- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
- Apple asztali gépek
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lizdav
csendes tag
válasz Máté94 #33896 üzenetére
Van egy pár shutdownStall, aminek dátumai megfelelnek az előfordulásukkal... Terminalban megnéztem az elmúlt 48 órában történt leállások kódjait, mindegyik '5' ami tudtommal azt jelöli, hogy minden rendben volt.
Igyekszem még jobban utánajárni a dolognak a magam útján, de a probléma feltárásához tudnom kéne konkrétan mit keressek. Táp problémát írtak néhány helyen ilyesmire, bár az újraindulások sokszor első bejelentkezést követően is előjönnek, illetve volt mostanában 3D benchmark is futtatva, attól meg tutira kipusztult volna ha a táp a gond.
-
kushwavez
senior tag
válasz kushwavez #33894 üzenetére
végül rávettem magam és beletettem az original powermac táp házába az én tápom, előtte ellenőriztem hogy maradt-e a kondenzátorokban áram, majd bekötöttem. Minden faszán működik, az eredeti 2 venti is, viszont azokat lehet idővel le fogom cserélni mivel szerintem kicsit zajosak. Sajnos a plexilapot el kellett hagynom az oldaláról (pedig szerettem volna meghagyni) mert a vidikari túl nagy és miatta nem fér oda. Már csak az előlapi panel és +1 hdd tartó maradt.
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
lizdav
csendes tag
Hali!
Nem tudja esetleg valaki mi okozhat véletlenszerű újraindulásokat, illetve indítás utáni szaggatást, fagyást?
Dualboot-os szettem van, Win10-el + Mojave. Nemrégiben a Windowsos meghajtót újrahúztam egy frissebb build miatt, az a gyanúm hogy azóta viselkedik furán... Hallottam rémhíreket, hogy a Win és MacOS nem feltétlen fér meg egymás mellett, de gondoltam külön meghajtóra telepítve, másikat kihúzva nem lehet baj. Leginkább Windows használat után újraindulva produkálja a jelenséget ahogy észrevettem. De teljesen random, igazából ezt a bejegyzést is a hakliról írom, jelenleg semmi baja. Fél órája viszont újraindult normál használat mellett.
Szívesen utánajárnék a problémának én magam, csak sajnos fingom sincs hol kezdjek kutakodni(már a rendszeren belül).
Előre is köszönök bármi hasznos infót!
-
kushwavez
senior tag
válasz Smiley #33877 üzenetére
Ez aztán nagyon clean. Kiváncsi vagyok hogyan csatlakoztatta az előlapi panelt. Nekem is van egy amit elkezdtem de idő hiányában még nem fejeztem be, igazából ez az egy amit még nem derítettem ki. Vannak jumper kábeleim (anya-apa), csak a helyüket kéne megtalálnom.
Meg az original táp helyére én a sajátom szétszedném és beletenném az powermac táp házikójába, de nem igazán merek nagyon hozzányúlni, lehet rosszul tudom de tud elég veszélyes is lenni.😅Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
rsanya87
tag
Hali!
Egy ilyen iMac-re fel lehet operálni (kevés sz.pással) újabb rendszert?Sanya
-
r3dsnake
nagyúr
válasz Máté94 #33880 üzenetére
Kiderült mi a gond. Ha rá van kötve egy DVI monitor is, instant felugrik a memória órajel 2000mhz-re.
Ez a kisebbik gond, majd megoldom valahogy másképp. Viszont a pixelek kirenderelése nekem kicsit fura a kártyával. Ha textet olvasok rajta, és arrébbhúzom az ablakot, fura, változó színű körvonal jelenik meg a betűk körül. Mindig másképp. Ha kikapcsolom a font símítást nem látszik annyira, de így is előfordul. Erre esetleg van valami ötletetek? Korábban nvidia kártya volt a gépben. Lehet érdemes lenne újratelepítenem teljesen, csak már az AMD kártyával? A whatevergreen és a lilu fenn van már. Windows alatt minden jól néz ki. High Sierra van fenn, SMBIOS Mac Pro 5.1. Valami ötlet?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Divinity
őstag
Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, csak ahogy látom rég volt frissítve az összefoglaló, de az alapján telepíthető? Céges gépnek egy Mac mini-m van és a saját, jelenleg Ubuntus, laposom is meghekáznám
Konkrétan egy Dell Latitude 7480 (i7 7600U, 16gb ddr4, Samu nvme ssd) lenne az alany, tudom tudok pc a téma de direktben laposokra való témát nem találtam.
Ha esetleg lenne bármilyen egyéb irány esetleg érdekesség amire figyelnem kéne akkor megköszönném ha megosztanátok velem[ Szerkesztve ]
return Mono.fromCompletionStage(client::resolve).map { it.sign }
-
fiATHaLON
őstag
válasz Máté94 #33884 üzenetére
Nagyon köszönöm, a benchmarkos tippet kipróbálom, a másikban
félreérthető voltam. Egy bővítőkártyát szeretnék betenni, mert elfogyott
az alaplai 5 lehetőség (egyet lefoglal egy 970PRO)...Köszönöm a remek tippet, ez az Amorphous pont az amit kerestem,
egy CrystalDiskMark MacOS-re![ Szerkesztve ]
-
fiATHaLON
őstag
Megtoldanám még egy kérdéssel.
Próbálok leszedni egy Blackmagic Disk Speed Test nevű appot a store-ból,
de csak forog körbe a mutató, ha rányomok a "felhőből lefelé nyílra".
Ugyanez volt az első alkalommal is, amikor még a get-install gombokra tudtam
ott nyomkodni. Mást fel tudtam telepíteni innen, ez valahogy nem megy.
Mojave alatt nézem.
Egyébként jó lenne bármi más program is, ami kifejezetten az ssd-k sebességét
teszteli.
Köszönöm -
fiATHaLON
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, hogy milyen pcie nvme kártya működik hibátlanul,
egyből, Mojave alatt?
Előre is köszönöm! -
tlac
Topikgazda
linux (Debian 9) alatt egyszerűen nem bírtam feltelepíteni vmware alá a Catalina-t
legalább 20-szor megpróbáltam, de mindig elakadt ott, ahol a régiót kellett volna beállítani
semmi hiba nem volt verbose módban, de egyébként meg az apple logó ott maradt a kijelzőn és ha billentyűzetet nyomkodtam, akkor hallatszódott a szokásos macos pittyegés, de ezen kívül semmiugyanazzal az iso-val, vmware verzióval, meg unlocker-rel, win 10 alatt simán végig ment
aztán áthoztam linux alá is a telepített image-et, az ott is működik
fura[ Szerkesztve ]
-
r3dsnake
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy RX580-at a hackintosh buildembe, működik is teljesen jól. Viszont furcsa módon a memória órajele folyamatosan 2.000mhz, terhelés nélkül. Így az idle fogyasztás is 90-100W, ami nem túl ideális. Van valami ötlet, mi lehet a gond? A whatevergreen-t és a Lilu-t felraktam már, nem segített.
Köszi!
-
Smiley
addikt
En majdnem vettem egyet a mult heten, de sajnos meg volt nyomva az egyik fule. Nekem ha egyszer lesz, akkor a kivezetesek is meg lesznek csinalva normalisan
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
bbmt
senior tag
Ez most nem biztos, hogy idevaló, de ha már van egy jól működő hackintosh-om, akkor bele tudom pakolni a régi power Mac g5-ös házba? Vagy nagyon speckó a belseje?
A kanál a gyengék villája
-
Smiley
addikt
válasz tradeelek11 #33872 üzenetére
Meg generald ujra a kernel cache-t, ha torolsz vagy hozzaadsz valamit.
-
kushwavez
senior tag
válasz tradeelek11 #33872 üzenetére
AirPortBrcmFixup és BrcmBluetoothInjector az ha jól tudom kell hozza Catalinan
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
tradeelek11
aktív tag
Jelen pillanatban BCM94352Z DW1560 wifi-bt kártya van a lapomon,
viszont ma megjött az adapterem a BCM94360CS2 (APPLE) kártyához ezt szeretném cserélni.A kérdésem itt ha jól olvasom nem kell semmi okosság ugye, réginek a 4 kext-jét törlöm, a kártyákat cserélem és ennyi?
-
kerobi
senior tag
válasz tradeelek11 #33868 üzenetére
Hú köszönöm, nagyon jókat irtál! A ház nekem kicsit nagy. Kézipoggyászban szeretném hurcolászni és fontos a méret és a súly. Vizhűtés
tlac: Igen teljesen igaz, én is hackit szeretnék a gépre, majd később biztos lesz kérdeésem.
[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
válasz kerobi #33866 üzenetére
van egy itx-es topik, ott biztosan tudnak segíteni a házkérdésben
inkább ott beszéljétek meg, ez nem ide tartozik -
tradeelek11
aktív tag
válasz tradeelek11 #33868 üzenetére
Ami kimaradt, még így is belefér egy 270 mm hosszú VGA.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz kerobi #33866 üzenetére
Igaz nekem “csak” 8700K-ám van réz kupakkal és Gb z370n- wifim
de ez most méret szempontjából mellékes, tehát ITX.
Én ezt választottam feketében:Azt nem tudom hogy milyen vízhűtést szeretnél, valamikor én is azt favorizáltam de
ezt a házat direkt azért vettem mert ebbe bele fér a 2 leg brutálisabb léghűtő
a Noctua NH-D15 SE-AM4, illetve Be quiet! DARK ROCK PRO 4 (nekem ez van mert fekete)
Illetve a későbbiekben bele tudsz tenni egy kis kompromisszummal VGAt is.
Ennek a 2 léghűtőnek a zaj szintje sokkal kisebb mint a gyári vízhűtők bármelyike!
Igaz “Mac” alatt nincs agyon hajtva de szinte “kussban” itt az aktuális érték.Egy link, hogy mit hoznak ki mások belőle: https://pcpartpicker.com/b/xrRJ7P
És egy kicsit szubjektív, de engem emlékeztet a Macek kinézetére.
A tápod is simán befér. -
kerobi
senior tag
Sziasztok. Vettem egy i9-9900k-t, gigabyte z390es mini itx alaplapot. 170x170. Tudnstok olyan házat ajanlani, ami kicsi, mobilis? Vizhutessel lenne megoldva a procihutes. Mivel elég nagy kiadas volt ezért nem engedhetek meg magamnak dedikált vga t. Később lesz ext vga szoval olyan haz kellene amiben nincs vga hely, csak alaplap, proci vizhutes.
-
rsanya87
tag
Köszi mindenkinek :)
Kicsit visszajött a lelkesedés
Igazából "szeretek szopni" az ilyeneken, főleg ha látom a fényt, amit jelen esetben nem lát/ok/tam. Ez főleg annak tudható be, hogy egy ipaden kívül semmi mac nincs itthon, és a guide-ok 99%-a macos alól készült.
Nekiesek újra lassan[ Szerkesztve ]
-
Máté94
addikt
Aki esetleg bizonytalan, annak szívesen ajánlom felkeresni az r/Hackintosh Discord szervert, főleg a kései órákban, ha segítségre van szüksége. Angol nyelv kötelező természetesen.
-
kushwavez
senior tag
valamilyen esetekben iszonyat könnyű a telepítés, valamikor nem. Viszont ami biztos, az az, hogy a Unibeast meg a Multibeast az elavult, és sokszor nem is működik (legalábbis én pár konfigon kipróbáltam kiváncsiságból, de vagy be sem bootolt, vagy nem volt grafika, hang stb.). Ezek után nincs is igazán "one-click" installer. Emlékszem még a Lion és Mountain Lion időszakban volt egy app ami rendesen megpróbálta belőni a konfigot a saját gépedhez, na az volt az igazi 1click telepítő. Konkrétan egy gombot kellett csak megnyomni majd bebootolni. myHack volt a neve és iszonyat jól működött. persze ugye a legnagyobb hátránya, hogy fingod sincs mit csinál.
-
tlac
Topikgazda
válasz rsanya87 #33859 üzenetére
Na akkor most az a megoldás, hogy vegyek 500ért egy macet hogy megismerjem? Vagy nem értem ezt a minden szar dolgot..
igazából igen, amit mi itt csinálunk az elég szürke zóna egyébként és akár azt a rossz következtetést is levonhatod, hogy szívás a macos, mert rengeteget kell hackelni hozzá
valójában meg egy igazi apple gépen meg nem, hanem csak működik és készha nem megy a hackeles, vehetsz használtan 100-150k körül egy mac mini-t is
megismerni a rendszert az is jó, ha meg nem tetszik, eladod kb. annyiért, amennyiért vettedha ragaszkodsz a hackintosh világhoz, akkor sajnos nem igazán lehet megúszni a szívásokat
a doksik, tutorial-ok meg nem lesznek 100%-osak valószínűleg egyik sem, aminek több oka is van:
pl. amit már említettem, hogy szürke zónában járkálunk, vagy, hogy ezekkel szinte mindenki a szabadidejében játszik, meg fejleszti az eszközöket, pénz nem igazán van belőle
aztán az is ott van, hogy nem egyformák a konfigurációk, egy dologra több megoldás is lehet, aztán kinek mi jön be[ Szerkesztve ]
-
kushwavez
senior tag
válasz rsanya87 #33859 üzenetére
az indítóparancsok a bootarg-hoz mennek, ez config.plist-ben:
PlistEditorral nézve:
TextEditorral nézve (pl Win alatt notepad++, mac alatt TextMate):
vagy lehet a Clover bootmenüből is: ha a numpad-on megnyomod a 0-t, vagy alul kiválasztod a "Boot options"-t (teljesen nem emlékszem rá), előjön egy rész ahol a boot argumentumok vannak, oda is be lehet írni őket manuálisan.Én megértem, hogy nehéz, én még régen a chameleon bootloader-nél voltam úgy, hogy semmit nem értettem belőle kb. Clover után kezdtem jobban megérteni és jobban utánanézni a dolgoknak. Sajnos legtöbbször türelemjáték ez a dolog, nagyon sokat kell próbálgatni\változtatgatni, hogy működjön. Ha valamit nem értesz miért van a config.plist-ben érdemes wikiket olvasgatni a Clover működéséről pl.https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/wiki/Configuration/#configplist-structure
Érdemes kezdés előtt csinálni egy keresést az adott gép típusra, processzorra, vidikarira hogy esetleg volt-e már valaki akinek sikerált a dolog (lehetőleg minél újabb). Ha van egy kész EFI ami az illetőnek működött, szerintem egyáltalán nem gáz ha azt használod.Tanulmányozni így is lehet (pl ha nem tudom mi a fityfenét csinál a Lilu vagy a Whatevergreen akkor utánanézek, hogy mi az és mit csinál, vagy a config.plist-ben van egy Kexttopatch vagy egy DSDT Patch amiről nem tudok, szintén utánanézek).
Nagyjából amik eszembejutnak leírom neked ide:DSDT Fixes/patches: Az adott laphoz/chipsethez nélkülözhetetlen "rename" patchek amik nélkül néhány funkció nem működne pl.: HDAS to HDEF (hangeszköz patch) -> itt a DSDT-ben megkeresi a HDAS-t és átnevezi HDEF-re, ezáltal észleli a macOS a hangeszközünket. a HDAS az alap PC-s neve a hangeszköznek, ezzel nem tud mit kezdeni a macOS, mert nem tudja mi az, ezért szükség van az átnevezésre. Az átnevezés HEX-ben történik (vagy ha notepad++-t nézzük akkor base64).
DSDT, SSDT: Ezek a gép működéséhez nélkülözhetetlen "táblák" amik ACPI (Advanced Configuration Power Interface) "nyelven" vannak íródva. Annyira nem megyek bele, a fizikai hardwerekhez szükséges utasításokat, identitásukat, stb. tartalmazza.
KernelToPatches: kernel szintű patcheket tartalmaz, ezzel nem nagyon kell foglalkozni, ide ált. nem megy semmi.
KextToPatches: Kext(driver) szintű patcheket tartalmaz, pl ha hozzá kell adnunk egy hangkodeket ami alapból nem szupportált, itt hozzá tudjuk adni, módosítani tudjuk. Leggyakoribbak az USB port limit patchek, Framebuffer patchek.
A kexteket telepíteni személy szerint én csak a Clover/kexts/Other-be szoktam, de valakik azt állítják ez hülyeség és a /Library/Extensions-ba (L/E/) kell. Szerintem egyáltalán nincs jelentősége, te döntöd el, hova telepíted. Ha a L/E-be telepíted, utána kell egy kext cache (kext gyorsítótárazás) rebuild. Ez a
sudo kextcache -i /
majd egy restart után jó vagy.SMBIOS: Fontos a jó power management-hez, és az iMessage működéséhez is. Ajánlott Clover Configurator-ral kikeresni a leginkább procihoz illő modellt (megnyitod a config.plist-et CC-vel, majd SMBIOS fül és két kis nyíl asszem. (Pl Skylake generációhoz Skylake, Ivy Bridge-hez szintén Ivy, stb)
SIP (System Integrity Protection): Egy biztonsági beállítás ami a nem engedélyezett hozzáférést és a nem aláírt kext-eket tiltja. Hacklinál ez általában mindig ki van kapcsolva. (0x67)
ig-platform-id: pl nekem 0x191b0000 -> az integrált grafikádnak az azonosítója, procifüggő, CC-ben ez is megtalálható a "Graphics" fülön az ig-platform-id-t kinyitva.
Most így hirtelen ezek jutottak eszembe. talán segítségedre lesz valamennyire a megértéshez.
-
rsanya87
tag
válasz Máté94 #33857 üzenetére
Valahonnan el kéne indulni.
99%ban az volt, hogy ez sem jó az sem jó amaz sem jó. A guide-ok 99%ban leirják hogyan telepitsd fel, de egyikben sincs elmagyarázva, hogy az inditó parancsokat hogyan add be. Pl nekem ugye kéne a radpg=15, hogy menjen a hd7750, de mivel 2hét keresés sem hozta meg a választ, hogy ezt hova a repedt fenébe kéne beírni boot közbe, és az esetleges többi inditóparancsot, így feladtam. Kerestem egy olyan gépet, ami olyan hardverekből áll amiből az apple is összerakta a sajátját (nativ támogatott hardverek, vagy azok voltak), de arra is azt mondjátok felejtős. Na akkor most az a megoldás, hogy vegyek 500ért egy macet hogy megismerjem? Vagy nem értem ezt a minden szar dolgot.. Valahogy más is felrakta, és gondolom nem a lentiek kihagyásával csak simán legyártott egy usb telepitőt vpc-n mac alól és érintetlenül feltelepítette egy nem mac gépre... -
tlac
Topikgazda
a friss 15.5-ös vmware workstation player-hez ez a 3.0.3-as forkolt unlocker működik
itt meg egy script, ami a hivatalosan letöltött catalina-ból iso-t csinál macos alatt
[link][ Szerkesztve ]
-
Perbal1
tag
Köszönöm a segítséget!
Ha elkezdem biztos lesznek még kérdések!
Windows 10 rendszeren tudok készíteni olyan jó USB telepítőt, mint Mac Os alatt? -
ThuG4LifE
senior tag
Most úgy csináltam a telepítőmet, sokkal átláthatóbb. Clovernél akár véletlen is kipipálsz valamit, aztán már azt sem tudod, hogy mit kell kitörölj (nyilván user error) ... Amivel én szívtam pl: osxaptiofix, össze-vissza működött a boot (pendrive megy az egyikkel-telepítő után ugyanaz már nem jó, aztán vica versa ... és ugye van belőlük 3 verzió), majd kipróbáltam az OpenCore által használt fwruntimeot és semmi gondom. Ahogy nézem egyre nagyobb a támogatottsága is.
A másik unibeast/multibeast verzió ... Tonymacnél most kaptak kb észbe, hogy fejlesszék a saját dolgaikat, mert le vannak maradva.Maga a leírás is sokkal tisztább szerintem, bár nem tudom, nyilván az uni-multibeast egy kezdő hackintosh usernek egyszerűbb.
''I'm seein nuttin' but my dreams comin' true while I'm starin' at the world through my rearview ...'' RIP 2Pac
-
kushwavez
senior tag
válasz Smiley #33843 üzenetére
mivel nekem az RTC-vel volt gondom ezért teljesen mindegy volt hogy integrált vagy sem, mindenhol rossz volt. HDMI, USB headset, Bluetooth, USB kártya (mikrofon is). Szaggatott, és semmit az égenadta világon nem lehetett vele kezdeni. Teljesen mindegy volt, hogy melyik BIOS-t használtam mindegyiken ugyan az volt a probléma.
Az install mindegyiken könnyű volt, magam szoktam csinálni a DSDT, SSDT fixeket, meg a config.plist-et is, így általában sosem akadtam el sehol.
Az ASUS-t is miután megkaptam elindítottam, egyből BIOS, CSM:ki, majd ment is a telepítés. Egy teljesen egyszerű config.plist-el működik, meg egy pár DSDT patch-el.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz kushwavez #33841 üzenetére
Én nem rég váltottam, Asus z170m Plus és i5-6500-ról Gigabyte z390m és i5-9600k-ra.
Az eddigi legkönnyebb installom volt, igaz, azért részletesen utána jártam mindennek (open core a jövő, bár a clover configurator azért még hasznos).Ha már lapot kell választani és viszonylag kezdő vagy, akkor igazából mindegy, hogy Asus vagy Gigabyte, a z370-es széria ajánlottabb (nvram miatt, bár a 390-esen is működik az emulált - végre van működő imessage meg facetime - ezelőtt sose sikerült működésre bírni nekem ).
A hangot meg rég megoldottam egy aktív stúdió monitor párral (Alesis M1Active 520 USB), bedugom és megy. Régen elég szívás volt jól (hangos és recsegés mentes) működő audio kextet találni. Bár most megy minden alaplapi portom, de csak teszteltem.Egy szó, mint száz:
Ha Hackintosh kell akkor pénztárca - google - vásárlás - (egy kis szívás mire telepíti az ember a macOS-t) - öröm és bódottág.''I'm seein nuttin' but my dreams comin' true while I'm starin' at the world through my rearview ...'' RIP 2Pac
-
Perbal1
tag
Melyik Z390-es Asus lap ajánlott?
-
Smiley
addikt
válasz Máté94 #33840 üzenetére
De ezek szerintem mind bios (UEFI) problemak, marmint ez a szar programozas eredmenye. En is beszoptam az asrock lapnal a cpu wake timing-al, de az konnyen orvosolhato volt, pedig ugyanaz a chipset mint a Main gepemen, ahol ilyen hiba nem jelentkezett.
(#33841) viktor001: Az integralt hang szerintem mindig is katasztrofa volt. Szarul is szol, meg csak a baj van vele... arrol nem is beszelve, hogy olyan zajos az osszes mint a huzat. Eleg jo usb-s hangkartyakat lehet kapni mar, ezeknek a 99% megy OOB, es platform valtaskor se kell ezzel szamolni. Ugyanez van az ethernet-el. Latom mit szopnak a realtek fele szarokkal, pedig 3e lehet venni Intel CT kartyat, az szinten megy OOB es ott nincs kompromisszum. Nekem most makom van mert Intel CT van a P8P67WS-en integralva, de anno vettem vagy 6 darab ilyen kartyat, a tobbi hackliba meg tartaleknak, de az evek alatt meg egyszer sem kellett cserelnem.
-
kushwavez
senior tag
válasz Máté94 #33840 üzenetére
Bár nem új lapokon, de két Gigabyte Z lapomnál is gondom volt az RTC-vel. Mindkettőnél a hangot cseszte el és semmit nem lehetett tenni vele... Azóta én is kerülöm a Gigabyte-t és átálltam ASUS-ra.
[ Szerkesztve ]
-
-
Smiley
addikt
válasz Máté94 #33838 üzenetére
Hat pedig az lenyegeben semmit nem csinal mar, kiszolgalja a pcie-t lognak rajta az usb-k, az mivel univerzalis az menni fog, aztan ott vannak meg a sata portok, mivel az ahci protokol adott ezert az is menni fog, aztan dmi-n keresztul ra van madzagozva valami ethernet, valami hang plusz az extrak. Most azt, hogy az adott gyarto milyen hangcodec-et es ethernet esetleg wifi vezerlot valaszt, annak semmi koze a chipset-hez.
-
Máté94
addikt
-
Perbal1
tag
Gondolkozom régiben is: 270-es (7. gen.), van procim.
Vagy 390-es! -
Perbal1
tag
Sziasztok!
Gigabyte, vagy Asus alaplap a jobb választás hackintosh- hoz?
-
rsanya87
tag
válasz kazsmerlaca #33831 üzenetére
Rendben. Mondjuk azért akartam valami frissebbet, mert valahol olvastam, hogy pl az iTunes sem támogatott már high sierra alatt. Én meg megijedtem h nem tudjuk használni Akkor itt is azt jelenti, hogy működik tovább csak frissitéseket nem kap?
-
rsanya87
tag
válasz kazsmerlaca #33827 üzenetére
Nekem jó a mojave is, vagy a high sierra, lényeg h működjenek vele a lentebb írt dolgok.
-
törölt tag
Laptopra szeretném feldobni próbából valamelyik macOS verziót.
Főbb vonalakban:
cpu: Intel i7 9750H
ram: 16GB DDR4
ssd: 500GB m.2 Nvme, 275GB m.2 sata
vga: intel uhd 630 + nvidia rtx 2060
lan: Killer E2600
wifi: Intel AC9560
bt: Intel
sound: Realtek ALC1220Azzal tisztában vagyok hogy az Intel wifi és bt felejtős, illetve az nvidia vga nem fog menni benne. A többi működhet? Wifi-t majd veszek bele, ha a többi jól működik.
Illetve cpu miatt mehet a high sierra vagy csak catalina jó?
Van real mac-em, telepítőt tudok csinálni.
-
rsanya87
tag
A sok szopást elkerülve, nézegetek azért Mac gépeket. Találtam is egy érdekes páldányt.
[Mac mini server 2010]
Keresve ezt írják róla: "Pre-Installed MacOS:X Server 10.6.4, Maximum MacOS:X 10.13.x* "
Kérdés az lenne, hogy ezekre kevés mókolással fel lehet tenni a catalinát, vagy csak hackintoshként fog üzemelni a dolog?
Írja a srác h a Catalina is fut rajta, de kérdés mennyire kell/kellett mókolni, mennyire maradt"érintetlen a rendszer".Amire kell, mint lejjebb is irtam már, Siri, iTunes, iCloud, Youtube akadásmentesen, netflix, HBO go.
[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
-
-
rsanya87
tag
válasz Smiley #33822 üzenetére
Vpc-n semmilyet, egyik guide-ban sem írják hogy kellene, de szerintem megvan a hiba oka, a linkelt oldalon meg is találtam:
Requirements
Intel PC with four or more CPU cores running Windows 7 X64 or later OS (2 or more cores needed for OS X)
Nekem nem intelem van hanem ryzen..
Ha erre vagy kiváncsi, ezzel probáltam:
VBoxManage.exe modifyvm "Mac" --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata "Mac" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3"[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
-
Gasmonkey
csendes tag
Üdv!
Kipróbálnám a rendszert. Sajnos a közelemben nem akad Apple gép így marad a Hackintosh. Van egy Dell Latitude E5450 laptopom. Feltelepíthető a gépemre? Mire kell figyelnem? Esetleg tudtok egy jó fórumot hasonló gépekhez?
Köszönöm szépen mindenkinek aki tud segíteni!
-
rsanya87
tag
Igazán asztali környezetben windows-t és linuxot használok. A régebbi laptopokon linuxot, és szeretném megismerni a mac rendszert is, és az otthoni "modern építészeti" stílusba (most van teljes felújítása a házunknak) beférne pár diy "imac" szerű dolog, főleg a konyhába, előszobába stb, amihez jól jönne a siri (igaz a google asszisztenst nem ismerem, siri-t meg az asszony keni már). Zene, youtube, időjárás stb...
-
kushwavez
senior tag
Oh egyébként találtam egy script-et amivel Windows-on is le lehet tölteni a macOS-t közvetlen az Apple-től.
Én még nem próbáltam, de szerintem nem lehet vele problem
https://github.com/corpnewt/gibMacOSLenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
tlac
Topikgazda
válasz rsanya87 #33814 üzenetére
valamikor ki akarom próbálni hogy lehet macos nélkül virtuális gépbe telepíteni (elvileg meg lehet csinálni már, minden adott hozzá) és akkor majd kiegészítem vele az összefoglalót
ha csak a win-től akarsz szabadulni, inkább a linux-okkal ismerkedj, általában sokkal egyszerűbb telepíteni azokat
-
rsanya87
tag
Egyenlőre szerintem jegelem a dolgot, kezd kiakasztani :D
A guide-ok 99.9%-a meglévő macos alól csinál telepítőket, de nekem nincs macem itthon, ezért is akarok egyet, hogy megismerjem az os-t. Az amd-s projekt egy kicsit jegelve, kb ez volt az egyetlen, ami normálisan elmagyarázza a dolgokat, de jo pár részlet ugye nincs benne. Olyan guide-ot vagy videót egyet sem találtam, ami részletesen elmagyarázza pl a cloverben történő mókolást még a bootolás előtt a szöveges felületen.
A virtualbox a másik... Nemtudom hogy a yt-on fellelhető vboxba telepítés guide intel gépen történik, de nekem a ryzen konfigon egyik sem működik. Lépésről lépésre követem a guide-ot, még korábbi vbox-ot is leszedtem, hogy a verzió is stimmeljen, de egyik módon sem indul el a virtualbox a mac-el. Vagy efi shell indul el, vagy a ramdisk elkészülte után áll le, vagy egyszerűen fekete képernyő, és hibaüzenettel kikapcsolja a vbox. Installer egyszer indult el, de valami uefi dvd hibával kifagy, majd a vbox leállitja. Kezdek beleőszülni.
Az amd-s gépnek nekiesek még egyszer, de... Nem gondoltam h ez ennyire káosz lesz -
bbmt
senior tag
Ha SMBIOS-t váltok kell újra Patch-elni a DSDT-t?
Vagy miért nem akarja átváltani Pro1.1-ről iMac 19.1-re a Clover configurátor?
Jó helyre mentem el és újraindítom, de ugyan az marad.A kanál a gyengék villája
-
rsanya87
tag
válasz rsanya87 #33809 üzenetére
Lecsúsztam a szerkesztésről....
Van egy régi laptop, amiből egy diy imac-et csinálnék. T5200 vagy t7200 cpu, intel gma950, 4gb ram, ssd, ilyen hardverrel szerelt imac és mac mini is volt piacon, talán a bt wifi lenne mókolós, azt nem tudom pontosan milyen benne. Ezek a macek "hivatalosan" 10.7.5 (lion) - ig támogatottak, és gondoltam megpróbálom arra felaplikálni a macos-t, és ha sikerül, akkor jó lenne az asszonynak a konyhába, a főzés közbeni youtubeozáshoz
Mellesleg fogyna a lom a műhelyből :DÉs emiatt érdekes a kérdésem, mert lassan összeáll a mojave hackintosh.
[ Szerkesztve ]
-
rsanya87
tag
Egy gyors kérdés:
Egy új (mojave - catalina) rendszer alól bármilyen telepítőt el lehet készíteni? Gondolok itt arra pl, hogy mojave alól a storeból le tudom tölteni a sierrát, esetleg a lion telepítőt, vagy csak a catalinát és a mojave-t?
-
kushwavez
senior tag
Én úgy szoktam, hogy csinálok Win-en is benchmarkokat (Geek, Unigine Valley, Cinebench), és összehasonlítom a kettőt kb-re. Nem tudom milyen procid van meg GPU-d, de ránézésre valós.
nálam i7-6700k (oc nélkül), RX 5700:Mac:
CPU:
Single: 1074
Multi: 3898
GPU (RX 5700):
OpenCL: 41195
Metal: 43574
Windows:
CPU:
Single: 1228
Multi: 4189
GPU (RX 5700):
OpenCL: 58905
Vulkan: 44199Nyílván a 2 OS más, ezért más eredmények is jönnek ki, de ha nagyon nagy az eltérés akkor sanszos, hogy valami nem jó.
Jól van belőve mind2 rendszer, ezek az adatok valósnak tűnnek, sőt a GPU Valley Benchmark-ban és Heaven-ben +15 FPS-t produkált Mac alatt.[ Szerkesztve ]
-
bbmt
senior tag
Szakértené valaki a Geekbench 5 eredményem? Kértem DSDT patcht egy fórumon, hogy teljesen az alaplapomhoz legyen igazítva, javultak az eredmények.
Sinlge core:1201
Multi core: 6613
OpenGL: 43932Lehet rosszul emlékszem, de mintha láttam volna ugyan ilyen konfig-al sokkal jobb eredményeket.
[ Szerkesztve ]
A kanál a gyengék villája
-
Plasticbomb
addikt
válasz Plasticbomb #33782 üzenetére
Ennyi, behalok. Az egesz problemam es masfel napos szopasom vegul oda vezetett, hogy a DVMT (IGP pre allocated memory) nem volt eleg a framebuffernek. Alap beallitason nem mukodott, mikor feltekertem maxra (2016 MB), akkor meg attol akadt ki. de 512 MBal gyonyoruen elindult.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest