Új hozzászólás Aktív témák
-
Funkcióját tekintve gondoltam kapcsolónak.... Nyomógomb kialakítású is lehet kapcsoló, ha úgy működik, hogy amíg újra meg nem nyomod, addig zárva van az áramkör, újra benyomásra bontja az áramkört.
Nyomógomb funkció az, ami csak addig zárja az áramkört, amíg nyomod a gombot.
Nem mindegy..Ettől még lehet hogy neked van igazad.
-
SP4C3
veterán
válasz
tailor74 #18198 üzenetére
A falon a kapcsoló amivel kapcsolgatot a villanyt, na az kapcsoló, ami neked kell csak simán egy nyomógomb, ami csak akkor zárja az áramkört, ha benyomod. A reset gomb és a power gomb mechanikailag teljesen megegyeznek. szóval akár a reset gombot is kötheted a power gomb helyére. ugyanaz
-
Vidual001
tag
Sziasztok!
Kezd meghalni a bekapcs gombom a PC házon (lehet, hogy csak a rugó ugrott félre). Szeretnék venni egy másik gombot, és lenne is ötletem.
Régebben volt valaki, aki "vandálbiztos" nyomógombokat árult a Hardveraprón, de most sehol sem találom a hirdetését. Tudna valaki segíteni, aki emlékszik rá, hogy ki volt a hirdető? Esetleg tudnátok boltokat ajánlani, ami olcsó, megbízható és gyorsan szállít? Borsod---» Tiszaújvárosba kellene.Még valami, mert nem igazán értek a gombokhoz. Mire kell figyelni amikor veszem? 20mm-es átmérő, az fix, de van esetleg valami egyéb technikai adat, ami alapján kiválasztom?
Ház: Bitfenix Shinobi -
flymi
addikt
válasz
polgi803 #18189 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe az eladót és az eljárásról készült cikket is!
Bontani kell a tápot és a csatlakozókat is.
Röviden: Kábelharisnya megfelelő mennyiségben, gondolom szálanként szeretnéd. Hőzsugor cső a harisnyák végére, öngyújtó, olló, centi, plusz házilag is készíthetsz biztostűből, vagy bármilyen vékony és hegyes eszközből csatlakozó eltávolítót.
Fontos a kábelek megjelölése is, nehogy valamit rossz helyre dugj vissza. -
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #18188 üzenetére
Mindig effektív értéket szokás megadni, méghozzá adapterek esetében a névleges terhelésre vonatkozó feszültséget.
Ez azt jelenti, hogy terheletlenül feljebb szalad, miután ezek egyszerű vasmagos trafók, nem stabilizált.
Egyébként 9V x gyök2 = 12,7V csúcsérték, ebből lejön két dióda feszültségesése (egyszerre mindig két diódán folyik áram a Graetz-hídon), az 2 x 0,7-0,8V.
-
Pubszon
veterán
Üdv.
Egy alap kérdés.
Van egy 9V-os AC adapterem. Ez a 9V az rated vagy csúcs?
Tehát ha egyenirányítom egy ilyen graetz híddal akkor mennyi lenne a kimenő feszültség csúcsa?
Szeretnék rá kötni LED-et, meg az arduinoval mérni a frekvenciát. -
Dinter
addikt
Alkalmankénti forrasztásra milyen olcsó alternatívát ajánlotok? Pl. Elszakadt usb vezeték
-
válasz
Rruuer #18184 üzenetére
(Azt tudni kell, hogy ilyen elosztásban csak egy venti fordulatát tudod csekkolni, és valószínűleg plusz tápra is szükséged lehet a megmozgatáshoz, mert egy venti forrása normál esetben nem lát el másik nyolcat)
Ha ennek fényében is kell, és Pest-Kecskemét környéki vagy, akkor dobj egy privátot.
-
Rruuer
senior tag
hali van olyan itt aki otthon van a ventilátor elosztó készítésben? és csinálna nekem egy ilyesmit?
az írjon már egy üzit
-
HollyBoni
veterán
Ha az adatok megvannak lehet tudni valahogy hogy egy amúgy 12V-on üzemelő ventilátor 5V-on beindul e egyáltalán, és ha igen ott milyen fordulatszámon fog menni? Vagy ez csak próba után derül ki?
-
adatfalo
senior tag
válasz
zolika15 #18177 üzenetére
Én közel 10 éve megoldom krimpelő nélkül az utp kábelek "krimpelését" csak egy laposfejű csavarhúzó kell hozzá és mellé még 10 perc szabadidő.
-
flymi
addikt
Üdv megint!
Különböző anyagok ragasztásával kapcsolatos tanácsokat szeretnék kérni.Amihez kellene:
-Sikó vagy polisztirol lemezek felületi és élragasztása.
-Plexi lemez élragasztása.
-Habosított PVC lemezek ragasztása.Milyen ragasztót használjak? Plexihez állítólag lehet kapni spéci Acrifix ragasztókat. Végleges és tartós ragasztást szeretnék, de csak Loctite gél típusú pillanatragasztóm van itthon.
-
zolika15
tag
Sziasztok!!
Esetleg ha arrol lenne szo, tudna kolcson adni valaki egy Crimpelo fogot par napra (Pecs es kornyeke vagy posta)?? -
imibogyo
veterán
Monster magnet meets computer...
Röviden összefoglalva elég komoly mágnes kell ahhoz, hogy baj legyen.
-
Algol
senior tag
Nyugodtan használhatsz ott mágneseket.
Gondolom amiatt aggódtál, hogy mit tesz a mágneses tér a merevlemezzel. Nos, végeztek olyan kísérletet, hogy egy rúd alakú állandó mágnest húzogattak a merevlemez közvetlen közelében és nem sikerült adatmódosítást elérni a merevlemezen, mert a mágnes túl messze volt a lemeztányér felületétől. Az író-olvasó fej az ezredmilliméter tized részénél is közelebb fut a lemez felületéhez, az általa keltett mágneses térerő sokkal nagyobb a lemez felületén.
-
flymi
addikt
válasz
Kernel #18172 üzenetére
Két teljesen egyforma THT ledet dugnék rá az alaplap hdd led csatijára.
Esetleg az meg tudod/tudja mondani valaki, hogy gépház nyitható oldallapjára 4N erősségű kicsi mágnest lehet-e felszerelni ajtózárónak? Vagy ne nagyon erőltessem?
Azért kérdezem, mert gépekbe szoktak tenni mágneses porszűrőt, meg mágneses elven működő ventit (Noiseblocker e-Loop -> magnetic bearing NB-NanoSLI) és pölö a merevlemezeknek nem szokott gondja lenni vele. -
Kernel
nagyúr
Alaplapot úgy illik tervezni, hogy a LED-eknél történő véletlen zárlattól se legyen baja, ez egyszerűen a soros ellenállás méretezésével megoldható, hogy ne égjen le zárlat esetén sem.
Két párhuzamos LED sem számít túlterhelésnek, sőt még túláramnak sem. Lényegében ugyanannyi áram oszlik kétfelé, illetve csak kevéssel több, mert az eredő nyitófeszültség valamivel kisebbre áll be.
Ha nem egyforma két párhuzamos LED nyitófeszültsége, akkor viszont nem egyformán oszlik el az áram, ezáltal a fényerő.
-
Kernel
nagyúr
A standard 20 mA terhelhetőségű kategóriában érdemes válogatni jelzőcélra, LED-eknél ez az alap.
Nyitófeszültség egy dolog, színenként más, de mint említettem, az alaplap egy ellenálláson keresztül kapcsolja rá egy tranzisztorral az 5V-ot.
Az alaplapon lévő ellenálláson múlik, meg a LED nyitófeszültségén is, hogy mekkora áram alakul ki, és az áramtól függ a fényerő. Hiába szerepel az adatlapon valamilyen fényerő, az alaplap nem feltétlenül hajtja ki mondjuk 20 mA-re, tehát ezt így előre nem lehet tudni.
-
flymi
addikt
válasz
Kernel #18160 üzenetére
Javíts ki kérlek ha tévedek:
1000 milicandela = 1 candela (ami egy gyertya fénye)
1 lumen = 1 candela x 1 szteradiánNamost a THT ledeknél megfigyeltem, hogy valóban a kék fényereje sokkal kisebb, mint más színű (piros/fehér,...) társaié.
Mi az a fényerősség, ami még nem bántó, ha mondjuk szemben ülsz 2 darab ilyen leddel?
Persze tudom a szórás (világítási szög) is számít, de gondolom inkább az 500/1000 mcd ledek környékén kéne nézelődnöm, mint a 5000/8000mcd-k között. -
flymi
addikt
Alaplapi tálcához szeretnék venni új menetes távtartó hüvelyt, a kérdés csak az lenne, hogy gyárilag mekkora a belső menet? (Acél legyen, vagy poliamid?)
-
TBone
tag
sziasztok! p35-ds3 lapról le kéne szedni az északi híd hűtőbordáját, mivel faragni kéne belőle kicsit (illetve elég lenne hajlítgatni egy két bordát, de úgy hogy nem szedem le, nem engedi magát, ahhoz erős), mivel útban van a proci hűtőnek. hogy vannak ezek feltéve? csak ragasztva? ha visszateszem mivel ragasszam vissza?
-
Kernel
nagyúr
Ez gyártási kérdés, az OLED kijelzők fejlesztését is ez hátráltatta sokáig, hogy nem tudtak tartós kék LED-et csinálni. Ezért is jó például a WRGB, ahol egy fehér LED is besegít a fény előállításába.
Olyan is volt állítólag, hogy drága hifi készülékek standby kék LED-je rövid idő alatt sorra tönkrement, javíthatták garanciában, ilyen bagatell hiba miatt.
De ezt nem lehet megjósolni, nem biztos, hogy gond lesz.
-
Kernel
nagyúr
Gyakorlatilag mindegy, a különböző színű LED-ek nyitófeszültsége annyira nem eltérő, hogy az 5V táp ne lenne elég: [link]
Mármint ezt úgy értem, hogy az alaplap egy ellenálláson keresztül kapcsolja rá az 5V-ot a LED-re. A különböző nyitófeszültségek miatt némileg eltérő áram alakul ki, de ez belefér.
Az impulzusüzem tűrése általános LED tulajdonság.
Más kérdés, hogy a kék LED-ek élettartama lehet rövidebb.
-
flymi
addikt
EZT vagy EZT a ledet lehet használni HDD vagy Power lednek?
A régi zöld/narancs kombókat cserélném, de sehol nem találtam infót, milyen való oda. A 3mm stimmel, de a többi adat...?! Használható-e (hdd-nél) pulzáló világításara, vagy csak folyamatos üzemre? Üzemi feszültség?
Tudom, hogy lehet kapni ilyet is, de inkább magam cserélném. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #18155 üzenetére
Csak azt fogja átvezetni, amit a konnektor védőérintkezőjén is lehet érezni, ami általában semmi:
Ez direkt kapcsolatban van a PC-házzal is, az sem ráz, normális esetben.
Egyébként a dolog érdekessége, hogy a kettős szigetelés (földeletlen készülék) magasabb biztonsági fokozatnak számít, mint a védőföldes rendszer. Ezért nem is szabad egy kettős szigetelésű berendezést barkácsolt védőfölddel ellátni. Mivel az csak lerontana egy jobb megoldást gyengébbre, így ha valahonnan mégis külső feszültség érkezne a védőföldre, abból gond lenne.
De sajnos az is gond lehet, hogy amit külföldről rendelünk, azt hazai hatóság nem engedélyezte, nem nézett bele a belsejébe, így az előírásoknak nem biztos, hogy megfelel. A bizonytalannál pedig még a védőföld is biztosabb.
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #18154 üzenetére
Szóval akkor emberi nyelvre lefordítva, ha ilyen tápegységet veszek ami földelt csatlakozóval rendelkezik, akkor nem fog úgymond áramot átengedni?
Azért kérdezem csak, mert a számítógép házamba szeretnék led szalagot rakni, kis extra világítás gyanánt. És nem szeretném ha ilyen kósza áram lenne a számítógép házba.
Vagy pedig nem kellene külön tápot vennem, hanem rakjak a led szalagra olyan molex csatit amivel össze tudom kötni a pc tápjával, így akkor világítana csak amikor a gépet bekapcsolom?Próbálok keresgélni amúgy ilyen led szalagot, de egyelőre még nem találtam ilyet ami alapból számítógép világítására van, és molex csatival van szerelve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #18153 üzenetére
Természetes ilyen bizsergés általában, mert a földeletlen, vagyis kettős szigetelésű készülékek tápegységeben a hálózati és kimeneti oldal között egy zavarszűrő kondenzátor helyezkedik el, ami csekély áramot átenged, de ez ártalmatlan.
Ebben a pozícióban csak minősített, biztonsági kondenzátorokat szabad alkalmazni, ami több kV feszültséget is elbír. Villámlásnál szokott átütni esetleg.
Amellett a kettős szigetelésű tápokban a trafó primer-szekunder tekercse a hazai szabvány szerint egymás mellett, szeparáltan helyezkedik el. Kínai kacatoknál ezt nem mindig tartják be, primerre rátekerik a szekundert, itt csak a kettő közötti szigetelőszalagban lehet bízni.
Földeléses tápoknál a védőföldet átkötik a kimeneti oldal egyik (általában negatív) pontjára, illetve az adott készülék fémvázára, TV jelcsatlakozóira stb.
Ilyen tápoknál megengedett a közös csévére tekert primer szekunder is. Ha ilyet kötsz a LED-szalagra, annak negatív pontja értelemszerűen a konnektor védőföldjével galvanikus kapcsolatban lesz.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Led szalaggal kapcsolatban lenne egy kis elektronikai kérdésem. Na most a konyhába a led szalagok alu sínre vannak ráragasztva, hogy a hűtésük megfelelő legyen. Mindenhol 12V 2A-es tápegység van. Mitől lehet az hogyha az ujjam végighúzom az alu sínen akkor bizsergést érzek az ujjamnál?
A házba az elektromosság pár éve lett teljesen áthúzva, a konnektorok ugyebár földeltek, ki lett próbálva 2-3 féle tápegység is, mindegyiknél ez van. Szerintetek ezt mi okozhatja?
Ja és akkor is lehet érezni hogyha a led szalag ki van kapcsolva. Egyedül ugyebár akkor nem lehet ha kihúzom a tápot hosszabbítóból. Szóval biztos hogy az áram miatt van ez a dolog, de mégis miért??Amúgy arra is gondoltam hogy csak szimplán földelt csatlakozóval ellátott tápot kellene vennem? Ezt a fajtát? Mert most ilyenek vannak.
-
flymi
addikt
válasz
razorbenke92 #18148 üzenetére
-
PazsitZ
addikt
Uh, most nézem csak, hogy elírtam az előző hsz.-ben.
