Hirdetés
-
Computex 2024: Új Dark Rock hűtők és RGB-s házak a Be Quiettől
ph Keblére ölelte az RGB-t a Light Base házak tervezésekor a német cég, de szerencsére nem ez az egyetlen érdekességük.
-
Bemutatkozott a Xiaomi Civi 4 Pro
ma Csak Indiában és Civi 14 néven, de ugyanaz a készülék, csak ahogy lenni szokott, az egyik a belpiacos, a másik pedig a többieké.
-
Letartóztatták, mert AI segítségével csalt az egyetemi vizsgán
it A török hatóságok letartóztattak egy diákot, amiért egy egyetem felvételi vizsgáján AI segítségével válaszolt a kérdésekre.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bagaba1
tag
válasz bagaba1 #7914 üzenetére
Illetve lenne még két kérdésem:
- Bármelyik gépet is választom(Dedica - TB1), és úgy gondolom teszek kicsit több energiát a dologba, hogyPortafilterrel, friss kávével, precíz őrléssel álljak neki a presszókészítésnek, van lehetőség egyszerre két kávé lefőzésére? Sok helyen látom, hogy 14-16g őrlemény megy a kosárba. Létezik akkora kosár, hogy ezt megduplázzam, vagy ilyenkor jóval kevesebb őrleményt kéne használnom, ezért marad az egyesével főzés?
- A csapvíz nagyon kemény nálunk(~28nK°), eddig ezt használtuk kávéfőzéshez. Akvarisztika miatt rendelkezésre áll itthon RO szűrő. Ez egy 5mikronos finomszűrőt, aktívszén-szűrőt és RO membránt foglal magában. TDS=3-5 vizet állítok elő vele, ásványianyagoktól, klórtól, szennyeződésektől mentesen. Milyen lenne az ideális víz presszó számára? Úgy vélem nem okozna gondot ezt elkészíteni 5-10L-es adagokban, ami elegendő jóideig. Ha jól sejtem szódabikarbóna és magnézium-szulfát elegendő lehetne, legalábbis ezt olvastam valahol. Kálcium-klórid is kell hozzá? Szerencsére mind van itthon, így ez nem okoz gondot. Van esetleg bevált "recept"?
http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/
-
senior tag
válasz bagaba1 #7920 üzenetére
A 14-16 g az elvileg dupla adag, dupla eszpresszót kapsz belőle. A TB1 ha minden igaz 58 mm-es, ahhoz lehet kapni 22 g-os kosarat is, kérdés, hogy a mélysége miatt belefér-e a karba? Dedicához nem hinném hogy lehetne kapni ekkora kapacitású szűrőt.
5 l vízhez 0,8-1 gramm keserű só és 0,2-0,3 gramm szódabikarbóna.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
addikt
válasz bagaba1 #7940 üzenetére
Én nem ajánlom a barista csomagot. Én azt rendeltem (a nagyobbat), de a holmik fele szerintem haszontalan. A naked portafilter, az IMS szűrő és a tamper kell csak Neked, bár utóbbi hivatalos delonghi is kapható ennyiért néha használtan, vagy akciósan. Esetleg a mágneses magasító lehet még érdekes, de pl. az én "karba" darálómhoz jobb a műanyag kúp, amit a darálóhoz adtak. A mágneses magasítón sajnos nem lehet keresztülnyomni a tampert, tehát még ez az előnye sincs meg.
A savmentes gőzcső, ill. az őrleménytartó (tető nélkül) teljesen fölösleges szerintem. Ezek nélkül olcsóbban jössz ki, mint az akciós árral.A karral viszont meg vagyok elégedve. Valakinek nem olyan régen volt problémája a nem meztelennel (AVX-ről).
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
senior tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #7947 üzenetére
Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Nutra
tag
válasz bagaba1 #7951 üzenetére
Felesleges üres kosárnál átfolyással foglalkozni.
A 25mp-t vagy környékét kávékészítés közben lehet csak értelmezni.
Először az adagot és a tamperelést kell nagyrészt fixre venni, aztán az őrlemény finomságával a 20-30mp-t és onnan íz alapján finomabb/durvább őrléssel kihozni a kávéból, ami jó. -
kmarci25
veterán
válasz bagaba1 #8000 üzenetére
Azért ebben a blendben van 30% robusta. Szerintem ez tehet a keserűságről és túlzott erősségről is. (Egyébként mit értesz erős alatt? A sok koffeint érzed, vagy az ízét mondod erősnek?) Én elsőre próbálnék egy szelídebb 100% arabicát.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8000 üzenetére
Az a kv egy szar. Bocs. 70% robuszta. Egyrészt nem csoda, hogy keserű, másrészt napi háromtól feldobod a pacskert, de előbb refluxod és gyomorfekélyed is lesz esetleg.
Ha többet kávéznál és ízélményekre vágysz, felejtsd el a robusztás blendeket. Kivéve, ha 15%-nál nem több benne a robi. Ekkor még lesz sűrű krémje, meg teste (bármit is értsünk ezalatt), de a kesernye már távolodik és nem cseszi szét a gyomrod.
Két alap kv-t szoktunk javallani: Az Alza cafét és a Goriziana Grand Crut
Ezek ár/értékben rendben vannak, mégsem nem húsz rugó/kiló, 100% arabica, egyszerűbb gép sem fekszik meg az elkészítéstől, klasszik ízvilág. Ráadásul többnyire frisset kapsz. A Gorizianából biztos, Alzánál vannak néha kilengések. Persze ha lehet nem kilós kiszerelésben, csak amennyiben normálisan tudod tárolni, vagy van kedved pepecselni a szétporciózással.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8011 üzenetére
Szimplára szimpla kosár kell. Illetve a 12\14-es jó lehet, nem ismerem.
A "duplába töltünk keveset" megoldás nem hoz jó eredményt.
Az avx-től meg kv-t végképp nem tudok ajánlani. Évekkel ezelőtt bojkottáltam a minőségi szórás miatt, meg egyszerűen van jobb hasonló árban.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
bagaba1
tag
válasz bagaba1 #8016 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a korábbi tippeket. Múlt héten végül rendeltem q nyitot karba egy IMS 12-14g kosarat, illetve AVX féle közép-sötét Brazil Santos kávét. A Dedica hőmérsékletét maxra állítottam, illetve finomhangoltam a darálót. Így már fényévekkel jobb lett az eredmény, habár továbbra is keserűnek találom ezt a kávét és kevésnek a cremat. 12g őrlemény ideálisnak tűnik a kosárban, nem tapad fel a szűrőre. 25-30g káve jön le belőle ~30sec alatt, de térfogatra nagyon kevés.
Mit gondoltok, min lehetne még optimálni, mivel tudnák előrébb lépni?
Esetleg az örlő nagyon egyenetlen minőséget készít, és az okozza a problémát?
http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/
-
iatti
aktív tag
válasz bagaba1 #8109 üzenetére
a kesernye lehet magas hőtől, ez a santos nem kíván 88-90c-nél többet. ha kiütöd a zaccpogácsát, nem látsz rajta sötét foltokat? jobb lett volna egy 18g-os ims ha keveseled a végeredményt. meg ha habos-babos presszót akarsz, adagot őrlünk, és nem tárolunk a babtartályban kávét. pár nap,és a levegőtől ledöglik.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárba kivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8164 üzenetére
Ha keserű, akkor túloldott, mint írtam korábban. És\vagy rossz az alapanyag. Ha pl. sok benne a robuszta, akkor az keserű lesz mindenképp, mert a robi keserű alapvetően. Ha szerinted ugyanolyan az előkészítés, mégis nagy a szórás akkor vagy mégsem egyforma vagy valami pocsék darálód van. Mondjuk ilyen gondot nekem utoljára a helikopterkéses mákdaráló okozott.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen