- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Butcher82 #68798 üzenetére
Annyira nem egyszerű, de a clonezilla tud ilyet, mert az csak a használt adatot menti át a klónozás során. A rendszertöltő kézi újratelepítésére viszont szükség lehet, mert az a 13.10 már igen régi, nem tudom, hogy meg fogja-e tudni oldani ezt a clonzilla magától.
Van valami speciális oka annak, hogy egy régi és már nem támogatott rendszert klónoznál egy új telepítése helyett?
-
Butcher82
senior tag
Sziasztok,
lenne egy egy régebbi core2 duo-s gép, amin Ubuntu 13.11 van egy 32Gb-s SSD-n, 6.7 Gb össz adattal. Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne klónozni az egészet egy 8Gb-s pendrivera a legegyszerűbben?
Előre is köszi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68796 üzenetére
Igen, ez az amit mondtam. Ezt tudja megvariálni egy win update is...
-
Na még is összejött a dualboot....
Az tűnt fel, hogy ha biosba megyek akkor egyáltalán nem találom az ubuntut de ha a boot választóba (nálam F11) akkor ott választhatok a win és az ubi bootloader között.
Mint rájöttem a boot sorrend megadásán kívül van valami UEFI boot priority menü is és először ott kellett kiválasztanom az Ubit, aztán a boot sorrendben. -
growler
őstag
válasz
cooi11 #68793 üzenetére
A rendszerbeállítások között kéne keresned a frissítéskezelőt.
De ezt neked jobban kéne tudni - Te használsz Ubuntut - Én nem.
A "Szoftver és frissítések".nél az "Ubuntu szoftverek" fülön, a
"Letöltés innen" melletti sávra kattintva tudsz másik tükörkiszolgálót
választani. [link] [link]
(A második link már elég régi állapotokat mutat - de a lényeg kb. megegyezik.) -
gary89
csendes tag
válasz
mefistofeles #68785 üzenetére
Szerény javaslatom (pár éve csináltam szórakoztam dual boottal) :
Tegyél be még egy ssdt, egyiken lakozik a windows, másikon pedig a linux, telepítéskor csak egy van rádugva, bootoláskor kiválasztod hogy miről bootoljon. Dual boot windows update után el szokott mászni, csak win jön be és live cdről lehet futtatni az update-grubot...(vagy megbarátkozol a windowssal és virtuális gépben fut a linux, de ez nyilván nem ugyanolyan lesz mint egy natív linux.)
-
-
growler
őstag
válasz
sh4d0w #68784 üzenetére
A régi (9 éves) full Inteles hardware összeállítású gépemen soha semmi gond nem volt az Intel driverrel. (i915)
Most miután felújítottam a rendszert, (szintén full Inteles - I5-8600))
Úgy fogalmazhatok hogy válogatós lett a rendszer.
Vannak képfájlok, melyek kiírva gond nélkül indulnak live rendszerként.
(Mint 19.2 Cinnamon. Mate ... Ubuntu 19.10 Gnome, Mate daily build,
LXLE 18.04.3)
De vannak olyan képfájlok, pl. Ubuntu 18.04.3 Mate - mely boot közben fekete
képernyővel elakad.
Nomodeset paraméterrel betölt a rendszer, de felbontás csak 640x480-as
és nem is lehet mást beállítani. Telepítve, naprakész állapotra frissítve,
és feltéve rá az 5.3-rc8-as kernelt - semmi javulás.
Vagy: Egy régebbi (más) képfájl - mely a régi rendszeren gond nélkül indult,
az új rendszeren is indul - de a felbontás itt is csak 640x480
Közben, mindkét rendszer az i915-ös kernel modult használja (ta).
Csak abban reménykedhetek hogy ez később valahogy "kiforrja" magát. -
Laszlo733
aktív tag
válasz
mefistofeles #68785 üzenetére
Az xubuntu -t nem ismerem, de ha a következő parancsokat tudod telepíteni - futtatni, akkor megér egy próbát: os-prober, ntfs-3g, grub-mkconfig és az update-grub
-
Hát skacok nem megy. Mindent megpróbáltam de csak a Windows hajlandó bejönni. Már tippem sincs. Régi szép időkben feldobtam egy wint aztán minden laca-faca nélkül egy linuxot és mindig meg volt a grub választómenü. Eléggé el vagyok kenődve......
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként az amit írt az szerintem megoldás lett volna az előző disztród alatt is. Mindegy, az xfce jobban illik arra a gépre.
Amúgy nem tudom miért nem oldják már meg ezt az Intel driverben. Nem is tudom hány éve már ez a megoldás kb. minden ilyen problémára, de kézzel kell engedélyezni...
-
Pano
addikt
válasz
m165le3 #68770 üzenetére
Elszenvedtem vele, de sajnos egyik megoldás se hozott igazi áttörést.
Gyorsan feldobtam a xubuntut és megpróbálkoztam m165le3 megoldásával. Nem akarom elkiabálni, de eddig úgy néz ki minden okés, ezer hála m165le3.Igaz Chrome-al még nem próbáltam, de eddig a firefox jó és sokkal jobban megy maga a rendszer is. Fura, mert a linux mint xfce-t próbáltam, de máshogy viselkedett mint most a xubuntu.
-
-
válasz
mefistofeles #68777 üzenetére
Pedig belenézhetnél a BIOS-ba, ill. hogy az efi partícióba befészkelte-e magát a Linux is.
Ha eltekered a BIOS-ban legacy módba mi történik? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68778 üzenetére
Az uefi-s, dualbootos tabletemen konkrétan a 18.09-es Windows frissítése 19.03-ra megborította az addigi UEFI sorrendet és csak a Windows bootolt, bele kellett másznom a beállításokba és visszaállítani a korábbit, ami lejjebb került a sorrendben. Utána újra lett grub.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68775 üzenetére
De azon belül van egy valamilyen választó menü, ahol meg tudod neki mondani, hogy konkrétan mit töltsön be. Egy oprendszer telepítés meg tudja borítani az addig megszokott sorrendet.
-
-
haddent
addikt
válasz
mefistofeles #68772 üzenetére
Nem sok infót adtál, így egyelőre csak ennyi hirtelen, ezt kéne átnézni [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68772 üzenetére
Nem UEFI boot dolog van, ami direktben indítja a Windows-t? A biosban nézz körül. Nem rég pont ez volt valakinek, csak nála meg a Linux ment egyedül, de grub nélkül. Azt nem tudom, hogy végül megoldódott-e.
-
Üdb az Uraknak! A kétségbeesés szélén állok. 20 év Windows után már vagy másfél éve csak Linuxot használok de most a nejem munkája miatt dualboot rendszer készítésére kényszerülök. Felrakom az eredeti OEM win 10 professionalt és mellé ugyanarra az SSD-re a xubuntu legújabb stabil verzióját be bárhogy ügyködök, újraindítás után csak a Windows jelentkezik nem a választó képernyő. Próbáltam az alap beállítást is amit telepítéskor a Linux ajáln fel ha Windowst talál és próbáltam a manuális telepítést is A két rendszer egy SSD-lenne. Mitrontok el?
-
m165le3
tag
Ezt próbáld meg, nekem sokmindenen segített. (xubuntu fut nekem kifogástalanul hasonló CPU -val)
Létrehozni az alábbi fájlt (+ ha kell a könyvtárt is) ezzel a tartalommal.
File: /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Tartalma:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSectionÚjraindítás után él.
-
Nyitsz egy terminált, bírod, hogy dmesg és nyomsz egy ENTER-t. Egy csomo szoveget ki fog írni.(Ha nem érted mádold be egy online szöveg megosztóra, és linkeld be. Ne ide másold az egész szöveget!) Uganúgy a terminálba írd be hogy google-chrome és utánna megint ENTER. Ez elindítja a böngészőt, és oda a terminálba írhat olyan panaszokat ami segíthet kideríteni miért dadog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most KDE-t használsz, akkor először nézd meg, hogy a rendszerbeállításokban a kijelző és monitor alatt az összeállítóban mi van kiválasztva. Ha véltelen Xrender, akkor tedd át a legmagasabb OpenGL-re.
Firefoxnál van egy felületi gpu gyorsítás opció, amit nem biztos, hogy a disztród bekapcsol alapból. Ezt a téma összefoglalóban megtalálod. [link]
Ezen kívül idén tavasszal betették a webrenderer cuccot a böngészőbe, ami további gpu gyorsítást használ. Még nem próbáltam, de mivel alapból nincs bekapcsolva Linuxon, így érdemes lehet azt is kipróbálni. [link]
Mielőtt állítasz benne valamit, nézd meg, hogy mi a jelenlegi helyzet: about:support címsorba írásával.A Chrome / Chromium esetén nem tudom mi van, nekem azok túl fapados böngészők de jah, ahogy cigam írja, terminálból indítva lehet látsz valami érdekes kimenetet.
Amit jelenleg egyik böngésző sem tud Linux alatt, az a videók hardveres gyorsítása. A Chrome különösen elzárkózik ettől a Linuxos driverek (általuk vélt) állapota miatt. Erre szerintem az lesz megoldás, mikor hamarosan a vulkanba bekerül a hardveres videó gyorsítás képessége, amiről nem rég cikkeztek mert akkor a driveres helyzet nagyban egyszerűsödni fog. - azt persze nem tudom, hogy ez mikor lesz...
Mindenesetre a jelenség amit leírsz, az valami általános driveres gondra utal.
-
haddent
addikt
Valami ott nagyon nem okés.. egy az, hogy disztrótól kevéssé kéne függjön a teljesítmény, inkább kerneltől. Oké disztrótol is, hiszem miből mennyi bloatware fa....ág van telepítve stb.. de na.. A másik, hogy a linux konkrétan bármin IS elfut, pont a windows az, hogy nézed és így... mire fogyott el 6gb ram? Ja, fut a háttérkép meg a desktop, akkor jó
Na de viccet félretéve, intel proci ráadásul, nem értem, nem szabadna gond legyen vele.
Kettő javaslatom lenne, én ezt a 2 disztrót szeretem a 2 nagyon különböző megközelítés miatt: Ubuntu (bár gyanítom próbáltad), mert ha valamin támogatva lesz mindenféle hardver, akkor ez az! Vagy Arch linux, mert ott aztán nem kapsz semmiféle nem feltétlenül tudatosan telepített / szándékos csomagot és kizárt a lassulás, illetve mindenből a legújabb lesz, kernelből is. Mondjuk személyes véleményem szerint a Chrome egy rakás szar, túl sokat akar csinálni, de röhögve mennie kéne. "Hekkeléshez" és fejlesztéshez chromiumot használok és 4gb ramos 2013 -as valami sima kis i5 -ös dell latitudeon semmi baja, soha -
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68763 üzenetére
Elsősorban Chromeot vagy Chromiumot szeretnék, de bármlyen disztrón próbálom elkezd a rendszer akadozni, belassul. A dekstop effektek laggolnak, a programok nehezebben nyílnak, kattintásra hosszan reagálnak stb. Pedig van szabad RAM bőven amikor ránézek (8GB van amúgy). Néztem bővítmények nélkül is hátha valamelyik bekavar.
Na aztán ha ehhez még indítok mondjuk pár multimédiás tartalmat, mondjuk videót akkor isten kegyelmezzen. A görgetés darabos stb.
Hiába iratom felül a chrome://flags alatt a software renderinget, a gpu beállítást, ebből a szempontból falra hányt borsó. chrome://gpu alatt összehasonlítottam a windowson futó paraméterekkel, egyezett, de az ottani teljesítmény és simaság nyomát se csókolhatja meg.
A firefox egy fokkal jobb, de Windowshoz képest az is kegyetlen lomha.(memóriateszt teljesen negatív, így azok jók.)
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68761 üzenetére
(most így fedora után a kubuntut tettem fel)
Könnyen lehet, hogy a GPU-val lesznek valamit, mert érezhetően akkor esik vissza a rendszer teljesítménye ha böngészőt használok. Főleg ha fut benne média tartalom. Chrome/Chromium meg egyenesen halál.System: Host: panakt-HP-ProBook-440 Kernel: 5.0.0-27-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.4.0
Desktop: KDE Plasma 5.12.8 (Qt 5.9.5) dm: sddm,sddm
Distro: Ubuntu 18.04.3 LTS
Machine: Device: laptop System: HP product: HP ProBook 440 G3 serial: N/A
Mobo: HP model: 8100 v: KBC Version 40.72 serial: N/A
UEFI [Legacy]: HP v: N78 Ver. 01.39 date: 04/16/2019
Chassis: type: 10 serial: N/A
CPU: Dual core Intel Core i5-6200U (-MT-MCP-)
arch: Skylake rev.3 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9600
clock speeds: min/max: 400/2800 MHz 1: 2699 MHz 2: 2700 MHz 3: 2700 MHz
4: 2699 MHz
Graphics: Card: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520]
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916
Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1366x768@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
version: 4.5 Mesa 19.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k5.0.0-27-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp1s0 state: down mac: dc:4a:3e:e8:76:4a
Card-2: Intel Wireless 3165
driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:3165
IF: wlp2s0 state: up mac: e0:94:67:b7:6f:1a
Drives: HDD Total Size: 756.2GB (1.1% used)
ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
serial: RB250A1C0MM4AJ temp: 0C
ID-2: /dev/sdb model: TS256GMTS800 size: 256.1GB
serial: C752020055 temp: 33C
Partition: ID-1: / size: 234G used: 8.0G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 198 Uptime: 1 min Memory: 495.6/7775.4MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: N/A
Client: Shell (bash 4.4.201 running in konsole) inxi: 2.3.56 -
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #68758 üzenetére
Egyébként meggyőződésem, hogy egyes HW-ek bizonyos disztrókkal egyszerűen nem hajlandók kijönni.
Én a HP Probook 440 G3 notimmal vagyok így. Minden rohadt disztrónak van valami nyűgje és mindegyiket sokkal lassabbnak érzem, mint a Windowst. Messze nincs meg a simaság, még a böngészők is ótvar teljesítményt nyújtanak. Jó, egy i5-6200U nem egy desktop proci, de azért nem kéne ennyire szenvednie linux alatt.
Még egyelőre kitartok, de már régóta nyűglődöm ezzel és szerintem inkább fel fogom adni. Úgy néz ki be kell látnom, hogy erre a notira nem való linux. -
Persze, hogy olvastam, még amikor megjelent az 5 részes. Nagyon tetszett és egyben nagyon idegenül is hangzottak benne azok a fura parancssorok, de maga az írás teljesen átlátható és még számomra is érthető volt. Anno ezért is raktam be a címeket a Témához kapcsolódó anyagok közé, ahol most már a 28-as van. Ami miatt nem próbáltam ki akkor, az a múltkor is említett rossz élmény volt a blank screen-nel. Mondjuk ma már nem az a HW-em van. Ahogy lesz időm kipróbálom, talán ez lesz az utolsó hopper tevékenységem.
Erre a szoftverközpontos dologra nem emlékeztem, de 2 perc alatt rátaláltam, néha piszok hamar megtalálok dolgokat, kivéve, ha saját gubancok vannak, akkor hirtelen leblokkolok.
Egyszóval most kizártnak tartottam, hogy egy nagyon részletes 5 részes bemutatóban ne lenne benne a megoldás a kolléga problémájára.
(#68757) Pano
Fedora néha elég nyűgös tud lenni, ahogy olvasgattam az utóbbi években.
Sose láttam még működő Fedora-t - ezt amúgy nem Fedora kritikának szántam, csak jeleztem, hogy még nem telepítettem soha, 6 éve a kezdetekkor próbáltam, de akkor se kép se hang az akkori ATI kártya és az fglrx driver nem volt a barátom.
Egyébként meggyőződésem, hogy egyes HW-ek bizonyos disztrókkal egyszerűen nem hajlandók kijönni. Még jó, hogy van választék bőven.
-
-
Szia!
Sose láttam még működő Fedora-t, de tudom ki az aki igen és benéztem a blogjai közé, lehet YUM Extender lesz a segítség, igaz itt még 26-os kiadás van, de pont azt taglalja cigam szaki, olvass bele.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy kis Fedora 30 (gnome) segítséget szeretnék kérni.
Lehet túl sokat ubuntuztam, de nekem meglehetősen komplikáltnak tűnik a szoftvertelepítés Fedora alatt. Hozzáadtam a free és nonfree RPM-eket a tárolókhoz, a flathubot is, de az Istenért nem tudom a tárolók tartalmát (azaz a szoftvereket) a gnome áruházban megjeleníteni vagy keresni. A Gnome szoftver centerben a tárolók alatt is engedélyezve vannak, de mégsem jeleníti meg őket.
Terminál alól gond nélkül tudok a repókból telepíteni.Valaki tudja a megoldást?
-
-
BoB
veterán
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Update 04.30. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest