobordakat.Ezeket kulon lehet rendelni.
A kerdesem az lenne valaki tudna linket adni ahol esetleg mas markakhoz is talalok ? -
Kernel
nagyúr
Mindegy általában, annyira nem rosszak ezek, felépítés is egyszerű. Van 3 db FET, ami kapcsolja a három színt, egy kis vezérlő IC, meg EEPROM, ami tárolja a beállítást.
Ha egy FET zárlatossá válna, csak annyi történik, hogy folyamatosan világít az ág. Ettől függetlenül be lehet iktatni a betápnál egy lengőfoglalatos olvadóbiztosítékot, ami a szalag esetleges zárlata ellen is véd:
-
-
veterán
Sziasztok! Vettem 4 méter RGB ledszalagot. Néztem videókat youtube-on, de nem tudom mi lenne a biztos megoldás. Van aki csak simán ráforrassza a ledszalagra ahhoz a színhez amit választott, de van aki adapterhez köti és azt pedig a tápra rá. Ugye annak az az előnye, hogy több szín is állítható. 850Wattos Corsair tápom van, szóval annak bírnia kell bőven. Kérdésem tehát, melyik módszert ajánlanátok inkább?
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
Bacusuz
őstag
Sziasztok
vágható légszűrő/porszűrőt keresek.
Tudtok ajánlani valakit itt ph-n aki árul ilyesmit és esetleg pesti is?
igazat megvallva egy mobil klímához kellene, de az ottani fórumban a ház szűrőt ajánlották.
így nézett ki a régi
jöhet akár pm-ben is az info, és köszi előre isÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Childo089
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni egy pár felmerűlt kérdésre/ben.
A cél 6 VGA-t egy 1200/1300 vagy 2x 750W tápra kötni.
A probléma ebben a kábelkiosztás.Egy kis HW-s háttértartalom a könnyebb áttekinthetőség miatt:
Akad 6db MSI GTX 1070 X8 Gaming-em.
[link]
Mint látható a lényeg a 2 táp csati bemenet 1x6pin+1x8pin /VGA.Táp lehetőségek:
1200/1300 W
[link]
[link]
[link]
[link]X2 750 W
[link]
[link]
(néztem thermaltake-et,corsair,coolermaster-t is,az én megitélésem az hogy azok még kevésbé lennének megfelelők,hát még a kábel db szám még rosszabb..)Ergo a legoptimálisabb lenne a következő kábelből Xdb:
[link]
(a tápokhoz max 2 ilyet adnak és ha 2X750W t vennék még akkor is csak 4 lenne.)Viszont, ad 1 nem igen érek rá 3-4 hetes rendelgetésekre,2 hát nem olyan biztos hogy a kábelkiosztások passzolnak az én álltalam választott táphoz igy a volt kiosztás tekintetében.
Illetve igen a különböző tápgyártóktól lehet rendelni modular kábel package-t lást Evga Corsair ect..
Aranyáron csak azért mert kell belőlle 2 kábel,és szintén több hét beszállítás.Arra gondoltam azt csinálnám hogy van még a tápokhoz annyi db kábel vegyítve ami csak 6pin apa to 8pin apa/vagy 6pin apa to 6pin apa,és 1 ilyen 1 olyan kábellel megtápolnám a VGA-t. Ehhez elég kábel csak a 2X750 W be lenne,és van is elég hely a tápokon ezeknek a végeit bedugdosni. Ez jó így?
Ha igen akkor a következő probléma itt kezdődik ennél a megjelölésnél:"¤¤¤"Vagy néztem különböző átalakitókat még,pl 2 satarol 6pin vagy 8 pin/ vagy 2 molex rol szintén ugyanezt,
erről viszont azt tudom hogy a sata nem ekkora terhelésre van kitalálva tehát azt kihúztam a listáról.
A molex nyerő de,minnél több toldás annál több W veszteség,illetve spike kialakulásnak veszélye ami igen csak hőt termel,és leolvadnak.
Arrol nem is beszélve hogy 1 korbácsot adnak szintén mindegyik táphoz vagy max 2 őt amin van 4molex csati. A a maradék 2 kártya terhelését elosztani még így is csak 4 kábelen lehetne optimálisan már ha lenne kaphato itthon pl ilyen:
[link]Valamint találtam direkt kábeleket is ami nekem "jó lenne" ha nem csak anya to apa végüek lennének.
Mivel az összes moduláris táp ba apa kell és a VGA ba is.Lásd miről beszélekezek nem jók)
[link]
Persze van 6to6 pin only 8to8 stb de a lényeg hogy mind nek a táp felöli vége anya.."¤¤¤"
Akkor marad 2 vagy 4 molex korbácsom db onként 4 csatival.
6db molex tápolt risert kötnék illetve +2 molex betápot az alaplapnak ami +W ot tol a pci-e 1x/16x csatiknak a kártyák kihajtása végett.
Aminek akkor szintén tul lenne terhelve az elosztása,vagy nem?
Riser betáp DB onként 45W min elvileg 1 molex korbács egy 75W output-ot tud kapni a tápból.Majd "megvilágosodtam" hogy hagyjuk ezt a fenébe annyi kábelt amit adnak optimálisan felhasználom aztán kész,a maradékot pedig megcsinálom magamnak.
Haha hát persze gondoltam én....
Szóval hogy veszek jópár ilyen csodát:
[link]
Amit ha jobban megnézel ez is olyan hogy egyik apa masik anya és még csináljam is meg...
Meg ehhez van fej is amibe bele rakom a végeket de a fent emlitett dolog miatt ez okafogyottá vált.Szintén nem találtam 2 megeggyező véget a piacon. (Van olyan aki igen,és megosztja velem?)
Huhh hát remélem azért érthető valamellyest a dolog.
Előre is köszönöm a válaszokat és a türelmet a végigolvasásért.
(Elnézést kérek az esetleges nyelvtani hibákért)Üdv
-
őstag
-
őstag
válasz Peti78 #19170 üzenetére
Szia!
Mindkettőnél írja, hogy az USB csak 500mA. Ez kikapcsolt kijelzővel meg nettel kb. elég a töltéshez egy újabb telefonnál. Teljesítményt előbbi nem ír, utóbbi 60W-ot ír (5A kimenő áram)
A GPS töltője legyen 1,5A a Dash-Cam-ek még 1,0A+1,0A + az USB 0,5A = 4A , igen elviekben menni fog, a gyakorlatban azért nem bíznék ennyire bennük. Az a lengőkábel például eléggé semmi kategória...
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Peti78
őstag
Sziasztok!
Szerintetek erre a szivargyújtó elosztóra rá lehet kötni egy GPS-t, két dash cam-et, és az usb aljzatba egy telefont vagy bármi mást?
vagy erre?[ Szerkesztve ]
Blackberry Bold 9900, Blackberry Classic, Blackberry Key2 O1G
-
Balrog
tag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék 2xSata -> 8pin PCI-e átalakító ügyben.
Adott egy FSP350-60EGN 80Plus Gold minősítésű tápegység. Erről szeretnék járatni két MSI GTX 1060-as videokártyát. A tápnak két darab 12V-os ága van egyénként 16A leadására képesek összesen pedig 336W-ra. Tehát elvileg a maximum 120W-ot fogyasztó GTX 1060-ból kettőt el kellene bírnia.A gond az, hogy nincs pci-e tápcsatlakozó a tápon, csak 2 molex és 3 SATA. A két molexről egy 8pin-es átalakítóval menne az egyik videokártya, a másik videokártya pedig két SATA-ról 8pin-es pci-e átalakítóval. Ha jól tudom akkor a 12V-os SATA érintkezők egyenként 1,5A leadására képesek, csatlakozónként ez 4,5A cirka 54W, a két csatlakozó pedig összesen 108W-ot tud leadni.
A kérdésem az volna, hogy mennyire biztonságos egy ilyen átalakítóval használni egy maximum 120W-ot fogyasztó videokártyát?Még annyi adalék infó, hogy ezek az MSI kártyák az alaplapi pci-express foglalaton keresztül nem vesznek fel áramot a működésükhöz. Teljes egészében a 8pin-es pci-e tápcsatlakozóról működnek.
A használni kívánt 2xSATA -> 8Pin Pci-e átalakító: [link]
Kép a táp kábelezéséról.:
[ Szerkesztve ]
Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
-
imibogyo
veterán
válasz sanyi0627 #19162 üzenetére
Például: MKI Plexi. Az oldalukon van kalkulátor is. Biztos van még jó pár üzlet, de pár évvel ezelőtt én velük voltam nagyon elégedett, ezért őket ajánlgatom mindenkinek.
-
sanyi0627
senior tag
Sziasztok
Pesten merre(érdemes) lehet plexit venni úgy hogy méretre és alakra is vágnak?
Köszi
Üdvhttp://logout.hu/bejegyzes/sanyi0627/uzleti_szabalyzat.html
-
MMIX
addikt
-
MMIX
addikt
válasz chuck79 #19155 üzenetére
Előlapi panelt kértél, de ha nem kell USB, akkor ez a darab kábel nem lenne jó? 332Ft (lehet rövidebbet is kapni szerintem)
Ennek a kábelnek a végén cserélgetnéd a hangszórót és a fejhallgatót.Még lehet, hogy a házra is rá lehetne barkácsolni, ha szabadon lerakva elérhető helyre nem lenne jó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Pubszon #19157 üzenetére
Valószínűleg földelőcsatlakozó, aminek csalhatatlan jele, ha össze is van kötve a fémvázzal.
Ha csatlakoztatják a javítandó készülék fémvázához / GND-pontjához, akkor a páka hegye és a készülék között nem jöhet létre káros sztatikus vagy egyéb feszültség.
-
Pubszon
veterán
Van egy kis weller pákám.
Mi az a kábelcsatlakozó amibe banán dugó is megy jobb oldalon?
Kép[ Szerkesztve ]
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
chuck79
csendes tag
Üdvözletem!
Szeretnék egy előlapi audio panel-t a gépházamhoz, mert kényelmetlen folyton hátra piszkálni a fejhallgató dugasszal. Eddig nem zavart, de most sűrűbben kellett használnom. Ez egy ócska ház, nincs meg az előlapi panel.
Egy ilyet szeretnék használni:
A kérdésem az hogy tud-e valaki valahol pesten olyan üzletet, ahol tudok ilyet vásárolni? Akárhogy keresgélek csak több ezer forintos (6-8-10) cuccokat találok, de nekem igazából még az usb sem kellene, 3.0 meg pláne, de nincs olyan hogy csak "HD Audio front panel". Hardveraprón dettó, jó lesz használtan is csak HD Audio legyen és 3.5"-es helyre passzoljon.
E-bay-ról tudnék rendelni 1500 körül ilyet, jó is lenne, viszont az honkongból jön és egy hónap, ezért keresnék egy "helyi" megoldást, ha lehetséges.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bluefox009 #19153 üzenetére
Testvezetéknek néz ki, de nem a végét kell nézni, hanem hová vezet. Ha nem GND, akkor nem szabad letestelni.
-
vacs
veterán
Sziasztok.
IP kamerám adapteréhez (12V 1A) keresek zavarszűrőt, mert nincs benne gyárilag és zavarja a másik helységben lévő analóg rádiót!
Ehhez hasonló kellene, csak itthonról, mert sűrgős lenne.(^)(>.<)(^)
-
NandorHUN
addikt
Sziasztok!
Következő lenne a gondom: adott egy 200mm-es ventillátor, azonban csak az egyik oldalán van csavarhely, a gépem tetejére szerettem volna szerelni, viszont így csak befelé tudja fújni onnan a levegőt, ez valahogy megoldható mégis, hogy felszereljem??
Link képekhez:
[link]www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #19148 üzenetére
Elég speciális, peramalloy magos, 1:1 áttételű hangfrekvenciás trafó, sok menet, nagyon vékony huzalból, számít az impedancia.
Van belőle RCA-csatlakozós változat is. Meg a többi, mivel növekvő árra listáztam a linket.
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #19147 üzenetére
Na pont valami ilyesmire lenne szükségem. Akkor valószínűleg minden zajt leszedne amit kap a Raspberry-ről? Akkor be is rendelem.
Ahogy látom amúgy csak transzformátorból áll. Lehet megpróbálom felépíteni próba képpen. Bár nem tudom mennyire kell specifikus transzformátor hozzá.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #19146 üzenetére
A telefon nem képez földhurkot, ez is arra utal, hogy földhurok miatt van a zaj.
Ha a telefon nem akkuról menne, hanem annak is lenne egy tápegysége, aminek a GND-ága valamilyen nem kívánatos úton záródna a rendszerbe, akkor az is zúgna.
Múltkor láttam ilyen galvanikus leválasztót, bár személyesen nem ismerem:
http://www.ebay.com/itm/132135331908
Az egyik kép mondjuk így pont értelmetlen (nincs földhurok):
-
kmisi99
addikt
Nem földelt a táp, mezei 12V os kis 1,5A táp.
Azért gyanakodok én a CC/CV panelre, ami ugye táppal ellátja a raspberry-t mert amióta ez a konstrukció van a raspberry re kötött merevlemez felpörgési hangja rohadt fura de kimegy a hangszóróra. Elsőnek megijedtem, de mondom mi a fene történt hogy ilyen rohadt hangos a merevlemez felpörgése, és rájöttem, hogy konkrétan a felpörgés a hangszóróra kiment. Azaz valami marhára szar lehet az erősítő panel szűrésénél.Ami érdekes, hogy raspberryről is és anno még kínai TV box ról is ugyan úgy összeszedte a zajt és recsegett mint állat. Míg telefonra dugva tökéletes ott csak tényleg az a szuper minimális sercegés van amit csak közvetlen közelről lehet hallani.
Csak nem ennyire szar ezeknek az eszközöknek a hangkimenete. Mert azért eléggé recseg.
Illetve csináltam egy videót ahogy a merevlemez felpörgését kiküldi a hangfalra. Eddig ezt nem csinálta, mikor külön tápon volt a raspberry. -
fkenny
senior tag
Sziasztok!
Nem teljesen témába vágó kérdéssel fordulnék hozzátok, de nem találtam jobb helyet ahol ezt feltehetem. Nem tudjátok, hogy hogyan lehet nevezni a DCMM Modding versenyére? Néztem a hivatalos oldalt, de még csak az elmúlt évekkel kapcsolatos infókat találtam meg.
Segítségetek előre is köszönöm!
Üdv. Ádám
"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "
-
dvd_R+
őstag
Sziasztok,
Szeretnék egy egyedi matricát vagy mit az SSD-m re
Hol tudok ilyet vagy hasonlót vásárolni ? Az alap az teljesen jó értem ezt a karbon anyagra viszont a szöveg és szín az más lenne rajtaHa üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
Kernel
nagyúr
válasz sketchifun #19139 üzenetére
"Hangtechnika" tág fogalom. Ezt én nem egyszerűsíteném le a földről, sőt a Földről is elszállt kemény hifisek sokszor nevetséges, vagy esetleg a stúdiótechnika jogos elvárásaira.
Hány millió erősítőt gyártottak a világon egyszerű, pufferelt táppal, amiben emberek milliói sem találtak kifogást? A kijelentésed ehhez képest olyan kizárólagosságot tükröz, mintha ezek nem is lennének.
Egy erősítő egyébként sem a tápzaj erősítésének alapelvén működik. Nyilván ez nem jelenti, hogy teljesen érzéketlen is rá (mint például egy ideális műveleti erősítő), de ezt esete válogatja, hogy mikor, mi az elvárás.
Meg itt eleve a 11,5 V is behatárolja a lehetőségeket, amivel nehéz lenne kihasználni egy 300 VA teljesítményű trafót, a realitásokon belül maradva.
Annyi tény, hogy a pufferkapacitás nagysága célfüggő.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #19137 üzenetére
Önmagában (amikor semmi máshoz nem csatlakozik) ezek a D-osztályú végfokok nem túl érzékenyek a PWM-tápzajokra. A GND-hálózatra, illetve az esetleges földhurokra jutó impulzusok szűrődnek be általában a bemenetre.
Ez ellen a hurok elkerülésével vagy a bemenet galvanikus leválasztásával lehet védekezni. Bemeneti leválasztókat inkább autókban szoktak használni, minőséget is ronthatja, bár az adott esetben bizonyára nem sokat számítana. Lényeges az is, hogy a tápegység ne védőföldelt konstrukció legyen.
Áramimpulzusok szoktak létrejönni a tápvezeték és a végfokpanelon lévő tápkondi között is, mivel a tápegységből érkező maradék PWM-zajt a kondi igyekezne rövidre zárni. Itt jótékony hatású lehet egy fojtótekercs beiktatása a pozitív ágba.
Vagy:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57827-57827.html
De mindenekelőtt a tényleges okot kell behatárolni.
-
Pubszon
veterán
válasz sketchifun #19139 üzenetére
Még nem tudom mire használjam.
Lehet motort fogok hajtani vele.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
sketchifun
senior tag
válasz Pubszon #19138 üzenetére
Attól függ, mire akarod használni. Hangtechnikához a kondenzátor édeskevés, fűrészes jelalakot érsz el vele. Ahhoz egy komolyabb stabilizáló áramkör szükséges.
De ha egy akkumulátor töltésére használnád, tökéletes lesz.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
Pubszon
veterán
Van pár 11.5V-os 300VA-es toroidom.
Na most egyenirányítom darabját mondjuk 1000V 30A-es graetz híddal.
Milyen értékű kondi kell hozzá legalább?
Van itthon egy autóhifiben használatos 1F-os, gondolom az is jó lenne.[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
Sziasztok. Építettem egy kis erősítő+táp dobozt. Aminek röviden a szerepe. Egy olcsó D osztályú erősítő két gagyi hangfalnak, illetve egy CC/CV panel ami 12V ból 5V ot állít elő a raspberry tápellátásának. Ami egy média központ és a raspberry re csatlakozik az erősítő jack-jack kábellel.
Egy 12V os adapter a betáp. Le van ágaztatva róla egy szál a CC/CV panelnek, illetve le van ágaztatva róla egy szál a kis D kategóriás erősítőnek. (Közbe van iktatva egy 5V os relé ami a TV re van kötve, és csak akkor kap áramot a hangszóró ha a TV is üzemel)
Így néz ki.
Na most a hangszórókon erős "fehér zaj" van. Minél hangosabbra tekerem a hangerő potmétert annál jobban recseg. Hol recseg 5 másodpercet, majd egy másodperc szünet hol folyton recseg.
Eddig is üzemelt a cucc, a CC/CV panel nélkül akkor is recsegett, de nem ennyire. De gondolom ahogy ugyan arra az áramkörre rá került, így még egy zavaró tényező jött be, és így már film alatt is néha bele bele hallom a recsegést.Lehetne ezen valahogy javítani szerintetek? Közbeiktatni valami szűrő kondenzárot esetleg? Nem igazán értek az ilyen Analóg hangok zajtalanításához.
[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
válasz Kernel #19135 üzenetére
Az Y kábelek többségében csak az egyik ágon van vezeték a fordulat méréséhez. De ha olyan kábelt vesz ami nem így van, akkor célszerű az egyik ágról kivágni, hogy ne zavarjon be (csak annál a 2 aljzatnál ami tudja mérni). Nekem is ilyen elosztó van.
SRII: Remélem már érted. Vehetsz PWM-es ventit, de felesleges pénzkidobás, főleg 6 ventinél.
-
Kernel
nagyúr
A linkelt szabályzó lineáris. Kapcsolóüzemet, PWM-et nem is tud. Noha attól még rádugható és működik is, de csak tápszabályzással:
http://www.zalman.com/contents/products/view.html?no=502
Channels 6
RPM Sensing Active RPM Sensing (All 6 Channels)
Fan Cables C1 Cable x 2 - Active RPM Sensing
C2 Cable x 4 - Non-RPM Sensing
Maximum power 7.0W per channel
Input voltage 12VDC
Output voltage 5VDC - 11VDC 5%Képes érzékelni a ventilátorból visszacsatolt fordulatot (tacho) és annak függvényében kontrollálni, vagy attól függetlenül is.
Ha két ventilátort párhuzamosítasz, a tacho jelek keverednek, így negatív visszacsatolásra nem lenne jó. Amellett természetesen kettő együtt nem lehet több 7 W-nál.
A hűtőbordák fűtik el a különbözeti teljesítményt, ebből is látszik, hogy nem kapcsolóüzemről beszélünk:
-
PHM
addikt
Minden ventilátor szabályozható. Lehet pl a feszültséget csökkenteni,
aminek a hátránya, hogy csökken a nyomaték is, és adott feszültség
alatt el sem indul a venti. Vagy lehet PWM szabályzót használni, ami
gyakorlatilag annyit tesz, hogy gyorsan ki-be kapcsolgatja a ventilátor
tápfeszültségét. A fordulatszám attól fog függeni, milyen az arány a
bekapcsolt és a kikapcsolt állapot között.
Vagy lehet szabályozható ventilátort is venni, aminél a fordulatszám
szabályzó elektronika a ventiben van, csupán egy plusz vezérlő jel
kell neki. Na ezek elé fölösleges egy plusz PWM szabályzó.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Pubszon
veterán
A vezérlő oké, a venti is. Viszont ventiből felesleges hozzá PWM-es, mert azt nem használod ki, de drágább. Ha már a ventik megvannak akkor mindegy. Köthetsz egy csatornára több ventit, csak arra figyelj, hogy 500mA-től ne legyen több az egy csatornára kötött venti össz áramfelvétele.
-
Pubszon
veterán
Igen.
De csatornánként legyen azonos venti ha lehet. Valószínű, hogy fezsültség szabályzással állítja a sebességet és lehet, hogy az egyik venti elindul 5V-al, a másik meg csak 7V-al. Az a jó, ami induláskor maxon járatja a ventiket pár másodpercig.
De ha van konkrétum, be is linkelheted ide.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
SRII
őstag
Sziasztok!
9 darab ventilátorom van a gépházban (12cm) ha vásárolok egy 6 csatornás ventilátorvezérlőt és Y elosztóval egy csatornára 2 ventilátort kötök akkor is tudja szabályozni a ventilátorokat?
(persze egyértelmű,hogy egy csatornára kötött 2 venti egy azon sebességgel fognak forogni)Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
Kernel
nagyúr
Vezetékkel.
Akkora árama nincs ezeknek a ventilátoroknak, hogy túl sok feszültség essen a szokványos vezetékeken, vagy ha igen, akkor sem biztos, hogy feltűnően lassabb lesz. De lehet minél vastagabb, az ésszerűség határain belül.
-
aelod
veterán
Sziasztok!
Szellőzést akarom házilag megoldani a budiban. (Szomszéd konyhája egy szellőzőn van a wc-vel és ha ránt húst akkor eléggé érezni a wc-ben, cserébe ő mást érez valószínű xD) Van egy rakás ventim (coolinc swift, stb.). Gondoltam rádugom egy adapterre és be a konnektorba aztán had menjen. A baj,csak az, hogy nagy a távolság viszonylag kb. 4m. Kivitelezhető lenne az elképzelés? Ha igen, hogyan?
"It's simple, if it jiggles, it's fat."
-
cipofuzo87
tag
Sziasztok!
Ha gépszerelésnél statikus elektromossággal sikerült a másvilágra küldenem egy Asus Xonar Essence STX hangkártyát, akkor menjen a kukába, vagy érdemes ránézetni egy szakival?
-
juliensorel
őstag
-
Pubszon
veterán
válasz juliensorel #19123 üzenetére
Csak a csatlakozó az első képen az csak USB2 és ezért gondoltam, hogy az van neked. Mert ha USB3 kell, akkor az általam linkelt toldó sem jó.
USB3-hoz ez kell.[ Szerkesztve ]
-
juliensorel
őstag
válasz Pubszon #19122 üzenetére
Koszonom, en nem vgyok nagy forrasztgato, remeltem hatha van elore gyartott adapter amibe csak be kene dugni. Itthon lehet ilyet kapni amugy? En nem tudok ebayrol vasarolni, es nem is szandekozom.
Nezd meg az usb 3.0as olvasok arat, itthon, azokat ami nem csak sd-t tud nem usb 2 a cel igy 2017ben, amit linkeltel, ilyenbol nekem is volt mar vagy 10 fele, mind szarra ment, ez az elolapi meg jo massziv, szepen fognak a bemenetek rajta...[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
válasz juliensorel #19120 üzenetére
De a forrasztás biztosabb és esztétikusabb.
De egy kártyaolvasó is vicces árban van.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz juliensorel #19120 üzenetére
Magam részéről forrasztanék rá dugót:
https://www.aliexpress.com/item/-/32747565404.html
https://www.aliexpress.com/item/-/1886208753.htmlOlyan adapter most nem jut eszembe, hogy láttam volna, ami persze nem kizáró.
-
juliensorel
őstag
Hali!
Adott egy kulso elolapi kartyaolvaso panel, tudnek e ebbol kulso kartyaolvasot csinalni ugy, hogy az alaplapi usb csatlakozot valami adapterrel normal usb-re alakitom?
Olyan gephazra valtok amin mar nincs se 5,25", se 3,5" elolapi bemenet, viszont ki nem dobnam, eladni nem erdemes szerintem, hasznalnam inkabb igy neha, amig nem veszek usb 3as kulso olvasot. -
Pubszon
veterán
válasz Laraxior #19116 üzenetére
Igen, világszabvány, az alaplapon is szinte minden (IDE tűk, FAN konnektor, CMOS clear stb) ilyen távolságra vannak, azaz 2.54mm (1/10 inch).
Az alaplapon a kimenet is sorba +12V G R B, LED szalagon szintén. <- Erre figyelj bekötéskor!
Csak ez nem Aura és ezért kerül tized annyiba.
Azt ellenőrizd, hogy mennyivel terhelhető az alaplapi csatlakozó.
Én azt találtam, hogy 2A-al, azaz 24W.
Egy aljzatra köthetsz 1 métert nyugodtan. Ha van 2 aljzat, akkor 2x1m.[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
válasz Laraxior #19114 üzenetére
Félrevezető, az igaz.
Ha veszel ebből 5 métert, 3 LED-essével vághatod méretre. És az 5m is kevesebbe kerül mint amit vettél.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Pubszon
veterán
válasz Laraxior #19112 üzenetére
Ilyen a LED?
Tehát látszik rajta a 3 külön?MOD: Aqua linken ez áll.
Deepcool RGB 100 Blue LED fényszalag kék
A dobozán pedig:
RGB color LED single colorKompatibilis az Aura cuccal, de csak kék.
De ha van egy kicsi barkácskészséged, csinálsz magadnak.
[ Szerkesztve ]
-
Laraxior
titán
[link]
Vettem egy ilyet. [link]
Elvileg RGB, és az is oda van írva, hogy ASUS Aura Sync.
Értem én, hogy kék, de, ha Aura Ready, és RGB is, akkor miért nem lehet a ledek színét változtatni? Mert ez bizony csak kéken világít
Szépen rádugtam az alaplapra, látja is, a program is, de csak a kék a tuti.[ Szerkesztve ]
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
GIJoe
addikt
Sziasztok, lehet hogy off, de megkérdezlek bennetek hátha van vmi jó 5letetek...
Szóval felújítás otthon, rendeltem Livolo (eu) kapcsolókat persze festés után érkeztek és sajnos a szokásos 60 cm-es szerelvénydobozok vannak a falban, nem a modernebb oldalt csavarhellyel rendelkezőek, fúrogatni nem szeretnék, esetleg még a forró ragasztón gondolkozunk, de az elég nem a legjobb...[ Szerkesztve ]
-
GG888
senior tag
Sziasztok!
Bp környékén preferáltan van valakinek eladó 2-300 ATX/eps/pci-e tüskéje? De minimum 60db érdekelne.
PlayITen szeretnénk előben harisnyázgatni, de sajna nem ért ide az utánrendelés (keddre persze itt lesz, hogy szakadna rá az ég a postára)Pest megyében akárhova elmegyek érte még ma, árat te mondod.
Gyertek holnap,
kösziiii
pcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
addikt
Mondjuk most nézem, hogy Ni-Cd-t írtál, ami elég régi technológia. Lehet szerzek inkább mégis komolyabb, Ikeás újratölthető Ni-Mh féléket, úgyis évtizedekre venném ezeket az álkamerákat és azért olyan távon valószínűleg visszahozzák az árukat az újratölthetőek is, környezetvédelmi okot nem is említve.
Azért köszi tényleg! -
Kernel
nagyúr
válasz togvau #19105 üzenetére
http://hobbybarkacsolas.mindenkilapja.hu/html/23583126/render/led-parameterek
Csak a példa kedvéért legyen 8 db piros LED, soros kötésben, azzal sorba egy áramkorlátozó ellenállás.
Nyitófeszültségek összege:
8 x 1,63 = 13,04 V
Ha csak 12 V-ot kötsz rá, elvileg nem nyitnak a LED-ek, gyakorlatilag a jelleggöbe sajátossága miatt gyengén világíthat.
De valószínűleg van egy másik ág is párhuzamosan, ahol a szórások miatt nagyobbra jön ki a nyitófeszültség, ezért az már nem világít.
Hasonló megfigyelhető a 12 V-os LED-szalagoknál is, csak ott a fehér LED-ek hármasával vannak sorba és 3x3 = 9 V lenne az elméleti nyitófeszültség. De 7-8 V körül némelyik hármas ág már kezd világítani, némelyik ág nem.
– Hengeres saruként kapható nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
togvau
senior tag
Az mitől lehet, hogy egy LED sorból álló irányjelzőben körülbelül a ledek fele világít ha egy pc tápegységének 12 voltjára teszem (hozzáérintve a molex tápcsatlakozókhoz, ugyan ilyen típusú kis külső tápegységnél már még kevesebb világít, akksira kötve viszont mind világít. Nem gyengül a fény, csak kevesebb világít. Ez valami hagyományos izzó terhelést (21W) szimuláló elektronika?
Ennek a csatlakozótípusnak mi a neve (angolul is jó lenne)? Az átlátszó szigeteléses az anya, a többi meg apa csatlakozó. Ilyen általános autós motoros univerzális csatlakozó.
[ Szerkesztve ]
hitler, sztálin, micro usb
-
addikt
Sziasztok!
Nem tudom eldönteni, hogy álkamerába sima alkán vagy inkább újratölthető elemeket lenne praktikus vennem. Egy kis piros led villogna benne folyamatosan, viszont fogalmam sincs, hogy ez mennyi idő alatt merítene le sima alkán elem párt (2 db AAA-ról működik).
Ha csak néhány hónapot bírna így, akkor persze újratölthetőt vennék.Ilyen álkamerából 8 db lenne, szóval 16 db alkánt vagy újratölthető elemet kellene vennem.
Köszönöm, aki tud ebben segíteni!
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan - BE QUIET! 630W Pure Power BQT L8-CM-630W ATX félmoduláris tápegység
- Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W használt moduláris tápegység eladó garanciával!
- Eladó! KOLINK CONTINUUM 1500W - 80 PLUS PLATINUM - Full moduláris
- Merevcsöves vízhűtés alkatrészek Block+Tartály!
- EVGA 750 G6 750W használt moduláris tápegység eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest