Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Befutott a foltozásra fókuszáló GeForce driver gyorsjavítása
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
galervin93
üzenetére
Látom a hódok ott is jelen vannak. A Dunán baromi sok van már. Itt Esztergom környékén is akkora a populáció már, hogy elkezdtek felfelé terjeszkedni a Dunába ömlő patakokba. De a szántóföldeken lévé régi öntözőcsatornáknál is megjelentek (a fák nem hazudnak), oda viszont nem tudom hogy hogyan kerülhettek, mert nincs közvetlen Duna kontaktjuk.
-
Az utolsó nagy hideg 2017-ben január/február fordulóján volt, írtam is ide már múltkor.
Nem gugliztam ki, hanem emlékszem rá más dolgok miatt is. Két hétig nagyon hideg volt, nem volt nappal sem plusz a legtöbb helyen, és sokszor mértek jóval -20 alatti értékeket. A városán átfolyó, egyébként rendkívül gyors folyású kis patak befagyott nálunk. A dorogi Palatinusz tavon akkor ment a jégmotorozás. Valahol 30 centi fölött volt a jégvastagság, így engedték legálisba valami engedéllyel. 200 plusszal is mentek szöges gumival. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Sajnos nem újkeletű ez a probléma...Fajként meghatározva a nagy kárókatona az érintett és problémás madár. Ugye már pár éve lövik is őket.
-
-
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem idén már nem kell leadni, digitális vagyok (na nem harcos).
-
Egy 4-5 éves gyereknek én inkább 4 méter alatti botot néznék. Egy 4 méteres botnál azért már működik az erőkar. És ugye a legvalószínűbb, hogy egy kompozit botról beszélünk ami amúgy sem könnyű. Szerintem max 10 perc után már nehéz egy ekkora gyereknek, de ez csak az én véleményem.
-
B.Ú.É.K
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Értem. Köszi.
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A lidl-s orsók milyen szintet képviselnek kb szerinted? Akár ehhez képest is? Én sok évvel ezelőtt nézegettem ott őket és már az alapján megvolt a véleményem, de gyakorlati tapasztalatom természetesen semmi nincs velük. Emlékszem, hogy akkoriban kezdtem erre a fórumra járni, és össze is vesztem itt egy régebbi fórumozóval aki szerint tök jók a lidl-s orsók...
-
-
-
-
-
-
-
-
"Mondjuk azért a bárhol bármire legyezni az azért nagyon félre tud vinni, itthon is meg kell találni a megfelelő helyeket, meg a halakat."
Persze persze, rá kell jönni mindenre, ezzel tisztában vagyok.
#98126 A Zéé Kettő? Én fejben már 3-4 botnál járok úgy, hogy semmiről nem tudok semmit.
#98128 Grillo Nem hallottam még őket. Szerencsére lesz segítségem, akik nem csak klasszikus patakokra járnak, hanem Dunára, Ipolyra meg minden egyéb vízre pl balinozni stb. Az egyik rendszeresen jár le a nagy dunára is, és igen gyakran fog békés halakat is, pl márnát stb. Tehát lesz útmutatásom szerencsére.
-
Úgy döntöttem, hogy jövőre belevágok a legyező horgászatba.
Mindig is a legszebb, legtermészetközelibb módszernek tartottam, de sosem vágtam bele azzal az ürüggyel, hogy nálunk nincsenek pisztrángos patakok stb. Aztán pár napja beszéltem egy legyes haverral, meg közben sok videót és írást is néztem ezzel kapcsolatban, és rájöttem, hogy tévúton voltam eddig. A legyezés egyáltalán nem merül ki csak a pisztránghorgászattal és a patakkal. Bármilyen álló és folyóvízen és szinte bármilyen halra lehet alkalmazni a legyező horgászatot. Persze valamennyire azért tisztában voltam ezzel, de csak most tudatosult bennem. Nyilván vannak fajok amiknél nagyobb sikerrel járunk ennél a módszernél, de közel sem kell leszűkíteni kizárólag pisztrángra és domolykóra.
Mivel eleve imádom magát a természetet (mármint az igazi természetet, nem egy körbekerített valamit), ezért megvan a horgászattal kapcsolatos jövő évi célkitűzésem.
Csak az a baj, hogy olyan elánnal kezdtem belevetni magam dologba, mint korábban mindenbe amibe belekezdtem. Éjjel már mindenféle botokat, zsinórokat orsókat stb nézegettem úgy, hogy fingom sincs az egészről. Aztán okulva korábbi tapasztalatokból gyors megálljt parancsoltam magamnak.
Szép sorjában lesz minden.
Először kölcsöncuccok kipróbálása lesz csak, mi hogy fekszik nekem, mire van egyáltalán szükségem stb. Szerencsére lesz segítségem. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Látom már írta más is, de nekem is volt ilyen gyárilag felgyűrűzve. Valamikor a 80-as évek végén került hozzám az egyik haveromtól. Én olyan 10-12 körül lehettem. Én is 4-5 méterre emlékszem. És az a durva, hogy a közelmúltig megvolt, csak össze volt törve. Valamikor 5-6 évvel ezelőtt dobhattam ki.
-
-
-
-
Ja persze, helyén kell kezelni a dolgokat. Egy 15-20 ezer forintos orsóra természetesen én sem költenék ezreket, max amikor megvenném kapna egy normális zsírozást, aztán bírja ameddig bírja. De nekem ilyen orsóm nincs. De már egy középkategóriás orsó megérdemli a törődést szerintem. Egyrészt mint írtam, nem tudom elviselni, ha egy orsó kotyog-lötyög és darál a kezeim alatt, másrészt én orsót még sosem küldtem szervizbe, mindig én csináltam meg. Ezt a 100k+ orsóra értem meg az évi 30-40k szervizre amit írtál. Ez tényleg nagyon sok, én sem fizetnék ennyit érte.
Ha lenne egy aspire vagy stella szintű orsóm én annak is nekiállnék, ott sem fizetnék annyit a szervizre az biztos. De mivel nem vagyok miller hogy 250-300 ezres orsóim legyenek, így nem kell elgondolkodnom a szétszerelésükön.
-
Azt hittem, hogy csak én gondolkodom így, de akkor szerencsére nem. Pontosan, halálra idegesít egy orsónál ha darál, kotyog stb, állandóan arra figyelek. És ahogy írod, pergetésnél különösen, de amúgy meg minden pecánál.
Nem tudom, autóban sem cserélnek olajat meg kopó alkatrészeket? Mert az is csak egy tárgy ami eljuttat A-ból B-be.
Járműnél különösen idegesít, ha valami nincsen rendben. Ültem olyan kocsiban haver mellett, amiben ki volt legalább 3-4 szilent , kopogott mint az állat, alig vártam hogy kiszállhassak. Utasként is halálra idegesített, de őt egyáltalán nem zavarta.
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Régen jártunk rendszeren, de én már jó ideje nem voltam. Nagyon utálom a hideget, de ennek ellenére egy-két hete megfordult a fejemben, hogy le kéne menni. Fel is vetettem az ötletet pár cimborámnak, de valahogy nem volt sikeres.
Amúgy azért is akartam lemenni, mert elég szépen fogják a Dunán. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A legtöbb orsónál szerintem fellelhető az a dolog, hogy bizonyos állásnál nem lehet felnyitni a felkapókart. Még a jobb minőségű, drágább orsóknál is.
-
-
válasz
galervin93
üzenetére
Szép színei vannak.
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Köszi.
Szerintem nekem tetszene a Rába, ha a közelembe lenne. Persze voltam már a partján, de nem horgász céllal. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Megnéztem ezt a kis videót, tök szimpatikus volt a pali ahogy normálisan és értelmesen elmesélte a történteket.
Mekkora itt a víz ahol pecázott? A partól mondjuk olyan 10-12 méterre? Csak mert ránézésre tök jól lehetne itt akár rakózni is...
-
Ha szemetelhetek egy kicsit: Ezekre az újságokra emlékszik valaki? Kb 15 évesek (vagy inkább több). Tudtommal csak ez a két szám jelent meg belőlük, nem volt folytatás. Na ezekből is lehetett tanulni.

És benne Will R is.

-
válasz
galervin93
üzenetére
Van igazság abban amit mondasz, de hermanyi kb leírta a tutit szerintem.
szerk: Ha már Wili Raison...Régen (15-20 éve) emlékszem, hogy a sport1-en adtak angol finom szerelékes úszós versenyekről közvetítést. Kis kocka tavakat ülték körbe, és nézve őket valóban baromi sok mindent lehetett tanulni a közvetítésből. A legtöbb közvetítésben rakós botozás volt. És ha jól emlékszem nem egyszer valóban ott volt többek között Will Raison is.

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Jaj...
Amúgy igazad van.
Bár szerintem akit valaha érdekelt a matcbotos horgászat az tudja, hogy melyik filmről van szó ha Walter neve is felmerül.
-
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Dömének anno az első feeder filmjében is szerepelt ez a helyszín ha jól emlékszem. Benne volt még Ipolytölgyes is meg hasonlók.
Húsz plusz éves filmek, de ezek még nagyon nézhetőek voltak. A mostani horgászfilmek színvonala olyan (és nem csak dömének), mint régebbi normális mozi vs Netflix stb szemét összehasonlítva... -
-
válasz
Steady74
üzenetére
Csőgumihoz is belső teflont használsz? Én csak tömörhöz, csőgumihoz indokolatlanul vissza kellett volna vágnom a végét a legtöbb rakómnak, így a külsőt preferálom. Tudom, hogy az sem jó ha nincs eléggé visszavágva, de az esetemben ez nem állt fenn.
Úgy beszélek itt a rakósbot spiccvágásról mintha állandóan ezt csinálnám, közben meg kb 7-8 éve már semmi ilyesmi dolgot nem műveltem...
-
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ezek mind zsírozva vagy olajozva vannak gyárilag is. Valószínűleg változik minimálisan attól függően, hogy zsír vagy olaj kerül rá, de kárt biztos hogy nem tettél benne. Hagyd így nyugodtan.
szerk: Amúgy én zsírozni szoktam.
-
-
-
-
válasz
@mriya@
üzenetére
Hát ezért nem egészen. A múltkor amiket felraktam szétszedve, a két okuma trio orsó pont "szándékos vétel" volt. Jó minőségű de könnyű, és aránylag kis méretű nyeletőfékes orsó kellett a két finomabb nagy dunai botomhoz. Valóban, lerakva teljesen mindegy a súlya, de kézbe véve amikor fárasztod a halat már korántsem lényegtelen, hogy mennyire van összhangban a bottal.
#97776 jézusom Vannak kimondottam gumihal/twisternek ellenálló dobozok.
-
válasz
PpenoO
üzenetére
Az baj, hogy én is ez vagyok. Mondjuk az utóbbi 10 évben rengeteget változtam jellemben ezen a téren, de nekünk pl konkrét vitánk volt vízparton ilyen miatt. Speciel bár én akkor nem voltam egyedül de az lett a vége, hogy összeszedettük a szemetet velük.

De azt is teljesen megértem, hogy ha valaki nem akar konfrontálódni bármilyen okból is, az szégyellje magát aki szemetel.
-
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Egyébként szép teríték, gratulálok hozzá és a kitartásodhoz is. Én tuti, hogy nem ültem volna kinn.
Ilyen hidegben utoljára kb 15 éve horgásztam, és akkor is csak a menyhal "misztikuma" miatt.
Nálam plusz 5 fok alatt vége van mindennek, rühellem a telet már egészen fiatal korom óta. Nem tudnám elképzelni az életem valami északi országban. Ettől délre viszont annál inkább.
-
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Remélem, hogy valami melegítő ital azért van nálad ebben az időben...

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
#97653 @mriya@
Igen, ezek azok. Tök rég a fater szerszámos cuccai között láttam ilyeneket. Tuti, hogy megvannak még valahol.
-
-
válasz
Floatilla
üzenetére
Bár nem klasszikus feeder, de a max 30 méteremmel beleférek. Én a nagy dunán a két finomabb botomon 20 főzsinórt használok csak, a másik kettőn meg 22-es van. Ismétlem, nagy duna.
Ugye leginkább márna a célhalam meg mellette bármi jöhet, de még nem éreztem kevésnek. A 20-as zsinórral simán dobálok ilyen rövidebb távra 100-120 grammokat, a 22-esel még többet. Az egyik cimborám akivel sokat járok horgászni az viszont használ, de én soha nem éreztem szükségét. Soha sem pöndörödik. A hordalékos duna víz természetesen megteszi a jótékony hatását, pár peca után az első pár métert levágom.
Szokták mondani, hogy a nagy dunán nem kell annyira finomkodni ami azért igaz is meg nem is. Azért nem mindegy pl, hogy a sodrás milyen átmérőjű zsinórfelületbe kap bele. Nagyon nem. Persze nehezebb végszerelékkel lehet ezt ellensúlyozni, de az én tapasztalatom inkább a finomabb vonalat részesíti előnyben. -
-
-
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A nyeletőnek a fékje az utána került szétszedésre hogy a képeket csináltam. Azóta már össze vannak rakva az egész.
Jól megnézek mindent előtte, hogy hogyan volt. És nem hagyom ott, még aznap összerakom, hogy ne keverjek semmit. Úgy van lerakva minden, hogy az én fejem szerint rendszerben legyen.
Motorszerelésnél is hasonlóképp teszek.
Igen, egy csapágy és egy műanyag persely. Két csapágyat nem lehetne beletenni, meg felesleges is lenne a zsinórvezetőnél. Illetve lehet, hogy be lehetne, de nem látom az értelmét, hogy rendes csapágy is van mellette.
A fogantyú sincs szétszedve még a képeken, abban is két csapágy volt.
Ha megnézed a harmadik képet, akkor jobb oldalon ott van a dobnak a tengelye. Ott van azon is négy darab csapágy, azok a dobban lévő csapágyak. Négy darab!
-
válasz
@mriya@
üzenetére
Mi ez, M1000XR? Ki az isten chiptuningoltat egy ilyet? Meg minek? Még csak nem is egy "hasalós" motor, hogy igazán ki lehetne használni az erejét ami gyárilag is van. Ez még Dodort is ledobta egy rossz pillanatban kipörgésgátló nélkül.

#97512 hermanyi Volt FZ6N-em, én azzal is bekajáltattam a tíz litert.
Mondjuk nem túráztam vele...Csak hogy ne legyünk teljesen off: Szétszedtem az Okuma Trio BF40-es nyeletőfékes orsóimat. Ezeket a finomabb nagy dunai botjaimon használom. Soha sem voltak szétszedve még. A reggeli szögben besütő napfény miatt eléggé rosszak a képek.

-
Érdekes amit mondasz a különböző hobbikkal kapcsoltban, és igazad van.
A legelső a horgászat volt kb 6 éves koromtól. Ebbe belecsatlakozott a motor olyan 12-14-től. Én még az a generáció vagyok aki még kivette a részét a szoci motorokból is (47 leszek idén decemberben), végigjártam a szamárlétrát egészen a 250-es etz-ig. De ez nagyon gyorsan végigment nálam, kb 3-4 év. Aztán kb 18 lehettem amikor ráültem az első crossmotorra, és onnan másfajta motorozás nem érdekelt. Bár csak amatőr, de azon belül azért igen komoly szinten csináltam olyan 96-97-től egészen a kétezres évek elejéig. Volt utána is néha terepmotorom, de már nem mentem azon a szinten mint korábban. Bevallom, ez idő alatt azért igencsak elhanyagoltam a horgászatot. Aztán olyan 2002 környékén újságok hatására és ismerőktől látva nagyon elkezdett érdekelni a finomszerelékes technika. Elkezdtem matcbotozni és spiccbotozni. Ha jól emlékszem, akkor 2004-2005-ben vettem meg használtan az első rakósbotomat. A crossozás itt már háttérbe szorult több okból is: idő, anyagiak, meg egyébként a horgászat ezen válfaja teljesen új élményt adott. Nem hiányzott a motor. És nem utolsó sorban azért pár sérülést is összeszedtem az évek során.
Kb 2006-tól olyan 2012-ig teljes horgászőrület, ezen és a nőkön kívül nem érdekelt semmi más.
Nagyon sok időt pénzt és energiát beleöltem ebbe a fajta horgászatba.
Aztán átfedésbe a horgászattal 2010-11 környékén egy cimborám által jött egy olyan dolog, hogy robogótuning. Viszonylag műszaki beállítottságú embernek tartom magam, és tök elkezdett érdekelni ez is. De itt azért megvolt a fokozatosság.
Időközben megvettem az első csónakomat is. Jött a csónakos peca, meg a csónakázás csak úgy spontán motorral (mert az is élvezet egy holtágban egy olyan embernek aki amúgy is szereti az élővilágot).
Csónakos pecánál szinte csak pergetés, de azon belül is csak a gumis horgászat érdekelt (sügér, köves, süllő). Az egyéb módszer mint wobbler, villantó nem mozgat most sem. Max talán ha lennének a közelemben horgászható patakok vagy csatornák ahol vannak domik. Engem nem érdekel a csuka meg a balin. De még a harcsázás sem, pedig voltam többször haverral a Dunán aki otthon van ebben, de nem. Meg eleve soha sem mozgatott "a nagy hal"...sem békésben sem pedig ragadozóban.
A lényeg, hogy azon kaptam magam, hogy a robogótuning és a csónakos horgászat mellet kb nagyon elengedtem a finomszerelékes úszós vonalat. Horgászatnak maradt a csónak és a nagy dunai feederezés.
Kb 10 éve meg úgy éreztem, hogy megint el kéne kezdeni motorozni a robogón kívül mással is, de a terep már felejtős volt. Itt indult be az igazi "utcai nagymotoros korszakom". És ezt viszonylag aktívan csinálom a mai napig, persze a magam módján.
Elég sok motorom volt tíz év alatt. Végül a naked vonalon kötöttem ki. A lendületes kanyarvadászós motorozást szeretem. Messzire vagy túrázni nem megyek. Egyszerűen nem nekem való, élvezhetetlen a számomra. Azért is jön be nekem ez a kanyarodós motorozás, mert a mai napig valamilyen szinten az adrenalin hiányzik. Úgyhogy max a Mátra távolsága innen Esztergomtól, az is csak a szerpentinek miatt. Unalmas "Balaton kerülés" meg ilyenek nálam szóba nem jöhet. Oda lemegyek autóval kényelmesen.
Nekem sokszor helyben elég annyi, hogy megcsinálom Dobogókőt kétszer oda-vissza lendületesen és kész.
Amúgy szlovákiába járunk sokat.
A robogótuning időközben szintén elhalványult. Meg már nem is "divat", véres szemmel néznek ma már az emberek erre a dologra. Csónakom sincsen már, a csónakmotor még meg van.
Most jelenleg van a motor (ami már nálam sem olyan intenzív mint 4-5 évvel ezelőtt), és a horgászat ami kimerül a nagy dunai feederezésben. Mint írtam, idén egy rakósbotos pecám volt. Tavaly egy sem.
A fényképezéssel meg úgy vagyok, hogy messze nem olyan komoly mint a peca vagy a motor, és soha nem is lesz az. Amúgy a madarakat szeretem fotózgatni. De annyira nem érdekel a művészi kép (nyilván próbálja az ember azért a legtöbbet kihozni a helyzetből), hanem csak maga a téma, hogy elkapjam a madarat, és utána sikeres beazonosításra kerüljön.
Az ebajk terepezés meg nagyon jó dolog, két éve csinálom. Olyan mintha túrázna az ember csak két keréken és gyorsabban. Csak itt is az a baj, hogy rohadt zsebbenyúlós egy olyan bicikli, ami tényleg alkalmas terepre. Betonon/bicikliúton meg nem szeretek menni, az a vonal kizárva nálam. Az erdő és a mező, az az igazi nekem.
Basszus nem akartam ennyit írni. Tudom, hogy a lőtéri kutya nem kíváncsi rá, de most már marad...
-
válasz
Steady74
üzenetére
"Nincs kedvem menni idén"
Nálam ez kb már 4-5 éve jelentkezett.
Régen versenyek hétvégente stb, csónakos pergetések, most meg valahogy nem érdekel. Mintha kiégtem volna. Közben meg rájöttem, hogy nem, csak más illetve újabb hobbik léptek a helyére. Többet motorozom, fényképezek, sokat kirándulok stb...ebike endurózás is előkerült az utóbbi 2 évben. Mondjuk az utóbbi évekhez képest én idén elég sokszor lenn voltam a dunán, most néztem meg, 26-szor voltam. Rakózni viszont csak egyszer. 
szerk. Viszont a természet és a vizek szeretete ugyanúgy, vagy még jobban megvan bennem. Csak már nem annyira a horgászatban nyilvánul meg. Aztán lehet, hogy két év múlva változik a helyzet.
-
-
Ha már pergetés...ezt most dobta elém a youtube. Szeretem az ilyen egyszerű kis videókat, és az ilyen nagyon light-os pecát. Van még egy srác, az igazi horgászat néven fut, annak is vannak jó videói. Mondjuk ő pont békés halazik a legtöbbet, de az egyszerű horgászatot műveli. Ez a kedvenc videóm tőle.
-
válasz
galervin93
üzenetére
"És akkor még a balkezesekről nem is beszéltünk, "minden fordítva" van a ládán és körülötte..."
Uhh basszus.
Nekem van egy balkezes cimborám, ő is járt régebben versenyekre. Egyszer meg akartam nézni az egyik matchbotját. Kézbe véve mondom mi az isten...Ugye a jobb oldalon volt az orsóján a hajtókar. Azt a bénázást amit leműveltem... 
-
-
válasz
Floatilla
üzenetére
Természetesen kellemetlen.
De ha valaki ládáról horgászik és nem akar leszállni róla (ami kényelmetlen és időveszteség is lenne még hobbi horgászatnál is), akkor ez van. Amúgy szerintem lehet kapni kis méretű kantáros nadrágokat, én régebben láttam kisebb palikon és hölgyeken is.#97345 Steady74 Régen, amikor még jártam megyeire emlékszem, hogy hoztak nekünk mindig egyesületi logókkal ellátott cserepólót arra az esetre, ha netán dobogó közelébe keverednénk. Ráadásul volt év, hogy fehér volt a póló alapszíne, el lehet képzelni hogy három óra után hogy nézett ki...

-
válasz
Floatilla
üzenetére
Ahogy már írták, olyan nadrágot és cipőt veszel fel amit nem sajnálsz, illetve direkt erre van. Én megszákolom a halat, a lábrácson enyhe terpeszben van a lábam, és a merítőfejet a hallal együtt a két lábam közé helyezem el, a merítőkeret ugye a combjaimon támaszkodik. Horogszabadítás a merítőben. Ha nem kell a hal, akkor a merítővel engedem vissza, ha kell akkor meg megy bele a szákba. A ládára lehet kapni kézmosóedényt tartóval. Meg hát rongyot sem árt magadnál tartani. Mondjuk a legtöbben verseny közben nem mossák meg a kezüket mert idő, hanem csak megtörlik nagyjából ami lehet külön rongy, de akár a nadrágjuk is.
És igen koszos és vizes lesz a nadrágod és a cipőd is. Ellenben nem kell leszállni a ládáról. Ha nem versenyről van szó és nyugodtabbak a körülmények, akkor azért még így is meg lehet oldani odafigyeléssel, hogy nagyjából tiszta és száraz maradj. De egy versenyen senki sem fog erre figyelni és időt pazarolni. -
-
válasz
galervin93
üzenetére
Naphalat mekkora műcsalival lehet fogni?
Fogtam már egészen nagy naphalat is életem során, de műcsalival soha. Ugye egy viszonylag kis szájú halról van szó... -
Ha már itt valaki feltett tokot nemrég...Fogtak egy elég szép vágó tokot a fővárosi szakaszon.
-
-
válasz
Steady74
üzenetére
A finom szerelékes úszós vb-ken régebben dél-afrika mellett volt ausztrál és usa csapat is. Pedig az usa-ban tudtommal a mai napig nem kapni semmi ilyesmi cuccot, mindent úgy kellett behozatniuk külföldről. Mondjuk ez 15 éve volt legalább, de kétlem, hogy sokat változott volna a dolog.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
galervin93
üzenetére
Gratulálok.
Hol volt a verseny? -
-
válasz
sityupityu
üzenetére
Közben szerkesztettem. Van még ezen kívül is ami nem tengeri.
-
Penn Spinfisher 4000-es pergetőorsó, és igen, jó tengerre is. Ebben nem volt külön édesvízi és tengeri, ugyanazt árulták minden piacra. Kb 2015-ös vétel.
szerk: De még a régi zauber és a spro blue arc-okban sem volt semmi műanyag. Ebből a két típus 40-es verzióból 8 darabom van itthon, mert régen amikor még jártam versenyekre ezeket használtam matchbotozni. Plusz még pergetéshez van egy harmincas, és két darab 20-as zauber, az egyik sosem került ki a dobozból. Olyan rég nem horgászok ilyen szinten, hogy ez miatt már rég voltak szétszedve. Valamelyik nap szétszedem az egyiket beteszem ide a képet.
-
Emlékeim szerint amikor szétszedtem a két Penn Spinfisher orsómat, abban nem volt műanyag. És kb az egyetlen olyan orsók voltak, amik gyárilag megfelelő mennyiségű és minőségű kenőzsírral voltak összerakva. Nem az a fehér trutyi volt benne amivel a legtöbb orsót összerakják, hanem egy sötét kékeszöld színű zsír, és minden részén megvolt benne a normális mennyiség. Anno utána is néztem külföldi oldalakon ahol szintén kiemelték a kiemelkedő gyári kenését.
-
-
-
-
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Két részletben megnéztem. Sok érdekes dolog elhangzott benne.
-
válasz
sityupityu
üzenetére
A képek, 2007 október. Természetesen előtte normál méretű szákban voltak, a visszaengedés előtt kerültek csak a kannába. És az ilyen fogás nem volt ritkaság.

-
válasz
lumpy92
üzenetére
Gyakorlatilag mindent fölsoroltál amit hozzá lehet tenni, jó pár dolog nekem is a fejembe volt ezek közül.
Igen, kezdjük az évről-évre egyre nagyobb busa állománnyal, ami tudjuk hogy milyen hatással van a vizekre, illetve a növendék halakra amiknek eltüntetik a táplálékát. Amióta beszüntették a halászatot, azóta még nagyobb ütembe kezdett nőni a számuk. Olvastam, hogy elgondolkodtak a halászat újbóli bevezetésén kimondottan a busa miatt. Viszont ennek a szigorú ellenőrzéséhez, hogy ne legyenek visszaélések nincs kapacitás egyenlőre.Ott van amit említettél, az egyre gyakoribb szaporodási időszakban kedvezőtlen vízállás stb. A jégtakaró hiánya is...
És akkor nem utolsó sorban, de említsük meg az elmúlt 20 évben iszonyatosan megnövekedett géb állomány. Elképesztő károkat okoznak az ikrapusztításukkal, ami különösen a keszegféléket érinti. Érezni is. Ugye korábban ott volt a növendék sügér és a vágó durbincs mint ikra és ivadékpusztító, de hát ezek őshonos halak voltak, és kb eltörpült a jelenlétük hatása a gébekhez viszonyítva.
Nagyon-nagyon megváltozott minden... -
Olvasom itt a kommenteket és látom, hogy nem csak én vagyok úgy ezzel a "Duna dologgal" (de akár más folyóvíz is ide tartozik), hogy baromira visszacsökkent a halállomány valamiért.
Nagyságrendekkel több hal volt régebben! És nem csak az én emlékeimben, hanem mindenki szerint. Én a 80-as évek végétől kezdtem járni gyerekként a Dunára és a különböző helyi öblökbe/holtágakba, előtte csak a helyi bányatóra illetve más kis tavakra jártam. A lényeg, hogy sokkal-sokkal több hal volt mint most.
Emlékszem, hogy a 90-es évek elején kezdtem először célzottan ragadozóra (süllő, köves, sügér) horgászni a különböző kőgátaknál akkoriban még élő razborával csalizva, amiket a helyi kubikgödrökben mi szedtünk. Az idősebb horgászismerősök mutatták, hogy mit-merre...A lényeg, hogy kis túlzással csak az nem fogott a három említett fajból aki nettó alkalmatlan volt a horgászatra. És természetesen fényes nappal a nyári rekkenő melegben is. Igen, az ilyen kövezéseknél süllőt is! Ezeken a helyeken ha most előveszem a meglévő tudásom/tapasztalatom meg persze az akkoriban elképzelhetetlen horgászcuccomat, simán megúszom akár hal nélkül is. És ez egy folyamat, nem egyik évről a másikra ment végbe. Van képem valamikor 2007-2008 környékéről, amikor ugye már normális szereléssel és "tudással" az egyik ilyen helyről a haverommal kb 3-4 óra alatt összekalapáltunk egy diszperzites vödör mennyiségű különböző méretű sügeret. Nem, nem mindet vittük haza, párat kiválogattunk a többi meg ment vissza. Különböző módszereket váltogattuk, volt mártogatás kishallal/gumival, pergetés stb. De már akkor alig jött egy-egy köves, süllő meg semmi.
Aztán ezt megelégelve valamikor 2010-11 környékén vettem meg az első csónakomat, hogy olyan helyeket tudjak horgászni ahol még lehetett viszonylag normálisan fogni, de ami partról már egyébként elérhetetlen volt. Meg ilyen, hogy őszi-téli kősüllős szezon meg hasonlók...? Oké, nem azt mondom hogy nem létezett ez a dolog, hogy az adott fajokból többet lehetett fogni a főszezonban, de a mostanin állapottal ellentétben simán nyáron is lehetett célzottan ilyen halakra eredményesen horgászni. Ősszel a kősüllő szezonban veszi mindenki a százféle műcsalit (gumit) az eredményesség fényében, de valójában meg az van, hogy ha nem tudod a helyeket vagy nem tudod megközelíteni azokat, akkor mindegy, hogy mivel dobálsz. A csónakos évek alatt arra a többiekkel együtt rájöttünk, hogy ha a jó helyen ott van a köves raj, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy milyen gumival próbálkozik az ember. A fej legyen megfelelő súlyú, de azon kívül kb teljesen mindegy pl a csali színe/alakja. Folyamatosan mozog a köves raj, nem egy helyben van. Egy órából kb 10 perc, max negyed óra az az időszak, amikor szinte minden dobásra lehet fogni, aztán hirtelen mintha elvágták volna. Mindezt mondom úgy, hogy a sokszor két csónakkal és 5-6 emberrel tapasztaltuk meg ezeket a dolgokat. Legalább is azokon a helyeken ez volt, ahova mi jártunk.
Aki azt mondja, hogy nincs kevesebb hal, akkor az nem a Duna mellett nőt fel. Az igazság az, hogy 3-4 vagy akár 5 év horgászatból nem lehet következtetéseket levonni, mert ez egy jóval hosszabb folyamat.
Közben oké, megjelent viszonylag nagy számban felénk pl a védett leánykoncér, ami régebben azért ritkaságszámba ment, most meg ha véletlen megy a hal, akkor olyan nincs, hogy legalább 1-2 darab ne jönne egy horgászat alatt. Korábban említettem a prímás ágat, na az gyakorlatilag egy koncér vermelő hely lett télen. Itt soha sem fagy be a víz a termálforrásoknak köszönhetően, így még ha nagyon kicsi is a téli vízállás, akkor is tele van hallal. Sokan járnak messzebbről is ide ebben az időszakban, mivel a melegebb víz miatt még jó étvágyuk is van. Na az utóbbi 6-8 éve az itt telelő halak 60-80 százaléka koncér. Mondjuk nem is kell csodálkozni rajta, ha jól tudom, akkor a mi részünkön van az egyik legnagyobb koncér állomány a Duna magyarországi szakaszán, viszont vannak részek az országban, ahol meg szinte egyáltalán nem fogható. Horgászok részéről gyakran lehet hallani és olvasni, hogy miért nem veszik le a koncért a védett fajok listájáról, amikor ilyen szinten elszaporodtak. A válasz egyszerű a szakemberek részéről. Az a helyzet, hogy a koncér bizonyos helyeken nagyon koncentráltan nagy mennyiségben van jelen, más részekről viszont meg teljesen hiányzik. Magyarország területén is nagyon eltérő az állomány jelenléte, a határon kívül az alsóbb meg felsőbb szakaszokon meg gyakorlatilag sok helyen nincs szinte is jelen a Duna vízrendszerében. Ezért nem fog lekerülni a védett fajok listájáról.
Az tuti, hogy bár valóban tisztább lett a víz, mint amilyen pl gyerekkoromban volt, de hogy évről-évre kevesebb hal is van benne az is biztos.
Bocsi ezért a kis szösszenetért, de kikívánkozott belőlem.
szerk: Az említett kb 2007-2008-as képet előkerítem.
-
-
-
-
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én utoljára valamikor nagyon ifjú titán koromban (valahol 18-25 között) görgettem Esztergomban a prímás ágban. Akkoriban nagyon működött ott ez a módszer. Végigdobáltuk az adott pályát, és ha nem jött semmi akkor mentünk egyel lejjebb.
-
-
válasz
szoke12
üzenetére
Csak hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgod:

Abban egyetértek a többiekkel, hogy a legtöbb esetben az hoz eredményt, ha teljesen fix a szerelék. Tehát kell a megfelelő kosár/ólom méret. Ha tényleg arra az etetésre alapozzuk a horgászatunkat, amit a kosárral bejuttatunk.
Viszont én már nem egyszer tapasztaltam az ellentétjét is, hogy kifejezetten akkor volt több kapásom, ha lassan mozgott/lejjebb ment mindig a felszerelés. Ha nem is gyakori ez, de létező dolog. Jó pár alkalom volt, hogy a fixen fekvő szereléken fele vagy semennyi kapásom nem volt a lassan mozgóhoz képest. Ilyenkor van az, hogy vagy könnyebb kosárra váltok szándékosan, vagy akár mellőzöm is a kosarat, és helyette ólom.
És akkor ugye ebből kiindulva meg is lehet rögtön említeni a régi módszert, a görgetős horgászatot, amikor kézben tartott bottal és gömbólommal szándékosan az volt a cél, hogy sodorja a szereléket a fenéken a víz. Mindezt a legtöbbször gilisztacsokorral vagy harmatgilisztával.
Nagyon hatásos tud néha lenni. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a bottal bejuttatott kajának ilyenkor a logika alapján kb semmi szerepe nincs. Ugye ez egyfajta keresőhorgászat inkább...Akkor hatásos, ha a hal előnyben részesíti az olyan csalit ami mozog, mert sokszor van az, hogy beállnak a sodrásba, nem keresnek kimondottan, hanem várják, hogy mit hoz eléjük a víz. Nem teljesen olyan, de hasonlít arra a dologra, mint amikor a pisztráng vagy a domolykó egy helyben van, és lesi a víz tetejét. -
-
válasz
galervin93
üzenetére
Mindennap ingázol Ipolyszögről Bp-re?
#96960 mmdms Az a fél méter még teljesen jó.
Hogy miért? Mert nekem a folyóvíz jelent mindent, nem tudom elmondani. És ebbe a kis patakok is bele tartoznak. A Duna mellett nőttem fől, sokszor horgásztam gyerekként tavakban is, de valamiért nekem a tavak nem adják meg azt a különleges érzést. Ráadásul közben a kedvenc halaim is a márna, paduc és a szilvaorrú lett.
Magára a patakra meg azért vágyok annyira, mert felénk nincsenek ilyenek. Mint írtam gyerekkoromba volt egy, de annak a vízének a 80 százalékát egy helyi bánya biztosította, ami idő közben már rég bezárt. Van Duna, vannak tavak, de ilyen kisebb folyások, csatornák és patakok nincsenek. Persze itt is vannak azok a tipikus 5-10 centi mély nagyon kicsi patakok amikbe belemegy a mindenféle helyi kommunális trutyi, de ugye abban nincs hal. De még ha nem szennyeznék, akkor sem lenne benne sok minden.
Pl galervin-re is tök irigy vagyok, hogy nemrég költözött, és ott van az orra előtt az Ipoly. Egy olyan kis folyónak mint az, annak is nagyon örülnék ha annyira a közelembe lenne. És akkor még lehet (sőt, szinte biztos), hogy a legtöbb esetben még autót sem használnék.

#96961 Zoli bácsi Ja értem...

Amatőr szinten én is fotózok, csak én leginkább madarakat. Jó telefonom van fotózáshoz, de a madarakhoz a távolság miatt (meg más miatt is) kevés, kell a gép. Ezért olyankor cipelem gyalogosan, vagy biciklizés közben a hátamon van a cucc. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Hú, de szép...Amúgy milyen telefonnal fotózol? Elég jó képeket lősz, már feltűnt máskor is.
-
-
válasz
hermanyi
üzenetére
A Zéé
Amúgy csak vicceltem.
Kivitelezhetetlen lenne nálam is. Gyerekkorban még jártam biciklivel horgászni, aztán egészen fiatalon jött a B-s jogsi, és onnantól csak autóval. Még csak meg sem próbáltam motorral soha, pedig mindig volt valamilyen motorom már kb 12 éves korom óta. Horgászhelyeket keresni viszont használtam robogót/motort, és még akár most is. -
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Befutott a foltozásra fókuszáló GeForce driver gyorsjavítása
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Parfüm topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 13 128GB,Vodafone,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro / 8/256GB / Káértyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest