- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HP notebook topic
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Autóhifi
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
Pl. /home/miki/data
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102730 üzenetére
Amit az /mnt alá hozol létre sudo-val vagy rootként mappát, azt a chown-al majd ne felejtsd el a saját felhasználód tulajdonába venni, hogy hozzá is tudj férni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
/home/user/data, de leginkább - ha szokatod Magad erre, az hoz rendszert az életbe - /mnt/data például.
Aztán symlink-elni /home/user alá is, hogy ha a fájlkezelő itt indul, azonnal látszódjon
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102721 üzenetére
Gnome system monitor.
-
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Az MX-nél nem tudom megoldották-e már, hogy verzióváltásnál ne kelljen a teljes OS-t újratelepíteni? Ha még nem, akkor a Linux Mint kényelmesebb választás lehet hosszú távra.
-
válasz
fekete.puma #102723 üzenetére
Erre sajnos nem tudok, én KDE-t használok ami alá kismillió kisalkalmazás létezik ezek kijelzésére asztalra, panelre.
Majd a Cinnások segítenek -
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Tökéletes.
Osztom Pirk kapitány nézetét, a home legyen a /alatt, esetleges váltás, újratelepítés esetén vagy jó lesz vagy nem a régi külön home és annak a konfigjai.Én a swap partíció híve vagyok, mivel én hibernálok is meg hibrid-sleep-et is használok és Ubuntun egy istencsapása a swap fájlt erre bekonfigolni.
Valamint én néha több disztrót is használok és így elég 1 darab swap partíció a lemezen, ezt használja mindegyik, nem kell 2-3 10GB swap fájl.De ez az én nézetem, ahogy Te látod úgy csinálod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102721 üzenetére
Ez disztró, pontosabban asztali környezet függő, különféle megoldások vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Igen. Nálam van egy 200MB-os /boot/efi (ez fat32), aztán egy 100GB /root (ext-4) és aztán az adat partíciók.
Swap meg mehet fájlban is, ha nem akarsz külön partíciót, lényegében mindegy. De ha van elég ram a gépben (mondjuk több mint 16GB), akkor nem is igen van rá szükséged.
Két napja futottam bele először, hogy elfogyott a 32GB ram, mert úgy indítottam el a Star Citizen-t, hogy közben a böngésző nyitva volt és ezek együtt már túllépték a 32GB-ot, ami miatt a játék közben az OS kilőtte a böngészőt, hogy megőrizze a működőképességet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
A konfig fájlok miatt talán.. a .-al induló rejtett könyvtárak. Kb.
Meg Documents, Pictures, Downloads, ha rendesen használod őket és sosem viszel el innen máshova (pl. NAS) adatot, jó, ha nem az OS-el együtt ül.
Nálam mondjuk így van, de én aktívan nyúzom a NAS-t is, nem csak néha mikor eszembe jut egy backup.
Szerk.: symlinkelés is hasznos, ha nem eleve amoda mount-olod fel említetteket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102712 üzenetére
A /home alatt mindenféle konfigok is vannak rejtett mappákban, fájlokban. Ha eljut odáig a szitu, hogy újra kell rakni egy OS-t valamiért, akkor én inkább annak vagyok a híve, hogy a /home az ne az előző rendszerből származzon, kezdjük tiszta lappal.
De ettől függetlenül mehet persze, illetve azt is szokták csinálni, hogy a külön adat partíciót vagy a /home vagy az /mnt alá csatolják be.
Bár Linuxot még csak egyszer kellett újraraknom mert elszállt egy frissítés után és az is 10+ éve volt, de ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy a fontos adataid egy másik partíción legyenek, akkor is, ha nincs külön eszközön.
Btw, hdd helyett még Linux alá is célszerű SSD-t tenni, a különbség ég és föld sebességben.
-
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
Én minden rendszeremen 25 éve így élek de egyén és ízlésfüggő
Így nálam a C és a /home szinte üres, minden külön adatlemezen van. -
válasz
fekete.puma #102701 üzenetére
Valóban rég telepíthettél
mert azóta a UEFI lettt a BIOS helyett.
Nem kötelező de 2025-be én tuti uefi telepítést és gpt fájlstruktúrát választanék.
A partíciók sorrendje ebben az esetben közömbös. -
válasz
fekete.puma #102646 üzenetére
Na es akkor mi van, ha terminalhoz kell nyulni? Az altalad vazolt helyzet mar messze nem az r=1 user terepe.
Nem mellesleg Windows alatt is boven lehet terminalozni, meg kell is, ha rendszereket managelsz, vagy olyan funkciokat akarsz elerni, amiknek nincs GUI kivezetese. Nem ordogtol valo a terminal, sot, meg maga a Microsoft is fejleszt egy un. Windows Terminalt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102642 üzenetére
Ez mitől lenne bohóckodás? A bizonyos anticheatet igénylő online lövöldéken kívül problémával nem nagyon fog találkozni, egyszerűen jellemzően csak működnek a játékok, ráadásul még akár kicsit gyorsabbak is.
Warton: hehe igen, pl. a hardinfo2 vagy hasonló gui-s megoldás nem jutott eszembe.
Mondjuk elgondolkodtató, hogy Windows alatt hogyan jutnál hozzá ehhez az infóhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest