- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Henk
veterán
válasz
old gray #14386 üzenetére
Örülhetnem a Xigmatek tulajok ha egy pentium procijuk van és azon használják a hűtőt. Amúgy itt-ott sántít ez a teszt, pl. azonos ventivel a hyper 212 annyit tud mint a Mugen2.
Amúgy én is megvettem a Megahalems-et, pedig fel sem ismertem rajt a Transformers logot és semmivel nem csillog jobban mint bármelyik másik hűtő. Az enyém pl. tiszta ujjlenyomat lett.bexzy: a procira jó lesz és szerintem a lapon is elfér. 10,6cm magas így szerintem a házban is, de az ára az brutális. Ekkora teljesítményt nem nyújt szerintem. Itt egy teszt róla.
-
csl1982
tag
válasz
old gray #14001 üzenetére
Nézegettem a teszteket, Scythe-ok szimpatikusak, a fent említett gépbe (CM sileo, GB 770-es alaplap, Phenom II 955) melyik jobb - Mugen 2 vagy Ninja 2 ?
Ha elég venti nélkül, akkor gondolom jobb a ninja2, viszont ha nem, akkor nem szabályozható a ventije, ha jól gondolom. Bár azt olvastam, hogy nem zavaró.
Még 1 kérdés: ehhez a kettőhöz jár-e paszta és felfogató kit, vagy külön kell beszerezni?
Köszi!
-
csucsu69
tag
válasz
old gray #13951 üzenetére
Nekem red skorpion van az E8500-n, nagyon jó hűtő, de a ventije hulladék.Sem a hangja,sem a légszállítása nem méltó a bordához.Egy Yate Loon-ra cseréltem le, amit nem az alaplap szabályoz .Minimumra letekerve jobb mint a gyári , a hangról nem is beszélve! A venti sebessége nem minden, néha a kevesebb jobb tipikus esete.
-
Henk
veterán
válasz
old gray #13951 üzenetére
Szerintem egy szóval sem mondtam, hogy a Xigma nem lenne jó hűtő. Nekem is volt és az egyik legjobb hűtőm volt. Azt mondtam, hogy egy húzott i7-re szerintem kevés lenne. Gondolom ezt abból ahogy a Megahelms teljesít. Pedig ha megnézed a teszteket akkor ez szinte mindent visz.
Az meg, hogy a teszt padon, hogy szerepel az valóban kecsegtető, de azért egy Z600-at szerintem a valóságban nem verne el. Az S1283 a kategóriájában az egyik legjobb, legalábbis egy c2d-ra. Az egy más dolog, hogy szerintem a ventije hangos meg az amd lefogatója elég szerencsétlenül van megoldva. de ezt döntse el mindenki magának.
A Balder-t meg azért ajánlottam mert láttam róla otthon készült tesztet amit többre értékelek már mint néhány hivatalosat. Amikről kiderül utólag, hogy nem is úgy teljesít a hűtő mint ahogy beállították.
mod: most nézem, hogy ő azt írta, hogy nem akar tuningolni. Csak kettejüknek válaszoltam egy hsz-ben és összekevertem őket. -
-
Henk
veterán
válasz
old gray #13657 üzenetére
Sajnos én sem hallottam ilyen lefogatóról. Nem tudom mennyire lenne feladat csinálni valamilyet hozzá. Mondjuk az nagyon barkács.
A ventit nem tudod a borda másik oldalára tenni, hogy átszívja a levegőt? Mert a kép alapján elég közel van a vga-hoz. Bár túl nagy javulást az sem hozna. -
atish15
aktív tag
válasz
old gray #13498 üzenetére
Nem hiszem hogy van olyan ami automatikusan szabályozni.Bár kitudja.De szerintem az már 2x ezer forintos kategória lehet.Ha 4pines csatlakozóval van ellátva a ventid akkor a terhelés függvényében pörög fel.Hőmérő szenzor van pl a zalman mfc2 höz is amit oda tudsz helyezni ahol mérni szeretnéd a hőmérsékletet.
-
Henk
veterán
válasz
old gray #13498 üzenetére
Sok olyan szabályzó van ami méri a hőmérsékletet, de szerintem pontatlanok mivel az érzékelőt, mint mondtad a bordára teszed. De, hogy automatikusan szabályozza a fordulatszámot, olyanról nem hallottam. Viszont ezt megtudod csinálni a bios-ból , erre minek szabályzó? Pwm bekapcsol, Easy Tune-al meg belövöd pontosan. Vagy több pwm-es ventit akarsz vele szabályozni? Nálam is így van, de ezt megoldottam Y elosztókkal.
-
BemAnyó
senior tag
válasz
old gray #13403 üzenetére
nagyon szuper kis hűtő nekem is ez van, bár a ventijét hamar cseréltem egy s-flex 1600 osra, ami most úgy 1200 körül pörög (zalmi szabályzóval) és everest cpu stresz alatt 54C° ok jelez úgy hogy 3300 mon megy a q6700 1,45 el, persze polírozva is van, az alap hűtője ennek a porcinak alap 2600 al volt úgy 72C° körül
mod : nekem nem ez van most látom hanem EZ, igy hirtelen nem is tudom mi a különbség,
-
Henk
veterán
válasz
old gray #13403 üzenetére
Nagyon jó hűtő. Hát a bepattintós lefogató lehet hátrány, de téged ez nem érint. Meg szerintem kicsit hangos a gyári ventije.
katt777: a Proli-hoz sincs gumi, sőt ha felrakom a keretet akkor lötyög a lapon. Akkor lesz fix mikor a hűtőt is ráhuzatom. De volt már ilyen hűtőm ami ugyanígy működött csak nem vagyok benne biztos, hogy melyik. Talán a Xigma a crossbow-al. -
katt777
félisten
válasz
old gray #13357 üzenetére
Egyrészt ott a grafikon, másrészt írtam, hogy 4GHz-en már fullon (2000) pörgött, ugyanis biosban automatikus, de max. erősségű szabályozásra állítottam, ami azt jelenti, hogy 'idle' leveszi, 'load' pedig a lehető legnagyobb lépcsőben emelgeti (0-9 között lehet állítani).
Ja, bocsi, több ablak van nyitva, ez most nem a cikk topicja.
Szóval 3.4GHz-en csak 1700-ig ment föl, hétköznapi használatban elvan 1400-1500 körül, ami csöndesnek tekinthető, viszont a proci így 10°C-kal melegebb idle is mint Z600 alatt.
-
katt777
félisten
válasz
old gray #13050 üzenetére
Lehet, meg kéne próbálnod megérteni, amit írok, ill. megnézni, hogy mire válaszolok éppen.
Az eddig kapott infók alapján ugyanis Z600 v. Mugen 2, mivel ezeknél jobbakat senki nem ajánlott 10-11k-s árban (ill. az ezeknél jobbak nem hűtenek 1.5-2X olyan jól, mint az az árukból következne), Hyper 212+ meg kérdéses, arról én nem találtam i7 tesztet neten, ezért kértem rá, ha vki tud vmit mondani, mert árban 7k alatt van, és ha pl. 5°C-kal gyengébb a hűtési teljesítménye, mint a Z600-nak v. a Mugen 2-nek, akkor nekem még jó, mert azt a proci bírja. Akkor ugyanis terheléses teszt alatt maradna 80°C körül (Z600:74°C), ami hétköznapi használatban nem jelentene 70-75°C-nál többet, viszont HSM-nél találtam 85°C-os értéket, ami kicsit már sok, ő viszont nem írta, hogy 2 ventivel használta volna, tehát erről semmi infóm nincs!
Lényegében nem b.szogatást kérek, az úgyis hidegen hagy, hanem infót, hogy mi érné meg jobban, ha nem akarok 11k-nál többet költeni rá, de inkább kevesebbet. Sajna a Z600-at is muszáj volt eladni, és az hiányzik a leginkább, mert minden más OK a rendszerben, csak a CPU melegszik nagyon a gyári hűtő alatt, ha a gyári fesz fölé megyek, úgy meg csak 3.6GHz körül tud (a RAM-ok miatt jó a 3.4GHz). De előbb-utóbb kell egy rendes CPU-hűtő.
Gáz lassú ma a ph...
Meg még dupláz is megint, amikor ezt csinálja.
-
katt777
félisten
válasz
old gray #13023 üzenetére
Hát éppen azt, amit írsz. Amúgy i7 topicban 85°C-ot írtak 4GHz-en Hyper 212-vel, szóval így kérdéses az alkalmassága. Mindenesetre ha standard környezetben mérnek, akkor a hűtők egymáshoz viszonyított teljesítménye mérvadó kellene legyen. i7 + z600 teszteket 28°C-os szobában mértem.
Így volt idle 36°C körül a proci, max terhelésen meg 82°C, 2 ventivel 74°C.
Henk: Ezek szerint akkor majd visszatérhetek a Z600-ra.
Vagy legyen Mugen 2?
Csak azt nem látom sehol Scythe oldalán, hogy ez 4 pin pwm-es-e.
-
katt777
félisten
válasz
old gray #13004 üzenetére
Ez a tesztoldal azért érdekes, mert én a Z600-zal sokkal jobb hűtési értékeket kaptam, mint ami ezen szerepel, ezért nehezen fogadom el az eredményeket. Nézem, ott a Z600 venti nélkül marad ám el a 212-től, nem azzal!
Neked inkább a lapod rossz, nem? Nálam elfértek a RAM-ok a Z600 mellett, igaz 1mm hely maradt, és ha emeltek, akkor feljebb kellett volna tenni a ventit a Z600-ra, ami sok házban már túl magas lenne. De szerencsére alacsony hűtésű RAM-jaim vannak, és a Z600 bordáiról a lap felé lelógó venti kellemesen hűtötte ezeket is.
CM Hyper 212 plus tényleg olyan jó és olcsó? (6700Ft) Mert akkor rendelek is.
Henk: Venti van. Megahalems-t hol lehet venni 11k körül? Hyper 212-ről mi a véleményed? Forst.-en arról is jókat látni, de az oldalán csak "light" i7 tuninghoz ajánlják, az viszont megy gyári hűtővel is.
radi8tor1: Drága.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
-
Milka 78
nagyúr
válasz
old gray #12540 üzenetére
Én azt mondanám valahol a kettő közt lehet az igazság.Itt a PH-s teszt szerint az álltalam beszerzett CM N520-as ordítva hűt.Szerintem meg nem.PH-s teszt szerint az Asus Silent Knight II még most is nagyon halk hűtő.Ez igaz ezért is vettem,de simán ki tudtam focizni,hogy a CM hűtő is olyan halk legyen,sőt nagyobb hűtési teljesítménye volt egy 6000X2-ön.Mint mondtam és te is mondtad,hogy jó kis hűtő(Xigmatek),jó áron és jó alternatíva lehet...
-
Henk
veterán
válasz
old gray #6932 üzenetére
Nekem az Orochi-n nincs venti,passzívan használom az E8400-en,3,6-ra húzva.
3db 800-as s-flex házhűtőm van 600rpm-re szabályozva.
A magok load 57-62 fok,de lehet ez sem valós érték mert ahány progival mérem az mind mást mutat,de ez a legmagasabb.Azt mondják a 8400-hez a real temp-et használjam mert az nem csal,az 10 fokkal kevesebbet mutat.
Az s-flexnek 600-as fordulaton nincs hangja,az orochinak eleve nincs ja és a ház oldala fent van. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
old gray #6147 üzenetére
automata szabályzást pl tud a lian li 3ventis szabályozója is (legalábbis elviekben), mellécsapod az alaplapi szabályzókat, és olyan 4-5 ventit már tudsz szabályozgatni, annyi általában már elég. ha nem, akkor mégegy ilyen panel/van egy speciálisan automatizálásra kitalált panel az egyik vizes gyártótól (azt hiszem Nyugdíjas árul ilyet), olyan kb 50-60 körül, 32 venti szabályzásával.
ventikből értelemszerűleg akkorát kell venni, ami még nem zavar játék alatt és nincs motorzaja -SFlex 1600 v 1900, Noctua highflow, Papst 4412FG/L pl-, idleben pedig levenni 5Vre mondjuk.30ért max thermaltake vizet kapsz, de az olyan is. normális víz 60nál kezdődik (de inkább több), 3radisnál alább nem szabad adni.
-
-
BemAnyó
senior tag
válasz
old gray #6133 üzenetére
megnéztem talán a leghalkabb venti a
Scythe mineba, ehhez képest a Xigmatek Black Kinght
1,900rpm - 2200rpm
31.0dBA - 22 dBA
75.9CFM - 89,48CFm
totál hihetettlen, hisz az 1300 on pörgő 120 as Noctua az 20bDA, nem hiszem hogy ezeknél jobbat tudott volna produkálni, és ami még nagy külömbség hogy ott a bordák miatt keletkezik valamennyi + szélzaj is, itt meg csak a ventiket mérték, kiváncsi vagyok a tesztekben mit mérnek majd, ettől függetlenül biztos vagyok benne hiogy nagyon jó venti lessz, az előző is az volt,
-
G4ga
őstag
válasz
old gray #6074 üzenetére
2,5K volt a polir, a ventit meg ajiba kaptam a havertól!
De megérte! tetszik a hütö, szép fekete hütö! Sokáig vaciláltam... ha most vennék hütött, ismerve ezt a hercehurcát Xigmát vennék...nem az árával van a bajom, csak az ide oda rohangálással...
BemApo : nálam az együttes polir majdnem 12 fokot hozott, de szvsz ha jól számol meg lesz a 14-is!
Amikor mevettem felraktam, kb 5 prime után 77 fokra ugrott a cucc, sokáig nem is élvezhettem, rögtön elküldtem polirba... most több mint +0.1 V majdnem 1.5v nem éri el a 80 fokot! -
BemAnyó
senior tag
válasz
old gray #6057 üzenetére
A thermalright 120 még mindíg az egyik legjobb hűtő, ha nem a legerősebb, a réztől szerintem 4-5 fok javulás is várható, az ára borsos, de gyönyörű, és limitált szériás is ami speciel nekem nem érdekes, de van akinek igen, és egyjó Scythe, vagy noctua ventivel még csak hangosnak se mondható....
-
totyax
aktív tag
válasz
old gray #5781 üzenetére
Neked ezek szerint olyan hűtés kell amihez nincs gyárilag venti
Legalábbis felesleges... de ez nem kizáró ok, a ninjahoz is adtak - és hát porosodik valahol
Az S-FLEX ventid mennyin pörög?
Papíron 1600, gyakorlatilag 1540 körül.
Mindketten ezt a thermalright-ot ajánljátok, az előző verziójáról egy nem ép hízelgő tesztet találtam itt a ph-n. Látom az extreme kicsit más, de a felépítés hasonló.
A hűtő kis mélységű, de elég széles (13,2cm). Nem biztos hogy a szintén lamellázott heatpipés chipsethűtő mellé beférne, a ninja is épphogy elfér mellette. Meg kell mérnem elférne-e.Kösz a válaszokat!
-
-
elfelejtette
veterán
válasz
old gray #5474 üzenetére
Ez alapján a Scythe Mine Rev. B szerinted jó lenne? Elég jól hüt, az 5. leghalkabb (közvetlenül a Stock C2D hütö után! röhej), és boltból 8400HUF-ért megkapnám, de lehet, hogy a helyi bazáros még olcsóbban is meg tudná szerezni. Vagy maradjon a Hyper212, ami a 11. legjobb eredményt érte el, és 6800HUF-ért hoznák?
-
elfelejtette
veterán
válasz
old gray #5466 üzenetére
Itt helyben Debrecenben ezekhez ennyiért juthatok hozzá legolcsóbban:
OCZ Vendetta: 6300
CM GeminII S: 6900
Xigmatek S963: 7700
CM GeminII: 7800
Scythe Mine: 8400
CM Hyper Z600: 9600
TT Big Typhoon 120: 9700
Scythe Andy Samurai: 9700
Scythe Ninja 2: 10400
Xigmatek S1283: 10600Ha rendelni kell, akkor a posta/futár költsége miatt lehet, hogy még drágább, mint helyben megvenni.
Igazából a CM 212 + venti ára (8500HUF) lenne a lélektani határ. -
-
sz.j
nagyúr
válasz
old gray #5445 üzenetére
Ebben teljesen igazad van, ezért is írtam, hogy " pl. kölcsön". Persze ha tudsz kölcsönbe szerezni.
Én most egy TRUE Black-ot akartam hasonló céllal venni (Xigmatek S1283 kontra True), de serio-tól kapott infó alapján a PCGear-ban kapható hűtő talpa sérült ...., így hát letettem róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest