Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Frawly

  addikt

  válasz CPT.Pirk #61509 üzenetére

  A swap fájl ugyanaz, mint a swap partíció. Csak nem partícióként terül el, hanem egy fájlon belül van a swap partíció tartalma. Épp úgy kell csinálni is, csak nem mkswap /dev/partíció-ként adod ki az utasítást, hanem mkswap /swap/fajl/helye/swap_fajl, és az /etc/fstab-ban is épp így nem partíciót csatolsz fel, hanem swapfájlt. Semmi feketemágia nincs benne.

  Amúgy ugyanaz az, csak rugalmasabb, mert ha létrehozol X méretű swapfájlt, és kiderül, hogy a felhasználásodhoz nem jó (túl kevés, túl sok), akkor csak swapoff-fal lecsatolod, létrehozol helyette akkora fájlt, amekkora már jó lesz (a régivel egyező néven, helyen), azt megformázott mkswap-pal, swapon paranccsal visszacsatolod, a /etc/fstabhoz nem is kell nyúlni. Ha viszont partíciónál derül ki, hogy kicsi lett a swap, az kínosabb. Ha meg túl nagy a swap partíció, akkor szarabb utólag csökkenteni, vagy túl sok területet elpocsékolni miatta. Főleg egy kezdőnek sokkal jobb a swapfájl, mivel ha első disztrója, meg először linuxozik, nem fogja tudni mekkora swap kell neki. Az majd csak huzamosabb idő után derül ki.

  Régen sokan azért preferálták a swapot partícióként, mert úgy folytonos, összefüggő területet foglalt el, nem töredezett, míg swapfájlként töredezhetett a területe. Meg swappartíciónál meg lehetett adni, hogy hová kerüljön a lemezre, tipikusan a lemez külső szélét ajánlották (első partíció), mert ott gyorsabb volt az adatelérés. Viszont ezek a megfontolások SSD-n nem játszanak, egyenletes a sebessége, nincs lemez széle, nem kényes a töredezésre. HDD ha defragolod, akkor a swap fájllal sincs gond, meg a mai HDD-k sokat fejlődtek sebességben, mindegy hol van a swap HDD-n is már. Nagyon valószínűtlen amúgy is, hogy a lemez legvégére kerüljön.

  A többieknek: nem azt írtam, hogy ne legyen swap. Csak azt, hogy a swapfájl rugalmasabb, mint a swappartíció. Ha fájlként adod meg, akkor talán nem ugat a telepítő, ha mégis ugatna, figyelmen kívül kell hagyni. De az egész elméleti dolog már, mivel az indulatok hatására a kérdező swap partíciót hozott létre.

  Többé nem fórumozok itt. Remélem mindenki örül a továbbiakban a belterjességnek, és annak, hogy sikerül midenkit elűzni és rendszeresen kitiltatni.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés