- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
válasz
kotibor #50764 üzenetére
A 1080Ti Fe csúcsban 380W-ot kérhet, és 600W-os tápot ajánlanak mellé.
Worst case maradni fog 64W a névleges terhelhetőségig és kb.: 100-120W a túláram védelem megszólalásáig.
Egyszerű, próbáld meg, ha black screent kapsz, akkor kell egy nagyobb táp a konfighoz.Ahogy már korábban ajánlották, blower-es kártyát válassz, hogy a házból kitolja a meleget, mert abból lesz bőven!
-
törölt tag
válasz
kotibor #50755 üzenetére
Ezt benéztem, mert a kép alapján azt hittem SFX méretű tápról van szó, amiben van fan stop üzemmód. ATX 120mm-es ventilátorral ki megy a világból, mielőtt megérezné a ventilátor.
Ezek a DC-DC-s tápok 100%-ban kihasználható 12V-os ággal rendelkeznek, sőt 5-8%-ban túlterhelhetők probléma nélkül, szóval a "matekban" 444W-180W=264W tartalék(meg egy kicsi) elérhető.
DE arra vigyázni kell, hogy ez az érték nem lehet egyenlő a VGA TDP-jével, mert AZ csak a VGA fogyasztásának az átlaga. Minél modernebb a kártya a csúcs és az átlagos áramfölvétel között annál nagyobb eltérés várható!
A probléma az, hogy a VGA csúcs áramfölvétele hosszabb ideig tud tartani, mint amit a tápegység túláram védelme figyelmen kívül tud hagyni. Ez kb.: 10-20ms tartományt jelent a tápegység részéről.
Ha ezt lefordítom képekre akkor a mostani 150W TDP-s VGA-d, 190W-os csúcsokat generál:Illetve itt egy modern 3060Ti ami ugyan 200W TDP-vel rendelkezik:
(bocs a minőségért)itt már viszonylag sok 280-290W-os csúcsot is láthatsz, amire a 264W- tartalékkal rendelkező tápegységed már már biztos, hogy le fog kapcsolni.
Summa: A jelenlegi kártyádról nem nagyon van hova tovább fejleszteni ezzel a táppal.
-
Crabface
senior tag
válasz
kotibor #50742 üzenetére
Nekem jelenleg egy 120mm AIO van a gépben push-pull Noctua Industrial ventivel, ez dönti be a házba a 2600x unlimited TDP hőjét. ATX tápom van jelenleg, lefelé fordított ventivel ami tereli ki a meleget. Eddig semmilyen gond nem volt vele.
Jövő héten megnézem egy SFX táppal is...
Ha bizonytalan vagy a proci hűtővel kapcsolatban, egy 120-as aio teljesen jó a házban.
-
törölt tag
válasz
kotibor #50742 üzenetére
Itt találtam egy táblázatot:[link]
E szerint 28 másodpercig 134W-ot termelhet, mielőtt visszavált 65W-ra.
A 4x6mm-es hő-cső pont elég ehhez a teljesítményhez, de a levegő áramlását ne blokkold le a tápegység alsó részével.A ventilátor ~30% terhelésnél kapcsol be, azaz 135W-nál el fog indulni, de ekkor még csak a transzformátor lesz langyos, kondenzátorok ekkor még bőven hidegek, nagyon sokáig ki kell hogy bírják azt a plusz meleget.
Én csináltam olyan gépeket, ahol a tápegységben volt az egyetlen ventilátor és alatta volt a cpu. A hűtő hátán és a dobozba össze gyűjtött szöszökön kívül, nem volt vele sehol probléma.
#50739 VinoRosso: Aki elkövette, ennyire volt képes 2 perc alatt.
-
PROTRON
addikt
válasz
kotibor #50748 üzenetére
Ki kéne hogy bírja.
Amúgy ebben a videoban, az eredeti elképzelés szerint felfele néz a táp ventije, a proci ventije pedig lefele fújja a levegőt, így a proci melege az oldalsó rácsozáson át tud távozni.
De pl Linus úgy építette meg a szintén 4 magos procival szerelt VR gépét ugyanebbe a házba, hogy a tiednél talán valamivel nagyobb Noctua mini-itx hűtőre nem is szerelte fel a proci ventit, hanem csak a tápegység ventije szívta ki a meleget. Majd kicserélte egy még erősebb konfigra...a 2080-as kártya mellett.
Szóval jó játékot.
-
Rick4
félisten
válasz
kotibor #50745 üzenetére
Én mindig azon a vonalon haladtam, hogy a ventik egy irányba szívják, vagy másik szemszögből egy irányba tolják a levegőt, a gyorsabb levegőáramlás önmagában is szavatolja, hogy az össz hőmérséklet alacsonyabb lesz, itt is ezt a vonalat célszerű követni, de mint írtam, a procihűtőt is érdemes elforgatni mellé, illetve a táp nagy ventije lefelé nézzen. Ekkor a levegő útja végig egy irányba fújó ventiken megy át, és a légáramlás is gyorsabb, nem lesz megrekedő levegő sem. Sok esetben ezt még keresztbe fújó ventikkel is kár elrontani.
I5-10600-on ID cooling IS60-as elég jól muzsikál, most tettem rá pár napja, alapon, alig 35-40°C körül megy, amit elég nehéz elérni, hergelni kell, hogy 60 fölé menjen a hő. Mindent meg lehet izzasztani, de alapból elég combos, ritkán teker 100%-on..
-
PROTRON
addikt
válasz
kotibor #50746 üzenetére
Ha a táp ventije felfele néz és a proci hője beszorul az semmiképp nem jó, mert alulról-kívülről fogja fűteni a táp burkolatán keresztül az elemeket. Szerintem annál mindenképp jobb ha kiszívod ezt a levegőt, mert a tápban nincsenek olyan hőszenzorok amiket le tudnál olvasni.
A 200W-os terhelésre ez az elrendezés elég lesz. -
PROTRON
addikt
válasz
kotibor #50742 üzenetére
65W tdp-s procid hője nem akkora, hogy a felmelegített levegő kárt okozna a tápegység 80-105 fokra méretezett egységeiben, HA minőségi tápegységet használsz.
Persze ehhez az is kell hogy a táp ventije folyamat fullon pörögjön, ami neaggódj, a fenti meleg levegő miatt meg lesz.
annyi hogy a venti hamarabb lesz zajos és majd kérsz bele cserét. -
Rick4
félisten
válasz
kotibor #50742 üzenetére
Nem kellene elfordítani azt a procihűtőt 90°-kal? Akkor legalább az első nagy venti végigfújna a bordák között, a tápot meg lefelé fordítanám, hogy onnan szívjon a nagy venti.
Ilyesmitől semmi baja a tápnak, egyébként is arra tervezték őket, hogy a gépházból kifelé szívjanak.
-
Crabface
senior tag
válasz
kotibor #50507 üzenetére
Ventit meg kellett fordítanom, mert főzte az SSD-t és a VRM-et a konfig. Így most ezeknek a hője jelentősen csökkent, viszont a procié nyilvánvalóan megugrott. Holnap már be is illesztem a konfigba az industrial ventit, ami reményeim szerint némi zajterhelés ellenében jobban áthúzza a levegőt a konfigon.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
kotibor #50244 üzenetére
Marha jól néz ki, szeretem az SG05/13 házakat, anno nekem is volt ugyanilyen hűtővel.
[link]
Az első venti elé kábeleket tettél vagy miért áll így, illetve hogy van rögzítve?
A ventilátor egy ellenállásos kábellel van bekötve az alacsony fordulatszám miatt?Nem kötekedésként, de...
Mire használod? Az a proci elég a kártyához?
Sata kábelekből feketét tettem volna.
Látom a lap miatt van így, de én személy szerint az M.2-t preferálom. -
Viktor81
senior tag
válasz
kotibor #49570 üzenetére
Szia !
Persze:Most látom, mennyire porosak a bordák, szegénynek bizonyára ez sem segít a hőleadásban...
Ebben van egy ilyen deszka teljesen megpakolva (Wifi-BT modul, mSata SSD, RAM-ok):Fejjel lefelé van belefordítva, hogy a CPU közvetlenül a bordázott alu tömbbel van kontaktban. Ez így megy 5 és fél éve szünet nélkül és keveset hagyom "unatkozni". Megnéztem most az SSD-k max. hőmérsékletét a teljes élettartam alatt: PRO - 65, EVO - 85 fok. Lehet ezt ennél sokkal szebben, elegánsabban, nagyobb teljesítménnyel is csinálni, csak pénz kérdése. Számomra a csend mellett nagyon fontos volt, hogy keveset fogyasszon, hiszen nem akarom kapcsolgatni (itt jegyezném meg, az többet árt, mint a meleg környezet).
Üdv.: V.
-
Speed®
titán
válasz
kotibor #48274 üzenetére
Persze, elszívnák egymás elől, de a tápba tolt ~60W (IGP nélkül allcore 3Gn!) nem biztos, hogy jó hatással van rá, ha netán nem hőmérséklet, hanem teljesítményvezérelt a venti, mert ugye ilyen fogyasztás mellett nem fog felpörögni, csak ha a VGA is berántja a magáét. Szóval ezt szem előtt tartva nálam szóba sem jöhetett hasonló kecó, meg amúgyis, rohadtul utáltam a hőskorban is a hasonló gagyisztikum pecókat :S
Nálam minden a CPU/VRMnek van alárendelve, IGP leváltva + LV RAMok ;p -
Speed®
titán
válasz
kotibor #48272 üzenetére
Csecse
Homemade a Janus rögzítése, mi kellett hozzá?
Az alsó 80x10es venti anno nálam is kiesett, ~semmitérő..
Viszont így a tápba tolja a meleget (persze nem sok W), jó?
Ezt az egyet nem szeretem az ilyen elrendezésű házaknál..
VGA mi lesz a 4860EQ mellé? Azzal már mehet az OC is x) -
imibogyo
veterán
válasz
kotibor #48128 üzenetére
Én már évek óta egy itteni fórumtárstól (használtan) vásárolt 180W-os, külön hűtés nélküli paneltápot használok, egy 220W-os passzív LED tápegységgel meghajtva. Semmi bajom nincs vele (Celeron G1820 + GTX 750Ti párost is hajtott ATX lapban (i3-al is volt használva)). A megfelelő túlméretezéssel a melegedéssel sincs gond, és az én példányom néma is. Most egy HTPC-ben használom tovább, mert az i7 4790k már sok volt neki (
), ahhoz kellett egy "normális" tápegység. Hamarosan abból is jön egy passzív variáns, de még a paneltápos megoldást sem vetettem el, direktbe megtáplált processzorral.
-
törölt tag
válasz
kotibor #48128 üzenetére
Szia!
Az első eseted jól fekszik egy egyszerű paneltápos megoldásnak, mert relatíve olcsón lehet úgy túlméretezni az alkatrészeket, hogy utána hosszú évekig ne legyen vele gond. Második esetnek SFX/ATX tápegységgel javasolt nekifutni, mert árban, megbízhatóságban, hatásfokban is jobb lehet, mintha külön AC-DC-vel és paneltáppal kísérelnéd megoldani.
-
törölt tag
válasz
kotibor #48128 üzenetére
amig nem valaszolnak az igazi szakertok, addig itt vannak az en tapasztalataim:
- a panel táp teljesen néma, nincs zizegés?
amit eddig hasznaltam, nema volt. hdplex-ek es a realan LR-1005. (a hdplexek csak akkor sipolnak ha pl rovidrezarod oket)
- nem kell hűteni?
de. nem. attol fugg. megfeleloen tulmeretezett paneltap eseten altalaban nem szukseges dedikalt hutes neki, de muszaj h legyen valamekkora legaramlas, hiszen pl a hdplex-ek jo nagy hutobordaval jonnek, de ha nincs hova leadni a hot, akkor meg vagy love. ha biztosra akarsz menni, csinalj kicsi huzatot, akar egy leszabalyzott 40mm-es ventivel.
- tartós, tehát évekig bírja?
az elso LR-1005-om meg mindig megy. egy regi hdplex 250-esem viszont nemreg faradt meg. nem lattam meg panaszkodni senkit h tipukusan rovid lenne a paneltapok elettartama. gondolom ugyanaz igaz rajuk, mint a hagyomanyos tapokra: a komponensek minosege es a terheles/homerseklet sokat szamit.
- külföldről rendeljem vagy van valaki aki Mo. is foglalkozik ilyenekkel?
itthonrol is tudsz szerezni, de az igenyeid fogjak eldonteni.plusz gondolkodnivalo:
mivel hajtod meg? 12V-os bemenetu paneltapot valasztasz v szelesebb bemeneti tartomanyut (pl 16-24V)? ha van jo 12V-os tapkockad, akkor nem valasztasz-e rogton olyan alaplapot, aminek csak ez kell? elvagy a kulso tappal vagy az acdc is menjen be a hazba? -
Qkackca
őstag
válasz
kotibor #47929 üzenetére
Nekem a tesója van, Xigmatek Eris.
Belefér egy rövidebb atx tap, de nagyon szoros benne a hely, azért nem javasolják a moduláris tápot hozzá, mert a kábelek csatlakozói blokkolhatják a szélső memória foglalatot az alaplapon.Viszont személy szerint nem próbáltam moduláris atx táppal. Rendes méretű, nem modulárissal próbáltam (corsair tx 650), na az nem fér bele, annyi a kábel, meg nagyon merevek, igen erős noszogatásra talán ment volna, de inkább kihagytam.
Sfx táppal viszont szépen működik, nekem Silverstone st45sf (nem moduláris) volt benne illetve sx500g (moduláris).
Iletve egy előlapi usb 3 hosszabító nem árthat ha használni akarod azt is.#47921: tudom figyelmedbe ajánlani a Silverstone ST45SF-et, 8cm venti, viszont halk (nekem legalábbis) Illetve árban feljebb a silverstone SX500G (nem az sfx-l verzió!) , moduláris, 500-as, csak kb 100 euró.
-
Tótotto
tag
válasz
kotibor #47935 üzenetére
A 140mm-s tappal jo lesz.A tap es az alaplap(24pines csatlakozo) kozott lesz max 2cm hely.Ha a tapba beledugod a kabeleket azon az oldalon ahol a 24-s csati van ott azert majd jol kell hajtogatnod a kabeleket.El fogsz ferni de szoros lesz.Legyenek rugalmasak a tap kabelei.
En Corsair sfx tappal hasznaltam a hazat de atx tappal ment a bratyonak tovabb a gep. -
Tótotto
tag
válasz
kotibor #47929 üzenetére
Szia
Nekem volt ilyen hazam,most a testveremnel van a gep.Belemegy az atx tap de hozzaer az alaplaphoz(a 160mm hosszu tap).Ha lehet akkor ennel rovidebbet valasz es akkor jo lesz.De a legrosszabb hogy szinte nem lehet bedugni a 24 pines csatlakozot az alaplapba.Nagyon utba van neki minden.
Max 150mm hosszu legyen a tap,de meg igy is zsufolt lesz ott minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest