Hirdetés
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Szuperhősös mókára fókuszál az új GeForce driver
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- ZIDOO médialejátszók
- Autós kamerák
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
inf3rno #24397 üzenetére
azt hiszem van részletesebb videója is róla, hogyan csinálja. meg hogy miért van olyan dupla gödrös beöntő formája a gipsz öntéskor - ő csinálta azt is hozzá.
Nem feltétlen kiégetés az, mert akkro visszaalakul gipszé. de azt hiszem a maradék víz kiszárítása fontos ehet. -
azbest
félisten
válasz
inf3rno #24394 üzenetére
Ha jó nagy fuxot akarsz, amin nem kell apró részlet, akkor fdm-es műanyagszálas is jó lesz. Na viccet félretéve, azért ezt nem így szokták.
De amúgy resin folyadékos nyomtatókkal, viaszhoz hasonlóan viselkedő anyaggal konkrétan csinálnak öntőformákat, amit aztán megfelelő gipszbe téve utána fémmel kiöntenek. Nézz pár videót Vog csatornáján, nála van jópár ilyen ékszerkészítés [link][ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintetek öntőforma tervezéshez mennyire használhatók ezek a 3d nyomtatók? Arra gondoltam, hogy tervezek egy medált, kinyomtatom, aztán az alapján csinálok egy öntőformát úgy, hogy belenyomom az anyagba mielőtt megköt. Aranyból akarok önteni, és fogalmam sincs még, hogy mi lenne jó anyag az öntőformához, gondolom valami kerámiát szoktak használni.
-
Érdekesség: https://www.youtube.com/watch?v=nRLJ4ylGTFc
[ Szerkesztve ]
-
Christinana
friss újonc
Sziasztok.Új vagyok itt a fórumon és igazából a nyomtatás terén is
. Szeretném megkerdezni dolgozik e valaki Peopoly nyomtatóval?
-
azbest
félisten
válasz
szivgy #24387 üzenetére
Ránéztem gyorsan a gépemre. Nekem skr 1.3-as van és csak sima kapcsolók az endstopok. A ground és signal az, amire a boardon van kötve és a kapcsolón a fémkar felőli kettőre van kötve. A kábel jelzése alapján a kapcsolón a szélső van így a groundon.
Úgy látom nálam így az invertálás true-ra van állítva [link][ Szerkesztve ]
-
szivgy
csendes tag
válasz
azbest #24385 üzenetére
Eddig Repetier volt használva de az skr-t nem tud. Amit tudtam áttettem belőle a marlin konfigba. A végállás kapcsolók egyformán vannak konfigolva. A baj, az hogy mindegy hogy zárt vagy nyitott állapotban van a kapcsoló mindig nyitottnak jelzi, ha a driver bent van a helyén. Szóval nem egy sima invert állítás a dolog. Ha van is rá szoftveres megoldás nem ilyen triviális a dolog sajnos.
-
azbest
félisten
még hogy nem számít a méret :D Star wars ikea stílusban [link]
-
azbest
félisten
válasz
szivgy #24384 üzenetére
ha az eredeti boardhoz marlin volt és annak a konfigurációja megvan, akkro lehet abból puskázni. A végállások kapcsán van a marlinnál opció, hogy melyik állapot mit jelent adott esetben, lehet ott kell ellentétjére változtatni annál.
Ha végállás kapcsolósan használod, akkor gondolom nem aktiváltad a tmc driveres végállás érzékelést, mert egyszerre a kettő gondolom nem szerencsés.
[ Szerkesztve ]
-
szivgy
csendes tag
Vettem egy skr 1.4 -et, és hozzá Silent2209 v3.0 [link]. Mechanikus végállás kapcsolókat használok, [link] 2 ilyet, ezek működnek is gond nélkül a harmadik viszont csak egy mikrokapcsoló magában (A nyomtató annak van kialakítva hely). Ez nem működik ebben az összeállításban folyamatosan nyitott állásban van, a marlin szerint. Ha kiveszem a motorvezérlőt akkor jól működik a végállás jelző. A gnd és a signal között 5v van paneles megoldásnál is, mi akkor az eltérés? Azt látom, hogy a panelen van két ellenállás megy egy kondenzátor, plusz a led.
-
mario1111
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás #24377 üzenetére
Nem, cura-ban egynek van kezelve. Mentés után van kis gcode hack, amiben a 3 fejet egyszerre kezdi fűteni, de mindegyiket megvárja. A végén meg annyi, hogy mindet lekapcsolja. Marlin van rajta, de olyat nem tudott, hogy 3 extrudert egy időben mozgasson, ezért kicsit trükköztem és egyként fut. De a fűtések fejenként szabályozottak.
-
mario1111
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hátha valaki már utánajárt, hogy egyéni vállalkozás indítása esetén mit célszerű felvenni tevékenységi kód(ok)nak. 3D nyomtatott elektromos redőnymozgató berendezést szeretnék gyártani és forgalmazni.
Akit esetleg érdekel itt egy videó a sorozatgyártásra optimalizált nyomtatómról:
[link] -
dugesz77
őstag
TRONXY XY-2 Pro német raktárból most jó áron(169,9$) van tomtop-nál.
[ Szerkesztve ]
-
flashpointer
őstag
PLA feluletkezele menynire tartos? Konkretan festesre gondolok, a videoban lathato modon .
-
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #24368 üzenetére
A damper már valószínűleg felesleges. Bár attól függ, hogy melyik változatot kapta. Úgy hírlik, hogy az újabb ender 3 és 3 pro-k már a 4.2.2 -es tmc driveres 32 bites boarddal is jöhetnek [link]
Persze, mivel nagyon sokféle úton árulják a gépeket, lehet nem mindenütt azt adják még.A gumibakos couplerrel meg vigyázni, nehogy felülről lógatott z tengelyre tegye valaki, mert simán szét lehet csúsztatni, nincs stabilan rögzítve, hanem csak össze van nyomva.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz
takacs811 #24367 üzenetére
Sajnos a gyári rugó elég gatya. Mondjuk nekem sohasem esett le a tengelyről. Ezt a sárga rugót érdemes megvenni hozzá illetve van jópár féle indulókészlet vagy ezt ami ezt is tartalmazza, szerintem egy ilyesmit érdemes megrendelni kezdésből,legyen pótalkatrész. Például az alu extruder valószínűlleg hamar kell majd a gyári műanyag is szeret tőrni sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Kiszedtem a szenzort, de ez semmit se csinál, csak világít...
-
Saccco
nagyúr
válasz
kissdani #24355 üzenetére
Nincs Ender 3-asom, nem arra tettem. Ha van mágnes az asztalodon akkor elég az 1 darabosat rendelned, ahogyan írtad is.
Energetic kétoldalas, PEI és porlakkozott PEI-t váltja, perpillanat kemény 1 nyomtatás alatt jobban tapad és szebben nyomtat rá, mint amit az elmúlt 2-3 napban sikerült összehozni.
-
dugesz77
őstag
Ez a Tarantula Pro szerintem bitang jól néz ki. Az ára is baráti csak nem ismerem ezeket azért nem merem ajánlani.
-
rokapet
tag
(#24343) imibogyo: A Sidewinder és a 230V tekintetében szerintem nem fogom meggondolni magam, de köszi a választ. Ami az Ender5-öt illeti, akkor feljebb lépett a lehetséges nyomtatók listáján.
(#24344) azbest: Igen, nagyjából erre gondoltam, köszönöm. A 230V szerintem egészségesebb, ha marad a tápegységen belül.
Egyébb javasolt típus van esetleg? Anycubic Mega X?
-
azbest
félisten
szerintem csak arra gondol, hogy 12 vagy 24 voltos rendszernél, ha a tápegységbe nem nyúlsz és legalább az megfelelően érintésvédett, akkor más alkatrésszel nem tudod agyonüttetni magad árammal. Volt már a topicban, aki megfúrta a fűtőszálat az asztalban, másnak meg a ruigó vágta át a szigetelést és okozott zárlatot az asztalban. Használat közben esetleg megtörhet a kábel is és a hálózati feszültség a fémvázra kerülhet.
Nem tudom mennyire védett a hálózati feszültséges fűtés, de van benne plusz rizikó és külön figyelmet érdemel.
A tűzveszély bizonyos mértékig fennáll bármelyik nyomtatónál. Teljesen felügyelet nélkül hagyni nem egészséges.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz
rokapet #24341 üzenetére
Három Ender 5 után nyugodtan állíthatom, hogy nem fogod érezni a filament érzékelő hiányát, de ha annyira zavar simán ki lehet építeni rá, úgy nagyjából 300 Ft-ból (persze a FW-be is bele kell nyúlni kicsit, de messze nem vészes a dolog van hozzá YT tutorial)...
A Sidewinder X1-re vannak (és szinte az összes többi típusra is ajánlott, az E5-re is kell nyomtatni) különböző kábel "tehermentesítő" cuccok, amiket ki lehet nyomtatni és akkor megszűnik az összes félsz ami a 230-as asztalhoz kapcsolódik. Most ezt a nyomtatót használom én is bő hónapja.
[ Szerkesztve ]
-
rokapet
tag
válasz
king88h #24322 üzenetére
Üdv Urak!
Szintén az első 3D nyomtatómat tervezem beszerezni, lehetőség szerint olyat, amit nem "növök ki" fél év alatt (nem szeretnék elektronikai hulladékot a belépő nyomtatóból, vagy középtávon újabbat beszerezni, ezért inkább most áldoznék rá valamennyivel többet).
Nagyjából 400-500$ környékére (esetleg kicsit fölé) lőttem be az árfolyamot, de az eddig nézett típusokban mindig volt valami, ami nem tetszett. Pl. Artillery-ben az AC heated base (érintés-, és tűzvédelmi okok), Ender 5-ben gyárilag a filament runout sensor hiánya.Létezik olyan printer, ami:
- Legalább 200x200x250 méretben nyomtat (nagyobb nem hátrány).
- Ha lehet, nyílt fimware-e van.
- Fém extruder-e van (direct vagy bowden, lehet javaslatot tenni, ki melyiket kedveli jobban).
- Áramkimaradás és filament elfogyás esetén is tudja folytatni a nyomtatást.
- Megbízható, népszerű, szép, gyors, halk, stb., stb....Elnézést ha hülyeséget vagy evidens dolgot kérdezek, saját tapasztalatom egyelőre abszolute zéró van, olvasással próbálok minél több infót összeszedni.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #24330 üzenetére
Nem követem annyira. Gyorsan fejlődnek amúgy. Nem tartom kizártnak, hogy egy kis ráhatásra lenne glitter is.
-
szatomi30
tag
Sziasztok!
Sunlu PET-G-ről mik a tapasztalatok, megéri?
-
Tikakukac
titán
válasz
Mr.Csizmás #24332 üzenetére
Nem rossz, az Aqua DD PLA volt ennyiben. Mondjuk azt most néztem, konkrétan nettó áron adták a srácok. Jól is kerestem vele az fix
-
Tikakukac
titán
válasz
Mr.Csizmás #24330 üzenetére
4100-ra jön ki kiló árban. Az nem rossz.5200 lesz az, nettós az oldal.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #24327 üzenetére
Most nézem van már foxpost a Filanora-n. Azért válaszra nyomtam, mert azt is megnyitottam a Spectrum oldala mellett.
-
Mr.Csizmás
titán
@mindenki
szerveznék group buy-t Spectrum webshopból, jellemzően 25-30€ kilója a filamenteknek, nagyobb tétel felett (10 db) ingyenes a szállítás. Kb október elején lenne a fizetésnél, ha érdekel valakit.
főleg a speckó, wood, glitter, stb. filak miatt.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz
king88h #24324 üzenetére
Például Banggood Cseh raktárból a BGE3P7689 kupont használva a az Ender3 pro (a pro változatban jobb minőségű a táp, 40x40 az Y tengely tehát stabilabb, mágneses bed ) 189,9 $ ingyen postázással.
De jó áron van a fullos Ender-3Xs Pro is . Ez kap egy 30$-t érő silent alaplapot+ egy 15-20 $-t érő ultrabase-t a BGVEXS389 kuponnal 210$.
Itt nézz körbe a kuponos árakért.[ Szerkesztve ]
-
king88h
csendes tag
válasz
dugesz77 #24323 üzenetére
Köszönöm az információkat, nagyon hasznos volt. Igázából pont a vám és a garancia ami visszatart a külföldi vásárlástól, de ha tudsz megbízható oldalt javasolni ahol az ajánlott gépet meg tudom venni, akkor szerintem működhet a külföldi vásárlás is , mert ahogy néztem jóval olcsóbbak, mint itthon.
-
dugesz77
őstag
válasz
king88h #24322 üzenetére
Filament a neve a szálnak. Kis szobrok pár 10 gramm anyagot igényelnek általában ide nem kell nagy kitöltés (üreges a belseje) a filament ára 5-10 ezer forint/kiló körül van attól függ mik az igények. Ha konkrét adatokkal akarsz számolni célszerű egy sliccer programot letölteni (mondjuk Cura) és ide betölteni a kinézett modelt(akár innen). Kiírja a beállításoknak megfelelően mennyi anyag kell hozzá grammra/méterre elég pontosan.
Kezdő gépnek én egy Ender 3-at javasolnék ami dobozból kivéve is egész jó de könnyen tuningolható, nagy mögötte a felhasználói tábor.
Kinti rendeléstől mi tart vissza? 170-200$ szinte bárhonnan megvehetők ezek EU raktárból és pár nap alatt nálad lehet tuti áfa/vám mentesen.[ Szerkesztve ]
-
king88h
csendes tag
Sziasztok,
Nem igazán vagyok benne a témában és tervezek venni egy belépő szintű 3d nyomtatót, milyen típúst tudnátok ajánlani egy teljesen kezdőnek korrekt áron. (Itthon vásárolnám meg) Arról nem találtam információt, hogy egy csomag nem tudom a pontos nevét nevezzük múanyag szálnak, mennyi nyomtatásra elég, ha csak kisebb bábukat nyomtatnék?
-
kissdani
senior tag
-
ZolkoW
őstag
válasz
kissdani #24306 üzenetére
gyanús, hogy a 0,4 a vonalszélesség lesz, nem a magasság, ha ekkora a fúvóka. Tudtommal az átmérő max. kb. 0,4-szereséig illik feltolni a rétegvastagságot, tehát 0,4-es fúvókánál már a 0,2mm is sok lehet. Mondjuk ezt sebességben még el kéne, hogy viselje az extruder.
0,6-os és 0,8-as fejem is van, és azoknál már sikerült kicsit túltolni a sebességet, olyankor volt, hogy kattogott, és egyenetlen is volt a kinyomott anyag szélessége. -
Reggie0
félisten
-
Darko
senior tag
És igen ahogy mondtátok, a Z tengelyen belül , a görgő útjában volt egy apró fekete kis valami odatapadva, látni alig lehetett, lemértem azt a pontot ahol lennie kellett a hibának a tengelyen és úgy találtam meg. Most kinyomtatom a párját a filament görgőnek és kiderül hogy csak az volt-e a gond.
-
Joshi
titán
Első körben meg kell nézni hogy a modell rendben van-e. Mindenképpen futtasd le a PrusaSlicerben lévő NetFabb-ot amit kimentesz modellként. Mindenképpen ezt az ellenőrzött modellt töltsd be a szeletelő progiba. Ezután érdemes végig nézni a szeletelés végeredményét, hogy abban már eleve benne van-e ez a hiba. Ha ezeket végig nézted és minden rendben van, akkor egyértelműen a nyomtatódban kell keresni a hibát. Nyomtató hibánál elsősorban mechanikai problémákra kell gondolni, mint pl tengely szorul stb. Érdemes megfigyelni, hogy az adott hiba mindig ugyan abban a magasságban jelentkezik, vagy teljesen random. Ilyesmire kell odafigyelni.
[ Szerkesztve ]
-
kissdani
senior tag
-
azbest
félisten
válasz
kissdani #24306 üzenetére
öhm.. a sebesség 50, az ok. A nozzlen a lyuk 0.4mm az ok. De a magasság 0.2 gyorsabb módban.
Ha a lyukhoz képest túl magasa réteg, akkor az gondot okozhat. De eleve dupla olyan vastag réteg dupla annyi anyagmennyiséget is jelent és lehet azon a hőfokon nem tudna elég jól megolvadni olyan gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
-
azbest
félisten
válasz
kissdani #24303 üzenetére
ugrik, ami több okból is lehet.
Ha túl szoros, akkor is lehet hogy nehezen tudja tekerni.
Ha a hőmérséklet alacsonyabb, mint ami az anyaghoz ideális, akkor is tud.
Ha valami beállítás rossz és túl sok anyagot akarna kitenni, vagy túl gyorsan akarsz nyomtatni, akkor is.
Nameg a szál útjának is akadálymentesnek kell lennie.
Ha a tefloncső nincs teljesen a helyén, hanem visszacsúszott a fejből, akkor is tud dugulni és az is okozhat ugrást. Később majd arra is lehet modot nyomtatni, egy műanyag alátétet lényegében, ami creality hotendeknél jellemző visszacsúszást akadályoz meg.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz
kissdani #24300 üzenetére
Maradhat benne természetesen. PLA-t általában 200-210 fokos fejjel és 50-60 fokos asztallal szoktam. Persze nem teljesen mindegy milyen PLA , mert gyártója válogatja de ez szinte mindennel működik. Ha nem jó akkor érdemes egy temp towert nyomtatni vele így kiderül.
-
azbest
félisten
válasz
kissdani #24300 üzenetére
a hőmérsékleteket az adott műanyag csomagolásánál is fel szokták tüntetni. De úgy általában anyagfajtánként könnyen megtalálhatod, hogy mi a jellemző. Kezdetnek esetleg nézd meg ezt a sorozatot [link]
Szerintem nem kell kivenni nyomtatás után az anyagot. Viszont szerintem várd meg, amíg lehűlik minden 50 fok alá, s csak utána kapcsold le az áramot. A nozzlenél pláne nem szerencsés, ha forrón áramtalanítod és a hűtést lekapcsolod ezzel, mert esetleg megég a benne lévő anyag mielőtt lehűlik vagy épp visszamelegszik olyan részre is, ami normál esetben nem forró. Dugulást okozhat ha forrón hagyod.
Általábosságban véve pedig: ne hagyd őrizetlenül bekapcsolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Milyen okostelefont vegyek?
- 3060Ti EGPU over USB4 vs PC teszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Yettel topik
- PlayStation 5
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Trollok komolyan
- Autós topik
- További aktív témák...
- TP-Link TL-SG1024D Hálózati Switch
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Pénztárcabarát áron dobozos Acer Aspire 5/i5-1135G7/16GB/512 SSD/15.6"/FHD/IPS/Gari
- Latitude 5520 27% ÁFA 15.6" FHD IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- iPhone 15 Pro Max / 256GB / Natural Titanium / Gyári kártyafüggetlen (289)