6.5V 1500mA-hez bemenethez egy 6.5V 2A -es adapter specifikáció menne (nem 12V 2A).
Tehát a Volt megeggyezne, az Amper érték lenne valamivel több. Akkor a válaszodból kiszűrve a 6.5V 2A megfelelő kellene lennie számomra.Köszi szépen!
-
PHM
addikt
válasz
PazsitZ #18149 üzenetére
6,5V helyett 12 már valószínűleg sok lesz, bár elméletileg lehetséges,
hogy nem okozna gondot.
(Az erősítőben lévő IC-k elbírhatnak ekkora többletet, ill. az elkók is
lehetnek nagyobb feszültségtűrésűek, pl. 16-25V-osak. Ezen kívül, ha az
eredeti adapter stabilizálatlan, trafós táp volt, akkor az akár 9V-ot is
leadhatott kis terhelés mellett.)
Ezt azonban csak az erősítő kapcsolásának áttanulmányozása után
lehetne biztosan megmondani.
Így látatlanban azt mondom, hogy 6 és 7V közötti, legalább 1,5A
terhelhetőségű tápot keress. -
PazsitZ
addikt
Sziasztok!
Talán részben hasonló a kérdésem, mint amit a #18145-#18146 hsz-ekben tárgyaltak.
Van egy kis erősítő-hangszoró kombó, amihez tápot/adaptert szeretnék venni.
Elvileg az elvárt bementi érték 6.5V 1500mA a készülékhez.
A kérdésem az lenne, hogy egy 12V 2A kimenetű adapterrel biztonságosan használható-e?
Bocsi, ha buta a kérdés, csak bizonytalan vagyok, hogy egy nagyobb amper értékkel táplálás okozhat gondot vagy sem.Szerk.: most googlival keresgélve azt a választ látom a legtöbb heylen, h a nagyobb amper nem okoz gondot, mert a készülék csak annyit vesz fel belőle, amennyi szükséges, a volt az aminek meg kell egyeznie.
De szívesen vennék egy megerősítést valakitől, aki otthon van a témában -
-
TibChee
tag
Üdv!
Tudtok valami jóféle magyar (agy magyarországra is szállító) boltot, ahol modding cuccokat is lehet venni?
Konkrétan egy Corsair HX 750-es táphoz szeretnék venni egy ILYEN kábel csomagot, de nem nagyon találtam eddig olyan boltot, ahol volt ilyen és onnan sem szállítanak Magyarországra. De lehet (legalábbis bízom benne), hogy csak rosszul kerestem.
Ha valaki tudja, hogy a fenti terméket hol tudnám beszerezni, vagy netán van valakinek egy ilyen eladó, akkor nagyon megköszönném a segítségét.
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #18145 üzenetére
Áram és feszültség szempontjából lényegtelen, hogy mit táplálunk vele, legfeljebb az lehetne gond, ha kevésbé szűrt, vagy kevésbé stabil.
De úgy néz ki, hogy amit LED-szalaghoz szoktak ajánlani, nem különbözik más tápegységektől.
Ettől függetlenül én nyugodtabb vagyok, ha szét tudom szedni és ellenőrizni a konstrukciót. Biztonsági szempontból a primer-szekunder közötti elválasztás érdekes, egyéb szempontból az alkatrészek minősége, áramköri felépítés.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #18144 üzenetére
Ok. koszonom
Szerinted jo lessz ez a DC 12V 3A AC 110-240V To DC Power Supply Adapter Plug For 3528 5050 LED Strip táp hozzá ha megrendelem? mert itt az irja hogy Led szalaghoz valo,de elbirna ezt az erositot is? mert az adatai talan megfelelnek hozza
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #18143 üzenetére
Földelt csatlakozás a konnektor védőföldjét is használja:
Három szál vezeték kell hozzá:
Ahol csak két szál vezeték van (fázis, nulla), nyilván nem lehet védőföldes:
Most abba kár lenne belemenni, hogy utóbbi a kettős szigetelésű készülékek sajátja, ezek szabványban előírt dolgok, hogy mikor, melyik szükséges.
De galvanikus leválasztót én nem használnék, autóba való leginkább, ott is csak akkor, ha valaki másképp nem tudja elhárítani a problémát, szakértelem hiányában.
Mivel itt van más lehetőség is (földeletlen táp), felesleges rontani a hangminőséget ilyen leválasztókkal.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #18142 üzenetére
Igen volt foldhurok is
ezert meg annak idejen rendeltem egy ilyen filtert : http://www.ebay.com/itm/3-5mm-Car-RCA-Amplifier-Audio-Noise-Filter-Ground-Loop-Isolator-Suppressor-CGYG-/141808779139?hash=item2104763f83:g:L-AAAOSwo6lWKTHb
ami elnyomta a sugást, de azert a hang erejebol is levett,szoval mar nem annyira hangos mint azelott,de legalabb nem sug.mit tanacsolsz,mit tegyek?
megforrasztjam ezt az adaptert es ujbol visszakotni amit mar szetszedtem,vagy inkabb vegyek hozza egy ilyen adaptert? [link] - ez foldeletlen? abbol tudni hogy nem ilyen doboz alaku ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #18141 üzenetére
Kapcsolás lényegtelen, amikor már össze van testelve a rendszer, lehet kapcsolgatni. Az összeállításra vonatkozott, amit írtam, illetve működés közben sem ajánlott kihúzni a jelkábelt.
Kontakthiba megint más dolog, a csatlakozóknak rendesen érintkezni kell. Ez nem toldáson múlik, ha rendesen össze van forrasztva, jónak kell lennie. Hálózati vezetéket nem szabad egyébként toldozgatni, ami dugasztápnál nincs is.
A DC-kimenet rámegy a fémrészekre is, ha rázna, akkor az egész erősítő is rázna, ennyi erővel. De akkor a hangkábelen a PC-házra is átmenne, ami nálad is bizonyára védőföldelt, abból már tűzijáték lett volna.
Laptoptáppal az a gond, amikor védőföldelt. 14V is több az előírtnál. Nem tudom, milyen végfok IC-k vannak a belsejében, annak adatlapján lehetne látni, hogy pontosan mit bír.
Védőföldelt tápegységnél a DC-kimenet negatív pontja (GND) galvanikus kapcsolatban van a hálózati védőfölddel, amit a számítógép is megkap, így a bemeneti kábelen keresztül földhurok keletkezik, ami a hangban több-kevesebb zúgással jár általában.
Ezért ilyen PC-hez kapcsolódó erősítőkhöz a földeletlen táp a legjobb, mert kizárja a földhurkot.
-
artiny
őstag
válasz
Kernel #18140 üzenetére
Helo, es koszonom a valaszod! Szoval itt a bekapcsolással volt a gond? ugy kellenne legkozlebb bekacsolni,hogy amíg ki van kapcsolva az erosito addig bedugom a jack kábelt a PC be, es utana kapcsolom fel az erosito táp kapcsoloját? - amugy az erosito tápja allandoan be van dugva a falba - azt sem szabadna ugy hagyni?
A kerdesem az lenne,hogy merjem még ezt visszaszurni /ezt a IBM laptop tápot ami 14V 3A/ vagy ezzel inkább ne probalkozzak,hanem vegyek hozzá valamilyen tápot?
- vagy elég ha osszeforrasztanam a tápot cinnel és a dugaszos levágott kábelt, es rendesebben osszeszallagoznam/szigetelnem akkor használható meg?Kicsit már felek bekapcsolni is ezt az erositot
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #18139 üzenetére
Attól még nem tud rázni, a dugasztáp trafója galvanikusan elszigetel a hálózattól. Ha a trafó szigetelése meghibásodna, akkor meg már régen rossz, mert a védőföldelt számítógéphez csatlakozva zárlat keletkezne.
Mindig először a bemenetnél kell összedugni és utána a tápegységnél. Utóbbinál már mindegy, hogy a konnektort vagy a DC-csatlakozót előbb.
Ha fordítva csinálod, a tápegységben a hálózati oldalról kapacitív csatoláson átszivárgó váltakozóáram durva zavart tud okozni, ami nem csak a végfokot hajtja ki maximumra, árt a hangszóróknak, az érzékeny bemenetet is károsíthatja.
Az a probléma sajnos, hogy bedugáskor először a Jack csúcsa érintkezik, holott az lenne az ideális, ha a két készülék testje, fémváza (GND) érintkezne először. Így előbb azonos potenciálra kerülnének, csak utána csatlakozna a jelforrás, ami nem járna ilyen sokkoló hatással.
A tápegység terhelése a kivezérlés függvénye, így előfordulhat olyan helyzet, amikor egy társasházban nem is lehet bömböltetni, elegendő egy kisebb tápegység is. 8 ohmos hangszórókkal kisebb az áramfelvétel (de a teljesítmény is), mint 4 ohmossal.
Ha növeled a hangerőt és a tápegység "elfogy" alóla, azt észre lehet venni a durva torzításból is. Célszerű mérni az áramot és/vagy feszültséget, pláne ha már úgyis el van vágva a vezeték, könnyű beiktatni egy ampermérőt sorosan.
A dugasztápoknak van zárlatvédelme, csak arra nem célszerű hagyatkozni, mert nem pontos értéknél szabályoz általában, attól még túlmelegedhet, nem árt figyelni azt is.
-
artiny
őstag
Ma rászurtam egy lepai lp 838 erositot a szamitogepre - es a jack dugojanal ahogy szurtam be a szamitogep elejen levo jack bemenetbe elkezdett ropogni valami /mint amikor szikrazik valami/.. Mar volt olyan,hogy a hatuljan az erositonek, elkezdett ugyan így ropogni,szikrázni ahogy kilazult a POWER(táp) csatalakozoja.
Az erosito hatuljan levo csatlakozo nem eleg stabil,ha beszurom a táptcsatlakozot akkor elegge lottyog.Az adapter pedig hogy passzoljon le lett vagva a vege es a helyere egy masik adapter vege lett kotve. Most lehet az a baj,hogy ugy van osszetákolva az adapter kábelja,.. mar nem is igen merem beszurni hogy ne hogy megrázzon.Ma ahogy szurtam rá es ropogott a jacknel nem is szurtam be teljessen inkabb eldobtam a kábelt az auxnak, es amikor ereztem egy kis egett budos szagott lekapcsoltam a gepet is azonnal /az eloszoton levé kikapcsolo gombbal/Bekapcsoltam a gepet de mar nem ereztem a budosset es mukodik idaig minden ugyan ugy rajta..
Szerintetek erdemes lenne venni egy uj adaptert?pl egy 12V 2A ilyen adapter :
/amugy 12V 3A -t ir,hogy kell neki...de mar lattam olyan leirast is hogy 2A kell neki, nekem a fekete szinu van aminek a hatuljan 3A ir /
[link]az erosito pedig ez:
[link]szetszedtem az osszekotest,lehet ettol volt a pattogas,szikrazas?
ez kicsit lehuztam a ragasztot es mar kilatszott az egyik vege a kabelszállaknak
[link] -
rup1u5
nagyúr
Erről a fekete VRM bordáról lenne szó ami a képeken alúl látható.
Ez egy eléggé alulméretezett eloxált alu borda. Szeretném lecserélni egy réz bordára ami 10 centi magas. Jó lenne ha rá tudnék fogatni egy 8cm-es ventit arra az esetre ha extrém OC-zni támad kedvem.
A 6 mag már most, 4.5GHz-en, stress teszt alatt több mint 200w-ot és kb 40-50A-t szív át a VRM-eken. Ekkora hőterhelésre nem is tudom hogyan gondolták komolyan ezt a kis fingi-lingi aludarbot. És ha már ott tartok akkor a chipsetre is tennék egy passzív rézdarabot de ahhoz valszeg nézek valami aftermarket bordát.
CnC-s embert nem ismerek, viszont ékszerész barátom van aki már említette hogy leönteti nekem rézből ha sikerül róla venni öntőformát és azt megtoldani fölfelé, hogy legyen magassága. Ha ez lesz akkor már lehet, hogy inkább ezüst bordát öntetek vele.
már csak poénból is.
De mielött ilyen őrültségre szánnám magam gondoltam megkérdezem az itteni szakikat.
-
rup1u5
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok e.
Szeretnék VRM bordát készítettni valakivel AsRock X79 extreme 4 lapomra.
Konkrét elképzeléseim vannak, hogy hogyan is kéne kinéznie.
Tudtok ajánlani valakit aki megtervezné, legyártaná? -
Kernel
nagyúr
válasz
verycool #18132 üzenetére
Egyelőre saját szememmel azt sem láttam, hová csatlakozik a fekete molex, de ha szabályzott feszültség van rajta, azt eleve nem szabad visszakötni a tápegységre.
Elvileg (ha olyan az áramköri felépítés, ahogy gondolom) akkor nem menne tönkre semmi, de hatástalanná válna a szabályzó, maximumon forogna a ventilátor.
-
verycool
tag
válasz
verycool #18131 üzenetére
ezzel oldjam meg azt mondod ne szenvedjek, csak ha lehetne egymásba dugni büntetlenül nem akartam plusz kábeleket. [link] Ja amúgy lehet csak már valami újtás a házon hogy 4 tűs attól függetlenül valsz. csak 2 van bekötve de nem tudom az elektronika részéhez nem konyítok.
-
verycool
tag
válasz
Kernel #18130 üzenetére
nem akarom összekötni vagy nem feltétlen, csak nem tudom szabad e, de megnéztem direkt mikor írtad ebben a házban minden 4 tűs. De egyébként csak egymásba akarom dugni ha szabad abből a célból hogy csatlakozókat spóroljak, mert kevés a molex :/ A predatorba meg így nem tudom mi lesz a megoldás mert abba nincs is lehetősség a molexet egymásba dugni, szóval hogy hidaljam ezt át, létezik a táp satából molexbe átalakító vagy 1 molexből 2 molex ágra alakító?
-
Kernel
nagyúr
válasz
verycool #18128 üzenetére
A videón elég jól látszik, hogy a fekete molexben csak két tű van, még a lesarkozott rész irányából azt is be lehet azonosítani, hogy az 5V-os oldal hiányzik.
Nem tudom, minek akarod összedugni, de csak azonos csatornán lehet párhuzamosítani (mivel egyébként is párhuzamos). A két külön szabályzott csatornát nem kötheted össze.
-
verycool
tag
válasz
verycool #18126 üzenetére
Ám köszi, akkor azt mondod mennie kell csak a 3 pineseket rádugom a házra meg a ház molexet a tápra. Akkor már csak azt nem tudom hogy egybedugdoshatok e ilyen két kimenetes csatikat büntetlenül
Vagy van e olyan amit nem dughatok egymásba esetleg tök mindegy bármit lehet, vagy semmit.
-
flymi
addikt
Valaki erre?
-
Kernel
nagyúr
válasz
verycool #18124 üzenetére
Mihez kezdene a táppal a szabályzó, ha nem használja semmire? Egyértelműen le volt írva:
A fekete molexre nincs szükség, sőt az is látszik, hogy csak két tű van benne, tehát más eszköz táplálására (HDD stb.) egyébként is alkalmatlan.
Felső-hátsó tökmindegy, csak a képen látható figyelmeztetést kell betartani:
Max. 10W/csatorna.
-
verycool
tag
válasz
verycool #18123 üzenetére
Háát nem tudom sajnos, várom a választ továbbra is, tehát a házból kijövő molex amihez tartozik a 4 db 3 pines is az csak a szabályzónak ad feszt. vagy az tovább adja a 3 pinesen a ventinek is. És ha nem adja tovább, akkor azon az első képen látható két oldalas (elől apa és hátul anya) csatin egymásba dugdoshatom e a molexeket a ventiről és akár a végére dughatok e még egy molexet ami nem venti. És a hátsó ventit dughatom e a top szabályzójára fogja e e kezelni?
-
verycool
tag
válasz
verycool #18120 üzenetére
azthiszem kezd összeállni a kép, most hogy visszanéztem a kínai videót mutatja és mondja hogy a docking a házból kijövő 4 eres molex és sata. a Másik meg ahogy írtad te is a szabályzó. Most esik le hogy azokat a molexeket amik a ventiből jönnek nem is kell bedugni ezek szerint, mert megkapja a tápot a házból a 3 pines csatin? jól gondolom?
-
verycool
tag
válasz
Kernel #18119 üzenetére
jaa nem így van hanem maga a csatlakozó két oldalas a ventin nem átalakító és nem tudom hogy ezeket egymásba lehet e dugni. Mert ugye jön ki a gépből 2 molex meg a két ventiből is kettő de csak 2 molex van a tápon. Az ami a gépből jön ki fogalmam nincs ugye hogy mihez van és nem tudom hogy miket dugdoshatok egymásra miből lehet probléma esetleg. Meg azt hogy a hátsó ventit műkötetné e ha a topra dugom a háznál.
-
verycool
tag
válasz
Kernel #18117 üzenetére
Köszi. Tehát úgy képzeld el hogy az egyik oldalán apa a másikon anya van így az egyik csatiját belehet dugni a másikba, így akármennyit egymásra tudnék dugdosni végül is végtelenül egy táp molexre. Alulról van bekötve a kábel így a hátuljába is csatlakozó van. A videót néztem amiket találtam de erről nem beszélnek keresgéltem már képeket vagy bármit de nem találtam erre az egyszerű kérdésre vonatkozóan választ.
-
Kernel
nagyúr
válasz
verycool #18115 üzenetére
A honlapján látható útmutató szerint:
Gondolom, az alsó a zöld-fehér, azon kapja a tápot a szabályzó, és van 2x2 kimenet. Gyakorlatilag egy kimenet (egy szabályzó) két ventilátort bír el, mivel 4 ventis a ház egyébként.
A tápegységből a FAN-csatlakozót rákötheted az alaplap valamelyik tűjére, ezen keresztül a tápventilátor fordulata követhető.
Saját ventilátorát a tápegység mindig maga táplálja és szabályozza, tehát ez a csatlakozó csak a fordulatjelet adja át az alaplapra, két szál vezetéken.
Apa-anya átmenő csatlakozók általában hosszabbításra valók, de így látatlanban, fotó nélkül nem nagyon tudom vizualizálni, hogy pontosan miről van szó.
Mindamellett van itt egy videó, a pofa elmagyaráz mindent, igaz kínaiul, de egyenként mutogatja a csatlakozókat:
-
verycool
tag
Sziasztok. Soha nem használtam hűtőket a pc házba, és nem volt még új "modernebb" házam, most vettem egy Aoerocool GT-A házat, amibe alapból csak 2 venti van, elől egy és hátul egy. A házból jön ki még 2 Molex csati is ezt szeretném megtudni mi célt szolgál. Van a tetején sata dokkoló az egyik azé lehet, jól gondolom és van kettő venti szabályzó az lehet a másik? Az egyik egyébként zöld - fehér a másik piros - fekete - fekete - sárga. Na most fogalmam nincs hogy kell bekötni ezeket a ventiket. Van ugye mindhez egy molex csati és egy 3 pines csati a gépből jön ki 2 front és kettő top feliratos amibe belemegy ez a 3 pines csatlakozó. Ezek a venti szabályzóhoz mennek gondolom mivel csak front és top felirat áll a szabályzókon is. Ok itt csatlakozik be megint egy kérdés mi történik ha rá teszem a hátsót a top feliratosra, meg őrül vagy ugyanúgy fogja kezelni? És végül a tápon van egy ilyen 4 csatlakozós pin ami rámegy a sys fun -ra az alaplapon, ez oda való? Valamint a ventikben a molexen apa és anya oldal is van, kérdés hogy egymásra dugdoshatom ezeket és akkor egy molexes tápcsatin elviszi az összes hűtőt? köszi előre is, ha nem érthető itt vagyok
-
flymi
addikt
2 méteres 5050-es RGB szalag alá ajánlott tenni alu lécet hővezetőnek, vagy nem feltétlen szükséges?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Laccoss #18112 üzenetére
Egyébként én is csak azért nem említettem az eloxálást, mert a festés volt a kérdés.
Régen is nyilván csak jobb híján fújtuk le az erősítőépítésnél, mert házilag egyszerűbben megoldható volt. Gyárilag eloxálják, de azt hittem, hogy ez magától értetődő, azért nem is tértem ki rá.
-
Laccoss
addikt
válasz
abridabri #18109 üzenetére
Valahol már találkoztam hasonlóval, de nem tudom, hol... sima alátét nem jó hozzá? Vagy amit mutattam (nálam a régi karnis csipeszeit tartó fémfülecskén vannak ilyen műanyag kerekek, hogy csússzon a sínen), bár lehet az túl vastag is lenne, az hogy középen nincs kiemelkedés, szerintem nem gond, csavar feje úgyis ráfog.
takacsbotond: Itt egy kis beszélgetés a dologról: [link] Az alu hűtőt eloxálják, és úgy csinálnak belőle különböző színűeket, tehát nem festékkel festik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
takacsbotond #18110 üzenetére
Nem emlékszem már rá, akkoriban főleg egyfélét lehetett kapni, az is lehet, hogy a Medikémia / Prevent szériába tartozott, de erre sem vennék mérget. Keresővel lehet látni például Prevent hőálló matt feketét, vannak radiátorfestékek is, elvileg bármelyik jó.
A fizikai kísérletben egyszerűen csak kormozott felülettel szemléltetik: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
takacsbotond #18106 üzenetére
Régen a barkácsolt erősítők hűtőbordáit matt fekete spay-vel fújtuk, illetve ezt ajánlották a szakmai a források is.
De ez már akkor sem (csak) esztétikai okból volt szokás, miután a sötét felület jobban sugározza a hőt, ezen belül is a matt jobban, mint a fényes.
Vagyis emiatt nem veszít a hőleadó képességéből, épp ellenkezőleg.
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok!
Procihűtőborda feketére festéséhez milyen festék ajánlott, hogy nem veszítsen túl sokat a hőleadó képességéből? -
tikshow
addikt
(#18101) Kernel, (#18100) imibogyo: Köszi!
-
k-adi
nagyúr
Sziasztok,
Pofon egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok, már majdnem szégyellem megkérdezni, de... egy normális 6 aljzatos elosztót vennék... (gép, monitor, router, stb)
Mivel a gépet (ennél az oldalnál) veszem, ezért itt néztem elosztót is, pl ez: [link]
2-3 ezer ft körüli árban szerintetek van ennél jobb? kábel-hosszra elég 1,5m
bocs előre az evidens kérdésért
-
Kernel
nagyúr
válasz
tikshow #18099 üzenetére
Terhelhetőség szempontjából a kimenet számít.
A készülékek, illetve tápegységek által felvett maximális áramot egyrészt azért adják meg, hogy a tápforrás, hálózat ahhoz méretezhető legyen. Egy kis dugasztápnál és laikus szinten ennek persze nincs jelentősége, bedugják és kész.
Egy ilyen tápegységnél azonban egyéb szempontok is vannak. Ez például 100-240 V között is képes működni, méghozzá kapcsolóüzemű elektronika lévén automatikusan szabályozza magának az áramfelvételt, ami azzal jár, hogy kisebb feszültségről nagyobb áramot vesz fel, azonos kimenő teljesítmény biztosításához.
Gyakorlatilag az áram-feszültség szorzatot nagyjából azonos értéken igyekszik tartani.
Például legrosszabb esetben, ha csak 100 V hálózati betáp lenne, arról elvileg felvehetne 1,5 A áramot is, de ez is általában egy felfelé kerekített csúcsérték, ami lehet rövid idejű is. De nem feltétlenül:
100V x 1,5A = 150VA látszólagos teljesítmény.
Ha egy rossznak számító cosφ = 0,5 teljesítménytényezővel számolunk (elvégre nincs benne PFC-áramkör, ami az ideális cosφ = 1 érték felé tolná), akkor:
150VA x 0,5 = 75W hatásos teljesítményt vesz fel.
Kimenet:
24V x 2,5A = 60W
Van 15W különbözetünk a hatásfok miatt, az pedig a tápegységen távozik hő formájában. (De a cosφ csak becslés volt, lehet éppen ennél jobb is.)
Tehát itt vannak olyan dolgok, amivel az átlagfelhasználónak legjobb nem is foglalkozni, mert a cosφ titkairól, vagy az áram jelalakjának nemszinuszos torzításairól (amit egy ilyen tápegység okozni tud), a felharmonikusok hálózatra gyakorolt negatív hatásairól még regényeket lehetne írni, az pedig nem minden fórumozónak esne jól.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3061, 96% Akkumulátor
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Pad SE 11 8/256GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest