Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz AxBattler #57103 üzenetére

    Én nem vagyok ügyvéd, de javaslom hogy ha nem vagy biztos a tulajdonjogban és a használt piaci adásvételi szerződések jogi és kötelezettségi tételeiben amiket jogszabályok szabályoznak, akkor kérhetsz konzultációt ügyvédtől, 2018-ban 15k huf volt 1 óra konzultáció díja ismerős ügyvédnél.

    A teljesség igénye nélkül, csak felhívnám a figyelmet pár apróságra, pl a tulajdonjog átruházása szempontjából bizonyos minimális és maximális értékeket leszámítva teljesen irreleváns hogy mennyi volt a használt piaci vételár.
    A tulajdonjog átruházás nem csak egy hangzatos kifejezés, mögötte jogi tartalom van, ennek eleme például(de nem kizárólagosan) a kockázatviselés, a kötelességek, hibák ismeretére vonatkozó lehetőségek ( melyik hiba típus esetén gyári, melyik esetén a magánszemély a felelős), de ugyanígy eleme a haszonszerzés joga is.
    Ez utóbbiról mindenképp lemondasz egy adásvételi folyamatban, tehát az hogy eladod és még a használtpiaci vételáron felül, a nem a Te tulajdonlási jogi időd alatt jelentkező pénzvisszafizetési dolog 100%-ig hozzád kerül, semmiképp nem tekinthető jogszerintinek.

    Tehát jogilag igen is az új tulajdonosnak jár a 100% pénzvisszafizetés a nem rentábilis hiba esetén, hiszen jóhiszeműen járt el, használni akart egy használati tárgyat, annak a rejtett gyári hibájáról nem tudott és nem akart vele visszaélni, ugyanakkor elesik a jövőbeni haszon szerzéstől, miközben megvásárolta a tulajdonjogot.
    Mivel az eredeti vevő X hónapig használta, simán a többszörös összeget haszon szerezhette az adott eszközön mielőtt eladta...(csak ugye erről elegánsan megfeledkeznek az emberek. Pl veszel VGA-t, az a Te dolgod hogy a számítási kapacitását My Little Pony MMORPG-re költöd, ahelyett hogy pénzt szereznél vele.)

    Visszafele fejtve: a GPU válság idején eladnak egy fél éves VGA kártyát 250k-ért, amit eredetileg 200k-ért vásárolt az adott személy a boltban legalább 1 év garanciával.
    Mit szólsz ahhoz, ha 3 hónappal a használtpiaci tranzakció után bedöglik a VGA mivel nincs utánpótlás a garanciális ügyintézés során még a 200k-t is az eredeti tulajnak fizetik vissza?

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák