- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
aktív tag
válasz orion1025 #14899 üzenetére
A Mint egy jó választás lehet. Ha nem szeretnéd(bár ha megbarátkozol vele, akkor majd szeretnéd) a terminálról tudomást sem kell venned, tökéletesen használható nélküle. Ahogy a Minten kívül még sok egyéb disztro is. Persze, ha van valami speciális, nem támogatott hardver a gépedben, akkor lehet, hogy kell majd.
Próbáld ki, de úgy, hogy lehetőség szerint ne Wine alól Windows programokat. Multimédia, böngészés esetén amúgy sem kell. Mindent megtalálsz a szoftver telepítőben.Ezt a terminál parát nem tudom honnan veszik az emberek, de Windowsban olyan vidáman csapkodják a parancssort, mintha muszáj volna....
-
válasz Petya XT #14902 üzenetére
a terminálról tudomást sem kell venned, tökéletesen használható nélküle
Kivéve mikor a frissítéskezelő, vagy más Mintes csomag bugzik, mert nekem volt ilyen is. Terminálból pillanatok alatt lefrissítettem.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Petya XT
aktív tag
A világért sem mondanék ellent, de bugzással nem találkoztam még a mintupdatenél. Bár volt egy év, amikor fent sem volt, terminálból frissítettem kéthetente. Synaptic-nál már hamarabb vettem észre, hogy galiba van. De az az én hibám volt, megtört néhány csomag.
Az egyik legstabilabb rendszer most a Mint, ami az átlagfelhasználást illeti. Persze ez csak az én véleményem.
-
orion1025
őstag
válasz Petya XT #14902 üzenetére
Köszi az infókat, akkor marad a Win, mert azok az apró programok amiket használok csak Win only, biztosan nem működne Wine alatt sem az eddigi tapasztalataim alapján, ha már egy szimpla JetAudio is kiakasztotta, ezek szerint nem változott semmi Linux terén. A terminálozáshoz semmi idegzetem, nem pötyögni akarok ha leülök a gép elé, a cmd-től is kivagyok, bár talán évente kétszer használom.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Petya XT
aktív tag
válasz orion1025 #14905 üzenetére
Nagyon régi tapasztalatokra azért nem alapoznék. A Wine is, és rendszerek is sokat fejlődtek, érdemes kipróbálni. Ezt egyébként minden rizikó nélkül, Windows alatt, VM-ben is ki tudod próbálni. Nem akarlak rábeszélni, de ez a kérdés, ami apropóján felmerült nálad a linux, nagyon sok embernél felfog jövőre.
Szerintem érdemes kipróbálni.
-
orion1025
őstag
válasz Petya XT #14906 üzenetére
Nem feltétlenül a támogatottság az oka, hanem az egyre gyakoribb frissítési hibák, bugok, kék halálok. Az utolsó összegző update csomag kék halálozott boot után, a hangkártyám drivere miatt, aminek az elhárítása nem kevés monyákolásomba került. A rendszer mérete is egyre jobban hízik, bár ez még a legkisebb gondom, de egy olyan oprendszert szeretnék, ami elé lerakom magam esténként a kevés időmben, és nem kell faragni, pötyögni, megy és kész. Már nem játszok PC-n vagy 15 éve, semmi lényegesre nem használom, csak ott van az a pár apró néhány megás program, ami kétlem, hogy linux alatt futna rendesen. Szóval nem szeretnék terminálozni, gépelni, kínlódni a fél éves kiadásokkal, meg azok után barkácsolni, ezért szemeztem a Mint-el, fapadosnak tűnik, és ilyet kerestem. Már egy ideje érett a gondolat, de a fentebb említettek tartottak vissza, főleg a múltban tapasztaltak, hogy hiába akartam, a hajam kitéptem már, hogy csak a kínlódás volt, pedig az Ubuntu tetszett.
[ Szerkesztve ]
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Petya XT
aktív tag
válasz orion1025 #14907 üzenetére
Az Ubuntutól már itt is kitépték páran a hajukat, a Mintnél meg van 3 asztali környezet is, lehet, hogy az adott probléma nálad csak az egyiknél okozott problémát.
Én használom a Windowst is, pontosan értem mi problémád. De azt is megtapasztaltam, hogy egy beállított linux rendszerhez nem nagyon kell hozzányúlni, pontosan azt fogja csinálni minden nap, amit szeretnél. Itt támogató a közösség, a linuxos topikokban villámgyorsan jönnek az infók. Akik ott vannak, mindannyian végigjárták ezt az utat, kicsi tanulás, cserében egy normális rendszered lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Saját véleményem a témában:
Az elején könnyen belefuthat az ember nehézségekbe. De alapjában véve ha a hw támogatott akkor a várható problémák száma eredendően minimálisra csökken.
Bug-ok vannak linux alatt is, de azért lényegesen gyorsabban javítják őket, mint a win-eknél.
Ha van időd telepíts egyet, ismerkedj a felülettel stb...
Az alap disztribúciók is elég sok mindent tartalmaznak, de vannak itt is sw centerek/store-ok... ahonnan grafikusan tudsz telepítgetni.
Parancssort én azért szeretem mert ki vannak gyűjtve amiket használok, és bemásolom és telepítem.
Kb 20 perc alatt készen vagyok egy új telepítés utáni beállítással. Ez csak egy apróság a sok közül, de azért windowsnál próbáld meg ugyanezt, hogy mindent feltelepítesz és beállítasz ahogy szoktál... nah az néha napokA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
I02S3F
addikt
válasz I02S3F #14901 üzenetére
Keményen indítottam, de helyesbítem magam! Egy kissebb kitartás és küzdelem szükséges az átálláshoz. Ha ez nincs meg benned, akár szándékosan, akár nem, nem tudsz megbarátkozni a rendszerrel. Tényleg kezesbárány a Mint! Sose volt vele gondom! De ez Linux, nem windows, nem tudod ugyanúgy használni a kettőt. Én állítom, hogy a kis programjaidra van alternatíva a tárolókban, csak időt kéne neki adnod. Van egy tanulási görbéje a linuxnak, amit a Mintnél a legkönnyebb venni.
-
nagyúr
A kérdés, hogy mi legyen azon a RANDisk-en? Mire használtassam a rendszerrel? Az egész tmp-t kellene átirányítani?
10 éve még én is variálgattam/optimalizálgattam a dolgokat, ramdisk, SSD swappines, tmpfs FSTAB-ba beírogatása, etc... Viszont ma már hiába lettek nagyobb erőforrsáigényűek a disztrók, a hardverkomponensek olyan erősek lettek jó esetben, hogy simán csak a rendszerre kell bíznod a megfelelő memóriakezelést és az tökéletesen optimalizált lesz.
A Firefox esete nyilván más, de itt is változott a dolog, azt hiszem le kell tiltani, hogy a meghajtóra menjen a cache. Amúgy melyik módszert használtad FF-nál, ami érezhetően gyorsabbnak tűnik?
Szóval 32GB RAM esetén megnyugtatásul annyit nézz meg, mit ír ki terminalban a
df -h
parancs és amount
parancs. Első kimenetben látni fogod, hogy többtmpfs
is van, ezekből ami érdekes most, az a megosztott memória(ez a dev/shm), ami nálad szerintem 16GB lesz, ha ez így van, nincs is több dolgod, a rendszer nagyon jól optimalizálja a RAM használatát.Érdemes ezt is elolvasni, hogy jobban megértsd, miről is van szó:
What Is /dev/shm And Its Practical Usage
A mount parancs kimenete nem is lényeges, látni fogsz benne egy ilyen sort, ami ugyanazt jelenti, mint a
df -h
kimenetnél aubyegon@lmde:~$ df -h
.....
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
sorerről van szó:
ubyegon@lmde:~$ mount
.....
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,inode64)
Sajna a
parancs kérdésben nem sokat tudok segíteni, de lényegében szintaktikai hibát jelez, ami azt jelenti, hogy valahol valami karakter nincs vagy nem megfelelő. De ez nekem kínai, totál home user vagyok Linuxban.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Néztem pár videót szoftver telepítésről, ott egyből ez fogadott, amit nem hiszek el, hogy még mindig itt tart a linuxozás.
Minden YT videóban terminalban mutatnak be lépéseket, de ez nem azért van, mert csak úgy lehet, hanem azért, amit fórumtársak is elmondtak már, egyszerűen aki egy ideje használ Linuxot, akár home userként is, könnyebbnek, informatívabbnak látja idővel a terminal használatát.
Linux Mint telepítésekor egyetlen alkalommal kell használni a terminalt, a legelején, mielőtt a telepítősegéd adatok megadása ablaka adatait beírod, itt ugyanis lehetnek a jelszavazásnál olyan karakterek, amik már a telepített rendszernél helyesen jelennek meg, de live rendszerben felcserélődhetnek. Ez ennyi kb, hogy megnyitod a terminalt, beírod a
setxkbmap hu
sort, Enter és kész. Ezután ha nem akarod, sosem kell terminalt használnod.Szerintem lapozz bele ebbe a kézikönyvbe, mielőtt nekikezdesz:
-
IstvánLászló
senior tag
Ha van időd telepíts,LnuxMintet Cinnamonnal és ismerkedjél ezzel a rendszerrel.
A kitartás és olvsásnak - tanulásnak a szándéka nagyon nagyon fontos...
Ezt orion1025 #14899 nek írtam.
Bocsi hogy rádírtam..[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
Aszi123
tag
válasz I02S3F #14910 üzenetére
Sztem csak nyitottság vagy egy jó nagy Win elégedetlenség. Állandó küzdelem a Microsofttal, én nagyon beleuntam anno. Rémített viszont a terminál, így duálba kezdtem. Viszont egy hét alatt csak grafikusan mindent megoldottam. Pár progi volt ami elsőnek hiányzott: asztali mail jelző, kétablakos filekezelő, foobar2000, Tidal, CAD. Maga a Mint mint OS viszont 1 nap alatt lenyűgözött. Így abban az egy hétben mindent kikutattam ami kellett a napi működéshez. Minden hamar meglett terminál nélkül így a Win ment a picsába. Egy grafikai felületről jövő embernek (én is) több idő kellhet a terminál használásához, pedig rengeteg időt és energiát megspórol, ma már jóban vagyunk, noha ritkán használom, közben teljesen puritán felhasználó lettem. Szal lehet ezt parancsok nélkül is teljes, elsőnek, aztán úgy is győz a kíváncsiság meg a terminál.
-
nagyúr
válasz Aszi123 #14915 üzenetére
Ne tegyetek már sírba! Ha Cinnamont használsz, az az egyik legjobb kétablakos fájlkezelő.
Telepítés után default állapotban nyílik meg, de azért egy fájlkezelőnél már csak belenéz a user a Beállítások menübe és úgy alakítja ki funkcionálisan, ahogy neki kényelmes azt használni.
Amúgy tényleg a világ legegyszerűbb feladata a Linux Mint felrakása.
Mondjuk ezt orion1025 fórumtárs figyelmébe is ajánlhattam volna, de most ugrott fel a fájlkezelő kérdés miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Aszi123
tag
válasz ubyegon2 #14917 üzenetére
Azért kellett hozzá egy nap, míg odaértem. Azóta is a Nemo van. Notifier helyett, mailnag, Foobarról hamar átszoktam a Strawberryre, Cad már nem érint, a Tidal meg itt is volt. Az Operát bántam, Vivaldi már nem izgatott, nem is volt vele múlt, Minten meg abszolút FF. Chrome meg sose.
-
Tim82
félisten
válasz Aszi123 #14918 üzenetére
Vivaldi mondjuk pont van Mint-en (igaz, a saját oldalukról letöltött .deb-et kell telepíteni).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz Aszi123 #14918 üzenetére
Azért kellett hozzá egy nap, míg odaértem.
Akkor megnyugodtam. Sokan panaszkodnak a témában, mint látod a linkekből is. Amúgy hacsak nem valami spéci programot kell használnia a usernek, valóban minden megvan, ami a komfortos userkedéshez kell. Nyilván kis időt rá kell szánni, amíg belakja az ember a rendszert, megtalálja a szükséges alternatív programokat. De ha visszaemlékszem, Windows telepítés után is elég sokat kellett ügyködni, míg használható lett, most a sok órás driverek felkutatása, telepítése még nincs is ebben benne...(igaz én még Win7-et használtam)
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
Nem tudok rá mit mondani, én nem tapasztaltam. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem is fordulhat elő.
Aszi123:
A Bravet még tudom ajánlani, mostanában simulékonyabb, mint a FF. A vonat térkép miatt kezdtem el használni, mert a tetű MÁV miatt nem ment FF-on( három hónap kellett nekik hozzá), de megdöbbentően jó lett(már a Brave )
-
Vladi
nagyúr
oh jeh! Asszony laptopjára sikerült feltenni a mint 22-t xfce verzióban.
na ne örüljél! Nem megy annyira nagyon jól.
a gép: hp probook 650 g1A gond az, hogy nem vágom az uefis dolgokat. felment ugyan 3.-jára úgy, hogy még be is bootol. de menüből kell kiválasztani. Ezt kellene nekem automatizálni.
minden ötlet wilkommens, megyek túrom tovább a bios... nak látszó förmedvényt.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
igen, igen és... igen.
root@HP-ProBook:~# parted -l
Típus: ATA SAMSUNG MZ7TE256 (scsi)
/dev/sda lemez: 256GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:
Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 540MB 538MB fat32 EFI System Partition boot, esp
3 540MB 256GB 256GB ext4ezt találtam, más is szopik ezzel a géppel.
ahogy most megy: .
ahci mód, fastboot és secure boot kikapcsolva. UEFI Native
most ha nyomok egy esc-t majd F9, kiválasztom a listából az Ubuntut igy bebootol. De grubot nem látok.
ha os boot manabgert választom akkor boot loopba kerül, újraindul biosra.van ilyen, hogy customised boot ezt még megpróbálom, hogy mirejó.
egyébként melyik a legújabb kernel? Elvileg frissitettem, de mivel nem látok grub menüt, nem 100, hogy azzal bootol.
-
-
-
Most igazából a Debiantól a Mint sem különbözik túl sokban. Nálam így néz ki az 1 terás SSD:
Most az kb. lényegtelen, hogy minek ennyi Swap, tudom, az életben nem fogja kihasználni, de azért adtam neki. Lemez végén van, tudom zsugorítani, ha akarom.
Szerk.: én kézzel partícionálok mindig, kivéve a Fedoránál meghagyom, hogy a telepítő magának állítsa be a BTRFS-t.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Még a Secure Boot is bezavarhat Mintnél.
-
csixy
addikt
Például az endeavour os már nem hajlandó MBR partíciós sémára települni. Ha Legacy bootot szeretnél, akkor is GPT partíciós sémát követel és rá egy 8 megás formázatlan bios_grub flages partíciót. Ebbe pakolja bele a grub2 core.img állományt , ami a master boot record szerepét tölti be. Hogy minek a 8 mega neki azt nem tudom, met bőven elég neki az 1 mega.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
A HP honlapján én úgy látom, hogy ehhez a laptophoz 2013-ban adtak ki elsőnek Windowsos drivereket, szóval ebből gyanítom, hogy nem UEFI-s a gép, hanem még akár BIOS is lehet rajta. Azaz MBR-ben kellene felrakni rá a Mintet.
Szerk.: most amúgy lehet, hogy jól be is kavarodtam... ha a legacy bootot engedi, akkor mégiscsak UEFI lehet rajta... ötletem sincs.
Próbáld meg egy másik rendszerrel, hátha azzal indul.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
/etc/default/grub
nálam így kezdődik:# GRUB boot loader configuration
GRUB_DEFAULT="0"
GRUB_TIMEOUT="5"
GRUB_DISTRIBUTOR="EndeavourOS"Ezt editáld
Aztán sudo update-grub[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Vladi
nagyúr
egyébként jah, 0-ra volt állitva a grub, most tesztelem.
-
csixy
addikt
A Gparteden nézet ... eszközinformációk-ba pipa . Megmutatja hogy mi a partíciós séma ... gyanus, hogy GPT, de majd elválik. Csak azt nem értem, hogy minek írta be a grubot a bios_grub partícióba is!
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Igen, sőt hidemenü is volt. mostmár látom a grub menüt!
úgyhogy egyelőre kész, eszem a kis zúza husotokat.!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- EAFC 25
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- NBA és kosárlabda topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest