Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ptech
addikt
válasz
energy4ever #22784 üzenetére
Jogos, rosszul írtam
-
KARIPAPA
csendes újonc
https://www.banggood.com/5_5-inch-2K-2560x1440-LS055R1SX03-HD-LCD-Screen-Display-Module-For-SLA-3D-Printer-VR-p-1366220.html?rmmds=search
Találtam külön is tehát a kérdés hogy beépíthető e egy ALFAWISE W20-ba. Örülnék ha erre választ kapnék
-
KARIPAPA
csendes újonc
Hali!
Lenne egy kérdésem van egy ALFAWISE W20 gyanta nyomtatom és a mellékelt képen levő alkatrész megsérült.Kérdés méretileg hasonlót betehetek e helyette vagy alaplapot színes kijelzőt komplette cserélni kell.A banggoodon találtam pont megegyező méretűt a sérült helyett bár itt is komplett szettben árulják. Makerbase MKS DLP Controller Mainboard + TFT35 Display + 5.5inch 2K Sharp LCD Screen Set for DLP UV Resin 3D Printer -
Tikakukac
titán
válasz
DAni198 #22794 üzenetére
Honnan tudod hogy nem ilyen az összes? Hányan mérték meg?
Sokan. Szerinted nem ezzel kezdtem?Nyomtattam már mindenfélét, rajzoltam magam is olyat, amit úgy gondoltam hirtelen, hogy ki tudja adni a mikénteket.
A gond mindegyikkel az, hogy ha bármilyen mechanikai hibára akarom visszavezetni, az nem csinál konstant ugyanolyan eredményt. Abban szórás van. Ebben nincs. -
DAni198
csendes tag
válasz
Tikakukac #22792 üzenetére
Honnan tudod hogy nem ilyen az összes? Hányan mérték meg?
Nekem is ilyenem van és a gyári szoftverrel én se mértem meg, örültem hogy működik. Viszonylag gyorsan raktam rá újabbat de ezzel meg pontos.
Ne kockát nyomtass hanem fektetett lépcső mintát és a lépcsőfokok "magassága" adja a valódi elmozdulást. -
energy4ever
addikt
válasz
tothferenc #22790 üzenetére
-
Tikakukac
titán
válasz
DAni198 #22791 üzenetére
79.48
79.56
399.0Eddig is tudtam, hogy ez van, csak rendbe akarom tenni és ezért estem neki végre.
Én értem és látom is, hogy hogyan megy a szíj és működik a gép, műszaki egyetem megküldve informatikával csodákra képes, főleg ha ebben is nősz fel.
De. És itt van a de. Ebből a nyomtatóból irgalmatlan sokat eladtak. Stock szoftveres, lényegi hardvereket ebből a szempontból nem érintő változtatásokat tartalmazó nyomtató ilyet nem kéne, hogy csináljon.
Most van az, hogy pihi, aztán ha kész, bő 1 hónap múlva szétrobbantom, összerakom, bootloader és Marlin2.0 fel és ha akkor is kuka, akkor feladom
-
DAni198
csendes tag
válasz
Tikakukac #22787 üzenetére
Mennyi most nálad az e-stepek értéke?
Két dolgot nem szoktak az emberek tudni ha te ezt tudod akkor tárgytalan.
Az egyik hogy ideális esetben minden külső méretednek egy picivel nagyobbnak kell lennie, de mindig ugyanannyival. Ez azért van mert a nyomtatófej nem hasábot nyomtat, kérdés hogy a szeletelő program ezt hogy kezeli, [link]
A másik hogy Ender3 esetén a bordásszíj nem párhuzamos a mozgástengellyel, az a része ami a kocsihoz van kötve, emiatt nem ugyanannyit mozdul a kocsi a szélekhez közeledve.
A kérdés megintcsak az hogy ez a hatás mekkora.A hiba hirtelen jelent meg vagy eddig sosem mérted?
Át kellene nézni a marlin konfigot hogy van e benne valami méret kompenzáció. -
tothferenc
aktív tag
válasz
energy4ever #22789 üzenetére
PLA-bol?! Eddig vazat nem mertem nyomtatni, azt hittem erre nem igazan alkalmas. 😀
-
energy4ever
addikt
válasz
tothferenc #22788 üzenetére
Petg kb mehet ugyan ugy mint a PLA.
Anyumnak csinaltam viragcserepet. Ultetett is bele. Tobb mint 1 eve kintvan a kertben, es semmi baja. PLA-bol keszult! -
tothferenc
aktív tag
Sracok, egy ideje nyomtatok mar PLA-val, viszont szeretnek tovabblepni. Nyitott a gep, de ha nagyon igenyelne, leburkolom. Igazabol nagy elvaras nincs, de szeretnek tartosabb dolgokat nyomtatni (ha jol tudom a PLA 2 ev utan elkezd elfaradni), erosebb lenne es jo lenne ha kint is lehetne idojarastol fuggetlenul. Viszont nem tudom, hogy PETG vagy ASA legyen. Ebben szeretnem a segitsegeteket kerni. ☺️
-
DAni198
csendes tag
válasz
Tikakukac #22785 üzenetére
Az X, Y és Z tengelyeken az e-stepet nem kalibráljuk hanem a mechanikai áttételből számoljuk. Ezek stock Ender3 esetén 80, 80 és 400 step/mm értékek.
Kalibrálni akkor kell ha a mechanika valamelyik paramétere nem ismert, például az extruder bordáskerekének az effektív átmérője.
A kis kockád külső mérete pontosan akkorával lesz nagyobb mint a nagy kockáé, ennek is megvan a magyarázata.
Az alábbi moddal a bordásszíjak párhuzamosan fognak futni a mozgástengelyekkel, ez fontos:
[link] -
Tikakukac
titán
válasz
energy4ever #22783 üzenetére
Ha úgy kalibrálom az e-stepet, hogy pontos legyen, akkor pontos lesz. Csak utána a 10-15-20cm-es nem lesz az. Most valahol a 2 távolság között vagyunk, 5-10cm nagyságú volt ez a PI doboz, ez szinte tökéletes lett. Nyilván a kis kocka meg nagyon nagy kocka ilyenkor szintén bukó.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Szabikaa20 #22779 üzenetére
Az a BigTreeTech ajándéka, mindenhez adnak.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Tikakukac #22763 üzenetére
[Voron V1.8 homing routine] - Azért választ, mert neked címzem.
-
Ptech
addikt
válasz
energy4ever #22776 üzenetére
Ezért írtam, hogy 'ha egy dologra gondolunk'. Pl amit én használtam anno kalibrációs kockának, az egy réteg volt
-
Ptech
addikt
válasz
Tikakukac #22770 üzenetére
A 20mm-es kalibrációs kocka (ha egy dologra gondolunk) az egy réteg, nem? Szóval kb vase mode.
Arra akarok kilyukadni, hogy egy réteg lehet, hogy pontos lenne nagyobb modelleknél is, de az extruder "elmaszatolja" vagy szétnyomja az anyagot, amikor a perimetert húzza.Mi történik, ha a 20mm- es kockát felnagyítod 200mm-esre, és úgy nyomtatod ki?
Másik filamentet próbáltál már? -
Pew
tag
Szaisztok!
Teljesen kezdőként milyen filament irányában lenne érdemes nézelődni? PLA val kezdenék egy Ender 3 Pro-n, és ha lehet egy gyártó termékeit ismerném ki először. Visszaolvasva a Gembird és a Devil Desing-t láttam, van esetleg más amit érdemes lenne megnézni(sok hasonló árú random márkás és névtelen márkás filamentet találtam webshopokban)? Kb 5000-6000/kg nak örülnék max, és jó lenne ha az adott márkából lenne színválaszték És azok jól is néznének ki
Köszi! -
konkav
csendes tag
Volt itt nemrég szó motorvezérlő cserékről. Lehalkítanám a 4MAX-omat, nekem még a gyári van benne. Honnan érdemes rendelni?
-
konkav
csendes tag
A legós tálcából már van 7 rekeszes is, ez a kölök kívánsága volt
(feltöltöttem ezt is a gitlab-re) Egyébként nagyon bevált, nyomtattam még. Volt egy thingie-s tálcám, annak vékonyabbak voltak a falai, hát pár hét alatt elkezdtek elengedni a rétegek. Remélem ez a mostani elég masszív lesz egy 6 évesnek.
-
Tikakukac
titán
válasz
azbest #22769 üzenetére
Próbáltam több szeletelőt is, csont ugyanaz a vége sajnos.
BL lesz, meg minden más is, idő-idő-idő, az nincs
Manuálisan állítottam a méreten. Tehát fogtam, kinyomtattam egy valamit, ha nem lett pontos, simán ráméreteztem 3%-ot mondjuk Curában. És akkor mondjuk 152.3mm-t már 150mm-re nyomtatott ki
-
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #22768 üzenetére
Esetleg egy teszt modelt és az általad slicerrel készíttett gcode-ot tegyél ki valahová, és esetleg más is ki tudja próbálni.
Mert, ha jól értem a közvetlenül kiadott valamekkora utazás lemérve tényleg annyi. Szóval esetleg valami kompenzálás vagy valami más varázs lehet még slicerben, amit rászámol a valós használatkor. Nem tudom létezik -e olyan gcode megjelenítő, amiben látszódhatna a valós méret. Lehet már ott is kibukna, ha a szeleteléstől lett kisebb. Tán csak nem az anyag zsugorodik akkorát.
Ha régebbi a gép, lehet gyári fw-ből is jött ki újabb. Ha jól emlékszem a régen pl creality-nél sem volt hővédelem és hasonlók bekapcsolva. Az újabb verziónál figyelni kell arra, hogy mit tud, mert a kis flash miatt van, hogy egyik változat tud egyfélre képességet, a másik meg másikat (pl bl touch támogatás).
A frissítés nem gyárira kalandosabb azt hiszem a bootloader hiánya miatt.
Egyébként hogyan próbáltab beállítani, hogy jó legyen a méret? Ha jól emlékszem írtál olyat, hogy ha nagy jó, akkor a kicsi pontatlan. Steps per milimétert állítottad? Vagy hogyan?
Ha esetleg próbáltál gyári visszaállítást a boardon... meg persze menteni is kellhet állítás után, különben áramtalanításkor elfelejti.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz
energy4ever #22767 üzenetére
Eddig is ez volt, eddig is pontatlan volt, csak nem számított. Makettekhez, mindenféle tartókhoz nem kellett atom pontosnak lennem, 1 terv úgyis béta lett mindig, másodjára korrigáltam a mérethez viszonyítva a tárgyat, ha muszáj volt.
Most viszont volt rá idő meg szántam rá kapacitást is a diagnosztikára és azért ha lehet csak nyomtatnék úgy, ahogy azt megrajzolom vagy mások rajzolják. Most már tűpontosan tudjuk, hogy mi az ábra. A kérdés az ok egyedül.Egy FW csere lesz és atomjaira fogom bontani és derékszögelem még, ennyit tudok tenni. Nameg a kicsit girbegurba Z rodot cserélem. És ennyi, nincs több tippem.
-
Tikakukac
titán
válasz
energy4ever #22765 üzenetére
Mármint miről? Mechanikailag egy Ender3 és csókolom. Nincs benne semmi érdekesség
-
azbest
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz
azbest #22758 üzenetére
Igen, nekem is hasonló dolgok jutnak eszembe, csak olyankor realizálom: szerinted mekkora sansz van arra, hogy ez az eltérés 1 gépen belül x és y valamint z tengelyen is század mm pontosan ugyanakkora lesz? Szerintem nagyjából nulla, mert ilyen egyszerűen nincs.
A pontatlansággal az a gond, hogy nincs benne szórás. Mindig és pontosan ugyanannyira lesz kisebb/nagyobb (attól függően, hogy az e-step mekkora tárgyra van belőve) a nyomtatott tárgy minden dimenzióban. A rétegek pontosan kerülnek egymásra, a kijött tárgy bármennyire is bonyolult, szinte tényleg feszegeti a nyomtató tudását, annyira szép. A PI4 ház alsó része még tegnap kijött, talán ha egy pincuri alul extrudációt tudnék mutatni 1-2 ponton, ezen kívül tényleg hibátlan. Ha szíj gond lenne vagy bármi hasonló, akkor menne széjjel a nyomtatás.
A baj, hogy tényleg nem érek fel aggyal ehhez, pedig ez nem egy atomfizika. -
azbest
félisten
válasz
Tikakukac #22757 üzenetére
lehet én értem félre, de nem arról beszélsz, hogy x tengely mentén (vagy y) minél nagyobb dolgoz nyomtatsz, annál pontatlanabb?
Ha a közepén pontos a pici teszt, de a nagy teszt nem pontos, akkor lehet nem a méret a baj, hanem a pozíció. Az asztal széle felé lehet nem ugyanakkora egy lépés, mint az asztal közepén. Esetleg valami szíj vezetési probléma.
régebben nézegettem például, hogy sokszor a nyomtatófej kocsijának rögzítésekor nem párhuzamos a körbemenő szíj két fele, hanem a kocsi rögzítésse a sík felett van. Ami a munkaterület széle felé haladva szerintem muszáj, hogy befolyásolja a pontosságot. Csak gondolom nem akkora a különbség, hogy bárki nagyon foglalkozzon vele. Lehet hogy jobb minőségű szijjal ez még jobban kijön, mint a nyúlékonyabb gagyibbakkal.
-
Tikakukac
titán
válasz
Reggie0 #22756 üzenetére
Ender 3.
Minden érték ami állítva is van nem képes ilyet befolyásolni. Igazándiból azt sem tudom létezik-e ilyen dolog. Bármi ami eszembe jut az olyan, ami a minőséget is rontaná. De a PI4 ház amit nyomtatok elég durván rácsos és bonyolult és semmi gondja.
Ha visszatértem vidéki pihiből akkor bootloader és új Z rod aztán meglátjuk.
-
Tikakukac
titán
válasz
Reggie0 #22754 üzenetére
Az a gond, hogy tényleg végigmértem mindent, tűpontosak a feszültségek is, eltököltem vele egy órát legalább.
Egyértelműen látszik, hogy minél nagyobb a tárgy, annál nagyobbat téved. Ez igaz minden irányra. De mindezt arányosan teszi. Nincs kiugrás, mellényomás, semmi ilyesmi. Na ebbe törik bele a bicskám, mert az, hogy minden irányban kakukk legyen a motor meg a szíj vagy bármi egyéb
-
Reggie0
félisten
válasz
Tikakukac #22753 üzenetére
Van eleg nyomateka a fejnek? Aramkorlat rendben van? Nem esik vissza a tapfeszultseg?
Oszcilloszkopra kene vagni es megszamoltatni vele az impulzusokat, hogy ugyan annyit ad-e ki a vezerlo nyomtatas kozben es sima mozgatas kozben. Vagy esetleg optocsatolo+arduinoval megszamolni.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz
Reggie0 #22752 üzenetére
Tape az asztalra, tű fel a nózira, megpontozod, utána beadsz neki 100mm-t, lelépi. Leméred tolómérővel, ha annyi, pipa, ha nem, javítás és korrekció.
Most egészen biztosan század pontosságokról beszélek, a gép annyit megy, amennyi elő van írva. Ez holt biztos.Mikor pedig beadsz neki valamit nyomtatni, na onnan jön a buli. Most 2 érték között vagyok. Most a 150mm nem annyi, de a 20mm sem annyi. Egyszerűen mikor nyomtatok ezek az értékek elmásznak. A kérdés, hogy mitől bír elmászni. Olyan már minden feszítés, csavarozás, hogy abból a gépész tanszéken tudnék előadást tartani.
-
-
Tikakukac
titán
No, 2 laptop szétgyilkolás között tűt felcsaptam a nózira és újrakalibráltam mozgásra is. Kellett állítani bőven, az extruder az durva, ott 123mm-t tolt ki 100mm helyett. Ami fura, mert hát elvben be volt állítva már egyszer.
Meglátjuk így milyen, tippre a 15cm-es téglatest jó lesz, a 2cm-es kocka meg túl kicsi
-
Tikakukac
titán
válasz
Reggie0 #22738 üzenetére
20*20*20mm-es kocka most már olyan pontos lassan, hogy tényleg a századokat faragom. Nem a lépés a gond. Ekkora méretben legalábbis.
Linear Advance OFF.
DD PLA fekete amit most vettem, friss bontás. De a fehér 3Dee is pont ugyanilyet nyomtatott mm pontosan.
Asztal meg a gyári üveg az Enderhez.
Doboz nélkül is megnéztem, nem számít kb. semmit, századokat ugrik csak ha odabent 40 fok van vagy 25 ha leveszem a felső asztalt..
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz
Tikakukac #22737 üzenetére
Szij altal bezart szog miatt nem linearisan mozog a kocsi. Esetleg akad valahol. Linear advance vagy egyeb mozgasoptimalizacio bugja.
Szerintem kezdetnek hasonlitsd ossze a fejmozgatast es az extrudalast ket pont kozott, igy kiderul, hogy milyen esetben jon elo a hiba. Ha fejmozgatasnal nincs hiba, akkor nem mechanikai eredetu lesz, hanem valami szoftveres.
Ha XY tengelyen egyforman lep fel a hiba, akkor inkabb szoftveres lesz.
Milyen anyaggal es milyen bedre nyomtatsz? Nagyobb kamra homersekletnel mar szamit a hotagulas, de a te ertekeid nagyjabol egy nagysagrenddel nagyobbak, mint amit az okozna.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Jöhetnek az ötletek, hogy mitől van századra pontos 20mm-es kalibrációs kockám és hogyan lesz ebből 146.65mm-es 150mm helyett mire kinyomtatódik. Mert ez sok, nem kicsit, nagyon. 20cm-en akkor ebből lesz fél cm.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz
bunnyhu #22728 üzenetére
hőkezelni
(#22729) Tikakukac
abs-re jó az aceton. De a karistolásra, vágások eltüntetésére a legegyszerább felmelegíteni. Akár egy öngyújtóval is megteszi. Persze kinek mi van, hőlégfúvó vagy gázpáka...Egyébként az acetontól az abs sötétebb árnyalatú lesz.
Szóval ha nem az egészet akarja kezelni valaki, hanem csak sérüléseket eltüntetni, akkor ott is egyszerűbb hőt használni.
viszont a tüzet ne keverjük acetonnal[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
-
bunnyhu
senior tag
Van egy olyan nyűgöm, hogy fekete PLA filamentnél ha megpróbálom csiszolni, finoman reszelni vagy akár csak sniccerrel vágni, az érintett felület sokkal világosabb lesz mint a nyomtatott. Mit lehet ezzel csinálni, a festésen kívül?
-
Tikakukac
titán
Na elkezdtem gatyába rakni a nyomtatót. Most már szinte tényleg álomszerű az anyag kitolása, amit ez a gép tud, azt nagyjából kimaxoltam.
Viszont vannak vicces dolgok. egy 15cm*1cm*1cm-es téglatestet kiküldtem.
10.16 az egyik magasság, 9.84 a másik vége
10.32 az egyik széle, 10.43 a másik
146.6mm a teljes hossz.Mindezt úgy, hogy egy 2cm*2cm-es kalibrációs kocka szinte tökéletes, századokra vagyok a tökéletestől.
Na ez itt a kemény.
-
tothferenc
aktív tag
Koszi mindenkinek. Linear adv. nem tervezek hasznalni, igy szerintem beledobom majd mindenhova a 2208-asat.
I3 meganal minegyikre 0.95ot javasoltak, de az extrudert 1.15-re allitottak alltalaban.
Hivalatos kepletet 2208-ra ennyit talaltam:
"The best way to set the motor current is by measuring the voltage on the Vref pin (0…2.5V) and adjusting the voltage with the potentiometer. The maximum settable motor current is 1.77A RMS (0.11Ohm sense resistors), but the SilentStepSticks can only be used up to 1.2A RMS.
Irms = (Vref * 1.77A) / 2.5V = Vref * 0.71
Vref = (Irms * 2.5V) / 1.77A = Irms * 1.41 = Imax
Vref -> Voltage on Vref pin
Irms -> RMS (Root Mean Square) current per phase (Irms = Imax / 1.41)
Imax -> Maximum current per phase (Imax = Irms * 1.41) " -
Joshi
titán
válasz
2thletme2day #22722 üzenetére
Akkor biztosan ez volt a gond haveromnál. Köszi szerintem szereléskor azt is kicserélem. Te mennyi feszt adtál az Extruder vezérlőnek?
-
2thletme2day
őstag
válasz
tothferenc #22720 üzenetére
Nálam már több mint egy éve megy 2208-al az extruder. Nem volt még problémám vele eddig. Viszont ha linear advance-ot is fogsz használni akkor extruderre jobb lenne egy lv8729. Ha minden igaz 2208+linear advance kombóval lehetnek anomáliák.
Nem kötelező az azonos áramérték beállítása. Én is nagyobb árammal hajtom az extrudert mint a másik 3 tengelyt.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz
tothferenc #22720 üzenetére
Na azt én se cseréltem, mert arra azt mondta haverom, hogy neki nem adagolta utána megfelelően a filamentet. De szerintem valamit benézhetett. Ha még idén megérkezik a fűtőszálam akkor kicserélem és megnézem mit produkál nálam. Az XYZ-vel nem lesz gond, legrosszabb esetben meg kell fordítani a motorok kábelezését. A TMC2208-at én 0.7V-ra állítottam, de lehet hogy az Extruder motornak ez még kevés. Azt viszont nem tudom, hogy kötelező a vezérlők feszültségét egyformára állítani, vagy mondjuk az Extruderé mehet magasabb értékre is.
-
Szabikaa20
őstag
Hali!
A BL Touch klónnal mi a helyzet?Megbizható? -
Joshi
titán
válasz
tothferenc #22717 üzenetére
Azt írtad hogy már megrendelted, ha meg van mind a három vezérlő, akkor cseréld ki az XYZ tengelyeken.
-
tothferenc
aktív tag
válasz
azbest #22715 üzenetére
Igen, A4988 van benne. Kaptam thingirol meg YT-rol is valaszt, tenyleg nem kell frissitenem, csak a csatikat kell 180 fokkal elforditani. UART modra nincs szuksegem, potival majd belovom a vrefet. De koszi a hsz-t .
Ettol fuggetlenul a velemenyetekre kivancsi lennek, erdemes-e a Z motor vezerlojet is cserelni?! Ugye ez mozog nyomtatas kozben a legkisebbet, igy a hangja elhanyagolhato lenne. -
azbest
félisten
válasz
tothferenc #22713 üzenetére
Most a4988 van benne?
ha stepdir módra van konfigurálva a vezérlő (valamelyik erre való érintkezők kapcsolatán múlik, alapból lehet uart módra van forrasztva), akkor a hozzá való táblázat alapján simán jumperrel 16 microstepre (256-ra interpolál) állítható és akkor nem kell frissíteni marlint.
Abban nem vagyok biztos, hogy 180 fok vagy két kábel felcserélése fordítja meg a motor forgási irányát.ha uart módot szerenél, ami azért sokféle más paraméter szoftveres állítását is lehetővé teszi, akkor meg a másik állás és kell marlink frissíteni.
Lehet az uart mód vásárláskor is opció volt, attól is függhet milyenre van forrasztva, hogy mit vettél.
-
tothferenc
aktív tag
Sziasztok. Egy ideje teljes elegedettseggel hasznalok egy Anycubic i3 Mega S nyomtatot. Amit lehetett, mar halkitottam rajta ☺️ (psu venti csere, targyhuto, stb) es moddoltam is (mosfet beepites). Rendeltem Bigtreetech TMC2208 v3.0 vezerloket, es ezzel kapcsolatban tanacstalan vagyok. Szoftveresen teljesen gyari a nyomtato, es nem egyertelmu, hogy kell-e Marlint frissitenem a tmc-khez, vagy nem?! Githubot, yt-on, es egyeb helyeken tajekozodtam, de vegyes infokat kaptam. Volt, ahol ajanljak a Marlin frissitest, mert anelkul nem megy. Mashol az volt, nem kell hozza, csak a motorcsatikat 180 fokkal el kell forditani az alaplapon. Thingin pedig volt aki azt irta, csak kivette a gyari steppert, berakta a 2208-at es minden happy. Illetve javasoljak, hogy pl az extruder vezerlojet ne is csereljem ki, mert felesleges bele a 2208. Nem akarom hazavagni sem a motorvezerloket, sem az alaplapot. 😐
-
Szabikaa20
őstag
válasz
azbest #22711 üzenetére
Még most is sima extruderes....Semmi nem volt cserélve rajta.Megvettem,összeraktam.Gyárilag 80volt,de használtan vettem gondolom az előző tulaj igy használta.Aztán kellett 227,83 volt...Most valamelyik nap meg 232-re tettem,mert nem volt pontos.
Mikor raktam össze kipucoltam mindent.Akkor próbáltam kihúzni az extruderből a teflon csövet,de nem jött.Nem akartam nagyon erőltetni ezért hagytam aztán úgy.
És ennek a megoldásnak mi a lényege?Amint látom csak annyi hogy kétfele van választa a teflon cső a hotendben és ki van alátétezve.Mire jó igy,ha ugyan úgy teflon cső van a nozzleig?Ugyan úgy megég idő után nem?Ja meg ma kikellett cserélnem a csapágyakat mert úgy elvolt kopva,hogy 2helyen ha mozgattam rendesen megakadozott.Ennyit bir egy csapágy?Vagyis csak az a műanyag burok rajta?
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz
Szabikaa20 #22710 üzenetére
Azt értem, hogy 80 volt, mert olyan nyomtatóhoz volt eredetileg konfigurálva, ami sima extruderes volt. Nálad meg 3-as áttételű extrúder van, azért kell háromszor akkora érték (232 majdnem 3*80 = 240).
Csak korábban írtad, hogy többször útán kellett állítanod, mert más értékkel volt meg a 10cm hossz. Régebben én is megszívattam magam már, hogy mindig más érték jött ki, s kiderült, hogy kifejtettem egy teflon cső darabot az extruderemből.
Creality extrudernél meg alapból a hotend végéig lenyomandó a teflon cső, viszont az ki szokott csúszni és akkor jönnek a kalamajkák. Régebben beszélgettünk arról itt is már, hogy vannak hozzá nyomtatható ügyes megoldások [link]
Ez lényegében a jelenlegi megoldás, csak egy pici nyomtatható alátét egy jó méretre vágott csövet a helyén tart.[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz
azbest #22708 üzenetére
Pedig 80-volt mikor elhoztam...Most 232-re kellett állitani,most pontos.Már néztem,hogy adagoláskor nem e csúszik át a fogaskerék,de nem...Rendeltem már fém extrudert is csak még nem ért ide.
És tegnap olyat mondott nekem valaki,hogy érdemes lenne a heatbreak-et kicserélni olyanra,hogy a teflon cső ne a legvégéig menjen a nozzle ig,hanem csak hotend közepéig.És hogy igy nem ég el a teflon cső.Abban az esetben,ha egyelőre nem szeretnénk egész hotendet cserélni.Van ebbe valami?(#22709) bigrob: Nekem sima 5 van,de Pro-sitani szerintem olcsóbb...A Pro azthiszem csak fém extruder,capricorn teflon cső és a csendes 1.1.5 lapot kapta.Ennyivel tud többet.
[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
Sziasztok!
Visszatérnék nyomtatni, 2 gép fogott meg, ender 5 pro és az anet et4 pro.
Megérné az ender a közel 100 dolláros felárat? -
azbest
félisten
válasz
Szabikaa20 #22707 üzenetére
ilyen nincs, hogy elállítódik az estep. Csúszik a filament vagy kihagy microsteppinget a motor.
Az extruder áttételétől függ az értéke. Egy sima alap extruder lehet 80-as, a 3as áttételű bmg meg 240-es körüli. Steps per miliméter.
[ Szerkesztve ]
-
Szabikaa20
őstag
válasz
energy4ever #22703 üzenetére
-
Pew
tag
Sziasztok!
Csatlakozom a topichoz egy Ender 3 Pro X el, már úton vanElsőnek azt kérdezném, hogy a nagyon alap és egyszerű upgradeket (silicon, rugók) "eredetiben...haha" érdemes venni 3-5x ös áron a Creality Alis oldalán, vagy bőven jók a dollár alatti megoldások is? Elsőnek kiismerném az alap gépet, de erre szerintem az 1-1,5 hónapos shipping alatt lenne lehetőségem
Köszi! -
Reggie0
félisten
válasz
azbest #22700 üzenetére
A polulu-knal az azert van, mert a driverben az arammerest deaktivalja, amig a kimeno feszultseg egy adott ertek alatt van, ugyanis nagy lenne a meresi bizonytalansag. Ezen segit a smoother, megnoveli az adott aramhoz szukseges kimenofeszultseg erteket, igy lehetove teszi az aramszabalyozast.
Amugy arra gondolok, hogy a leptetomotoros rendszerekben nincsen pozicioszenzor, nem tudja hogy eppen hol jar a motor, csak feltetelezve az uzemi hatarokon beluli mukodest ugy veszi, hogy mindig a szamitott pozicioban van a motor es a kovetkezobe lepteti a szukseges iranyban. Ennek megfeleloen a vezerlojelet mindenfele visszacsatolas nelkul adja ki. Hiaba van fent a damper, ami poziciohibat okoz, azt nem fogja megzavarni emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
bunnyhu
senior tag
válasz
Szabikaa20 #22653 üzenetére
Esteps: +0092.6
-
energy4ever
addikt
válasz
Szabikaa20 #22702 üzenetére
Minek szeretnel lapot cserelni?
-
Szabikaa20
őstag
Tegnap véletlenül rátaláltam egy valakire aki itt lakik nem messze tőlem és mondta,hogy lenne neki eladó SKR mini-je...Kiköpött olyan lap mint az enderé(tudom már beszéltünk róla).Csak annyi,hogy a driverek fixek nem cserélhetők.És mondta,hogy flasheli is nekem Ender 5-re amit elvileg csak berakok és megy.Ez működhet így?Meg kérdezte nem e kell klón BL touch...Mennyire jó egy klón?És a nem cserélhető drivertől mennyire kell félni?(Tudom,most is az van benne csak ez más lap)Azt mondta TMC2209-el szerelt.
-
Saccco
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Filmvilág
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- Villanyszerelés
- LEGO klub
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Pár hónapos Apple iPhone XR eladó, független, 94%-kos gyári akksival!
- LG 21:9 UltraWide IPS ívelt monitor, 144 Hz, 34 hüvelyk, AMD FreeSync,szép állapot!
- EZ IGEN! Sony PS5 Fat BONTATLAN Final Fantasy Bundle + Cover + Joystick ÚJ
- JBL PartyBox Club 120 - 2év MediaMarkt Garancia