Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirtimorc
senior tag
https://www.archivnet.hu/a-mikroelektronikai-vallalat-tragediaja-i-resz
[link] -
paljani
aktív tag
Tudod bizonyítani az ellenkezőjét? Amíg nem, addig minden és mindennek az ellenkezője IS konteo.
Megjegyzem 86-ot írunk, a legfejlettebb Intel proci a i386-os, 275K tranyóval, komolyabb nagyító alatt látszódó huzalozással. Még nem voltak akkora különbségek mint ma. Főleg mert pont az Intel cuccait
másoltákizé.. kapuszintű modelleket "rekonstruáltak". -
bteebi
veterán
"fixált algoritmussal megmérik az emberek intelligenciáját, és hozzárendelik egy 0-1000 tartományból választott számhoz. Majd ezen számok halmazán számolnak átlagot. Kiderül, hogy az átlag 375. Akkor a 375-ös intelligencia mérőszámhoz DEFINÍCIÓ szerint hozzárendelik a 100-as IQ-t."
Igen, arra a vizsgált szubpopulációra. Aztán ha ugyanazzal a módszerrel és normálással megméred egy másik (szub)populáció - urambocsá' egy másik ország - átlagos IQ-ját, akkor az nem pont 100 lesz. Tegyük hozzá, mint írtam, az eltérés elég jó eséllyel nem lesz statisztikailag szignifikáns, de legalább lehet vele példálózni, hogy két szomszédos ország között van pl. 0,32-es eltérés, miközben a szórás meg tipikusan 15(-nek van véve).
"Tehát az lehetséges, hogy ha a viszonyítási alap a Föld, akkor a kínai emberek átlaga több, mint 100. De a kínai emberek átlaga a kínai emberekhez viszonyítva mindig pontosan 100."
Minden bizonnyal nem több milliárd emberre normáltak valamikor konkrét teszteket mondjuk 50-100 éve, hanem az ezredére (se).
-
bambano
titán
Az IQ egy viszonyszám, azt mondja meg, hogy az adott populáció átlagos intelligenciájához képest az illető intelligenciája mennyi.
Nem keverendő az intelligencia az iq-val.
Ha az átlag intelligencia (nem iq) a viszonyítási alap, akkor egy átlagos intelligenciához számolt iq mindig pontosan 100.
Tehát nem körülbelül, hanem pontosan, mert az a definíció.
Hogy világosabb legyen: valamilyen tetszőleges, de fixált algoritmussal megmérik az emberek intelligenciáját, és hozzárendelik egy 0-1000 tartományból választott számhoz. Majd ezen számok halmazán számolnak átlagot. Kiderül, hogy az átlag 375. Akkor a 375-ös intelligencia mérőszámhoz DEFINÍCIÓ szerint hozzárendelik a 100-as IQ-t. Tehát a 375 I-hez megy a 100-as IQ. Ettől kezdve bárki másnál ugyanazzal a módszerrel mért intelligenciát, és az azt reprezentáló 0-1000-es számot elosztják 375-tel és az lesz az iq.Tehát az átlag iq mindig pontosan 100. Nem körülbelül, hanem pontosan, mert az a szabály.
Ha az iq-t standardizáltad, az abban az értelemben soha nem fix, hogy az nem mindig annyi. Az iq csak azonos sokaságon azonos módszerű mérés esetén fix. Ha a sokaság változik, akkor az iq nem változik, az intelligencia viszont igen. Tehát az lehetséges, hogy ha a viszonyítási alap a Föld, akkor a kínai emberek átlaga több, mint 100. De a kínai emberek átlaga a kínai emberekhez viszonyítva mindig pontosan 100.
-
bteebi
veterán
Az, hogy valamikor 100-ra normálták, nem jelenti azt, hogy tetszőleges időben tetszőleges populáció átlag IQ-ja kerek 100, sőt. Igen, 100 körül mozog, de nem pont 100. Az már egy másik kérdés, hogy az eltérés statisztikailag szignifikáns-e. Alapjaiban véve a legtöbb esetben nem. Viszont változik a lakosság (is), és egy ideje már nem jó irányba. Sovány vigasz, hogy máshol se.
Ha egyszer valamit standardizálsz, akkor az onnantól fix. Nem lehet azt, hogy mindig változik a mérés, hogy tetszőleges helyen tetszőleges időben az átlag ugyanannyi legyen. Ilyen alapon akkor az is lehetne, hogy a magyarok átlagosan ugyanúgy ~165 centi magasak mint 100 éve, és nem mondjuk 178. Csak akkor a régebbi 165 centisek most mondjuk 153 cm magasak lennének.

"Hungary is 24th with an IQ of 98.1." És ez nem számít rossznak.
De nézzetek szét itt is, és írjátok meg, hogy melyik országban pont 100 az átlag.
Ott épp 99,46-tal állunk nem nagyon rossz helyen. De azért vannak jobbak:
#119: "És a többiről sincs semmi fogalma."
Ilyen sziklaszilárd, részletesen alátámasztott, jól megalapozott érvelésbe nem lehet belekötni.

-
bteebi
veterán
Már miről nincs fogalmam? Arra próbálsz utalni, hogy a rosszindulat független az intelligenciától? Valószínűleg nem erősen függ tőle, de nem is független. A hülye ember nagyobb eséllyel nem tudja, hogy hülyeséget, rossz dolgot csinál, vagy ha tudja is, nem érdeklik a következmények. Az intelligens nagyobb eséllyel tisztában van a tetteinek a súlyával. Persze ha pszicho/szociopata, akkor ez szempont.
Szerintem amúgy túl sokat ne offoljunk már; ha valakinek nagyon megmondanivalója van nekem, mert rosszat írtam, de a kommentje nem dedikáltan közérdek, akkor szerintem inkább privátban írjon.
-
bteebi
veterán
válasz
Héraklész
üzenetére
Kik azok a >számotokra<? Ezért papíron nem járhatna bannolás?
(Én amúgy személy szerint nem ragaszkodnék hozzá; nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie. És attól még per def egyik fél se lesz se hülye, se paraszt... persze esély van rá.) Magyar vagyok, szeretem a hazámat, és teszek is azért, hogy jobb hely legyen. Ezek fényében sokkal inkább lehet a >fajtám< csalódott, látván sok embert, meg mást is. (Maradjunk ennyiben, ez még így talán belefér.)#114: Az "érettségi" az egy kalap szar. Még sok diplomás is már-már konkrétan hülye, nem bír írni, beszélni, fogalmazni, gyakorlatilag nincs kézzelfogható műveltsége, és ráadásként még a saját területéhez se ért, nemhogy máshogy. És ez nem feltétlenül csak bölcsészekre és egyéb büfészakosokra igaz, de sokszor sajna - és egyre inkább - STEM területen is. Tudnék erre példákat hozni, de nem akarok tovább offolni. A funkcionális (bár amúgy a technikaira is igaz) analfabéták aránya baromi magas itthon (lásd "sikeres" PISA-tesztek), ami szerintem több okból cél IS, nem csak a szerencsétlen véletlen műve. Beszélj átlagemberekkel nem full hétköznapi dolgokról (akár csak annyira komplex dolgokról, mint infláció, kamatos kamat), nézz meg pár YouTube videót. Sok ember 100-ig nem tudna fejben számolni, és a helyesírásuk is olyan, mint nekem áltisi alsóban, annak is inkább az elején. De ez még persze elég egy kegyelemkettes érettségihez (pláne puskázva), az Élet Iskolája utána úgyse osztályoz. A Fécbukon meg nyugodt szívvel lehet osztani az észt a többi bármiellenes százezreinek.
-
bteebi
veterán
válasz
Héraklész
üzenetére
Próbálhatja tagadni az ember, de attól még sajnos így van (hiába alapvetően csak poénkodtam vele). Akkor is, ha nem tetszik. (És sajnos nem lett jobb a helyzet az elmúlttizenhatévben se, sőt.) Hidd el, én se örülök ennek, mert alapvetően én spec. pont nem olyan vagyok. Viszont ismerek embereket, dolgozok emberekkel... és hát sokan meg pont olyanok. Többnyire persze nem az értelmesebbek, de ugye a medián/átlag IQ kb. 100... vagyis az emberek ~felének az IQ-ja 100 alatti. Ami azért szomorú, mert még a 110 is kb. csak arra elég, hogy a delikvens ne akarjon az út közepére szarni - az meg megint csak IQ-függő, hogy milyen indokkal nem szarik valaki az út közepére.
-
bteebi
veterán
Jogos felvetés... Tegyük hozzá, ez megint lehetne egy elég magyaros dolog. Lehet, hogy az országnak, vagy akár az egész blokknak jó lehetett volna, de lehet, hogy így pár embernek meg sokkal jobb lett. Persze ez a rosszindulatú (?) spekuláció szintén nagyon magyaros.
Emésszük ezt meg. 
-
Reggie0
félisten
Szerintem csak trehanyan keszult es azert tortent, par honappal korabban is gyulladt ki. A szoci blokknak nem erte volna meg felgyujtani a biztositasert, mert a blokkon belul azert nem lett volna rossz, meg ha a nyugatival nem is tud versenyezni. Persze voltak anyagi gondok is, igy barmi lehet.
-
bteebi
veterán
Mondjuk az tényleg nem valószínű, hogy annyira jó lett-lehetett volna, hogy emiatt pl. nyugati cégek fel akarták volna gyújttatni.
Akkor már tényleg sokkal inkább az, hogy jól jött a biztosítási pénz. És így legalább lehez azon lamentálni, hogy mi lennénk a jelen TSMC-je meg Csamcsungja, meg hogy 3 procigyártó lenne még talpon - erősorrendben az MVE, AMD és az Intel -, ha akkor nincs ez a tűzeset... csak hát volt. 
Ettől függetlenül én próbálnék tenni pénzt a hazai csipszgyártásba, mert elég frankó lenne, ha pl. legalább hálózati eszközöket tudnánk gyártani magunknak. Hogy csak TEK-es backdoorok legyenek, és ne pl. CIA+KKP (+...) is. Az a szomorú, hogy kb. a világ pénze se lenne elég rá (itthon az szerintem ~10×NER lenne legalább), és ha még lenne is lóvé, jó eséllyel 15, de talán 20 éven belül se tudnánk gyártani semmi elfogadhatót magunktól. Komplexebb dolgokról meg végképp nem is álmodhatnánk; és az a durva, hogy egyelőre még Kínának se megy olyan könnyen a dolog, pedig ott tényleg végtelen humán és pénzügyi forrás van a fejlesztésekre.
-
Robitrix
senior tag
azért erős kétségeim vannak abban a tekintetben, hogy nyugati chip gyártó cégek bármilyen szinten fostak volna a magyar konkurenciától...

-
Robitrix
senior tag
szerintem a magyarok gyújtották fel, mikor rájöttek, hogy hiába épitenek magyar elektronikai ipart az általunk készíthető chippek pariban sincsenek a nyugatiakkal. és mielött ténylegesen elindult volna a termelés véletlenül leégett... a biztosító meg fedezte a sok milliárdos kárt.
-
Héraklész
aktív tag
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Próbáld értelmezni a leírtakat, ne csak egy számodra triggermondatrészt. ;-)
-
paljani
aktív tag
Beszélsz-Beszélsz de nem mondasz semmit. Megy a rizsa meg a félrebeszélés, ködösítés a nagy...büdös...semmiről. Na de lássuk tételesen is.
Magyarként a nyugatot nem Kína szemszögéből definiálom.
--- Ez pontosan mit jelent a téma és az előző hozzászólás vonatkozásában? Semmit. Rizsa. A nyugat az nyugat. Mi az EU tagjai vagyunk és ezáltal mind földrajzilag mind gazdaságilag a nyugathoz tartozunk. Semmilyen süketelés ezen nem változtat.Lett volna lehetőségünk csatlakozni a nyugathoz, de valahogy nem sikerült.
--- Mi nem sikerült pontosan? Mi az EU tagjai vagyunk és ezáltal mind földrajzilag mind gazdaságilag a nyugathoz tartozunk. Semmilyen süketelés ezen nem változtat.Azért kérdeztem, hogy milyen cégekben dolgoztál már, mert akkor valamilyen rálátásod már lehet, hogy egyes cégek milyen körülményeket biztosítanak és hogyan bánnak a dolgozókkal. Melyik tetszett neked jobban? Nyugati vagy keleti cég?
--- Tapasztalatom szerint többet számít az iparág mint az, hogy az adott iparági szereplő keleti vagy nyugati-e.Az, hogy a verseny jó a kapitalizmusban az neked, mint országnak vagy neked mint fogyasztónak akkor jó, ha a Te határaidon belül van a verseny vagy pont azt a terméket szeretnéd megvenni.
--- Ezt nem tudom dekódolni. Nekem mint országnak az lenne a jó, ha a határaimon belül van verseny?!? Mi van? Miért? Ez milyen halandzsa már?!?Az a verseny ami megy a német és kínai autógyártók között az rossz a magyaroknak.
--- Nem rossz, sőt jó. Tény- és okszerűen fejtsd ki, hogy szerinted miért rossz addig én tényszerűen leírom, hogy miért jó: Mind a két ország cégei (és azok beszállítói) gyártanak nálunk. Munkát, megélhetést adnak az embereknek direkt ill. indirekt költségvetési bevételt generálva. Ez milyen liberális "közgazdaság" szerint rósz?Értsd: több ember veszíti el a munkáját (Magyarországon), mint amennyi “olcsóbb” autót fog venni(Magyarországon).
--- Kifejtenéd, hogy miért veszítené el bárki is a munkáját? A győri audiban gyártott autók meg a szegedi BYD-ban gyártott autók célközönsége ugyan az lenne? Vagy hogy kell ezt az ökörséget elképzelnem? Persze - bizonyos körökben - biztos jól hangzanak ezek de a valóság nem támasztja alá semmivel...Az, hogy az összes országnak negatív a külker mérlege attól nekünk nem lesz jobb.
--- Te hoztad fel a témát, most meg megy a süketelés...
Plusz a mi arányunk sokkal rosszabb, mint Dánia, Németország, Írország, Luxemburg, stb.
--- Kifejtenéd, hogy a "rosszabb" külkereskedelmi mérleg arány pontosan mit befolyásol és milyen mértékben? Sőt tudod mit... elárulnád, hogy pontosan a pozitív vagy a negatív külkereskedelmi mérleg a "lyó" vagy "rósz"? De ne rizsával, hanem úgy előny-hátrány szinten hátha eljutunk oda, hogy by definition nincs olyan, hogy "lyó" vagy "rósz" pozitív/negatív külkereskedelmi mérleg vonatkozásában. Persze az ilyen fenenagy közgazdászok (mint te) ha meglátnak egy pozitív/negatív jelzőt egyből azt képzelik, hogy az akkor "lyó"/"rósz"...Nem osztom azt a véleményt, hogy Magyarországnak már attól jó, ha másnak is rossz.
-- Senki nem állított ilyet eddig, rajtad kívül...
Úgy érzed, hogy propaganda, hogy Kínában nem foglalkoznak az emberi jogokkal?
--- Igen, pontosan így érzem.
Szeretnéd Magyarországon is bevezetni az egy párt rendszert?
--- Nem
Cenzúrázni az internetet?
--- Nem
Államilag kontrollálni a médiát?
--- Nem
Esetleg arcfelismerő kamerarendszert mindenhova?
--- Igen
Szeretnéd, ha csak heti egy szabadnap lenne garantálva?
--- NemNem figyeltél, nem azt mondtam, hogy a kínai cégek sz@rnak a tisztességes versenyre, hanem az állam.
--- Nem figyeltél a példámra. Kia/Hyundai/LG/Samsung stb. mind azért nőhetett ekkorára mert az állam tolta a szekerét pontosan ugyanúgy, ahogy a kínai állam is csinálta. Csak ugye az egyik "lyó" a másik meg "rósz" állam...Nyilván egyik cég sem akar versenyezni…
--- Nocsak. Végre egyetértünk valamiben.Kínai állam érdekében vagy segítségével elkövetett mértéktelen pénzszórás? Legyen csak 2, hisz az kiadja a 1200 milliárdot. Budapest-Belgrád vasút ~900mrd, “lélegeztető gépek” ~300mrd. Trust me bro, linkelném neked a részleteket és hatástanulmányokat, de Semjén valamiért titkosíttatta.
--- Na ez szép lesz. Kezem előre dörzsölöm. Akkor leírnád pontosan, hogy mi ezekkel a gondod pontosan?Mondok egy bónuszt, adófizetői pénzt költünk arra, hogy felszedjük a 106-os vasúti mellékvonalat egy kínai gyár kedvéért.
--- Már megint csak kapirgálsz, gondolom ennyit adott csak visítani a sajtód. A 106-os vasútvonal új nyomvonalat kap, addig pótlóbuszok közlekednek. Min kéne itt fennakadni, mi ezzel a pontos gondod?“ballibbant agyfosás” - ezt de szépen mondtad bro. Tudod a világ nem bináris. Azaz ha valamit “tönkretesznek”, ugye én itt nem országot mondtam, hanem külker mérleget, (de trust me bro, nem lepődtem meg, hogy szélsőségesen válaszoltál), akkor az egy folyamatos életszínvonal csökkenést eredményez, nem pedig azt, hogy holnaptól nem lesz pénzük az embereknek élni.
--- De szép terelés! Külkereskedelmi mérleget - by definition - nem lehet tönkretenni (import-exportvezérelt irányba lehet eltolni a skálán... és ennyi), hiába gereblyézed itt a vizet. A külkereskedelmi mérlegnek továbbá semmiféle ok-okozati hatása nincs az életszínvonalra sem. Most jöttem rá, hogy neked a leghalványabb fogalmad sincs arról, hogy mi az a külkereskedelmi mérleg...Magyarok is élnek, pedig nagyon messze van az életszínvonal mondjuk Németországtól, Dániától, Hollandiától…
--- Ahhh...csak becsempészted a szokásos midenszarista "nyugaton" minden jobb megállapítást.Miért kevered ide a politikai oldalakat bro? Hogy jön ez most ide?
--- Segíts kérlek, pontosan hol tettem ilyet...Magyarországon nincs érdemi baloldali vagy liberális erő 20 éve.
--- Hála Istennek...Ez nálad valami fóbia, hogy ha valaki nem ért egyet veled az biztosan attól van, hogy liberális,
--- Nem, a süketeléstől meg a ködösítésről gondolok alapból erre... és nem is tévedtem most sem... ugye?!?
nem pedig attól, mert idegesíti, hogy pályáztatás nélkül elvernek 900mrd-ot egy olyan vasútvonalra, ami elkerüli Szegedet és Kecskemétet?
--- Ha ilyen dolgok idegesítenek bro, akkor nagyon szar életed lehet...(mondjuk ez sok mindent megmagyaráz)Bro itt valaki elfeledkezett 350k emberről, akik modernebb vasutat használhatnának. Téged nem zavar a mohácsi híd? Napi 600 autós forgalom 300mrd forintból?
--- Pont annyira zavar mint az M6-oson épült alagutak anno...Meg kellene érteni, hogy a korrupció nem ideológia függő! Ha a Strabag tolja a korrupciót az MSZP-vel vagy a 4-es metrót lopják szét az MSZP-sek, az nem jó. Próbálj meg nem pártokban és oldalakban gondolkodni. Ha lopnak az rossz, akkor is ha Gyurcsány csinálja, akkor is ha Matolcsy, akkor is Bajnai, akkor is ha Tiborcz.
--- És meg is van a második dolog amiben egyetértünk! -
Magyarként a nyugatot nem Kína szemszögéből definiálom. Lett volna lehetőségünk csatlakozni a nyugathoz, de valahogy nem sikerült.
Azért kérdeztem, hogy milyen cégekben dolgoztál már, mert akkor valamilyen rálátásod már lehet, hogy egyes cégek milyen körülményeket biztosítanak és hogyan bánnak a dolgozókkal. Melyik tetszett neked jobban? Nyugati vagy keleti cég?
Az, hogy a verseny jó a kapitalizmusban az neked, mint országnak vagy neked mint fogyasztónak akkor jó, ha a Te határaidon belül van a verseny vagy pont azt a terméket szeretnéd megvenni. Az a verseny ami megy a német és kínai autógyártók között az rossz a magyaroknak. Értsd: több ember veszíti el a munkáját (Magyarországon), mint amennyi “olcsóbb” autót fog venni(Magyarországon).
Az, hogy az összes országnak negatív a külker mérlege attól nekünk nem lesz jobb. Plusz a mi arányunk sokkal rosszabb, mint Dánia, Németország, Írország, Luxemburg, stb. Nem osztom azt a véleményt, hogy Magyarországnak már attól jó, ha másnak is rossz.
Úgy érzed, hogy propaganda, hogy Kínában nem foglalkoznak az emberi jogokkal? Szeretnéd Magyarországon is bevezetni az egy párt rendszert? Cenzúrázni az internetet? Államilag kontrollálni a médiát? Esetleg arcfelismerő kamerarendszert mindenhova? Szeretnéd, ha csak heti egy szabadnap lenne garantálva?
Nem figyeltél, nem azt mondtam, hogy a kínai cégek sz@rnak a tisztességes versenyre, hanem az állam. Nyilván egyik cég sem akar versenyezni…
Kínai állam érdekében vagy segítségével elkövetett mértéktelen pénzszórás? Legyen csak 2, hisz az kiadja a 1200 milliárdot. Budapest-Belgrád vasút ~900mrd, “lélegeztető gépek” ~300mrd. Trust me bro, linkelném neked a részleteket és hatástanulmányokat, de Semjén valamiért titkosíttatta. Mondok egy bónuszt, adófizetői pénzt költünk arra, hogy felszedjük a 106-os vasúti mellékvonalat egy kínai gyár kedvéért.
“ballibbant agyfosás” - ezt de szépen mondtad bro. Tudod a világ nem bináris. Azaz ha valamit “tönkretesznek”, ugye én itt nem országot mondtam, hanem külker mérleget, (de trust me bro, nem lepődtem meg, hogy szélsőségesen válaszoltál), akkor az egy folyamatos életszínvonal csökkenést eredményez, nem pedig azt, hogy holnaptól nem lesz pénzük az embereknek élni. Magyarok is élnek, pedig nagyon messze van az életszínvonal mondjuk Németországtól, Dániától, Hollandiától…
Miért kevered ide a politikai oldalakat bro? Hogy jön ez most ide? Magyarországon nincs érdemi baloldali vagy liberális erő 20 éve. Ez nálad valami fóbia, hogy ha valaki nem ért egyet veled az biztosan attól van, hogy liberális, nem pedig attól, mert idegesíti, hogy pályáztatás nélkül elvernek 900mrd-ot egy olyan vasútvonalra, ami elkerüli Szegedet és Kecskemétet? Bro itt valaki elfeledkezett 350k emberről, akik modernebb vasutat használhatnának. Téged nem zavar a mohácsi híd? Napi 600 autós forgalom 300mrd forintból?
Meg kellene érteni, hogy a korrupció nem ideológia függő! Ha a Strabag tolja a korrupciót az MSZP-vel vagy a 4-es metrót lopják szét az MSZP-sek, az nem jó. Próbálj meg nem pártokban és oldalakban gondolkodni. Ha lopnak az rossz, akkor is ha Gyurcsány csinálja, akkor is ha Matolcsy, akkor is Bajnai, akkor is ha Tiborcz.
-
paljani
aktív tag
Nem tudom biztosan, hogy nekem szántad-e a választ, de úgy nagyjából mindennel egyetértek amit leírtál. Ugye vannak a liberális
széplelkekjóemberek(tm) akik önnön együgyűségükben próbálják felosztani a világot lyóra meg rószra (ahogy a kisgyermekeknek is kell mindig a mesében) ill. vagyunk mi rasszista-putyinista-óbánista-micimackóista-tökömtudjamégmi (naponta változik) rószemberek akik annak látják a világot ami. Azt szoktam mondani, hogy a (kül)politika rémegyszerű: minden pontosan az aminek látszik. Ha megvan, hogy kinek mi az érdeke, akkor az is megvan, hogy mi(k) a következő lépés(ek). -
bteebi
veterán
"Összefoglalva és leegyszerűsítve, ha egy külföldi kormány vezetése a magyar külkereskedelmi egyensúlyt tönkre akarja tenni és a magyar korrupciót támogatja, akkor az ROSSZ."
MINDEN (tehát minden) ország elsősorban a sajár érdekeit nézi. Akkor is, ha nem így tűnik, vagy egyébként "jófejnek" tűntek. A "jófej" Norvégia is simán tízszerezte a saját gázának a piaci árát, amikor az oroszok miatt a gázár az egekbe lőtt 2022-ben. Változott náluk bármi, ami a megtérülést kockáztatta volna? Nem, náluk konkrétan semmi se történt, de nyilván jobban örültek a >10-szeres bevételnek annak árán is, hogy más országok, meg egy csomó ember, vállalkozás ebbe gyakorlatilag beleroppant.
Nagy barátaink pl. a németek meg az amerikaiak, addig, amíg az ő érdekeiket szolgáljuk. Ha nem, akkor meg majd hirtelen kivonulnak az országból, kivonják a tőkéiket, meg majd hirtelen szinte minden telekommunikációs eszközünk leállna, mert nekik épp ez az érdekük. Egy ilyen helyzet létrejöttének persze relatíve kicsi az esélye... de attól még létrejöhetne.
És nem csak Kína szívatja Európát meg Amerikát, hanem ez fordítva is megtörtént, sőt történik is. Korrupció?? Szerinted melyik országban, cégnél nincs jelen? Oké, a Hanyatló Nyugaton sok helyen kevésbé elfogadott, meg kevésbé transzparens, de azért (sajnos) ugyanúgy jelen van. És ahol lehet, hidd el nyugodtan, a legtöbb pl. amerikai cég is alkalmazza. Egy dán jó eséllyel nem, de egy amerikai simán.
Nem nagyon vannak "jó" nagyhatalmak, csak valamelyest máshogy rosszak. "Szerencsénkre" mindegyik kitermelte mára a kellően veszélyes vezetőjét, emiatt mi végképp le vagyunk, és le is leszünk szarva, és ugyanúgy a feláldozható erőforrás leszünk, mint pl. a 2. világháborúban. Kínától meg Oroszországtól a legtöbb józan (jellegű) ember tart valamelyest, ugyanez az USA-val szemben már sokkal kevésbé mondható el. Pedig csak addig vagyunk, leszünk a "szövetségeseik", amíg az nekik - vagy most épp Trumpnak - az akut érdekében áll. És ez elég szomorú.
-
paljani
aktív tag
Ha valahonnan jön a propaganda az
jómagad.
--- Alapállás akkor meg is vanElárulnád nekünk céljaidat?
--- ???Másokat minősíteni, rasszista kijelentéseket tenni tudsz, de azt nem mondod, hogy mit kellene tenni.
--- Senki nem kért eddig megoldás(i javaslato)t semmire...- Azt írod rossz döntés volt kiszervezni a termelést olcsóbb országokba. Mit tegyünk? Vigyük vissza nyugatra a termelést?
--- Fájdalommentesen nem tudod, lásd 94-es kommentem. Le kéne mondani sok-sok részvényesi pénzről ami szerintem soha nem fog megtörténni.Azt a 6-700k munkahelyet is vigyük nyugatra, amit Magyarországra hoztak?
--- Mi is nyugathoz tartozunk, neked nem szóltak?
- Dolgoztál már külföldi tulajdonosú/vezetésű cégnek?
-- Eddig kb. 15 évet és most isJavaslom próbálj ki egy nyugat (európai) céget, majd egy magyar céget, ezután pedig jöhetnek a keleti cégek. Dolgozz egy kicsit a TATA-nak, HCL-nek, de ha nem informatika a Te világod, akkor nézz be egy kínai vagy koreai akkugyárba.
--- Nyitott kapukat döngetsz olyannyira, hogy konkrétan kínai multinak is dolgoztam és veled ellentétben nem csak kínai turistákat láttam (azokat is csak messziről)... Amúgy hogy jön ez ide ill. mit akarsz ezzel mondani? Mert akkor mondd ki, ne ködösíts.- Miért tapsolsz állva Kínának?
--- Leírtam. A verseny jó. Sőt a kapitalizmus lényege. Jó lenne ha pontosan arra válaszolnál amit leírtam, ahelyett amit belelátsz...Gondolom a makroökonómiai ismeretek hiánya és/vagy a propaganda miatt.
--- Mi másért?Tudtad, hogy Magyarország exportja 77-78%-ban az EU-ba irányul, 1.2% Kína, 0,7-0,8% Oroszország? Ennek a két utóbbi országnak sokkal nagyobb a részaránya importon belül (=hasznot húznak Magyarországból, de mi nem tudunk belőlük)
--- Szinte az összes országnak negatív a külkereskedelmi mérlege (trade surplus) Kínával szemben (ideértve az összes nyugati országot) Ha már makroökönómia...- Ez csak egy példa, de most épp azt tervezi dicső kormányunk, hogy kínai motorvonatokat vásárol tender nélkül Kínából. A szerbiai beszerzés alapján nem lesz olcsó, és kiszorul a teljes magyarországi (nem túl sok) vonatgyártással valamilyen szinten foglalkozó szektor ebből. Ez Kínának nagyon jó. Még mindig állva tapsolsz?
--- Mint mondtam, a versenynek tapsolok állva. Egyelőre az egész spekuláció, nincsenek tények mögötte amit véleményeznem lehetne.- Kína sz@rik bele az emberi jogokba.
--- Na most akkor melyikünk tolja a propagandát?Ne, ne hagyd abba a tapsot! Sz@rik bele a tisztességes versenybe, az egyenlő feltételekbe.
--- Pontosan melyik multi nem csinálja ezt? Chaebol mond valamit?Magyarországon a Kínai kommunista kormány által segített és/vagy az Ő érdekükben elvégzett teljesen indokolatlan beszerzések/beruházások értéke az 1200 milliárd forintot meghaladja.
--- Forrás? Trust me bro? Amúgy ha még igaz is lenne, kicsit több mint 3 milliárd euro... aprópénz...Összefoglalva és leegyszerűsítve, ha egy külföldi kormány vezetése a magyar külkereskedelmi egyensúlyt tönkre akarja tenni és a magyar korrupciót támogatja, akkor az ROSSZ. Azaz Kína a magyar átlagemberek szempontjából hátrányos és ROSSZ.
--- Ott van elbaszva az összes ballibbant ilyen agyfosás, hogy ha kína mindenkit tönkretesz és minden myugati munkahely megszűnik és minden blah-blah akkor kína (mint exportvezérelt gazdaság... tudod makróökonómia) is megszűnik. Mint a vírus ami elpusztítja a gazdatestet... tényleg ezt akarnák a kis sárgák? Hát kinek adnának el utána? Vagy ne zavarjalak össze az ilyen nem leegyszerűsített kérdésekkel? -
paljani
aktív tag
válasz
zetor2000
üzenetére
Egyszerű a sztori: mattolták saját magukat. Nézzük a VW csoportot. 111 facility világszerte ebből 30 csak kínában. Beszédesebb a kép ha a legyártott volument (autó darabszám) nézzük:
Europe: ~3.258 million (2023) (ebből ~1 millió Németországban)
Asia-Pacific: ~3.59 million (2023) (ebből 2.2 millió kínában!)
North America: ~993,000 (2023)
South America: ~518,000 (2023)
Az összvolumen (8.359mio) 26,3%-a kínában készül. Ha "hazahoznák" a termelést, akkor
1. Új gyárakat kéne nyitniuk (pótolni a kieső 30 darab kínait) - irgalmatlan költség
2. Új beszállítói láncokat kéne felépíteni a magasan integrált kínai lokál láncok helyett - irgalmatlan költség ráadásul nem egyszeri hanem folyamatos
3. A kínai joint venture-ök kiesésével irgalmatlan vámokat kellene fizetniük az ottani értékesítéste (gyakorlatilag kiáraznák magukat a piacról)
4. (Jelentősen) Megnövekedett bérköltség, de ez nem akkora gond önmagában (kb. 8%-a bérköltség az autó teljes költségének)
5. Megnövekedett szállítási költségek (innen-oda)Ezek csak a viszonylag direkt költségek amik eszembe jutottak, nyilván van még más is. Gyakorlatilag a többi kisebb cég is ugyanez pepitában. Sakk-matt és a bérköltség a legkisebb gondok egyike csak (a szellemi munka más de most gyártásról van szó). Ha egyszer elkezdesz kínától függeni akkor neked annyi.
-
bteebi
veterán
Simán lehet, hogy elég a feleakkora teljesítmény is, és lehet, hogy bármilyen tényező miatt pont nem számít a fogyasztás - mert mondjuk full megújulóból megy az egész hálózat, és még felesleget is termelnek.
Vannak, lesznek olyan területek, ahol (jobban) számít a hatékonyság, mondjuk szuperszámítógépek, de az, hogy egy utcai kamera, egy autó vagy egy drón 10-20 W-tal többet fogyaszt, az némi eséllyel pont senkit nem fog érdekelni. És igen, lehetnek olyan helyzetek, amikor 2-3 W is baromi sokat számít, de ugyanúgy olyanok is, hogy nem. És simán lehet, hogy az olcsóbb, és teljesen BIZTOS, minden külső zavaró tényezőtől mentes gyártás sokkal többet számít, mint az, hogy egy "nyugati" (keleti) teknológia hatékonyabb. Lásd névleges orosz csipszhiány akár a hadiiparjukban.
Az is simán lehetne, hogy egy adott CPU-nak mindössze néhány órát kell összesen működnie, amíg be nem csapódik a célpontba az az eszköz, amit vezérel.
Nyilván ott is elegánsabb lenne a kisebb csíkszélesség, meg a nagyon deep sleep, de nem kell, hogy az minden áron szempont legyen. -
zetor2000
addikt
Azt, hogy a kelet-európai termelést felszámolták, azt még megértem, akkor épp konkurencia voltunk.
De hogy a sajátot is csak lélegeztetőgépen tartják, az kicsit fura. Persze lehet, hogy Jürgen fizetése sokszorosa Lee-nek, emiatt ugyanaz a termék drágábban jön létre Drezdában, mint Senzhen külsőn. -
paljani
aktív tag
válasz
zetor2000
üzenetére
Nem valamiért kallódott el, hanem mert a nyugat nem kívánt versenytársakat semmilyen szinten (lásd még a "rendszerváltás" után a nyugati tőkeerős cégek által felvásárolt és tönkretett honi iparágakat - nincs fog nincs fogfájás). Csak azok maradtak meg érdemben amik geolokációhoz kötöttek (erőművek, bányák, mezőgazdaság egy része stb.). A MEV csillaghegyi gyárát is a nyugatiak égették le 86-ban, de addigra már a szovjetúnió meggyengült, se megakadályozni se újraépíteni nem tudták (akarták).
-
paljani
aktív tag
Gugli/AI a barátod. Kicsi kopipészt alább, a formázás érdektelen mert úgyis csak kötözködsz, irrelvánsak a tények számodra (is).
Key Import/Export Dynamics
Germany’s Imports from China:
In 2024, China was a primary source for German machinery imports, with The Observatory of Economic Complexity reporting over $85 billion in machinery and electrical, computer, and telecommunications equipment arriving in Germany.Germany’s Exports to China:
Germany exported approximately $35.3 billion in machinery to China in 2024, with top items including machinery for electricity production, motor vehicle components, and aircraft.Shift in Power:
China has surpassed Germany in some sectors of industrial robot production, and 2025 data shows a significant increase in German dependence on Chinese capital goods.Key Trends
Net Importer Status:
Germany has been a net importer of machinery tools from China since 2015, a trend that accelerated after 2020.Structural Changes:
Despite high-volume trade, the relationship is moving from partnership to intense competition in sectors like electrical machinery and manufacturing automation.Import/Export Imbalance:
In late 2025, Germany's monthly imports from China significantly exceeded its exports, leading to a large negative trade balance (e.g., €16.2B imported vs. €6.45B exported in Nov 2025). -
zetor2000
addikt
Az egyik fél gondolom, aki kiszervezte a gyártást Kínába, a másik Kína, aki lenyúlta a technológiát.
Egy másik aspektus, hogy van/volt Európában chipgyártás, csak valamiért elkallódott. Már a '80as években is volt idehaza, a MEV (MikroElektronikai Vállalat) is képes volt chipek előállítására, kis volumenben, akkori technológiai színvonalon, vagy alatta. Aztán leégett... hogy ennek politikai és/vagy piaci okai voltak, arról sok elmélet született, de nem épült újra, pedig kellett volna a hazai és az akkor még működő KGST piacra is. Igaz, amikor működött, akkor jellemzően orosz/szovjet piacra termelt.
De a németeknél is van/volt Drezdában az AMDnek chipgyára... Az Infineon is gyárt(ott) Európában, és bizonyára nem ez a két cég volt annak idején, akik gyártottak ilyesmit.Sajnos a fejlettségi szintjük elmarad az aktuális szinttől, ennek az oka valószínűleg piaci alapú.
-
Ha valahonnan jön a propaganda az
jómagad. Elárulnád nekünk céljaidat? Másokat minősíteni, rasszista kijelentéseket tenni tudsz, de azt nem mondod, hogy mit kellene tenni.- Azt írod rossz döntés volt kiszervezni a termelést olcsóbb országokba. Mit tegyünk? Vigyük vissza nyugatra a termelést? Azt a 6-700k munkahelyet is vigyük nyugatra, amit Magyarországra hoztak?
- Dolgoztál már külföldi tulajdonosú/vezetésű cégnek? Javaslom próbálj ki egy nyugat (európai) céget, majd egy magyar céget, ezután pedig jöhetnek a keleti cégek. Dolgozz egy kicsit a TATA-nak, HCL-nek, de ha nem informatika a Te világod, akkor nézz be egy kínai vagy koreai akkugyárba.- Miért tapsolsz állva Kínának? Gondolom a makroökonómiai ismeretek hiánya és/vagy a propaganda miatt. Tudtad, hogy Magyarország exportja 77-78%-ban az EU-ba irányul, 1.2% Kína, 0,7-0,8% Oroszország? Ennek a két utóbbi országnak sokkal nagyobb a részaránya importon belül (=hasznot húznak Magyarországból, de mi nem tudunk belőlük)
- Ez csak egy példa, de most épp azt tervezi dicső kormányunk, hogy kínai motorvonatokat vásárol tender nélkül Kínából. A szerbiai beszerzés alapján nem lesz olcsó, és kiszorul a teljes magyarországi (nem túl sok) vonatgyártással valamilyen szinten foglalkozó szektor ebből. Ez Kínának nagyon jó. Még mindig állva tapsolsz?
- Kína sz@rik bele az emberi jogokba. Ne, ne hagyd abba a tapsot! Sz@rik bele a tisztességes versenybe, az egyenlő feltételekbe. Magyarországon a Kínai kommunista kormány által segített és/vagy az Ő érdekükben elvégzett teljesen indokolatlan beszerzések/beruházások értéke az 1200 milliárd forintot meghaladja.Összefoglalva és leegyszerűsítve, ha egy külföldi kormány vezetése a magyar külkereskedelmi egyensúlyt tönkre akarja tenni és a magyar korrupciót támogatja, akkor az ROSSZ. Azaz Kína a magyar átlagemberek szempontjából hátrányos és ROSSZ.
-
hokuszpk
nagyúr
" Elég könnyen belátható, hogy semmi misztikum meg nyugati ultraokosság nincs a sztoriban, csak pénz (meg idő - de azt tudjuk, hogy az is pénz). "
ahha. az Intel ( valaha a világ vezető chipgyártója ) kb. végtelen pénzt elköltött, hogy utolérje a TSMC -t. Oszt még mindig kétséges, hogy sikerült-e ?
-
MongolZ
addikt
válasz
Lord Amper
üzenetére
Hallod, melyik ez a cég? Főleg nehéziparban?
-
paljani
aktív tag
válasz
Lord Amper
üzenetére
Alapvetően nem technológiai akadályai vannak a témának. Az ASML azért tud vezető lenni a saját szegmensében, mert a világon mindenki tőle rendel. Azaz van pénz K+F-re. Ugyanez a TSMC/Samsung meg a többiek. Elég könnyen belátható, hogy semmi misztikum meg nyugati ultraokosság nincs a sztoriban, csak pénz (meg idő - de azt tudjuk, hogy az is pénz). Szóval az, hogy kína hol áll éppen ebben a versenyben az sokkal kevésbé releváns mint az, hogy mennyi pénzt tesz bele és mekkora piacot (megtérülést) jelent(het). Tehát nem az a kérdés, hogy beérik-e a "nyugatot", hanem az, hogy mikor. Halkan jegyzem meg, hogy a TSMC meg a Samsung is "sárga" tehát a klasszikus "nyugat" már rég nincsen ebben a versenyben jelen...
De.
Lépjünk egyet hátra. A propaganda folyamatosan célszámokat keres (ez itt a csíkszélesség éppen) és az alapján próbálja sulykolni az emberekbe, hogy semmi gond mi vagyunk a "fejlettebbek" és amúgyis kína rósz. Pipa. Viszont a technológia önmagában mit jelent? Semmit. Egy eszköz valamilyen cél elérése érdekében. Konkrét példa: lehet, hogy egy Ascend 910C csak fele annyit tud mint egy GB200 (azt is rosszabb fogyasztás mellett) DE majd használ belőle 2x annyit a kínai és negálva is van az a fene nagy litográfiai hátránya... és élnek is vele.
Cloudmatrix 384 vs GB200 NVL72.
TL;DR Igen, csíkszépességben ma le vannak maradva. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az ég adta világon semmit. És ahogy lassul/drágul a további fejlesztés úgy fognak feljönni ők is, záródik majd az olló. -
Mondjuk amíg asml gépeket kukáznak innen onnan, meg a reverse engineering próbálkozás után mehet ki az asml szervíz mert nem indult utána a gép, addig azért még kva messze vannak. Nem az esetlegesen jól működő architechtúrától, hanem hogy ne legyenek 5-6 év lemaradásban litográfiában. És nem lenézem őket, hanem mára nem véletlen csak a tsmc és a samsung maradt aki bírja követni a fejlődést. Emlékszünk rá hogy az Intel is mit szívott. Jelenleg az smic nem használ EUV-t és sanszos hogy a gaafet is rohadt messze van. Most vannak elvileg 5nm-en ezt is innen onnan beszerzett asml gépekkel, elég szar kihozatallal.
-
-
BenCox
csendes tag
Ez egy szándékos lejárató kampány próbálkozás, egy senkitől. Ezzel DDR4 támogató Loongson 3B6000 demozni, high CPU-kal összevetni, mintha i3-14100 versenyeztetnénk 9950X3D-vel. (Ryzen 5 9600X ~1/3 teljesítmény LOL Hülye barom tesztelő.)
Ez valami nagyon alsó szegmensbe szánt kínai CPU, ilyen nyugaton is van mondjuk a fenti proci által szarrá alázott Raspberry Pi 5.
Talán Loongson 3C, 3D, 3E 6000 sorozatot kellett volna letesztelni?!
Mondjuk AMD klón Hygon C86-7490, vagy Zhaoxin KH-5000, vagy idén debütáló Zhaoxin KX-8000 sokkal durvább lesz.
Loongson is megújul idén jön 7000 sorozat a debütáló 3B7000 legalsó szegmensű példánnyal, amit szintén nem lesz értelme összevetni a highend szegmenssel.
-
Carlos Padre
veterán
Nyugati "top of the line" (szerencsere nem cutting edge) procikkal vetettek egybe a Kinai "top of the line" processzort. Nem latok ebben semmi problemat. Ha 10 eves processzorokkal lenne tesztelve akkor meg az lenne baj, hogy mennyire lealacsonyito 10 eves processzorokkal osszehasonlitani. Kina fanatikusoknak soha semmi nem lesz eleg jo ami nem azt mutatja Kina mennyi elotte jar a Hanyatlo Nyugatnak.
-
Dare2Live
félisten
De azért szüntek meg komplett iparágak mert kína lop, dömpingel, lop, dömpingel. Hogy épp kínából lopta el vagy az adott europai... országból más kérdés.
"És ugyanez lesz a chipgyártással is."
Lehet. pl biztos vagyok abban, hogy Kína mindent megtesz, hogy ami EUV vagy DUV legyen az Holland vagy Japán... azt lenyúlja. Aztán pedig, hogy ledömpingeljen mindent. Ezt teszi. Lop, dömpingel, lop, dömpigel.
És igen hozzá lehet tenni margóra, hogy aztán tovább lép. -
Dare2Live
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
"ROK
Rotátorizomköpeny?"
ROK az egy ország. -
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Ez loongitudinal fejlesztés lesz
-
paljani
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Milyen kettőn áll a vásár? Ki vagy Mi a második?
-
E.Kaufmann
veterán
Kínarósz, és a telekszhávégénégynégynégy bármely szelete még mindig több gondolkodást vár el, mint az egész MTVA együtt véve, de valóban, kellett itt kiszervezni meg eladni mindent
úgyhogy kettőn áll a vásár. Én is jobban örülnék, ha a filléres DC-DC modulokat, ami nem csak papíron bír el 2-3A-t hűtés nélkül körömnyi helyen, stabilan meghajtva a Raspberry-eimet nem Kínából kellett volna direktbe és áttételesen rendelni, de ez van. Egyrészt fel kellene készülni a legrosszabbra, még ha csak a vegetálás állapotát tudnánk elérni 10-20 évig, közben azért megállapodni Kínával (amennyire lehet), hogy mit meddig. Most hogy Trumppapa kihátrál, akár nyugodtan lehetne valami külön utas politikát Uniós szinten... -
paljani
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ne tekergesed a témát. Nem azért szűntek meg "komplett iparágak" (amúgy név szerint melyek ezek?) európában mert kína lop, hanem mert az agyhalott profithajhászók mindent kitelepítettek kínába és a honi operációt leépítették. A legszebb példa erre a német (nehéz)gépgyártás... 20 éve mindent tőlük vett kína (is) ma a németek vásárolnak - függőség mértékben - kínától. De ugyanez példának megvan a francia vasúti eszközökkel vagy akár a brit autómárkákkal... estig lehetne sorolni.
Tudom, telekszhávégénégynégynégy fogyasztóknak nem erőssége a gondolkodás vagy akár az alap összefüggések feltárása, inkább csak beszopják a kína rósz propagandát. A fényestekintetű, gőgös nyugat felvette a sárgákat a WTO-ba és a odavitte a know-how-t meg a gyártást az
olcsó munkaerőért és piacért (profitért) cserébe... és azok meg picit több mint 20 év múlva a világ fejére nőttek.
Ki látta ezt előre? Mindenki akinek van agya (én is rengeteget szídtam már akkor is - igen a 2000-es évek közepén - ezt az offshoringot, de mindenkinek csitu volt) most meg már késő.
És ugyanez lesz a chipgyártással is. Ma még kiröhögjük őket, 20 év múlva meg majd az Intel/AMD-t kell protekcionálni a versenyképes kínai chipektől (ha hamarabb benyelik tajvant akkor 20 év se kell). Legalább a Trumpnak van agya, hogy haza akar vitetni minden chipgyártási tevékenységet, pont hogy ne vagy csak részben tudjon megismétlődni a történelem. -
Dare2Live
félisten
? Végignéztem. Ez rasberry, A86 szint hütő méretéből itélve min 50+wattos fogyasztással.
Ha neked az, hogy komplett iparágak szűntek meg az elmúlt 30évben europában is mert kína lop, dömpingel, lop dömpingel akkor az neked az. Ha abban a hitben élsz, hogy ennek semmi köze nincs kínához akkor abban hitben élsz.
Én az elmúlt 20évben pár multinál dolgoztam rálátásom is akad és nagyon nem láttam mindegynek, hogy az a cég ROK, Japán, Német, Brit vagy US. pl sok sikert nőként japán/rok cégnél.
-
paljani
aktív tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Bíztatlak, hogy nézd végig a "tesztben" a számokat alaposan. Van amiben 5x különbség és nem a PI javára... De ugye a szokásos "érvelés", miért pont most ne?
Köszönöm, eszembe jut a propaganda halandzsa napi szinten, hogy minden ami rósz itt az EUban az kína miatt van, a valóság meg inkább ez (plusz az agyhalott brüsszeli
főnökeidjóemberek(tm) évről-évre mélyebbre süllyedő színvonalú döntései meg azok következményei lásd még Draghi jelentés). Teljes tévképzet, hogy kína miatt itt bármi is rossz lenne/lesz, főleg mert a "piacvédelem" címszó alatt halálbavámolt termékei itthoni felárát Te meg Én fizetjük ki a végén, nemigaz?Az átlag honi multirabszolgának meg aztán teljesen mindegy milyen (EUs, amcsi, koreai vagy kínai) logó van az irodabejárata felett ahogy a kétkezi munkásnak is a gyárban.
-
g@bo
nagyúr
örülnék, ha a magyar mérnökök is itt tartanának.... nem az akkugyárak szalagmunkásainak pótlása lenne a legnagyobb gond.
-
Dare2Live
félisten
Ott a rasberry. Amit tud az kb rasberry, A76... szint.
A76 (pl snapdragon 855) 2018as. Ezt a teljesítményt tudja sokszoros fogyasztásból.Külön gond, hogy saját architektúra, nem RiscV amit aztán végképp nem értek mindenesetre komoly gátja lenne annak, hogy elterjedjen még ha egyszer nem is lesz ennyire rossz.
Természetesen lehet a szarnak tapsolni. Hajrá! De közben jusson eszedbe, hogy az europia... ipar nagyjának az a gondja, szűnt meg hogy kína amit tudot ellopott, az ingyen pénzel kitömött vállalatai meg ledömpingelték a piacot.
-
paljani
aktív tag
Összevetnek 16-24 magos top of the line nyugati procikat ezzel az underclocked 12 magos rettenettel... aztán persze taknyosra is szpatják a nagyok és jönnek az okosak, hogy lám-lám még 600 év kínának mire beérnek minket (amúgy pontosan kit is? nem láttam honi cpu gyártást-fejlesztést...), meg amúgy is biztos sokat fogyaszt (biztos roppantul érdekli a kínai átlag Micikét a
Polgár JenőMicimackó hivatalban mennyit eszik a gépe...lásd még "China 3-5-2 directive") meg kína rósz. Azt hiszem kevésbé spriccelne a valaga a kollégáknak, ha nem lenne teljesen nyilvánvaló, hogy mire képesek ezek az államkapitalisták (lásd még villanyautók, napelemek, gátak, vasútgépészet... you name it) már középtávon is.Jómagam állva tapsolok minden ilyesminek, mert ha végre a kelet is versenyképes termékeket tud letenni az asztalra... az lenne az igazi kapitalista nagybetűs VERSENY ami most ugye egyáltalán nincs: vagy veszel AMD-t (amcsi) vagy Intelt (amcsi) esetleg epölt (amcsi) vagy nem veszel semmit (otthonra), és ezek egymáshoz áraznak, nem egymás ellen.
-
bteebi
veterán
Egyáltalán nem csak azért. Kínában szempont a minőségi (természet)tudományos oktatás, ami a világ sok releváns országában (pl. USA) egyenesen pocsék. Nem könnyű ott gyereknek lenni, de ha "túléled" az isit, akkor kiváló szakember lehetsz, amit Amerikában arányaiban is keves(ebb)en mondhatnak el magukról.
Gondolom megvan a mém, amikor Amerika megnyeri a matematikai diákolimpiát - kínai diákokkal.
Több kiváló (és nem 2-es BSc) mérnökük van, mint nekünk nyugdíjasunk, azokkal meg (egyikkel se persze, de most épp a mérnökökre gondolok) nem lehet felvenni a versenyt.Kína vezető hatalom akar lenni, és mindent meg is tesz azért, hogy az legyen majd rövid időn belül. Ezt nyugati(as) szemmel nézve nem mindig a legszebb, leghumánusabb módon teszik, de az idő abszolút őket igazolja. Releváns területeken hoznak jó döntéseket, és többnyire ügyesen fektetnek be - ezt Norvégián, meg esetleg Svájcon kívül (meg vegyük ide magunkat is, természetesen
) melyik európai ország mondhatja el magáról? Oké, még esetleg a lengyelek, de ők se mindenben. -
E.Kaufmann
veterán
Na igen, ki időt nyer életet nyer... Azért műszakilag így is szép teljesítmény egy működő "független" architektúra, ahogy az Elbrusz is az valahol, még ha fasorban sincs a teljesítmény (hátha azért végül valaki tud értelmes dolgot kezdeni VLIW-vel általános célú prociknál, a kutatóknak drukkolok, a politikai vezetésnek nem). Mindenesetre értelmesebb, mint a fegyverkutatások, a foci támogatásától meg pláne

-
kovgab
tag
Azt hiszem az hogy ebben a 2005-2025 közti világ fejlettségi szinten ennyi idő alatt ennyi pénzzel ide jutottak az nem egy mindent elsöprő és világ rengető teljesítmény. Persze gyártanak mindent is de ez az a kategória amit nem tudtak lemásolni mert sosem fértek hozzá. Maguktól meg hiába a sok pénz az nem elég. A legutolsó leginkább kifinomult és drága lépések azok amik nehezek és azok még nincsenek meg még potenciálisan egyenlőre. Bár építik a kutatás fejlesztési részt derekasan de azért láttam mit csinálnak pl software szinten és az nagyon nem kinifomult. Gondolom a HW is hasonló tippre.
Aztán meg a gazdaságuk ami adja a pénzt nem örök életű, szóval ... -
Alchemist
addikt
Okos drónba bőven elég lesz a teljesítmény...
-
ddekany
nagyúr
válasz
Héraklész
üzenetére
Race to the bottom. Ha Kína gátlástalanabb, akkor az USA is lejebb adja, hogy ne maradjon le. Utána itt mindeki veri még tamtamot, hogy ja hát EU álszenteskedik, hogy környezetvédelem meg adatvédelem, és csak le fog maradni, szóval itt is az lesz. A mostani USA kormánya meg már súrólja a keleti (kínai, orosz, stb.) mocskossági szintet (ha egyetlen számmal lehetne mérni, mert nyilván megvannak a helyi sajátosságok... de a lényegre egyszerűsítve, hogy nem jogállam egyik sem). De legalább lesz ritkaföldfém nyugaton is, mert hasonlóan nem léteznek majd környezetvédelmi előírások, meg állampolgári jogok, ha a nagyemberek bizniszének rovására menne. Így lett igazság, hogy immár nem csak keleten meg afrikában lesz valami mérgező sivatag mindenből...
-
Ixion77
addikt
válasz
Scofield007
üzenetére
Konkrétumok után az FBI-nál érdeklődj...
Annyit lehet publikusan tudni, hogy sok nyugati egyetemen végzett kínairól derül ki, hogy bár US cégeknél dolgozik, de kínai érdekeket szolgál (érdekből vagy kényszerből).
Az szintén közismert, hogy rengeteg profi szakembert csábítanak át kiemelt javadalmazással kínai érdekeket szolgáló (fedő)cégekhez. US army veteránokból is gyakran lesznek kínai tanácsadók.
Így válnak a mások által írtak valósággá: sokkal nehezebb rájönni valamire, mint átszerződtetni embereket akik a másik cégnél dolgoztak és elmondják hogy ott hogyan csinálták. Persze folyik ez nyugati cégek közt is, csak ott erősebb a jogvédelem. Ha viszont az alkalmazottad elmegy Kínába (vagy egy trópusi adóparadicsomba, oda bejegyzett kínai fedőcéghez), akkor ott nehéz lesz az USA törvényeit érvényesíteni. -
ddekany
nagyúr
válasz
Scofield007
üzenetére
Nem pont erre mondtam, nem én hoztam fel erre. Habár... ez MIPS-ből sok-sok év alatt fokozatosan átfaragott cucc. Cikizték is őket, talán a C fordítónál, lényegbéen MIPS-es változat forráskód copy-paste, aztán áneveztek dolgokat, hogy sajátnak mondhassák.
Hogy minek a saját ISA? Mint írtam, talán propaganda célból. Jól el lehetett adni a párt felé. Amúgy az ISA egy dolog, a mikroarchitektúra legalább ilyen fontos, és itt is lehet másolni is, meg innoválni is. Meg aztán a gyártás.
De mint mondtam, RISC-V-t is nyomják. Lásd Lingyu.
-
Scofield007
csendes tag
A „lopás” itt végig általános állítás maradt, azonban konkrétum továbbra sincs: melyik ISA-ból, melyik elemet, melyik jogsértéssel?
Ha ez csak opportunista másolás lenne, már régen RISC-V-re álltak volna át teljesen, mert az gyorsabb, olcsóbb és legális.
A saját ISA fejlesztése eszméletlen lassú és drága, aki „csak lopni akar” az nem ezt az utat választja. -
bambano
titán
És akkor ott lesz az a "probléma" is, hogyha ők fejlesztették a cuccot, akkor a hírszerzési történeteknek lőttek. Nem lesz intel management engine meg hasonlók a kínai desktopokban.
Azzal is egyetértek, hogy egy rakás felhasználásra (desktop, iroda) már elég a korábbi pc-k teljesítménye is, vagyis ez a cucc sok helyre már most elég.
-
bambano
titán
Azt kell érteni, hogy ezen a szinten már lopni sem lehet hülyén.
Tehát ahhoz, hogy valamit értelmesen el tudj lopni, megfelelően okosnak kell lenned, amit a kínaiak már elértek.Másrészt nagyon komoly erőfeszítéseket kellene tenni ahhoz, hogy egy publikus, opensource processzor szabványt el tudjanak lopni

-
ddekany
nagyúr
válasz
Scofield007
üzenetére
Csak amit sikerült, minden téren, hiszen nyilván hatékonyabb, mint magad végigjárni az utat. Tehát hülyék lennének nem megtenni. És itt van Kína egyik fontos előnye az anyugattal szemben. Ha egy nyugati cég bukik ilyenen, kétséges, hogy mennyire fog jól kijönni belőle a jogi környezet miatt, míg kínában ezt az állam abszolút támogatja. Épp ezért bár minden cég szeretne "lopni", a nyugatiaknak ez sokkal nehézkesebb.
-
Balázs Z.
aktív tag
válasz
Scofield007
üzenetére
-
bteebi
veterán
válasz
Balázs Z.
üzenetére
...ééés ezzel együtt, vagy ha úgy tetszik, ennek ellenére Kína adja a kitermelés 70%-át, és a finomítói kapacitás kb. 90%-át.
Az jó sok. És oké, lehet, hogy 10 vagy 15 év múlva már majd melléfejlődik a világ, addig viszont alaposan meg tudnának kb. mindenkit szívatni - sőt részben már talán teszik is.#22: Nem feltétlenül (nagyon) könnyű tetszőleges vegyszer előállítása (tudom, mert vegyész vagyok), de ha alapanyag van, akkor a szintéziseket előbb-utóbb ki fogja dolgozni Kína. Ha alapanyagod nincs, az az igazán nagy szívás.
-
Egon
nagyúr
A tendencia számít. X éve röhögtünk rajtuk, most már bőven látótávolságon belülre értek, és egy-két generáción belül (f1-es hasonlattal élve) féktávon előzni tudnak majd.
Vagyis a nyugati gazdaságnak kaputt, ha nem képesek gázt adni.Pont ez járt az egyamban nekem is.
Nem azt kell nézni, hogy most hol tartanak, hanem hogy honnan indultak, és mennyi idő alatt jutottak el a jelenlegi szintre. Nem is szükséges feltétlenül előzniük: elég ha 80%-os teljesítményt tudnak nyújtani 60%-os áron, nagyjából azonos fogyasztás mellett - és máris úgy jár ez az iparág (is), mint az autóipar (dupla pofon: egyrészt az egyik legnagyobb piac (Kína) bukó, másrészt hazai pályán is piacvesztés borítékolható. -
Ez miért jó nekik, hogy egy saját architektúrát csinálnak, ahelyett, hogy pl. RISC-V-t reszelnék?
-
bambano
titán
Nem csak az számít, hogy pont most pont azon a teszten mit produkált a proci. Ráadásul az is benne volt a phoronixos cikkben, hogy nem volt kéznél minden szoftver, egy részét tudta saját maga fordítani, más része hiányzott, tehát a teszt nem objektív.
A tendencia számít. X éve röhögtünk rajtuk, most már bőven látótávolságon belülre értek, és egy-két generáción belül (f1-es hasonlattal élve) féktávon előzni tudnak majd.
Vagyis a nyugati gazdaságnak kaputt, ha nem képesek gázt adni.
Oké ez a hasonlat a mostani politikai helyzetben elég pocsék lett
szerk: az meg, hogy mivel kellett volna hasonlítani, érdektelen vélemény. Találsz ezer másik tesztet, ahol az x86-os termékskálán belül az itt tesztelt x86-ok és más, középkategóriás x86-ok teljesítmény aránya pontosan ismert, így tranzitíven pontosan lehet tudni, hogy ez a proci bármelyik x86-oshoz képest mit tud, ha tudsz osztani.
-
Busterftw
nagyúr
Az un. csucstechnologia.
-
Drachoo
senior tag
-
-
Balázs Z.
aktív tag
-
bteebi
veterán
-
ddekany
nagyúr
-
t72killer
titán
Ezt a nem-kocka háztartásokban porosodó pl Haswell i5 konfikkal kellett volna összemérni.
-
Dare2Live
félisten
Ami hiányzik az pl a fogyasztás, idle, perf/watt... hütő méretéből ott se lehet épp kívánatos.
Szerencsétlen az összevetés de a teljesítménye kb belőhető. Összességében ez így nagyon rossz.@Scofield007
Ezen a szinten kína szarik a "licenszfüggés"re, szabadalmi kittettségre. -
Scofield007
csendes tag
Almát hasonlítanak körtével.
Ennyi erővel a Snapdragon is egy kalap ..., mert " it can not run Crysis".
Ez nem egy rossz processzor, ha a teljes technológiai függetlenségre való törekvést nézzük. A Loongson nem x86-ra épül, ezért önmagában irreleváns x86-os architektúrákkal összevetni – nem ugyanarra a szoftveres és ökoszisztéma-környezetre készült.
Ha Kína idővel valóban elhagyja a nyugati megoldásokat, és saját platformot + OS-t húz fel erre az architektúrára, simán elképzelhető egy „keleti Apple Silicon” jellegű irány – zárt, kontrollált és célorientált.
Egyébként ez nem egyedüli próbálkozás: ott van a ShenWei (Sunway) vagy az orosz Elbrus is, de ezek nem konzumer piacra készülnek, hanem állami/stratégiai felhasználásra. Itt nem a Geekbench a siker mércéje, hanem az, hogy működik-e nyugati függőség nélkül.
Ha ezen a szemüvegen nézzük a Loongson processzort, ez egy baromi jó megoldás: nincs licenszfüggés, nincs nyugati szabadalmi kitettség. -
bteebi
veterán
És akkor mi van? Kisebb hatékonyság? Több mag, több fogyasztás, azonos számolási kapacitás. Problem solved. Úgyis van/lesz egy csomó nap/vízerőművük.
A következő generáció majd jobb lesz, az azutáni meg még jobb. Ha meg dedikáltan az adott architektúrára tudnak, fognak majd írni programokat, akkor meg még attól is jobb lesz. Amúgy se kell mindenhová Threadripper teljesítmény.És mindenféle szempontból sokkal jobb az, hogy saját. Nincsenek rászorulva másokra, és a backdoorjaikat is ismerik.
Nekik vannak ritkaföldfémeik, másoknak meg nem annyira. Szóval 5 év múlva lehet, hogy nem lesz kérdés, hogy jobb-e az adott generációs AMD/Intel, mert egyszerűen nem lesz hozzá alapanyag, bezzeg a Loongsonhoz. -
ddekany
nagyúr
De az is benne kéne legyen akkor a felmérésben, hogy mennyit képesek ebből gyártani, milyen költséggel. Mert miért pont N100-al veted össze, ha teszem azt a költségekben az akármi AMD/Intel csúcs CPU-val egyenlő. Na meg fogyasztásban... az N100 valószínűleg töredékét eszi ennek. Persze az egész műszaki alapú összehasonlítást részben érvényteleníti, hogy ez geopolitkai problémákról szól elsősorban. Hogy belső paicra kell, és nem feltétlenül versenyezel így árban. Bár akkor meg mennyit ér, hogy jogilag ez tisztább mint ha licenc nékül ARM magokat gyártanak. Vagy, akkor miért nem inkább RISC-V, amit India is nyom. Bár Kína csinálja azt is, szóval ez talán csak ilyen belső verseny ösztönzésként.
-
Héraklész
aktív tag
Aztán egyszer csak kiderül, a kínaiak kész vannak a röntgenlitográfiával és az ASML lehúzhatja a rolót. :-D
-
Ixion77
addikt
Elég furcsa összehasonlításnak tűnik, hogy kizárólag csak ultra top procikat, valamint egy ultra bottom procit hasonlítottak vele össze.
Sokkal értékelhetőbb lenne a teszt, ha lenne benne mondjuk pl. Intel N100, AMD 5600, Intel 12100F, stb. alsó-középkategóriás processzorok.
Olyannyira értelmetlen így ez a teszt, mintha direkt akartak volna lejárató cikket írni.#2 aprokaroka87
Én úgy látom a tesztben, hogy azt többnyire oda-vissza veri teljesítményben. Például.Valójában egy normál office/web/média PC-be teljesen elegendő ez a teljesítmény. Ha a szoftvereink nem lennének olyan elképesztően pazarlóak mint amilyenek, még többre is.
-
Nestor-xyz
csendes tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
A kínaiak 8-10 év technológiai lemaradásban vannak, ezen a téren.
-
aprokaroka87
nagyúr
Tehát ha jól értem akkor ez 12 cpu maggal nem tud annyi teljesítményt mint egy 4 magos cortex a76 broadcom SOC.
-
E.Kaufmann
veterán
Erről a Miniszter félrelép jut eszembe, mikor a miniszter a hordárnak panaszkodik, hogy baj van, aki újabb pénz reményében ezt mondja:
-Jó hallani
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- 10 egyszerű trükk Samsung telefonokhoz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4443
- Új Alienware 16X Aurora QHD+ 240Hz G-Sync Ultra9 275HX 24mag 32GB 1TB Nvidia RTX 5070 Win11 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen
- Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen3 i7-10750H 32GB 1000GB GTX1650-Ti 4K UHD 1 év gar
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4441, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Emésszük ezt meg.

Rotátorizomköpeny?"

Kína legalább elkezdte a fejlesztést, még ha van is fejleszteni valója bőven...