Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz urandom0 #79770 üzenetére

    Hosszabban reagálnék mert (szerintem) érdekes a téma.

    Miért portable, miért hordozható?
    Én magam 2000-ben kezdtem aktívan pc-t hasznámi, Windows2000-el indultam.
    Nagyon érdekelt és ezárt igen gyorsan hobbim is lett a számítástechnika.

    Énnekem soha nem sikerült hazavágni a rendszereimet, az OS-ek átlagéletkora nálam olyan 5-6 évre tehető, viszont az ismerősi körben valahogy gyilkos emberkék is előfordultak, az XP hőskorba 2-3 havonta kellett nekik újratelepíteni. Azaz mindent a nulláról kezdeni.
    Elkezdtem gondolkodni, keresgélni és rátaláltam a portable programokra.

    Azonnal átláttam az óriási előnyét.
    Egy normálisan megcsinált portable
    ---elfut bármilyen adathordozóról ami írható
    ---elfut bármilyen kompatibilis oprendszeren és ebbe az összes eddigi Windows, W2000-W10-ig és eddig az összes Linux+Wine értendő, ami azért eléggé megnöveli a használhatóságot és a szabadságfokot.
    ---a futásához szükséges összes adat egy helyen van, de ez mind semmi a következőhöz képest,
    ---a futása SORÁN keletkezett összes adat benne van magába a programba.
    vagyis pl. egy portable böngésző az a világon bárhol, bármilyen gépen azonnal hozza a kezdőlapjaidat, az előzményeket, a kiegészítőket, a beállított vizuális kinézetet stb. stb.
    ---portable játékok, nincs előlről kezdés vagy 20 helyen az OS-be eldugott mappákat keresgélni hogy átvigyük az állásokat.
    ---nem szemeteli tele a gazda OS-t, semmi nyomot nem hagy (hacsak nem állítunk be a portable programra fájltársításokat, pl. Irfanwiew-képek, PDF olvasóra a pdf-ek stb)
    ---az egész szoftver tokkal-vonóval sima másolással archiválható, visszaállítható és máris működőkész, a 100adik másolat is.

    Az én legpregnánsabb példám egy 2008-as portable Mozilla Thunderbird.
    Az akkori fontos mailjaim még megvannak mert 13 éve csak ezzel a hordozható klienssel hívom le a leveleimet.
    Túlélt XP-t, W7-et, 8-at és a W10 alatt is tökéletesen múködik.
    És természetesen az összes linuxom ami eddig volt, azokon is ezt futtatom Wine alatt ha kell.
    Vagy a 17 éves MP3 lejátszóm. Meg se tudnák lenni nélküle. Mindent tud amit kell, skinezhető, alkalmas playlist nélkül akár 1 hónapig zenélni, ismeri a mappaszintű lejátszást.
    237kB a mérete. Igen 237 kilobájt, akkor még tudták mi az az optimalizálás. Kedvencem.

    Mondhatja valaki, igen oké. De ezeknek így nehézkes a kezelése, a másodmeghajtóról, pendrájvról a fájlkezelővel megkeresgélni, indítgatni az esetleg több tucatnyi hordozható szoftvert.
    Erre is van tökéletes megoldás, egy szintén portable program amivel egy saját Startmenüt (Whisker menüt, Alkalmazásmenüt) lehet készíteni.
    Valami eszméletlen találmány, fel lehet venni a Te általad kreált mappaszerkezetbe akár könyvtárakat is, és bármit, exét, és a figyelmesebbek láthatnak képen egy LINUX appimage menüt is.
    Mivel a program simán az elérési utakat nyitja meg és indítja a bármilyen szoftvert, így már ezzel kezelem a linuxos appimageket is.

    És ezt az egészet, ha egy mappa alá teszi az ember és ebből mappából indítja a PStart gyűjtőprogramot akkor ez van annyira okos hogy bármin, bárhol van a gyűjtőmappa, közvetlen eléréssel minden működik.

    Természetesen vannak korlátok, egy Corel Draw vagy egy mammutszoftver ami 5000 helyre eszi be magát az így nem működik.
    De az egyszerűbbek, a célszerszámok, a praktikus kicsike szoftverek minden további nélkül.
    Hátrány még a beépülés hiánya, pl böngészőbe egy webmail címre kattintva persze hogy nem az én portable Thunderbirdem nyílik, de ezek egyszerűen áthidalhatók és megszokhatók.

    Én szeretem a hordozható szoftvereket.

    Bár most mióta kicsit feljebb léptem a létrán és sikerült egy usb3 ssd-n megcsinálnom a bárhol, bármilyen gépen indítható, teljes értékű hordozhat Linuxomat és Windowsomat, a portable programok kicsit háttérbe szorultak nálam is mert egy teljes OS az azért fényévekkel kényelmesebb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák