Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valkűr
addikt
LOL minden alkalommal mikor kinézek valamit, hogy na ez tetszik, akkor az ár címkével letörik a lelkesedésem. Mi az isten kerül ebbe 200-240 ezerbe..
-
dqdb
nagyúr
Biztosan nem lesz olcsó, úgy az F1 V2 árának a kétharmadára tippelném látatlanban, mert attól, hogy feleakkora, nem feleannyiba kerül legyártani. Érdemes megjegyezni, hogy a nyák Geonnál nem szokott a kit része lenni (ház, plate, táska és társai igen), szóval ha megörülsz a szám láttán, akkor adj hozzá még 30-40 dollárt
És mielőtt még elvesztenéd fonalat
-
Ispy
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #107688 üzenetére
Ne, ne csináld, ez egy fertő.
-
Valkűr
addikt
Ha a Quetykeystől rendelek akkor gondolom ott még áfa+vam is rámegy majd a végén ugye?
-
Jorus
nagyúr
válasz
Synthwave #107669 üzenetére
Nem kapott el a vásárlási láz a jelenlegi kínálatot pörgetve.
De, ha látsz valami jó synthwave színvilágú szettet bárhol, ne habozz megosztani, afsa, sa is okés lehet.
-
Ispy
nagyúr
Geon f1 40, hjjjaj nekem.
-
ATI
senior tag
Sziasztok!
Most volt időm megnézni az XMI keycap-eket. Azt kell mondjam, rohadtul megérte.
Ezúton is köszönet a szervezésért mindenkinek!Először én is elrendeztem:
Ez a nagy szett, Batch2-ben érkezett.
Ilyen felpakolva a Wobkey Crush80-ra:
-
proci985
MODERÁTOR
Ja, akkor lehet hasonlóan jó kör lesz, mint a Steelseries.
Ja, swe kiosztás picit más. Viszont makró kelleni fog, őűt másképp nem tudok magyarra váltás nélkül elővarázsolni. Hát, meglátjuk, legrosszabb esetben tényleg irodába lesz egy Keychron, a nagyszobába pedig végül tényleg berakok egy HTPCt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
proci985 #107678 üzenetére
Ennyiért nagyon bluetooth billt se lehet kapni tablethez,
Keychron B Pro sorozat. Tri-mode, hosszú üzemidő, ZMK böngészőből teljesen testreszabható kiosztással.A steelseries szoftverénél nem lehet rosszabb... ugye?
Majd kiderül2-3 évvel ezelőtti élményem, hogy 20 perces kör volt feltenni és leszedni azt a szemetet, hogy kikapcsoljam egy egéren a teljesen felesleges LED-et, közben "csak" kétszer akart online fióklot regisztráltatni velem.
TKL alatti az a méret, ahol kiemelkedően fontos a szoftveres támogatás, a logikai kiosztás testre szabhatósága, mert nem mindegy, hogy a kezed igazodik a billentyűzethez vagy a billentyűzet a kezedhez. Ez magyar kiosztásnál hatványozottan jelentkezik funkciósor nélküli billentyűzetnél, ahol a gyártók beteszik lazán az Escape-et a bal felső sarokba, ahol magyar kiosztásnál a 0 van, és onnantól kezdve Fn+Escape lesz a nulla, és értelems szoftver nélkül jön a megszoksz vagy megszöksz. Úgy nézem, hogy a svéd kiosztásnál ilyen probléma nem jelentkezik, de a kurzorok feletti hatos + print screen elhelyezése már simán lehet olyan, hogy nem áll rá a kezed.
-
proci985
MODERÁTOR
A steelseries szoftverénél nem lehet rosszabb... ugye?
Komolyra fordítva: Ennyiért nagyon bluetooth billt se lehet kapni tablethez, szóval van ötletem, ha desktopra nem válik be. Amúgy is akartam egy wireless billt itthonra.
HThomas: köszi
. ez hasznos, szóval lehet még visszatérek.
-
HThomas
őstag
válasz
Nobbigstein #107674 üzenetére
Igen, a jobb oldali Space-t röviden nyomva Space, más gombbal nyomva tartva meg layer váltóként funkcionál. Layer toggle is működik, én pl a Q8 dedikált Fn gombjait használom így.
#107673 proci985: Igen, a webes VIA vagy Keychron Launcher felületen pár perc alatt könnyen átkonfigurálhatóak ezek.
Itt írtam picit bővebben az általam használt kiosztásról.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Nobbigstein #107674 üzenetére
Igen, a teljes listát a mod-tap opciókkal együtt lásd a linken, a kérdésedre a válasz itt:
MO(x): addig vált arra a layerre, amíg nyomod a gombot
TO(x) és TG(x): átvált arra a rétegre (lásd a linket a különbségért)
OSL(x): átvált arra a layerre, és a következő billentyűlenyomásig ott maradHa egy külső numpadon a Num Lock billentyűre TO(1)-et kötsz be az alapértelmezett rétegen és TO(0)-t az első rétegen, akkor meg tudod csinálni, hogy a Num Lock állapotától függően numpadként vagy az első rétegre bekonfigurált macropadként működjön.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
proci985 #107670 üzenetére
Oké, ki fogtok röhögni: Találtam egy ISO Razer BlackWidow Hyperspeed RGB V3 Mini Yellowt 45 euroert akcióban a városban ami valószínűleg a raktár végében ragadt. Igen negyedáron, igen nordic billeknél (ha az ember türelmes) ki lehet fogni ekkora akciókat. Nem, ennyiért nem tudtam otthagyni. (Igen, ABS.)
Mivel ez erre kb két (vagy max 3) pizza ára úgy voltam vele, hogy max megy a nagyszobába vagy a tablet mellé.
A keychron projektet egyelőre jegeltem: A válaszokat köszi
, magamat ismerve lehet, hogy még visszatérek a témára pár hónapon belül. Addig pedig olvasgatok.
HThomas: Köszi! Szóval simán felülmakrózod és úgy használod őket, ugye? Ahogy pl 10 éve a Ducky Miniknél is lehetett.
-
HThomas
őstag
válasz
proci985 #107670 üzenetére
Én régebben szinte csak full size-t használtam, kivéve laptopokon, ahol viszont agybajt kaptam az össze-vissza variált navigációs blokktól.
Aztán kipróbáltam a 65%-os Q8-at az alábbi Space-Fn layeres elrendezéssel és azóta nincs ingerenciám visszaállni a 100%-ra. Hatékonyabb egy ilyen elrendezés és nagyon könnyen át tudtam rá szokni (mivel én alakítottam ki, ezért minden kézreállt, a jobb oldalon össze-vissza hányt gombokhoz képest).
Numpad dettó, bár azt arányaiban kevesebbet használom. -
Ispy
nagyúr
Megjött a keykobo instant, nekem bejön ez csillámpónis modos cucc. Zfrontiertől jött, nem volt semmi sarc, postán kellett átvenni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Synthwave #107668 üzenetére
Hatos csoportról évek óta próbálok átszokni. Laptopon muszájból megy, de desktopon van helyem. Programozásnál ehhez vagyok szokva.
Numpad akkor, amikor nagy mennyiségű adatot kell kézzel spreadsheetbe vinni, akkor nem helyettesíthető. Amire használom, oda (valamilyen formában) muszáj a numpad. B verzió, hogy addig használom a laptop billjét, de érted a problémát.
QMK/VIA még nem volt, viszont ergonómikus igen (MS Natural Ergonomicot használtam sok-sok-sok évig).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
proci985 #107653 üzenetére
Szerintem a hatos csoportról is pillanatok alatt át tudsz szokni, mivel QMK/VIA (annyi sokkal kézre esőbb hely van a kurzorpozicionáló klaszternek), és a leírásod alapján ilyesmid még nem volt. Mondjuk a num pad is egy ilyen dolog.
Szóval Q13 Max. Vagy inkább Q14 Max.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Nobbigstein #107664 üzenetére
köszi, akkor V3 kilőve.
V3 Max erre is van kb 100 euroert ami holnapra itt lenne, pl innen: [link]
-
Molydeus
őstag
válasz
Jorus #107660 üzenetére
Nemrég a MT3 Dusk base kit ment le 29$-ra. A színtől eltekintve nekem amiatt maradt ki végül, mert mire minden kiegészítőt bedobáltam mellé, akció ide vagy oda, az elcseszett szállítási költség miatt majdnem ugyan annyira jött ki, mint a rendszeresen előforduló 89$-os MT3 Solarized Dark, úgyhogy úgy döntöttem, hogy kivárok. Viszont a Sol Dark is akciós most, szóval lehet, hogy nem várok tovább.
M.
-
Nobbigstein
tag
válasz
proci985 #107662 üzenetére
A V3 nem ajánlott, mindenképp legalább V3 Max. Az van most a német amazonon 111€-ért is, ha onnan tudsz rendelni ingyen szállítással.
Ha közvetlenül a keychron-tól vásárolsz, érdemes megnézni a keychron.de mellett a keychron.com-ot is, mindkét helyen betenni a kosárba, és megnézni, hogy szállítással/adóval mennyi a végösszeg a te címedre.
Az, hogy melyik warehouse az kb. mindegy szerintem, max hamarabb megjön az EU-n belül. -
dqdb
nagyúr
válasz
Jorus #107656 üzenetére
A /dev/tty ilyen kittinggel drága annyiért, amúgy kár érte, mert amúgy egy nagyon jó kis semleges színű kupakkészlet (ha pedig lenne belőle Triumph változat, akkor a vadság is ki lenne pipálva).
Fontos megjegyezni, hogy a másik kettőnél nincsen Alice támogatás, de a Fairlane kittingje ettől eltekintve rendben van.
Azonban ez nem mondható el a Jukeboxról. Ha 7u space-t használnál, akkor csak WKL alsó sorra jó, WK-ra nem, mert egyszerűen hiányoznak belőle az 1u Win/Code/System kupakok. Ez annak tükrében érthetetlen lépés, hogy 1.5u széles változatából ott van kettő, sőt van két 1.5u széles Command is Apple felhasználóknak (ez utóbbinak meg azért nincsen értelme, mert 1u Altból csak egy van, szóval az Apple alsó sort sem adja ki).
-
dqdb
nagyúr
válasz
proci985 #107655 üzenetére
Q0 Maxot nagyon drágállom 150 euroért.
Eurót írtál, így a keychron.de-n néztem meg, ott 120 euró. Aműgy én még ezt is drágállom, de ez van, nincsen műanyag házas V0 Max belőle még sajnos.Keychron Q3 max (Red) végülis van épp akcióban 90 euroért.
Az valami helyi piaci anomália lehet, mert egy százassal magasabb a normál ára, és még a jóval olcsóbb V3 Maxot sem szokták leakciózni ennyire. -
Ispy
nagyúr
válasz
tothpeter20 #107652 üzenetére
Szerintem a keychrorn valami silent switchel, keress vissza, sokat volt téma itt, én nem használtam soha.
-
Jorus
nagyúr
Drop MT3 akciók, ha esetleg valakit érdekel:
- Drop + Matt3o MT3 /dev/tty Keycap Set - 65%
- Drop MT3 Fairlane Custom Keycap Set - Base kit
- Drop MT3 Jukebox Keycap Set - Base kit -
proci985
MODERÁTOR
Keychron Q3 max (Red) végülis van épp akcióban 90 euroért.
Q0 Maxot nagyon drágállom 150 euroért.
Mivel QMK/VIA fut mindkettőn, így teljes mértékben programozhatók, második-harmadik-sokadik rétegen minden makró lehet, nem csak az erre a célra dedikált billentyűk.
átszokási időktől tartok, emiatt szeretem a dedikált funkcióbilleket és nem a többszintű makrózást. Mondjuk valamennyire most is használok, pl svéd layouton nincs dedikált őű.Annyira engem nem érdekel, hogy széles a billentyűzet: széles a vállam, szóval nekem kényelmes a 100%os layout.
-
dqdb
nagyúr
válasz
proci985 #107653 üzenetére
Keychron V3 Max + Keychron Q0 Max (sajnos V0 Max még nincsen, LP alternatíva lehet a K0 Max), egyben Keychron V6 Max + esetleg AliExpressről filléres QMK/VIA makróbillentyűzet
Az előbbi egy TKL, az utóbbi numpad + 4 extra billentyű, az osztott megoldás előnye, hogy a numpadot oda teszed, ahová akarod, balra vagy jobbra, vagy el, ha nem kell. Mivel QMK/VIA fut mindkettőn, így teljes mértékben programozhatók, második-harmadik-sokadik rétegen minden makró lehet, nem csak az erre a célra dedikált billentyűk.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ez de aranyos;
DeLast Alice
colstag
46 gomb + rotary encoder
hot swap
fa készülékház
wired
QMK/Vial -
Ispy
nagyúr
válasz
tothpeter20 #107643 üzenetére
Írjál felső keretet.
-
Valkűr
addikt
hát a 65 százalékos billencsek alap kinézete mind hasonlo, tul nagy varia nem tehető bele.. Ennyi erővel lehet Lucky 65, Womier, vagy Neo65 is... De mégsem az...
A Yunzii 1,1 kila korul van, a Loop65 1,45, tehát már alapból más a ház, más lesz a hangzás, és a gépelési élmény etc..Ahogy a Lucky 65 sem lesz Neo65 csak mert hasonlit rá ..
-
dqdb
nagyúr
válasz
Biga123 #107642 üzenetére
Hmm, most nézem, hogy nem friss, hanem 7 éves videó, akkor visszaszívom a dolgok jelentős részét, ahol minősítettem a videót
Így már érthető, hogy miért így mért, miért ilyen eszközökkel mért, miért ez lett a konklúzió. Akkoriban a filléres ARM korszak előtt sokkal gyengébb MCU-k kerültek a billentyűzetekbe, amelyeknél gamer vonalon sokszor a háttérvilágítás vezérlése vitte el a teljesítményt az alapvető funkciók elől is, szoftveresen is a faéket súrolták funkcionalitás terén, a QMK már egy ideje létezett, de még gyerekcipőben járt.
Akkor igaz volt, amit ír, sokkal jobban számította a kapcsolat típusa és maga a billentyűzet belseje is, mára már ezek kiegyenlítődtek, feleslegesen erős MCU van belül, 1000 Hz alap, szoftveresen is hatalmas volt fejlődés.
-
Valkűr
addikt
A Francba már megint egy board ami megtetszett..
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Biga123 #107638 üzenetére
Eddig sem volt kérdés, hogy az USB-vel ellentétben PS/2 interrupt alapú. Amikor pl. a SteelSeries-nek olyan mechái voltak, amikhez volt PS/2 is, a gyártó annak a használatára buzdított. Ha manapság általános volna, azzal használnám a billencset, ha másért nem, azért, hogy szabadon maradjon egy USB.
A magam részéről is PS/2-vel voltam top tier FFA és div1 team player Quake Live-ban.
Már, ha erre irányult a kérdés.
-
Biga123
addikt
Srácok ez mennyire lehet valid?
[link] -
Serricon
senior tag
válasz
Molydeus #107606 üzenetére
Köszönöm a segítséget mindenkinek
Utána néztem az ajánlásoknak, alapnak végül a V3 Max (ISO) néz ki befutónak, ha jól láttam ebből nincs barebone, viszont így out of the box használható indulónak, és ár/érték arányban jobb mint a Q3, ha csak az a pár extra layer meg a fehér szín érdekel belőle, és nem izgat a fém váz.
Kezdésnek kap egy szett Outemu Silent Peach V3-at, videók alapján hangra meggyőző és ár/érték arányban is jó.
Keycap elsőre marad a gyári HU, aztán ha nem tetszik lehet beszállok az XMI csoportosba ha lesz még(az aprós piros nem az én színvilágom, de amúgy jó lenne), vagy nézek valami hasonlót aliról.
-
dqdb
nagyúr
válasz
gbela #107634 üzenetére
Szeretném ezt low profile-ra moddolni ha van rá mód.
Nincsen.Eleve a low profile kapcsolók nem fognak belemenni a nyákba, és ha belemennének, akkor is az eltérő plate-nyák távolság is felborítana mindent. Van a Tecsee mid-height kapcsolója, ami a plate feletti része LP kapcsolónak néz ki, a plate alatt MX-nek, ezzel nyerhetsz pár millimétert (Molydeus írt erről többször, ő kísérletezett sokat a témában), ez eltérő stabilizátort is igényel, de low profile úgy sem lesz a végeredmény, főleg nem egy kategóriájában is magas Keychron házban.
Ha LP billentyűzet kell, akkor az LP billentyűzet az egyetlen értelmes opció.
-
gbela
senior tag
Sziasztok,
Van egy Keychron Q5-öm. Szeretném ezt low profile-ra moddolni ha van rá mód. Van rá mód? Laikusként azt gondolom, hogy low profile switchek + keycap és meg is vagyok.
Sőt, redditen több "félmegoldást" is találtam. Van aki azt írta csak switcheket cserélt (nem pont ezen a billen) és visszatette normal keycapeket és jó volt. Van aki sima switchekre rakott lp keycapet (ez mondjuk szarul hangzik mert attól ugyanolyan mélyre megy).Szóval switch + keycap csere és jó lesz?
Köszi!
-
ViZion
félisten
válasz
tothpeter20 #107629 üzenetére
A Kumara jó, ha foglalkozol vele. Alapból kongós hangú a ház, megfelelő béléssel nagyon jó hangja lesz. Kapcsoló cserével tovább lehet javítani. Szal. +10-15k és fain.
-
Ispy
nagyúr
válasz
tothpeter20 #107631 üzenetére
Ami sokkal jobb, az 3x annyi vagy több. Esetleg egy keychron b1, ami ilyen lapos kivitel, talán az nem olyan hangos, vagy lehet mechanikus is, akár a kumara, ha cserélsz benne kapcsolót halkra, ami további 10-15k vagy egy jobb minőségű bill, keychron v max sorozat szintén halkított kapcsolókkal. De az már nem fog 30 alá beférni.
Kumara jó, hogyha kicsit dolgozol rajta, lehet könnyen moddingolni, de a fiam és a lányom is ilyet használ gémelni, arra rendben van.
-
Ispy
nagyúr
válasz
tothpeter20 #107629 üzenetére
Hát a kumara sem nem jó, de pláne nem halk, csattog, kattog, zörög.
Ja és gusztustalanra kopnak a kupakok rajta.
-
Ispy
nagyúr
válasz
tothpeter20 #107627 üzenetére
30k az a nettó?
-
tothpeter20
csendes tag
Sziasztok!
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Minel olcsobban egy nagyon jo ar-ertek aranyut, 10-30k kozott meg szivesen koltok.
2.Használt szóba jöhet?
Nem, áfás szamlaval vennék.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Laptopot hasznaltam eddig
4.Mire használnád a billentyűzetet?
Munka, jatek (online fps)
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel?
Nyitott vagyok bármire
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Nincs
7.Milyen kiosztást szeretnél?
magyart preferaltan, de nem kizaro ok
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél?
num pad nem fontos, de elfér
9.Extra igények
Ne legyen hangos(ha a space gonbot spammelem pl), mert nappaliban használom majd.
Legyen háttérvilágitas, mert nappaliban használom ahol TVt nezhet az asszony sotetben, de nem kell RGB, feherrel boldog vagyok. Ne legyen szines, csili-vili. -
Ispy
nagyúr
Tudom, hogyan sokan vártatok rá, de megérkezett: agar 40
-
HThomas
őstag
válasz
dangerzone #107616 üzenetére
A Keychron V Max sorozat ajánlott és belefér a keretbe. Csuklótámasz kellhet hozzá (pl gyári szilikon), de egyébként egy erős induló csomag, később igény szerint fejleszthető (pl kapcsolók, kupakok).
-
Mephike
őstag
válasz
Valkűr #107620 üzenetére
Ez a megállapítás azért nagyon rosszul fog öregedni, bár kétségtelem, hogy most még igaz.
Ugyanakkor az első fázisnak "mindegy milyen, csak nekünk is legyen HE billentyűzetünk" a gyártóknál már rég vége. Sőt a másodiknak a "a mi HE cuccunk 0,0001 és 8000 Hz" is kezd lecsengeni. Egyre több helyen jön olyan megoldás, ami már arra megy rá, hogy minőséget is hozzon. Láttam az egyik ismertebb gyártónak az érkező HE billentyűzetét "papíron", ott azért lesznek érdekes dolgok. Illetve a kapcsolók terén is végre túl vagyunk a "csak a fényt engedje át" és jönnek nagyobb számban a különböző anyagösszetételű megoldások. (Most szálltam be kíváncsiságból egy full POM konstrukcióba.)
Illetve végre eldőlt szerintem a "harc" a KS-20 lett a befutó, ahogy az várható volt. Ez utóbbi nagyon kellett. Szóval én még adok a mecha vonalnak 1-2 évet amíg kitart az előnye. Utána kb. az lesz, hogy kijön a gyártónál egy billentyűzet mecha vonalon és 1-2 hónap és hozza kb. ugyanazt a HE vonalon is.
Személy szerint én csak azt várom, hogy végre dobják végre a KS-37-es kapcsolókra épülő PCB-ket (BOOG, VENOM és társaik) és jöjjnek ki újjal, az már eléggé komoly változást fog hozni a piacra. -
Valkűr
addikt
válasz
dangerzone #107616 üzenetére
A He felejtős ezen a szinten, bar a Keychron K2 nem annyira rossz, de ezek inkább a gamereknek valok. Normal mechanikust vegyél, ott sokkal jobban tudsz a hangzással es a kapcsolókkal játszani!
-
Molydeus
őstag
válasz
dbius #107617 üzenetére
A Plate jobb alsó gasket mount füle nem tapad fel a ház oldalára? Ahogy eléri a tapadási súrlódás legyőzésére szükséges erőt, "leugrik" a falról és ez okozza a pattanást.
A másik ötletem, hogy valami hasonló lehet kicsiben valamelyik pin és az azt fogó hot swap socket között.
M.
-
dbius
veterán
válasz
JulianSinulf #107613 üzenetére
Szerintem jól néz ki.
A kupakok sajnos a zacskós csomagolás miatt szállítás során sérülhetnek, így ha közben a doboz közepét valamilyen erőbehatás érte kis területen, az okozhatott is olyan fajta felületi sérülést, amit le is fényképeztél.
Az 1.25U széles FN úgy látszik elég általánosan hiányzik a készletekből, bár nem mindegyikből. A hiányzó shift, FN, valamint felületi sérülés miatt szólhatnál is az eladónak, ha jó fejek, akkor pótolni fogják.
Én meg közben visszapakolásztam a belsőket az eredeti helyükre (Q10 Pro és Q10 Max), mert a fehér Pro házában a Max belső a kurzorblokknál első lenyomáskor "pattant" vagy nem is tudom hogy fogalmazzam meg.
Szétszedtem, nézegettem, igazgattam, de nem igazán találtam meg, hogy mi okozhatja, látszólag minden rendben lévőnek tűnt, semmi sem volt útban a gasketek mozgásának, szóval nem találtam meg az okát.
Érdekes volt abból a szempontból, hogy csak akkor pattant/kattant egyet, ha több percig nem nyúltam a kurzormozgató nyilakhoz (azaz megpihentek és kinyúltak a gasketek eredeti formájukra), ha többször egymás után nyomtam le, akkor nem.
Ez viszont idegesített, így inkább visszapakoltam mindegyik belsőt az eredeti házba és a fehér házas Q10 Pro ment vissza a melóhelyre, a fekete házas Q10 Max maradt itthon.
-
dangerzone
addikt
Sziasztok! A billentyűzetek világában elég oldschool vagyok, eddig membrános cuccaim voltak. De most szeretnék valami komolyabbra beruházni.
Amire használnám: Programozás (50%), játék (25%), általános gépelés (25%-emailek, office)
Maximum 60.000 forintot szánok rá.
Újonnan szeretném megvásárolni.
Mechanikus billentyűzetet terveztem első körben, de most ahogy picit utánaolvastam, látom létezik valami hall effektes, újféle technológia is. De nem tudom, hogy az mondjuk gépelésre, programozásra jó-e egyelátalán.
Angol nyelvű billentyűzetet keresek első körben.
Vezetékest szeretnék, legyen világítása is, nem muszáj rgb, csak lássam a sötétben.
Illetve nyilak, alap multimédia gombok (nem kell extra gomb) jó ha vannak rajta, de a numerikus rész nem szükséges.Szóval ezek alapján tudtok esetleg valamit ár/érték arányban ajánlani?
-
Valkűr
addikt
válasz
JulianSinulf #107613 üzenetére
Nem rossz de valóban egy krém vagy tört fehér keycap jobban mutatna rajta...Maga az ISA profil nekem az egyik kedvencem..
-
JulianSinulf
őstag
Ma megejtettem a kupakcserét.
Ilyen gyorsan kapcsolót még nem szedtem ki PCB-ből.
Úgy döntöttem, hogy a plate-et is cserélem, így fogtam az aluplétet kapcsolóstól, kupakostól és lehúztam a PCB-ről. Nagyon szépen lejött.Gondoltam itt az ideje kipróbálni a bsun hornet kapcsolókat, így azok került be.
A plate FR4-es lett és nem tettem be alá a szivacsot. Vagyis a PCB és plate között csak a légüres tér van. Kicsit fura, főleg a clicky kapcsolók után, de azért nem rossz. Halkabb, mint a clicky vagy a gmk26. Leszámítva a szókozt, annak rettenetes a hangja, azzal kezdeni kellene valamit. Itt beraktam a plate alá az oda való szivacsot, jobb lett, de nem az igazi.Maguk a kapcsolók sokkal jobbnak tűnnek, mint a gateron pro3 barnák voltak. Bár mintha kicsit nagyobb erő kellene hozzájuk. Mintha kaihl kristall pink erősségűek lennének.
Egyelőre tesztelés alatt.Az ISA kupak is sokkal jobb, mint a cherry profil, bár így első benyomásra az MT3 jobban bejön.
Most használom kicsit így, aztán kiderül, hogy mennyi az annyi.
Az tuti, hogy az F és J jelölés nem tetszik. Egy kitüremkedő pötty van középen.Minőségre éppen elmennek. Sajnos volt a tetején is sérült kupak. Bár lehet, hogy szállításnál történt valami, mert a doboz tetején, középen olyan, mintha félbe akarták volna hajtani. Nem durva, de látható.
Vagy gyártási hiba. Mert az sötét zöld helyett kicsit olyan, mint a sötét zöld kupakokon a világoszöld felirat.
A sötét zöld kupakok helyett kaptam világoszöld kupakot sötétzöld felirattal is. Az nem tetszik, így azt biztos nem rakom fel rá.
A szókozből is van zöld, de mivel az F gombok vegyesen vannak, így nekem nem tetszett, ha az alja teljesen zöld.Azt nem tudom, hogy miért, de a #~ (ű) valamiért fordítva van a kupakon. Vagy az MT3 készleten volt fordítva? Fogalmam nincs, hogyan is kellene állnia, bár igazán nem is számt.
Emellett nem találtam megfelelő méretű shift-et, így control került oda és fn-ből sem volt olyan széles, ami jó lett volna a CTRL mellé.És akkor a végén pár kép.
A félhomályos szobában nem rossz, de világosban ezek a nagyon fehér kupakok szerintem nem annyira mennek a retro fehér házhoz. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Serricon #107604 üzenetére
Nagyonakciós Q7 barebone hazai boltból
Mégjobbanakciós Q8 barebone hazai boltból <---
Shenpo dye-sub PBT (Cherry) Aliról
Haimu Whisper Silent Tactile / TTC Bluish White Tactile (V2)Egy csuklótámasz nem árt.
Oszt jó napot.
-
nyunyu
félisten
válasz
JulianSinulf #107609 üzenetére
Akku-s. Az még jól bírja, de amikor nincs használva, akkor ki van kapcsolva.
Milyen ceruzaakku van benne?
Még Eneloop (2010-ben gyártott K800) vagy már a noname? (2014...)
Uóbbiból már ki kellett volna halnia az akkunak.De, ha valakinek ez az árküszöbe, akkor úgysem tud 30, 40, 50 ezreket kiadni egy billentyűzetre.
Ezt értjük, csak minket is sokszor flusztrál, hogy emberek olyan alacsony árküszöböt mondanak, amennyiért, egy max ideig-óráig működő, erősen szuboptimális valamit lehet kapni, majd 1-2 év múlva megint jönnek tanácsért, mert az előzőleg vett ipari hulladék tönkrement.
Amit mondani szeretnénk, mint minimálisan megérős megoldást, meg meg sem hallják, mert még mindig azt hiszik, hogy az 5-10 évvel ezelőtti árak vannak a piacon.
65€ egér? Anno elég zabos voltam, amikor a 75$-os MX Revo helyett 100$-ért kezdték adni a Perf MX vagy az MX Master 1-et, megvártam, amíg évekkel később le nem lett árazva 75$-ra.
Most már rá se nézek a Logitechre, kenjék a hajukra a leárazva 100€-s MX Master 3S-t.
(2/3 árért kapható Keychron M6 egész használható alternatíva helyette.) -
JulianSinulf
őstag
válasz
Serricon #107604 üzenetére
Ha kicsit drágábbat veszel, meg ilyen legózhatót, mint, amit itt is javasolnak, akkor a kupakcsere már nem nagy dolog. De a kupak is felel a hangért.
Emellett az sem biztos, hogy valami más profil nem jönne e be jobban, mint amit kapsz.Én nemrég jöttem rá, hogy a cherry profil nekem nem tetszik. Ahogy a lineáris red erősségű kapcsoló sem.
Az MT3 kupak nagyon bejön. És most épp egy ISA-t próbálgatok.
A gateron pro 3 brown kapcsoló sem jött be. Most épp bsun hornet tactile-t tesztelek. -
JulianSinulf
őstag
válasz
nyunyu #107608 üzenetére
Német a K800-asom.
Akku-s. Az még jól bírja, de amikor nincs használva, akkor ki van kapcsolva.
A kapcsoló viszont már nem bírja jól. Gyakran kontaktos. Ez is egy ok, hogy új legyen. Bár mondjuk ezt még lehet, hogy meg is tudnám oldani, ha találok a helyére megfelelő kapcsolót, akkor simán kicserélem.De igazad van.
Itt van az asztal mellett a K270. Mindjárt kézbe is vettem és megnyomkodtam. Zörög, mint egy távirányítós technik lego.
Az egér, ami egy M185, érzetre egy erősebb kéz (favágó, bányász) simán össze tudná roppantani.
Szóval jól emlékeztem, hogy az MK270 szettet vettem.
Arra, amire nekem kell, jó lesz. Bár ajtót nem támasztanák ki vele, nem hiszem, hogy képes lenne rá.De, ha valakinek ez az árküszöbe, akkor úgysem tud 30, 40, 50 ezreket kiadni egy billentyűzetre.
Én meg nem akartam ennél többet kiadni tekintve, hogy csak nagyon ritkán van használva. -
nyunyu
félisten
válasz
JulianSinulf #107594 üzenetére
Ne hasonlítsd az egykor újonnan 35k-s ollós billentyűzetüket a legolcsóbb gumidómjukhoz, mert nagyon nem egy liga a kettő.
(Első magyar K800 szériát 2010-ben, másodikat 2014-ben gyártották., 2018-2020 körül szórták ki a maradék magyar K800-akat 25k-ért, mivel túl sokat álltak a raktárban.)Nekem abból az érából K750-em volt (=napelemes ajtótámasz), aminek 3 hónap után kihalt az alulméretezett gombeleme.
Aztán szereztem 2 döglött K800-at is alkatrésznek, hogy majd legózok belőlük unifájingos mechát, de azóta azt sem tudom, melyik szekrény mélyén vannak.'szameg, kezd tönkremenni a 3-as gombom, 10-ből 8x nem kapcsol
Még nem kaptam szét, így nem tudom, hogy a hotswap socket lazult-e ki, vagy maga a Feker Rose kapcsoló lába oxidálódott. -
Molydeus
őstag
válasz
Serricon #107605 üzenetére
Ha nem feltétel a magyar felirat, akkor pl. ajánlottak a JC Studio, az XMI és a Shenpo dye-sub PBT kupakjai az aliexpress-ről. Sosem fognak kopni, még fényesedni sem. [link]
Ha van időd várni, akkor közvetlenül az XMI-ből van csoportos rendelés a topic-ban magyar felirattal is, micafighter szervezi, eddig sikeres 4 batchen vagyunk túl. Ennél jobb minőségű és lefedettségű magyar feliratos készlet nem-igen létezik jelenleg.
A halkságnak csak az egyik összetevője a kapcsoló, a ház kialakítás a rugalmas belső felfüggesztés fontosabb. A Keychron gasket mount vázai ebből a szempontból jó alapok (V MAX, Q, Q MAX széria).
Halkított taktilis kapcsolók nem éppen az én asztalom, de néhány közönség kedvenc a topikból:
- Outemu Silent Lemon v3: puha szilikon pados csillapítást kap a leérkezés és a visszatérés becsopádásnak a tompítására, olcsó és nagyon halk
- Haimu x Geon Silent Tactile (Yellow): nem puha szilikon padokkal tompít, hanem a mozgó rész (stem) anyagában vannak kiképezve a kontakt felületeken kis laprugók, emiatt a leérkezés nem gumis, amit sokan kedvelnek, mert jobb gépelési érzetet biztosít, viszont egy kicsit hangosabb, mint a szilikonosokA taktilis rajongók majd hozzáteszik a többit.
M.
-
Serricon
senior tag
Ami bejön a barnából az nekem sem a hangja, csak a típus, a hupli, használtam már előtte valami kínai kéket és brutál hogy csattogott, meg röviden nyomkodtam pirosat, de az nem jött be..
Szóval érzésre jó lenne, csak olyat szeretnék amit nem kell szétszednem, rugót cserélni, kenegetni, és csendes. -
Serricon
senior tag
válasz
JulianSinulf #107601 üzenetére
Igen, ez igaz, használtam már korábban is így billt, igazából nem must have hogy legyen magyar felirat, csak a mostaninál van és kényelmes, de elboldogulok nélküle is, az ISO-ból én sem engedek.
Szóval ha barebone irányba megyek, valami egyéb halk kapcsolóval, és bármilyen kupak szóba jöhet, akkor mit érdemes nézni? Az előny ha nem valami vékony kopogós vacak ami kifényesedik, és nem kopik le a felirat, hol érdemes nézelődni ha külön kapcsolót is vennék? -
Ispy
nagyúr
válasz
Serricon #107599 üzenetére
Én épp most koptatom a cherry barna kapcsolókat, azt kell mondjam gyári állapotban egy igazi hulladék, borzalmas a hangja és szar is használni. Viszont rúgó csere, koptatás és kenés után egy kellemes enyhén taktilis kapcsoló, jó hanggal. Már aki a mély hangprofilt kedveli.
Alapból nem nevezném halknak, de persze ez a billtől és a szivacs mennyiségtől is függ.
-
Serricon
senior tag
válasz
Valkűr #107600 üzenetére
A V1 nekem már a túl kompakt kategória, de mondjuk a V3 az bejön és méretben ideális.
Azt láttam ezekben van már egy csomó 'bélés' ami segít hogy halkabb legyen, de mivel a csendesség a fő szempont, így a kapcsolóknál is ez lenne a lényeg, hogy ha lehet ne koppanjon le, akkor sem ha intenzívebben gépelek, ennél a Haimu Lotus-nál nem látom hogy bárhol írnák hogy halk, vagy tartalmaz ilyesmit.
Mi most a leghalkabb taktilis kapcsoló ami beszerezhető és belemenne egy V3 Max-ba? -
JulianSinulf
őstag
válasz
Serricon #107599 üzenetére
Szia!
Attól, hogy a kupakon nincs ékezetes betű, ha lenyomod a megfelelőt, még ékezetes betűt fog írni. Ez csak rendszerbeállítás. Elsősorban.
Ha téged zavar, hogy nem látod az ékezetes betűket a billentyűzeten vagy más is használná és őt zavarja, hogy nem találja a megfelelőt, akkor magyar kell.
Ha ezek nem jelentenek gondot, akkor bármilyet is rakhatsz rá és sokkal nagyobb lesz a választék is.
Az ISO kiosztás lefedi a magyart is. Ebből egyelőre én sem tudok engedni. De, hogy mi van a kupakon, az már régóta nem érdekel. Főleg, hogy már régen sem gyártottak mindegyikből magyart, így korán meg kellett szoknom az angolt, németet.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával