Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Safi1988 #8875 üzenetére
57,5-ös szűrőt vegyél. Meg alá aeropress papírt is, hogy egyszerűbb legyen takarítani.
A töltéshez általánosan a 100Ft módszer működik, pár elcseszett fejforma kivételével (pl. Rancilio Silvia a kiálló csavarral). A tömörített pogira felraksz egy százast, felhúzod a fejre és ha épp látszik a nyoma, akkor jó. Ha elsüllyed sok, ha semmit se nyomódik kevés. Általában sötét pörkölés (pláne robusztás blend) kevesebb, világos több töltetet enged.A major 83mm kés, a jolly asszem 63mm Illetve a majorhoz több késprofil van. Nyilván más a motor fordulata, lóereje, ez most fejből nincs meg. Egy Jolly is nagyon jó tud lenni,a Major meg sokaknak végállomás. Onnan felfele már komoly összegeket kell leszurkolni érezhető javuláshoz (mazzer sok van használt, eredeti ára töredékéért, más komolyabb cuccból sokkal kisebb a másodkézi választék) illetve a Majorba is lehet venni gyémántrögökért spéci késeket.
A Mazzerek egy baja az igazán kényelmetlen állító tárcsa, viszont amúgy meg jól működő mechanizmus. -
-
Yager01
senior tag
-
Nutra
tag
válasz
Safi1988 #8200 üzenetére
A 17-30 már közel dupla. Tankönyvileg 1-2 (17-34) körül lenne 25mp, ha ez megvan, íz szerint lehet vele játszani. A 2
személyeskifolyós kar csak annyi, hogy kétfelé folyik ugyanaz a mennyiség, amit a kosár meghatároz. Kétszer annyi vendég, kétszer annyi csapolás - ez ilyen kávéház -
-
iatti
aktív tag
válasz
Safi1988 #8176 üzenetére
akkor ahogy látom hagysz időt bemelegedni a gépnek, ott nem lehet baj. cm kávé nagy favorit itt, én sose próbáltam, nagy valószínűséggel nem is fogom. kávés pályafutásom elején párszor ittam ilyen hipszter cuccokat. nekem nem jött be, lehet neked se fog. ha pár alkalom után se ízlik, el kell engedni
-
válasz
Safi1988 #8173 üzenetére
Brazil, indiai (malabar), jávai, indonéz. Esetleg valami bézik kolumbiai, mondjuk kapuczinertől - ő elég sötétre húzza.
Világos cuccoknál ritkán működik a "sima presszó" beállítás, kivéve ha valami ipari cuccal tolod :) Vagy turbo shot, vagy hosszan áztatott, filter stíl. Meg persze sok szívás, mire ráérzel.
-
válasz
Safi1988 #8137 üzenetére
ha Frei illatosított förtelemmel eteted, akkor igen
Illetve persze van az a robuszta mennyiség, amit én se szívesen hagynék rajta sokáig. Ez valójában fogyasztás függő, igazad van. Közepesen világos arabica baboknál lényegtelen, olajtól csöpögő, szénné égetett áruházi termékeknél már kérdésesebb. A kristály se drága, ha megnyugtat - és valami sötét oldalt darálsz rajta folyton - rajta
Digitalpimp@ én tömény citromsav porról beszélek, nem oldatról. -
válasz
Safi1988 #8134 üzenetére
Semmit se kell vele csinálni (alul le lehet ecsetelni ami rajta van, nyilván). Ami akar lerakódik a kések közé és utána a felszín minden őrlésnél cserélődik. Ha levakarod folyton, csak elölről kezdődik az egész folyamat. Persze ha szeretnéd pár kiló babonként le lehet takarítani, gyakrabban csak időpocsék. Víz ne menjen rá. Létezik egyébként őrlő tisztító kristály, vehető is, de azt is ipariban használják, mert mások az arányok egy pörgő kávézóban.
johnny82@ igazából egy teáskanál citromsav (gyógyszertár, pár száz forint) a víztartályba és amit a gyártó ír. Általában 10mp folyás, 10mp szünet, míg tart a víz. Aztán egy komplett tartály átfolyatása és az első kv kiöntése)
-
válasz
Safi1988 #8061 üzenetére
Szia
Rajta volt a papíron (legalábbis én kaptam), hogy a gyár szerint az espresso tartomány a 30-60 klikk között van. Mikor 35-ön húztam egyet és a Gaggia Classic 11bar-on sem tudta áttolni, akkor bátrabban felcsavartam 45-re, de végül 50-55 körül adta ki egy közepes pörkölésű babnál (PicoPresso-val pedig 58-nál). Szóval majdnem egy teljes kör.
Szerintem 50-ről indulhatsz, aztán kávétól (és géptől függően) majd látod, hogy fel vagy le.
Még egy tanács: a vízspriccelés itt is jelentős segítség abban, hogy ne legyen minden tele őrleménnyel
-
-
-
-
válasz
Safi1988 #7998 üzenetére
Rugós tamperrel 99%-ban nem rontod el a tömörítést (ettől még az eloszlatás lehet kuka!). Cserébe persze meg sem tanulod. Szerintem minden használható fajtát lehet valamilyen módon állítani. Ajánlom a normcore-t. Magasítóval pedig nem tömörítünk (kivéve ha tampersegéd\tölcsér, bizonyos egyszemélyes kosarakhoz.). Az csak eloszlatásig van fent, aztán lekapod, jöhet a tamper.
-
-
-
Nimda
addikt
válasz
Safi1988 #7845 üzenetére
Én Brikkát évek óta használok napi szinten, IMS felsőszűrővel. Nekem a La piazza + Lagos prémium váltak be. Az előbbi kevesebb 15%, az utóbbi több, 65% robusztával. A cél az volt, hogy a végeredmény egy presszó közeli élmény legyen, ami sok gyakorlás után sikerült is. A lagost végül elhagytam mert nekem túl erős, viszont a több robuszta miatt a crema is gyönyörű volt, akármennyi vizet is használtam fel, nem kellett a milliméterekre odafigyelni. A piazzánál már más a helyzet, a kiöntő töltésvonalán túl soha nem használok több vizet, inkább kevesebbet. Az őrlemény mindkét esetben kissé búzadara állagú, homogén. Lazára töltöm a kosarat, de szépen eloszlatom benne a kávét, hogy a terítés egyenletes legyen. Nem tömöm túl, de nem is sajnálom, arra viszont ügyelek, hogy tisztán dolgozzak. Én hideg szűrt vizet használok, elektromos tűzhelyen, 2-3 perc alatt le kell, hogy főjjön. Ahogy megindul a kávé, már kapcsolom is le. Gyakorlatilag mára már csukott szemmel is szép az eredmény, egy kellemes ízű, nem keserű, de nem is savas, rövid ízletes kávét kapok.
Ha neked nem célod a presszó közeli produktum, akkor a Brikka nem neked való.
-
válasz
Safi1988 #7848 üzenetére
Halihó!
Üdv a Brikka csopiban!
Én meleg vizet rakok bele - és nincs mérőedény! Nekem a Brikka belsejében van egy szerkezetben kialakított váll - H2O jellel.
E szint felé TILOS vizet tölteni!
Az őrlemény nem presszós-poros, és apró, hanem french press állagnál kicsivel finomabb legyen. Erre jó egy egyszerű, kézi őrlő.
Őrlemény tömörítés TILOS a kosárban!
Beleteszed, eloszlatod, letörlöd a kosár tömítéssel érintkező szélét és mehet a gondos zárás.Jó lesz az a cucc, én nem gondolom túl a gépet, a tisztántartásra figyelni kell majd - és ennyi!
-
aradebil2
senior tag
válasz
Safi1988 #7845 üzenetére
-Brikkát elvileg hideggel jobb indítani (lásd Kalmár videóját a témában), de gyakorlati tapasztalatom csak Mokával van.
-Ne nyomkodd a kávét le semmiképpen sem! Nem espressot készítesz.
-Hario Skerton sajnos nagyon sok fine-t csinál, az okozhat egy olyan keserűséget ami minden kávéba így belekerül. Új őrlő nélkül megpróbálhatod kiszitálni ezeket a szemcséket, ha van egy finom szitád (pl. kosaras teafilter)Egyébként Kalmárt és a HC topikot leszámítva a legtöbb tesztben utálják a Brikkát, és Moka Expresst ajánlják, megpróbálhatod a szelepet kiszedni és úgy lefőzni, forró vízzel. Kamu crema nem lesz de hátha jobban ízlik majd.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI RC RM330 drón távirányító +napellenző +nyakpánt +színes joystick
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI Mavic Air 2 Fly More szett Friss vásárlás, aktív DJI Care, újszerű állapot (AZ ÁR ALKUDHATÓ)
- Dji Mavic 2 pro - sok alkatrész
- Quadro FX 570 eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged