Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    Elnézést, de egy kis tapasztalat megosztás.

    Adott a kubuntu kis háziszerverem, szépen megcsináltam mindent, SAMBA, torrent, ftp, a mountolást beállítottam fstab-ban UUID alapján... a másik gépről az FTP-t tesztelendő az egyik winyóra átmásolok egy adag filmet, visszalépek a kubuntura, elindítom az egyik .mkv fájlt double commanderből... erre elindítja a Kate-el... :W

    A 14 gigás fájlt szerencsétlen próbálja egyben beolvasni, persze megáll az egész rendszer, feldobja az ablakot, hogy a Kate nem reagál, leállítsa-e, mondom persze, de a rendszer ekkor már nem reagál semmire, csak tekeri a winyót ezerrel. Mondom windóz módszer, várjunk egy kicsit, hátha magához tér. 10 perc múlva semmi. Továbbra se reagál semmire (reflexből a CTRL-ALT-DEL volt az első, dehát...). Na jó, gép kikapcsol. Gép bekapcsol.

    És halál, elkezdi a bootot, majd jön a "emergency mode". Nem jövök rá mi lehet a gond, nézegetem testdisk-el (naná, hogy elsőre azt dobja, hogy a superblock nem stimmel, én meg kesernyésen próbálom helyrehozni a dolgot), nézegetem live USB-ről, elindítom a memtest-et, hátha az a gond, de nem igazán találok semmit. Illetve de, az journal szerint az egyik mountolt lemez tele van blockhibával (amire FTP-vel másoltam), és nem tudja mountolni. Hát mondom ettől még el kellene indulnia... Megpróbálom hát úgy is, hogy csak a boot lemez van rákötve. Ugyanaz.

    Kb. 2 óra kínszenvedés után olvasgatom a neten mi okozhatja ez, és néhány esetben az fstab a ludas, azt csupaszítsd le, szól a javaslat. Hát oké, próba cseresznye, emergency mode-ban nano /etc/fstab és kitörlöm az adott lemezre vonatkozó mount utasítást. Reboot... és bejön. Gond nélkül.

    Ízes káromkodás, és a felmerülő kérdés, ami miatt verem a fejem a falba: van más mód az automountra az fstab-on kívül, hogy legközelebb elkerüljem ezt a pokoljárást? :U

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák