- Három játékprofillal készült az új Arc meghajtó
- Befutottak a beágyazott rendszerekbe szánt, tempós Ryzenek
- Mi történik a szemeddel, ha napi 8 órát monitort nézel? | Orvos válaszol
- A Synology visszatáncolt a saját márkás HDD-k megkövetelésének kapcsán
- 350 Hz-es IPS kijelzővel gyarapodott a Samsung portfóliója
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amazon Kindle
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- A karmos/ujjbegyes fogásokkal nyomulók örömére megjött az Arye szénszálas egere
- Másodszor is nekifut az AI PC-k meghódításának a Qualcomm
- Mini PC
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- SSD kibeszélő
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fekete.puma #104213 üzenetére
Francokat dehogy és az amúgy is a C alá mentegetne ha egyáltalán telepítve lenne nálam. C az perpill 45GB.
Ez egy adatpartíció. -
válasz
fekete.puma #104211 üzenetére
És a többiek, köszi sikerült. Ki is írta hogy 212GB trimmelve.
De a problémám nem oldódott meg, azt hittem ez a baja.
Kellene nekem 100GB szabad hely, az sdb6 az egy 313GB méretű ntfs partíció, ebből majdnem az egész foglalt volt.
Mivel adatpartíció, töröltem 215GB filmet, nem a törléssel lomtárba hanem shift+del.
És nem tudom zsugorítani a partíciót, se a Gparteddel, se a Windows10 lemezkezelőjével.
Engedne zsugorítan 3GB-ot, azaz a 313GB lenne 310. Pont annyit tudna zsugorítani mint amennyit a 215GB törlése előtt.
Holott van rajta 228GB szabad hely.
Ezt miért csinálja? ssd-n nem kell töredezettségmentesíteni, akkor megérteném. -
válasz
fekete.puma #104183 üzenetére
Volt említve valamelyik topikban, hogy sokban függ ez a jelszókérés a telepítéskori autologin kiválasztásától. Legalábbis Linux Mint esetén, egyébként a Mint nálam autologinos, de a Debian nem, annál max utólag tudom megoldani a lightdm config szerkesztésével. Valóban az FSTAB a megoldás ezekre a meghajtó/partició automountokra.
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #104179 üzenetére
Amikor rákattintasz a partícióra a fájlkezelőben, a rendszer ideiglenesen csatolja azt, és lecsatolja, amikor már nem
Eleinte nalam is igy ment, de ahogy jott a Samba es megosztottam az egesz meghajtot vagy csak mappakat rajta, semmi sem latszott a kliens gepen
Rakatt a serveren, aztan mar latta is...
Na ezert kellett a serveren az fstabba beirni, hogy mar indulaskot csatolja fel az adott meghajtokat fixen es maradjon is ugy
Innentol tokeletes volt minden -
válasz
fekete.puma #104176 üzenetére
Ezt nemrég én is tapasztaltam, le is írtam [itt az utolsó bekezdésben]
Sokan letolnak ezért, Árnyél mester biztos de hálistennek végre nem kell vacakolni meg chmodozni. -
válasz
fekete.puma #104125 üzenetére
Linux alatt mit lehet kihozni egy 4K 165-240Hz-es monitorból?
pl 4K 240Hz-en általában megy?
Fogalmam sincs, nagyon rég nem használok monitort, nem is értek hozzájuk.De ha most vennem kéne, tuti minimum 4K-sat vennék...
-
válasz
fekete.puma #104108 üzenetére
"Erről van szó, Linux problémás, a Windows sz@r nem tetszik, "
Én a mai napig pontosan így vagyok mindkettővel vicaverza.
Csak nem hardver hanem szoftver vonalon.
Mégis itt vagyok egy linuxos topikba.
Igaz nekem ezekszerint a kompromisszumkészségem kimagasló mert kb. 80-90%-os elégedettségi indexszel mindkét rendszert képes vagyok használni.
Napi szinten, ráadásul naponta többszöri ide-oda váltással.
Off de tényleg,
6 darab W10-es céges gépet menedzselek amolyan botcsinálta rendszegazdaként a melóhelyeimen.
+nekem van még 1 liszenszes, meg még 3 ami virtuálgépen, portable (wintogo) meg vhd fájlból fut.
Az enyémeket kivéve, mivel azokat ugyanúgy szénné hekkelem mint a linuxaimat,
a 6 céges winnel 7 év alatt fél kezemen meg tudom számolni annyi problémám volt.
Jönnek-mennek frissítenek lefutnak a verzió-upgradek stb. (engedélyemmel persze) és teszik a dolgukat.
A 6-ból 2 nonstop, azaz egy évben 365 napot megy, a gép döglik ki alóluk nem az os szarik be.
Azt egy szóval se mondom hogy nem kell őket megregulázni, méghozzá elég agresszíven de utána kezesbárány.
Énnekem az égvilágon semmi bajom a Windowsszal.
Amire nekem kell, ugyanígy semmi de semmi bajom (MOSTMÁR!) a Linuxokkal.
Ezt csak azért offoltam ide mert lehet Vasti is jobban járna ha családi használatra, médiafogyasztásra Winezne, és fenntartana magának egy hobbi linuxgépet.
minden problémája megoldódna. -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104104 üzenetére
StressTest-et ugyan nem futtattam, de memtest86-ot mindig.
Csak brand gépeim vannak, és nem hiszem, hogy egy Fujitsu, egy HP és egy Lenovo pont ugyanúgy rossz...
Monitor downgrade nem lesz, X11-en még rosszabb a 4k, szóval ez nem járható út ;-)Mindegy, eddig jutottunk: ígérem, többet nem kérdezek ez ügyben ;-) , mert most már többedszer is kiderült, hogy nincs megoldás. Ha nem tetszik a ChromeOS sem, akkor élek tovább egy nem százas linux-ot használva ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104108 üzenetére
Ilyen dolog ez...
- A linux tökéletesen megfelelt nekem a kilencvenes évek közepe óta - most már nem.
- Mivel szervizes is voltam, a Windows-t ismerem, és a gyerekek meg a család gépein is találkozok vele rendszeresen - nem szeretném használni. Akkor már inkább a linux + 4k bénázása továbbra is ;-)
- Mac-et 2x vettem, de nem tudtam kibékülni vele. Nekem jobb, mint a Windows, de még mindig nem olyan barátságos, mint a linux...
Most kipróbálom ezt a Chromebox-ot, talán bejön - ha nem, eladom, és nézem tovább még egy ideig a linux megjelenítési hibáit, mert lassan jönnek a 8k kijelzők, ezzel párhuzamosan talán használható lesz linux alatt a 4k ;-) -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104106 üzenetére
Most ezzel mire menjünk?
Ezt írhattam volna a Te hozzászólásodra is. Előbb dobom az egész Linux-os miskulanciát, minthogy hónapokon át keressem a megoldást. És még őt hibáztatod? Eh... -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104100 üzenetére
pf... Minden bizonnyal az a hiba, hogy 2025-ben 4k-s monitort használ? Viccelni tetszik?
A fanatikusokon kívül ki downgradelné a HW-t? Ráadásul ő vásárolt hozzá izmosabb PC-t.
Biztosan benne kell keresni a hibát? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
De neki a sima fhd videókkal is baja van, szóval ez valszeg nem 4K kérdés. Ki kell próbálni tiszta környezetben.
mcwolf79: van modding, én szoktam modokat használni Linux alatt a Steam Workshopon kívül is. Jellemzően még a mod toolok is szoktak működni Wine-val, ha nem szándékosan a Windows köré írják (az ME Andromeda mod toolja volt ilyen).
Maguk a játékok gyakran jobban is futnak, mint Windows alatt. Ami nem megy, az bizonyos anticheat megoldások amikkel a masszívan PvP játékokban találkozol.A 4K 120FPS az viszont nem fog működni AMD hardverrel HDMI porton, de arról a HDMI fórum tehet. Az AMD megcsinálta a nyílt driverbe a támogatást ehhez, de annak a publikálását letiltotta a HDMI fórum, mert csak.
Ezért kellett DP-HDMI kábelt használnod, az független a HDMI fórumtól.
Vasti74:
Nehezen követlek. Én annyit mondtam, hogy próbálj meg egy friss iso-ról bebootolni ahol a böngészőben se profil, se kiegészítők és úgy nézd meg mi történik, hogy bizonyos szoftveres dolgokat ki tudjunk zárni. -
Vasti74
senior tag
válasz
Szerintem veszek egy PIII-at 14"-os mono VGA monitorral, feltelepítem a korban hozzá illő rendszert, és az talán már kiforrta magát ;-) Bocs, ezt nem hagyhattam ki: de van egy "elvárásom" a hardverrel szemben, hogy mit illene tudnia, és szerintem semmi extrát nem akarok... Az imac-ek már 2014 körül Retina kijelzővel voltak szerelve, és tudták, amit tudniuk kellett. Már akkor is, és valószínűleg ha előkapnák egy olyat, még mindig működne.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104082 üzenetére
Nem - illetve próbáltam a Chrome-ot, de ott a reklámblokkoló, amit használni szoktam (uBlock Origin Lite) elég vacak a FF alatt használt nem-Lite ;-) verzióhoz képest, mert úgy reklámmentesíti a videókat, hogy ugyanúgy végig kell várnom a reklámok hosszát, mint nélküle, csak nem látom a reklámot...
Amúgy is FF-kedvelő vagyok, még Netscape-el kezdtem a böngészést a 90-es években, maradnék is nála ;-) Nem gondolnám, hogy a FF a hibás, bár a fene tudja. Más rendszerek alatt nincs vele probléma, pont a linuxos verziót rontották volna el?
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
A következő telefonra rákérdeztem és már a megbeszélt paraméterek szerint válaszolt és és helyes értéket adta meg a notebookcheck alapján.
Van sok gyengesége de még nem rég kezdte és már most egész jól használható.
. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
Nem tudhatom, de nem is ez volt a kérdés. Amúgy sem életszerű, hogy valaki azért olvassa a fórumot, hogy az adott témáról kikérdezze az MI-t, és a kapott válasz(oka)t beírja.
Ha segít, és jó választ kapok, nekem mindegy ki, vagy mi terel a jó megoldás felé.Már a PWM értelmezése is kérdéses, nálam ez impulzus szélesség modulációként dekódolódik, amit egy mondatban emlegetve egy mobillal kérdéseket vet fel
Most hogy alaposan szétoffoltuk a topikot, talán abba is hagyhatnánk ezt a témát, mert sehova nem fogunk kilyukadni!
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104066 üzenetére
Igen, ugyanis honnan kéne tudnom, hogy valós választ adott a kérdésemre? Amíg azzal telik az idő, hogy ellenőrzöm a válasza helyességét, addig saját kútfőből is megtalálhatom a valóban jó választ.
Amíg nem érti meg a kérdést, csak egy (a keresők által összegyűjtött) adatbázisból próbálja kimazsolázni (több kevesebb sikerrel) a legjobban illeszkedő választ, addig csak egy ügyes kereső. Mondhatjuk, hogy az intelligencia látszatát képes mutatni, de csak ügyes programozás.
Amíg nem tud logikusan gondolkodni, nem képes bevallani, hogy nem érti a kérdést, vagy bevallani, hogy nem tudja a választ, csak a véletlenen múlik, hogy a helyes választ ad-e. És el is érkeztünk a skynet és a többi sc-fi történet világába. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #104064 üzenetére
Olyan messze vagyunk ettől, mint a bulvár a valódi, komolyan vehető tényeken alapuló újságírástól. Ráadásul az emberek benyalják, bármit is mond. Lásd #6188.
-
válasz
fekete.puma #104044 üzenetére
Félreértettél valamit, éppen a Linuxot említettem, mert aki totál nulla számtech ismerettel foglalkozik vele, az nevezheted bohóckodásnak, de ha a napi rutintól eltérő agyi tevékenység történik az már jó. A rutin a kulcsszó, mivel ha már demenssé válik valaki, akkor meg éppen nem szabad a rutintól eltéríteni.
Egy példa a Linuxos bohóckodásra, 10+ éve majd 2 év alatt sikerült végre megölnöm a Debiant, aminek pont az volt a célja, hogy ismerkedjek az alapokkal. A Cinnamon felrakása stable verzióra experimental repoból kicsit sok volt neki. Kizárólag konzolt láttam boot után és egyetlen gép volt, mobiltelefonon sem volt még netkapcsolat. Ültem és szépen jöttek elő az addig olvasottak és fejből konzolból sikerült helyreállítani a rendszert! Még egyszer mondom, nulla ismerettel indultam, amikor felraktam a Linux Mint-et és a Debiant. Előtte soha nem tanultam és első PC-mre a Win95-öt is kollégám jött el feltelepíteni.
Senki nem állította, hogy bármilyen más rutintól eltérő agyi tevékenység ne dolgozna a dementálódás ellen. Nem kell mindenben Linux-Win flame próbálkozást látni.
Remélem átment, miről beszéltem.
Csak halkan jegyzem meg, valami miatt a mindenben azt keresem, bele lehet-e kötni tevékenység nem annyira jó demencia elkerülésére.
Sőt!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Figyi, lehet egyet nem érteni a másikkal, lehet viccet csinálni a dologból, lehet objektív kritikát megfogalmazni, de az ilyen személyeskedésnek itt nincs helye. Ha folytatódik, akkor a posztok mennek a levesbe.
-
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Miután nyíltan lehülyéztél felveszem a kesztyűt de nem a vita miatt, az már nem érdekel hnem a felvilágosítás végett.
A fórumtárs mindenáron egy GUI szoftverrel akart nyitni és az már valóban nem megy fel az öreg rendszerre.
Viszont maga a Conky, az a mai napig a gyári repoból tölthető, ha te át is siklottál felette, bekopizom ide a parancsot, nem kell se ppa se külső deb se makeizé se semmi.sudo apt get install conky-all
És működik.Felhívnám a figyelmedet hogy a cli parancsok nagy része kortalan.
Van egy olyan sanda gyanúm hogy egy grep, egy ls, egy cd, fdisk, és még kismillió,
nos ezek kor, és disztrófüggetlenek.
A parancsértelmező környezet az már nem, az lehet bash meg anyámtyúkja de mindegyik ugyanúgy fog reagálni egy cd home parancsra .
Ezt amit ide bekopiztam ez ugyanígy működött 2000-ben, ugyanígy fog működni 2035-ben és mindegy milyen disztrón. És asszem a conky cli is.tibi@aeroubuntu:~$ cd /home/tibi
tibi@aeroubuntu:~$ ls
1f3240ea-75d3-423b-8881-212c66051f6b.jpeg
alkalmazhato-inverterek-listaja-EON-20240625.pdf
Asztal
bin
bootinfoscript
'Camera uploads'
channels.conf
Cloud
conky
Dokumentumok
Downloads
ePSXe
ePSXe64Ubuntu.sh
key-mapper
'MEGAsync Downloads'
'Melodic Techno & Progressive House, EBM, Hard Techno Mix 2025 - VOL 63-H9azn3v2zAE.mp4'
Music
Night_pirate_ship_planets.jpg
Pictures
prefix32
Public
snap
Videos
'VirtualBox VMs'
ZMCT103C_EN_10038745.pdf
tibi@aeroubuntu:~$
Uby mit szólsz már nem felejtem el mire való az ls parancs, 7 év után fejből megy
-
válasz
fekete.puma #104023 üzenetére
Ez hogy jött ide? ahhoz hogy én 7 évvel ezelőtt 1000 kérdést tettem fel Ubuntu 18.04 ügyben, akkor jött ki ez a kiadás, akkor friss volt.
Mégegyszer megkérdem,
ez téged miért bánt?
Védi a rosseb, ezt használom és ennyi, és leírom mennyi macera van vele. De nem teszem kötelezővé senkinek !Mutass 1 hsz-t tőlem az utolsó pár évben amikor görcsösen erőltettem bárkire is.
25 éves Skoda Feliciával járok, a legnagyobb megelégedettséggel.
Igen kell szögelni néha.
Ezért engem el kell ítélni?
Én az életbe meg nem kérdeztem itt senkitől milyen disztrót melyik verziót és miért ezt használja. -
válasz
fekete.puma #104021 üzenetére
Miért bánt téged a 3 nap?
Anno 7-8 éve ez topik, a linuxmint.hu, az ubuntu.hu meg még pár fórum hónapokig, mit hónapokig, egy évig velem foglalkozott
Több 1000 kérdésem kirohanásom szitkozódásom volt az emltett fórumokban.
Régi szép idők...
Azt se tudtam mi az a cli most meg tessék és még konfigfájlokat is túrok
Igaz ezekért nem rajongok a mai napig ez is igaz. -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103994 üzenetére
igen, de akkor olyan volt az infom, amikor kerestem, hogy felteszem es kesz
nincs vele tobb gondom..
Tudod, mint egy NAS, ahhoz sem nyulunk hozza SW dolgokkal -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103992 üzenetére
hidd el ertem en...
most meseljem el, h annak idejen en meg ugy ertettem h 'felteszem es kesz"
nincs vele gondom....amugy most se nincs ha nem akarnek barmit
ertsd ezt ugy, hogy kerstem valamit ami kicsi eroforrason jol teljesito oprendszer ami nem winfos, mert abbol elegem van, mind1 miert...
akkoriban ezt ajanlottak, megfogadtam, felpakolTUK (meg discordos helppel)
jo lett..orultem, tette a dolgat, volt h ra se neztem fel evig, csak a Kodi ment es kesz
ma is csak erre hasznalom ez egy HTPC es meg kiszolgal 2 tv box a gyerekeknek
reggel felkelek es megnezem rajta a kedvenc jutub csatikat es nem kell kikelnem az agyboleztan Kodi vissza es megvolt a napi dolga
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103990 üzenetére
mivel ez csak egy kiszolgalo gep es nagy neha megnezek rajta jutub video
es persze a Kodi megy rajta ejjel nappal
semmi mas -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103832 üzenetére
hat mar gondolkoztam rajta, de...
pont ennyi ido utan elfeledtem a beallitasaimat amik fontosak
automap hdd - kell a KODI-nak es egy uj Kodi....jajajjjj
ez most annyira jol mikodik...TV frekit atallit kellokep 24. 50, 60Hz bla bla bla
Aztan Samba, mappa megoszasok, hogy masok is hozzaferjenek helybe, hiszen ez amugy egy kis file server afilmeknekfileoknak
es nem is tudom mik meg... -
válasz
fekete.puma #103824 üzenetére
Ha nincs fennt a Snap-szoftverek, Snap-store, vagy újabb nevén, mint Urandom írta App-Center,
akkor NEM tudod CSAK terminálból felpakolni. Gondolom ez teljesen érthető, amíg nincs szoftverkezelő GUI, addig nem tudod a még nem létező szoftverkezelő GUI alól saját magát telepíteni.Kb. bemész a sötét szobába, felkapcsolnád a villanyt hogy lásd megtalálni a kapcsolót, csak... ugye míg nincs világos nem találod a kapcsolót.
és a kör be is zárult.
Előveszed a zseblámpádat és innentől megy a dolog.
zseblámpa=terminál.
Valahonnan el kell indulni --->> terminál, snap-store telepít. Utána már guizhatsz.
Ha most telepítesz Snapes rendszert amibe már abszolút támogatott, pl. Ubuntu, akkor ebben már gyárilag benne a Snapstore GUI. Így lényegesen egyszerűbb.De, a Stacerrel is le lehet szedni csak abban át kell lépni a snap fülre és ott kiirkálja a snapek valódi nevét.
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert, azokat is amik csak CLI és így pl. nekem perpill 2500 csomagot listáz, na ebbe halandó találja meg amit keres pláne ha nem is tudja mit keres.
3 kilométer hosszan lehet gurigázni a listát, ez még nekem is sok.Snap meg átlaghalandónak max. 25-100 darab van, abban pikkpakk meg lehet találni a delikvenst.
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103797 üzenetére
koszi, en csak a sajat magam altal telepitett cucokat szeretnem eltavolitani, pl sok jatek meg ilyesmi
de meg azokat sem talalom meg, vana szoftverek nevu cucc az alkalmazasmenuben, ahol lehet telepitgeni es megnezni mik vannak fent, de ezek egyike se nincs ott, hogy uninstalljam -
válasz
fekete.puma #103760 üzenetére
Teljesen más a Debian, Ubuntu, Kubuntu, Linux Mint, érdekes a csomagkezelés is mennyire más ezeknél, kivéve az Ubuntu-Kubuntut, plusz ugye mindnek más az asztali felülete. Debiannal annyira nem számít az asztali felület, mert ott az alapot kapod, nem nagyon cifrázgatják. Nekem anno sose volt gondom, amikor egymás mellé raktam több disztrót egy eszközre, főleg amikor még lehetett MBR/legacy-t választani, az EFI nyűgösebb nyilván, de nem vészes. Persze nagy könnyebbség, ha a Windows nincs a képben. De persze ha valami nem jön úgy össze, ahogy a user szeretné, nem a rendszert kell hibáztatni. Mindig user error van.
-
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103703 üzenetére
+1
Az SSD még oké, mert az másra is használható, de DDR3-at 2025-ben venni hülyeség, főleg ha csak 1 slotos, az az a benne lévő 4GB-os modul kuka, lehet venni egy 8gbosat, ami nem annyira olcsó. AZ SSD-vel, meg a rammal már tényleg ott vagy, hogy veszel egy 4-6 genes fullos laptopot, ami azért minőségileg más kategória egy celeronoshoz képest. -
válasz
fekete.puma #103609 üzenetére
"Az egész Linuxos társadalom lapít mint sz@r a fűben és asszisztált egy ilyen égbekiáltó problémához, vágod, hogy mekkora gáz lenne?"
Te mirol beszelsz?
-
válasz
fekete.puma #103614 üzenetére
Nem utaltam sehol arra, hogy ez így rendben van .
-
válasz
fekete.puma #103611 üzenetére
Ez a biztonságra vonatkozó részt nem változtatja meg továbbra sem., amire sh4d0w ft utalt.
Valami táblázatot minap raktam be, ami alapján hibrid az Ubuntu, vagyis a System core az egyik kiadáson alapul, de egyes csomagok a másik kiadásból is kerülhetnek be. Nagyon régen olvastam erről, ahol részletesen írták, mi hogyan miért, de nem nagyon emlékszem már...
-
válasz
fekete.puma #103609 üzenetére
Most már belekeveredünk, mint majom a házicérnába... sh4d0w ft is azt írta többekkel együtt, hogy az Ubuntu eleve egy Debian testingbol keszitett rendszer. Ezzel az LTS-re utalt, a non-LTS verziók készülnek unstable Debain kiadás alapon. Amit linkeltél, az a Debianról szól inkább, nem az Ubunturól.
-
válasz
fekete.puma #103603 üzenetére
Az Ubuntu most hogyan keveredett ide? Épp minap lett kitárgyalva, hogy az Ubuntu LTS az Debian testing alapú.
-
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A legtöbb alkalmazásnak - de közel sem mindegyiknek - van standalone telepítője is.
Amúgy szerintem az emberek használnák a Store-t, ha normálisan működnek. De úgy kb. 10 esetből 8-szor van vele valami gond. -
válasz
fekete.puma #103598 üzenetére
"The Debian Security Team only maintains security updates for the current "stable" release."
Ez nekem egyértelműnek tűnik, forrása pedig:
-
Nekton
aktív tag
válasz
fekete.puma #103589 üzenetére
Elbénáztam, mert csak egy külön EXT4 partíciót csináltam és arra telepítettem a Mint-et. Így egy EFI van. Nem baj. Most az a gép arra van, hogy próbálgassam. Ma legyalulom és újra felrakom a Win11-et és csinálok másik EFI és root partíciókat a Mint-nek. Csak azt nem tudom, hogy a Mint honnan fogja tudni, hogy a második EFI-be kell telepítődnie?
Csak gyakorolgatok még, úgyhogy itt a lehetőség is. Most akkor csináljak SWAP partíciót, vagy ne? Ha nem csinálok, akkor SWAP fájl sem lesz sehol akkor sem, ha kellene?
-
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A Winstore-ba fellelhető összes UWP app megtalálható letölthető pár kattintással normál telepítésű .exe kivitelben.
És igen tény hogy a winstore tetűlassú.
Énnekem nincs is uwp appom amit használok. Pedig 50+ program tuti van a winemen.
A Win userek nagy része még mindig nem az áruházat, gyári tárolót használja. Tudod... ez nem Linux -
Nekton
aktív tag
válasz
fekete.puma #103521 üzenetére
Köszönöm srácok!
A linkelt videóban minek csinál egy /home partíciót külön a root mellé? Ez mire jó?
És a kérdésem továbbra is (kövezzetek meg, de nem értem jól):
Csináljak külön EFI partíciót a különböző OS-eknek?És akkor most kell SWAP, vagy nem? Nem tud SWAP fájlt csinálni a root partícióra, ha akar?
Összeomlás és live USB:
Ez tök jó persze. Tudok magammal vinni pendrive-ot, csak elég vacakul veszi ki magát, ha egy adásvételen elindítom a gépet és GRUB javítással kell kezdeni a szerződéskötést. -
válasz
fekete.puma #103574 üzenetére
A külföldi youtube videók alatt meg úgy sehol nem láttam pl az unstable ág miatt komolyabb támadásokat az elismertebb emberektől, etikus hacker-től sem...
Lehet azért nem, mert evidens a Debian frissítési metodikája és igazából sok panasza azoknak sincs, akik unstable verziót használnak.Nem vagyunk bennfentesek, nem tudjuk évről évre milyen biztonsági munkát végeznek, vagy elhanyagolva nem végeznek el.
Nagyon nem. Amúgy is kegyetlen sziszifuszi meló ez. -
válasz
fekete.puma #103567 üzenetére
Bennem a Cinnamon frissítése maradt meg, mert az volt a legnyűgösebb és az egyetlen, ami közel két év használat alatt meg tudta fektetni az adott Debianomat. Pedig sokat operatívkodtam experimental meg a többi nem stable repoból kifejezetten tanulási céllal, hogy ha megnyeklik az OS, tudjam, hová kell nyúlni. Sajna mára már nagyon sok mindenre nem emlékszem.
A nem stable Debian biztonsági kérdéseiben sh4d0w ft a pro, sokan nem értenek egyet a túlzott secure beállítottságával, de tuti igaza van. Nekem könnyebb, mert teljesen távol áll tőlem a téma mélyebb ismerete, ráadásul homeuser szinten én az emberi bugyutaságot, oda nem figyelést tartom veszélyesnek. 99%-ban emiatt húzzák le őket a csalók.
-
válasz
fekete.puma #103564 üzenetére
Vannak akik elmondják, hogy a Linux-t (csak úgy a Linux-t) feltelepíted minden működik egyből használható és a terminált sem kell, hogy használd már régóta.
Na ja, csak itt már nagyon nem mindegy, melyik disztrót használja a user! Linux Mint Cinnamont bátran raktam fel több gépre is 7. éve távol lévő családi népeknek, barátoknak, időnként lecserélem nekik újabbra, de amúgy csak használják. Talán ezerév óta most kértek helpet, mert nem ad hangot a HDMI-n TV-re vezetett film. Felrakattam velük ugyan a pavucontrol-t, de Messengeren keresztül nem láttam az opciókat, nem is használom a programot, így egyelőre az nem működik náluk.Mondjuk rolling disztrót nem mernék mások gépére rakni, még egy hétre sem. Épp az ilyenek miatt sem, mint amit most írt Sz_Imre fórumtárs ez EndeVaur OS csintalankodásáról.
Mondjuk nekem már ettől fennakad a szemöldököm:
...az újabb kernelt: 6.12.29-1 lts verziót
Más dimenzióban gondolják rollingosok az LTS -t, az biztos! -
válasz
fekete.puma #103560 üzenetére
Bookwormnál már nem kell külön non-free repo, de jó pár éve még a non-free repo sem volt elég, kellett egy külön multimedia non-free repo is. Ilyen volt a sources.list alapból, ezekből ki tudtad kommentelni a szükséges repokat. Debian Jessie sources.list
Ma már kb ugyanolyan felrakni és használni egy desktop Debiant, mint egy Linux Mint-et, persze aki a Mintben lévő friss Cinnamont akarja, annak nem igazi a Debian Cinnamon, mert abban elég régi Cinnamon verzió van, nyilván fel lehet rakni a legújabbat is az experimental repoból, de az elég veszedelmes művelet, legalábbis régen az volt. Vagy az LMDE repot szabadítod fel a sources-list-ből, de az sem veszélytelenebb sokkal.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103555 üzenetére
"Isten mentsen valakit attól, hogy ilyen hozzáállások mellett valaki rád bízza a rendszere felügyeletét, mint ha most kezdtél volna a Linuxon..."
Ismét megragadtad a lényeget ;-)
- Van X disztribúció (amit eddig próbáltam -1) ahol nincs olyan tűzfal (vagy nincs is tűzfal, a fene tudja, egyáltalán nem érdekel) ami blokkolja azt, hogy elérje a gép, amin fut a belső hálózaton lévő dlna szervert.
- És van 1 disztribúció (amivel eddig találkoztam most hirtelen kb. 6 disztribúció kipróbálása során) , ami ezt alapból blokkolja, tehát fő a biztonság, nem éri el a gép a dlna szervert a belső hálón. (minden mást persze igen, a neten is, mert az nem veszélyes ;-)
Na ezek után a fene sem kezdi el a tűzfalat konfigurálni, nem kell az nekem, letiltom, és annyi ;-)ui: amikor még ezzel foglalkoztam, ez volt a szakmám, ezért kaptam a fizetésemet, természetesen nem ilyen volt a hozzáállásom: de sok-sok éve FELHASZNÁLÓ üzemmódban használom a gépet, és nincs sem kedvem, sem időm, sem motivációm ilyen baromságokat (mert ezek szerintem nettó baromságok) nyomozni ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103557 üzenetére
Korábban így volt, azért volt külön a non-free telepítő éveken át. Aztán a valós élet felülírta ezt a koncepciót, mert pl. egy csomó mai hardver működtetéséhez bináris drivernek ott kell lennie... szóval nem volt tartható.
-
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103555 üzenetére
Utóbbi időszakban két tapasztalásom is volt ilyesmi témában. Sok esetben tökmindegy a disztró. Ami nem mindegy, hogy milyen csomagok vannak fent a rendszereden. Bizonyos disztrók felraknak egy rahedli csomagot ha kell, ha nem és akkor a nagy számok törvénye alapján több minden fog működni. Azon disztrók esetében, amik minimalisták viszont nagyon kell tudnod, hogy mihez milyen csomagok kellenek. Szóval a két példa:
1. 2012-es Macbook Air wifi: Arch telepítése után bitang rossz volt a wifi, de ilyen majdnem használhatatlan. Sok fórumtúrás után derült ki, hogy a macbookban lévő wifi normális működéséhez kell a broadcom-wl csomag, ami pl.: MX linux esetében alapcsomag, viszont az Archon nem, külön kell felraknod. A csomag telepítése után megjött az internet a laptopra.
2. Wargaming Center telepítése wine-nal: Manjaron próbálkoztam a WGC telepítésével és az istennek nem akart felmenni, pedig tudom, hogy lehetséges, mert már csináltam, meg a wine honlapon is azt írják, hogy gond nélkül kéne mennie. Hosszas fórumtúrás után sem lett meg az eredmény, úgyhogy maradt a terminálos üzik böngészgetése, ami alapján arra jutottam, hogy valami vulkan -os frincfranc hasfájása van neki. A csomaglisták nézegetése után végül feltettem a vulkan-extra-tools meg lib32-vulkan-radeon nevű csomagot, amik nem voltak fenn a rendszeren és lám-lám egyből sikerült telepíteni a WGC-t és a World of Tanksot is wine-nal és teljesen korrektül működik.
Egy szó mint száz, ha valami nem működik, de kéne neki, akkor az nem a rendszer vagy a disztró hibája, hanem a user tudásának a hiánya sajnos.
Ez a tudás egyébként nekem is hiányzik a Far Cry5 esetében, valami nálam nem kóser, mert normálisan mennie kéne, de valamiért még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy mi a hiba.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103553 üzenetére
Nem nézem meg a videót, elnézést, mert nem érdekel - a GYAKORLATBAN semmi jelentősége, és én sajnos gyakorlatias ember vagyok.
Egyszerűen az írásodból nekem az jött le, hogy szerinted a Debian-nak nem férnek bele ilyen-olyan okokból, hogy pl. codec-ek települjenek kapsából - pedig de, mert kapásból települtek. (Kapásból = tovább-tovább, ha jól emlékszem erre vonatkozó kérdés nem is volt, mert van olyan disztribúció, ami kérdez)
Ezzel szemben pl. ha jól emlékszem (túl sok vackot próbálgattam mostanában) a Fedora 41 Plasma telepítése után nem kis meló volt a codec-ek telepítése, mert a google által talált 1-2 doksi akkoriban még egy régebbi verzióra vonatkozott, a 41-ben meg máshogy volt ez-az, aztán amikor végre lett codec, kiderült, hogy az "alapból" települt VLC sem tudja, amit kellene, telepítsem innen, meg onnan.Szóval ez a gyakorlat: Debian: telepítés után azonnal lejátszotta a VLC-vel a NAS-ról a h265 4k videókat, de volt olyan (talán openSUSE) , ahol meg miután felgörcsöltek a codec-eket, aztán lecseréltem a VLC-t kiderült, hogy már csak a tűzfalat kell pl. letiltanom, mert annyira biztonságos, hogy ha engedélyezve van, akkor nem érem el a helyi hálózaton a dlna szerveremet :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103542 üzenetére
...a Debian az, ahol fent voltak telepítés után, kérdés nélkül a mindenféle codec-ek! Szóval ezek szerint nem merültek fel aggályok a részükdől. Tehát nem igazán aggályos a codec-ek telepítése. Akkor duplán nem értem, hogy más disztribúciók alatt miért kell vele külön görcsölni?! Költői kérdés volt ;-)
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103549 üzenetére
Jogos.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103546 üzenetére
Rosszul írtam, mert lemezenként van 1 efi, de mind a 4 OS a Biosból választható. Arra írtam, hogy nem feltétlen szükséges 2 efi egy lemezen.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103533 üzenetére
Erről nem akarok beszélni, még nem dolgoztam fel a dolgot ;-) Röviden: nem igazán.
Már gépet is cseréltem mióta Plasma-ra váltottam (Egy Fujitsu D738-am volt i5-8400 procival, IGP-vel, azt cseréltem egy Lenovo M75s Gen2-re Ryzen 5 4650G prcival és IGP-val) , most már nem is tudom hányadik Plasma-s rendszert próbálom, de mindegyiknél előjön ritkábban vagy gyakrabban (vagy folyamatosan, az a Fedora volt) mindenféle olyan megjelenítési hiba, mintha grafikus kártya probléma lenne. Szemetek a képernyőn, villogó ablakkeretek, függőleges csíkok, meg hasonlók. A hardverhibát kb. kizárnám, eddig Plasma 6-os rendszereket próbáltam, most a Debian Plasma 5, de ezen is ugyanaz... És a procihasználat szerintem videólejátszás közben még mindig magas egy Windows-hoz magy macOS-hez képest, pedig a vas már nem egyenge.
Ez van - beletörődtem ;-) -
válasz
fekete.puma #103530 üzenetére
Ja, swappiness-t állítgattuk régen, de már tényleg értelmetlen, kivéve ha valakinek nagyon kevés a fizikai memóriája. Tényleg érdekes, hogy 32GB RAM mellett is hozzányúl néha a rendszer a swaphoz.
-
válasz
fekete.puma #103526 üzenetére
Dehát én ezt a választ attól a témától és a kollégától tejesen függetlenül sh4d0w-nak írtam!
-
válasz
fekete.puma #103523 üzenetére
Nem csinálja minden disztró, az Ubuntu és a Linux Mint egy ideje alkalmazza, de úgy emlékszem a Debian nem rakott fel automatikusan. Amúgy ha nem lennél lusta, inkább zram-ot csinálnék helyette, már rég ki akarom próbálni a működését, de ahhoz fel kéne raknom valami RAMzabáló programot/játékot is. Egy időben foglalkoztatott nagyon a zram, látszik is a linkelt hsz-ek mennyiségéből. Fura egy madár a zram, mert anno a nagyon kevés RAM-ok miatt hozták létre, de azóta sok RAM mellé is érdemes felrakni. Például a Garuda alapból azt csinál a BTRFS mellé.
-
válasz
fekete.puma #103521 üzenetére
Mivel Linux Mint-et tenne fel fórumtárs, így a swap partició is felesleges, a rendszer automatikusan csinál 2GB méretű swapfile-t. Még 32GB RAM mellé is.
-
válasz
fekete.puma #103476 üzenetére
Ott a Slackware, vagy esetleg vasarolsz enterprise Linuxot (Red Hat, Suse).
-
válasz
fekete.puma #103459 üzenetére
Nem csak sugallom, ki is mondom, hogy az Ubuntu es a Fedora potencialis veszelyforras a kevesbe bleeding edge disztribuciokhoz kepest. Ettol fuggetlenul: mindenki azt hasznal, amit akar.
-
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
Ebben teljesen igazad van, vannak emberek, akik direktbe nehezen meggyőzhetők, de mindig megragad valami a fejükben és később lehet épp ezt fogják hasznosítani.
A nem rutin dolgokat egyébként is úgy oldhatja meg az ember, ha a fejében már rengeteg ezzel kapcsolatos infótöredék van, üres fejjel soha senki nem oldott még meg semmit.Ezek a szaktopikok pont ilyesmire is jók.
Ott van az Ubuntu pro, ne kell a váltást elkapkodni...
Na igen, de ahogy Tibikomám is írta imént, az kizárólag biztonsági csomagfrissítésekről szól. Nyilván ha valaki adott állapotban használja tovább a gépét, nem rágja a körmeit az appok legújabb verziói után, kvázi OS-freeze állapotban van a rendszere, no annak jó lehet az Ubuntu Pro!
Hamar megjártad az erdőt!
Megvan a Nap?
-
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
leírtam nemrég valakinek válaszba, az sem gyógyír mindenre.
Biztonsági frissítések oké de a szoftvereim fele már használhatatlan. Pláne amelyik pythont igényel de amúgy is döglődik sok szoftver, leragad 3-4 éves verzión és használhatatlan.
Maradt (nekem) a Snap. Fapad sajnos meg meló van vele mivel olyan korlátozott mint a Napot keresgélő emberkék
Volt hogy kicsomagoltam egy snapet, meghekkeltem majd visszacsomagltam és letiltottam a frissítését. Mindezt csak azért hogy a bamba jósuája elléásson a háttérvinyómig mert amúgy csak a /home/tibi a látóköre. Fél éve jól működik de meddig..?
Nem egyszerű.
Én ezzel szórakozok, más meg a nem lts-en van felháborodva. Ilyen ez a világ.
Külön köszönet Ricardo Villalba és csapatának hogy a 15 éve használt kedvenc mediaplayeremet, az SmPlayert még portolják 18.04-re, De egyre kevesebb az ilyn szoftver. -
.-..-.
tag
válasz
fekete.puma #103465 üzenetére
Mint említettem egy server-ről van szó, nincs browser.
Amúgy a curl-os hívás megfelelő, mint kiderült.
Szerettem volna teljesen manual módon beállítani, de nem lett jó.
A wg-quick-el sikerült ugyan, de ettől még zavar, hogy nem sikerült kézzel a komplett forgalmat áthajtanom rajta. -
válasz
fekete.puma #103461 üzenetére
Totálisan igazad van.
Mérleg vagyok, konfliktuskerülő, ameddig lehet tologatom a csörtéket, bamba alkat vagyok. És nagyon gyorsan lehiggadok, néha meg is bánom a kirohanásaimat.
Minden jót Neked, ha keresnének az erdőben vagyok, a többiekkel együtt keresem a Napot
Ha megtaláljuk, azonnal szólok. -
válasz
fekete.puma #103447 üzenetére
A felveteseid es a kerdeseid alapjan egyertelmu, hogy nem ismered a Linux vilagat. A Red Hat egy uzleti disztribucio - es most figyelj -, a legtobb Linux fejleszto ott dolgozik, abbol kapnak penzt, ha megfelelo szintu szolgaltatast nyujtanak az uzleti ugyfeleiknek. Corporate disztribucio - tobbek kozott neki "koszonhetjuk" az olyan szarokat, mint a systemd -, ezzel szemben a Debian egy kozossegi disztribucio, szabadidoben, elhivatottsagbol, onkentesen fejlesztve, sajat filozofiaval.
-
válasz
fekete.puma #103444 üzenetére
Totalisan hidegen hagy. Tudhato, nagyjabol az internet minden sarkabol, hogy a Debianban regebbiek a csomagok, ellenben biztonsagosabb, stabilabb es gyorsabb, mint a szarmazekai. Egyetlen gyorsabb es meg stabilabb disztribuciot lattam csak, a Slackware-t (Arch-csal nincs tapasztalatom, de mivel erosen rolling es idonkent sikerul elkefelni valamit a frissiteseknel, nem is lesz).
-
válasz
fekete.puma #103439 üzenetére
Nem igaz. A Debian stable-t a testing agbol csinaljak. A testingbe kerulnek azok a csomagok, amelyek jeloltek arra, hogy a stable-be keruljenek, de meg pl. biztonsagi szempontbol nem kerultek ellenorzesre es meg freeze utan is siman kihajitjak azokat, amelyek nem mennek at a biztonsagi ellenorzeseken.
En nem sugalltam, hogy Canonicalek nem ellenoriznek semmit, de vajmi keveset, nagyjabol annyit, hogy mukodjon a csomag, aztan annyi. Ha most megnezem a security advisory-kat, tavaly ota a Debianban volt nehany tucat, a tavaly aprilisban kiadott Ubuntu LTS-hez meg 25000 folott.Eldontheted, milyen munkat vegez a Canonical.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103439 üzenetére
Nos, a Wayland nem 1:1-ben helyettesíti az X11-et, mert az X11 bizonyos megoldásai és a koncepciói egyszerűen nem férnek bele a mai, biztonság centrikus programozásba és ez van akit hátrányosan érint. Cserébe minden téren modernebb a Wayland.
A másik problémája az X-nek, hogy nagyon régi a kódbázis, amivel egy rémálom dolgozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103429 üzenetére
Rövidesen kb. minden disztróból ki fog kopni az X11, azt már egy ideje nem fejlesztik.
-
válasz
fekete.puma #103429 üzenetére
Érdemes a Wayland-ot erőltetni mondanak rá mindent is és ha igen, melyik disztrón?
Gnome és KDE már elég jól használja, de ha gond van vele, hamar kiderül. Cinnamonon jó ideje választható opció, de használni nem nagyon lehet, ha jól emlékszem, nem kezeli jól a betűket/karaktereket, például ide a szövegablakba képtelenség volt írnom, amikor bekapcsoltam. A következő Linux Mint kiadásra tervezik a működőképes waylandot, azt írják, aztán majd kiderül. -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103409 üzenetére
Áááááááá! Készen vagyok ;-)
Nem érdekel, hogy meddig van támogatva: mert feltételezem, hogy majd tudom frissíteni a következő verzióra!
Mert ha egy olyan verzió lenne a 24.10 vagy a 25.04, ami csak fél évig használható, ÉS NEM LEHET MAJD FRISSÍTENI, csak radír, és újratelepítés az aktuális verzióval, azt azért gondolom nem a mesterséges intelligenciától kellene megkérdeznem, vagy fórumokat bújva kiderítenem, hanem odaírnák - legalábbis régebben az ilyen cuccokat testing-nek hívták, és nagy betűkkel ott állt, hogy csak saját felelősségre, meg csak ha tudod mit csinálsz, stb. stb.
De szerintem itt egyszerűen csak arról van szó, hogy elcseszték, és ennyi. -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103394 üzenetére
Nem érted. Az a baj, hogy ezek szerint olyan verziót lehet letölteni a Kubuntu letöltögetős oldaláról, ami szívás, mert fél évig működik. És ez nem normális.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103383 üzenetére
Abban az időben azért Debian netinstall-t összehozni mikor a telepítés közben be kellett lőni a pppoeconf-al a betárcsázós ADSL-t, ehh azok azért keményebb idők voltak.
Ma totál el vagyunk kényeztetve a next-next-finish telepítőkkel.
-
válasz
fekete.puma #103383 üzenetére
Régen kicsit nyűgös is volt különböző driverek miatt, de ma már nincs non-free repo probléma sem. Gondolom Linusnak is ezek okoztak problémát!
Amúgy is Fedorás volt az ember.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
fekete.puma #103370 üzenetére
Ismerem a VueScan-t, régebben mint írtam a külső program ez volt. Valóban jó beállítási lehetőségek voltak benne. De jelenleg ennyi is elég, amit most kipróbáltam Skanlite, az tudja amire kell, a saját gépemen. (igen, win 11 mellé külön ssd-re felraktam az EndeavourOS Kde-t).
De köszönöm az ajánlást.
-------------------------
#103369 Warton
Köszönöm a program ajánlást.
Próbáltam volna, de utána valami tesseract (utána nézve ez ocr) csomagokat kérdezett, hogy melyiket, van egy jó pár, így mivel nem tudtam eldönteni, ezért inkább hagytam.
Amit felraktam skanlite, az most elég amire kell nekem. -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103354 üzenetére
...na arról beszélt le kb. mindenki! Hogy nem stabil, frissítés után sokszor fejre áll, és hogy igazából már "kiszállt mögüle" a KDE. Lehet, hogy mégis kipróbálom - három a magyar igazság (fedora, suse, kubuntu) , a neon lesz a ráadás ;-)
Hát így váltson az ember Windows-ról... Még Mint Cinnamon-ról sem egyszerű ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103325 üzenetére
Dehogy, hiszen jól működött! ;-)
Csak vettem egy 4k monitort, skálázni akartam a kijelzőt úgy, mint más op.rendszerek alatt, aztán kiderült, hogy a Cinnamon igazából nem tudja ezt jó - sőt az X11 sem, hanem Wayland + Plasma kell nekem.
Akkor indult a disztribúció keresés, ami erre épül, meg a szívás, ami még mindig tart... ;-) Közben gépet is cseréltem, mert az is ötlet volt itt, hogy talán az Intel UHD 630 IGP nem alkalmas a feladatra (bár Windows és macOS alatt tökéletesen működik 4k felbontás mellett is minden) , vettem egy Ryzen 5 procis gépet AMD IGP-vel, de sokkal jobb nem lett, csak éppen egy kicsit.
Rohadt régóta linuxot használok, szinte azóta, hogy használható, és jó régóta Mint-et, szépen kényelmesen el is voltam vele, mert nem kellett semmi "extra"... De tuti nem cserélem le a monitoromat, inkább szívok tovább ;-) Még szerencse, hogy 99%-ban csak böngészésre kell a gép... De még így sem egyszerű üzemben tartani ;-)
Szóval nekem már 2025 eleve a linux éve, mert 1996-2024 között nem utáltam soha annyira kedvenc rendszerünket, mint ebben a pár hónapban ;-)
Most éppen attól ment el a maradék kis motivációm, hogy egy Kubuntu-t megfrissítek, és nem indul a Discover?! Na de kérem, ilyen bénaságot még egy Windows-tól sem vennék jó néven ;-) Mindegy, ha nem működik, akkor nem frissítek, mert pötyögni nincs kedvem ;-) -
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103339 üzenetére
A bajom csupán az, hogy nem tudok más alternatívát erre.
Pedig majd 30 év Win használat után most nagyon érzem a csít, hogy jól kitanuljam a rendszert.
És csak az idő szabhat határt ennek. -
válasz
fekete.puma #103333 üzenetére
Pont olyan dolgokat soroltal fel, amik irrelevansak. Megvette a korabbi verziot es nam akar elofizetni? Maradjon Windows-on.
Egy szuk retegnek vonzo a Linux? Pont jo, nem hanyjak tele baromsagokkal.Nehany eve, amikor a Skype meg nagyjabol hasznalhato volt es eppen hazalatogattunk, anyosomnak hoztunk uj laptopot. Raknam fel a Skype-ot - fent van. Belep anyos, kontaktok kozul egy sincs. Oke, metros app, tegyuk fel helyette a desktopot. Na azt nem lehet, amig fent van a masik. A metrosat csak Xbox Store-on keresztul lehet eltavolitani - nosza rajta. Nem, azt nem lehet, csak az osszes Store alkalmazassal egyutt. Na, ezek utan tudtam csak a desktop Skype-ot telepiteni.
Tele van automatizalt baromsagokkal a Windows es nem hianyzik, hogy egy oraba keruljon egy nyamvadt alkalmazas telepitese.Tehat pontosan megfelel nekem az a filozofia, hogy a rendszer ram hagyja a gondolkodast es nem akar nalam okosabb lenni, hagyja, hogy tegyem a dolgomat, nincs az utamban, nem dolgozik szandekosan ellenem. Aki ezzel nem tud egyutt elni, mehet vissza Windows-ra, ott okoskodjon bele a rendszer mukodesebe.
-
válasz
fekete.puma #103324 üzenetére
Azok a cegek, akiknek megeri Linuxra fejleszteni, most is fejlesztenek Linuxra, lasd peldaul Microsoft, IBM, Broadcom, SAP. Azt azert jo lenne egyebkent tisztazni, milyen "nepszeru profi programok"-rol beszelsz, mert a userek toredeke hasznal fotoboltot (egyebkent az online verziora elo lehet fizetni), masreszt meg lehet tanulni a Linuxon letezo alternativak hasznalatat is - ahogy a Windows-on megtanultat is kellett, tehat nem kell visszaugralni.
Letezo jelenseg, hogy ha az emberek tenyleg Linuxot akarnak hasznalni, akkor leszoknak a Windows hasznalatarol, vagy megtanuljak, hogy lehet Linux alatt is elinditani, amit lehetseges. Mondjuk a SteamOS jelenlete azt mutatja, hogy igen nagy valoszinuseggel a jatekok nagy resze futtathato Linux alatt is. -
milan26
senior tag
válasz
fekete.puma #103309 üzenetére
Azokon a gépeken ráadásul legális a Win11, mert a hardverhez jár az OEM liszensz.
-
válasz
fekete.puma #103316 üzenetére
Persze, semmit ne keverjunk ide, ami nem tamasztja ala a mondandonkat.
Nem kell senkit megnyerni, a Linux pont jo ugy, ahogy van, nem kell elwindowsositani - mert a Linux nem Windows. Aki Windows-kent akarja hasznalni, hasznaljon Windows-t, aki meg hajlando beletenni a tanulasi idot a Linuxba, hasznaljon Linuxot (mert a Windows-ba is bele kellett rakni). -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #103309 üzenetére
Így van, ráadásul ennyiért jófajta, minőségi, és szép brand gépeket lehet kapni, Windows Pro licenccel. Ha normális az eladó, akkor frissen telepített rendszerrel...
-
válasz
fekete.puma #103308 üzenetére
Mindig elojon vki ezzel al Linux desktop eve faszsaggal, mikozben nem veszi eszre, hogy mar nemhogy a Linux evet tapossuk, hanem tobb, mint egy evtizedet. Mert a telefonod valoszinu linuxos, az okosteved, a routered, a tableted mind linuxos - tehat mindenkit korbevesznek a linuxos eszkozok, legfeljebb nem veszik eszre az emberek, mert nincs terminal, meg abban villogo kurzor...
Kutyat nem erdekli - a hatereken kivul -, mikor jon el a Linux desktop eve, ha eljon egyaltalan.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #103308 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy legális-e?
Használt gépeknél gyakori, hogy használt Windows-al árulják, mert az MS 10k körül adja hozzá a W11 "refurbished licence"-et.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103304 üzenetére
Persze mert kb. 1 doboz cigiért lehet kapni működő licet.
Nem így lenne ha 30 ropit kellene kicsengetni csak azért, hogy netezzhessen valaki.Egy átlag usernek a játék a legégetőbb kérdés.
Az egész megszokás kérdése.
A Win95-ös időkben is kellett tudni lemezt formázni, stb, elszoktunk tőle.
És az mennyivel volt kellemesebb amikor elszállt a FAT tábla?
Persze a Doom meg a Mortal Komat csak PC-n jelentek meg.
Ha az iskolákba lecserélnék az OS-t Linuxra 10 év múlva sokkal elterjedtebb lenne, de az MS nem hülye ezért nekik támogatottan adja. -
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103253 üzenetére
Nyilván azt is lehet, viszont a Linux nagyobb eséllyel indul el egy másik gépen is.
Kivéve ha nem tud UEFI-t és a proci csak 32 bites. -
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103250 üzenetére
Azért külső SSD-re tettem fel, mert a benne levőt nem akartam még felülírni (ugyanis azt a gyerek használja
), egy notis HDD-nél meg gyorsabb így is, és igazából kísérletezgetni jó.
Nem arról használom.
-
Krissz80
senior tag
válasz
fekete.puma #103245 üzenetére
Az biztos, hogy célszerűbb egy külön meghajtóra tenni ha teheti, de pl. laptopoknál erre nem biztos, hogy van lehetőség.
Én asztali gépen külön meghajtóra tettem, aztán kipróbáltam külső SSD-re is egy laptoppal a saját meghajtóját kivéve, aztán miután feltettem még egy distrot a másik mellé, kipróbáltam win mellé is.
Amúgy a GRUB-ot hová teszi a linux abban az esetben, ha benn hagyom a win-es meghajtót is de egy másikra teszem a linuxot?
1. ha hozok létre neki egy boot partíciót,
2. ha nem hozok létre külön boot partíciót, csak rootot? -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Én Macbookon is linuxot használok.
-
válasz
fekete.puma #103202 üzenetére
Miért vagyok Linuxon? Hát figyelj, ha a Win7-ről sikerült 10+ éve áttérnem úgy, hogy max egy hónapig volt a meghajtón a Win, utána soha nem is kellett. Szóval ha az első heteket, hónapokat átvészeled gond nélkül és kezded rutinszerűen használni a Linuxot, akkor már azon is fogsz maradni végleg. Akkoriban nem volt ennyire egyszerű minden, ATI VGA és más hardverek driverei is igényeltek némi plusz melót, sőt az akkori Debian gyakorlatilag nem ismerte fel a desktop hálókártyáját!
No az volt kemény totál laikusként, de nagyon elkapott a Linux szabadsága a Win után, szóval... Ma meg már mezei home userként csak felrakom a rendszert és használom, néhány alkalommal szembejött családon belüli notebookon a Windows, hát nagyon rossz élmény volt, a Win11-nél meg kb olyan érzésem volt, amikor aktiválta meg telepítette magát a szűz gépre/meghajtóra, mint amikor Winesek első Linuxon próbálkoznak. Egyébként semmi extrém dolog nem volt, se program, se hardver, ami 10 év alatt megoldhatatlan gondot okozott volna és a mai desktop Linuxok is sokat fejlődtek 10 év alatt. Ráadásul rengeteg ismerős, családtag gépére raktam Linuxot, ők is elvannak vele. Szóval nem nagyon tudnék olyan helyzetet elképzelni, ami elvinne más OS felé.
-
válasz
fekete.puma #103200 üzenetére
Az tuti!
Bár mondjuk a zárt rendszere miatt én nem cserélném el a mostani beszerzésemet arra, előző HP Elitebook is 6-7 évig egész jó volt, ez a Zbook 15 G5 is még a strapabíró kiadás, ezzel is elleszek 5 évet simán és olyan OS-t rakok rá, amilyet csak szeretnék, meg amennyi kényelmesen elfér az SSD-ken. Igaz ennek kicsit ellentmond, hogy 10+ éve Linux Mint Cinnamont használok napi rendszerként, de ha van időm, mindig megnézek más disztrókat is.
-
classic B
senior tag
válasz
fekete.puma #103187 üzenetére
Véleményem szerint Windows 7 volt az utolsó jó op. rendszer az MS-től. Azóta én is csak kínlódok az összessel. Nekem sem tetszik se az irány, se a megoldásaik. Mivel eléggé alapszintű lett a felhasználási szokásom (internetezés, letöltés) felraktam egy Mintet. Korábban is voltak már ilyen fellángolások, próbálkozások, de most érzem azt, hogy tartósan maradok is. Nincs már se energiám, se kedvem Windows-zal foglalkozni.
-
válasz
fekete.puma #103161 üzenetére
User error
Komolyan.
Nekem van MS accom, Onedrive, mindenem. 9 éve.
Nem abajgat, nem zaklat.
Igaz W10-en vagyok még, asszem az enyémnél kezesebb W10 szerintem nem sok van a planétánkon.
Volt vele meló de teljesen kezes.
11 na az már macerásabb de ha nagyon nekifeküdnék szerintem még ki tudnám gyomlálni a gazt abból is.
Fél éve nem telepítettem 11-et, akkor még meg lehetett kerülni az online telepítést. Elég egyszerűen. -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #103165 üzenetére
Ne is mondd, kb. két hete kellett Windows10-et telepítenem szűz SSD-re. Hátteúristen!!!
A Windows accig még úgyahogy, de utána, hogy belépjen a windowsaccba mindenféle captchás hülyeséget kellett csinálni, de olyanokat, hogy válasszam ki, hogy hány ember beszél éppen a hangszóróban, meg, hogy forgassam a tárgyakat ide-oda, shitshow volt az egész.
-
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103153 üzenetére
Ez jogos, de a jelzett felhasználási területre írtam, arra vannak szoftverek, többé-kevésbé ugyanazok, mint Windowson, ha nem kell valami specifikus okból MS Office-hoz vagy Windows-exkluzív médialejátszóhoz ragaszkodni. És erre a felhazsnálási területre elég jók a tárolósak/alapból települtek is, a frissítésük még kényelmesebb is Linuxon.
Akkor kell hozzá érteni, ha az alapigényeken túl kellene valami, azt nem vitatom (bár nagyon rémüldözni sem kell, hogy misztikus kihívásokról lenne szó). De ha az anyámból indulok ki, ő ugyanúgy nem tud ezen kívül semmi mást csinálni Windowson sem segítség nélkül, hiába használja napi szinten a laptopját. Szerintem észre sem venné a Linux Mint és a Windows 10 közötti különbséget.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #103157 üzenetére
Jajj minek ez? A Linux is ezer sebből vérzik, és attól semmivel nem lesz jobb, ha egy másik rendszer (vélt) hibáit felemlegeted.
Pl. az itt nagy figyelmet kapó (agyon ajnározott) Mint is ezer sebből vérzik.
A készítői nem tudják mi a difi az újrapartícionálás, és a formázás között. De említhetném magát a telepítést is. Ha nem telepíted a Multimédia kódekeket, nem tudod SecureBoot-al rendelkező gépre telepíteni. Logikus nem?
Ha Windows mellé telepíteném a laptopra, és telepítés közben egy külső USB lemez is rá van dugva, oda akar települni, és nem az nvme SSD-re. Ki se lehet jelölni a belső lemezt.abw6291
Nem te bontsd ki az iso-t, és másold a fájlokat a pendrive-ra, ez nem Windows ...
A rufussal írd ki pendrive-ra, lehetőleg dd módban. -
Zó
aktív tag
válasz
fekete.puma #103146 üzenetére
És ott van az OnlyOffice is. Azt is ki lehet próbálni Windowson is előre, ahogy mást is.
Talán az Access pótlása az, ami izgalmasabb, de azt a mindennapokban elég kevesen használják a Office-hoz szokottak is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3234
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Motorola Edge 40 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3287
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest