Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xylacc
csendes tag
-
B-L-A-C-K
titán
Alulra az 5 ledben talán tudok tanácsot adni, vagyis én milyet vennék....
- Ugye 5db kell 3,5 belmagassághoz én ilyet vennék (ha nincs akcióba ~1500 Ft körül van darabja).
- Spot keret: mozgatható, jó minőségű (nekem is ilyen van), nevetségesen olcsó. 362Ft/db (van vagy 4 fajta színben is, enyémről itt egy kép) + kell hozzá GU10-es foglalat, de ez nem nagy összeg 89Ft/db.[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
Hát, csak úgy kezdem, hogy legalább két 2A tápegység kell, a ledszalagokhoz, darabja 1500.-, a szalagok 5050-es RGB&WW 2-2m ~4000.- a billenthető kanlux alu spot keretek 950Ftkörül darabja ~4750, spotok 3x1W 900Ft/db ~4500, RGB vezérlő ~1800.- .
Eddig 18-20.000- és még a plexi, gipszkarton, munka, vezérlő, stb...
Egy ekkora (4x4)szobához egyébként kevés lesz a fénye.[ Szerkesztve ]
-
ripla
addikt
nézd, én maximalista vagyok, és mindenki mástól is ezt várom el, úgyhogy ha én valamit a fejembe veszek akkor azt addig csinálom amíg tökéletes nem lesz.
szóval le tudnád nekem írni pontosan, hogy miből milyen méretű, teljesítményű, kódszámú, akármilyen cuccok kellenek? az a lényeg, hogy a szobát is be tudja világítani, legyen rendes fényerő, tehát a lumen értékeket eszerint kellene kiszámolni. 4*4 méteres szoba amúgy, durván 3 és fél méteres belmagassággal.[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
válasz B-L-A-C-K #3192 üzenetére
Hát igen, mint ahogy jeriko fórumtárs is írta, egy hétvége. Ezt számolva legkevesebb is 15óra munka, ami csak 800Ft-os órabérrel számolva 12.000Ft. Ehhez az alkatrészeket, csavarokat, stb hozzáadva, körülbelül ugyanott jár az ember. Tehát, ha magának csinálja meg, lehet kész lesz(ugyanennyiből), de nem profi minőségben, hibákkal, javítgatni kell, még több idő, stb...
Szóval neki lehet állni, biztos jó lesz. Hajrá! -
ripla
addikt
válasz B-L-A-C-K #3192 üzenetére
a barkácsolással nincs gond, csináltam én már itthon szekrényt is, asztalt is, mindegyiket úgy, hogy a boltban lett megvéve hozzá a falap, csavar, minden. festettem is, tapétáztam is itthon, fugáztam, gletteltem, javítottam repedéseket gipsszel, purhabbal, illetve amikor a fürdőszoba felújítás volt gipszkartonnal, akkor folyamatosan figyeltem hogy csinálják. mondjuk annyiban is szerencsém van, hogy a szomszéd srác belsőépítész, a fürdőt is ő csinálta.
-
B-L-A-C-K
titán
"de miért nem bízzák az emberek az ilyesmit a hozzáértőkre???"
Mert sokan úgy vannak vele hogy biztos ők is megtudják csinálni, és így spórolnak egy zsák pénzt... Én amihez nem értek meghagyom másnak mindig...lehet egy ilyet amúgy Ő is megtud csinálni, meg én is, de inkább 35 ezerért megveszem és felrakatom minthogy szopj@k vele, felidegesítsen, és ezzel egy csomó időm elmenjen. Na meg a végére nem lesz olyan nagy a spórolás egy ilyenen...
-
jeriko2
tag
Annyira nem vészes ezt megcsinálni, némi barkácsoló vénával egy hétvége alatt megvan (anélkül persze nem érdemes nekikezdeni). Amire még ügyelnék, hogy "szerelhető" maradjon, azaz aránylag egyszerűen le lehessen venni és visszatenni.
Az alsó gyűrűt gipszkartonból vágnám ki finom fogú fűrésszel, az éleket szépen el kell majd dolgozni csiszólópapír + glett-el. Valamilyen gipszkartonhoz való "L" profil egyik felét bevagdosnám kb. 5 cm--enként, hogy hajlítható legyen, ebből csinálnék egy gyűrűt, amit alulról gipszkarton csavarokkal rögzítenék a gyűrű közepére koncentrikusan. 4 mm-es rételgelt lemezből vágnék egy kb. 10 cm-es csíkot, ez hajlítható (és festhető) annyira, hogy a felső távtartó jellegű részt kialakítsam belőle. Ezt az előzőhöz hasonló gyűrűvel felerősíteném a plafonra, belső oldalára lehet majd ragasztani a sárga, külső oldalára a kék ledsort, illetve belső részén el lehet vezetni a kábeleket is. Az alsó korongot a korábban említett L alakú profilon keresztül rögzíteném a rétegelt lemezhez csavarokkal 6-8 helyen. Ezeket kicsavarva lehet majd az egészet szétszedni.
-
ripla
addikt
üdv urak
az lenne a kérdésem, hogy találtam a neten egy ilyen képet. tippre mit mondtok, milyen anyagból készült, hogy van rögzítve, hogyan lehetne házilag összerakni egy ilyet?
illetve a hozzáértőktől kérdezném, hogy mi kellene nekem mondjuk ahhoz, ha egy ehhez hasonló megoldást szeretnék csinálni, de távkapcsolóval és mondjuk 3-4 változtatható színnel, mondjuk piros, kék, zöld, sárga.
lövésem nincs a témához tehát ezt tessék figyelembe venni, de imádok barkácsolni és minden újat kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
Sziasztok !
Szeretnék venni a lakásba pár db ledes fényforrást, a régi izzók kiváltása érdekében, próbaként.
Tudnátok -e ajánlani pár típust? Ebay is játszik, gondolom ott lehet olcsóbban hozzájutni ilyen termékekhez (is).
Köszönöm a segítséget.
Üdv:
P. -
jeriko2
tag
válasz Atomgeszi #3180 üzenetére
Szia!
Kelleni fog neked:
- Led szalag
- TápegységHa szabályozni szeretnéd:
- Vezérlő
- távirányítóLED szalagnak szerintem elég 3528-as, ez olcsóbb, és nem fog kelleni akkora fényerő az ágy alá. Nem kell vízálló, a macskaállóságról nem tudok nyilatkozni, de mivel 12V-os, a macskát nem fenyegeti veszély, és nem hiszem, hogy szétrágná.
A szalagot általában max. 5 méteres darabokban árulják, változó ledszámmal (30, 60, 120 db/méter - 60db-os a leggyakoribb, ez kb. másfél centinként egy led). A tápegységnek elegendő teljesítményt kell biztosítania a led-ek meghajtására. A tápegység közvetlenül a ledszalagra köthető, ez esetben folyamatosan fog világítani a szalag.A vezérlő arra jó, hogy tudd változtatni a led-ek fényerejét (a táp és a szalag közé kell tenni). RGB (vörös-zöld-kék) szalagnál minden részre külön, így sok szín kikeverhető.
Kezdésnek azt javasolnám, vásárolj egy ilyesmit:
http://www.ebay.com/itm/3528-5m-RGB-300LED-SMD-Waterproof-Light-Strip-24-44-Key-IR-12V-2A-Power-Supply-/200943755250?pt=US_String_Lights_Fairy_Lights&var=&hash=item2ec92e5ff2(érdemes körülnézni, biztos van olcsóbban is), ez 3700 Ft házhoz szállítva, és kompletten tartalmaz mindent. Ezzel tudsz kísérletezni. Ami probléma lehet az ágyprojekttel kapcsolatban, hogy neked hosszabb szalag kell, és ha azt egyben szeretnéd vezérelni, akkor ahhoz való vezérlő és tápegység kell. Megoldás lehet, hogy külön veszed a szalagot (többet) és a tápegységet + vezérlőt, ami meg tudja hajtani (pl. 5 méter 5050-es led-hez valót, az elbírja).
Amire érdemes még figyelned: a szalagokat érdemes több helyen összekötni a vezérlővel, mert a szalagban viszonylag vékony vezeték fut végig. Mivel a sarkoknál amúgy is forrasztani kellene, ezért mind a négy sarokban megoldanám a betáplálást (vezérlő 4 kimenetét összekötni a ledszalag vezetékeivel.[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
Van valami alap leírásotok,hogy mégis mi mit szabályoz, mi mire való, mi kell egy dimmeléshez, egy breathinghez, akármi? Alap dolgok,hogy mégis tisztán lásson az ember
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
Nekem mind1, hogy mi világít, csak világítson pár ezer ft-ból Azért jöttem ide, hátha valaki segítő kedvében van, és érdekli a feladatok megoldása. Ledekben nem vagyok otthon.
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Morris
veterán
[link]
Linkelem ide is, hátha valakinek segít a döntésben.
Egy sor szalag bőven elég!Jah a profilt mester fix építési ragasztóval ragasztottam. Ezzel a cuccal már korábban is volt tapasztalatom, szóval ebben nem fogok csalódni. És ami a legfőbb szempont, volt itthon és nem kellet elrohannom érte!
-
xylacc
csendes tag
Ugyanez távirányító nélkül.
Másik:
Van vibrálás-mentes megoldás is, de az egy kicsit nagyobb házban. Priviben tudok segíteni.[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Engem még ez a fényerőszabályozás érdekelne. Full laikus vagyok. Szóval van 4 m-nyi led szalagom és a nappaliban mondjuk egy platinum táp segítségével ellátnám kakaóval. Mi kell még nekem, hogy állíthassam a fényerejét? Vagy akkor ne platinumot válasszak, mert a táp kell, hogy képes legyen rá? (van erre konkrétan ajánlott típus?)
Másik: a szgépek monitoránál lett nagy divat a háttérvilágítás fényerejének állítása PWM-mel. A kérdésem: ez a vibrálásos hatás a led-szalagoknál is fellép, mint a monitoroknál, ha alacsonyabbra állítom a fényerőt, vagy ahogy már néhány gyártó a monitoroknál is más megoldásokat alkalmaz, úgy a szalagoknál is van szép, vibrálásmentes fényszabályozásra is lehetőség?
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok!
Gondolkodom azon, hogy az ágyam pereme alatt futtatok végig(fakereten) a 2,2 méter + 1,6 méteren egy led szalagot. Cool white-ra gondoltam.
De felvetődik bennem a kérdés, hogyan védjem meg a dög macskám elől, aki előszeretettel kíváncsiskodik. A másik, hogy milyen erős legyen a fénye a ledeknek, bár gondolom a tápegységről is tudom őket szabályozni. Egyáltalán nem kell, hogy nagy fénye legyen nekem, csupán ilyen lazán szeretném.
Mit ajánlotok? Nem olyan fontos, Ebayről is megfelel nekem, csak valamikor elszeretném kezdeni ezt a projektet.
KösziSzerk: Bár fenét. Inkább kéne a 2x2,2m + 2x1,6méter az az összes 7,6 méter nekem. Az egészet körbe kéne futtatni, nem csak egyik oldalát
[ Szerkesztve ]
-
Morris
veterán
Urak! Az alu profilt mivel rögzítsem a pult felett levő felső konyhaszekrényre?
-
Casterke
tag
arra lennék kíváncsi, hogy minden esetben kell 120/led-es szalagnál hőelvezetésről gondoskodni? Mert fára lenne rakva, de ez nem valami jó hővezető
-
PNP
őstag
-
xylacc
csendes tag
RGB-vel a legegyszerűbb megoldani, ott csak a fényteljesítmény szükségletre kell figyelni. Egy 44gombos irányítóval olyan színt keversz ki, amilyet csak akarsz .
Bár a 24x36mm-t kicsit aprónak gondolom. 2,5x3,6cm???
Ha homogént szeretnél diffúzort mindenképpen alkalmazni kell LED-nél, de vannak már olyan műanyagok, amik homogénné teszik a fényt, mégis 85-90%-ot átengednek.
Mennyire kell erős fény? Nem elég electro lumineszcens?[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy projekthez. Szükségem lenne 3 darab, lehetőleg önmagában (tehát elé rakott diffúzor nélkül) viszonylag homogén, kb. 24*36mm-es világító felületre. Egy zöld, egy kék, egy vörös fényforrás kell, nem tudom, hogy érdemes-e RGB-ben gondolkodnom, és abból kikeverni pontos színt (viszont a felület és a teljesítmény nagy részét elveszteni), vagy eleve csak egy színt tudó panelt vegyek (ami olcsóbb, egyenletesebb, de előfordulhat, hogy nem pont olyan a színe, mint amit szeretnék).
Hűtésre majd még rá fogok kérdezni, az se egyértelmű.Előre is kösz!
-
rihi1
tag
válasz Zsmester89 #3138 üzenetére
én külföldi rendelés híve vagyok!
lehet venni olcsóbban jó termékeket!a müanyag foglalalt olcsóbb!
5050 led 5mmx5mm 3chip van benne fényteljesítménye színtől függően 6-14 lumen
3528 3,5mmx2,8mm 1chipes fényteljesítménye 2-5 lumen
6060 nem ismerem! -
xylacc
csendes tag
Hát, ha meglátod, hogy a kínaiak mit használnak a 24-44gombos, 72W (6A) RGB vezérlő kimeneti vezetékénél (kb0,2mm2) akkor rögtön nem lesz hülyeség..
[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
Bőven, 4x0,75-öt szoktunk használni 15-20m hossztól. De 10-15m-ig elég úgy is, hogy a sarokból(betáp) indulva körbe a szobán a másik vége szintén a sarok, ahol megint betápot kap. Így csak a tulsó sarokhoz kell elvinni egy vékony szálat, mivel oda csak erősíteni kell, nem teljes táplálás. Akár egy 8eres UTP is elég kettesével.
-
xylacc
csendes tag
Az RGB-nél még a vezérlőt is kalkuláld bele... de fölösleges a 7W/m nél nagyobb teljesítményű RGB szalagot használni hacsak nem olvasni akarsz a fénynél. Ott a 10-12m is csak 70W körül fogyaszt full teljesítményen. 6A, Dluinet-nek igaza van, ne hajszálon vezesd az áramot.
-
kelly7
aktív tag
Nagyjából már meg terveztem a led világításom részleteit. A konyha szekrény tetején el tudnám helyezni a cuccokat, viszont volna egy kérdésem. Ha a szobákba vékony pár cm dekor csíkot tennék amiben futnak a led-ek, és a konyhában helyezném el a trafót stb, tehát a szobákba csak a táp kábel menne át, akkor azt hogy tudom elérni, hogy külön tudjam kapcsolgatni őket? Nyilván a tápot nem tudom el rejteni a pár centis dekorcsíkba, ezért lenne jó megoldás a konyhába "csillagpontosítani" mindent. De lehet így nem tudom vezérelni külön őket. Ami még bonyolítja a dolgot, hogy lenne rgb is meg sima led is. Gyakorlati tanács kéne, hogy hogy lehetne leg optimálisabban meg oldani.
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok! Egy gyors kérdés:
Hol tudok legolcsóbban minőségi led izzókat venni? (Megbízható is legyen)
Köszönöm!(Min változtat, hogy kerámi vagy alumínium a foglalat? 5050, 3528 vagy 6060 között mi a kül.?
[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
jeriko2
tag
5 ágú csillárban cseréltem 3db kompakt fénycsövet (15 wattosakat) ezekre. Az biztos, hogy 42 db (6 oldalon 6 db led, és 6 db a tetején), a led-ek típusát csak a rendelési infókból tudom, az biztos, hogy picit jobban világítanak, mint a kompakt fénycsövek (még van a csillárban ebből is 2, tehát van hasonlítási alap). A led-ek szabadon vannak (nincs műanyag búra), és amikor megérinted, elsőre nem érzed, hogy meleg lenne (tehát nem hőmérővel mértem, hanem tapintással, de mivel az 50-60° már érezhetően kellemetlen, ebből gondolom). Nem tudom milyen driver van benne, de eddig abban a két kínai lámpában, amit szétszedtem, kapcs. táp volt (trafós, IC-s áramkör) - igaz, azok más típusúak. Ezekkel nincs értelme vitatkozni, mert ezek tények.
Van egyébként olyan lámpám is, amin műanyag burkolat van, itt a műanyag burkolat már érezhetően langyos (egyáltalán nem kellemetlen, de határozottan langyos). És van olyan, GU10-es spot-om is, ami teljesen zárt, üveg (elől is), pont mint a halogén megfelelője - az a legmelegebb, de simán megfogható és tartható akármennyi ideig kézben (a halogént megérintve az azonnal éget). Itt a led-es (24 van benne) fénye kicsit elmarad a halogénétől.
Ezeket mind külföldről rendeltem, az a kettő (meg kettő márkás) ami tönkrement, azokat itthon vásároltam.
[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
válasz jeriko2 #3135 üzenetére
Ezt a - kb 40° maga a led - aligha hiszem el, hacsak nem hűtött környezetben vagy, mondjuk 0°C-on.
Ugyanis a gyártók is törekednek a gazdaságos termelésre, nem építenek E27 42db 5630-as LED-el fényforrást, ami a normál fényteljesítményének csak a felét adja ilyen hőfokon le.
Vagy a hőmérsékletet írtad el, vagy a ledek számát, vagy a fénye csak egy 40W-os normál izzónak felel meg, és a legolcsóbb driver van benne, ami vibrálást okoz. -
jeriko2
tag
-
PHM
addikt
válasz jeriko2 #3132 üzenetére
Természetes, hogy jobban világít, hiszen 3 chip van benne,
szemben a 3528-as 1 chipjével.
Viszont jobban is melegszik, mert kisebb az egységnyi teljesítményre
eső felülete.
Mindkét típusból van otthon diy világító testem, s bizony az 5050-es
led panelem ugyan nem vészesen, de érezhetően jobban melegszik,
mint a 3528-assal szerelt. (Chipenként kb 12 mA-rel vannak hajtva.)
Nyilván sok függ a kialakítástól, de csodák nincsenek, az 5050-es,
vagy 5630-as led nagyobb veszteségi hőjét valahogy el kell vezetni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Egy ilyen nem melegedhet túl abban a búrában?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Silentfrog
veterán
-
B-L-A-C-K
titán
Nagyon sok helyen forgalmaznak, én még itt vettem...De ha megvan konkrétan milyen kell, akkor nézd meg a típus számát és guglizd ki hol van a legjobb áron. Én ha most vennék GU10-es ezt venném , ugyan az a hűtőbordás mint az enyém csak nem 290 hanem, 350 lm-es.
-
B-L-A-C-K
titán
Nem, de ha olcsó, és jó ledeket akarsz ezekből vegyél, van egy halom fajta, és 2 év garancia van rájuk, olyan hogy elromlik, beviszed és kapod az újat egyből. Nekem mindenhol ilyen márkában van, egyiknek sem volt még baja, és ilyeneket vettem nagyrészt 1000 Ft alatt akcióba.
-
Ikeás LED égőket próbálta már valaki?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Kroni1
veterán
válasz Kicsirics77 #3123 üzenetére
Érdekes, pedig aszittem beraktam..
G9 Spot 27 LED SMD,
230V, 4,5W,
360Lm
Meleg Fehér 3000KA spot itt azt jelenti hogy egy pontra világít? Mert kinézet alapján nem olyannak tűnik, de gondolom a búra is szórná a fényét..
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Vettem az OBI-ban próbaképp 4db 3W-os GU10-es LED-et a nagyszobába, (papírja szerint 250 lumen, és 25W-os izzónak felelnek meg) és meglepően jól bevilágítják a szobát! Eddig 4x50W-os halogén volt bent, és elcsodálkoztam, hogy kb. ezek ugyanolyan fényt adnak, a színhője is nagyon kellemes számunkra.
Venni fogunk egy ILYEN G9 foglalatos 6 karos burás lámpatestet és ebbe is szeretnék LED-et tenni. EZT az M-Tech LED-et néztem ki, szerintetek ez egy kb. 24nm-es nappalit megfelelően bevilágítana? (sajnos az akciós OBI-sból nincs G9-es)
Köszönöm!
-
-
Casterke
tag
Konyhába kellene kb 10méter hideg fehér és kb 4m meleg fehér az adott hogy vízálló legyen ezenkívül mit nézzek a leden? jah és 120led/m meg honnan tudom a legolcsóbban beszerezni?
Led szalag 120 led/m 3528 SMD meleg fehér ez jó?
-
cekkk
veterán
Nem a ledszalag árakkal van a bajom, hanem az alu profilokkal.
Fürdőbe úgy tudnám értelmesen feltenni ha ilyenbe tenném, és elé még jönne a plexi. Annak sokallom az árát.
Fúrni nem tudok, mert vasbeton a ház(ehhez nincs eszközöm), meg nem is a saját a lakás, így csempére akartam ragasztani, ahonnan le is lehetne venni később -
xylacc
csendes tag
Költséghatékony megoldás egy szimpla alu profil. Egy egyszerű 5x10mm-es bőven elég.
Az ár nagyban függ a fényerőtől, mert van LED szalag 500Ft-ért is, meg 1500Ft-ért is, ami ugye háromszorosa rögtön. Bár háromszor akkora a fénye is. -
cekkk
veterán
Akkor csak egy forrasztóállomás lenen a legjobb megoldás a kollégának is, mert az szabályozható.
A legalacsonyabb hőmérséklet a tapasztalatod szerint mennyi lenne?
Gondolom nem 450 CValami ilyen tartót tudnál ajánlani nekem? Valami költség hatékony megoldást? Nem muszáj nekem alumínium, csak így mindennel együtt a 1500-2000 ft/m árat sokallom, létezik valami ilyesmi műanyagban is?
-
xylacc
csendes tag
Talán a legolcsóbbat?
Ha egyszer szabályozható, akkor már teljesen mindegy, mivel kapcsoló üzemű, és megfelelő minőségű is.
Persze erre mindenki a sajátját fogja ajánlani, mert az a legjobb, legmegbízhatóbb, legtöbb garanciás, stb...
De mindet ugyanott, ugyanúgy gyártják, tehát teljesen mindegy, melyiket veszed. -
xylacc
csendes tag
A páka nem is olyan egyszerű kérdés a LED-es témában, ugyanis pontosan a legalacsonyabb hőmérsékleten kell, hogy legyen, amikor olvad a forrasz anyag. Ugyanis ezen a hőmérsékleten is károsodik a LED a hőmérséklet miatt.
Tehát az adott olvadási hőmérsékleten is csak minimális ideig szabad a LED-et forrasztani. Pláne olyan LED-et, amit már egyszer beforrasztottak, az ugye már túl van a beültetési avulásán, ha még egyszer felhevítik, gyakorlatilag azonnal tönkre is mehet.
A forrasz anyagot is úgy kell megválasztani, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten olvadjon. -
cekkk
veterán
válasz szuszinho #3102 üzenetére
Én valami ilyesmit veszek majd de lehet neked egy tök egyszerű is elég lesz. Én majd kicsit jobban bele akarok merülni az elektronikába hobbi szinten, és ahhoz jó lenne egy ilyen
-
cekkk
veterán
Köszönöm az infókat nektek!
Hamarosan majd beszerzem őket, csak előtte még egy pákát is venni kellene
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest