Új hozzászólás Aktív témák
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Szépen lassan tanulok, de pár kérdés mindig felmerül bennem, ebben kérnék tanácsot. Lefolyást szépnek látom a feneketlen karban. Konzisztensen folyik, szépen szétterül az egész filter alján, majd végül egy gyufaszál szerű sugárrá alakul, és így folyik le a 17 grammból 30-35 másodperc alatt a 30 gramm kávé, ez a rész szerintem jó!
-milyennek kell lennie a főzés után a kávépogácsának? Az enyém kissé mocsaras, egyben kijön, de könnyen szétesik. Olykor egy nagyon kevés a filter oldalára ragad. Ezek hibák, vagy nem gáz? Ha igen, a tömörítésnél lehet a hiba?
-Őrlés (Kingrinder K4, kézi őrlő): valószínűleg az elektrosztatikusság miatt, de viszonylag sok őrlemény marad a késeknél, ki tudom ecsettel ezt szedni, persze a szélrózsa minden iranyába megy, de a filterbe aligha.
Nem mértem még le, hogy ez mennyi, de zavaró.
-egyelőre csak a feneketlen karral főzök, ha ketten vagyunk, annyira nem gáz, hogy kétszer kell a folyamatot megcsinálni. A minap viszont voltak vendégek, 4 kávet főztem, az már kicsit unalmas volt. Van 2 személyes karom, ott milyen arányokkal kell dolgozni? Ha jól gondolom, akkor 60-80 gramm kávem fog lefolyni. Ennek is 30-35 másodperc alatt kell leérnie, vagy értelemszerűen dupla idő alatt? Ha 30 másodperc alatt kellene, akkor az azt feltételezi, hogy nagyobb durvaságot kell választani, vagy nem kell annyira tömöríteni.
Remélem érthető a lamentálásom
Köszönöm a válaszokat!
-
válasz
Yager01 #8196 üzenetére
egyszer volt a kezeim között Tchibo Barista, már megvolt a GC + Graef.
Az egy dolog hogy döglött volt (értsd: 6 hónapnál is régebbi pörkölés), de akármit csináltam vele, csak citromlé jött le. Kellemetlenül savas, nyilván 0 crema. Sok tejjel gondolom egy vállalható cappuccino (vagy valami) lesz belőle, de azóta automata gépbe sem merem ajánlani / venni. Ott is simán savas volt, szóval ha csak a kesernye elkerülése a cél, akkor persze jóNyomásfokozóval nyilván volt hab, de szerintem ha kiszárítod a pogácsát és visszatöltöd, akkor is lesz
-
Taltos0711
csendes tag
-
-
-
-
hyperspace
őstag
-
nyunyu
félisten
Milyen koffeinmentes babot érdemes venni, aminek nincs vegyszer utóíze?
Amiket eddig próbáltam, de nem vált be:
- világoskék Tchibo Exclusive
- sárga Dallmayr ProdomoKrups EA819-be lenne.
-
aradebil2
senior tag
válasz
Taltos0711 #8188 üzenetére
Azért tudja befullasztani, mert híresen sok fine-t csinál a Hario. Az nem jelenti azt,hogy alkalmas lenne presszóra.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8187 üzenetére
Presszóra van most is használva a Hario és simán be tudja fullasztani a főzőt, ha nincs jól beállítva az őrlő... És még van fokozat benne, mert egyszer kellett egy nem friss kávét darálni és ahhoz +2 fokozattal kellett arrébb állítani.
Az egyformaság persze már egy más kérdés...
Körbenézek Graef ügyben, köszönöm.
-
válasz
Taltos0711 #8186 üzenetére
Biztosan, de presszóra kérdéses lesz (mint a mini mill is). Most nem emlékszem mire is kellene.
Az olcsó őrlők általában nem bírnak presszó méretűre vagdalni, legalábbis konzisztensen nem.Ennyiért többnyire lehet használt Graefet kapni, ami azért egy bizonyított gép az alapkategóriában.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8185 üzenetére
Oké, már majdnem besz@rtam...😂
Akkor a Tchibo őrlője hozhatja azt a szintet ezek szerint, mint a Hario...?!
-
válasz
Taltos0711 #8184 üzenetére
Persze nyilván nem a propelleres mákdaráló
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8183 üzenetére
Úgy érted acélkúpos?
-
válasz
Taltos0711 #8182 üzenetére
Gyakorlatilag bármi a mini mill felett lesz, ami rendes acélkéses őrlő.
-
Taltos0711
csendes tag
Sziasztok!
Mit gondoltok, ha most egy Hario mini mill-t használok, akkor ezt milyen elektromossal lehetne kiváltani, hogy a minőség is (kb.) megmaradjon?
Egy Sage Barista Express őrlője a Hario-hoz képest hol helyezkedik el?Köszönöm!
-
Safi1988
csendes tag
Oké! Köszi a tippeket!
Pallyotz-tól tervezek majd rendelni, ott is inkább a sötétebb pörikből.
-
-
kissdani
senior tag
Egy ESE Pod-os kávéfőzővel lehet Senseo párnát főzni? Tisztába vagyok vele hogy az egyik nagyobb meg más a tömörítés de van aki próbálta és milyen lett a végeredmény? Ugyanis az egyik az harmad árban van és nem mindegy...
-
iatti
aktív tag
válasz
Safi1988 #8176 üzenetére
akkor ahogy látom hagysz időt bemelegedni a gépnek, ott nem lehet baj. cm kávé nagy favorit itt, én sose próbáltam, nagy valószínűséggel nem is fogom. kávés pályafutásom elején párszor ittam ilyen hipszter cuccokat. nekem nem jött be, lehet neked se fog. ha pár alkalom után se ízlik, el kell engedni
-
Safi1988
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8174 üzenetére
Köszi az ajánlást!
Teljesen nem akarom elengedni a világos pörkölést sem, de nekem valamiért nem jött be. Most vagy azért mert rosszul csinálom, vagy azért mert ez ilyen.
Kapuczinert, Wardacoffee-t meg a CM-et próbáltam már, de az igaz, hogy csak kotyogósban. Ha elfogy a világos, akkor próbalkozom a leírtakkal!
Más: tettem a fagyasztóba kávét, azt jól.olvastam, hogy csak az aktuális adagot szabad kivenni, a többit vigyázva vissza kell pakolni a hűtőbe?
Az őrlőt nem teszi tönkre a fagyott kávé?
-
válasz
Safi1988 #8173 üzenetére
Brazil, indiai (malabar), jávai, indonéz. Esetleg valami bézik kolumbiai, mondjuk kapuczinertől - ő elég sötétre húzza.
Világos cuccoknál ritkán működik a "sima presszó" beállítás, kivéve ha valami ipari cuccal tolod :) Vagy turbo shot, vagy hosszan áztatott, filter stíl. Meg persze sok szívás, mire ráérzel.
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Tudtok ajánlani kifejezetten csokis, kakaós, magvas ízjegyekkel kávét? Illetve termőterületet figyelembe véve van egyetemes igazság arra vonatkozóan, hogy mely területekről jön a savasabb, citrusosabb kávé, vagy azt inkább a pörkölés módja határozza meg?
Megjött végre a várt karos presszógépem, mennek a próbálkozások, de egyre inkább az az érzésem, hogy bármennyire szeretném el kell engednem ezt a savanykás, citrusos vonalat.
Esetleg arra vonatkozó egységes álláspont van e, hogy melyik pörköléshez milyen hőfok az ideális?
K4-es kéziőrlővel és egy VBM Domobar Junior Digitale-val igyekszem kihozni a maxot. WDT, disztribútor, és egy Normcore rugós tamper segít még a megfelelő tömörítésben, és nyitott fenekű portafilterrel követem a nedű érkezésér.
Lefolyás szerintem oké, szépen gyufaszerűen folyik; 30-35 másodperc alatt ér le a ~30 gramm kávé a 17,5 grammos őrleményből.
-
mufi
senior tag
Sziasztok,
van egy Gastroback dual bojleres gépem meg egy Eureca Mignon darálóm amire ráférne már talán egy késcsere is, a kávégépem meg elég fura hangokat ad ki amikor elindítom a főzést, mintha kattogna a pumpa, vagy nem tudom...
Ismertek olyan megbízható szerelőt, aki megnézné a gépeimet? Köszönöm előre is.
-
xcvbxcvb
aktív tag
Köszi átgondolom.
Én nem kávézok csak nagy ritkán . A szüleimnek vettem tavaly tchibo kapszulás kávéfőzőt ajándékba, ami 1,5 hónap használat után elromlott. Javítani nem lehetett, pénzt visszaadták. Ugyanilyet nem akartam. Vettem 15 ezerért nekik DeLonghi Nespresso® Inissia EN80.B kapszulás kávégépet, mindenhol inkább azt ajánlgatják, ahhoz lehet kapni sok helyen kapszulát olcsóbban is .
Viszont maradt a tchiboból vagy 70 kapszula, gondoltam azokat bele lehetne rakni utántölthető kapszulába és akkor nem veszne kárba. Röviden ennyi. Remélem ez a nespresso
tovább bírja. -
xcvbxcvb
aktív tag
Köszi megnéztem, de ez a sealpod jó drága, ennyiért vettem most a kávéfőzőt, + tetőt mindig venni kell hozzá.
-
Akkor előáztatástól mérd és úgy jöjjön ki a 25-27mp. Ráadásul a viszonylag sötét brazilt nem nagyon érdemes áztatgatni, nem segít rajta. Nem kikapcsolható?
-
bagaba1
tag
válasz
RetepNyaraB #8167 üzenetére
Előáztatást követően a pumpa indulásától mérem. Igen állítottam, most a legalacsonyabb fokozaton van. Valamennyit talán javított ez egyébként.
-
-
bagaba1
tag
válasz
RetepNyaraB #8165 üzenetére
Most AVX Brazil Santost használok, elvileg ez 100% Arabica. 25mp alatt jön le 12g-ból 25g környéke, legalábbis amikor nem fullad be.
-
válasz
bagaba1 #8164 üzenetére
Ha keserű, akkor túloldott, mint írtam korábban. És\vagy rossz az alapanyag. Ha pl. sok benne a robuszta, akkor az keserű lesz mindenképp, mert a robi keserű alapvetően. Ha szerinted ugyanolyan az előkészítés, mégis nagy a szórás akkor vagy mégsem egyforma
vagy valami pocsék darálód van. Mondjuk ilyen gondot nekem utoljára a helikopterkéses mákdaráló okozott.
-
bagaba1
tag
válasz
RetepNyaraB #8115 üzenetére
Hát, a probléma továbbra sem megoldott, sőt azt kell hogy mondjam, nagyon nagy a szórás a főzetek között. Nem tudom mi okozhatja, talán a daráló? Néha belefullad a gép, néha pont jó, de mindig erősen keserű.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
xcvbxcvb #8158 üzenetére
Én nagyon nagyon régen -amikor még megtudtam inni a kapszulás kávét- vettem inox tölthető kapszulát. Először megnéztem a kapszula leírásában hogy melyik gépekhez alkalmas, nyugtáztam hogy a céges géphez jó lesz mert ott szerepel a típusa, megrendeltem. Egyrészt kurvára nem érte meg a ráfordított melót, másrészt egy hónap után tönkretette a gép fejegységet. 25 000 Ft-ért cserélték ki. Szóval így vegyél tölthető kapszulát…
-
kmarci25
veterán
Ha a kosár tövénél, akkor vagy a tömítés nem illeszkedik, vagy hibás, vagy nincs elég szorosan ráhúzva a kar. Ha kosár alján, akkor a tömörítés hibás. Nem tudok youtube-ot linkelni, de keress rá: puck preparation (James Hoffman, Lance Hedrick). Hoffman pl. 20 percet beszél róla.
Valószínűleg apróbb rögök vannak az őrleményben ezért nem teljesen egyenletes az ellenállása, a víz meg arra megy, amerre a legkönnyebb. Nekem egy rugós Normcore tamperem van, plusz egy wdt tool, ezekkel mostanában sosincs spricc. Korábban gyakran előfordult, de még mostanában is, ha nem figyelek eléggé.
Ja, hogy az ital 32 g. Értem.
-
flash-
veterán
válasz
kmarci25 #8159 üzenetére
a kosár tövénél is spriccel fent de van hogy a kosár alján a lyukon megy ki ferdén vastagon.
az mit jelenthet a gyakorlatban hogy rossz a tömörítés?
fém talpas avx tamperrel nyomom le 2-3x erősen.. es mimdig megrázom kicsit finoman a kosarat hogy szépen terjedjen el a kávé.
és szinte mindig.mindig csak nem tamperelhetem rosszul 🤨nem is ferde benne a t9mörités
32g az elkészült dupla espresso ital -
kmarci25
veterán
Hol spriccel? Ha a kosárban, akkor rossz a tömörítés (tamperelés). Szerintem a 30% robusta adja a jelentős mennyiségű cremat.
32g őrleményt teszel a kosárba?Mekkora az a kosár? És mennyi a kávé? 32 g őrleményből 32g kávé?
xcvbxcvb: nekem sealpod van, párszor használtam, nem tetszett.
Arra nem emlékszem, hogy beragadt volna.
-
xcvbxcvb
aktív tag
Remélem jó helyen kérdezem.
Nespresso kapszulás kávéfőzőhöz keresek ajánlott bestbuy tölthető kapszulát. Nézegettem főleg az eMAG on, pár értékelésnél lehet olvasni hogy beragadnak a gépbe. -
flash-
veterán
na úgynezki hogy a meleg kávéra képtelen dedica ec685 a graef cm800 őrlővel most először tud nálam se nem keserű se nem savanyú kávét csinálni normális átfolyási idő alatt 32g
Kapucziner - velencei gondolások kávé a titka
pedig próbálkoztam már 5 féle avx-el, többféle pacificaff val, általában földízűek voltak a kávék vagy savanyúak.ezzel nagyszerű.és 3 réteg van először meg csordultig crema (ez mitől?)
csak tudnám miért spriccel még mimdig a gép 🤨 -
válasz
Digitalpimp #8153 üzenetére
De az nem attól lesz rövid, hogy pár porszemből főzöd, hanem, hogy a normál presszót lekapcsolod ~1:1 aránynál
Ui.: Ez 3rd wave babból nem az igazi általában, főleg sötét pörkölésű, ill. klasszik olasz blendre áll.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Digitalpimp #8153 üzenetére
Ristretto.
-
tuzpenge
őstag
válasz
Digitalpimp #8153 üzenetére
Mikropresso....
-
Digitalpimp
senior tag
Lehet, hogy azt a mini adagot akarja főzni, ami az espresso alatt van. Mi is a neve?
-
Yager01
senior tag
Honlap érkezik a Dedica EC865.M holnap után pedig a bottomless portalfilter 16os és 5g os kosárral, mágneses magasító, saválló örlemény tartó és a distributor. Van valakinek ilyen gépe? Mi legyen az első dolgom? Fordított ozmózis elven működő 6 lépcsős víztisztítóm van így annak a vizével fogom csak itatni. Rakjam össze és teszt ?
-
válasz
Digitalpimp #8144 üzenetére
Ahogy a leírásban nézem, ez pontosan: természetes citrom-, tej- és almasavat tartalmazó vízkőoldó. Köszi, ez akkor tökéletes. 1 évre biztos elég egy flakonnal.
-
Digitalpimp
senior tag
-
válasz
RetepNyaraB #8135 üzenetére
+#8136Digitalpimp
+#8142DigitalpimpKöszi srácok! A gond az, hogy nem tudom pontosan milyen vízkőtelenítőt használjak. Nem tudom, hogy mit kell tartalmazzon ahhoz, hogy ne menjen tönkre a gép tőle.
Rossmann-ban ezt találom, DM-ben ezt. Rossmann közelebb van. Vagy megköszönöm a linket, hogy pontosan melyik a jó.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8138 üzenetére
Azzal tisztában vagyok, hogy porról beszélsz, csak mondjuk a fél liter vízbe a teáskanálnyi mennyiség nem kevés? Azért nem egy agresszív cucc a citromsav, aztán ennyi mennyiség kihozza-e a cuccot?
Mr.Csizmás 8141: ahogy néztem a gyári lötyik legtöbbször tejsav tartalmúak, akkor azt vehetjük előírásnak.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Digitalpimp #8136 üzenetére
vannak gépek, amikhez tejsav alapú tisztítót ír elő a gyártó.
-
Safi1988
csendes tag
Nem használok nagyipari kávékat, meg illatosított kamukávét sem.
Néha azért átcsúszik rajta egy bécsi-francia pörkölés, olasz ritkábban.
-
válasz
Digitalpimp #8136 üzenetére
szerintem valamennyire használható a kézikönyve, én nem tenném tönkre.
-
válasz
Safi1988 #8137 üzenetére
ha Frei illatosított förtelemmel eteted, akkor igen
Illetve persze van az a robuszta mennyiség, amit én se szívesen hagynék rajta sokáig. Ez valójában fogyasztás függő, igazad van. Közepesen világos arabica baboknál lényegtelen, olajtól csöpögő, szénné égetett áruházi termékeknél már kérdésesebb. A kristály se drága, ha megnyugtat - és valami sötét oldalt darálsz rajta folyton - rajta
Digitalpimp@ én tömény citromsav porról beszélek, nem oldatról. -
Safi1988
csendes tag
Köszönöm!
Ezt a kristályt láttam, de akkor egyelőre nem ruházok be rá. Azt hittem, hogy itt is érdemes az olajokat legányolni róla, de akkor nem kell annyira aggódni érte.
-
válasz
Safi1988 #8134 üzenetére
Semmit se kell vele csinálni (alul le lehet ecsetelni ami rajta van, nyilván). Ami akar lerakódik a kések közé és utána a felszín minden őrlésnél cserélődik. Ha levakarod folyton, csak elölről kezdődik az egész folyamat. Persze ha szeretnéd pár kiló babonként le lehet takarítani, gyakrabban csak időpocsék. Víz ne menjen rá. Létezik egyébként őrlő tisztító kristály, vehető is, de azt is ipariban használják, mert mások az arányok egy pörgő kávézóban.
johnny82@ igazából egy teáskanál citromsav (gyógyszertár, pár száz forint) a víztartályba és amit a gyártó ír. Általában 10mp folyás, 10mp szünet, míg tart a víz. Aztán egy komplett tartály átfolyatása és az első kv kiöntése)
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Kingrinder K4-es őrlőm, azt szeretném kérdezni, hogy van bevált adalék a tisztításához, vagy van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? A mechanikus tisztítast minden őrlés után megcsinálom a kapott ecsettel, de nyílván olajos dolgok maradnak rajta, ezt szeretném alkalomszerűen eltávilítani.
Köszi, ha segítesz!
-
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Nespresso Citiz gépet szeretnék vízkőteleníteni. Ez a wpro cld-250 jó lesz, vagy csak a gyári ajánlott? Esetleg más, ami áruházakban kapható?
Köszi!
-
Daneeka
senior tag
válasz
Daneeka #8100 üzenetére
Na kimértem hogy működik: (Delonghi ECPxx)
Bekapcsolás után egyből fűt, ha a hidegebb termosztát (105 fok) hőfokát eléri akkor kivillan a zöld ready és kikapcsol a fűtőszál és vagy 10 percig hűl amíg újra bekapcsol. (így aztán egy 20 perces elomelegites alatt kb 0,05kWh-t fogyaszt)
Tehat vélhetően akkor a legmelegebb a víz amikor kivillan a ready.Viszont áttekerve a kapcsolót a gőzölő módba továbbfűti a bojlert amíg a melegebb termosztat hagyja. (125 fokos)
Azaz ha a bekapcsolas után megvárjuk, hogy kivillanjon a ready, áttekerjuk gőzölő módba, várunk vakon valamennyit majd attekerjuk kávéfőző módba akkor melegebb vízzel indíthatjuk a csapolást mint a gyári hőfok.
Következő érdekes projekt az lehetne, hogy ezek a bojler hőmérsékletek mit jelentenek a fejben, illetve mekkorát esik a hő mondjuk 30s alatt. (a viszonylag pici bojlerbe beáramló hideg víz egy 1:4, 1:5 shotnál tuti hűt rendesen.)
Illetve amit még jó lenne tudni, hogy mi dönti el ebben, hogy meddig hűlhet mielőtt újra bekacsol a fűtőszál és lehet-e moddolni szűkebb tartományba. -
Yager01
senior tag
válasz
tuzpenge #8126 üzenetére
Vannak...
Neouza Kávé elosztó(Distributor)
Fenteeer feneketlen portaszűrő (Bottomless portafilter)
Eredeti Graef szűrők szimplafalú 2db(espresso + dupla)
Kávéadagoló pohár rozsdamentes ( az őröltkávé gyors és kényelmes átrakása a portaszűrőbe)
Tejkancsó,habosító kancsó 350 ml ,rozsdamentes
De'Longhi DLSC059 kávézacc-leütő doboz,rozsdamentes acélból
De'Longhi DLSC058 rozsdamentes acél tamper fa fogantyúval, kék/ezüstEzeket most találtam, árulják egy ilyen gép mellé...
-
kmarci25
veterán
válasz
Yager01 #8124 üzenetére
Nekem nem érné meg.
De sokan elégedetten használják, szerintem ez egyéni preferencia kérdése.
tuzpenge: minden van hozzá. Tudom, az AVX-ről nincs jó véleményem, de náluk van hozzá emlékeim szerint "barista csomag" (normális(abb) tamper, nyitott kar, kosár stb.).
Előbb találtam a Dedicához kiegészítőket, mint a Sage/Breville-hez. -
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #8125 üzenetére
És pl a linkelt euronics-es DELONGHI EC685-höz vannak elérhető árú normális kiegészítők, mint pl szűrő, nyitott kar, tamper, ilyenek? Totál amatőrként kérdezem, mert ennyiért nem tűnik rossznak, csak az itt olvasottak alapján ilyen 1-2 mm-es eltérések vannak ami miatt nem vagy nehezen találni hozzá (nem konkrétan ehhez hanem különböző típusú gépekhez) kiegészítőket....
Vagy aki ilyet vesz az nem is szórakozik ilyenekkel mint szűrő csere, nyitott kar használata stb..?? -
-
kmarci25
veterán
válasz
Yager01 #8122 üzenetére
Igen, emagnál így megy ez. Vannak, akik csúnyán kihasználják, de ez egy másik sztori.
Ami nekem a Dedicában nem tetszett az a mágnese szelep hiánya (miután lefőtt, nem veszi le a nyomást a karról/kosárról, így még csepeg egy ideig), a kis hely a csepptálca és a kar között (nem fért be a mérlegem), és a gőzfúvóka sem állt kézre nekem. Kb egy hétig használtam, aztán ment vissza. -
kmarci25
veterán
válasz
Yager01 #8116 üzenetére
Próbáld meg, max visszaküldöd. (Emagnál 30 napod van rá. 14 napon belül még a szállítási díjat is visszakapod, 14-en felül csak a termék árát.) Én így próbáltam ki tavaly ősszel szintén egy Dedica-t (mondjuk az újracsomagolt volt), és jól tettem, mert nekem nem jött be, keresgéltem tovább.
Egyébként ennyiért tényleg olcsó. -
sz.zs.
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #8117 üzenetére
Azért egy gyári garanciát semmiképpen se hasonlítsunk össze egy alzás (bolti ) garanciával, még ha papíron egy évvel több is , mert az a 3 év a nullával egyenlő. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom az alza csapnivaló garanciális ügyintézésével kapcsolatban.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Yager01 #8116 üzenetére
ennyiért _jó_ ár jelen helyzetben.
alzánál van klónja 46e-ért, nagyobb wattal, és 3 év garival, bár itt nem tudom van-e bárkinek. [Siguro EM-K42 Barista]
-
Yager01
senior tag
Ez szerintetek mennyire jó választás
-
válasz
bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
-
bagaba1
tag
válasz
RetepNyaraB #8113 üzenetére
Éppen több adagot készültem lefőzni, ezért daráltam le egy nagyobb adagot. Átlátszó pohárból ez a legkisebb, a látvány miatt próbáltam ebben. Holnap megpróbálom mégfinomabb őrleménnyel, viszont már így is nagyon nehezen indul meg. Az első 10mp-ben épphogy lecsepeg, majd belefullad. Korábban előfordult ilyenkor, hogy a főző is megszakította a programot néhány másodperc után.
Szerk: ja a babtartály csak poros belülről, egy korábbi extrafinom őrlésnél teleköpte az egészet.
-
válasz
bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárbakivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.
Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban. -
bagaba1
tag
Megpróbálom közepes hőn, sajnos ezeknél a gépeknél nem tudni a pontos beállítást, csak van 3 fokozat. Holnap megnehem a pogácsát. A fekete folt jelentené, hogy magas a hő? Lehet, hogy megpróbálom majd a nagyobb kosarat, bár eddig minden vendég szerint már a 12g-os adag is erős neki.
Egyébként a babtartályban ~2 napi adag van, őrölve pedig mindig frissen szoktam, csak a tartályba, hogy ne menjen mindenfelé.
-
iatti
aktív tag
válasz
bagaba1 #8109 üzenetére
a kesernye lehet magas hőtől, ez a santos nem kíván 88-90c-nél többet. ha kiütöd a zaccpogácsát, nem látsz rajta sötét foltokat? jobb lett volna egy 18g-os ims ha keveseled a végeredményt. meg ha habos-babos presszót akarsz, adagot őrlünk, és nem tárolunk a babtartályban kávét.
pár nap,és a levegőtől ledöglik.
-
bagaba1
tag
válasz
bagaba1 #8016 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a korábbi tippeket. Múlt héten végül rendeltem q nyitot karba egy IMS 12-14g kosarat, illetve AVX féle közép-sötét Brazil Santos kávét. A Dedica hőmérsékletét maxra állítottam, illetve finomhangoltam a darálót. Így már fényévekkel jobb lett az eredmény, habár továbbra is keserűnek találom ezt a kávét és kevésnek a cremat. 12g őrlemény ideálisnak tűnik a kosárban, nem tapad fel a szűrőre. 25-30g káve jön le belőle ~30sec alatt, de térfogatra nagyon kevés.
Mit gondoltok, min lehetne még optimálni, mivel tudnák előrébb lépni?
Esetleg az örlő nagyon egyenetlen minőséget készít, és az okozza a problémát?
-
Yager01
senior tag
[link]
Mit gondoltok egyébként erről a gépről ? Felejtsem el ha normális presszót akarok főzni? A darálóval kapcsolatban is érdekel a véleményetek. Érdemes lehet beruházni egy komolyabb vagy inkább úgy mondom belépő szintű karos gépbe akár használtan is ? Akár úgy, hogy a daráló marad De'Longhi KG520m -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #8105 üzenetére
na most kép alapján jó vagy nem jó
-
válasz
Ganz-[HUN] #8103 üzenetére
Nekem van egy ilyen, passzol. Pont Ádám tölcsérei nem igazán praktikusak, mert belső peremes (belóg a kosárba). Nekem csinált egy prototípus kívül felülőset, az már oké, de nagyon sérülékeny a vékony pereme. Inkább vennék ma valami alis mágneses olcsót (dosing funnel a keresőszó).
-
Yager01
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8102 üzenetére
Megpróbálom, köszi
-
Ganz-[HUN]
addikt
Találtam egy RR45-öst FB Marketplacen 35k-ért, felújított, kitisztított állapotú, illetve Casadio Theo 64 48k-ért szintén ugyan ettől az eladótól ugyan ilyen állapotban.
Azon kívül, hogy rohadtul nem praktikus otthoni felhasználásra, ti mit gondoltok róluk?
Edit: RetepNyaraB: [link] ez jó lehet GC-hoz?
-
-
Yager01
senior tag
Sziasztok. Van egy De'Longhi KG520.M darálóm ami kb. 4 éves lehet. Naponta kb 4 kávét darálunk le vele. Az a gondom, hogy nem pontosan a portafilterbe darál. Nem egyenletes az eloszlása ezáltal sokszor egy csomó kávé a kép tálcáján landol. Az az érdekes, hogy olyan is van, hogy tökéletesen darál a portafilter közepébe "pazarlás" mentesen. Egyre jobban idegesít, mert nem tudom orvosolni a problémát.
Egyébként egy ilyen gépem van. Breville Prima Latte VCF045X-01. Mennyire számít ez jó gépnek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest