Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ZIDOO médialejátszók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- OLED TV topic
- Apple MacBook
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #81065 üzenetére
Nekem panaszkodott, hogy deprecated, nem is kérdezett semmit, ha ask-ot írtam be. A nomodeset sem segít. Az lehet, hogy az login manager nem a Xorg-ot használja, és neki külön be kellene állítani valami felbontást/frissítést?
Közben kipróbáltam egy live debiannal, és ott sincs kép a monitoron, csak a nonfree-vel indult el jól a grafikus felület. Egy integrált AMD Radeon VGA-nak mi a csuda kell a nonfree csomagból?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #81055 üzenetére
A vga= már kiment a divatból, és helyette set gfxpayload= van, viszont így sem jó, kiakad a monitor. Mivel nem hinném, hogy fHD-nál nagyobb felbontást ad egy 10 éves integrált Radeon VGA, a frissítési frekire tippelek, hogy azt tekeri 60 fölé. Sajna régen volt asztali PC-vel dolgom, ráadásul analóg VGA-val ... Így a sötétben tapogatózom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #81048 üzenetére
Ahogy közeleg az Steam Deck megjelenése, eléggé rágyúrtak a proton fejlesztésére. Nem ritka, hogy hetente többször is frissül a proton-experimental. Egyébként még azon túl is van élet, a proton-GE, azt egy srác csinálja mindenféle extra patch-el ellátja az aktuális proton experimentalt.
Cyberpunk, ME Legendary, Ditroit - Become human, Humankind, Life is Strange True Colors. Az utóbbi pár hónapban ezekkel toltam proton-experimentalt használva és ezek nem kis indie játékok. Nem mindegyik ment rögtön a kiadása utáni pár napban, de hamar frissítették a protont hozzájuk és azóta mindegyik fasza.
tordaitibi: lehet egy Manjaro újrarakás is megoldotta volna.De legalább KDE-nél maradtál.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
urandom0 #81040 üzenetére
Szerverrel kapcsolatos dolgokba még nem merültem bele, mert windows még elég arra amire kell(2-3 játékszerót futtatni meg megosztást, hogy elérjem a fájlokat). Amint megtanulom azt is, valszeg ott is váltok linuxra. A kés másik éle pedig maga a játék ami miatt nekem jelenleg elengedhetetlen a windows. Szerencsére egy cpu/gpu-t átadós vm-et nem volt túl bonyolult létrehozni, egyenlőre ki van küszöbölve ez a gond is. Az 5% teljesítményveszteség pedig nem számít ilyen esetben. Gyorsabb mint a dual boot és mivel img fálj, ha másik anyarendszert rakok fel átpattintom és már mehet is.
-
törölt tag
válasz
urandom0 #81043 üzenetére
Én meg csak simán jobban érzem magam Linux desktopon. Igaz beletettem pár évet az ismerkedésre. Meg az összes igényem lefedik a Linuxos appok. Wine-ra soha nem volt szükségem, már a legelején eltudtam engedni a Windows-os beidegződéseket és megtaláltam mindennek az alternatíváját. Igaz a Windows-t se engedtem el, folyamatosan nyomon követem, használom is. De a kettőt nem vegyítem.
-
válasz
urandom0 #81040 üzenetére
"Én csak azon értetlenkedem, hogy ha valaki függ a Windowstól, akkor miért erőlteti a Linuxot?"
Kíváncsiság.
Agy begyöpösödés gátlás
Nyítottság a megszokottól eltérő, más iránt
A csekélyke tudás más irányú bővítgetése
Hasznos időtöltés, nem a kocsmába vagyok hanem fórumokonÉs még 1000 ok.
Az első Androidos eszközömet is azonnal rootoltam és miután némileg megismertem a rendszert, annak működését, ezekután békén hagyom de legyen alapismeretem.
Számomra a Linux egyik legnagyobb hozadéka hogy sikerült létrehoznom a saját hordozható operációs rendszeremet. Ez nekem nagy öröm, élmény volt amíg eddig eljutottam és nem utolsó sorban nagyot nőttem a saját szememben IT téren. Pedig apróság a projekt.
Ez se lenne ha nem jön szembe 10-en valahány éve az első Linux, asszem valami UHU volt talán.
Akkor azt se tudtam mi ez, majd kisebb-nagyobb kihagyásokkal kb. 3 éve ráfeküdtem a linuxra komolyabban.
És nem bántam meg, sőt ismét csak enyhe egonövelés és hatalmas öröm amikor én a láma már egy linuxos topikhoz hozzá tudok szólni, sőt még tanácsot, segítséget is tudok adni.Mindezeket úgy hogy a terminált utálom, ahol lehet kerülöm. Persze kell használni de magamat guihuszárnak tartom
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
urandom0 #80956 üzenetére
Kezdőként a linux világa meglepően könnyű és zökkenőmentes volt ameddig csak az átlagfelhasználás köreit merítettem ki. Minden átlagos cuccra van alternatíva, csak meg kell tanulni beüzemelni és elsajátítani. Zene, videolejátszó van egy csomó, működnek. Böngészni, navigálni, dokumentumokat és egyebeket szerkeszteni valamint programokat instalállni sem egy diplomát igénylő munka mivel egy csomó "software center" van különböző rendszerekben.
Játékokkal kapcsolatban annyit említenék meg, hogy a legjobb akarattal is elégséges/ok az élmény. Ami plat és gold minősítésű talán hibamentesen fut majd. Limitáltak a lehetőségek ezen a téren, főleg ami multi.
A következő szegmens a streamelés, videovágás és audioval való munka volt amit magába foglal, úgymond ez a mérföldkő. Videovágás megoldható volt és a programok kicsit máshogy működnek mint pl. premiere pro. Meg lehet tanulni és effektívvé tenni ezek használatát is.
Audio szakasz azonban siralmas volt. Ami máshol plug& play linuxon nem működik, mert nincs támogatás sem alternatíva. Legyen az rőgzítőkártya, mixer és hasonlók. Pluginokat, drivereket nem is említem, mert nem léteznek.
Pár napos video ahol másnak is hasonlóak a tapasztalatai.
TL;DR van(sajnos elég sok) program illetve/felhasználási cél amire linux nem csak nem elég, hanem még alternatívát sem biztosít, mert egyszerűen nincs. Ez tutira változni fog, mert ami infot összeszedtem csak a játékokkal kapcsolatban szintén nem létező volt évekkel ezelőtt. -
-szabi-
addikt
válasz
urandom0 #81006 üzenetére
Érdekes ez a telepítési folyamat.
Elmegyek a készítő honlapjára.
Legfrissebb verzió xscreensaver-6.02.tar.gz (2021), amit ugye kezdőként telepíteni nem tudok.
Megjegyzi, hogy néhány disztró csomagkezelője régi verziót tartalmaz ezért a töltsem le xscreensaver v5.45 Debian Packos (2020) oldalról.
Ugyan ez sem a legújabb 6.02 de így is frissebb a csomagkezelős verziónál.
Rákattintok és a letöltő oldalon rögtön fogad egy üzenet, hogy erősen javasolja csomagkezelő használatát.
Ugye ott a régi verzió van és ajánlott, hogy honlapról töltsem le a frissebbet.
Ez nekem ellentmondásos.
Mindenesetre linkelt kettő csomagkezelőt: aptitude és synaptic.
Aptitude nem rendelkezik grafikus felülettel, így kiesett.
Synaptic viszont frissebb verzió, mint ami a gépre települt ezért gondoltam frissítem talán ez frissebb xscreensaver-t tölt le és nem kell rakás függősséggel kínlódni.
Nem is tudom mit vártam, Synaptic frissítése sem sikerült függőségi hiba miatt.Nem fogok vele kínlódni visszateszem a csomagkezelőből a 2018-as régi verziót és tudomásul veszem, hogy csak ez a verzió működik, aminek van egy kikapcsolhatatlan bosszantó felugró ablaka. Nem jelszókérés hanem a készítő névjegye.
Annyi sikerélményem van, hogy sikerült GRUB customizerrel kikapcsolni Suse bootolását.
Ugyan nem értem miért hiszi, hogy Mint az Ubuntu de Suse sorok eltávolítása után csak Mint boot van.
Ezzel nálam Suse sorsa megpecsételődött. Pedig attól vártam többet.
Kár érte jó ügynök volt. -
szekzol
tag
válasz
urandom0 #80999 üzenetére
Sajnos nincs Bitcoinom. Vagy szerencsére, mert megúsztam most vele egy infarktust
Nem láttam az Xfce-t a választhatók között. Lehet azért mert purge-al szedtem le a lightdm-et (így javasolták egy fórumban valakinek)
Ezt már az új rendszer alól írom, be kell állítanom mindent. Feleségem kérdezte, hogy most a jelszavakat újra be kell írogatni? Ne ez a legnagyobb probléma... Erre is lenne megoldás tudom, de lusták vagyunk, aminek az árát most fizetjük meg kicsit. -
válasz
urandom0 #80993 üzenetére
igen, én csak 1024kB alá szoktam kényszeríteni mostanában. A régebbi oldalak csak az 512kB alatti képeket ették meg, ezért akkoriban 512kB alá tömöríttettem, de akkoriban a forrásképek mérete is kisebb volt .
#80986 szekzol
A beléptető ablakban az egérrel kattintgatva valahol ki fog ugrani, ahol át tudod váltani Xfce-re a desktopot. -
válasz
urandom0 #80962 üzenetére
Az irfanview a nyerő! Ezt én is alátámasztom! A gimp érthetetlen és megtanulhatatlan! Kényelmetlen és bonyolult. Az XNview silány utánzata az irfanviewnak és pont a lényeget nem tudja! Nem tud betömöríteni egy adott felbontású képfájlt egy adott fájlméret nagyság alá. Ennyi!!!! Emiatt engem nem érdekel, hogy qt-s, vagy gtk-s disztrót használok! Ezen megfontolások előnyeit feláldozom egy wine telepítéséért és a legfrissebb irfanview csatasorba helyezéséért!!! Alapvetően linuxos a digitális életem és egyre jobban kerülöm a redmondi csapatot (Például számomra felfoghatatlan, hogy vállalati gépekre meglepetésszerűen miért tolják fel újra és újra a hálózat szétx@ró frissésüket a windows 10-es szériára, ami még az internet hozzáférést is lerombolja az adott szerver gépen), de nekem az Irfanview alapkövetelmény. Megszoktam. Nincs jobb egy átlagfelhasználó számára. Irfanview sznob vagyok. Az ellentábor tagjait megkéáre,m, hogy tegyenek fel egy irfanview-t és próbálják ki! Csak az ellenpróba után lehet ezt megvitatni.
-
-szabi-
addikt
válasz
urandom0 #80961 üzenetére
Teamviewert nem tudom miért nem találtam meg. Linux Mint Teamviewer keresésre találatot nálam harmadik helyre hozza most.
Visszajöttem Suse alá, a monitor kikapcsolásának idejét megtaláltam.
Jegyzettömböt azért nem találtam mert itt Kate a neve, sose jutott volna eszembe ezen a néven keresni.
Van egy hibaüzenetem.
Áttettem a tároló partíció bekötését, eddig /home volt most: "/home/szabi".
Kellett egy reset újraindítás mert ez a bekötés megzavarta és semmilyen kattintást nem fogadott el.
Ezután újra be kellett állítani az asztalt a firefoxot.
Nem értem miért, nem a /home könyvtárat tettem a közös tároló partícióra hanem a közös partíciót kötöttem a /home/szabi helyre.
Vagy ez ugyanaz!?
Most az azonos könyvtár neveket összevonva közösbe használja, de nyugtalanít, hogy a bekötés következményét nem értem.
Tenném én ahogy Mint alatt van /media alá de itt nincs ilyen könyvtár.
Suse a felcsatolást automatikusan /run/media/szabi helyre teszi!?tordaitibi
Elolvastam a cikket nem kevés az átfedés a tapasztalataink között. -
BoB
veterán
válasz
urandom0 #80963 üzenetére
Biztosan, képekhez nem értek, azonban ahogy látod, a koloupaint-ben elérhető a színek számának csökkentése.
(Bár egyébként megjegyzem a képminőség csökkentésével pont azt éri el amire egyébként a színek számának csökkentését használja: kisebb képméret gyengébb minőségű képpel. Szóval egyébként ha ez még csak tényleg nem is lenne megtalálható, akkor sem lenne indok.)
-
válasz
Az Irfan verhetetlen, féltucat funkciót csak 4-5 másik képnézőbe találtam meg külön-külön. Például alá-fölé panorámakép, kijelölés-kivágás és még vagy 3-4 funkció.
Az Irfan, a Foxit és még pár Windowsos portable programom fényévekkel gyorsabb (nálam biztos erre esküszök) mint bármelyik Linuxos natív szoftver. Pedig Wine kell hozzá. Pl. a Gwenviewnél 5x gyorsabban nyílik az Irfan, a Foxit az Okularnál. A Foxitba (Wine alatt Linuxon) 500 megás PDF is gördülékeny, az Okular ezekbe beleszakad, másodperceket kell várnom mire nagyít vagy utoléri magát. Magyarázat nincs.
1by1, megszokás, 17 éve használom háttérzenére, megmutatom neki a zene könyvtáramat és 2 hétig zenél, szépen sorbamegy.
140kb méretbe még egy EQ is belefért.Mozilla Thunderbird, 2008 óta UGYANEZT a portable klienst használom, 13 éve. Miért ne használnám akkor Wine alatt is, benne a szoftverbe az egész, összes mailom 2008-tól.
Mp3gain-- szintén megszokás, ebbél primitívebb célszoftver a földön nincs erre a funkcióra.
Kb. végére is értem a Windowsból átmentett szoftvereimnek. Ezért kövezzetek meg de és ezután is fogom őket használni.
A Windows függésemet jól látod de igen komoly okom van rá.
Az egyik hogy 21 éve használom.
A másik hogy a munkámhoz csak és csakis Windowsra léteznek azok a szoftverek amiket nap mint nap használok ott bennt és otthonról távoli elérésekkel. Ezekbe beletartoznak célhardverek, illetve azok helyi és távoli kezelése is.
Ebbe nem mennék bele de ezeknek a szoftvereknek nemhogy közelítő megoldásai de Linuxon égen-földön nincsen se helyettesítője se valamennyire is használható alternatívája. Egyáltalán nem is létezik ilyen. Kerestem évekig úgyhogy 101% bizonyossággal állítom hogy nincs.
Pregnáns példa, egyik helyemen még nyomtatni sem tudnék ha csak Linuxot használnék.Emiatt nézd el nekem hogy a Wint meg a Linuxot is a maga helyén használom maximális elégedettséggel.
-
Ueda
senior tag
válasz
1 dolgot tud az Irfanview amit máshol nem igazán találtam meg : Decrease color depth.
Ha a png képek szinét lecsökkented 256-ra (leginkább itt fórumban a képernyőképek esetén), a lényeg még így is bőven rajta lesz, míg a méret kb. a harmadára csökken.
De ezt bőven ki tudom használni wine alatt.
(Ez is egy 256 színre csökkentett kép.)
Csak példának mondtam , abszolút nem akarok a Windows mellett lenni. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #80860 üzenetére
Akkor mire jó az asztal? Hogy cserélgessük a háttérképet? Elhiszem hogy hozzá lehet szokni(igazodni), de semmiképpen nem nevezném fejlődésnek azt, hogy ha nem tudjuk leprogramozni, akkor megideologizáljuk, és eldobjuk a szolgáltatást.
A Gnome-osokat az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől. Majd pont a kétféle fájlszelőtől pirulnának el. Elég vastag bőrük van ...
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80809 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást! Így már világos. Lehet egy bónusz kérdésem?
A kettő nem üti egymást? Tehát ha már induláskor sikerült felcsatolni, akkor az automount nem üti agyon? Vagy figyelembe veszi, hogy már sikeresen felcsatolta, és meg sem próbálja újra felcsatolni?
Azért csinál belőle egy mount és egy automount unit-ot, hogy ha induláskor sikerült is csatlakozás, de közben valamiért ledobta, legyen esélye mégegyszer - a használata előtt - megint felcsatolni?Bocsi, hogy belekérdezek, de érdekes dolgokat írsz, sokat lehet tanulni a válaszaidból.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80807 üzenetére
Köszi!
Az automount-ot már értem, de ezzel ugyanúgy összezavartál:
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni.Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni? Mit kéne vele még csinálni azon kívül, hogy induláskor elindul, és (automatikusan?) felcsatolja a benne leírtakat, mintha csak az fstab-ban lenne definiálva?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80785 üzenetére
Azért a systemd előtt is volt rá megoldás, más inti rendszert használva is van rá megoldás.
Bocs, de a nem létező angolomnak ez magas. Amúgy is nehezen esnek le dolgok, de nem vágom most sem mi a difi a kettő között, és melyiket mikor kell vagy hogy miért ok okozati összefüggés ha a kettő csak együtt működik.
-
urandom0
senior tag
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80779 üzenetére
Vagy az fstab paraméterlistába felveszi hogy x-systemd.after=network-online.target
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
urandom0 #80714 üzenetére
Hát igen, hasonló a tapasztalat ilyen téren. Manjaron jól futott a játék, ubuntun meg nem működött a billentyűzeten pár kombó meg egér is sz@rakodott. A következő akadály amibe ütköztem az a periféria kompatibilitás. Mivel driverek nincsenek, kókányolni meg nem lehet így a megkerülős megoldások időigényesek az egyes funkciók eléréséhez.
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #80577 üzenetére
Van Nemo -ban (Mint Cinnamon) is ilyen, ha érdekel telepítsd fel.
[ Nemo beállítások képernyőkép ] -
cigam
titán
válasz
urandom0 #80413 üzenetére
Köszi a tippeket!
De mi változik? Hiszen egy statikus könyvtárszerkezet, statikus tartalommal. Pl. az 1989-05-11 tartalmaira azt írja, hogy "newer", ezért nem másolja át, de az 1989-05-03 tartalmát meg nekiáll újra átmásolni, mert csak? Elképzelhető, hogy egy fájlmegnyitás (keresés az archívumban, az archívum böngészése) megváltoztat valamit a fájlon? Ugye az rsync nem a hozzáférés, hanem a létrehozás dátumát hasonlítja össze? -
Sokimm
senior tag
válasz
urandom0 #80300 üzenetére
Szuper, valami ilyesmire gondoltam.
A többieknek és neked válaszként:
Amikor egy winXP telepítőt beteszel egy AKÁRMILYEN vasba, akkor a driver telepítés régen csak a x64 x86 elválasztás után kompatibilis volt. Manapság már .net szükségletek is vannak win terén, de ennyi. Van egy akármilyen vasad (lehet holnap veszek egyet, nem tudni még mit), majd a gyártók oldaláról leszedem a driver-eket (ha van), ha meg nincs, és programokat akarok telepíteni (azt sem netről lerántós konzolos ablakból), akkor azok is legyenek meg offline.
Nincs hálózat, sose lesz, célgépekről beszélünk, biztonsági backup file-okkal (driver, software), egy esetleges HW tönkremenetel esetén, a kompatibilitást (azonos felhasználói felület, programok, driverek, amik már bizonyítottan mennek, nem bugosak) garantálhassam.
Ha az adott célkártya (PCI felületű IO port például) változna, mert az ipar azt igényli, akkor csak a driver-ét leszedem, pendrive-ra teszem egy akármilyen irodai gépről, és mehet a gyártósori linux-hoz a driver csomag a backup pendrive-ról. (ami még 1 példányban a szerveren is intraneten megvan raid es hdd-ken)
A lényeg, ahogy látjátok nincs se vas, se OS se revizió definiálva, nem hiába nem adtam meg semmit, viszont a netről való függőséget szeretném kikerülni. Egyszer leszedem, oké. De ha holnap bármilyen más LinuxbasedOS-t felteszek egy bármlyen más HW-re, a drivereim, programjaim legyenek meg offline. -
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80026 üzenetére
Köszi a magyarázatot!
No és akkor hogyan listázom ki az adott könyvtárban található te* fájlokat és mappákat?---
A find parancsnak van olyan paramétere ami a sallagot nem írja ki pl. find / -name trans* parancs bejárja az egész fájlrendszert, de egy csomó könyvtárhoz nincs joga a mezei user-nek, de ezt ne részletezze, csak az user átlal elérhető könyvtárak valós találatait adja vissza? -
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #76960 üzenetére
Csak berakom, hogy van példa 7zip GUI-ra is linuxon, mivel 10 éves valószínű már nem működik. https://www.pling.com/p/998333
A másik szimpatikus megvalósítás, a SpaceFM Archive Handlers :
#76959 I02S3F : A tabulátor használatáról egy fokkal több fogalmam lett ezen (jópofa) oktatóoldal alapján : http://bmeaut.github.io/snippets/snippets/0704_TerminalShortcuts/ -
leviske
veterán
válasz
urandom0 #79778 üzenetére
Köszönöm szépen.
Még annyit bátorkodnék megkérdezni, miután KDE témában osztottál meg gondolatokat korábban, hogy látod értelmét átlag felhasználásra GPG kulccsal védett KWallet létrehozásának, vagy otthonra elég az üresen jelszóval létrehozott blowfish "védelem" is?
-
válasz
urandom0 #79770 üzenetére
Hosszabban reagálnék mert (szerintem) érdekes a téma.
Miért portable, miért hordozható?
Én magam 2000-ben kezdtem aktívan pc-t hasznámi, Windows2000-el indultam.
Nagyon érdekelt és ezárt igen gyorsan hobbim is lett a számítástechnika.Énnekem soha nem sikerült hazavágni a rendszereimet, az OS-ek átlagéletkora nálam olyan 5-6 évre tehető, viszont az ismerősi körben valahogy gyilkos emberkék is előfordultak, az XP hőskorba 2-3 havonta kellett nekik újratelepíteni. Azaz mindent a nulláról kezdeni.
Elkezdtem gondolkodni, keresgélni és rátaláltam a portable programokra.Azonnal átláttam az óriási előnyét.
Egy normálisan megcsinált portable
---elfut bármilyen adathordozóról ami írható
---elfut bármilyen kompatibilis oprendszeren és ebbe az összes eddigi Windows, W2000-W10-ig és eddig az összes Linux+Wine értendő, ami azért eléggé megnöveli a használhatóságot és a szabadságfokot.
---a futásához szükséges összes adat egy helyen van, de ez mind semmi a következőhöz képest,
---a futása SORÁN keletkezett összes adat benne van magába a programba.
vagyis pl. egy portable böngésző az a világon bárhol, bármilyen gépen azonnal hozza a kezdőlapjaidat, az előzményeket, a kiegészítőket, a beállított vizuális kinézetet stb. stb.
---portable játékok, nincs előlről kezdés vagy 20 helyen az OS-be eldugott mappákat keresgélni hogy átvigyük az állásokat.
---nem szemeteli tele a gazda OS-t, semmi nyomot nem hagy (hacsak nem állítunk be a portable programra fájltársításokat, pl. Irfanwiew-képek, PDF olvasóra a pdf-ek stb)
---az egész szoftver tokkal-vonóval sima másolással archiválható, visszaállítható és máris működőkész, a 100adik másolat is.Az én legpregnánsabb példám egy 2008-as portable Mozilla Thunderbird.
Az akkori fontos mailjaim még megvannak mert 13 éve csak ezzel a hordozható klienssel hívom le a leveleimet.
Túlélt XP-t, W7-et, 8-at és a W10 alatt is tökéletesen múködik.
És természetesen az összes linuxom ami eddig volt, azokon is ezt futtatom Wine alatt ha kell.
Vagy a 17 éves MP3 lejátszóm. Meg se tudnák lenni nélküle. Mindent tud amit kell, skinezhető, alkalmas playlist nélkül akár 1 hónapig zenélni, ismeri a mappaszintű lejátszást.
237kB a mérete. Igen 237 kilobájt, akkor még tudták mi az az optimalizálás. Kedvencem.Mondhatja valaki, igen oké. De ezeknek így nehézkes a kezelése, a másodmeghajtóról, pendrájvról a fájlkezelővel megkeresgélni, indítgatni az esetleg több tucatnyi hordozható szoftvert.
Erre is van tökéletes megoldás, egy szintén portable program amivel egy saját Startmenüt (Whisker menüt, Alkalmazásmenüt) lehet készíteni.
Valami eszméletlen találmány, fel lehet venni a Te általad kreált mappaszerkezetbe akár könyvtárakat is, és bármit, exét, és a figyelmesebbek láthatnak képen egy LINUX appimage menüt is.
Mivel a program simán az elérési utakat nyitja meg és indítja a bármilyen szoftvert, így már ezzel kezelem a linuxos appimageket is.
És ezt az egészet, ha egy mappa alá teszi az ember és ebből mappából indítja a PStart gyűjtőprogramot akkor ez van annyira okos hogy bármin, bárhol van a gyűjtőmappa, közvetlen eléréssel minden működik.Természetesen vannak korlátok, egy Corel Draw vagy egy mammutszoftver ami 5000 helyre eszi be magát az így nem működik.
De az egyszerűbbek, a célszerszámok, a praktikus kicsike szoftverek minden további nélkül.
Hátrány még a beépülés hiánya, pl böngészőbe egy webmail címre kattintva persze hogy nem az én portable Thunderbirdem nyílik, de ezek egyszerűen áthidalhatók és megszokhatók.Én szeretem a hordozható szoftvereket.
Bár most mióta kicsit feljebb léptem a létrán és sikerült egy usb3 ssd-n megcsinálnom a bárhol, bármilyen gépen indítható, teljes értékű hordozhat Linuxomat és Windowsomat, a portable programok kicsit háttérbe szorultak nálam is mert egy teljes OS az azért fényévekkel kényelmesebb.
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #79702 üzenetére
A FeatherPad-ot onnan ismertem meg. Mert érdekes módon a netes cikkekben méltatlanul ki van hagyva a felsorolásból. Szükségem van a Cinnamon vagy KDE kényelmére, A sparkylinux lxqt alatt pl. appimage nem indul el (Etcher). A Manjaro KDE meg a wine alkalmazásokat is szépen berakja mindenhova (menü, fájlkezelő), mintha a rendszer része lenne.
-
coco2
őstag
válasz
urandom0 #77197 üzenetére
Köszönöm a tippeket. Annyi a háttér sztori, hogy van egy rendetlenkedő postfixem, és kutatom a lehetséges problémákat. Pld a 25-ös porton valami figyel, de ha rá telnetelek, a port "süket", nem teljesít smtp protokol szerinti szolgáltatást.
Linux kezdő kérdés:
Létezik abszolút light-weight mail forwarder Linuxra?
Van egy dev szerverem, egy szem project-re dedikálva, és annyi kellene, hogy azon a szerveren az info@project.com címre beérkező leveleket automatán tovább nyomja enyem@gmail.com email címre. Akár 1:1 tcp alapon, ha valami képes arra. Létezik erre valami külön handy tool vagy muszáj full feature mailer szervert telepítenem, és teljes körű működésre bírnom forwardinggal együtt?
-
válasz
urandom0 #77073 üzenetére
És mások is akik segítettek.
Nemrég kérdeztem egy-egy kisebb fájl, vagy mappa titkosítása ügyében.
Minden javaslatot kipróbáltam, kivéve ami csak terminálból megy.
Sajnos egyik se jó, nem éleszerűek, ugyanannyira bonyolult, vagy inkább nem pár kattintás mint az általam eddig használt VeraCrypt konténer.
Több tipp ilyen megoldásokra épül, Kde vault és hasonlók.
de én nem akarom konténerbe gyűjteni a pár darab fájlt, 2-3 mappát ami szerteszét van a lemezeken.
Ugyanott lennék mint a Verával.
A fájltömörítők sem jók, abból a szempontból jó hogy pár kattintás, password beírása és kész a jelszavas zip.
De az eredetit otthagyja a könyvtárba. Vagyis minden ilyen után törölni kellene az eredeti fájlt, mappát.
A gpg, hát az nekem ágyúval verébre, kulcspár generálás meg még nem is tudom mik, de a legnagyobb hibája hogy az is otthagyja az eredeti fájlt és mellé hozza létre a titkosítottat. megint csak törölgetni kell utána.
Ez elmondva talán nevetséges de napi használatba meg nem életszerű, elfelejti a ember törölni az eredetit, akkor meg pont semmit nem ér az egész procedúra.
Olyat keresek mint Winen, egy nyúlfarknyi program, telepítése után kér egy jelszót.
Ezután ha bármilyen fájlon jobbklikk, megjelenik a jobbklikkes menübe hogy tikosítás, katt, bekéri a programnak megadott jelszót, enter és kész. A fájl titkosított.
Kinyitása,fájlon kétkatt, érzékeli hogy az titkosított, feldobja a jelszókéró ablakot, beír, enter.
Visszafejtette.
A fájl fejlécébe tesz valamit és megváltoztatja a fájlt, nem tudom hogyan de működik.
Az is biztos hogy nem 256 bites titkosítást csinál de nekem arra teljesen jó volt évekig hogy pár fájlt elrejtsek avatatlan szemek elől.
Maradok a Vera mellett akkor, az se túl gördülékeny de megszoktam, bár jó lenne valami faék egyszerű.
Vagy a gpg-t rá lehet venni hogy törölje az erdeti fájlt, akkor teljesen jó lenne nekem. -
I02S3F
addikt
válasz
urandom0 #77073 üzenetére
"Külső szoftveres megoldás, max a lentebb ajánlott jelszavas tömörítés lehet, azt gyakorlatilag bárhol ki tudod tömöríteni, amelyik rendszeren van tömörítő." - Sajnos a tar nem támogat jelszót, pedig még idő se menne el sok a tömörítéssel, mivel csak "összefogja" a fájlokat.
Alternatíva a zip "csak tárol" módban, ha a gyors, fájlonkénti hozzáférés a cél.
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #76960 üzenetére
Igen, nem voltam pontos. Eddig a KDE Ark-ot láttam a legfejlettebbnek, mert ott csúszkák is vannak. Egyedi beállításoknál viszont marad a fájlkezelőből húzással. Tipikusan a szótárméret (directory size, -md, ekkora távolságra lát el a tömörítő) pl. 7z a -mx9 -md128m [csomagnév] [fájlnév]
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
urandom0 #76888 üzenetére
Azon a meghajtón annyi is volt kb.
A found mappában van, dir1043.chk mappa, amiből sok üres.
Van .lgf kiterjesztés amit nem tudok semmivel megnyitni.
A .jpg , .png, .pdf, ezek rendben vannak, de nem találok .xlsx, .docx, kiterjesztéseket.Ha feladom és formázom az "S" meghatót, akkor nem lesz gond Zorinról,-Windowsra váltáskor. Mert mikor váltottam, ezt csinálta. [kép] majd [kép] és elindult a Win.
-
válasz
urandom0 #76866 üzenetére
Teljesen igazad van, sda-b csere
Mentségemre, 2 évig amin a win van, azon voltak a linuxok és belémrögzült. Amire most a tartalék Manjaro került.
Most meg az Ubuntu lett a fő rendszerem és az meg a másik meghajtón van.
Ha nem szólsz, csak hajtogatom a magamét de így most remélem értelmet nyert az előző hsz-em. -
-
válasz
urandom0 #76855 üzenetére
"Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?"
Nem. Vagyis de. de nem abba a grubba, mivel az nincs is, leírom:
sda--mbr
sda1-win bootloader
sdb2-windows10
sdb3--data szerű átmeneti raktár
sdb4--üres partíció, erre telepítettem a Manjarot,
úgy hogy ne telepítse a rendszerbetöltőt sehova, se az sda lemezre, se a sda4 Manjaro partícióra.
sdb----mbr
sdb1--Ubuntu linux
sdb2-DATA adatpartíció
sdb3-winsave, ide meneteget a windows
sdb4-linuxsave, ide menteget a timeshiftAzaz semmilyen írás nem történt a sda1 grubba. Mivel nincs is grub, csak a win loader.
Az Ubuntut indítva megtalálta a Manjarot, igen, történt írás a grubba ekkor, DE! az SDB grubba.
sda nem. Azon a win indul azóta is magától ha biosba kiválasztom a sda meghajtót.
Vagyis semmi nem történt, és a win mégis azonnal checkdiskkel indult a Manjaro telepítés után.
A saját C, azaz sda2 partíción futtatta le a Manjaro telepítés utáni első indításánál.
Azóta se.
Vagyis valami van, hogy mi azt nem tudom. -
válasz
urandom0 #76849 üzenetére
"Nem tudom, mi van nálad, de a Windows automatikusan futtatta a chkdsk-t a J: és az S: meghajtón is, miközben a Zorin telepítő elméletileg egyikhez sem nyúlt hozzá. Ezt magyarázza meg valaki..."
Pedig néha valami történik.
Én kb. pár hete pakoltam fel egy tartalék Manjaro-t az sda4 szabad partíciójára. (sda1-win bootloader, sdb2-windows, sdb3-átmeneti tároló)
Mégpedig úgy hogy ne tegyen grubot a sda gyökerébe , se sehova ne tegyen rendszerindítót mert az sdb-n van egy Ubuntu, majd os-proberrel megkerestetem a Manjarot és majd innen indítom ha kell.
Az sdb-t óvatoságból biosba letiltottam.
Lefutott a telepítés, ugye elvileg a Manjaro Kalamares hozzá se nyúlt semmihez csak feldobta a Manjarot az sda4-re.
sdb biosba engedélyesz, ubuntu grub megtalálta a manjarot, öröm-boldogság.
Majd biztos ami biztos alapon indítottam a Windowst.
És mivel kezdett..., Bizony, a checkdisk-kel.
Vagyis valami mégis történik. -
gyulazsolti
senior tag
válasz
urandom0 #76849 üzenetére
Erre gondolsz? [kép]
Itt mutattam a TC. [kép] Abban a kettő mappában meg ez van. [kép]
Meg itt mutattam, hogy a zorin sem tudta felcsatolni. [kép]Ezért gondoltam, hogy csak az SSD legyen telepítéskor, hátha nem kavarodott volna meg.
A windows is úgy szoktam telepíteni, hogy a HDD-k le vannak húzva.Nagy kár nem ért, ha elveszne, mert ezt a meghajtót mentem, 2 helyre is, csak 2 hete mentettem. Az utóbbi 2 hét nincs meg.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
urandom0 #76838 üzenetére
Grub Customizer progit mire töltsem le? Win, Zorin.
Most egyébként a Zorint használom.
Az "S" meghajtó a 250 GB HDD. Minden eltünt róla, vagy zárolva lett, mert Zorin alatt sem látom. Itt beszéltünk róla. [link] [link]
Már a meghajtót sem tudom felcsatolni. [kép]"Hogyhogy nem látod? "
Úgy látom, mint Wines elnevezés, nem pedig a zorin alatt adott névvel.
Ugyan az a gép, LAN-on. Ugyanazon belső IP-n. Így Látom wines névvel. -
gyulazsolti
senior tag
válasz
urandom0 #76806 üzenetére
Na megcsináltam. [kép]
Újraindítottam, lett is betöltő képernyő. Win 8.1 elindítva. És az "S" meghajtón keresi.Az "S" meghajtóról eltünt minden, pegig ott van, és Win 8.1 intézőből nem férek hozzá.
TC látja és be is enged, de nincsenek ott a mappák, pedig foglalt a hely, ahol lennének az adatok.Az megoldható, hogy a Win 8.1 legyen az elsődleges.
Amikor visszaváltok Win8.1-re, / a telepítőknél is igaz volt/ az óra visszaállítódik 1 órával.
A routerben sem látom a gépet Zorin alatt, viszont a NAS-t, és a lányom gépét, elérem a hálózaton. -
Wolfskin
őstag
válasz
urandom0 #76783 üzenetére
Falcon, palemoon, slimjet, ilyenek vannak a csomagtelepítőben, meg az ismert chrome klónok (opera, vivaldi, stb)
de hiába, ha azt írja k, hogy nincs internet. de nem ajánlja fül, hogy legyen. pedig van wifi.a jelszóra tudtok valamit, hogy lehet jelszavas indulást beállítani?
akkor magyar nyelv MX-re nincs ugye?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10500T / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest