- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS ROG Ally
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Hobby elektronika
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sped
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #12155 üzenetére
Ah, ennyiért nem fogok venni, jövőre úgyis megyünk megint, akkor majd szétnézek ilyen szemmel is, köszi a tippet
addig meg beszerzek vmi olcsót.
#12154 fecke78
Nekem nem volt bajom a kinti kávéval, sima capuchinót is ittam, de a freddo és a frappé jobban esett a tengerparton, be kell valljam.Amúgy a kávézás ott is nagyon trendi, legalábbis Korfun biztosan, tele vannak a városok modern, fitalos kávézókkal, reggelizőhelyekkel. Kellemes meglepetés volt.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #12155 üzenetére
Bár,ez olyan habot csinál,amit a Freddo Espresso/Cappuccinoba is raknak,meg áll kb a tetején a hab, én a kézi mixerrel nem tudtam ilyen kemény habot csinálni.
-
válasz
Viiktor1989 #12145 üzenetére
Helló, ezzel a kérdéssel nyugodtan átmehetsz a hardkór topikba, mielőtt itt fibrillálna a közönség
-
válasz
Viiktor1989 #11868 üzenetére
Expolygon. Van utángyártott, csak fej, feneketlen, kar nélkül. Kar hozzá kb 4k, diófa. Meg van sima gyári is. Utóbbi az első oldalon asszem.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #11830 üzenetére
Közben meg lett a baj,a portafilter felfogató részénél a fém része megütődhetett, ezért dobja le nyomás alatt a portafiltert.
Gaggia Classichoz portafiltert szűrő kosár nélkülit lehet kapni valahol? Vagy csak szűrő kosárral együtt árulják? -
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #11830 üzenetére
ez most melyik színű? nálam a kék volt szopatós, pedig meg is fordítottam, mert nem egyforma az oldalfal. most sárga van benne.
-
válasz
Viiktor1989 #11789 üzenetére
Jó a sárga is, én is azt szoktam hasznalni. Valamit Te ronthatsz el szerintem .
-
válasz
Viiktor1989 #11789 üzenetére
Ez a jó . E61-es asszem nem. Illetve a rossz szériás (2015-18) GC-hez is saját tömítés kell.
-
Jolida
tag
válasz
Viiktor1989 #11125 üzenetére
Ahhoz azért nem kell perfekt angol tudással rendelkezni, hogy azt a kb. 20 szót megértsd, ami a képen van.
Egyébként, ha a telefonodra letöltöd a Google fordítóját, a képen levő szöveget le tudja fordítani. -
tDr1v3r
veterán
válasz
Viiktor1989 #11021 üzenetére
Lelit-nek van asszem olcsóbban PID-es gépe.
Az a baj hogy a GC nagyon jó szint, arról túllépni csak az E61 irányba lehet, de ha a Classic-on van mondjuk egy Gaggiuino már nincs sok értelme mozgolódni, az már közel egy Decent szintje...
Mondom ezt úgy hogy én a tejhabos dolgot elengedtem.
-
válasz
Viiktor1989 #11023 üzenetére
Flair és robot reggelire megeszi a gaggiát és minden mást is a milliós kategória alatt. Olaszpresszóban is.
Másrészt a (modolt) gaggia két hibájával kell együtt élni: az alubojler és az ebből fakadó tejhab készítés problémássága.
Nem tesz jót az alumíniumnak a gőzölés hőfoka, növeli a galván korróziót jelentős mértékben. Ha ezt lenyeled, akkor szokott lenni 200k körül pre 2015 full tuning gc aprókon. -
válasz
Viiktor1989 #11021 üzenetére
GC után? Mondjuk Lelit Bianca, vagy hasonló db-e61 alatt minden oldalra lépegetés. Lehet kényelmesebb, vagy jobb a tejhabja, de egy modolt gc csészeminőségének àtlépéséhez vagy sokkal több pénz, vagy koncepcióváltás kell - kézi dugattyús formájában+esetleges tejhabosító megoldás.
-
Sped
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #9645 üzenetére
Impresso Classic, Pallyotz, nekem ezek jönnek be a legjobban.
Én a magam részéről arra jöttem rá, hogy a világos pörkölés nem az én világom.
IKEA is jó, néha van pár hónapos pörkölésük, kifejezetten sötét és messze a legolcsóbb. -
goom
senior tag
válasz
Viiktor1989 #9645 üzenetére
Teljesen egyetértek az említett három hellyel. A magam részéről kiegészítem a Kávékalmár több remek blendjével. De a pár héttel ezelőtti nyaralásunk során tett többszöri látogatásom a Pécsi Kávénál (Danetti) is kellemes emlék (és hoztam két finom fajtát haza is).
Ha ott jártok, ki ne hagyjátok a fügefák alatti asztalkák és a mediterrán udvar hangulatát!
-
kmarci25
veterán
válasz
Viiktor1989 #9645 üzenetére
Én még melléktenném az Impresso classic vonalát is.
-
válasz
Viiktor1989 #9645 üzenetére
Kepucziner, Pallyotz blendek. Utóbbi pesti és jobb (konstansabb a minőség).
-
válasz
Viiktor1989 #7312 üzenetére
Első bekapcsolás után 20 perc, kávék között pedig 5 perc.
-
Andraskiss6
csendes tag
válasz
Viiktor1989 #7307 üzenetére
Akkor valamit rosszul csinálsz.
5 perc múlva jöhet a kövi adag. -
kmarci25
veterán
válasz
Viiktor1989 #7307 üzenetére
Miért nem lehet?
-
válasz
Viiktor1989 #7299 üzenetére
Hidd el, azok a munkások még úgy is sokkal jobb kávét fognak kapni annál amihez hozzászoktak, hogy ha 17-ből 68 lesz.
-
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #7299 üzenetére
főzzél kotyesszal a szakiknak. ha 17-ből csinálsz 68-70-et, először te kostold meg
-
Andraskiss6
csendes tag
válasz
Viiktor1989 #7299 üzenetére
Tehát a munkásoknak, jó a szar is?
Amúgy van 21 grammos kosár amiből lehet 60-70gos kávét kesziteni . -
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #7293 üzenetére
ha presszó a cél, szerintem nem fog menni. egy kis "tól-ig" van benne játékban, de duplázni nem tudsz 17.3g-ból.
-
válasz
Viiktor1989 #7293 üzenetére
Ez teljesen kv függő. Mármint van, ami elviseli, van aminek jól áll, meg van, ami rossz lesz a hosszú extrakciótól. Alapvetően minden babnak van joker értéke, ahol legjobban teljesít. A presszó standard viszont 1:2. Egy filter pörinél is. Kávézóban így kapod. Akkor is, ha otthon elmormolod fölötte a varázsigét, meg áztatgatod, meg ilyen-olyan nyomáson készíted 1:4 arányban 2 perces lefolyással. Simán lehet, hogy jobb lesz az otthoni, mint bárhol. Ettől még a standard az 1:2, 27-30mp alatt.
Azért, mert ez a legbiztosabban működő recept.Az egésszel azt akarom mondani, hogy nem lehet előre megmondani jól jársz-e a lungo aránnyal. Ha tudjuk a pontos babot, akkor inkább, de akkor se feltétlenül. Próbáld ki, aztán szűrd le a tapasztalatot. :)
-
válasz
Viiktor1989 #6979 üzenetére
Béna előkészítés
-
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #6467 üzenetére
18.4-et töltesz bele? az nagyon sok csokó madneszből. ott már "erőltetett" a lefolyás, azért érzel benne kesernyét.
-
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #6460 üzenetére
picit utána néztem mivel csinálod
látom pides gc-d van. ha keserűnek érzed, egy két fokot vegyél rajta vissza. a nyomás jó ezeknél 9 báron, avval nem kell foglalkozni. ha az ims18-as kosár van,abba próbálj 16-16.5 max 17g-ot. meg látom mérőpohárba megy a kofi. az helyett jobb volna egy mérleg. avval pontosabban tudod tartani az arányokat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #6460 üzenetére
Ha már madness, akkor terjesztem egy kicsit a saját őrültségemet is, tegyél bele vaníliát. Én vanília őrleményt szoktam az őrölt kávéba keverni, de bármelyik formájával működik, talán még vaníliás cukorral is. Sokat lágyít a keserűn. Kíváncsi vagyok, hogy másnál is működik e.
-
válasz
Viiktor1989 #6034 üzenetére
-
Osynho
addikt
válasz
Viiktor1989 #6031 üzenetére
Milyen kávé és mikori pörkölésű?
-
válasz
Viiktor1989 #6031 üzenetére
Mit jelent a magasabb fokozat? Éppen hogy lefelé kell menni fine irányba ha átzubog.
Nem szedted szét tisztítani? Lehet nem jól raktad össze. Ha leveszed a babtartályt, figyeld az örlő részt miközben tekered a két végállás között ha nem mozog fel-le kis mértékben, akkor valami ott nem oké.
-
válasz
Viiktor1989 #5579 üzenetére
Szinte biztos tömítés. Vagy a szűrőtartó 473 éves és elkopott, ez kevésbé valószínű. Filléres cucc, expolygon. Majd sz.zs. megmongya a tuti verziót (több is van).
eastsider@ tutifix vevő vagyok egy signature edition csepptálcára, ki ne felejts a biznicből!
-
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #5579 üzenetére
Valószínűleg csak kartömítést kell cserélned. Érdemes lehet előtte a hc topicban rákérdezni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #5579 üzenetére
Az szép. Nekem az occsó kínai kategóriás kávéfőzőmmel csinálta ugyanezt, aztán beterítette az egész konyhát a zacc. Azt hittem a drágább gépeknél nem fordul elő az ilyesmi, azért inkább vettem egy normálisat. Ezek szerint mégis.
-
válasz
Viiktor1989 #5336 üzenetére
58,5, de jó hozzá 58,6-is. Én utóbbival használom.
-
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #4967 üzenetére
A felsőszűrőt (a vékony hálós izé) meg a felsőszűrő-tartót (a vastag korong) is érdemes leszedni. Sőt, érdemes évente többször is, mert - saját tapasztalat - "rágyógyul" szépen a kazánalsóra és akkor jön a feszegetés, ami semmiképp sem jó. Finoman, egy szögkihúzóval sikerült, körben pici feszítő mozgásokkal. A felsőszűrőből sohasem sikerült teljesen kitakarítanom a piszkot, több órás áztatással (Tersonet vagy más zsíroldó), takarítással együtt sem. Nyilván nem szabad elhanyagolni, nekem sikerült :-)
-
#49155328
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4967 üzenetére
Jól gondold, sőt az alatta levő bojler alját is.
Lehet mutra a gumi alatt is.
Érdemes kivenni illetve cserélni.
Kiskorong= felsőszűrő tartó -
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
Az íz érdekeljen, ne a szín; de ezt már írtam. Ha finom, ki nem f@ssa le mikor szőkül ("milyen volt szőkesége...").
Komolyan véve mint egy norvég metálcore banda: úgy kell belőni a kv mennyiség/lefolyás kombót, hogy a kívánt 1:2-1:2,5 ne, vagy csak az utolsó másodpercekben szőküljön. Ha 7mp után kezd csepegni, akkor utána 20-30mp között van kész, ugye kifolyt grammtól és fajtától függően (robusztásaknak elég a 20mp körüli, rendes SO arabica inkább 30(35).
Kivétel ezek alól a világos perkek terepe, mert ott semmi sem igaz és sokkal nagyobb hangsúly van a tapasztalaton. De a különféle kv fajták is máshol és máshogy szőkülnek-folynak le. Nincs kőbe vésve. Mindig ki kell ismerni. Ha az ember 250 grammonként mást-mást iszik, az kihívás. -
hyperspace
őstag
válasz
Viiktor1989 #4847 üzenetére
25-30 másodperc alatt 1:2 és 1:2,5 közötti kávé/eszpresszó arányút kell húzni. Ha ennek a végén szőkül, az azt jelenti, hogy addigra lett kivonatolva. Érdemes mérned, hogy lásd mi mennyi. De van olyan is, hogy nem időre főznek. [link] De ez már nem amatőr topikba való szerintem, HC topikban tudsz még kérdezni.
-
válasz
Viiktor1989 #4835 üzenetére
Szedd le a fedő lemezt, nem kunszt. Hátha van benne egyéb szépség (rézcső, tágulási). A nyomásmérőhöz nem tartozik kis állítógomb is véletlen?
-
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
A dupla ims-be kicsit kevés a 14g. Azért dupla szűrő. Én 16,5 alá nem mennék. Akkor vizes se marad a pogi (amennyiben nem döglött).
-
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #4817 üzenetére
Szerintem fogsz találni boltiban is jót. Friss legyen, ez fontos, de akik lehúzzák, azok nyilván nem kóstolgatták végig az összes boltit. Én rajta vagyok :-))
Ettől függetlenül a legjobb kávék nekem is kisüzemitől voltak, a Kapuczínertől. Szóval ne bánd, hogy boltival próbálkozol. Úgy tudom (nincs tapasztalatom) hogy a speciality kávék igényesebbek minden tekintetben és ha visszaolvasod a hc topicot, hát azért mindig akad(t) szenvedés, ha új kávé jött; hőmérséklet, őrlési finomság tekintetében. Egy olasz(os) blend azért kevésbé háklis. Szerintem nyugodtan próbálgasd ki őket, simán lehet, hogy később belezúgsz az újhullámosokba is, de addig ne bánd, hogy boltikávézol :-) -
looser
addikt
válasz
Viiktor1989 #4806 üzenetére
Így ránézésre a középső :-)
szerk.: bár ebbe nem hiszem, hogy belemegy 18g. Bár ki tudja :-)
-
#49155328
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4801 üzenetére
Első körben hajítsad ki a bolti kávét.
Bár ha szemes, akkor állítsd finomabbra az őrlőt.
Tegyél bele 18 grammot, ha az alap gaggia kosarad van. -
válasz
Viiktor1989 #4797 üzenetére
Én már a felénél drukkoltam, hogy állítsd már le!
-
válasz
Viiktor1989 #4797 üzenetére
Gyorsan átzubog, ez még mindig a bolti kávé?
Amúgy nem lett rossz, de csak az számít, hogy neked ízlett e.SunMount3r: Az döglött, vegyél szemes kávét. Milyen gép?
-
válasz
Viiktor1989 #4794 üzenetére
Hagyd ahogy vannak. Aztán mondjuk hűtőben, levegő gondosan kinyomva, extra zacsiban, lezárva.
-
válasz
Viiktor1989 #4792 üzenetére
Nem minden pogi marad száraz. A lefúvó megy rendesen vakszűrővel?
Ha döglött kv, az rögvest vizes marad elég valószínű. Egyébként meg ha ízlett, az a fontos. Ha nem, lehet kotorászni a bajban :) -
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
Mindennel együtt és nem ml, hanem gramm.
-
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
A teljes kifolyó mennyiség, ebbe a crema is beletartozik.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4787 üzenetére
Mérleggel, grammra.
-
válasz
Viiktor1989 #4784 üzenetére
Presszó blend esetében mikor szőkül, érdemes lekapcsolni és kész van. Úgy kell beállítani, hogy ez időben és mennyiségben kijöjjön. Világos pörinél nem feltétlenül igaz, mert gyakran kifejezetten hosszú csapolások (1:3) adják ki az ízt a savanya nélkül. Már víznek néz ki, mégis így jó. Szóval szokás szerint mindegy mit mond az influenszer; próbálgasd, mert te iszod, nem a monitor.
-
válasz
Viiktor1989 #4781 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, bocs.
A sötét, esetleg robusztás pörkölések vastagabb krémmel rendelkeznek, mint a világosak. A világosak savasabbak ízben mindenképp, de a gyomrodban egy erős sötét blend nagyobb pusztítást végezhet adott esetben, mint egy specialty világos. Legalább is nekem jobban üt egy fekete presszó blend. -
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Expolygon webshop, 1000Ft-os LaMarzocco klón a jó. De majd ha már zsinórban mennek a jó duplák.
Szimpla az szívás. A 7g is inkább 9-9,5; még úgy is necces sok esetben. -
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Ismét ahogy sz.zs írja.
Vegyél egy ims 12/18 szűrőt. Szerezz friss kávét, ne boltit. -
válasz
Viiktor1989 #4767 üzenetére
Először tanulj meg jó duplát készíteni. A szimpla egy külön “művészet”
-
válasz
Viiktor1989 #4763 üzenetére
Ahogy sz.zs. írja.
Kell is pofozni, nem kell sajnálni, ez ilyen. Oldalról, felűről, nyugodtan.
Én 5 évig pofoztam a 800-at. -
válasz
Viiktor1989 #4763 üzenetére
Teljesen normális, kéri a pofonokat
-
iatti
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #4756 üzenetére
ugorj át a hardcore café-ba. ott néz körül
/jó úton vagy/
-
#85578752
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Őrlés közben jobb, mert ha összefeszíted álló helyzetben a kerámia késeket és úgy indítasz rá, elpattanhat a kés vagy törhet valami.
-
válasz
Viiktor1989 #4749 üzenetére
Tudtommal őrlés közben szokták ajánlani, de az okát nem tudom, hisz maga a fej állítás mechanikus a legtöbb esetben, nem motorvezérelt.
-
#49155328
törölt tag
válasz
Viiktor1989 #4746 üzenetére
Velencei gondolások! Ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged