- Milyen házat vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #12345 üzenetére
Nálam a váz mellett ott a 2,5/135, a Heliar 15mm és egy 50-es. mostanában a Zeiss 55, de van hogy az Altixos Trioplan, vagy a Rokkor 1,2/50.
Az A850 szett a duplája volt súlyban és méretben.
Most jött meg a Helios-103, csak a Kiev bajonettet kell összekombinálnom egy m39-es adapterrel -
faki_
senior tag
válasz
tvamos #12091 üzenetére
Nézelődtem, mert a PK-FX adapteremre kellene egy állványgyűrű. 58 mm külső átmérőjű az a 7-8 mm széles rész, amire rá lehetne tenni, de az eBay-es legkisebbek is 66-68 mm-esek (és kép alapján szélesek is). Van egy ilyen barkácsötlet: [link].
Poliészter késkittként itthon pl. Mipa termékeket találtam, de gőzöm sincs az egészhez. Jók ezek, melyiket???
4-5mm réteg stabil lehet? Talán egyszerűbb lenne egy esztergályost meglátogatni.B verzió egy új állványmenetes adapter, de a jobbnak tűnő, elérhető árúakat már nem árulják, csak a nagyon olcsókat.
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #12209 üzenetére
Erre jó a szenzorstabi
bár 1000mm-nél hosszabbat nem enged beállítani. Ennek a képminőségnek nem sok hasznát látom, sok öröm nincs benne. Közelebbit kéne becélozni, hogy a légmozgást kiküszöböld.
Nyáron kaptam egy Albinar OM kétszerezőt, vegyes a tapasztalatom, kb annyit ront a képen mintha kroppolnám nélküleAlaposabban ki kéne próbálnom, csak lenne rá időm...
-
szazbolha
addikt
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #12094 üzenetére
Többféle megoldás jutott eszembe. Barkácsáruházakban kapható ragasztós dekorfólia, üvegfólia. Általában méterre, vagy több méteres tekercsben. Csíkra vágva a gyűrűbe ragasztva...
Vastagabb megoldás, lapos villany vezeték csatornából kivágnám a két fél ívcsíkot és egy bögrére hajlítanám hőlégfúvóval, vagy lángon kissé melengtve ráhajlítanám. Majd ezt vékonyfalú kétoldalas ragasztószalaggal rögzíteném a gyűrű belsejébe.
Lehetne még bútorlap élzárót használni, ebből van kevésbé hajlítható, kemény, nem tekercsben, hanem felvágva árulják, felragasztható, nem vasalós. Meg van rugalmasabb, vastagabb pvc szerű amit szintén kétoldalassal, vagy pálmatexel lehetne rögzíteni. -
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #12035 üzenetére
Nem tom, engem pont az az 50-es pentacon nem nyűgözött le. Karakteresnek nem elég karakteres, élesnek nem elég éles, szal mindenben gyenge közepes. Lila bevonatos zuiko auto-s 50/1.8 meg minolta md 50/1.7 az valóban élesebb és kontrasztosabb, de kérdés mi a cél. Ha kevés vagy nulla utómunkával is éles-kontrasztos képet akarsz, akkor a heliosnál kb. bármelyik 50-es jobb, ha viszont a karakter a lényeg, imádsz a swirly bukéval meg becsillanásokkal játszani, akkor a ruszki csoda az áráért verhetetlen.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
tvamos #12029 üzenetére
Nincs baj szerintem a helios-al, csak arra kell használni amire jó. Az ellenfényt rosszul viseli, a képsarkakban lágy és örvénylik, ezért mondjuk naplementés tájat ne ezzel akarj fotózni.... viszont pl. szórt fényben portréra zseniális. Mondjuk a becsillanás szvsz nem mindíg zavaró, akár effektként is fel lehet használni, mint az örvény bokeh-t.
Most hogy a heliost emlegetitek, a régi amatőr fotóimat nézegetve ([link]) ([link]) megkívántam a képi világát, elő kell vegyem és leporoljam a kicsikét -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11817 üzenetére
Annak idején a fotós megtanult úgy fotózni hogy a témához belőtte a gépet, az élességi tartományt, a rekeszt hozzá. A manuális obikon preciz volt a skála, vakon megbizhattál benne. Amikor fotózni kellett, akkor már csak minimális módosításokra volt szükség.
Persze a szakmabelieknek ezt rutinosan kellett csinálnia, az amatőrök ritkábban használták a gépüket.
Mondjuk egy AF-fel az amatőrök simán meglövik az életlen képet két emberről úgy hogy közöttük elmér a tájra a gép. Mostanában már képesek ezt kezelni a szoftverek, de az AF korszak óta eltelt 30 év.
Természetesen nagy segítség az AF, de nem váltotta meg a világot, előtte is készültek jó képek és ezután is fognak kézi élességállítással.
Csak nézd meg mennyi manuális obit gyártanak ujonnan és adnak is el, van rá komoly kereslet. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11815 üzenetére
Azért nem egészen egyenértékű igy a hasonlat :-)
És persze van olyan is hogy lóval hamarabb odaérsz mint autóval.
Ha ismered az objektivedet, akkor simán belőheted az élességet ,most kaptam el az ablakból a BKV T2-esét.
2,8 rekeszen az EVF-ben belőttem a tól-igot. Innentől kezdve már csak az expora kellett figyelnem, meg az utánhúzásra a sorozatnál.
Ugyanez AF-fel? Hát nem tudom...
Ha gyakran használod, beáll a kezed arra hogy mennyit mozdíts az élességállítógyűrűn, mondjuk más-más obikkal úgy hogy az egyiken balra, a másikon jobbra kell tekerni a végtelenhez, na úgy nehezebb.
És az élkiemelés is sokat segít, ami filmes gépen nem volt sose :-), igaz volt preciz kis osztott kör amiben a függőlegest kellett egyvonalba hozni az élességhez. -
masterful87
senior tag
válasz
tvamos #11791 üzenetére
Nem bántásból írom, de olvaslak már egy jó ideje, és ha annak a sok-sok mindennek amit összevásároltál - de nem is használsz - a felét, harmadát eladnád, már lehet meg is lenne az A7 ára!
Azért írom, mert én is valahogy így vagyok, több százezer forintot öltem a manuál obiparkomba, közben nem is használom őket, ha racionalizálnám a készletet, rögtön találnék sok-sok mátyást.
Pl. minek 1 vagy esetleg 2 telezoomnál több? Minek 10 féle 50-es? 1-2 még persze belefér, mert az egyik brutál éles, a másik nagyon kezes, a harmadik hihetetlenül kicsi, a másik 2-nek meg a mosása szuper, na de a többi?
-
Zozzant
addikt
-
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11738 üzenetére
Szerintem bármivel lehet maratni, a gomba hamar belehal. 3 probléma van.
- a bevonat sérül vagy nem sérül?
- össze tudod szerelni az objektívet? pormentesen? Minden csavart tudsz oldani és visszatenni?
- Az objektív többi részén is van gomba? És ha igen mikor telepszik vissza az "üvegre"? -
Matska
senior tag
válasz
tvamos #11718 üzenetére
Engem általában hidegen hagy, hogy ki mi miért ad el. A kérdés az állapot, és hogy meg tudunk egyezni az árban, vagy sem.
Nemrég láttam A7-et 90.000 expóval. Az soknak számít egy ilyen gépnél? Én mondjuk a harmadát lőttem egy év alatt, pedig úgy érzem nincs nagyon időm fotózni.
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11718 üzenetére
Mindenhol előfordul hogy valaki rájön mégse jön be a szett, mert visszasirja a korábbi rendszert. Vagy épp anyagi problémái vannak, amikor volt pénz megvette, aztán elmúlt a jólét.
Az egyik glamour fotós komplett A7rII szettet árult ki, benne 1,8/55, 16-35mm meg egy halom tartozék. Egy hónapig játszott vele, Németországból hozta, én egy gyári akkut és töltőt vettem tőle 10-10000 Ft-ért.
Az 1,8/55 és a Heliar is olyan volt hogy megláttam a hirdetést és lecsaptam rájuk. Ilyen obiknál nem lehet molyolni, mert másodpercek alatt elviszik. -
80hun
addikt
válasz
tvamos #11648 üzenetére
Sokra nem mész hogyha valamiben nincs AA filter, nem lesznek jobb képeid tőle
Túlagyalod az egészet
Már rég vehettél volna kint 30-35e egy nexet és ha nem tetszik eladod ugyanennyiért.A nikon 1-el probálkozol de akkora a pikszelsűrűsége hogy a natív lencséken kívűl minden obi katasztrofális rajta
Még a Nikkor G-s üvegek isA sima A7-et is túlagyalod a sensor reflection miatt.
-
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11641 üzenetére
Szerintem olyan mint amit ebay-ről rendelsz.
Az M42/Nikon adapterek többsége lehelet vékony, a szűrő menet fordítókban több az anyag.
Az a jó adapter, amely gyári fém bajonetthez hasonlóan finoman, de fixen zárul és könnyű kioldani.
Szerintem a kínaik elég jókat gyártanak, de egy olyat sem találtam, mint ami pl. a régi Nikkor vagy Vivitar objektíveken van. El kell fogadni hogy ez ilyen.(#11643) catroot Remélem beszámolsz majd a tapasztalataidról.
-
dzz
aktív tag
válasz
tvamos #11547 üzenetére
Csak arra reagáltam, hogy ha marófej szó benne van, akkor nem esztergáról beszélünk a továbbiakban. Értem és tudom mire gondol a 3D eszterga kapcsán (az első szakmám esztergályos), de ez olyan, mint a fúrószár, ami gyakorlatilag ott ahol leginkább használják, nem létezik. Az olajfúró használ szárat. Amit a fúrógépbe fognak az fúró és a köznyelv átalakította valamivé amit kimondani egy szakembernek nyögvenyelős. Ilyen a 3D eszterga is, bár mindenki tudja mi az, nem az a neve... Mindenesetre én is szeretnék egyet amit évente 2-3 alkalommal talán használnék is
-
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #11529 üzenetére
Sajnos a digitális hátfal ezekhez a filmes vázakhoz igazán soha sem jött össze. Voltak próbálkozások, már a legelején.
Ezzel azért körülményes lehetett a fókuszálás, zoomolás, nem egy előkapom és lövök gépInkább ilyet raknék ki dísztárgynak mint valami ikeás/butlers porfogót.
Pár anaglif képet én is készítettem egy kamerával két képből, némelyik még sikerült is. -
hibavissza
veterán
válasz
tvamos #11514 üzenetére
Valóban. Valakinek megfelel az első elektromos zár valakinek meg a focal reducer. Szerencsére nekem egyikkel sem kell mókolnom.
Ja és gimballal valamint interpolált fHD-val sem.
Amúgy még mindig remek gép szerintem az A7 és kicsit vágyom rá. Azért kérdeztem MrChris-t, hátha új megvilágításba tudja tenni nekem, mivel sok hasonló preferenciánk van és szerintem hasonló dolgokra használjuk a gépet. -
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #11506 üzenetére
Ha komolyabban elmélkednénk rajta..., egy A7 most használtban 250e, sőt 225-ért is van egy, de talán ősszel már 200 lesz. Ehhez képest egy újonnan megjelenő bármi ami 35mm 6-700e, sejtésem szerint ha valamelyik nagy kijön egy ilyen milccel az még több lesz és lehet hogy csak évek múlva... marha nagy lesz az árkülönbözet, azon inkább vennék 3-4 nagyon jó manuál üveget.
Az a ződ becsillanás szar, de ritka esetekre vonatkozik. Fujin is agyalok, egy xe1 55pénz, viszont a lens turbó 2 egyre drágább, meg már ha Kínából jön rájön azáfa... bőven 100 felett van, lassan egy A7 ára, aminek a kijelzőjét ki is lehet hajtani -
80hun
addikt
válasz
tvamos #11506 üzenetére
Az A7-el semmi gond.
A sensor reflection elhanyagolható ultranagylátóknál ahoz képest hogy mennyiért veszed.
Ráadásúl nem is ultranagylátózól éjszaka mesterséges fénynélMég várhatsz 5 évet mire lesz a nikonak belébő FX milc gépe , és az is jó keményen lesz árazva .
"Nekem az A7S nem tetszik"
Nem is nézegetni kell. -
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #11495 üzenetére
Van egy, mostanában kezdtem el vele játszani, csak elég nagy és ugye az IS-el csak 1/8s-t tudok megtartani amit a natív stabis optikák is tudnak, így nincs miért irigykedni, hanyatt esni
Gépről megnézve ez a Tokina bár óriásit nagyít, de nem valami éles.
Ha esetleg OM-ben is gondolkodsz akkor van relatíve olcsó és jó minőségű, amiről jókat olvastam és láttam, meg apámnak is van az OM200/f5 MC. Bár nem fényerős bajnok, de nem kell rekeszelni, mert f5-ön is éles és becsillanás mentes. Párszor láttam pár éve itthon 16-20e-ért. Most már sajnálom, hogy nem vettem, mert ennél többért látok. Létezik az f4-es változata, de emlékeim szerint arról már azt írták, hogy egyet rekeszelni érdemes, akkor meg minek. Ezeknek a vivitar és egyéb változatait nem venném meg. -
MrChris
nagyúr
válasz
tvamos #11464 üzenetére
Hű de szép nagy állat
ekv 2160mm? Igazi paparazzi kombó
Ezzel nehéz lesz videózni.
Csak most vettem észre, hogy kép is van hozzá, majd otthon meghesszölöm.
Közben kiderítettem, hogy az OM180/2.8-as obinak van egy mozi filmezésre átalakított változata Cineovision 180mm T2.8 néven. -
-
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11459 üzenetére
Itt olvashatsz róla: http://www.buhla.de/Foto/Konica/Objektive/e35_28.html
//
A "buhla" oldal nagyon részletesen ír a Hexanon objektívekről, de kissé elfogult.
A leírásából azt gondolom, hogy egy átlagos jó objektív a 35/1.8, de nem emelkedik ki a mezőnyből, mint a Flektogon 35/2.4 vagy a Yashica, Rollei Distagonok.
Hamár hexanon, akkor inkább a 40/1.8 Fényerős, van aki isteníti és van aki szerint nem is annyira jó.
-
Ha még nincs 35-ösöd 10-12 ezret biztos megér egy szép darab. A Konica AR objektívek alulárazottak, mert csak milcekre adaptálhatóak. Canon/Nikonon nincs végtelen. Én is csak akkor "hallottam" felőlük, mikor el kezdtem nex-hez gyűjteni a jobb manuális objektíveket. -
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11453 üzenetére
Az apo elvileg jobban korrigált. Kevesebb szini hiba, jobb kontraszt, jobb leképezés.
Az első szám a belépő pupilla mérete (front lencse átmérő). A fényerő ettől függ és a fókusztávolságtól, mely a második szám lenne. Pl 66/400 APO-ED objektív f/6-os 400-as tele.
A 120/600 akromatikus objektív meg f/5-ös 600-as.
Szinte biztos hogy a 66/400 APO-ED képalkotása jobb, viszont a másik fényerősebb és nagyobb a gyutávja.
Ezekben a távcsövekben nincs rekesz, általában nincs is rá szükség, bár az akromátok képalkotása szemmel láthatóan javulhat 1 rekeszértéknyi szűkítéstől (sőt egy féltől is). A frontlencse letakarásával vagy egy hátsó rekeszadapterrel megoldható a dolog.
A legtöbb olcsó csillagászati távcső objektív sapkáján van egy kupakos-nyílás, amely így rekeszként is működhet.
-
Ha földi fotózáshoz kéne távcső, akkor érdemes utána járni melyik alkalmas rá, melyikkel vannak jó tapasztalatok. Az F/8-nál szűkebb és 1000mm-nél nagyobb távcsövek nem praktikusak, illetve a belépőszintű akromátok között van sok amely égi megfigyelésre alkalmas a maga szintjén, de földi fotózásra gyenge.
.
Az említett 70/500 és 120/600 akromátoktól az RMC Tokina 400-as és a Samyang 500/8 képminősége várható el (a 120/600-as jobb), az APO-ED-k, pedig messze meghaladják a régebbi fotós tele-objektívek képalkotási minőségét. De közel egy szinten vannak a modern telezoomokkal. Pl. Sigma 150-600. -
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11448 üzenetére
Bocs nem tudtam a szorzót. És lehet feleslegesen ecseteltem az objektívek tulajdonságát, hiszen látod te is.
Szerintem stabi nélkül eqv 500mm felett nagyon nehéz az élet. (ez neked 200mm környéke)
Egyszerűbb és hatásosabb közelebb menni a témához.
A telekonverterek általában jó minőségűek, de csökkentik a feloldóképességet és növelik a CA-t. De mondjuk egy 200/4 jó minőségű objektívvel kombinálva lehet benne ráció. -
faki_
senior tag
-
szazbolha
addikt
válasz
tvamos #11446 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni, de nagy telék terén nem olyan jó a helyzet mint 50-200mm között, ahol kevés pénzért kiváló objektíveket lehet vásárolni. Átlagos vagy gyenge a képminőség a 100 eFt alatti nagytelés kategóriában.
Értsd: átlagos (vagy alatti) kontraszt, brillancia + sok CA. Hiába megfelelő a feloldóképesség az élességérzet nem lesz az igazi. Ráadásul óriási probléma a gép bemozdulásából származó életlenség. Egy jó állvány többe kerül mint az objektív.
Ha jól értem neked 2x a szorzód. Talán 300mm is elég lehetne.
A 400-asok közül nézd meg a Sigma APO-kat is. Drágább de egy kategóriával felette áll azoknak amiket írtál. Tokinából is inkább AT-X-et keresnék, mert az RMC régebbi és gyengébb is
//
A kalimar 500/8 az tulajdonképpen a Samyang egyik "átnevezett" verziója. Ebből volt már gépemen több darab is. A régebbiek elég gagyik, a Vivitar és Samyang (főleg a samyang) jobb, Újonan boltban is kapható. Én azt venném a felsoroltak közül. A közelpontja elég nagy (10m), de lehet közgyűrűzni.
A Vivitarból készül fehér tubusos új bevonattal.... nem próbáltam, de a bevonat sem csodaszer.
Illetve van egy ritka 5 lencsés verziója is a samyangnak IF ED jelzéssel, ami talán túl jóra sikerült és csak rövid ideig gyártották. Ennek is fehér a tubusa. Ha találnál ilyet, én is vennék belőle.
Újabban kihozták az Samyang 500/6.3-at, de erről még csak teszteket láttam. Mintha picit jobb lenne az f8-asnál, de ez is csak 4 lencsés.
Csodák nincsenek 30.000 Ft környékén. Állvány vagy valami fix támaszték nélkül meg szinte felesleges beruházás, kivéve azoknak akiknek szenzor stabi van a gépében -
Muerte68
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 380 / 4200 expoval )
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -Dobozos, újszerű-
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest