- Projektor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Jön az új 80 Plus fokozat az adatközpontokhoz
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- Léghűtés topik
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
saen
veterán
-
KunEmber
senior tag
-
A Zéé
addikt
válasz
KunEmber #54396 üzenetére
megvan, úgyhogy használd.
Nem egy kifinomult bot, nem ezzel fogsz domolykózni és 5 cm-es gumikat reptetni 2g ólommal, de nálad van, szóval ki kell próbálni.
Nagy jiges nagydunai pecára süllőzni, nagyobb kanalakkal, wobblerekkel csukára jó lehet.
Ha régi a zsinór azt azért nem árt lecserélni. -
-
Zoli bácsi
őstag
Na.. erre jártam, benéztem, beleolvastam.. Azt hittem rossz helyen járok, azt sem tudom miről beszéltek....
Ebbe (rakós) már nem akarok belevágni, úgyis belekaptam minden módszerbe, és megmaradnék a max. 6m-es szerszámoknál (Spicc, Bolo)
Azért elismerésem azoknak a sporttársaknak, akik ezt a módszert komolyan, profin űzik, nem kevés idő, és anyagi dolgok fordítódnak rá.
Ez sport. Kőkeményen. Amit én csinálok (Döglök a vízparton sörrel a kezemben) az hobbi.
Bocsánat az offért. -
oberion
csendes tag
válasz
rudi666 #54391 üzenetére
Szia.
Teljes mertekben egyetertek mindennel amit irtal.
En sem vagyok hive a nyeltag karcsusitasanak. A konusz nem veletlen. Az EM contra Contik kerdesben is teljesen egyetertek.
Foleg ha egy Conti 5. tagot teszel az EM-re. Ott van egybol 10g kulonbseg. A tobbi tag sulyra megegyezik, anyagra nem.A Pro X meg kerdojel. Ha hozzajutok, majd irok, hogy milyen. Az biztos, hogy laposuszo es pontyos top nem kerul majd ra
-
rudi666
csendes tag
Szia.
Többé kevésbé egyet értek azzal amit írtál.
Euromatch - Airity kapcsán tudok nyilatkozni, azokat használtam hosszú távon, de volt már dolgom a másik 2 contival is.
Ha megnézed a súly adatokat egymás mellett némelyik tagban több az anyag a daiwa javára, némelyikben az sw javára.
Nyéltag dologhoz annyit tudok hozzá fűzni, hogy nagyrészt azért user error-ra vezethető vissza. Mini nyilván nem dísznek van, nemcsak azért hogy kiadja a 13m-t, szét lehet könyökölni botot 250g körüli nyél taggal is, láttam már csodákat.
Igazából reálisan nem lehet összehasonlítani a 2 botot, az egyik 16m-re készült angol piacra, míg a másik 13m-re nemzetközire.
(akit érdekel jobban a téma ajánlom Maik Fiebig írásait, az egyik nagyon jól leírja a 16m(13m-ben használva) kontra 13m-re gyártott bot közötti különbségeket. Egy horgász boltos úriemberről van szó aki egyébként diplomás mérnök, versenyzik, évente részt vesz gyárlátogatásokon, tehát van rálátása a dolgokra. Német nyelvű cikk, ha németül nem is beszél valaki, google fordítóval angolra fordítva bőven vállalható minőséget kapunk, magyarra meg ne próbálja senki azzal.)
Átmérő megint érdekes dolog daiwa ugye 5.tagtól vastagabb, ebből kifolyolag feszesebb, gyorsabb, mivel megvan a kellő kónusz. Sw szériánál hülyeségnek tartom a nyeltag lassan hurkapálcikára való lefaragását. Szél állóbb nem lesz a bot, előny nem származik belőle, inkább hátrány, de legalább jól néz ki 🤣
Kevesen tudják, de az Sw botok tüskéje megegyezik az eu piacra készült, azon belül is olasz piacra szánt daiwa tüskével. Tournament/air botokkal amik még eu match előtt voltak pár évvel, ha jól emlékszem botonként készültek 2-2 verzióban különböző karakterisztikájú tagokkal, illetve a feszesebb botokat kedvelőknek volt 46mm-es nyél taggal készült verzió. Annyit valtoztattak a tüskén, hogy az 5-ös tagnál módosítottak az átmérőn, hogy a spro égisze alatt keszült sw botok topjaival legalább egy ponton illeszkedjen.
Igazából mindkét bot kiváló arra amire ki van találva, mindkettőt szerettem, nem bántam meg a vásárlást.
A legjobb az volt amikor párhuzamosan megvolt mindkettő.Euro match-el nyugodtan leültem hobbizni, 5kg+ forma hal is különösebb erőlködés nélkül kihúzható vele legrosszabb esetben is 10p alatt, és itt még nem extrém cuccról beszélek, pl. 2,3 gumi 18/18 zsinór. Egy szűk napos peca alatt kitermelhetsz vele 2 tucat halat, 150kg körüli összsúlyban, röhögve tudja power toppal, viccesen mondva hentelni lehet vele a halat, kb. hasonlóképp mint egy kifejezetten nagyhalas bottal.
Amikor el akartam adni megnéztem egymás mellett a 2 contival, megmondom őszintén csalódás volt.
Nyilván nem vártam nagy csodát, mivel ugyanazt a tüskét berhelik évek óta az éppen aktuális anyaggal.
Míg ez stabilan tudja a nagyobb igénybevételt (nagyhalas/folyóvízi peca) a másik 2 conti szinte minimális + - t nyújt keszegezésnél.Airityvel szívesebben ültem le versenyezni, vagy csak úgy szórakozásból fehérhalazni, mert lényegesen gyorsabb, könnyebb, jobb súlyelosztású volt. Egyértelműen nem jutott eszembe megcsinálni vele ugyanazt mint az sw-vel.
Mielőtt bármelyik sw/daiwa/egyéb tulaj megszakértené hogy azért dicsérem bármelyik botot is mert azt használom, vagy el szeretném adni hozzá tenném már egyik sincs a birtokomban.
Teljesen másik márka került képbe az idén, amihez nagy reményeket fűzök, mondhatni kompromisszum nélkül fogja tudni azt amikben az előbbi 2 bot kitűnő volt a maga nemében.
Kérlek írd majd meg mi a véleményed a pro x - ről, kíváncsi vagyok mit alkottak idén.
(Kommenthez képest kicsit maratonira sikeredett
)
-
egykettő
aktív tag
válasz
tsimehcla #54354 üzenetére
Van értelme bizony, ha fenéken gumiznál a dropshotot se vesd meg. A téli pecával az a baj, hogy nagyon összegyülnek a halak kis területre, általában mélyebb lassabb helyekre így nehezebb őket megtalálni, viszont ha megvannak a nagy halsűrűség miatt sok kapásban lehet részed.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
hermanyi #54384 üzenetére
Azért amit a WR kapott Döme tavon az szép teljesítmény volt. Topszet is, fekete hydro kb olyan vékony volt már, mint egy hajszál, de nem recsegett, nem éreztem, hogy törne, pedig kemény csata volt egy 8+os hallal. A bot meg fsza volt, a nyéltag +10cm-e viszont zavaró szállításkor.
-
petyu57
csendes tag
válasz
Zoli bácsi #54378 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ.
-
busman
veterán
Megjött a walter botzsák.Kiváló minőség.Inkább mondanám két botosnak,de elférek benne.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
petyu57 #54375 üzenetére
Elég új botcsalád, én benne vagyok pár FB. pecás csoportban, ott dicsérik. Mthodos csoportból ollózok, egy használótól: (Egybe bevágom bocsi, ha már lopom, ne változtassak)
"A mai napon a Patkó horgásztóra látogattam el a By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp feeder botom felavatására. Nem sikerült darabszámilag sok halat fogni, de ami jött annál jobbat egy botavatásra el se lehet képzelni. Reggel a megérkezés és helyfoglalás után az etetőanyagok bekeverésével kezdtem. Két féle etető használtam, az eggyik Serie Walter MonsterG volt a másik pedig King Baits T1.
Az első kapásra nem sokat kellet várni egy szép fátyol farkú kárász jelentekzett. Az egész peca fénypontja az pontban 10.00. - kor jelentkezett egy heves húzós kapással, 10p fárasztás után sikerült szákba terelni majd matracra fektetni. Nagyon szép egészséges 6.1kg súlyú tükörponty volt a horog végén. A bot nagyon szépen felőrölte a hal kirohanásait, szépen dolgozott a terhelés alatt.
80m-es távot horgásztam meg, ezt a távot hajszál pontos dobásokkal tudtam meghorgászni. A bot kellően gerinces, nem "takony" de nem is egy "karó". Kissebb halakat, kárászokat is élvezetes vele fárasztani, fokozatosan keményedik fel, egy jobb hal alatt dolgozik az egész bot!
Nagyon a szívemhez nőtt már most ez a pálca, biztos hogy sok szép halhoz fog még hozzá segíteni engem!
Ajánlom minden olyan horgász figyelmébe aki szeretne egy nagyon magas minőségű tökéletes method feeder botot!" -
KunEmber
senior tag
Pergetés, szintén amatőr, hamár ez most pörög: örököltem egy soha nem használt ET Black Fighter Spin 240 (20-40gr) botot, rajta egy Frenetic Start 4000FD orsóval.
Mit tudok vele kezdeni? Van egy csomó jigfej is hozzá, meg néhány twister, villantó, ilyenek. Van az orsón valami damil is.
Alkalmas ez a szerelés arra, hogy dobáljak valami nem túl nagy halra? De lehet, hogy elmegyek tsimehcla mellé és együtt tanulunk. (Amúgy is szombat délután valaki a Szabadság-híd tövében pergetett, majdnem odamentem hozzá, hogy hagy nézzem
)
-
hermanyi
addikt
válasz
oberion #54362 üzenetére
Az az én whiskerx em volt
ja és tavaly volt
Annyiban egyetértek ,hogy 16m re gyártott botok nem erre vannak kitalálva . És a bot fő terhelése az akasztás főleg ha nagyobb az úszó méret . Amúgy a Turnament WR 9 es tagja is csak 236g ,de azzal egy tehenet agyon lehet ütni . És bírja a 20 as gumit is simán . Angol botból olyat kell venni főleg nagydunára amit 13 nak is szántak ,és ez van a Daiwanak is EU model . -
petyu57
csendes tag
Sziasztok! Van valakinek BY DÖME TF ROYAL METHOD CARP FEEDER 420H 40-100G vagy BY DÖME TF ROYAL METHOD CARP FEEDER 390MH 35-80gr botja? Ha van, mi a véleménye róla?
-
jansky1
senior tag
Preston gyorskapocs gyöngybe milyen csomóval lehet kötni az előre gumizott Preston kosár gumiját? Állandóan szétcsúszik
-
joe979
aktív tag
Valaki járatos a stonfo dolgaival ? Van egy kb 20 éves csalizó tálcám. A régi motorosok emlékezhetnek rá, színre valahol az érdekes zöld és érdekes kék között helyezkedik el. Hagyományos négyes elrendezésű. Klasszikus kocka elrendezés volt. Ez az a verzió mikor 2 kis méretű csalis dobozt tudott fogadni , a tálca másik fele viszont egybenyitott volt, itt lehetett tárolni a szükséges kieg. dolgokat .... Sajnos az évek alatt elfáradtak a hozzávaló csontis dobozok. Ezeket pótolnám . Gyárt még valaki manapság ilyen jellegű , méretű dobozokat ? mert amik vannak nekem , Fox És Prologic,ezek már nem passzolnak hozzá.
-
válasz
vihartigris #54367 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tsimehcla #54363 üzenetére
Hány forintos a wobbler az nem érdekes, simán jó lehet attól még . Nagyon régen egyik haverom csinált seprűnyélből "rapala" utánzatokat. Olyan formája volt mint különböző rapaláknak egyrészes, terelőlap műanyagból. Végigvezetve benne a drótszál mint a normális wobblernél. Fogós volt festés nélkül is a natúr fa színnel.
Csak nagyon macerás volt elkészíteni úgyhogy felhagyott vele.
Még nagyon jó hely a kőruganynak a ráfolyás felőli oldalán az a pont ahol kétfelé áramlik a víz. Ott mindig van egy gödör. De az nagyon akad partról is meg lehet horgászni de készülj a beszakadásra. Viszont nagyon komoly harcsák is lehetnek ott , süllő is szereti. Most is érdemes megnézni , de egész évben nyerő hely.
-
törölt tag
válasz
tsimehcla #54363 üzenetére
Kőruganynak a végén a visszaforgót fésüld át teljesen kisebb nagyobb fejekkel. Bárhol jöhet benne hal és ha olyan a vízállás bottal beérsz a kőláb fölé akkor egészen a kőlábig tapogasd le. Még nagyon jó módszer ha megvárod a visszaforgóban amíg kirakja a töréshez és annak a szélét átfésülni . Az is akadhat főleg egy áradás után de a süllő, harcsa szereti.
Egy normális kőrugany után általában van zátony is nem baj ha kicsi zátony ha partról oda tudsz menni fésüld át az egészet nem baj ha nincs nagy víz rajta .
Ilyenkor februárban nagyon jók néha a kavicszátonyok is nem csak a homokzátonyon a gödrök , esések. Azokat is érdemes átfésülni. + minden olyan helyet ahol valamilyen lépcsőzetes meder, mederesés, gödör, akadó van.
Wobbler dobásánál sokat számít a zsinórvastagság is . De szoktam úgy wobblerezni erős cuccokon könnyű wobblerrel csak ejtegetem és elvitetem a vízzel . Süllőzésnél egy 5 centis shad-rappal 19-es fonottal nem dobok ki a világból.
Ez a jó a folyóban + megmozgatja a csalit könnyebb mint állóvízen egész lassú húzásnál szétvereti magát a csali.
-
válasz
vihartigris #54361 üzenetére
? Telekajálja magát a súlyokkal, vagy miért?
-
tsimehcla
csendes újonc
válasz
#13935616 #54355 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat. Nagyjából ezzel próbálkoztam, amíg lejjebb volt a víz, partra merőleges kőruganyokról dobáltam két oldalra, illetve párhuzamgátak mentén igyekeztem a mélyebb részeket nehéz jigfejjel (20-30 g) kb. 9-10 cm méretű gumihallal meghorgászni a késő délutáni és esti órákban. A csalit lassan, szakaszosan húztam be, 1-2 fordulat az orsóval, azután megvártam, amíg feneket ér (kb. 2-3 mp). Néha az okoz problémát, hogy ahogy a fenéken húzom a jiget, meg-megakad kicsit a kövekben, meg a víz is belekap, és ezekre a rángásokra állandóan azt haluzom hogy kapásom van, pedig csak a kavicsokat számolom a fenéken
A wobblert azt csak próbálgattam, de meglepett, hogy milyen rosszul lehet dobni a jigekhez képest. Mivel ez egy 750 Ft-os wobbler, nem tartom kizártnak, hogy a wobblerben van a hiba, nem a botban, de nem akartam egyből Rapalákat beszaggatni, amíg bele nem tanulok a dobásba, vezetésbe. Ugyanakkor gyanítom, hogy ezzel a bottal nem fogok tudni 2-3 g jászos wobblereket meg icipici körforgókat messze hajigálni, bár azt előbb még kipróbálom egy jó vékony fonottal vagy nanofillel.
-
oberion
csendes tag
válasz
Steady74 #54337 üzenetére
Szia. Elnézést a posztért. Kerestem, hogy van-e szabályzat a topic leírásban de nem találtam erre vonatkozó szabály. Közben meg láttam több olyan posztot, hogy emberek keresnek dolgokat.
A UK made SW vs Daiwa botok egy ösrégi vita már. Két tábor létezik. Én 6 éve horgászom A Conti sorozat valamely tagjaval. Kezdtem Euromatch-el, majd Conti, most Pedig Conti Pro a fö botom. Egyben biztos vagyok. Müködnek.
6 èv nagydunázás alatt sem tört semmi. Ez pedig nem egyedi eset.
Van olyan cimborám aki több alkalommal jár egy héten nagydunázni és máig azt mondja, hogy pl az Euromatch az ami ezt hosszù távon biztosan tudja. Volt tobb Daiwa botja is, pl Air-ek különbözö iteráciòban de nem bízik úgy bennük. El is adogatta G50-töl kezdve az összeset.
Az ok egyszerü.
Ha végigmérsz egy Daiwa botot es egy SW-t, egyértelmü lesz a miért.
a Daiwa botok 5. tagtol felfele vastagabbak mint a SW botok, mérlegre téve a tagokat viszont látszik, hogy 6 tól felfelé a UK tagok egyre könnyebbek lesznek. A 13. tagnál a legdurvább a helyzet. Ott már 210 gramm körül mozognak a Daiwak, a Conti pedig 250 felett van. Ùgy, hogy a Continak kevesebb feluletet kell kiszolgálnia, hiszen keskenyebb.
Ez ugye azèrt van, mert ha 14,5-ben vagy 16 méterben használsz egy ilyen botot, a következö tagnak el kell bírnia az elötte levö összes tag sùlyát. Angliában az nem probléma, hiszen ott 1,5 méteres vízben nem vágnak be akkorákat mint egy 2,5-5 méteres vízben. Nen beszèlve egy laposùszòròl.
Nem a pontyozàs terheli a botot, hanem egy 300 halas, törpès verseny mèlyebb vizen.
Ezt a daiwa botok (ès semmilyen 16 méterre tervezett botok) nem szeretik.
nèzd meg hány hirdetès bukkan fel, “csodaszèp, csak a nyéltag javított” szöveggel. Persze ha elég rugalmas anyagból készül, akkor bírhatja de akkor meg már nem egy conti kategóriáról beszèlünk.
Idèn saját füllel hallottam robbani egy Whisker nyéltagját a Dunán. Ugyanezen a napon átültem egy spori ládájára. Az Airity X45 nyéltagja ropogott az alkarom alatt bevágásnál. Bizalomgerjesztö.
Vannak persze kivételek is. Egy Acolyte Carp-al, bármikor bizalommal leülnék. Úsztattam vele, meggyözö volt. A nem carp verzióval már nemSzámításba kell azt is venni, hogy mennyibe kerül plusz 5. tagokat (vagy vastagabbakt) venni egy SW-hez vagy egy Daiwahoz.
Nekem kicsit a most olcsóbb de kèsöbb drágább eset van a szemem elött.
Nézz vègig egy Matyèri OB-n. Hány SW botot fogsz látni ès hány Daiwat. Hidd el, az èlmezöny sem hülye. Ök is rendelhetnènek bobcotackle-röl. Valamièrt még sem teszik. -
Sziasztok,
Tengeri halakról volna egy kérdésem. Ha nem jó topikba írok kérlek ajánljatok másikat, téma közelibbet.
Sokan mondják hogy a konzerves tonhal és a szardínia rengeteg ólmot és higanyt tartalmaz. Kérdésem, hogy a nem konzerves esetén más lenne? Ha igen miért?A segítséget előre is köszönöm!
-
válasz
jpeetr #54357 üzenetére
A nedvesítés mellett én magát a csomót is szoktam igazgatni, tologatni pl. a kapocs felé az első lazább meghúzás után.
De amire te gondolsz, hogy jó erősen meghúzáskor nyúlik, azt igazából nem tudom hogy lehet elkerülni, hacsak nem nem húzod olyan erővel, ha már úgyis beállt a csomó.
Vagy rövidebben fogod. -
jpeetr
aktív tag
Ti hogy húzzátok meg a csomót anélkül, hogy megnyúlna vagy bepöndörödne a zsinór?
40es fluo clinch csomónál mikor meghúzom akkora erő kell, hogy megnyúlik meg pöndörödik. Pedig meg is nedvesítem. -
törölt tag
válasz
tsimehcla #54354 üzenetére
Nem ismerem ezt a wobblert. Az nem baj ha nem tudsz messze dobni ha felúszó beejted vízzel elviteted nem kell hajigálni. Viszont most inkább gumihal/twister és fenékközelben mint felszíni vízközti wobblerek. Hideg még a víz.
Áradó zavaros víznél harcsa és balin . De melegebb víznél, most tél van. Süllőre nem a legjobb a zavaros áradó magas víz nem azt mondom, hogy nem lehet fogni de nem ideális.
homokzátonyon próbáld meg gumihallal napközben . Olyan zátonyt keress aminek jó gödrös a teteje és fésüld át lassan húzva fenéken emelgetve. Kettő ilyet tudok itt a közelemben mindkettőn fogtak már télen 10 kilós süllőt is. Sajnos nem én.
Megemeled amikor lekoppan megint ráemelsz és így átfésülöd de nem kell nagyot beleemelni csak finoman. Süllőre nagyon jó. Csak beállt letisztult víznél. Ez a nagy meleg meghozta az áradást ez nem jó a Dunán pedig amúgy jó lenne a február süllőre normál téli időben.
Vagy amit még megpróbálhatsz Dunán partról most ha van olyan nagy visszaforgó amit elérsz gumival hagyod kinyomja a törés oldalába és nagyon lassan húzod vissza nagyon lassú tekeréssel fenéken legyen a csali ne emelkedjen el onnan méterekre. Ott jöhet harcsa is akár most télen is süllő mellett. Ez nagyon jó lenne zátonyoknak a víz felőli oldalán is csak azt partról nem tudod így meghorgászni. Hiába tudod oda bedobni nem tudsz a töréssel párhuzamosan horgászni.
-
tsimehcla
csendes újonc
válasz
#13935616 #54353 üzenetére
Mindenkinek kösz az eddigi válaszokat - 3 hozzászólótól 3 eltérő nézet, ez a szép a horgászatban, mindenki megtalálja a saját stílusát
@horcsog: bár az lenne a problémám, hogy úgy kelljen elhessegetni domizás közben a süllőket meg csukákat
A mostani bottal egyelőre egy 8 g súlyú Predator Z arrow minnow gagyi wobblert dobálgattam párszor - nagyon közel esett le, érdekes módon a kb. azonos súlyú 7 g-s jigfejen lévő twister is majdnem kétszer messzebbre ment. Egyelőre nekem 5 pecából 5 betli, igaz az elsőn csak odáig jutottam, hogy nem a fákba dobok, a legutóbbin meg többet bringáztam, mint horgásztam, a magas víz miatt nehéz volt közel jutni a parthoz meghorgászható helyen. Ilyen magas vízállásnál van bármi értelme partról pergetni, vagy várjam meg a míg lejjebb megy?
-
törölt tag
válasz
tsimehcla #54336 üzenetére
A körforgó is fogós nagyon domira. De garantált a csuka rá ha olyan helyen próbálod partszélben. Ha a kicsi körömvillantókat próbálod akkor a bugyli csukákat mint a mágnes ha kicsit is csukás a hely. Ez megint problémás amíg tart a csuka tilalma. Szóval nehéz március-április a sok tilalom ívás miatt a pergetés . Kicsit melegszik a szélvíz kiáll a csuka lassan ívni is fognak most lehet februárban leívnak amilyen idő van. Ott az egész március zabálni fog ívás után a csuka . Szerintem sok csukakapásod lesz bármilyen csalira. Apró domolykós csalikra szerintem úgy fognak menni nem győződ visszadobni. Kis körforgókra ezek a 30 centis méretek vagy akármekkora is ha éppen elhúzod előtte. Persze próbáld meg és majd a vallatásnál kiderül.
De most süllőre nagyon szuper időszak vsz pergetni. Amíg nem jön a tilalom rá van még szűk 3 hét.
-
törölt tag
válasz
Csak arra akartam kilyukadni a lényeg lemaradt
, hogy ezek nem UL vagy hasonló cuccok voltak . Igaz nem is tudatos domolykó peca volt. De a 15-ös fonottól felfelé és 50 grammos és felfelé botokon. Süllős wobblereken. Nesze neked óvatos domolykó.
De biztos eredményesebb ha célzottan domolykóra mész valami lefinomítottabb csali szerelés. Ezt nem szoktam így nem tudok róla tapasztalatot. De a Dunán elég sokat foghatsz domolykóból süllős cuccal vsz 5-10 centi közötti csalikkal. Mondjuk a 20-50 grammos daiwa botodat nem vetném el domolykózásnál csak talán a zsinórban finomítsd le ami még elmegy a bothoz mondjuk 12-es fonott és a kisebb wobblerek. Lesz olyan hely ahol az 50 grammos botod karcsú lesz az 5 centis wobblerhez vagy határeset.
Ha csak meg akarod próbálni vsz bőven ki lehet vele próbálni a domolykózást.
-
törölt tag
válasz
Nekem szoktak jönni domolykók ssr 7-re és 5-re süllőzés közben. Nem emlékszem, hogy a 9-re jött e vagy csak balin de szerintem jött arra is már. Pedig az elég böszme.
Süllő tilalmi időben csak harcsára szoktam pergetni még azt is képes elkapni a süllő nagy effzett támolygót pl fenék közelben vezetve . Átlagos méretű 1-2 kilós süllő, állóvízen ráadásul.
Tavaszi süllő tilalmi időben nem szoktam pergetni a Dunán könnyen bejöhet a süllő. Vagy ha olyan a hely a csuka bármilyen csalira vsz de az már áprilisban nem probléma. Főleg ha őrzi a fészkét a süllő odavág mindennek . Még állóvízen is inkább azt próbálom ha harcsára pergetek este sötétben bazi nagy felszíni wobblerekkel nem mondom nem volt olyan tilalmi időben odavert nekik a süllő, de azért nem mindennapos eset. Napközben fenék közelben inkább nem dobálok süllős tilalomban .
-
egykettő
aktív tag
válasz
Szia,
Én 2-12 grammos favorite bluebird-el kergetem a jászokat, frankón messze repíti az apró woblereket, nyílt terepen dobálok vele, a fék beállítására nagyon figyelek és eddig kijött vele minden. 5-20 grammos mag pro advancedel is szoktam, az magabiztosabb a nagy balinok alatt viszont az apró könnyű woblereket nem repíti elég messze.
-
A Zéé
addikt
válasz
busman #54341 üzenetére
én használom az AF-7-et is és AF-10-et is.
Az éleikről le tud kopni a bevonat, de különösebben nem zavar, a botokat ugyanúgy megtartja. Az AF-7 -hez annyi a megjegyzésem, hogy rá tudom úgy rakni a zsinórra a botot, hogy a zsinór nem csúszik el semerre. Ez akkor lehet macera, ha picit feszíteni, vagy lazítani akarok a spiccen. Olyankor fel kell emelni a botot, és úgy lerakni, hogy végig húzod az alsó részen, és akkor a zsinór nem a bottest alá kerül. De szerintem az a legmutatósabb mind közül -
válasz
HugóBoss #54339 üzenetére
Mono szerintem elég olcsó itthon ahhoz hogy ne érje meg se a különbözet ha van, se a kockázat hogy mit veszel.
Fonottból Kastking-et keress ha kintről rendelnél.
Nagyon eltérő áraik vannak annál is, érdemes megnézni minden ajánlatot alin meg ebay-en.
Viszont egy dologra számíts, jóval vastagabb lesz minimum kinézetre mint amit vársz. -
busman
veterán
Ki milyen bot tartó fejet használ? Aluflokk mennyire ajánlott, és abból is melyiket?
-
WarninShotZ
tag
Sziasztok sporik!
Beruháztam egy Manta EVO XT 390H-ra a hétvégén, ehhez keresnék egy hozzá orsót. Nézegettem a Döme long cast lcs 5500at, a mastrr carp lcs pro 6000-et (ebből van 5000es egy EVO XT 330H-n), illetve a Daiwa ninja match&feeder 6000-el szemezgettem. Esetleg valakinek egyéb ötlet, észérv?
Köszi! -
HugóBoss
tag
Sziasztok!
Régebben mintha itt olvastam volna az aliexpressről rendelt zsinórokról, de hiába tekergettem vissza, nem találtam. Aki szokott rendelni, tudnak linket adni? Monfil és fonott is kéne, ha megéri onnan rendelni.
Köszi -
Steady74
Topikgazda
válasz
oberion #54330 üzenetére
Egyrészt a posztod nem is annyira burkolt hirdetés, de pont amiatt nem törlöm, hogy elmondjam felesleges pénzkidobás SW rakósbotot venni, felszerelve, topszettekkel, toldókkal megveszed ugyan azt a Daiwa botot olcsóbban, mint a kopasz Conti pro, vagy Pro X botot. A Pro X szálban 690.000 Ft, azért már egy elég rendes Match vagy Power Pack-os daiwa pack-ot lehet venni. Walter fanság ide-vagy oda, egyik rakója sem éri a pénzét, kivéve a Power Carp 11.5-13m-es botjai.
-
tsimehcla
csendes újonc
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni UL / light bot választásához a fővárosi Duna-szakaszra. Nem rég kezdtem el (partról) pergetni egy 15-50 g Daiwa bottal, egyelőre nem túl sok sikerrel (kapás már volt, de fárasztás közben elment). Mivel közeleg a süllő-tilalom, szeretném az UL-t is kipróbálni jászra, domolykóra. Milyen botot érdemes ehhez választani (elsősorban dobósúlyban, de konkrét típust is ajánlhattok), ha elsősorban a Dunán tudok majd horgászni (lehet a Szentendrei ág is), illetve alkalmilag a Tiszán Csongrád megyében? A Dunán a 15-50 g bot is meghajlik néha, amikor a twisterbe belekap a sodrás, van ahol a 30 g-s jigfejet is elviszi a víz. Gondolom UL-ezni nem ezeken a részeken kell, hanem a sekélyebb homokpadokon, de érdemes-e emiatt kicsit erősebb botot választani? Célhalként főleg a jász és domolykó érdekel, de az se lenne baj, ha ezzel a második könnyebb botommal akár süllőzni/csukázni is lehetne pl. ha állóvízre vetődök és kisebb jig súlyok kellenek. Én a 3-12 és az 5-20 g között vacillálok. Tudom, hogy ez már nem szigorúan véve UL hanem L, de szeretném, ha lenne benne egy kis erőtartalék, illetve nem lenne túlzottan "küszpergetésre" hangolva a felszerelés.
A fő kérdés az, hogy mi az a dobósúly-tartomány, amivel még tudom használni azokat a kis wobblereket, körforgókat, microjigeket, amik a jászokhoz, domikhoz, egyéb keszegfélékhez kellenek, de azért van benne egy kis plusz erő az erősebb sodrás/esetleg beeső nagyobb halak miatt?
Emellett minden egyéb tippért hálás lennék UL/light pergetés témában a Dunán.
-
petyu57
csendes tag
Az új 390 SuperNovaCarp feeder bot súlya 285gr , 1,5-2-3 oz erősségű spiccel,a TUBERTINI EA METHOD CARP FEEDER 3,9M 40-120GR
pedig 350gr,2-3-4 oz spiccekkel van ellátva
A Tubertíni durvábbnak tűnik. -
zsola32
őstag
válasz
petyu57 #54331 üzenetére
szia, nekem volt Supernova carp feeder 3.9m, 2 évig használtam, de nem lettünk barátok, eladtam.
nálunk 2-4 kg-os pontyokra sok volt, dobás tulajdonságban sem hozta az elvártat. (ja meg elég fejnehéz, a nehéz orsótól meg sz@r lesz az egész)
a 3.6-os carpok sokkal jobbak, azokra cseréltem.
a tubertini botot nem ismerem, de dícsérik. -
petyu57
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik jobb bot, a TUBERTINI EA METHOD CARP FEEDER 3,9M 40-120GR vagy a SERIE WALTER SUPERNOVA CARP FEEDER 3,9M 110GR?
-
oberion
csendes tag
Sziasztok,
Nem gondolkodik valaki véletlenül rakósbot vásárlásán?
Fejlesztem a SW Continental tartalék botomat.
Jó áron lehetne hozzájutni egy makulátlan bothoz.Üdv,
Szabi -
csƵ
addikt
válasz
Interceptor #54325 üzenetére
Én még nem prótáltam, de a tapasztalatok szerint erősebb, mint ami rá van írva. Elég feszes bot.
-
Interceptor
addikt
Hello,
Van valakinek tapasztalata a crazy fish levin pergető bottal mint jiges bot?
Tudom tavaly már egyszer szóba jött, megnéztem boltban is, de az igazi teszt az lenne ha az ember ki is tudja próbálni, addig meg ki tudja mit vesz meg. -
busman
veterán
Szintén Walteres kérdés :milyen gyors a webshop?
-
petyu57
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap rendeltem a Walterland-ról SuperNovaCarp Feedert 3.9m 110gr és Serie Walter EVO feedrorsó 6000
méretben.
Van valakinek jó vagy rossz tapasztalata a fent említett cuccokkal kapcsolatban?
A válaszokat előre is köszönöm. -
BlackmMmDog
aktív tag
[link] Mester autó bizniszbe is fogót
-
Spoon16
tag
válasz
galervin93 #54314 üzenetére
Az tuti nem.
ooloo: arra való,hogy vágjanak rajta. -
galervin93
addikt
válasz
Spoon16 #54310 üzenetére
Gamakatsu Worm...?
---
Voltam ősöknél, faternak szülinapjára kiváltottam az engedélyt. Pont 10 éve volt neki utoljára, elmúlt pár évben turista jegyeztünk, de már untam, hogy csak nyáron tudott pecázni, így megleptem.
Walter akciót holnap átnézem, kap egy botot is fater, valamelyik Nevis Vanity lesz szerintem 100-120 gramm körüli dobóval, nem a legfinomabb kezű horgász, visszaszokni jó lesz a dobáláshoz.
-
saen
veterán
válasz
Interceptor #54307 üzenetére
Ki kéne rendesen takarítani...
-
Interceptor
addikt
Ma nézegettem egy Ryobi Zauber CR orsót, nagyon jó kis cucc, könnyű és eszméletlen finom járású, egyben van az egész
Kérdés egy ilyen vajon meddig bírja? A zauber tm orsómmal ami lassan 3 éve van meg, már akad némi gond, néha fura hangot ad tekerésnél, ha újra megtisztítom/beolajozom a tengelyt, akkor elmúlik egy jó időre. Vajon mitől lehet?
-
válasz
Interceptor #54295 üzenetére
Ha a "két számmal vastagabb a főzsinór az előkénél" szabályt akarod betartani, akkor jó a 13-as, mivel a trabucco sem méretpontos. A gyakorlatban meg ahogy előttem már írták nem muszáj ezt betartani, mivel az ugyanolyan vastagságú előke a rövidsége miatt hamarabb szakad mint a főzsinór.
-
ooloo
őstag
válasz
BlackmMmDog #54303 üzenetére
Egyébként is a tenyérnyi keszeg az igazi ... anno a Dunán fogtunk 2-3 kilós dévéreket . Egyszer hazavittem egyet .. többet soha . Ugyan ez van a jászkeszeggel ... ott is a 40-60 dekás az igazi . Pontyban a 2-3 kilós . Szerintem . Régebben a Szabadság Híd budai hídfő alatti részen minden ősszel bandába álltak a nagy pontyok . Szinte minden nap fogtak 8-10 kilós példányokat . Nekem is sikerült egy 8.75-ös tövest fognom . Szó szerint a fele zsír volt , a másik fele íztelen valami .
-
Steady74
Topikgazda
válasz
Interceptor #54297 üzenetére
Fele az enyém :DD
-
saen
veterán
válasz
vendingo #54299 üzenetére
Nekem nem jön össze a hétvégén felugrani a Walterba, rendelni most nem akarok. Élőben meg akarom nézni a botokat. Reméljük Fehovára fel tudok jutni, csak az meg drága...
Tavakat illetően szerintem kérdezd meg a magántavakat, hogy nem-e adnak éves jegyet, vagy van amikor van náluk 10 alkalmas vagy valami hasonló. Szoktak ők azért próbálkozni ilyesmivel, még ha nem is hirdetik mindenkinek. De ha valahol ismernek már, ott könnyebben megy az ilyesmi. Volt idő amikor én is így jártam magánvízre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Iphone 15 Pro 128GB 12 Hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest