- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- Hisense LCD és LED TV-k
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
copass
veterán
nagyon nem!
2 gomb vs 1 gomb lenyomás.
dedikáltnál minimálisan kell elvenned a jobb kezed a billentyűzetről, addig amíg eléred a kívánt gombot.
fn már kétkezes: jobbal FN, ballal meg pl: F4. mivel az F sorra -re szokták rakni a hangerö és multimedia vezérlést.
mondjuk én elérem az Fn+F4-et bal kézzel, de elég kényelmetlen!
én kiraktam ezeket egy macropadra, jobban kézreesik."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
skoda12
aktív tag
válasz Zizi123 #59792 üzenetére
Hello
Én voltam. Epic fail lett.
Rendeltem 2mm-es és 1mm-es neoprén lapot. Először a billentyűzet aljában levő gyári szivacsot akartam lecserélni. Kivágtam két formát a 2mm-es lapból. Tudtam, hogy gyári 1.5mm-es volt, de egyrészt nem tudtam 1.5mm-es neoprént rendelni, másrészt mondom jó lesz az a 4mm réteg, ha sok, akkor majd összenyomódik miután összeraktam a billentyűzetet. Hát nem, nem lehetett a 2x2mm neoprént berakni a billentyűzet aljába, nem volt hozzá elég hely. Jó, akkor legyen csak 2mm. Ez már befért, de nagyon nehezen. Viszont volt egy olyan probléma, hogy kipúposodott tőle a billentyűzet alja és billegett össze-vissza tőle. Másrészt a hangon nem javított, továbbra is a plate volt a probléma.
Nézegettem, hogyan lehetne betuszkolni neoprén csíkokat a plate és a pcb közé, de nem sikerült. Kevés olyan rész van, ahol hosszabb szabad sáv van anélkül, hogy keresztbe álljon egy kapcsoló.
Volt még egy ötlet, hogy a ház felső része és a plate közé szorítok be 1mm neoprént, hátha ér valamit, de elengedtem a történetet. Nagyon vékony részen érintkezik a felső ház és a plate. Kivágni is nyűgös lett volna a mintát és nem is ért volna sokat olyan kis részen.
Véleményem az egészről: Szétszedés és forrasztás nélkül szerintem nem lehet rajta segíteni. A másik, hogy rossz szétszedni és összerakni a billentyűzetet. A ház felső része hátul 4 kicsi műanyag pöcökkel pattan rá a ház alsó részére. Szóval nem elég szétcsavarozni, még a pöckökkel is kell szenvedni. Egyáltalán nem triviális kipattintani, kis csavarhúzóval feszegettem le, aminek a nyoma picit meglátszik a ház belső részén és a platen is. Végig olyan érzésem volt, mint mikor régen a thinkpademet szereltem. Minden szétszedés és összerakás során azt néztem mikor törik le egy műanyag pöcök valami fontos helyről.
Most nem tudom, hogy vegyek duckyt és átmentsem a keycapeket a varmiloról vagy építsek sajátot. Amennyit olvasgattam billentyűzetekről az elmúlt hónapokban, már simán össze tudnék vásárolni darabonként egyet. Ha lehetne kapni az alkatrészeket.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Zizi123 #59792 üzenetére
Ha halk billzet a cél, akkor szerintem nem szabad 60k-ért készreszereltet venni.
Jobban járható út, ha valaki alkatrészenként építi.
Vagy ha egy meglévőt akar halkítani, akkor egy ócó donorral kezdje, mivel legtöbbet a plate és a PCB közti rés szivaccsal kitömésével és a kapcsolók rugójának kenésével lehet nyerni, de ezekhez szó szerint szét kell robbantani az egész billzetet (ugrik a gari!!!), és félő az, hogy a kapcsolók ki-beforrasztása közben megsérül-e a PCB.
Esetleg cserélhető kapcsolós billzetet néz, aminél könnyű a kapcsolók kivétele.
(Még mindig lusta voltam beleszabni a szivacsot a GMMKba. )[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Andor22
aktív tag
Erre valaki?
[link] -
dqdb
nagyúr
Amikor látok egy customot ízlésesen elhelyezett encoderrel, ami beleillik a designba és nem csak feltesznek egyet, mert menő, akkor nekiállok gondolkozni, hogy mire használnám. Az első triviális ötlet persze a hangerő-szabályozás lenne, azonban ott van a bal kezemtől 40 cm-re a fejhallgató-erősítő böszme nagy tekerője, ami ráadásul a fülnek kellemes tónusú relécsattogással teszi a dolgát, így az kiesik, némításra pedig tökéletes a Caps+R. A következő ötlet a háttérvilágítás szabályozása lenne, azonban azonnal leesik, hogy eleve vagy be sem forrasztom a LED-eket, vagy ha gyárilag van rajta, akkor az első dolgom a
BACKLIGHT_ENABLE = no RGBLIGHT_ENABLE = no
sorok beírása a rules.mk-ba.Aztán itt elfogynak az ötleteim, mert minden más ötletem hotkey-re téve ugyanolyan kényelmes. Ha megélhetésként CAD-del/grafikával foglalkoznék, akkor persze SpaceMouse-szerű firmware-rel nagyon jól jönne egy nagyméretű és benyomható encoderes billentyűzet, de fejlesztőként ötletem sincsen, mire lenne jó.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
nyunyu
félisten
Először tapizd meg valahol a K270-et, mivel az is a K120 família tagja, hogy neked bejön-e.
Újonnan biztosan nem adnék érte pénzt...Azt nem tudom, hogy a szóló K270 (Y-R0015) és a kombó K270 (Y-R0042) között van-e lényeges anyagmennyiség+minőségbeli különbség.
Elektronikájuk biztosan különbözik, mivel az első unifyingos, utóbbi NEM!
Billzetek hasa sem egyezik, mivel a kombó hasán nincs meg a vevő tárolására szolgáló rekesz.(Hmm, alsó billzet halkabb, mint az o-ringezett felső?
F*szom a túlhájpolt mechákba.
Gépelési érzet persze más tészta, de az nem mindenkinek ér meg 5x árat.)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Jol emlekszem, hogy valamelyik forumtars szent kuldetesenek vette, hogy lehalkitja a Varmilojanak a pengeset? Lehet tudni, hogy hogy all ez a projekt?
-
senior tag
Sziasztok. Elgondolkoztam a billentyűzet váltáson, mert kicsit csúnyácska már a mai szemnek. Logitech y-sq33 a mostani és csak jót tudok mondani róla, mert alapból használtan lett véve legalább 10éve és még mindig nincs megkopva egy betű se és tökéletesen funkciónál is. Szóval nem mindenáron cserélném!
1.Mekkora összeget szánsz rá? 5-15
2.Használt szóba jöhet? Igen
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? leírva
4.Mire használnád a billentyűzetet? Csak netezés
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mindegy,csak jó érzetű legyen
6.Van konkrét modell ami tetszik? nincs
7.Milyen kiosztást szeretnél? Magyar, enter és backspace "nagy" legyen.
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Logitech y-sq33 méret megfelel
9.Extra igények? Csuklótámasz most is van, azt szeretem, valamint a felül található funckiógombokat is sűrűn használom, leginkább a számológépet és a hangerőket, szóval nem bánom ha valami ilyesmi van.Köszönöm előre is!
-
sutyesz96
őstag
Olyan billentyűzetet keresek, amin nincs numpad (TKL), de vannak rajta multimédia gombok (+hangerő tekerőke lenne a legoptimálisabb). Létezik ilyen a Redragon K596-on kívül?
No matter what, you keep finding something to fight for.
-
copass
veterán
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
waffenelit
csendes tag
Sziasztok,
olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a SteelSeries apex5 és apex7 között mi a lényegi különbség , mert árban elég nagy a különbség... -
R3laX
addikt
Sziasztok!
Sikeresen 1 hónappal a garancia lejárata után bedögtött a Tesoro Gram Spectrum Red Agile billemen az "a" . Ha a gomb alsó részét nyomom, akkor érzékel, ha középen vagy feljebb akkor dupláz, vagy semmi. Nem szoktam forrasztgatni. Nem tudtok valakit, aki vállal ilyen javítást?Vagy 15-ért odaadom valakinek, aztán sz@rok bele . Jelenleg elég beteg az ára: [link] -
wanted5
őstag
Na, rendeltem egy ck350et. Leöntöttem a mostanit szóval muszáj volt.
Mindenesetre kiváncsi leszek rá. Alapvetően egy low profile és/vagy red switcheset akartam magyar kiosztással de egyáltalán nem találtam ilyen 20-21-22k-ig (ja és full size), pedig felőlem lehetne redragon is.
Ha megjön, beszámolok mint laikus, hogy milyen.Addig meg szaladok a euronics-ba valami 1000 ft-os csodáért
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #59780 üzenetére
Az említett típus 2-3 évvel idősebb nem black változatán a membrán még 15-16 évesen is meglehetősen jó állapotban volt, ezért írtam azt, amit, azaz, hogy tartaléknak jó lesz. 2007-2008 után membrános Logitech esetében már árkategóriától függetlenül nem tanácsolnék ilyet, az tartaléknak se lenne jó.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Az akkori Logitecheket 3-4-5 év után akarta kidobni az ember, nem 3 hónap után, mint a K120 famíliát.
Viszont az a billzet már ~15 éves, így nem hiszem, hogy annyira jó állapotban lenne, de valószínűleg nem (sokkal) rosszabb, mint a mostani kínálatból neki megfelelő MK270 újonnan.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Ha sikerül lecserélni azt a billentyűzetet, akkor nehogy kidobd, tedd el szépen tartaléknak. Amikor azt gyártották, akkor a Logitech még rendes minőségű membránt tett a billentyűzeteibe, ami nem keményedett fel az évek vagy hónapok során, és ez már nem lesz igaz az újra, akárki is gyártja, ha az is membrános lesz.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Hortagar #59774 üzenetére
Szerintem nincsen ilyen. HA-n látni elvétve próbálkozásokat komponensek eladására, nem tudom, mennyire hatékony. Én, ha el akarok adni valamit, akkor az MyKeyboard Discord szerverére mentem és fogok menni a jövőben is, főleg európaiak lógnak ott, és Európába még nem vészes a szállítási költség*, és tényleg pörög a piac, ha nem túlárazva akarsz eladni valamit. Mondjuk egy valami van, amit én nem adnék el soha, ez pedig a lube. Megromlani nem fog, de akkora hiánycikk tud lenni időszakosan mind a 205g0, mind a 320x, hogy inkább megtartom a felesleget.
* persze nem pár ml lube-ra gondolok, de egy minőségi kupakkészlet, billentyűzetnyi felkapottabb kapcsoló árába már belefér a vevőknek, komplett custom esetében pedig simán
[ Szerkesztve ]
-
Azie
őstag
Sziasztok, lassan érik már a billentyűzetem cseréje, jelenleg egy Logitech Cordless Desktop Optical Black (Y-RK49) -t használok, funkcionálisan tökéletesen működik, de esztétikailag már eléggé meh. Jobb szeretném, ha nem akkor kéne tűzoltás jelleggel venni valamit, ha feladja.
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Max 30k, de nem baj, ha olcsóbb
2.Használt szóba jöhet?
Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Logitech Cordless Desktop Optical Black (Y-RK49)
4.Mire használnád a billentyűzetet?
Munka, casual gaming
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
No clue, olyat, mint a régi
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Nincs
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
Magyar
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Kell minden alap funkció (num, kurzor, Fsor), multimédia, világítás és egyéb nyalánkságok nem szükségesek.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Vezetéknélküliség alapfeltétel, valamint hogy picit döntött állapot is legyen.Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
"Believe in the ideal, not the idol." - Serra
-
badd
tag
Sziasztok!
Az alábbi paraméterekkel keresek új billentyűzetet.
Max. 50k, de ár/érték arányban reálisat.
2.Használt szóba jöhet?
Nem
Cordless Desktop LX700 - csak a világítás hiánya miatt
Munkára. Leginkább programoknál gyorsgombok használatára, gépelés átlagos mennyiségű (napi pár rövid e-mail, netezés, ilyesmi), játékra egyáltalán nem használom.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Nincs tapasztalatom, mindegy.
Egyelőre nincs.
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ISO
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Teljes méretű. Numpad, kurzorblokk, fn-sor legyen.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Vezetéknélküli, világítás (de semmi extra, elég ha valami fehéret tud, és állítható a fényerő mondjuk 4 lépcsőben).Előre is köszönöm a segítséget!
-
Tekmen
aktív tag
Sziasztok,
Keresnék red vagy silent red switches (lehetőleg magyar, de nem gond az angol se) billentyűzetet. Jó lenne ha vezeték nélküli lenne, de a vezetékeset sem vetem meg.
Dedikált média gombok és háttérvilágítás előnyben.10keyless billeket kerülném, használom a numpad-ot nap mint nap.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Tekmen
-
Hortagar
újonc
Hejhó!
Az után érdeklődöm, hogy van-e bármilyen fórum vagy valamilyen oldal, ahol Magyarországon belül megy a custom keyboard alkatrész adok-veszek? Biztos vannak, akiknek ez meg az nem jött be és nincs rá szükségük, másoknak meg nagy segítség, ha nem külföldről kell rendelni. Ne adj isten maradt egy rakat lube-ja és nem tud vele mit kezdeni, mert egy billentyűzetre a 5ml is sok... Ha van ilyen és kiszúrja a szemem bocsánat a zavarásért, de én nem találtam. -
nagyúr
Sziasztok,
aki esetleg küzd mechanikus vásárlásával, és a CM CK550 a kiszemelt, de aggódik a kopogás miatt, annak javaslom az O-gyűrűket: [link]
Ma jöttek meg, egyből be is lettek pattintva, 8x5x1.5mm, színtelen verzió és egyszerűen szuper-szuper-szuper. Sokkal halkabb lett, kicsit a nyomásérzet is változott, lett egy érezhető végállása, olyan gumiszerű, nekem bejön. És a párom sem kap agybajt mikor dolgozom és verni kell a betűket.*** Eladó Citizen Promaster és Orient Mako Panda *** Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
7
addikt
válasz DEJVID #59771 üzenetére
Úgy látom, hogy korlátozott a programozhatósága, ami ilyen méretnél már jelenthet problémát, de ezen az áron valószínűleg kellemes vétel.A legkomolyabb dealbreaker a jobb Shift miatt nagyon messzire kiszorult billentyű lehet (a felfele nyíl mellett) -- ha azt sűrűn használod, akkor bizony komoly fejfájást fog okozni.
Azt látom, hogy aprón most vannak fent Keychronok (egy K1 és egy K8), azokra ránézhetsz. 60% form factorban még nézelődöm egy kicsit, hátha látok valamit.
[ Szerkesztve ]
-
7
addikt
válasz DEJVID #59769 üzenetére
Low profile wireless mechából kb. ennyi a választási lehetőséged, ahogy elnéztem. G915-ből létezik TKL kivitel, de az neked még mindig nagy szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
7
addikt
válasz DEJVID #59766 üzenetére
Keychron K1? YT review: [link]
Hexgears X-1? YT review: [link]
Logitech G915? YT review: [link]
CM SK621? YT review: [link]Nincs velük tapasztalatom.
Nem top of the line, de ilyen feltételekkel nem hiszem, hogy túl sok választási lehetőséged van.
[ Szerkesztve ]
-
Andor22
aktív tag
sziasztok ~ 40 e ft értékben keresek billentyűzetet játékra
logitech g pro
hyperx alloy origins core
vagy más ötlet ?
köszi előre is -
DEJVID
őstag
Sziasztok!
Keresnék egy billentyűzetet a következő szempontok alapján:
-Red vagy Silent Red kapcsolók
-TKL vagy kisebb
-vezeték nélküli
-US kiosztás
-lehetőleg lapos profil
-háttérvilágítás (ez elhagyható)Köszi!
-
Mclovin
senior tag
Kis update: sikerült egy 'miami vice' stílusú keycap-t választani, ehhez rendelek egy ilyen padot.
Ez egészen korrekt kis koncepció lesz ez így.
Köszönöm a segítséget!
-
Sztyepadzso
őstag
Sziasztok,
Csak meg szeretném köszönni a táblázatot, amit a fórum elején összeírtatok!
-
nyunyu
félisten
válasz Domonkos #59750 üzenetére
Na jó, de egy fejlesztő idejének hány százalékát teszi ki a kódolás?
Pl. péntek óta a következő projektfázishoz az Üzlettől kapott 9 BI riport specifikáció exceleit nyálazom, amikben le vannak írva, hogy melyik forrásrendszer milyen tábláiból milyen mezőket kell megjeleníteni a riport felületen.
Persze a BI riportok nem onnan fognak dolgozni, hanem a fejlesztés alatt lévő adattárházból, így első körben egy tizedik excelbe szedhetem össze, hogy melyik forrásrendszer melyik táblájának oszlopának milyen tábla milyen oszlopa felel meg a DWHban, ha egyáltalán van már olyan.
Ebből fogunk tovább dolgozni, egyrészt kiderül, hogy mi az ami eddig kimaradt a DWHból a projekt korábbi fázisaiban, amit pótolnunk kell, másrészt a BI lekérdezések írásához lesz mankó, hogy ne akkor kelljen keresgélni a DWHban, hogy milyen random tábla/mezőnévnek mi lett a beszédes neve.
Harmadrészt lehet mutogatni a megrendelőnek, hogy figyelj már, ebben a riportban olyan alrendszerekre hivatkozol, amiket most látunk először, úgyhogy azok adatait biztosan nem fogjuk tudni az általuk megálmodott határidőre szállítani.Bármennyire nemszeretem, a specifikáció finomítása/dokumentáció is része a feladatnak, és ez néha a kódolás sokszorosát is kiteheti.
(Megspékelve mindezt azzal, hogy VPN+4-5 távoli asztal rétegen keresztül kell dolgozni, így ha lenyomok egy gombot, akkor 2-3 másodperc késés biztosan van a gépelt szöveg, meg a megjelenése között.
Pluszban szívatásnak Ügyfél nem minden szerverén magyar a default kiosztás, ma pl. sikerült kizárnom magamat a domainból fél órára, mert a mostani projekthez használt környezet SQL IDEjét szolgáltató alkalmazásszerveren amerikai volt beállítva, csak a rohadék nem mutatta a jelszó bekérő ablakon. Előtte 3 réteg távoli asztalon mindenhol magyar...)[ Szerkesztve ]
-
Mclovin
senior tag
Köszönöm az insider infókat. Igazából eddig nem vetettem magamat bele a billentyűzetek világába annyira, mint pl. az egerek terén tettem, de szeretnék nagyobb rálátást, sokat nézelődtem. Tai-Hao-t megtaláltam már, ezek nagyon bejöttek, az általad linkelt oldalról érdemes rendelni? Én itt nézelődtem.
Igazából valami silent red switch lenne talán a következő lépcső, tkl vagy 60%, de nem hiszem, hogy megúsznám 40-50-60k alatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mclovin #59758 üzenetére
Ezt neked kell eldönteni,
A 40-60 dollár is igazából még mindig csak az olcsó kategóriát jelenti (a kinézett készlet számít olcsónak), a 60-80 dollár a középkategóriát (amiben találni nagyon is jó darabokat), afelett pedig már nem az AliExpressről vásárol az ember kupakokat random gyártótól. Fontos megjegyezni, hogy dyesubbal nem érhető el a sötét háttér-világos felirat, csak a világos háttér-sötét felirat (az ezt kiküszöbölő reverse dyesub pedig még extrának számít és drága folyamat). Ha nézelődsz, mindenképpen nézd meg a vevők fotóit is, azok sokkal többet érnek, mint a gyártói képek.
Tai-Haót is nézzél, közepes vastagságú PBT doubleshot, valószínűleg most is egy általuk gyártott kupakkészlet van az Anne Prón. Ők a háttérvilágításos kupakokra vannak rámozdulva, szóval a feliratok háttérvilágítás nélkül nem biztos, hogy jól fognak látszani.
Az Anne Pro 2 egy teljesen jó 60%-os billentyűzet, ne az alapján sorold be, hogy neked mennyibe került. Ha tervezed, hogy leváltod, akkor célzottan arra való kupakkészlet helyett lehet, hogy érdemes olyat nézni, ami támogatja azokat a kiosztásokat is, amelyek szóba jönnek nálad, mint utód.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
>hogyan navigálsz kurzorok nélkül egy táblázatkezelőben?
[shift +] enter/tab vagy jump to cell, ha tavol van. De a kereses is mukodik es gyors.
>Vagy hogyan választod ki egy combobox vagy listbox egy elemét kurzorok használata nélkül egy dialógusablakban?
Tabbal rafokuszalok es elkezdem gepelni a valasztasomat.[ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mclovin #59752 üzenetére
Az áráért egészen jónak tűnik a vevői fényképek alapján (a \| billentyűt fordítva rakta fel az illető ...). Közepesnél kicsit vastagabb kupak, nincsen látványos PBT kiflisedés. A Backspace feliratozása nem jött össze stílushelyesen, Több fotó alapján függőlegesen sem sikerül mindig a középre igazítás, de legalább soron belül konzisztens, így nem annyira feltűnő.
Aztán feltűnt, hogy top printed, azaz nem dyesub, csak festett, így hamar kopni fog a felirat. Azonban mivel jobbat ennek a duplájáért-triplájáért kapnál, ezért még így is megéri szerintem (ennél drágábban láttam Carbon koppintásokat).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #59751 üzenetére
Nos, nem tudom, nekem fejlesztőként nem csak a fejlesztőeszközben kell billentyűzetet használnom. És adják magukat a kérdések, mint hogyan navigálsz kurzorok nélkül egy táblázatkezelőben? Vagy hogyan választod ki egy combobox vagy listbox egy elemét kurzorok használata nélkül egy dialógusablakban? Az egér használata természetesen nem ér.
-
Radeon_5
aktív tag
válasz Domonkos #59751 üzenetére
NEM akarok leszokni a hasznalatukrol, TE akarsz leszoktatani, gozom sincs miert Valami szazalekotot kapsz eladasok utan egy 60% gyartotol vagy nem tudom, influenszer vagy?
Az meg hogy szemelyes preferenciak kerdeset attereled szemelyeskedesre (bena vagyok) pedig siman csak egy unintelligens lepes, ezt szerintem gondold at meg egyszer. Vagy azt gondolod te vagy a minden tudas hordozoja, esetleg..?
Bocs de ilyen modon nekem ez ennyi volt, nem eszmecsere, hanem vallasi terites meg istenkomplexus amit tolsz. Raadasul rossz mernok modjara semmi konkretat, csak elvont eszmeket Bocs, de pontosan ez az amit utalok a fu de hardkor bill fanok vagy akarmilyen fanok kozott, amikor valaki nem azt mondja a tobbieknek hogy talald meg ami neked megfelelo meg esetleg tapasztalat h nekem igy meg igy mukodik, hanem hogy igy KELL CSINALNOD mivel CSAK IGY a jo. I'm out.[ Szerkesztve ]
Son of a Bit
-
Mclovin
senior tag
Sziasztok!
Laikusként keresnék Anne Pro 2-höz vastagabb, átlag, jó minőségű PBT kupakszettet.
Az alábbi mennyire vállalható?
igazából hasonló minőséget szeretnék, mint a gyári csak valami jóféle színséma, téma jó lenne. Gondolkodtam a bill. cserélésén, de annyira jó áron jutottam hozzá (14k), hogy nem visz rá a lélek, meg a kövi szint valahol 30k felett lenne.
-
Domonkos
Ármester
válasz Domonkos #59750 üzenetére
folyt:
De ha leakarsz szokni a hasznalatukrol, akkor ajanlom, hogy eloszor a key auto repeat delay-t allitsd valami nagyon magasra, a repeat rate-et pedig alacsonyra - vagy egybol kapcsold ki az egeszet; kesobb pedig unbind-eld a kurzorgombokat ugy ahogy van. Onnast pedig mar csak egy lepes a 60%-os meret[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz Radeon_5 #59748 üzenetére
De miert akarnal a nyilakkal navigalni, ha vannak magasabb szintu eszkozeid is?
Szerintem ha kodolas kozben hozza kell nyulnod a nyilakhoz (vagy egerhez), akkor szimplan csak bena vagy, vagy az eszkozod az, de az egyik mindenkepp.
-> a kodolas az egyik olyan feladat, ahol a kurzormozgato billentyuket a legkonnyebben el lehet engedni - egyszeruen tul jo a szoftveres tamogatottsag, hogy igazi szukseg lehessen rajuk.
[ Szerkesztve ]
-
Radeon_5
aktív tag
válasz Domonkos #59746 üzenetére
En is a navigalasrol beszeltem elsosorban, az iras csak egy resze, hogy ha custom kodot irsz vagy javitasz vagy bughuntolsz vagy akarmizel, akkor bizony sokszor szavakon belul es reszletesen is kell navigalnod, nem csak blokkonkent, es nem is csak szavankent.
Ez amiket mondasz szerintem sem pont nem agyalos dolgok, ha eppen a szavak kozott valo ugralasrol beszelsz akkor ctrl+jobb/bal, nem eppen bonyolult De ha meg ez is tul sok neked akkor ezt a kombot is teheted valami billre, de mivel valszeg nem 200 gombod van, igy valami layerre fog kerulni, szoval ugyanott vagyunk, csak nem ctrl+kurzor kombo lesz hanem layerX+akarmi kombo. Ilyen elvont allitasokat mondasz meg teoriakat de semmi konkretat hogy pl ezt te hogy oldod meg, eddig Mindenesetre ez a fenti egy konkret es igen elterjedt megoldas, raadasul mindenkinek mas a mindmap-je, bill kiosztasra vagy akarmi masra az eletben[ Szerkesztve ]
Son of a Bit
-
_AnTi_
tag
válasz nyunyu #59734 üzenetére
Nagyon köszönöm a kimerítő választ!
Úgy néz ki, akkor ezt be.optam. Veszek egyelőre valami random billentyűt, aztán várok, hátha feltalálják a nekem szántat!
Domonkos: Annyiban nem értek egyet, hogy pl. a RAD Studioban sokat használom a kurzor mozgatókat a CTRL vagy Shift kombinációval elég jól el lehet lenni.
Radeon_5: Majdnem egyszerre írtuk.
[ Szerkesztve ]
Szép vagyok és okos, ügyes és aranyos...
-
Domonkos
Ármester
válasz nyunyu #59735 üzenetére
Igen, tudom. De ez az allitasomat tovabbra sem cafolja, hogy kodolas kozben nincs igazi szukseg az iranybillentyuk funkciojara, igy magukra a billentyukre sem, mert azokat az ember csak ritkan (vagy kenyszerbol) hasznalja, ha nem tud epp jobb/kifejezobb modot a kurzor mozgatasara. Az allitasom pedig az az, hogy ilyen mindig van. Es minel inkabb jol strukturalt a szoveg, annal kisebb az igeny a primitiv mozdulatokra. Szoval programozashoz nem, vagy csak fallback jelleggel lehet rajuk szukseg.
De ha nem ertetek egyet, akkor sipirc megtanulni az editort is hasznalni, ha a gepeles mar megy
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
KPR linkeden létezik RGB Silent is, más kérdés, hogy a posta ára megnyolcszorozza a kapcsoló árát
Aztán az is jó kérdés, hogy KPRnek sikerül-e időben feladnia, vagy Ali automatikusan törli a megrendelést.
11.11-én 65$-ért rendelt kupakszettemet ugyanis nem sikerült 7 munkanap alatt kipostázniuk, mostani "Black Friday" akcióban meg nem annyi ($69), mint 11.11-kor volt.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz fojtviki #59739 üzenetére
Corsair esetében valamilyen Cherry MX lesz a kapcsoló, aza például itt. Közeleb nem tudok RGB házas Cherryt.Most nézem, hogy silent, na olyanból RGB házas változatot csak 70 darabos mennyiségben tudok linkelni.Amíg megjön, addig Scroll Lock alól lehet például kannibalizálni a kapcsolót.
[ Szerkesztve ]
-
mepet
addikt
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni bill választásban! Köszi előre is!
Max 75ezer Ft.
2.Használt szóba jöhet?
Nem
Egy gumiharangosat (valami alap DELL) használok, mert a tesoro gram xs mechanikus billentyűzetemmel nem tudok olyan pontosan mozogni a játékokban, mint a gumiharangossal. Még pontosabb mozgást szeretnék.
80% komptetitív FPS, 20% gépelés
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
mechanikus
Mindegy, ne Tesoro legyen.
7.Milyen kiosztást szeretnél?
Magyar. Ez fontos! (Nagy enteres, nem matricázott, nem EU, hanem igazi magyar.)
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél?
Teljes méretűt. Illetve mindegy van-e numpad, ha viszont nincs akkor, áruljanak hozzá illő numpadet.
9.Extra igények
Azt szeretném, ha be tudnám állítani, hogy a WASD egy színnel, a többi bill pedig más színnel világítson. Szeretem a fém felületeket, a limitált kiadásokat és a Csillagok Háborúját. -
nyunyu
félisten
válasz Domonkos #59733 üzenetére
Peldaul ha az adott szo utan szeretnek valamit irni, akkor ne kelljen mar szohossz-szamuszor megnyomnom a jobbra billentyut, hogy a kurzort a szo moge mozgassam, mert vegsosoron en nem ezt (pontosabban nem igy) szeretnem. Nem 5-6 (vagy akarhany) karakterrel szeretnek jobbrabb kerulni, hanem a szo vegen szeretnem latni a kurzort. Es bar a vegeredmeny az ugyanaz lesz mindket esetben, utobbiban megis egy olyan formaban tudtam ezt elerni, ami sokkal kozelebb allt a valos szandekomhoz.
Kodolas kozben sem ugy gondolkodom, hogy "5 karakterrel jobbra", hanem hogy "a kovetkezo szo utan"...Ezen pont nem szokott sokat agyalni az ember, mivel ott van a Ctrl a (dedikált) kurzorok mellett, így hüvelykujjal Ctrlt lenyomva tartva könnyű szavanként lépkedni előre-hátra.
Legalábbis nálam a kurzorok használatakor a jobb mutatóujjam van a balra gombon, középső a fel-le-t kezeli, gyűrűsujjam meg a jobbrát, így hüvelykkel nyújtózkodni se kell a Ctrlért.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz _AnTi_ #59731 üzenetére
Nem nagyon tudok ajánlani semmit.
Emlegetett billzeteknél a billentyűzet felépítéséből erednek a zajok, nem az alkalmazott kapcsolótól+kupaktól.
Így hiába jobb az UK kiosztású Ducky kupakja, mint a magyaré, az UK verzió sem lesz sokkal halkabb.Ha teheted, menj el a Pixelbe, és ha van nekik, akkor nézz meg egy MX Silent Redes nemszeretem márkát, hogy annak a hangja elviselhető-e a számodra.
Én tavasszal az MX Brownos kivitelt néztem, de a tesztelésre magammal vitt vastag o-ring sem tompított rajta semmit, így feltételezem, hogy az MX Silent Reddel sem lesz halk!
Közben sikerült impulzusvásárolnom egy brownos Ducky One 2-t, de egy heti használat után úgy tűnik, hogy nem leszünk haverok, mivel nagyon hangos.
Anno a platementes Cherry MX 1000-em MX Blueval is halkabb volt, mint ez.
Persze az is hozzátartozik a képlethez, hogy a (csörgő) acélplate miatt jóval taktilisabbnak érződik az MX Brown, mint a hajlékony PCBre forrasztott MX Blue.Egyelőre fogalmam sincs, hogyan lehet atomhalk, de taktilis magyar billentyűzetet építeni.
Boltban kaphatóak közül max a gumidómosak lesznek ideig-óráig (<fél évig) halkak, de azokból meg nem kapható TKL.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz Radeon_5 #59732 üzenetére
Felreerted. Nem az irasrol, hanem a navigalasrol van szo. En azt allitom, hogy egy olyan editor visszafog a munkaban, amiben nem tudod a valos (mozgasi vagy szerkesztesi) szandekodat kello pontossaggal (vagy elegge absztrakt modon) kifejezni.
Peldaul ha az adott szo utan szeretnek valamit irni, akkor ne kelljen mar szohossz-szamuszor megnyomnom a jobbra billentyut, hogy a kurzort a szo moge mozgassam, mert vegsosoron en nem ezt (pontosabban nem igy) szeretnem. Nem 5-6 (vagy akarhany) karakterrel szeretnek jobbrabb kerulni, hanem a szo vegen szeretnem latni a kurzort. Es bar a vegeredmeny az ugyanaz lesz mindket esetben, utobbiban megis egy olyan formaban tudtam ezt elerni, ami sokkal kozelebb allt a valos szandekomhoz.
Kodolas kozben sem ugy gondolkodom, hogy "5 karakterrel jobbra", hanem hogy "a kovetkezo szo utan"...Es ez meg csak egy igen egyszerubb pelda.
[ Szerkesztve ]
-
Radeon_5
aktív tag
válasz Domonkos #59720 üzenetére
Ki hogyan hasznalja, es mit, lehet hogy a te munkadban es a te kezednek eppen igy kenyelmes es erre van szukseg, de nekem pl igenis sokszor kell sajat dolgokat irni ami pedig karakterenkent is megy olykor, nem kizarolag stackoverflowcopypaste
A kurzorral pedig kombozva modokkal pont megoldhatoak azok is amiket irtal (ha jol ertettem), blokkonkent vagy logikai egysegenkent ugralni, vagy eppen azokat nyitni zarni.Son of a Bit
-
_AnTi_
tag
válasz nyunyu #59722 üzenetére
Köszönöm a választ!
Amennyiben a magyar kiosztásból engednék tudnál/tudnátok valamit ajánlani?
A nagy enter és az í a helyén elég fontos lenne, jól tudom, hogy akkor a UK kiosztást kellene megcéloznom?
Feltételezem membránosból nemigen van TKL.Szép vagyok és okos, ügyes és aranyos...
-
Domonkos
Ármester
>Szabályosan, kell .. micsoda nagy szavak, mintha törvény lenne a billentyűzet használatára kőbe vésett szabályrendszerrel
Nem, nincs. Es a kenyelmet szerintem sem szabadna semminek sem felulirnia. Ellenben azok a tanacsok (akkor tenyleg ne nevezzuk oket szabalyoknak), amit a gepiras tanulasakor adnak, szerintem igenis jo tanacsok, amit erdemes betartani - ha az embernek a staggered QWERTY a celja...De egy {Ctrl,Shift}+{z,a,q}-t biztosan nem nyomnek egy kezzel. De meg a Ctrl+x -nel is tul nagy a tavolsag, hogy az akarkinek kenyelmes lehessen.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #59727 üzenetére
Szabályosan, kell .. micsoda nagy szavak, mintha törvény lenne a billentyűzet használatára kőbe vésett szabályrendszerrel
Egy billentyűzeten szerintem nem szabályosan kell gépelni, hanem kényelmesen, ami kényelem emberfüggő és ami kényelem mehet a hatékonyság rovására.
A Ctrl, Alt és Shift kombinációkat mindig az adott oldali módosítóval nyomom le, minek mozogjon két kezem, amikor eggyel is meg tudom oldani.
7: én a jobb Win gombot beáldoztam, az fixen ↓ lett, mert túl sokszor nyílt meg a Start menü
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
>A Ctrl és a Shift is elég ritkán kerül csak egy-egy pillanatra lenyomásra (pláne a jobb oldaliak)
Pedig ha szabalyosan szeretned hasznalni a billentyuzeted, akkor a dupla billentyus kombinaciokat ket kulon kezzel utod! A Ctrl+{x,c,v,s} -t a jobb ctrl-lal, a Ctrl+{o,p} stb. pedig a ballal. Ugyanigy, az osszes nagybetut is ket kezzel kell beutni!Kivancsisagkepp:
Ti hogy utitek az 'A'-t?
Melyik shift-et hasznaljatok? Ha a balt, akkor melyikkel nyomjatok az 'a'-t? Van olyan elvetemult, aki capslock-ozik?Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Domonkos
Ármester
válasz Domonkos #59720 üzenetére
Egyebkent pont ez az "aktiv figyelem" dolog az, ami miatt ruhellek egeret hasznalni.
Az egerezes tul nagy pontossagot igenyel a felhasznalo reszerol, a tul nagy pontossag pedig tul nagy figyelmet. Egerezni nem lehet izommemoriabol. A lekovetes egyszeruen tul nagy felbontasu, amit egyaltalan nem segit, hogy teljesen fuggetlen az asztal vagy az egerpad helyzetetol. Amikor el szeretnek erni egy funkciot, akkor mindig tisztaban kell lennem azzal, hogy hol van kezdetben a mutato, hogy milyen iranyba inditsam azt stb.
Egerezni nem lehet aszinkron, mert mindig be kell varni, hogy az ablak / gomb / stb. megjelenjen, amit persze nehez megnyomni, mert nem erzed, csak latod, vakon meg nem lehet rakattintani, mert a pozicioja sem feltetlen fix.Teljesen meggatol, hogy elore tudj tervezni es utasitasokat kiadni, mert folytonos szinkronizalgatast igenyel.
>inb4
Nem, nem azt mondom, hogy teljesen folosleges; hanem azt, hogy tul van hasznalva. Egy csomo olyan feladatra van hasznalva, amit billentyuzetrol vegrehajtva jobb / gyorsabb / konnyebb.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Ataxia
tag
Vettem egy cherry strem 3.0 billentyűzetet.
Az mennyire normális,hogy a jobb oldali része nem igazán stabil és könnyen elmozdul, elcsúszik.
A bal oldala sokkal jobban tartja a pozíciót. Súly eloszlása lenne egyenetlen vagy csak én fogtam ki egy szerencsés példányt? -
Domonkos
Ármester
válasz freelanced #59721 üzenetére
>Ezeket te milyen módon használod? Kombináció van rá, vagy simán mappeled valamelyik gomba?
Olyan szerkesztot hasznalok, aminek van fogalma ezekrol.
Egyebkent sosem utok kombinaciot - akkordot igen, de kombinaciot sosem. A legkozelebbi amit csinalok / csinaltam az a one shot mod.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
7
addikt
válasz freelanced #59721 üzenetére
Modtapnek pont az a lényege, hogy nem veszted el az alap billentyűket sem. A Ctrl és a Shift is elég ritkán kerül csak egy-egy pillanatra lenyomásra (pláne a jobb oldaliak), úgyhogy minimális megszokással gyakorlatilag dupla funkciójú billentyűket kapsz. A Ctrl melletti két gomb (normál esetben menü és windows) pedig viszonylag ritkán használatosak, de ott is túl lehet élni azt, hogy az eredeti funkciójukhoz kicsit hosszabban nyomod le őket.
-
nyunyu
félisten
válasz _AnTi_ #59719 üzenetére
Ducky One 2 RGB TKL MX Silent Red HU
Abban is csak a kapcsolók hangtompítottak, viszont a plate+ház ugyanúgy felerősíti a rugók pengését, meg a keményen bottom-outot, mint a legtöbb floating dizájnos billzetnél.
Probléma az, hogy 60-70k-ért sem lehet halk magyar mechanikus billzetet venni, mivel a nemszeretem márka sem halkabb, mint a Ducky.
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz Radeon_5 #59711 üzenetére
Köszönöm a választ!
Bizonyosan én vagyok értetlen de szerinted ez akkor is zavaró ha modtappal van megoldva?
Mert ugye a shift, ctrl, alt elérhető baloldalt is tehát ha épp a nyilakat kell ezekkel kombinálni akkor nem feltétlen muszáj a jobb shift, jobb ctrl stb. használhata, sőt így elképzelve kényelmetlenebb is lenne mint a baloldalit használni.
Viszont elviekben ha a Shift/Ctrl/Alt/Win billentyűk egyszeri lenyomásra kurzorként viselkednek akkor használható kellene, hogy legyen ugyanúgy mintha dedikált billentyű lenne. Esetleg rosszul látom? Sajnos egyelőre nincs olyan folyamat ahol ezeket használnám szóval nincs vele tapasztalatom de így elképzelve nem tűnik problémásnak aztán ki tudja.
7
Köszönöm neked is!
Ebből számomra talán a Modtap tűnik az egyik legjobb választásnak hiszen ahhoz nem kell semmi extrát lenyomni hanem lényegében olyan mintha alapból az a gomb lenne. Lényegében itt amitől hirtelen elesek az az adott billentyű ami helyére került viszont ezek a bal oldali párjukkal kiválthatóak, szóval így elképzelve nem akkora gond, hiszen ha a jobb kezem a kurzort, pgup, pgdown billentyűket kezeli a kombinációhoz akkor a bal teljesen üres ér miért ne nyomhatná le az shift/ctrl/alt/win billentyűket. Avagy véleményed szerint kényelmi szempontból zavaró, hogy nem érhető el olyan könnyen az adott billentyű párja a jobb oldalon, netán én értek valamit félre a használatát illetően?
dqdb
Köszönöm a választ!
Igen, erről olvastam, nyilván környezet és program függő is. Viszont amit írtam 7 kollégának címzett válaszomban is, míg az általad írt Ctrl+Shift+Fn+D valóban kényelmetlen lenne addig a bal Ctrl+Shift illetve a jobb Ctrl mint jobb nyíl nekem használhatónak tűnik. Erről mi a véleményed?
"Ez egy kicsit összetettebb téma annál, hogy gyorsan ki lehetne fejteni"
Rendben, persze, nem gond akkor visszaolvasgatok egy kicsit ennek kapcsán. Nagyon beleugrani én sem akarok de maximum nézek használtan és akkor abból talán nem kell akkora veszteséggel kiszállni, persze ha épp találok.
Domonkos
Köszönöm!
Helyette olyanokra van szuksegem, mint: "a kovetkezo token", "az elozo blokk", "a zarojel tartalma", "a kovetkezo ures sor" stb.
Ezeket te milyen módon használod? Kombináció van rá, vagy simán mappeled valamelyik gomba?
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Domonkos
Ármester
válasz Radeon_5 #59709 üzenetére
>Kodolashoz _szvsz_ gyakorlatilag elengedhetetlenek a kurzor billek, barmilyen nyelvrol kornyezetrol is van szo.
Szerintem meg pont teljesen foloslegesek, mert tul primitivek.
Kodolas kozben nagyon ritkan fordul elo, hogy egy-egy oszlopnyit vagy sornyit szeretnek odebb lepni. Altalaban sosem ilyen primitiv mozdulatokra van szuksegem - bar igaz, hogy ezekkel minden magasabb rendu mozgast ki lehet valtani, megis miert akarnek egyesevel vegigcammogni a karaktereken?
Helyette olyanokra van szuksegem, mint: "a kovetkezo token", "az elozo blokk", "a zarojel tartalma", "a kovetkezo ures sor" stb.Ennek 3 elonye is van:
- Gyors, mert nem igenyel extra kezmozgast.
- Kifejezobb. Jobb automatizalast lehet veluk elerni.
- Nem igenyel aktiv figyelmet - es ez egy hatalmas elony! - ha nem kell koncentralnom, hogy nehogy eggyel tobbszor vagy kevesebbszer nyomjam meg az adott billentyut (vagy megrosszabb, tartsam azt par tized masodperccel tovabb nyomva), akkor jelentosen csokkentem a hibak lehetoseget, tovabba a vegrehajtashoz szukseges figyelem mennyiseget is! Es ha masert nem is, akkor mar csak ez az egy miatt nagyon is megeri ezt elsajatitani!Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
_AnTi_
tag
Sziasztok!
Szeretnék új billentyűzetet vásárolni. Tudtok-e nekem ajánlani az alábbi feltételekkel:
- HALK működés (HO miatt egy szobában vagyok egy 4 hónapos babával)
- TKL
- Magyar kiosztás
- Világítós (elég egy színben, fényorgona nem feltétel)
- Lehetőség szerint vezetékes
- Csak új jöhet szóba
- Munkaeszköz lesz, az ár másodlagos
- Nem szeretnék magam építeniAmi paraméterei alapján szerintem megfelelne: Ducky One 2 RGB TKL MX Silent Red HU, csak éppen sehol sem találok. Esetleg van erről a billentyűzetről tapasztalat? Sima RED kapcsolókkal találtam pár helyen, sokkal hangosabb (youtube alapján igen, de nem tudom a gyakorlat során mekkora a különbség)?
Szerk.: a Kailh RED mennyire halk/hangos a Cherry RED-hez képest?A válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Szép vagyok és okos, ügyes és aranyos...
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz freelanced #59710 üzenetére
Viszont mondjuk ott a HHKB ami elvileg programozásra van valamilyen szinten és ott sincs kurzor.
A HHKB célközönsége modal editorokat használ (vi, vim és társai), ott a két billentyűs kurzor nem bonyolítja úgy a dolgokat, mint a legtöbb IDE-ben megszokott modeless editor. Ez utóbbiban a Ctrl+Shift+→ eléggé gyakori kombináció például fejlesztés közben, és dedikált kurzor hiányában egy Ctrl+Shift+Fn+D már négy billentyűs kombinációként kényelmetlen tud lenni.Illetve még az kimaradt, hogy tudsz külön alkatrészeket is ajánlani nulláról való építés esetén, vagy azt annyira nem javaslod jelenleg, jobb vételek amiket küldtél?
Ez egy kicsit összetettebb téma annál, hogy gyorsan ki lehetne fejteni, mert eléggé attól függ, és wall of text lesz a vége részemről és gyakorlati tapasztalat híján szinte garantált mellényúlás a részedről (én is mellényúltam az első építéssel a kiosztást tekintve, és azóta is több billentyűzetet adtam el, mert az elmélet nem működött nálam gyakorlatban).A linkelt NK65-öt tudom ajánlani, ami relatíve olcsó, és amiből kudarc esetén is ki tudsz majd szállni bukás nélkül vagy minimális bukással, míg egy alkatrészenkét összelegózott billentyűzetnél a beletett pénz harmadát-felét biztosan elbuknád. Megismered vele a layereket, és szerencsés esetben megragad nálad hosszú időre, rosszabb esetben határozottabban fogod tudni, hogy mit is szeretnél.
Customot pedig nehéz nyugodt szívvel ajánlani úgy egy rakás pénzért, hogy nem tudod, hogy mit szeretnél. Ezeknél az időzítés is fontos, hiszen úgyis group buy lesz, ami indul valamikor és szállít valamikor hónapok múlva. Ami jelenleg tetszik nekem (és nem neked, ez rettenetesen fontos) a 60-65%-os felhozatalban, az jövőre indul csak valamikor Q1-ben. Vagy ami annyira mindjárt, hogy ma, az még kategóriáján belül is a legdrágábbak egyikének számít. Vagy ami hamarosan, azaz szombaton, az pedig a plusz oszlop miatt szélesebb, mint egy 65%-os, vagyis szélességben közelebb áll már egy TKL-hez, mint egy 60%-oshoz. Ezeket csak azért linkeltem, hogy lásd, körülbelül miről van szó, de nem ajánlom, hogy tapasztalat és kutatómunka nélkül beleugorj gyorsan valamelyikbe.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Hol tudnék megfelelő misődégű, de még nem túl drága ANSI OEM kupakszettet venni háttérvilágításos Cherry Red-hez? Eddig egyedül a Ducky pudding verziót találtam...
Fnatic Streak-hez kellene, a gyári kupakok nem tudom miből vannak de sorra törnek ki belőlük a stem foglalatok...
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
7
addikt
válasz Zizi123 #59713 üzenetére
Többnyire ezeket a megoldásokat láttam 60%-on:
Fn+IJKL
Fn+WASD
Modtap jobb alsó blokk (Ctrl a jobbra, Shift a fel, többi adja magát)
Fn+jobb alsó blokk (Fn helyétől függően 2 változat)Modtap = ha nyomod és úgy is tartod gombot, akkor Ctrl, Shift és egyéb funkciók, ha csak megnyomod gyorsan, akkor (jelen esetben) iránygomb.
[ Szerkesztve ]
-
-
Radeon_5
aktív tag
válasz freelanced #59710 üzenetére
Nyilvan mindez egyeni, en tuti nem akarnam megszokni maskepp, es ugy ereznem hogy az mar nekem nem jo, hogy nekem kell idomulnom ilyen szinten az eszkozhoz es nem az hozzam. Pont ezert tuti nem is hasznalnek HHKB-t De ez az en velemenyem nyilvan. En marha sokat hasznalom a kurzorokat, sok sok shift es ctrl es alt es ezek kombinaciojakenti kombokkal egyutt, es a pgup pgdn home end-et is ugyanigy, kombozva is. Szoval nekem mind kell es azonnal es kombinalhatoan.
Hasonlo okok miatt en inkabb full QMK-s cuccot vettem, ahol van hely es eleg gomb a lenti kurzornak azert, sot meg hotswap-et is, hogy kiserletezzek switch-csekkel is mi esk jol es hol. Persze mindez megdragitja a dolgot, es mivel a sajat forrasztasi tudasomban sem bizok ennyire, meg inkabb Viszont nem akartam szivni azzal hogy ez meg az nem tetszik es visszakuldozgetem a cuccot meg minden es csomo ido meg filozas elmegy ezzel.[ Szerkesztve ]
Son of a Bit
-
freelanced
addikt
válasz Radeon_5 #59709 üzenetére
Köszönöm!
Viszont mondjuk ott a HHKB ami elvileg programozásra van valamilyen szinten és ott sincs kurzor.Úgy véled, hogy nem lenne kényelmes ha nem dedikált lenne hanem olyan mint amit a többiek is leírtak? Tehát egy layeren lenne? Igazából a Shift/Ctrl/Alt/Win a 0. layeren is lehetne kurzor és ha meg ott kellenek az "eredetiek" akkor csak váltok layert. Avagy ez így nem működőképes szerinted?
-
Radeon_5
aktív tag
válasz freelanced #59707 üzenetére
Kodolashoz _szvsz_ gyakorlatilag elengedhetetlenek a kurzor billek, barmilyen nyelvrol kornyezetrol is van szo. Gondolom van aki at tud szokni valami mas modu hasznalatukra, de azt en tuti nem tudnam elengedni es nem is akarnam, hogy ne legyen azonnal meg a 0. layeren jobb lent. Erre tenyleg figyelj szerintem is, egyetertek.
Son of a Bit
-
freelanced
addikt
Köszönöm a válaszod!
Abban bízok, hogy át tudnám pakolni olyan helyre ahol egy gomb nyomással elérhető másik billentyű kurzorként.Alapjáraton szerintem nem hiányozna annyira nem rémlik, hogy bármire használnám jelentősen viszont programozáshoz a későbbiekben nem tudom mennyire lesz elengedhetetlen, gondolom ott is épp attól függ milyen nyelvről beszélünk, milyen programokat és környezetet használ az ember. Én úgy gondolom rugalmas vagyok ilyen téren de aztán lehet, hogy valóságban hiányoznának.
dqdb
Köszönöm neked is!Elsőre én úgy gondolom, hogy a jobb Shift/Ctrl/Alt/Win megoldás számomra vállalható lenne ha sikerül megcsípnek egy QMK-s billentyűzetet, vagy sikerül olyat építeni.
-
phanzetomox
őstag
Sziasztok!
Munkára (és ritkán játékra) keresek billentyűzetet 20-40 ezer forint környékén, de nem olyan egyszerű a dolog, mint elsőre gondoltam. (Újonnan vásárolnám)
Jó lenne ha ezeket tudná:
- Magyar kiosztású
- Állítható világítás
- Makrózható és/vagy dedikált gombok
- Csuklótámasz
Nem lényeges, hogy tudja:
- Mechanikus gombok (sőt, néha még előny is ha halk, tőlem lehet membrán is)
- Nagyon Gamer kinézet (egyszerű letisztult darabok is bejönnek)
Ha esetleg valaki tud ezek alapján javasolni típust, azért nagyon hálás lennék.
Példaképp kinéztem egy Legion K500-as típust de egyből jött a bibi, hogy nem magyar nyelvű, így jobban bele se ástam magam, hogy mit tud. -
dqdb
nagyúr
Persze, újoncoknak a 65%-os a leginkább felhasználóbarát kiosztás szerintem is. Főleg akkor, ha az alsó sorban van egy 0.5u blocker a kurzorblokk elválasztására, így nem folyik össze a billentyűzet jobb alsó sarka a sok 1u billentyűvel.
-
dqdb
nagyúr
a legtöbben a dedikált kurzorbillentyűket hiányolják azokról a billentyűzetekről
QMK + modtap és könnyen orvosolható a dolog. Az Fn+WASD, Fn+IJKL vagy Fn+HJKL eléggé kényelmetlen lenne szerintem is, de így megkapom az egy billentyűs kurzorokat a jobb Shift/Ctrl/Alt/Win billentyűkön megtartva azok eredeti funkcióját. Ezért nem ajánlom a nem teljes mértékben programozható 60%-os billentyűzeteket, mert ott erre esélyed sincsen (kivéve ha rémlik, akkor az Anne Pro 2-t, ami tud ilyesmit).vviktorr16: az újból építésnél olcsóbb lehet a használtból építés kategória. MyKeyboard Discord szerverén most is látok például HS60 ISO PCB-t 45 euró + szállítási költségért Durock stabilizátorokkal együtt, szóval úgy feléért az új árának.
freelanced: ha nem sietsz, akkor ez. Kapsz egy komplett ANSI hotswap billentyűzetet a jelenleg legjobbnak tartott lineáris kapcsolóval, PBT dyesub kupakokkal. Persze nem CNC-zett alumínium, hanem műanyag a ház, de abból minőségi darab, és ezen tudtak költséget spórolni, valamint a Milkshake tematika miatt valószínűleg könnyű lesz eladni a jövőben, ha arra kerül a sor, és a mostani ára sem csillagászati.
Kisebb időátfutású rendelésre ott lenne a Drop ALT, de abból a high profile változat barebone-ként 190 dollár, kapcsolókkal-kupakokkal 230 dollár, amire még rájön az áfa, és csak 3 pines kapcsolókat támogat.
Vagy a korábban másnak linkelt CU65, de az is drágábbra jön ki és ki tudja, hogy mikor lesz ismét elérhető.
[ Szerkesztve ]
-
7
addikt
válasz freelanced #59700 üzenetére
Mielőtt még nagyon beleugranál a 60%-ba: a legtöbben a dedikált kurzorbillentyűket hiányolják azokról a billentyűzetekről. Ezeknek a hiánya valóban erősen érezhető, úgyhogy én inkább tesztelnék egyet a helyedben, mielőtt még elkezdek egy olyan customot összerakni, ami a végén nem is feltétlenül tetszik.
A 65% körüli méretek pont emiatt is érdekesek; alig nagyobbak egy 60% keyboardnál, cserébe viszont megmaradnak a kurzorbillentyűk. A buli hátulütője, hogy nehezebb rájuk keycapet szerezni (főleg a jobb shift az, amit meg szoktak nyirbálni).
Persze a legjobban (remélhetőleg) te ismered magad: ha tudod, hogy meg tudod szokni a dedikált kurzorbillentyűk hiányát, akkor csapj bele a lecsóba. Ha viszont nem vagy benne biztos, akkor tényleg erdemes előtte tesztelni.
-
vviktorr16
tag
"A billentyűzetépítés nem a hirtelen megvalósítható dolgok egyike."
Igen, ezért is lett volna jó egy készen kapható bill. megfelelő mérettel és programozhatósággal.
Köszönöm a segítséget mindenkinek, így legalább el tudok indulni valamerre, ha beleugranék az építésbe.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Hisense LCD és LED TV-k
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- ASUS ROG Ally
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...