- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyi007
veterán
Mostanság egyre többet használjuk a Phillips Senseo gépünket (régebbi alapgép 3 gombbal 1 és 2 csésze és vízmelegítő).
Létezik hozzá olyan párna ami a Classic Omnia ízét adná vissza? Én most az Expresso pamacsokat és az Italian Style-t ittam valamint kifogtam az Auchanban a 60 darabos saját márkásat 1999 forintért.
Viszont ha tudnám hozni a szemes Omnia ízvilágot akkor faternak is vennék ilyen gépet - muternak még a koffeinmentes pamacsokat.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9197 üzenetére
Persze, Sage-nél is van időkapcsoló, de sose használtam.
-
válasz
Anubris #9191 üzenetére
én még itt azt nen értem, hogy megkerested azt a pontot ahol épp nem ért még össze a két kés és utána a fine fele tekertél még?
az egyértelmű, hogy túl finom, bár érdekes, mert nekem ha túl finomra őrölök, akkor általában befullad (mind3 gomb villog, leáll a nyomás, meg kell nyomni újra a folytatáshoz)
viszont 5-tel coarse-abban (k4), gombnyomástól 35 mp alatt lefolyik a duplapresszó mennyiség -
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9194 üzenetére
6:40-nél mondja, illetve 12 percnél.
-
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9192 üzenetére
Köszi!
Esküszöm megnéztem már legalább 50 videót kávé témában és ma egy dedica vs gaggia classic pro videóban beszéltek erről, hogy dedicanal valahogy be lehet állítani hogy magától x idő után automat leálljon, de amúgy meg nekem kellene leállítani. De eddig erről nem hallottam, én meg kapszulás gépnél megszoktam, hogy leáll amikor kell. Akkor lehet azért is volt mindig keserűbb a kávé mert túl sok folyt le a világos végéből. -
-
Anubris
őstag
válasz
kmarci25 #9190 üzenetére
Sziasztok!
Csináltam 2 próbát, egyelőre nagyon nem az az eredmény, aminek lennie kellene.
Az alábbi technikával készítettem a kávét:
-Megkerestem a darálóval a „referencia pontot”, ahol a két örlő kezd találkozni és kattogó hangot ad, ettől kicsit a fine fele toltam a tekerőt. 14 grammot a mérlegen kimértem és be az őrlőbe. (május 9-es pörkölésű arabica/robusta keverék avx brazil kávéval próbáltakoztam)
-ezután kicsit megütögettem a szűrőkosarat hogy „le essen a kávé”, majd házilag készített wdt majd 51mm tamper. Ez ugye nem tökéletes, mert 51,4 mm kellene. Így amennyire lehet próbáltam vízszintbe hozni, mert alapjáraton első nyomásra a kosár egyik oldalán a kávé feljebb volt, mint a másikon.
Dupla espresso gomb megnyomása előtt egyszer indítottam üresen egyet a kávégépen.
Ezután 6-7 sec körül kezdett el jönni a kávé, elég gyengén folyt, 28 másodpercnél mutatott 12,9 grammot a mérleg. 1 perc 20-nál volt 70 grammnál és még folyt volna csak a pohár tele lett.
Kiütve a zacc nem tűnt rossznak, egyben maradt. (képet, videót szívesen küldök aki elég türelmes, hátha tud javaslatot adni mit rontok el.)Ezután a gépen kicsit állítottam a coarse fele, az eredmény kb hasonló lett, picit erőteljesebben indult meg, de 1:18-nál 70 gramm.
Oldal spriccelés stb nem volt egyik esetben sem.
Ennél a másodiknál mikor levettem a szűrőkosarat a kávé fent maradt a gépben.Többet egyelőre nem csináltam, mert ennek a kettőnek az elfogyasztása után szerintem ma hajnalig nem alszom el.
Ami még felmerült bennem, mert videókban nem nagyon láttam, hogy mi lenne a normális? A Gépnek magától kellene 30 mp körül megállnia? Vagy nekem kellene manuálisan megállítanom a gépet 30mp körül és az lenne az ideális ha 30 mp-nél 28 grammot mutatna a mérleg?
-
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9189 üzenetére
Espressonál alap recept: 1:2 arány, 30 mp. Azaz 14 g-ból 28 g kávé, 30 mp alatt. Ha ezt sikerül elérni, nem lesz rossz, finomítani persze még lehet. A szűrőkosárnál azért van 2 éerték (tudtommal), mert sötét pörkölésből ugyanannyi súly térfogatra picivel nagyobb, mint világosból. Pl. a Sage-hez való kosaraknál ez így néz ki.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9187 üzenetére
Nah megérkezett a daráló.
Egy kérdésem lenne.
Odáig eljutottam, hogy megtaláltam a referencia pontot ahol az őrlők találkoznak, ennél akkor eltekertem a finomabb sávba.
12-14 grammos IMS szűrőkosárral gondolom kénytelen vagyok 14 gramm kávéval probálkozni mindig ahhoz hogy megtaláljam a megfelelő szemcseméretet?Ennyi gramm szemes kávénal kb hány másodperc alatt, hány gramm kávét kell kapnom?
Mert elsőre 70+ gramm lett, gondolom akkor még finomabbra kellene állítanom a gépet. -
Valaki látott már - egyáltalán létezik? - karos kávéfőzőhöz Espresso Point kapszula adaptert?
-
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9184 üzenetére
Köszi, a lamart-osból rendeltem már.
Hétfőn jön meg a daráló. Egy Eureka specialita lett végül.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy a sok "kütyü" használatával mi lesz a végeredmény és sikerül-e jobb kávét produkálnom nagyapám kínai kotyogós őrölt Omnia classic-ánál.
Egyelőre ezek a Pellini, Segafredok ilyen 8000 ft-os bosch örlővel akár nyitott akár gyári szűrőtartóban ritka rosszak lettek.3 cukor és tejjel ha megtudtuk inni.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9184 üzenetére
A lefűrészelt nem illegális?
-
Ha esetleg még aktuál valakinek. Én innen vettem anno. Nagyon gyorsan szállítják.
Lefűrészelt, duplacsövű üvegcsésze80ml, már majdnem cortado méret.
Ja amúgy nem használom mert kurvaforró benne a kv. 5 percig garantáltan megégeti a szád.
-
-
Alg
veterán
-
icm
tag
válasz
Anubris #9177 üzenetére
A Delonghi eszpresszós pohara 60ml. Ez amit beszúrtál elsőre nekem egy Hearth glass-nak tűnik. Nálam kiesik, nagyobb méret kell nekem de nem akarok fület rajta látni. A Kruve EQ vagy számomra értelmetlenül nagy.
Aliexpressen van az MHW-Bomber ami egy elég hasonló a Kruve propel-hez. -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9177 üzenetére
Van többfajta is. Itt is találsz, méretekre figyelj! Én ilyet rendeltem, teljesen jó minőség. És itt van az alis design is, bár most 10 dollárért nem is (annyira) drága.
Ezekbe mind belefér egy dupla, de más (tejszín, tej) már nem.
-
TDX
tag
válasz
kmarci25 #9175 üzenetére
A Helor Flux 106 se kifejezetten hordozható a maga szűk 2 kg-jával
-
kmarci25
veterán
válasz
keresztg #9174 üzenetére
Hát szerintem a Weber kézi őrlőjét (na, ennek az említéséért járhatna kövezés
) leszámítva - ami 11 kg - minden kis kézi kifejezetten hordozható. Értem, hogy túrázásnál a 2 őrlő közötti 360 g különbség hangsúlyos lehet, de azért a mindennapi életben egy fél literes üdítőspalack súlyára és méretére hajazó cuccot kifejezetten
hordozhatónak nevezhetünk.
-
keresztg
csendes tag
válasz
kmarci25 #9173 üzenetére
Fontos a megfogalmazás: nem kifejezetten hordozható.
A Rhino Hand Grinder - Compact 266g tekerővel, de egyéb kiegészítők nélkül, és elfér az AP dugattyújában.
A K6 pedig 630g a specifikációja szerint, és van akkora, hogy kényelmesen meg lehet fogni...
Hátizsákban már nem mindegy... -
Eszemben sincs! Nem tudom feltűnt-e, de teljesen visszavettem a komolyabb ajánlgatásokat. Ez nem az a topik és be is láttam, hogy csak a zűrzavart növelné.
Egyszerűen tényként megállapítottam, amit. A karhoz ingyen adott kínai szarok is jól mágneseződnek, csak alja furatminőségük van. -
keresztg
csendes tag
Én anno JH "The Best Cheap Manual Coffee Grinder" videója alapján indultam el, és végül pusztán az őrlemény minőségre adott pontok és az elérhetőség miatt vettem Rhinowares-t. Mondjuk abból a Compact-ot. Elég finomra lehet a legszűkebb álláson őrölni vele, de ott viszonylag sokáig is tart 15g-ot letekerni (1,5-2 perc). Főleg világosabb pörkölésből... Napi használatra ezért nekem nem is jött be igazán, pedig sikerült vele finomat főzni...
Pont emiatt lépek most K6 fele, ami mondjuk nem kifejezetten hordozható, cserébe minimum gyorsabb. Pár nap, és valószínűleg a Rhinowares szettem eladó lesz...
Egyébként JH-nál összpontszámban a Porlex Mini nyert az olcsó kategóriában. Viszont van egy második rész is... Meg azóta eltelt 4 év.
U.i.: JH emlegetéséért a kezdő fórumban jár megkövezés? 😅
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9167 üzenetére
én meg se bírnám inni 2kanál cukor nélkül a szenet
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9167 üzenetére
beszéld is rá mindjárt egy 18? rugós vst-re
-
Nimda
addikt
válasz
Anubris #9166 üzenetére
Szia, ugyanezzel a jelenséggel találkoztam, az IMS nem mágneses, illetve csak nagyon gyengén. A karhoz adott kosár viszont jól illeszkedik. A gyári fém delonghi tamper szintén nem jó az IMS -hez, ehhez én 51,3mm -es AVX tampert vettem.
Én La Piazza - 1 kockacukor, természetesen presszó mennyiség ~30g.
-
válasz
Anubris #9166 üzenetére
1 Az IMS kosár inox anyaga fosul mágnesezhető sajnos. Ez van
VST pl jó.2 a boltik szinte biztosan döglöttek, de próbálj rá. Ha siralmas nagyon, maradj a nyomifoki szűrőnél.
3 ha neked cukorral ízlik, akkor úgy van jól. Más kérdés, hogy a cukor elnyom minden más, szubtilisebb ízt. Tehát megpróbálhatod átszoktatni a nyelvedet, ha van rá kedved. Jellemzően a szirupos, olasz típusoknak nem árt a cukor amúgy.
-
Anubris
őstag
Sziasztok!
Delonghi EC685 kávégéphez vettem pár kiegészítőt amikkel kapcsolatban lennének kérdéseim.
1.
Az 51mm-es nyitott szűrőtartó mellé vettem IMS 12-14g-os Delonghi 51mm Szűrőkosarat és AVX 2041 51 mm 8-Mágneses Szűrőkosár magasítót.
Azt tapasztalom, hogy a nyitott szűrőtartóhoz kapott szűrőkosárhoz teljesen jól passzol a magasító, az IMS-hez viszont nem tapad jól hanem könnyen lecsúszik.
Más is tapasztalt ilyet? Nem jó méretű IMS kosarat vettem, vagy más a kialakításuk mint a „kínai” változatnak? Az IMS méretben sokkal kisebbnek tűnik.
Továbbá a gyári 51 mm-es delonghi tamper is mintha passzentosabb lenne a nyított szűrőtartó mellé adott kosárral?.
2. Mielőtt utána néztem volna a dolgoknak vettem 2 db 1 kg-os kávét, Segafredo Espresso Casa, Pellini Break Rosso Espresso Intenso.
Őrlés és tejhabosítás gyakorlásaképpen felhasználnám ezeket is.
Kérdés ezeket a gyári vagy a nyitott szűrőtartóval főzzem le?
3. Lehet hülye kérdés, meg biztos egyénfüggő is, de én eddig mindig 2-3 kocka cukorral ittam a dupla espresso-t.
Vettem pár friss őrlésű specialy kávét is. A videókban mindig azt látom, hogy cukor nélkül isszák a szakik a kávékat.
Ha sikerül majd megfelelően őrölnöm és lefőznöm a minőségibb kávé szemeket, akkor ezeknek cukor nélkül is egy iható, kellemes ízt kellene produkálniuk vagy ez teljesen egyén és kávé erősség függő?
-
Alg
veterán
Sziasztok,
Aeropress-hez keresek "kirándulós" kézi őrlőt, mi az ami még jó szívvel ajánlható, de azért nem túl drága? Nem lenne napi használatban, csak utazós, kirándulós, kempingezős szettben.
Hirtelen most ilyen 70-80EUR magasságában látok ajánlásokat, pl. Porlex mini meg Timemore Chestnut C2...
-
válasz
body007 #9163 üzenetére
Érdekesebb babok (pl. világosra pörkölt, egzotikusabb tételek) esetén javítja a kivonatolást és finomabb lesz a végeredmény - cserébe csökken az ital teste. Presszónál egyáltalán nem jó, ha összevizezed felrakás előtt, mert jó eséllyel tönkreteszed a pogácsát és össze-vissza fog folyni, pocsék eredménnyel. Olyan gép kell hozzá, ami tud előáztatást. Maga a folyamat pár másodperctől akár 20-30-ig is tarthat. igénytől függően. De ez advanced level, nem igazán itteni téma
-
válasz
RetepNyaraB #9162 üzenetére
Mire az előáztatás? Hogy történik? Vizet enged a pogácsára a gép mielőtt átnyomná rajta a nagynyomású vizet? Akkor ha én összevizezem a pogácsát a karban - mielőtt feltekerem a gépre - ugyanott tartok?
-
Az előáztatás hardkór vonal és teljesen más történet. Sima presszót gombnyomástól mérünk, mert így konstans a mérés. Ha a csöpögéstől méred, de nincs szándékos előáztatás, akkor fogalmad nincs mennyi idő ment el arra, míg átért a pogin a víz. Ez főleg egy kv beállításánál érdekes, de később ahogy öregszik a bab, szintén nem egész mindegy. Tehát gombnyomástól.
-
tuzpenge
őstag
A kérdés hogy a 27-30 mp alatt mennyi folyadék jön le a csészébe (gr-ml)?
Én úgy tudom hogy a gombnyomástól szokták mérni az időt, vagyis onnan ahonnan a víz érintkezik a kávéval, és ez kb a gombnyomás utáni 1 sec körül lehet. Ha Te nem onnantól méred az időt akkor a hibás a mérésed. Persze ettől függetlenül csinálhatsz jó kv-t, de ha a szakik véleményét nézzük akkor hibás a mérési metódus.De ez sem biztos hogy teljesen így van mert én is amatőr vagyok....
-
válasz
hramon94 #9155 üzenetére
nagyon nem vagyok profi, de mivel dedica k4 kombóval tolom (azaz húzom
) mostmár én is, talán én vagyok az egyik "legközelebb" hozzád. (+ nálam IMS 12-14g-os kosár és AVX pluck screen is használatban, de talán utóbbi a kávé szempontjából a legkevésbé fontos)
szerintem a gombnyomástól 24 mp kevés lesz (egy dupla-hoz, de mivel itthon nem kapni single kosarat, csak a gyári nyomásfokozóst gondolom Te is duplát húzol)
13,1g-ot szoktam, 65 klikk, onnantól kezdve, hogy folyamatosan jön 27-30 mp-ig. a szünet előtt meg se indul nálam a kávé, épp csak átbuggyan a filteren, és a szünet után is kell pár mp, amíg összeáll az egységes sugár középen.
mikor megjött a k4, akkor 60 klikkel kezdtem és teljesen befulladt a dedica: olyan 5 perc alatt csöpögött le egy dupla. megdöbbentő módon még így is lágyabb (selymesebb?) volt mint előtte a graef-fal és nem is keseredett meg.
P&Y Choco madness -
hramon94
tag
Holnap rámérek. Ma már nem kísérletezek, az asszony elfoglalta a konyhát
-
hramon94
tag
A gomb nyomástól számítva 24 másodpercre van most állítva. Próbáltam 8-10-12g töltettel is. Az örlőm Kingrider K4 és 55-65 klikk között próbálgattam.
-
válasz
hramon94 #9153 üzenetére
Ha keserű ÉS lefolyás közben nem spriccel és nem csatornásodik (nem egész felületen folyik a kosár, hanem láthatóan csillag formájú, sugaras sávokban), akkor vedd rövidebbre a lefolyást (25mp) gombnyomástól számolva, csekkold a töltetet is (ne legyen túl sok). Végső esetben kell a hőfokot babrálni.
-
hramon94
tag
Sziasztok. Megérkezett a Dedicamhoz a bottomles portafilter. Gyönyörűen lefolyik viszont bárhogy próbálkozom iszonyat keserű végeredményt kapok. A kávé Lavazza Oro ami a nyomásfokozós gyári karral egész jó volt. Próbáltam többféle képpen őrölni, hőmérsékletet állítani és mindig keserű nagyon. Mit rontok el? A kávéval lehet a baj?
-
D@niel
addikt
Üdvözlet,
Debreceniek vannak itt?
Került a konyhára egy 1 kilós szemes csomag kávé, viszont a presszó gépemben (BlitzWolf bw-cmm2) nem az igazi; kotyogóshoz (bialetti brikka) ideális, de korán reggel 5-kor nem szívesen állok neki darálni (lépcsőház), ill. az örlőm (Russell Hobbs 23120-56/RH) nem az igazi, nem tudja elég finomra.. púder-jellegűvel jön ki igazán az íze BlitzWolf-al.Kb. fél kg van még benne.
Ledarálja nekem valaki?
Részleteket egyeztetjük! 🤝🏻 -
kmarci25
veterán
Igazad van, szeretem kipróbálni az újdonságokat.
Egyébként itt szempont volt az is, hogy már régóta néztem a motoros őrlőket, és a Timemore kézi miatt tetszik a márka és ezért szimpatikus a Sculptor is. Ennyi pénzért megéri, még akkor is, ha a pro-k szerint csak közepes minőségű. -
-
kmarci25
veterán
válasz
Polarstar #9146 üzenetére
Hát ez: Timemore Sculptor. A Kickstarter kampány már lezárult, indiegogo-n asszem még megy. Egyébként egy síktárcsás egy dózisú őrlő. Elég nagy hájpot csaptak körülötte, az utolsó youtube videók szerint nem a legjobb, de egy jó őrlő. Én a kisebbet rendeltem, a presszóhoz valót, 300 USD-ért. Remélem hamarosan feladják.
-
tegnap megjött a K4. eddig kettőt húztam belőle. ugyanitt pár hónapos Graef CM900 eladó.
-
válasz
RetepNyaraB #9141 üzenetére
hmm, bár előbb olvastam volna ezt.... igaz, a nyomás nem feltétlenül kell, elég ha csak visszafröcsköli kicsit a vizet.
+@ kmarci25
berendeltem közben a K4-et -
-
aradebil2
senior tag
Kotyogóból van acél verzió is, DE kotyogóst szerintem nem kell minden egyes alkalommal elmosni alaposan mosószeres vízzel szerintem.Boven elég heti egyszer alaposan, én hétköznap csak vízzel eloblitem és hagyom megszáradni. Főleg ha nem ha legsötétebb porkolesu olajos kávét issza az ember. Haladóknak: Aeropress szuropapirral meg végképp nem kell suvickolni minden használat után.
-
kmarci25
veterán
Lemértem
: 18 g (közepes pörkölésű brazil) 65 másodperc volt.
Anubris: a különbség csak annyi, hogy a nyitottnál látod a hibát (fröcsögés). Ízben semmi eltérés nem lesz.
Axioma: csak ajánlani tudom a szemest. Melóhelyen a szarvasiból is egész más jön ki, ha frissen őrlöm a Starbucks-ot, mintha ugyanazt őrölten veszi és teszi bele a kolleganő. Szóval ehhez nem kell 20 ezer forint/kiló kávé, meg profi gép, a sima nagyüzemi kávénál és teljesen alap géppel is kijön a különbség.
-
Rendeltem 51mm-es vakszűrőt, illetve egyszemélyes kosarat (nyilván nem IMS) aliexpress-ről. A 15 napos szállítás érdekében több darabot rendeltem, ha valaki esetleg keresne ilyet, írjon rám. (Ma rendeltem meg, tehát még nincs itt, így nem is tudok nyilatkozni róla.)
-
axioma
veterán
Nagyon koszonom a valaszokat, ertem hogy alacsonyabb az igenyszintem az elvartnal. Lehet teszek akkor me'g egy probat decaf szemest venni 'vakon', mondjuk ceges kavezoban fozott alapjan, a meglevo automata keszulekbe.
Kotyogos baja 1. alu nem mosogatogep-allo 2. zarodashoz jol racsukni ha csak ritkan nem sikerul [gumi stb] mar macera, 3. emlekezni h mikor majd kihul akkor szetbontsam, betolteskor vizet mericskeljek... 3. ott is tudom felejteni a gazon -- szoval ezert kene valami automatizaltabb. De meggyoztetek, h probaljam me'g szemessel. -
Anubris
őstag
válasz
pető bá' #9129 üzenetére
Értem köszi.
Amúgy a nyitott szűrőtartó és e között jelentős a különbség?
A szűrőkosár a gyári dedicához képest jobb a másodiknál is és ebben sincs az a fekete műanyag cucc.
Azért nézegetem ezt is, mert a nyitottnál a vidók alapján tud fröcsögni minden fele a kávé, bár állítólag ha jól el van találva a darálás akkor nem annyira vészes.
-
Az a baj, hogy belépőszinten kb minden gép nagyjából azonos: kis thermoblock-os kazán, pár másodperc alatt üzemmeleg, nyomásfokozós gyári kosár, 10-15 bar nyomás, múanyag két kifolyós kar.
Az, hogy milyen tejhabra képes, vagy mekkora a víztartály nagyjából szintén lényegtelen az ital minősége szempontjából - valahogy mindegyik megmelegíti a tejet és az integrált fejjel habot is képez.
Ezért nehéz jót/jobbat/elég jót ajánlani.
Amit linkeltél: jó lehet, a 20bar lényegtelen - a többi amit néztél 3,5 bar-on azok filter kávé/szarvasi klónok szerintem
Ami miatt szerintem nem a legjobb a fenti, az az érintőgombos megoldás, itt egy mechanikus szerintem előnyösebb - ha vizes lesz, vagy kontaktos, egy kapcsolót nem gond cserélni, ha az érintőgomb meghal, akkor esélyes, hogy totálkár.
A fentiek miatt ebben a szegmensben leginkább a garanciára figyelnék, amit linkeltél csak 12 hó, most emag-on van 1 év extra gari pl erre a Sencorra, így már három év garival szerintem nem rossz.
Most nézem, hogy mennyire elmentek itt is az árak, ilyen belépő DeLonghi-k 40k körül mennek..
-
aradebil2
senior tag
Hát figyelj, onnantól kezdve hogy nem babból őrölsz frissen, nem nagyon van mit és hova ajánlani. Legjobb esetben is egy héten belül a darált kávé összes aromája elszáll. +Választék sincs, hogy kávét lehessen ajánlani az ízlésednek megfelelően. Marad a convenience és az ár/érték arány. Egyébként meg kotyogo lenne az ajánlott, de azt élből elutasítottad. És az nem a prosumer kategória.
-
axioma
veterán
válasz
aradebil2 #9125 üzenetére
Kosz, ez jo otlet az ujratoltheto kapszula, utananezek, mind1 hogy abba vagy a karosba kell tolteni.
A tegla nyilvan nem barista minoseg de nem is az a cel, ellenben nem csomagolast veszek ne'mi oroltkave-piszkitassal...
Ugy latom az itteni kezdo kaves topik is mar azon a szinten kezdi ami nekem felesleges, medencesnel is ilyen tarsasag van. -
válasz
Anubris #9128 üzenetére
"IMS 12-14g-os Delonghi 51mm Szűrőkosár"
a precíciós kosaraknál (pl.: IMS) a gyártó megadja a javasolt töltetet, ami elég jó kiindulási alap.
Ez a 14g IMS kb annyit tesz (tapasztalataim alapján), hogy sötétebb pörkölésű kávéval egyáltalán nem érdemes 14 fölé menni.
(pl. a 18g-os esetében a robusztás "Velencei gondolások" kávéra emlékeim szerint 16.5g az ajánlott mennyiség)De mint mindig, most is igaz hogy kávétól és géptől is függ az ideális mennyiség - világosabb pörkölés esetében általában 0.5-1g-mal túl is lehet tölteni.
-
aradebil2
senior tag
Ha bajod van a környezetterheléssel, akkor csak a kotyogó...
Az a helyzet, hogy a kávénak amit inni tervezel (bolti tégla) majdnemhogy 100%-osan mindegy hogy min főzöd le. Válassz egy olyan gépet, ami a lehető legkevesebb előkészítéssel és bemelegedési idővel jár, a lehető legolcsóbban. Talán ebből a szempontból egy kapszulás lenne a legjobb, amihez veszel egy újratölthető kapszulát, és abba tudod rakni az általad preferált decafft. Vagy a legolcsóbb szarvasit. -
kmarci25
veterán
Ja, értem. Általában 18g-ot használok, kb egy perc lehet, de majd lemérem pontosan. A Timemore gyorsabb őrlő, de a varia-n finomabban lehet hangolni. Ezekhez képest a Kingrinder nem tudom mennyire gyors, vagy lassú. Retention gyakorlatilag nincs, csak rá kell egyet csapni az őrlemény tartóra a kosár fölött.
-
axioma
veterán
Az megint kiserletezes lenne, hogy melyik izlik konkretan nekem, meg utalom a felesleges kornyezetterhelest.
Tegnap ilyet talaltam, tok hihetetlen hogy minden mas sokszemelyes kavegep 3.5 bar ez meg 20 bar (nem mintha tudnam, mi a kave minosegre a hatasa, nem vagyok nagyon inyenc, de muszakilag nyilvan mas kene legyen a belseje ha igaz; mint pl. mosogep se attol tobb kg-os hogy nagyobb a belseje csak attol hogy erosebb a konstrukcio, birja a tobb kg-t is centrizni...).
Pl. ez a gep a leirtak alapjan megfelelhet nekem? [link] -
válasz
kmarci25 #9112 üzenetére
úgy értem, hogy ~7g, vagy ~14g presszó ledarálásához kb mennyi ideig kell tekerni? reggeli single-shot használathoz (dedica mellé).
azzal akarnám összevetni, hogy mennyi idő ahhoz képest, amíg a greaf-be belerakott ~13,1g babból kiköp ~12g darálékot és amíg püffölöm, hogy kijöjjön belőle a maradék 1,1+g.
(a következő kérdésem az lesz, hogy milyen a retention ezekben a kézi darálókban)
-
-
válasz
RetepNyaraB #9115 üzenetére
Ilyenem is volt, sajnos egyszer nem vettem észre hogy valami ráborult, és megpusztult a kijelzője
Részemről ez is ajánlott, van belőle 0.1 meg 0.01 pontosságú is. -
válasz
RetepNyaraB #9115 üzenetére
Benézek! Nem a kávéhoz kell.
-
axioma
veterán
Sziasztok,
papiron nem vagyok jo helyen mert kerdesem apropoja az, hogy koffeinmentes kavera alltam at, es az eddigi szemes kavebol fozo geppel - bar probaltam mentes szemes kavet, nem jott be - atallnek daraltkaves gepre, megszokott markambol csak daralt decaf letezik. De ezeket a gepeket abszolute nem ismerem; nagyon regen volt kotyogos de az kosz, de kosz nem. Nehezites: 1 azaz 1 db kavet (hosszut, de ez gondolom mind1, utolag plusz forro vizet is ad az is OK) fozzon le egyszerre, en meg ilyen 4 szemelyeseket latok a szokasos webhelyeken. Igen, gepi kv-t szeretnek, es nem, nem szeretnek kapszulasra atallni. Van ilyen? Van valami kulcsszo amivel ilyen gepre kereshetek, es barmi otlet hogy valasztaskor mire figyeljek? (esetleg konkret termek linkje is nagy segitseg) Elore is koszonom. -
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9105 üzenetére
Ha nem kézi akkor a Graef CM702 helyett pl egy használt Lelit Fred szóba jöhet, vagy más hasonló árkategóriában? Baratza Encore?
-
Anubris
őstag
Köszönöm a segítségeket!
-
válasz
Anubris #9103 üzenetére
Ásványvizet ne használj, hacsak nem extra alacsony ásványanyag tartalmút (volvic, evian, aranyrögökért). Akkor már inkább valami vízlágyítókancsósat.
Disztribútor pénzkidobás, egy jó házi wdt-tool dugóból és 5-9db rugós végű .30-as akupunktúra tűből viszont igen hasznos.
Őrlő és mérleg erősen büdzséfüggő.
Kéziőrlő ár\értékben remek, cserébe tekerni kell. Mindjuk egy kingrinder k4,
meg egy kc200 mérleg -
kmarci25
veterán
válasz
Anubris #9103 üzenetére
Portafiltert bárhonnan, aliexpress vagy AVX is lehet, ott komplett csomagot is kapsz (1, 2). Disztribútorra azt mondják a profik (a hardcore csoportban), hogy felesleges, inkánn wdt tool, ha már. Még szerintem egy puck screen érdemes, hogy ne kelljen annyit takarítani a gép felső vízterítőjét. Mérleget is találsz avx-en, a daráló az már kényesebb téma. Alapnak a Graef CM702-őt ajánlják, nekem az nem volt szimpi, így én kézi őrlőzök, abból most a Kingrider K4, K6 azn ajánlott.
Szerintem ásványvíz helyett (attól még vízkövesebb lesz/lehet, mint a csapvíztől) szűrt vizet érdemes használni, vannak kifejezetten kávéhoz való vízszűrő kancsók, de egy ilyen párna is jó lehet elsőre.
Hőfoknál saját ízlés szerint, de a főszabály az, hogy minél világosabb pörkölésű kávéból főzöl, annál magasabb hőfokon érdemes, persze ez így nagyin általános, de nagy átlagban talán igaz. -
Anubris
őstag
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában.
Vásároltam egy Delonghi EC685 kávégépet.
Érdeklődnék, hogy 51-es átalakított portafiltert honnan vásároljak hozzá? Lehet akár az aliexpressről is beszerezni vagy az nem ajánlott?Tamperem az van, érdemes mellé disztribútort is vásárolni?
Elektromos kávédaráló és kávémérlegből tudnátok típust ajánlani?
A kávégépen két dolgot lehet beállítani, hőfok és vízkeménység.
Amennyiben csapvíz helyett ami nálunk elég kemény, ásványvizet öntök a tartályba, milyen vízkeménységet érdemes beállítani?
A kávéhőfoknál a magas vagy közepes fokozatot érdemes használni? -
mufi
senior tag
Sziasztok,
már kicsit előbb írtam, hogy vagy egy Gastroback DB-es gépem amire mostmár ráférne egy alapos szervíz. Szakszervíz, kizárólag gyári alkatrészekkel dolgoznak, ha szükséges A-tól Z-ig mindent átnéznek és kicserélnek (akár a fej, pumpa, boiler) - mindezt olyan 130 kilóért. Ebben benne van a futár Németországba és vissza is hozzák a gépet.
A a szervíz minden részletét dokumentálják, számlát is kapok, illetve garanciát.
Azon gondolkodom, hogy ennyit ha rászánnék akkor még sok évig lenne egy átlagon felüli középkategóriás gépem.Ugye egy új Sage DB gép 380K körül mozog, nekem a gépem már alapból megvan, most pont nem jönne jól az, hogy nagyobbra váltsak illetve a barista tudásom is inkább mezei birkapásztorhoz hasonlítható. Mit gondoltok, érdemes "újjávarázsolni" a gépet? Vagy inkább adjam el ennyiért? Működik, de már évek óta senki nem nyúlt hozzá, csöpög a gőzölő csap is, a pumpa is fura hangokat ad néha...és akkor majd kitalálom, hogy mi legyen az új gép...
Illetve, ha azt mondjátok, hogy egy jobb kávégép sokkal többe kerülne, akkor van itt még egy gyenge láncsze, ez pedig a daráló. Eureka Mignonom van, ezt mindenképpen szeretném lecserélni valami olyanra, ami maximálisan kiszolgálná a Gastroback kávégépet. Mit ajánlanátok?
Köszi előre is.
-
hramon94
tag
Sziasztok.
Sikerült beszerezni egy kedves PH tagtól egy dedica gépet. Esetleg nem lapul valakinél egy 51mm-es nyitott kar+szűrő kombó?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Commander G41 700W
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest