Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Igen, feltételezheted, hogy a kínai dzsunkaóra időtálló - viszont a fogalom jelentése nem attól függ, hogy a user hülye vagy nem hülye. Ez az, amikor a köznyelv tönkreteszi az amúgy jól definiált fogalmakat
Az időtállóság statikus környezetet feltételez, a jövőállóság meg változót, szóval nem tudom, minek összemosni a kettőt. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Na igen de azt sokáig nem engedhettük meg magunknak"
Az irreleváns. Mindenesetre akkor is jól fogyott, és aki ilyet vett már 2017-ben, az elég jó lóra tett. A mai napig decens.
"Hány évig volt 750-ed?"
Két évig, leginkább a pénztelenség miatt. Egy bányász R290X Tri-X váltotta 2018-ban.
2014-től: Sapphire HD 5450 két évig -> EVGA GTX 750 Ti -> Sapphire R9 290X Tri-X -> Sapphire RX 580 Nitro+ -> Sapphire V64 Nitro+ -> Sapphire V56 ref. @ V64 BIOS UV -> MSI GTX 1080 Ti Armor OC-> GTX 980 Ti Founders -> EVGA GTX 950 -> Sapphire RX 580 Nitro+.
Itt tartok most, de gondolkodom rajta, hogy visszarakjam az EVGA 950-et, mert ennek a konkrét RX-nek vannak idegesítő dolgai.
Meg fontolgatom egy új VGA beszerzését az új proci+RAM-ok mellé, de ha zöld utat is kap, akkor is megáll a történet egy aprós GTX 1660 Superben vagy RX 5600 XT-ben. Aztán évekig nem akarok ezzel foglalkozni. Vagy marad a 950.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
szinonimak.hu:
"Az időtállóság egy olyan tulajdonság, amely arra utal, hogy egy tárgy vagy anyag mennyire képes ellenállni az idő múlásának, és megőrizni használhatóságát, minőségét. Egy időtálló termék hosszú ideig használható anélkül, hogy jelentős mértékben romlana, tönkre menne vagy elveszítené eredeti funkcióit."
Ez bitre az, amit lejjebb írtál a jövőállóság kapcsán. -
Robitrix
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
a 5060 Ti 16 GB ára 220-230 körül volt. sokáig. aztán valamikor összel megjelent a piacon a Radeon RX 9060XT 16 GB is. Ami teljesítményben egy igen hasonló kártya. Mondjuk átlagban 10 játékból 7-ban az 5060 TI az erősebb valamivel és mondjuk 3 játékban a Radon. Nyers számítási teljesítményben a radeon az erősebb(lebegőpontos) Viszont annak ára eleinte valahol a 180 ezer körül volt. Erre gyorsan engedtek az RTX 5060 TI árávól úgy 30 ezret, de még így olcsobb volt vagy 20 ezerrel a Radeon kártya. Sőt sok tipus lement közben 160 ezer vagy az alá is. Szóval szerintem nem birta az árversenyt a a hasonló erejű kártyával az nvidia ezért is kivezetik a 16 GB.os verziót.... persze a Radeonnak is van 8 GB-os verzió, ami olcsobb, mint a RTX 5060 TI 8 GB, Persze most a memória árak miatt minden feljebb ment. Októberben vettem egy Shapire rx 9060XT 16GB OC Pulse kártyát akkor 161 ezerért, ma inkább 200 felett van az ár. Az alzánál néha megjelenik 195 ezer körül mindenki másnál 200-240 ezer... A 8 GB-os kártyák közt kisebb volt az árkülönbség ott verseny képesebb volt az NVIDIA.
-
Robitrix
senior tag
Pedig nagy baromság 5060 TI 8 GB VRAMRA alapozni. A mai játékok gyakran FHD-ban is telerakják a VRAM-ot. Játék közben ott senyved a VRAM 7,6-7,8 GB-on. Bizonyos újabb játékokban. aztán beteszi az ember ugyan annak a grafikának a 16 GB-os verzióját.... rtx 5060 TI 8/16 GB vagy egy RX 9060XT 8/16 GB..... és láss csodát ugyan az a játék ugyan olyan beállítással hirtelen elkezd 10-11 GB VRAM-ot használni. Vagyis simán vinne többet is akár a 8 GB-nál ha volna... Persze ezért is lassabb a 8 GB-os kártya 16 GB.oshoz képest. Többször kell a kisebb VRAM-ot adattal utántölteni, ami veisszafogja a grafikát valamennyire. Ráadásul az RTX 5060 TI már ad elég teljesítményt, hogy a játékok nagy részénél fel lehet merészkedni a FHD helyett QHD felbontásba. Ami viszont több VRAM-ot igényel a 70%.al több pixel miatt...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"A jövőállóság a jövőben bekövetkező potenciális változásokra való felkészültség"
Vagy a pontosan körülvonalazott igények kiszolgálása hosszú távon, aminek tényezője lehet a minél újabb gyártású (tehát tovább tartó supporttal bíró), optimálisabb energiagazdálkodással dolgozó hardver.
Ez is egy általános meghatározás, és nem feltétlenül van a képletben változás.
-
Busterftw
nagyúr
Nem tudjuk ezt a halmazt megallapitani. Lehetetlen, mert szubjektiv.
Az AOE csak egy pelda volt, nem kell ennel leragadni, de jol szemlelteti a dolgokat.Rengeteg "jovobeli" jateknal 8GB lesz az ajanlott vagy jol fog futni.
De mar az is bonyoltja a dolgot, hogy a legnepszerubb cimek tobbsege live service, ami folyamatosan frissul az evek alatt. Ez is tekintheto "jovonek", mikozben a hardver igeny nem nagyon valtozik. -
RVR400
veterán
De legalább nem arról szól a hír, hogy 8GB-os 3060-ak lesznek.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
A jövőállóság viszont univerzális fogalom, hogyha külön kitételek nélkül használja valaki, akkor általánosságban kell igaznak lennie, nem a bolgár AoE2 játékosokra.
Nyilván van olyan új játék, ami jól megy 8GB-tal (sőt, valójában a megjelenő játékok 99+%-a), viszont miután a reflektorfény a pár tucat ultra-AAA-n van, az általános jövőállóságba ezeknek is bele kell férnie. És nyilván nem mind férnek 8GB-tal.
Az AoE kapcsán meg nem az új játékokról van szó, hanem arról, hogy ha valakinek támad egy olyan beteg ötlete, hogy csinál egy RTX remixet, á lá Oblivion Remastered.
-
Busterftw
nagyúr
Nem arrol van szo, hogy nem erdekli, itt arrol is irtam, hogy egy jovoben megjeleno cim is lehet jol optimalizalt vagy nem ker annyi vramot.
Nincs univerzalis, hivatalos jatek csomag, ami a merce, mert mindenki massal jatszik."Amúgy meg ha kijön 2027-ben egy AoE2 RTX remix"
Az AOE 4 ket generacio elteltevel ugyanugy jatszhato egy adott 8GB kartyaval, de meg a keszulo 5 is az lesz. Tehat az user joggal mondhatja, hogy mittudomen az RTX 2060-e jovotallo, hiszen az uj cimek is remekul futnak.KDC 2 tavalyi jatek, szinten jol fut 8GB mellett.
-
válasz
Busterftw
üzenetére
A jövőállóság a jövőben bekövetkező potenciális változásokra való felkészültség - értelmetlen olyan kontextusban használni, ahol a usert nem érdekli a jövő. Emellett ha általánosan, szűkítések nélkül használod, akkor általánosan érvényes, nem specifikus niche esetekre gondol senki. Szóval azt egész bátran lehet mondani, hogy a 8GB VRAM és a jövőállóság nem fér el egy mondatban. Még a 12GB-ot sem neveztem volna jövőállónak 3 hónapja, de ez lehet, hogy megváltozik
Amúgy meg ha kijön 2027-ben egy AoE2 RTX remix, akkor lehet, hogy a bolgár ismerősödnek is kevés lesz a 8GB... -
GreatL
őstag
512 Kbyte mindenre elég. Amúgy meg ha most egy 8088-on lehetne Herculessel Prince Of Persia-zni meg Észkerekezni, az is szórakozás lenne.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Az user számára definíció szerint is jövőtálló lesz.
Nincs két olyan user a világon, akik ugyanazokkal a játékokkal játszanak, semmilyen hivatalos szerv nincs ami előírná mely játékok jelentik a mércét.Illetve figyelmen kívül hagyod, hogy az új címek is jöhetnek 8GB vram ajánlott követelménnyel vagy teljesen jól futnak 8GB vram mellett.
Miért ne érdekelhetné valakit mondjuk a framegen mint új feature?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Busterftw
üzenetére
Mert akinek még egy 80e-res kártya teljesítménye is több, mint ami kellene, az minek költene el kb duplaannyit, ha még a 80e-res is feleslegesen erős lenne? Ha meg új kell, akkor 80e alatt újonnan is ott a 3050 és 6500xt, mindkettő bőven elég az említett két játékhoz. Pont, hogy nem magunkból indultam ki, mert akkor nem az lenne az érvem, hogy minek költene valaki 150-200e-ret egy vga-ra, ha számára egy 3050 is bőven elég lenne, ami nincs 80e Ft boltban.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw
üzenetére
"Miert venne barki egy 3060-4060-at amikor van kurrens gen."
Vagy mi a bánatnak kéne akár egy 3060/5050 szintje is. Vagy valamiért több hasznon lenne a több VRAM-ból, mint a modernebb GPU-ból. Vagy...
Az egy rendkívül szubjektív dolog, hogy kinek mi az optimális best buy, főleg, ha az ember rendesen, személyre szabottan racionalizálja.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Es aki nem hasznaltat akar? Vagy epp most venne gepet, ujitana, stb?
Miert venne barki egy 3060-4060-at amikor van kurrens gen.
Ne magunkbol induljunk mar ki allandoan. -
Busterftw
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
A jatekos szempontjabol pedig az szamit, hogy a piacon levo 3 millio jatekbol az o jatekai hogy futnak az adott kartyaval XY ev mulva.
Konkretan szamara penzkidobas lenne, mert nem hasznalja ki. -
bitmuki
csendes tag
8GB-ra ki tudod mondani, hogy jövőálló röhögés nélkül?
-
puco350
csendes tag
Akkor en kb legutoljara (2025 oktober 21) vettem jo aron ramot (2x16 Kingston ddr 6000 Fury beat 57ezer) es 189 ezerert egy Palit GeForce RTX 5060 TI 16GB Infinity 3 -t
Viszont az LM studio azota sem ismeri fel a vga-t es nem tudom beletolteni a memoriaba a modelt :-( Esetleg, ha valaki tudja hogy lehet megoldani, halas lennek

-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ja, sokkal nagyobb a difi. 9070xt-nél 250e környéke volt amit adtam volna egy jobb modellért idén tavasz végén, az meg is valósult a zafír pulse kártyával ősz végére
De 5070ti beugró is 320e ft-on padlózott, egy olyan ami kellően halk - vagy azzá lehet tenni -, már 350-60e volt. Most meg a beugrók kb 100e-rel drágábbak, mint voltak.
Dörzsölgettem a tenyerem, csak pletyka!!!!:d de reális volt jön egy 5070s/5070ti s mindkettő 16gb-tal, ez reálisnak is tűnt. Hát ha annyival jobbak lesznek meg az áruk nem száll el, lehet már azokból tudok venni, vagy veszek valami beugró kártyát míg jönnek.
Na ezeken már nem kell filóznom ( : így hogy a ram magában 3* annyi lenne - több is -, már nem vonz a dolog annyira)
Többi meg idővel kiderül. Találgatunk, szerintem a gyártók is így vannak vele. Ez egy kicsit "sokkolta" a piacot, látszik is a sokszor össze-vissza árakon. Azért voltak valóban hivatalos bejelentések is, pl a Micron kiugrik a konzumer szegmensből, és ez nem túl jó omen. Természetesen pknt tőlük akartan ramot venni, am4-nél tökéletesen bevált, sőt. -
Dragon3000
nagyúr
-
válasz
parandroid
üzenetére
Lehet, nem néztem napi szinten, de 220-225 alatti árra csak a feketepéntekes időszakból emlékszem. De mindegy is, a sok helyen most már 300 körül van, úgyhogy jelenleg a 250 számít jó árnak.
Érdekes, hogy külföldön (newegg, geizhals) is ezt az összevisszaságot látom. -
Chaser
legenda
válasz
parandroid
üzenetére
Igen, ezek voltak az árak.
5060ti 16-ból én 200e-ért nem találtam sehol. 240-250e közt látom a legolcsóbbakat most. Alzán van egy modellből egy egész darab 237e-ért, ák-n csak drágábban látok - lehet nem listáz mindent, de a 200k-s árnak biztos vége, max valahol maradt benn kártya régwbbről -. -
parandroid
félisten
Ősszel volt az 200-220 között is. 220-230 között meg már volt 9060, 260-270 között meg 9070XT. A,kor még 320 körül volt már alap 5070Ti, és 400-450 kôzött 5080 is. Na, ehhez képest most minden egy jó 20-25%-kal drágább. Minél feljebb nézelődsz, annál jobban, és az nvidiánál eleve nagyobb a drágulás. 5060Ti 16 GB már inkább 200e, mint 180, a nem túl népszerű 5070 is 250-260 lett, ahogy írod, feljebb meg aztán teljesen őrült árak vannak. Sok sikert, ha 400e alatt akarsz 5070Ti-t.
Ehhez képest a 300e körüli 9070XT már kimondottan jó deal.p
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jót érzel?
gbors
Persze, mert elfogyott minden. De most is ez van, csak lassabban és most nem a vga maga a gond, csak mellékvágányként megdrágult szintén és valószínűleg olyan hiány vga-ból nem lesz .
Egy ideje figyeltem a vga-k árát, nem olyan rég volt az mikor 220k-ért is lehetett már venni 5070-et. 262k-ért meg 9070 xt pulse volt alzán.Synthwave
A valóság, ami minden képzeletet felülmúl) -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Dragon3000
üzenetére
A számlájukra kell írni, hogy nem zavarja meg őket a valóság.

-
A bányánál pont az volt, hogy minden is azonnal drágább lett - azok a kártyák is, amikkel nem lehetett bányászni.
#28 Dragon3000: igen, és pont ez nem látszik most. Még mindig gond nélkül lehet venni 250-260-ért 5070-et, ha valaki kicsit utánaás, pedig már 2-3 hónapja szólnak a szirénák.
-
Chaser
legenda
Benéztem, elismertem, atyaúristenvágóúr' ( :
A szomorú tény viszont az, hogy a vga árak nem kicsit feljebb mentek.
Ha van a pletykának alapja, ha nincs, a végeredmény látszik.
Vannak vga-k amik nem kaphatók, és/vagy irreálisan drágultak. Forrásként megjelölöm az alzát és az ák-t. Biztos azért nem árul már az alza 16-os 5060ti-t, mert már derrogál nekik.) Vagy nem kapnak. Melyik lehet a reálisabb? Bár ák-n még fel lehet lelni 250e ft körül ha nagyon kell valakinek néhány boltban néhány modellt.
És ez a folyamat nem tegnap indult, úgyhogy engedi sejtetni, hogy annak a pletykának volt némi alapja.
A mostani cikket megnézve, arról semmit nem mond, hogy a tavalyihoz képest változik-e a termelés, csak arról van szó, hogy a legyártott vga-k milyen arányban kerülnek értékesítésre. Ez se nem cáfolja, se nem erősíti meg amiről abban a bizonyos pletykában szó volt.
A gond ott van, már rég elismertem amit hibáztam, de az neked nem tűnt fel. Remélem holnapra azért kialszod) -
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
abu leírja a nvidia pletykákat, Chaser fejében 5 hét múlva már valóságként jön elő, hogy az cég bejelentett valamit
tényleg nem érzed mi a gond? -
Dragon3000
nagyúr
Megint mi ez, hogy valóságként, a pletyka pletyka marad, max azok adják elő azt, hogy hiteles, akik másokat akarnak meggyőzni. Amúgy az ő pletykájáról miért is tőlem vársz forrást? Én általánosan írtam a dologról. Minden negatív dologról szóló pletykát tagadni szoktak a cégek, aztán nagy részéről később kiderül, hogy mégis igaz, amikor már velünk szembe jön, itt is majd eldől, hogy mi lesz, de az biztos, hogy szűkülni fog a választék a vram hiány miatt.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
[#20-ban] valóságként volt hirdetve egy pletyka
-
Dragon3000
nagyúr
Honnan lesz egy pletyka hiteles? Egy pletyka az pletyka, számomra soha nem lesz hiteles, majd ha van bejelentés, na akkor már hiteles, de akkor már nem pletyka. Amúgy amit az asus leművelt a HU-val eléggé beszédes, hogy még ők sem tudják, hogy mi van. Amúgy ahogy írtam, ha majd szembe jön, hogy nem lesznek készletek 5070/5070ti-ből, akkor igaznak bizonyul, ha meg ilyen nem lesz, akkor maradnak továbbra is pletykák.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
adhatnál forrást pl.
valami hiteles pletykát
mert itthon lehet kapni minden kategóriából 5050-5090 -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mondjuk nem mindenhol, de azért van benne valami
-
Dragon3000
nagyúr
Simán benne van, hogy a hírek miatt a meglévő készlet árait is emelik, aztán igazodnak ide oda néha. Nézd meg a ram árakat, ahogy jöttek a drágulásról a hírek, egyből elszálltak a ddr4 árak is, pedig azt nem érintette azonnal a ddr5 áremelkedés miatti megnövekedett kereslet, de azért ebből a kereskedők egyből plusz hasznot akartak.
De szinte minden drágulás bejelentés esetében ezt lehet tapasztalni, hogy a készleten lévő termékek is azonnal drágulnak... -
Chaser
legenda
Szerintem az van ami a bányánál: káosz.
Alzát szoktam csak nézni, ott kicsi a huncutkodás esélye - bár nem kizárt - és nagy készletük van normál esetben, ráadásul eu-n belül sok helyen vannak. De nem látok semmit, ami az árak normalizálódását mutatná, sőt. Nyárra már talán lehet látni valamit, de eddigiek alapján nem lesz túl vidám. -
Az árak nagyon érdekesek. Valamelyik másik topikban már volt róla szó, hogy úgy fest az alakulásuk, mintha éppen az olcsóbban beszerzett készletek fogynának ki, ami logikus, csak éppen a számtech boltok eddig nem így áraztak. Most ránéztem az 5070-ekre, itt-ott lehet még kapni a 2025 Q4-es áraknál 10%-kal drágábban, de a többség már 30-40%-kal van feljebb. Viszont láttam olyat is, hogy az egyik (MSI Ventus, iway) egy hete felment 300 fölé, most meg 250. Szóval totál káosz.
Ráadásul azt is nehéz megmondani, hogy mi hajtja ezeket - lehet a drágább RAM, lehet az alacsonyabb készlet, meg lehet ezek kombinációja. Talán ha valaki nagykeres olvassa ezeket, akkor tud okosat mondani
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem várhatod is, mikor volt, hogy egy gyártó ilyent be is jelentett a nyilvánosságnak, ezek mindig csak a partnerek felé megy és mi max a pletykát olvashatjuk erről, majd a kialakult helyzet ver minket fejbe, így majd meglátjuk, hogy mi lesz, de elég sok helyről jön, hogy ilyen meg olyan nvidia kártyát már nem tudnak beszerezni.
-
hokuszla
senior tag
A pletykált stratégia elsődlegesen a nyereség maximalizálására fókuszálhat.
Írta: Abu85
Forrás: PROHARDVER!
2025-12-18 15:18A Board Channels fórumán megjelent bejegyzés szerint az NVIDIA a következő év elején fogja hozzáigazítani a stratégiáját a kialakult memóriapánikhoz,
A friss pletyka arra utal, hogy az NVIDIA a következő esztendő első felére azt tervezi, hogy a GeForce RTX 50 sorozatú GPU-k teljes termelését 30-40%-kal vágja meg a 2025-ös év első feléhez viszonyítva

azóta is várjad az nv bejelentését

-
Chaser
legenda
Ha az műpánikkeltés, hogy az nv bejelentette a 40%-os gyártáscsökkentést pár hete, akkor nem tudom mi az igazi pánik:d ( :
A maradék 60% nagy része marad 8gb 5060/ti.
És bár árakról itt nem volt szó, de nagyon meglepne ha ennek függvényében majd lefelé tendálnának az árak és nem az ellenkező irányba. -
Dragon3000
nagyúr
A címnek sok értelme nincs, amikor a gémer részleg kb zsebpénz az nvidiánál az ai őrület mellett...
-
Dehogynem, mond ez nem keveset - leginkább azt, hogy az előző hetek nagy műpánikkeltése majdnem teljes egészében hülyeség volt. Mégis mennyire meglepetés, hogy az 5060-as és az 5070-es kártyák teszik ki az eladások 75%-át darabszámban? Sztem semennyire. Praktikusan arról beszélünk, hogy erősen redukálják az 5060 Ti 16GB-ot, a többi meg megy tovább.
... és még az 5070 sem szűnik meg. Skandallum!
-
HantekDSO
aktív tag
Gondolom 2027-ben pedig már a monochrome Hercules kártyákat fogják favorizálni...

-
Precorus
tag
Oké, de ez hír/cikk így semmit nem mond.... az előző éves időszakok számai hogy viszonyulnak a mostaniakhoz?
-
ThodEE
őstag
válasz
Kotomicuki
üzenetére
Úgytűnik k-ból G-lett
-
Kotomicuki
senior tag
"A 8k a jövő!"
-
zsolt501
nagyúr
Úgy szép lassan az egész AI piac keresztbe tesz az egész játék és PC piacnak, ezen keresztül elég sok iparágnak... szép kis jövő.
-
Ez remek hír, tuti nem befolyásolja majd az árakat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- PlayStation 5
- Autós topik
- Mégsem lettek annyira pénztárcabarátok az új Intel CPU-k
- Disney+
- Fűnyíró topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- További aktív témák...
- AMD Radeon RX 6600 XT ASUS Dual OC 8GB GDDR6
- Gigabyte GT 1030 2GB
- ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 WHITE OC EDITION 24GB - Alza garancia 2027.03.19 - BESZÁMÍTOK!
- ASUS ROG Strix RTX 3080 10G OC Gaming White (fehér)
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC Edition 16GB - Garancia 2029.03 - Felbontott - BESZÁMÍTOK!
- Honor 200 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- LG 28MQ780 27,6 16:18 DualUp monitor Ergo talppal és USB Type-C csatlakozással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660/ RTX 2060/ GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az időtállóság statikus környezetet feltételez, a jövőállóság meg változót, szóval nem tudom, minek összemosni a kettőt.

Ehhez képest a 300e körüli 9070XT már kimondottan jó deal.