Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Anakin007

    aktív tag

    válasz VaZso #5414 üzenetére

    Nincs mit, ezeröt :D
    Másrészt: a te rendszered kezelte jól a karakterkódolást, a bökkenő csak az, hogy az UTF-8 beállítású gépek a ritkábbak, szvsz hogy kinek a készüléke a hibás? Nézőpont kérdése :)

    A szépséghiba, hogy a régi állományokat át kell alakítani azért van, mert eddig UTF-8 szerint hozta létre az ékezetes állományokat (UTF-8 megjelenítéssel), most meg ISO8859-2 -be és ugyanilyen megjelenítéssel. Szvsz a szitu ugyanaz mint eddig, csak most fordítva és elmúlik, amint átkonvertáltad az összes ékezetes régi állományt ;)

    Ha windows-os partícióról ratyin látszanak az ékezetek,akkor rossz kódlap van megadva. Van az ntfs-3g -nek grafikus beállítókája, mandriván "NTFS beállító eszköz" néven szerepel a K menüben. Azzal csatoltasd az ntfs-t és jó lesz. Fura módon ez a cucc kapásból frankón kezeli az ntfs-féle magyar ékezeteket...talán mert magyarok szögelték az ntfs-3g -t? ;]
    A /etc/fstab- ban a windows-os begyzésnek vhogy így kell kinéznie (elvileg):
    /dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU 0 0
    Persze a csatolási pont és partíció nem lényeg. Ha nálad nem ilyen a locale opció, írd át kézzel, hátha. Nálam sajna csak ukrán XP van kéznél és hétfőig nem is lesz magyarom, szal tutit addig csak vki más tudna mondani.

    Nem árt tudnod, hogy linuxban a konzol és grafikus felület két, egymástól független dolog, beleértve a fontokat és nyelvi beállításokat is.
    A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy a grafikus felület és ablakkezelő is két, teljesen más dolog, ami elsőre érthetetlen lehet windows után. Grafikus felület pl. az xorg, ablakkezelő pl. KDE v. gnome. Emiatt grafikus felületen a fontkezelés abszolút de az ablakkezelőn múlik és csakis az adott ablakkezelőre vonatkozik.
    Pl. lehet egyszerre, ugyanazon a rendszeren gnome és kde is úgy, hogy a kde mondjuk orosz, a gnome pedig ukrán, de a konzol magyar megjelenítést és nyelvezetet használ.
    konsole != console szvsz a konsole grafikus console, console fontokkal, hiába van grafikus felüeten. Nah ez pont egy kakukktojás :)
    A lényeg: vannak xfontok és console fontok, a kettő nem ua. Előbbi egyszerű, ha van XP is, mert csak beimportálod a windows\fonts könyvtárat az összes fonttal úgy ahogy van (KDE-n a vezérlőpultról, rendszergazdai módban).
    Utóbbihoz rpmdrake v. google a sok szép console font végett.
    Hogy a convmv miért nem működött visszafelé, passz.

    Have a nice day :)

    Ha Isten létezne, hinnék benne.

Új hozzászólás Aktív témák