- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Nem kéri tovább a nekik fejlesztett csúcs-GeForce-ot Kína?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsoxx
őstag
[JAVA tanulás] kozep sulis szintu java alapokat keresek, esetleg erettsegi teteleket kidolgozva, magyarul vagy angolul gyerekeknek irodott anyagot /foleg interaktiv/ ?
szeretnek megtanulni JAVA zni , es azt alacsonyabb szinten, lebutitva kezdeni,hogy mindent jol ersek es fokozatossan neheziteni az olvasmanyokat/videokat/tananyagot/andoroidos tanito app/ - barmi johet
Kismillió ilyet találsz a Youtube-on, akár magyarul is.
https://www.informatikatanarok.hu/erettsegi-feladatok/emelt-szintu-informatika-erettsegi-feladatok-es-megoldasok -
tick
aktív tag
Engem hasonló érdekelne, viszont valami komolyabb (főképp hosszabb terjedelmű) feladat. Akár egy project.
A munkámnak nincs köze se javahoz, se programozáshoz, viszont megnézném milyen végigvinni egy ilyen projectet. -
PumpkinSeed
addikt
-
artiny
őstag
a blokkolo dolgokat kivettem mar es az ket darab enabledot is bekapcslam a ket gombra.(save es a cancelra)
Amikt irtal a ResultSet rol azt azzal nem oldahato meg ha kommentelem a .close(); -t?a save button ilyen most:
private void btnSaveRecordActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
//...................................................................................
String first = textFirstName.getText();
String last = textLastName.getText();
String job = textJobTitle.getText();
String ID = textID.getText();
int newID = Integer.parseInt(ID);
try {
VALUES("+newID+",'"+first+"','"+last+"','"+job+"')";
String insertSql = "INSERT INTO Workers (ID,FIRST_NAME,LAST_NAME,JOB_TITLE) VALUES(" + newID + ",'" + first + "','" + last + "','" + job + "')";
stmt.executeUpdate(insertSql);
rs.next();
int id_col = rs.getInt("ID");
String id = Integer.toString(id_col);
String first2 = rs.getString("First_Name");
String last2 = rs.getString("Last_Name");
String job2 = rs.getString("Job_Title");
textID.setText(id);
textFirstName.setText(first2);
textLastName.setText(last2);
textJobTitle.setText(job2);
} catch (SQLException err) {
System.out.println(err.getMessage());
}PreparedStatementet -pedig most utana nezek
mar mukodik.

-
skoda12
aktív tag
Koszonom a valaszokat

most lefut

De viszont ezt irja amikor elakarom menteni az uj rekordot(elemet az adatbazisban):
Syntax error: Encountered ";"probaltam igy,hogy a kod vegen kihanyom a ..st+"','"+job+"');"; ) utáni ; jelet,erre ezt irta:
ResultSet not open. Operation 'next' not permitted.Melyikel lehet tovabb halladni,ha a st+"','"+job+"');"; a zarojel utan a ; kell oda vagy az nelkul es megkeresni hol blokkolodik a next ?
Na a kovetkezo a helyzet. Elolvastam a kodot is, amit fentebb linkeltel es tobb problema is van.
Eloszor is ugyanarrol a threadrol irsz es olvasol adatbazist, amelyikrol GUI elemeket modositasz. A GUI tipikusan nem thread safe, a hozza tartozo elemeket (buttonok pl) a GUI threaden kell modositani. Ezen a threaden pedig nem kellene blokkolo muveleteket pl DB kezelest inditani, mert megakad az egesz felulet tole.
A masik, hogy a ResultSet-en azutan hivod meg a next() metodust miutan meghivtad a close() metodust (executeUpdate mar nem ad vissza uj ResultSetet igy a regi lezartat fogod hasznalni tovabb) es ezert kapsz "ResultSet not open. Operation 'next' not permitted." hibauzenetet.
A harmadik pedig, hogy konnyebb dolgod lenne, ha a string osszefuzogetes helyett PreparedStatementet hasznalnal, ha mar mindenkepp JDBC-vel kell megoldani a feladatot es nem hasznalhatsz valami ORM frameworkot.
-
Jim-Y
veterán
-
skoda12
aktív tag
-
Jim-Y
veterán
próbáltam ilyet...bar ez sem mukodik.
updateInt("ID", newID); // a newID deklaraltam,mivel nincs ilye..bar nem tudom h most kell e (hibat jelez)
String insertSql = "INSERT INTO Workers (ID,FIRST_NAME,LAST_NAME,JOB_TITLE) VALUES("+newID+","'"+firs+"'","'"+last+"',"'"+job+"'"); // unclosed character literal.t jeley
stmt.executeUpdate(insertSql);Így próbáldd:
String insertSql = "INSERT INTO Workers (ID,FIRST_NAME,LAST_NAME,JOB_TITLE) VALUES("+newID+",'"+first+"','"+last+"','"+job+"';");
-
skoda12
aktív tag
helo.
ilyen hibat ir ki, az adatbazis szerkezete lathato a kepen es a hiba is amit kiir a netbeans,pirossal jelez a kodreszre....
http://i.imgur.com/XfOyBv2.png
megj.: az adatbazist ez alapjan lett: http://www.homeandlearn.co.uk/java/java_and_databases.html
Elegge egyertelmuen leirja, hogy nyitottal egy karakter literalt es nem zartad le. A karakter literal helyett csak fuzd a vesszo utan a first string erteket es egy bezaro zarojelet. Talan a ; is kelleni fog az sql stringbe, nem emlekszem mar.
-
TBG
senior tag
Egy GUI-adatbazis kezelo turtorial szerint mentem ... a program lefut,mukodik csak egy bajom van vele. Ha uj sort akarok berakni az adatbazisba es miutan beraktam az uj elemet es elmentem lefagy a progi,nem tudok vissza menni,hogy ide - oda ugraljak az adatbazis elemei kozott.
Ha lezarom az X el a programot es ujbol elinditom akkor az uj elem ott van.Hogyan lehetne megoldani,hogy ne fagyon le a progi es vissza ugorjon oda,ahol mutassa az elemeket a textfield.
a program kod a save button -hoz:
TURTORIAL forras:
http://www.homeandlearn.co.uk/java/save_a_new_record.htmla program kod a save button -hoz:
http://pastie.org/7915215Tehát. Itt ez a remek kód.
try {
rs.moveToInsertRow();
rs.updateInt("ID", newID);
rs.updateString("First_Name", first);
rs.updateString("Last_Name", last);
rs.updateString("Job_Title", job);
rs.insertRow();
stmt.close();
rs.close();
stmt = con.createStatement(ResultSet.TYPE_SCROLL_SENSITIVE,
ResultSet.CONCUR_UPDATABLE);
String sql = "SELECT * FROM Workers";
rs = stmt.executeQuery(sql);Ehelyett inkább: (nem teljes és nem is ismerem a táblastruktúrát)
String insertSql = "INSERT INTO Workers(id,firstname) VALUES("+newID+","'"+firs+"'");
stmt.executeUpdate(insertSql); -
TBG
senior tag
Egy GUI-adatbazis kezelo turtorial szerint mentem ... a program lefut,mukodik csak egy bajom van vele. Ha uj sort akarok berakni az adatbazisba es miutan beraktam az uj elemet es elmentem lefagy a progi,nem tudok vissza menni,hogy ide - oda ugraljak az adatbazis elemei kozott.
Ha lezarom az X el a programot es ujbol elinditom akkor az uj elem ott van.Hogyan lehetne megoldani,hogy ne fagyon le a progi es vissza ugorjon oda,ahol mutassa az elemeket a textfield.
a program kod a save button -hoz:
TURTORIAL forras:
http://www.homeandlearn.co.uk/java/save_a_new_record.htmla program kod a save button -hoz:
http://pastie.org/7915215Az új sor hozzáadáshoz inkább az insert sql direktívát használd!
-
TBG
senior tag
Most a getBuffer él hibat ir
symbol: method getBuffer()
Note: C:\Users\KEX\Desktop\BikeShop FINALE\src\bikeshop\orej.java uses unchecked or unsafe operations.
Note: Recompile with -Xlint:unchecked for details.
1 error
C:\Users\KEX\Desktop\BikeShop FINALE\nbproject\build-impl.xml:926: The following error occurred while executing this line:
C:\Users\KEX\Desktop\BikeShop FINALE\nbproject\build-impl.xml:268: Compile failed; see the compiler error output for details.
BUILD FAILED (total time: 0 secondsA metódus elé tegyél egy annotációt:
@SuppressWarnings("unchecked")
public String toXml() {
StringBuilder xml = new StringBuilder();
if ( this.emp!=null && !this.emp.isEmpty() ) {
for (Employee employee: this.emp) {
// employee to xml, ahogy tetszik.
// TransformerFactory tf = TransformerFactory.newInstance();
// Transformer t = tf.newTransformer();
// DOMSource source = new DOMSource(doc);
// StreamResult result = new StreamResult(new File("xmldoc.xml"));
// t.transform(source, result);
// return result.toString();
xml.append(employee.toXml());
}
}
return xml.toString();
} -
TBG
senior tag
TBG:Helo...gondolom mar az idegeidre megyek...
De legyszi meg ezt,...
A employee osztalyban a toXml metodus az ugy jo lessz,vagy a return null az nem lessz jo?
return result.toString(); nem fogadja el ahol van most a return null;Az hogy nm itt rakom fajlba az xml-t hanem majd az orej osztalyban,azt a toXml metodusban kene,...
Hogy beillesztem ?
TransformerFactory tf = TransformerFactory.newInstance();
Transformer t = tf.newTransformer();
DOMSource source = new DOMSource(doc);
StreamResult result = new StreamResult(new File("xmldoc.xml"));
t.transform(source, result);
return result.toString();Ezt próbáld meg!
Writer outWriter = new StringWriter();
StreamResult result = new StreamResult( outWriter );
StringBuffer sb = outWriter .getBuffer();
return sb.toString(); -
artiny
őstag
a toXml az emloyee ban igy nez ki most,
public String toXml() {
try {
DocumentBuilderFactory dbf = DocumentBuilderFactory.newInstance();
DocumentBuilder db = dbf.newDocumentBuilder();Document doc = db.newDocument();
Element employeee = doc.createElement("employee");
doc.appendChild(employeee);Element employee = doc.createElement("employee");
employee.setAttribute("rodneCislo", String.valueOf(rodneCislo));
employee.appendChild(employeee);Element nameE = doc.createElement("meno");
employee.appendChild(nameE);
Text nameEHodnota = doc.createTextNode(this.name);
nameE.appendChild(nameEHodnota);Element oddelenieE = doc.createElement("oddelenie");
employee.appendChild(oddelenieE);
Text oddelenieEHodnota = doc.createTextNode(this.oddelenie);
oddelenieE.appendChild(oddelenieEHodnota);TransformerFactory tf = TransformerFactory.newInstance();
return result.toString();} catch (Exception e) {
System.out.println(e.getMessage());
}
return null;}
return null; a netbeans rakta be, ha ide is a return result.toString(); raktam akkor hibat irt,ha nem volt akkor pedig hianyzott a toXml nek a return statement.
xml.append(employee.toXml()); most nem jelez pirossan."Ja és még valami, ne itt rakd az XML-t fájlba, hanem az oraj osztályban."
return result.toString();
-akkor ez a resze a toXml nek nem ide valo hanem az orej osztalyba,ide:public String toXml() {
}
}
return xml.toString();
}TBG:Helo...gondolom mar az idegeidre megyek...
De legyszi meg ezt,...
A employee osztalyban a toXml metodus az ugy jo lessz,vagy a return null az nem lessz jo?
return result.toString(); nem fogadja el ahol van most a return null;Az hogy nm itt rakom fajlba az xml-t hanem majd az orej osztalyban,azt a toXml metodusban kene,...
Hogy beillesztem ?
return result.toString(); -
TBG
senior tag
Ilyen toXml metodus hianyzott az Employee osztalybol?
https://gist.github.com/anonymous/5453407
mar latom at kell meg irni.... a return statement
es a public string toXml -t
vagy marathat így ezzel a public void toXML(){ es ilyenkor nincs public statement,....
de a xml.append(employee.toXml()); meg mindig piros felkiatojel

Igen, de legyen a metódusodnak visszatérési értéke...monduk egy String.
Tehát
public void toXML()
helyett
public String toXML()
A végén meg a
t.transform(source, result);helyett
return result.toString();Azt hiszem, hogy a StreamResult-nak van toString() metódusa értelmesen.
de a xml.append(employee.toXml()); meg mindig piros felkiatojel

Igen, mert String-et vár, de Te voiddal térsz vissza. Ezt javítja az, amit fent rögöftem

Ja és még valami, ne itt rakd az XML-t fájlba, hanem az oraj osztályban. -
TBG
senior tag
Lejart az ido a szerkeszteshez.
ezt hozta letre az Employee ban.
Object toXml() {
throw new UnsupportedOperationException("Not supported yet."); //To change body of generated methods, choose Tools | Templates.
}mainben ahogy meghivom:
Employee e1 = new Employee("Johny", "881105/4323", 1);
orej zamestnanec = new orej();
zamestnanec.pridajEmp(e1);
zamestnanec.toXml();de nem fut le:
Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedOperationException: Not supported yet.
at bikeshop.Employee.toXml(Employee.java:66)
at bikeshop.orej.toXml(orej.java:171)
at bikeshop.BikeShop.main(BikeShop.java:96)
Java Result: 1
BUILD SUCCESSFUL (total time: 0 seconds)Hmm. Azért dob java.lang.UnsupportedOperationException: Not supported yet. hibát, mert a toXml() metódusod ezt tartalmazza:
Object toXml() {
throw new UnsupportedOperationException("Not supported yet."); //To change body of generated methods, choose Tools | Templates.
}Tehát qrva jól működik.
DE!! Ez csak egy generált kód..neked ezt kell tartalommal feltöltened!
Valami ilyesmivel:public String toXml() {
String startElement="<element>";
String endElement="</element>";
String startNameElement = " <name>";
String endNameElement = " </name>";
return startElement+"\n"+startNameElement+this.name+endNameElement+"\n"+endElement;
}Persze, nem ilyen primitív módszerekkel, hanem pl. Sax,DOM...akármi...
-
artiny
őstag
orej - array akart lenni ( angolul ejtve)
http://i.imgur.com/9qXHBwL.jpg sajna nalam ez jott elo
alt+enter -el azt a tippet adta hogy keszit egy bikeshop.emloyee ben egy toXml metodust... ramentem es eltunt a hiba.
ez a metodus keszit egy xml-t... ha meghivom a mainben?
orej.toXml(); így?
Lejart az ido a szerkeszteshez.
ezt hozta letre az Employee ban.
Object toXml() {
}mainben ahogy meghivom:
Employee e1 = new Employee("Johny", "881105/4323", 1);
orej zamestnanec = new orej();
zamestnanec.pridajEmp(e1);
zamestnanec.toXml();de nem fut le:
Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedOperationException: Not supported yet.
at bikeshop.Employee.toXml(Employee.java:66)
at bikeshop.orej.toXml(orej.java:171)
at bikeshop.BikeShop.main(BikeShop.java:96)
Java Result: 1
BUILD SUCCESSFUL (total time: 0 seconds) -
Soak
veterán
Melyik osztalyba kell megirni az xml makertt?
ehhez az osztalyhoz van kapcsolva az ArrayList:
https://gist.github.com/anonymous/5452699Ez pedig az arraylistes:
https://gist.github.com/anonymous/5452091
De viszont arraylisthez hogyan kell osszekapcsolni az xml maker,...meg szamotse fogadott el nekem csak szoveget.

Ilyenkor azért látszik, hogy nem véletlen konvenció az angol kódolás.
-
TBG
senior tag
Melyik osztalyba kell megirni az xml makertt?
ehhez az osztalyhoz van kapcsolva az ArrayList:
https://gist.github.com/anonymous/5452699Ez pedig az arraylistes:
https://gist.github.com/anonymous/5452091
De viszont arraylisthez hogyan kell osszekapcsolni az xml maker,...meg szamotse fogadott el nekem csak szoveget.

Az orej-ben, jelentsen bármit is

Írsz egy metódust, valami ilyesmit:
public String toXml() {
}
}
return xml.toString();
} -
TBG
senior tag
ertem,koszi ...sajnos ilyet nem hiszem hogy lehetne hasznalni. bar nem mondtak hogy ilyen is letezik...
erre tudod a valaszt,hogy:
Ha ArrayList hez van rendelve az xml maker ,akkor ha tobb elemet akarok menteni, az mar kiirodna a vegso xml fajlban?
Olyat lehet egyaltalan hogy arraylisthez rendelni az xml makert?
Vagy pedig abban az osztalyban kell az xml maker megirni,amihez van fuzve a ArrayListet tartalmazo osztaly?
(hogy azutan kiirja ha tobb elemet hozok letre.... akkor az xml fajlban is megjelenik mjad)Gyakorlatilag a Java fejlesztésnek az egyik alapja, hogy addig nem kell semmit megírni, amíg meg nem győződsz róla, hogy nem írta-e meg valaki más már

Szerintem olyat alapból nem lehet. Az ArrayList egy konténer, ami különféle objektumokat tárol. Az objektumokhoz lehet XML parsert/marshallert/serializert/ahogy tetszik írni, ami végigmegy az ArrayList elemein és azokat egy XML-be írja bele. Mondjuk ha az ArrayList-ben String-ek vannak:
<element>
<value>egy</value>
</element>
<element>
<value>ketto</value>
</element>
<element>
<value>harom</value>
</element>
<element>
<value>negy</value>
</element>Ahol is az <element></element> reprezentál 1 darab ArrayList elemet. Azt, hogy miként rakod XML-be, a saját XML makered szabályozza.
-
TBG
senior tag
Ezt az Xstream -et hivjak külső libnek?
Nem tudom hogy ilyet hasznalhatunk e...
Abban az osztalyban ahol van az xml maker,hogyan lessz - hogyan kell atirni hogy az ...ArrayList -ből kapja az adatokat?
Ha ArrayList hez van rendelve az xml maker ,akkor ha tobb elemet akarok menteni, az mar kiirodna a vegso xml fajlban?
Ezt is külső libnek hívják...illetve hívhatják. Gyakorlatilag annyit csinál, hogy egy osztályból automatikusan XML fájlt generál.
-
TBG
senior tag
van egy ilyen ListArrey osztalyom,amiben par adat van az alkalmazottakrol.
ime:
https://gist.github.com/anonymous/5452091ez pedig a xml maker osztaly:
Ne bohóckodj a DOM-mal

http://xstream.codehaus.org/
-
Az XML-ed elnevezéseivel élve kell egy BikeShop osztály, amiben van egy List<Bicycle> tagváltozó, valamint egy import és egy export metódus. Az export a listában lévő bicikliket írja ki egy XML-be, az import meg nyilván egy ilyen XML-ből tölti fel a listát.
-
atirtam mar make xml metodust.
egy ilyet hoz letre:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
-<bikeshop>
-<bike id="k.xs99">
<meno>kellys xs99</meno>
</bike>
</bikeshop>a mainben meghivom... de ha mar ketto biciklit akarok bevinni akkor a masodikat nem teszi be az xml fajlba.
BicykliX k = new BicykliX("kellys xt4", "k.xt4", 15);
k.vypis();
k.makeXML();
BicykliX d = new BicykliX("kellys xs99", "k.xs99", 28); //ezt mar nem irja be az xml be
d.vypis();
d.makeXML();Miért tenné? Mi köze a két biciklinek egymáshoz?
Kéne egy osztály, amiben a bicikliket tárolja, és annak kéne írnod ilyen export/import függvényt. -
Superhun
addikt
-
Superhun
addikt
Nem lesz könnyebb, sőt... vért fogsz pisálni.
Igazából nem értelek. Órán vettteketek egy 100%-ra megegyező példát a feladatra, és mégsem megy... Érdekes lehet a programozási oktatás nálatok. Még az alapok sem mennek a tanulóknak, de már adatbázis-kezelést kérnek...

-
TBG
senior tag
Szóval, az, hogy a Netbeans-ben hogy kell csinálni, nagyon rossz irány. Netbeans-tól függetlenül is működne kell az ilyen dolgoknak.
Ha van SQL scripted, akkor az egyik irány lehet, hogy felparseolod, mondjuk ';' delimiterrel, majd egyesével szépen lefuttatod az SQL parancsokat, amik benne vannak.
Pl:
CREATE DATABASE test;
CREATE TABLE table1(id int, name varchar(12));Ez konkrétan két utasítást fog egymás után végrehajtani. Nyilvánvalóan adatbázisszervertől függ a pontos szintaktika.
Aztán ha megvan, akkor lehet mindenféle Java-s okosságokat csinálni.
Itt van példakód is: [link]
-
TBG
senior tag
-
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
1.)
"Itt XML feldolgozás van, a beépített DOM parsert használják." - ez valmi mas akkor nem az ami nekem kell?2.)
Az ami a Kniha.java ban tortenik:
...
public void makeXML(){
try{
DocumentBuilderFactory dbf = DocumentBuilderFactory.newInstance();
DocumentBuilder db = dbf.newDocumentBuilder();
Document doc = db.newDocument();
Element knihkupectvo = doc.createElement("knihkupectvo");
doc.appendChild(knihkupectvo);
..... ez nem tekintheto exportnak? a feladat alapjan3.)
Ezek a turtorialok valók ehhez a feladathoz(vagy valami mas...kene)?De, itt egy új DOM fát rak össze, és menti ki egy xml fájlba.
-
Superhun
addikt
-
WonderCSabo
félisten
azt nem tudom,nem volt szo ilyenrol.
ezt csinaltuk egyik oran:
https://www.dropbox.com/sh/qisw18747s6lsl5/xfN-ohuecl
Szerinted ez milyen modszer,hasznalnak libeket?Itt XML feldolgozás van, a beépített DOM parsert használják.
-
Superhun
addikt
Nehézségben felfelé növekszik a 3 lehetőség, amit írtál. Használhatsz külső libeket, vagy csak az alap JDK-t?
-
Superhun
addikt
-
Superhun
addikt
Helo
hogyan kellene egy egyszeru kereses metodust megirni? (contain() felhasznalasaval??,pl hogy a "Johny",benne e talalhato az e1 ben,
e1:public class Employee {
private String name;
public Employee(String name, String rodneCislo, int oddelenie){
this.name = name;
}
)a programkod itt megnezheto:
http://pastebin.com/4s8QBFdyContains teljesen jó. Osztályneveket egyébként konvenció szerint nagybetűvel írjuk, tehát nem "orej", hanem "Orej" illene a kódba.
-
WonderCSabo
félisten
-
Jim-Y
veterán
(#3512) Jim-Y a blank veretlen volt,nem akartam kiírni.
Van egy osztaly ami orokolt Bike bol az Id,farbat-t,
Hogyan hivjam meg System.outprintln -ál a parent osztálytol orokolt tipusokat?
http://pastebin.com/tXhL3PDkEgy óráig él a link.
-
WonderCSabo
félisten
(#3512) Jim-Y a blank veretlen volt,nem akartam kiírni.
Van egy osztaly ami orokolt Bike bol az Id,farbat-t,
Hogyan hivjam meg System.outprintln -ál a parent osztálytol orokolt tipusokat?
http://pastebin.com/tXhL3PDkElőször is javaslom, hogy tartsd be a java névkonvenciókat. Másodszor, ne használj publikus változókat, ez felrúgja az OOP egyik legfontosabb alapelvét, az enkapszulációt. Használj helyete private/protected változókat, és ha kell készíts hozzájuk publikus getter/setter metódusokat.
Kérdésedre válaszolva:
Az örökölt típusok alatt örökölt tagváltozókat értesz? A típus az egész mást jelent. Amennyiben public, package private, vagy protectedláthatósága van az ősben lévő változóknak, akkor simán eléred őket a gyerekben csak a nevük leírásával. Pl.public void methodInDerivedClass() {
System.out.println("inherited variable: " + inheritedVariable);
}Ahol ez a metódus a gyerek osztályban, az inheritedVariable pedig a szülő osztályban van.
Ez volt a kérdésed?
-
Jim-Y
veterán
-
Superhun
addikt
-
Peter Kiss
őstag
Azt szeretnem elerni,hogy ha a kolcsonzesi ido pl 5 napig tart akkor 10 ft-ot maskulonben 30- ft fizessenek.
Ha hegyi biciklit kolcsonoztek akkor 10ft maskulonben 5ft.
A vegen pedig a kiiratasnal ezeket osszeadni majd kiirni a vegoszegget egy fugvennyel.
az arat a konstruktorban kell letrehoznom? mert azt nem fogom bevinni amikor letrehozok a konstruktorbol egy megrendeles hanem csak a tipust es az idot fogom ismerni.
Hogyan lessz akkor a ár változo?Most a bicikli tipusa szerint akarom az art kiiratni eloszor de nem jon ossze.
Meghivas:
obj o = new obj(5,false);
o.vypis();Típust boolean-nel leírni?

-
pvt.peter
őstag
Azt szeretnem elerni,hogy ha a kolcsonzesi ido pl 5 napig tart akkor 10 ft-ot maskulonben 30- ft fizessenek.
A vegen pedig a kiiratasnal ezeket osszeadni majd kiirni a vegoszegget egy fugvennyel.
az arat a konstruktorban kell letrehoznom? mert azt nem fogom bevinni amikor letrehozok a konstruktorbol egy megrendeles hanem csak a tipust es az idot fogom ismerni.
Hogyan lessz akkor a ár változo?Most a bicikli tipusa szerint akarom az art kiiratni eloszor de nem jon ossze.
Meghivas:
o.vypis();elég sokféleképpen meglehet oldani
Obj.java
package bikeshop;
public class Obj {
private final int ordertime;
private final boolean ordertype;
private int price;
public Obj(int ordertime, boolean ordertype) {
this.ordertime = ordertime;
this.ordertype = ordertype;
this.price = (this.ordertime >= 1 && this.ordertime <= 5) ? 10 : 30;
this.price += this.ordertype ? 10 : 5;
}
public int getPrice() {
return this.price;
}
}Main.java
package bikeshop;
public class Main {
public static void main(String[] args) {
Obj obj = new Obj(5, false);
System.out.println("Price: " + obj.getPrice());
}
} -
TBG
senior tag
Meghivas:
o.vypis();Nah szóval. Csak pár jótanács Java-hoz:
- Osztályok neve nagybetű.
- Osztályváltozók neve kisbetű -
Superhun
addikt
Meghivas:
o.vypis();A konstruktorba is írhatsz if elágazást, és úgy inicializálod az ár változót.
-
TBG
senior tag
Meghivas:
o.vypis();Köszönni ki fog?

-
DopeBob
addikt
JAVA - melyik konyvet ajánjátok kezdo (java) tanulonak a kettő közul?
1./Nagy gusztav . java programozas
http://nagygusztav.hu/sites/default/files/csatol/java_programozas_1.3.pdf
2./Java 24 óra alatt
/tudom h nem 24h /
Szerintem az Agyhullám féle Java könyvel kezd, nagyon jó!
-
Taoharcos
aktív tag
JAVA - melyik konyvet ajánjátok kezdo (java) tanulonak a kettő közul?
1./Nagy gusztav . java programozas
http://nagygusztav.hu/sites/default/files/csatol/java_programozas_1.3.pdf
2./Java 24 óra alatt
/tudom h nem 24h /
Először a Java 24 óra az egy kicsit olyan játékosan mutatja be a dolgokat, utána a Nagy Gusztáv könyv. Később pedig valami komolyabb. Persze ha jól tudsz angolul (sajnos én nem), akkor sokkal több lehetőség adódik (sok videó is van fennt csak angolul).
Persze kérdés az is tudsz-e valamilyen nyelven jól programozni, mert ha igen, hagyd ki a Java 24 óra -t.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- Fujitsu 27" B27-9 TE Full HD 1920x1080 hófehér monitor - több db - gari számla - állítható magasság
- Kingston HyperX és FURY 16Gb (20-22k) és 32GB DDR4 (47k) laptop ramok párban is 2666Mhz/3200Mhz
- Lenovo Thinkpad T14s gen 6 - Teljesen új - Ryzen AI 7 PRO 350 - 32GB - 512GB - 2028 októberig gari!
- új, de karcos Lenovo ThinkCentre Neo 50t // Core i7 12700 // 16GB DDR4// 512GB
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R5 3500X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600XT 6GB Zalman S2 TG ADATA 600W
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Corsair K70 RGB TKL Gaming Billentyűzet + PBT Double-Shot Pro Keycap
- HIBÁTLAN Apple Watch Series SE 2 Cellular Midnight-2 ÉV GARANCIA - MS5284, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest