- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Androidos fejegységek
- Házimozi belépő szinten
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Notebook hibák
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Én értem, legyalultad a guit. Megesik.
vezetékes netet tudsz terminálban csinálni. A grubból indított recovery mód, az nem ugyanaz, mert egy csomó mindened nincs, ami meg kéne. szerintem csomagkezelő sem.akkor házi feladat, 2 bejgli között ezt kipróbálni. ifconfig meg ifup parancs. A routertől kapsz dhcp-n ip és kész. telepíted ami kell majd reboot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
x évvel ezelőtt az volt a trend, hogy vegyél nvidiát, mert az jól támogatott linuxon. utána ez megváltozott, most az a trend, hogy vegyél amd-t mert az jól támogatott linuxon.
Persze, mert adtak ki egy csomó dokumentációt, tehát meg tudták csinálni a nyílt drivert jól. Most out of the box van minden hardveres gyorsításod meg ilyenek.
-
Vladi
nagyúr
Én nala előtét programot használok debianon. Az tud olyat, hogy leteszteli neked a szervereket és az 5 leggyorsabbat elmenti neked.
Elvileg a debian csomagkezelője a geoip - vagymiaszösz - adataid alapján választ neked tükröt.
Most hadd ne mondjam már, hogy a dnf ezeket alapból tudja, nem kell külön rábeszélni.
-
Vladi
nagyúr
Ilyen esetben sincs sok gond. Én évtizede úgy csinálom fedorán:
- nem foglalkozom a verzió frissítéssel
- lementem a /home-ot, nem tartok ott sok adatot, csak a szoftverek használják beállításra
- lementem az fstabot
- 0-ról telepítem a rendszert
- a programjaimat felteszem
- /home-ot bemásolom
- fstab
kész. -
Vladi
nagyúr
válasz
KAMI911 #15117 üzenetére
2006-ban 64 bites fedorát használtam. Akkor még párhuzamosan telepítették a disztrók a 64 bites és 32 bites libeket. Majd ez utóbbi kikopott és külön felteheted ha nagyon kell.
"brutto 7000 forint"
Igen... tehát vegyek hardvert ha használni akarom. Jópofa. Ezt a windózoknál szokták mondogatni. Mondom én, hogy eghyre inkább bloatware az egész. -
Vladi
nagyúr
válasz
NeoPampalini #15056 üzenetére
Ez nagyon tipikus kezdő reakció. Nem tudja elengedni a régi rutinokat. Aki linuxozni akar az kezdjen unixos aggyal gondolkodni.
20+ éve én is azt kérdeztem a linuxos ismerőstől, hogy ezen hogy fut a winamp? Nézett rám, hogy: winamp? Mármint WINamp? Ez linux vazze, itt nincs winamp! Itt xmms van!
Ez lenne az első, hogy funkcióban gondolkodik a dolgozó. Nem winrart akar futtatni, hanem tömöríteni akar, amihez tömörítő program dukál.
Az állandó jelszó kérés.. ez megint unix gondolkodás, itt rendes normális jogosultság kezelés van.
Amikor én még centos7-en voltam, akkor szó szeirnt évek teltek el jelszókérés nélkül, mert egyszercsak kész a rendszer, minden a helyén van onnan csak használni kell. user spaceben. kész. Ennyi a történet. -
Vladi
nagyúr
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
Te még nagyon az elején jársz...
ne kapcsold ki. Az úgy jól van. Inkább értsd meg, hogy működik a jogosultság kezelés. Majd elfogynak a kérséek ahogy belakod a rendszert.
wine az minek? Felejtsd el. Ahhoz nagyon nagyon nagyon meg kéne indokolni amihez kell.
mod: ahogy nézem nagyon előrébb már nem is leszel. Mi a mai dátum?? 2002 ?
-
Vladi
nagyúr
válasz
tvamos #15008 üzenetére
Ez inkább arduino problémának tűnik. Esetleg bevdugod a modult és utána indítod az adrduinot?
Vagy a programban megmutatni neki a modult.
Nálam is szokott ilyenekt csinálni, hogy elfelejti, hol is volt a modul, de ilyenkor én bezárom a programot bedugom a modult elindítom a programot és meg is leli. Azt hiszem indulásnál körbenéz, hogy hol van modul. -
Vladi
nagyúr
válasz
totron #15007 üzenetére
Igen, előjön. Ez ilyen 1x 1 évtizedben problélma... akkor meg fordítasz. De sok programnak van már statik binary változata. Fedorán meg párszor megcsináltam azt, hogy kikerestem egy régebbit és azt tettem fel csomagkezelővel. Oké ez inkább fedora csomagok centos-en történet, de ez is megoldható.
-
-
Vladi
nagyúr
Igen.
Azt azért lássuk be, ezek nagyon is rétegigények. A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
fancontrol az pont van, anno írtam róla cikket.#14976 Rowon
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.egyéként mi az isten nyila van ezzel a fórumotorral? Semmise úgy működik ahogy várnám.
-
Vladi
nagyúr
Srácok mi a mai dátum? 1997?
Nincsen ezeknek a világon semmilyen objektív mérése. 20 éve vagyok linuxon. Mostmár a családom is azon van. Az asszony úgy kérte, hogy mostmár szedjem le a wint és tegyek neki "egérkéset".
a szoftverek az a bő egy tucat ami kell az ugyan az lenne linuxon és winen is. ezekkel meg annyira nagyon sok problémám nincs.
Ha mégis, akkor kicsit átmegyek winre és megértem, hogy nincs énnekem semmilyen igazi problémám.
-
Vladi
nagyúr
Igen, sőt hidemenü is volt. mostmár látom a grub menüt!
úgyhogy egyelőre kész, eszem a kis zúza husotokat.!
-
Vladi
nagyúr
egyébként jah, 0-ra volt állitva a grub, most tesztelem.
-
Vladi
nagyúr
igen, igen és... igen.
root@HP-ProBook:~# parted -l
Típus: ATA SAMSUNG MZ7TE256 (scsi)
/dev/sda lemez: 256GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:
Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 540MB 538MB fat32 EFI System Partition boot, esp
3 540MB 256GB 256GB ext4ezt találtam, más is szopik ezzel a géppel.
ahogy most megy: .
ahci mód, fastboot és secure boot kikapcsolva. UEFI Native
most ha nyomok egy esc-t majd F9, kiválasztom a listából az Ubuntut igy bebootol. De grubot nem látok.
ha os boot manabgert választom akkor boot loopba kerül, újraindul biosra.van ilyen, hogy customised boot ezt még megpróbálom, hogy mirejó.
egyébként melyik a legújabb kernel? Elvileg frissitettem, de mivel nem látok grub menüt, nem 100, hogy azzal bootol.
-
Vladi
nagyúr
oh jeh! Asszony laptopjára sikerült feltenni a mint 22-t xfce verzióban.
na ne örüljél! Nem megy annyira nagyon jól.
a gép: hp probook 650 g1A gond az, hogy nem vágom az uefis dolgokat. felment ugyan 3.-jára úgy, hogy még be is bootol. de menüből kell kiválasztani. Ezt kellene nekem automatizálni.
minden ötlet wilkommens, megyek túrom tovább a bios... nak látszó förmedvényt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
growler #14720 üzenetére
Nekem jó az 5-ös sorozat.
Egyébként az aptitude feltette a maradék frissítést, most minden frissítve.
Vsizont továbbra is 21.1 verzióm van.A grafikus verzió frissítővel fel tudnám tenni 21.3-at. Csak azt nem értem minek. Ha megnézem a táblázatot, 21.1-21.3-ig azt írja, hogy lts, 2027-ig támogatott és ubuntu jimmyre épül...
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A vezetőjüknek évente új szeretője van, vagy mi?
-
Vladi
nagyúr
Vesszek meg ha értem én ezt.
hogyvan ez msot homályosítsatok már fel.
most ugye elivleg 21.x van telepítve. most jött ki a 21.3. akkor arra kell frissíteni?
most nyomtam a csajok laposán egy apt-get upgrade-t de kernelt azt például visszatartja.debianban ilyenkor dist-update kell vagy mi a szösz, de akkor majd az is frissül 12-ről 13-ra?
-
Vladi
nagyúr
válasz
v.attis #14433 üzenetére
Jah, meg kéne nézni, az a gpu milyen hardveres gyorsítást tud és rávenni a lejátszót, hogy azt használja.
Nem baj a régi gép, de akkor szoftveres oldalon kell nagyon lesoványítani.az intel gpu szerintem nem sokat tesz hozzá neked. Az én asztalim is 2010-es, de amdradeon kártya van, ami uvd-vel megeszi reggelire még ma is a videók zömét. Ergó a proc használatom igaz, hogy magonként 20-30%-de 800 mhz-re visszavett állapoban ennyi!
-
Vladi
nagyúr
válasz
zizidor #14381 üzenetére
2 napja még én se tudtam, de a x86-64 nem egységes platform. A Microarchitecture levels-t nézd.
v1: kb 2009-ig a procik, utána már v2. A v1-et egyszerűen dobta a redhat és a suse is. Ergó előbb utóbb majdnem minden disztróba átcsorog. Pl az alma linux kernele csak úgy simán elpánikor a gépemen. -
Vladi
nagyúr
válasz
zizidor #14378 üzenetére
Azért mindenki nem, mert például debian és netbsd meg freebsd nem dobja.
Jó kérdés amúgy, hogy meddig kell egy ilyet támogatni. Pár éve ránéztem még az r128 kapott pachet. Az a rege, az kb 25 éve jelent meg. De ha még használják?
Mondjuk a 2010-es 64 bites prockók még jó sokáig mehetnének. Én nem látom okát, hogy kidobjam a gépem és vegyek újat. Nade meddig?
mod: megőrülök! tavaly még kapott patchet.
-
Vladi
nagyúr
Mikor lesz következő mint ami eltées és meddig lesz támogatva? Vajon megy majd egy amd k10-en, vagy ott kis kbsznak velem?
-
Vladi
nagyúr
Már nem azért srácok, de ez a minor frissítés és akkor kapok egy új designt, amit nem is kértem, elég címeres trollkodás.
Hogy kapcsolom vissza az előző témára?
-
Vladi
nagyúr
Jóvan, vicces fiúk vannak itt. Ez derék, fel is jegyeztem.
Mostmár nagyjából irányba pofoztam, köszi.
A grub menüt az hová rejtették ezek?
Mindegy. 1,5 giga ramot oszt ki a gpu-nak, erről még le kell beszéljem.Hát itt van már a karácsony? Ugye, hogy nincs.
Van még időm ezért.
-
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen! A nagykicsilányom karácsonyra fogadjunk, hogy laptopot kap. S ha már, akkor egy mint települt rá.
Hogy szokták mondani: beginning of a beautiful friendship.... öööö... nem. S ez nektek jó? Egyértelműen nem a válasz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #7363 üzenetére
az nem baj. Nyugodtan használatod őket. van a disztróknak életciklusa, támogatása is.
Egyébként erre a kütyüre ne úgy tekints, mint egy pici desktopra. Kicsit más a célja és felhasználási módja is. -
Vladi
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #7356 üzenetére
Ha van arm verzió akkor igen, ha nincs, akkor nem.
Megnéztem, nincs, tehát nem.
mod: link. ezek kész image fájlok, ezeken a píken ilyet kell használni. Kicist másabb, mint a i386 platform, amit megszoktál.
-
Vladi
nagyúr
Halihó!
Mintnek van valami minimal install iso-ja? Vagy egy alap telepítőt lehet ilyen módon telepíteni? gui nélkül.
-
Vladi
nagyúr
válasz
toth_janika #2065 üzenetére
Rendszer szinten elállítódott a hangod. Az smplayer a saját feje után megy, a többi a rendszer alapértelmezettet akarja használni. Vagy fordítva.
Ez az elméletem.(#2068) toth_janika:
Akkor a szervíz jelszavazza vissza.
-
Vladi
nagyúr
válasz
mefistofeles #2031 üzenetére
A csomagkezelés témakörbe ásd kicsit bele magad.
Azt nem tudom, hogy minten most mi az alapértelmezett grafikus csomagkezelő.
Synaptic létezik még?2009 óta nem láttam ubuntut vagy variánsát futni. Boldog tudatlanság.
-
Vladi
nagyúr
De most mi az, ami nem megy? Nem kapsz grafikus felületet? Menj ki mélyterminára és szedd le a zárt drivert. Akkor megy tovább a nyílttal elvileg automatikusan. A nyílt is tud szerintem 2 monitort. nekem is ilyen kártyám van és azzal használom. xrandr paranccsal szerintem szét tudod dobálni a képeket.
-
Vladi
nagyúr
"Audiophile Linux"
hajaj. Debian based mint based linux. Már régen rossz.
Érdemesebb inkább a fő vonalaknál maradni. Jójó, hogy specializált disztró, de ezt lényegében bármivel megcsinálnád, mert csak felteszed a megfelelő programokat és kész.
"Nos ennek az adatait nem tudja lekérni mivel nincs."
Valami van, csak nem bírja rendesen beolvasni. az xrandr programot javasolom. Azzal lekéred az adatokat és beállítod a kimenetet. Igaz, hogy konzolos, meg "kőkorszaki" de biztos. link"de nincs xorg.conf."
Mert egy ideje az x szétnéz a gépben és automatikusan állít be mindent."A hardveres videogyorsítást a wines DXVA megfelelőjére értem."
ehhez fglrx kell mindenképpen.
Ehhez linux mintes megoldást keress, mert az áll legközelebb a rendszeredhez.Fedorán például felteszem a tárolót, meg a csomagokat és kész. Itt se lehet sokkal bonyolultabb.
-
Vladi
nagyúr
Van alap támogatás a nyílt driverrel. Milyen régi a disztró? Mert nem biztos, hogy a friss driver van hozzá.
felbontást az simán kéne beállítani, nem hiszem, hogy xorg kell hozzá neked.
Hardveres videó gyorsításon mit értesz? Néhány dolgot tud a nylít, de nem mindet.
Egyébként gyári ati drivert csomagkezelővel telepíts minden esetben. -
Vladi
nagyúr
válasz
Freeenky87 #451 üzenetére
Abba is be tudod tenni, nem? Aztán a másik gépen próbálj telepítést.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Freeenky87 #446 üzenetére
"configure sata as:AHCI"
Próbáld már, hogy ne ahci legyen. Viszont a telepítőt is ellenőrizhetnéd, meg ha tudod a ramot is.
mod: egyébként a gépre azt írják több helyen, hogy jól megy linuxszal, szóval nem tudom.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Freeenky87 #444 üzenetére
Más lesz akkor a gond!
A típusszám kéne a gépnek, meg a biost nézd meg.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Freeenky87 #441 üzenetére
Az eddig jó.
Kell adni egy gyökér partíciót: ennek jele /
Innen indul a fájlrendszer. végül is egy elég, ha csak 8 gigád van, akkor nagyon be kell osztani.
Próbáld úgy, hogy a telepítővel törlöd ami most van. Utána csainálsz egy 512 megásat elsőnek, elsődleges legyen és swap
utána egy gyökeret / a többi helynek. Az is elsődleges, fájlrendszer ext4 az jó.Lássuk.
Ha akkor is eldobja magát, akkor biosban nézd már meg a sata beállításnál mik vannak!
meg a pontos típus is kéne, hogy túrjunk neked hótut.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Freeenky87 #439 üzenetére
Ha nem adsz neki swapot? Vagy hogy állítod a partíciókat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged