Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zizzencs

csendes tag

(másik threadről ide copypaste-elem, hátha több ötletet kapok itt - ha nagyon szúrja valaki szemét, akkor szóljon, és letörlöm)

Van az alábbi konfigom:

ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO (1905 BIOS)
    AMD Ryzen 9 7950X3D
    2 x G.Skill F5-6000J3040G32G
    ASUS GeForce RTX 4090 24GB ROG Strix OC Edition
    2 x NVMe (Samsung 970 EVO Plus + Crucial T700)

Táp:
    Seasonic PRIME TX ATX 3.0 1300W

A probléma az, hogy "néha" a gép egyszerűen kikapcsol. A "néha" azt jelenti, hogy játék közben néha - bár a videókártyát és a CPU-t is terhelem más workloaddal is (pl. ollama, Java compile, akár egyszerre is), az nem okozott még sosem kikapcsolást. A "néha" azt is jelenti, hogy nem mindig jön elő a dolog - van, hogy egy hónapig rendben megy minden, van, hogy egy nap alatt 3x kikapcsol a gép.

Próbáltam változtatni a BIOS-ban néhány konfigon (extreme helyett auto beállítások), próbáltam naplóztatni a hőmérsékletet (80C-nél több nem nagyon volt semmi, és a kikapcsolás előtti utolsó fájlba írt mérés maximuma 76C volt), de ezek nem változtattak a helyzeten.

Az a gyanúm, hogy a tápegység, esetleg a tápegység-videókártya közötti kábel lehet az oka a kikapcsolásnak - de őszintén nem vagyok tapasztalt ebben, nem tudom, hogy mit/hogyan kellene tovább debuggolni.

Neten olvasgatva nem én vagyok az egyetlen, aki ilyesmit tapasztalt Seasonic tápokkal - de állítólag csak a régebbi, több éves modellek az érintettek, ez az ATX 3.0-ás meg egész új.

Bármilyen infót vagy ötletet szívesen fogadok, hogy hogyan tovább, mit tudnék megnézni, esetleg milyen más tápra cseréljek. Anyagilag kb. minden beleférhet, ami megoldja a problémát.

Új hozzászólás Aktív témák