- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Milyen notebookot vegyek?
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rup1u5
Topikgazda
Sehogysem sikerült eljutni a post screenig 2400mhz-en.
Próbáltam a javasolt idözítésekkel és úgy is, hogy mindet auto-ra tettem. VTT: 1.25v, VCCSA-t próbáltam 1v-al, 1.05v-al és 1.25v-al is. Az összes 0.05v-os lépcsőt nem volt időm végignézni. Nem postolt egyikel sem.
De így is fél siker, hogy a proci végre megy rendesen 45*100-on. Emelném tovább a szorzót, milyen feszekre figyeljek a vcore-on kívül?
(#3855) aty-73:
Ezt Pubszon kollégának szántad ha nem tévedek. -
rup1u5
Topikgazda
OK. A feszeket belőttem ajánlásod szerint. Proci maradt 4.5GHz-en. Vcore autoról offset +0.005v-ra és az LLC-t egyelőre hagytam legalacsonyabb szinten (level5). Így aida stress test alatt 1.288-1.296v között mozog cpu-z szerint. Super Pi 32M közben viszont felmegy 1.328v-ig is. Úgy tűnik mintha auto vcore-al akkor stabilabb feszeket kapna. Teszek egy próbát még a ramokkal aztán megyek aludni amíg a lányom engedi.
-
rup1u5
Topikgazda
OK! Belövöm oda is.
A power limit is kétszer van. Egyszer az oc tweaker alatt, és még egyszer az advanced\cpu conf\cpu power management alatt. De ez legalább mindkét helyen ugyan az amire az egyiknél beállítom.
Asrock...Most nézem és a core current limit ott is 300. A screenshot volt régebbi.
-
rup1u5
Topikgazda
Teljes terhelésen, folyamatosan, prime és aida stress test alatt volt 1.36v offset-el. Az utóbbi két hsz-edben rengeteg hasznos infó van! Nekifutok megint az offsetnek és a feszek beállításának és csak utána foglalkozom a ramokkal. Majd leírom itt hogy mire jutok. Remélem benézel még!
-
rup1u5
Topikgazda
CPU fesz jelenleg auto-n van, igen. Így kap terhelés alat 1.28-1.29v között. Kisérleteztem sokat az offset móddal de valamit nagyon rosszul csinálhattam mert 1.36v alá nem tudtam levinni fagyás nélkül.
Beállítom amiket írtál.
"(core current limit itt megint 200?, vagy ez egy másik beállítás?)"
Ez egy másik beállítás. Ide mit javasolsz mennyit adjak?4 darab 4GB-os 2400Mhz-es Trident-X-em van igen. (több foglalat nincs is a lapon)
Konkrétan ez az neweggről.
CL10-esek. Itt vannak a részletek.
És jelenleg ezekkel az időzítésekkel megy 2133-on, 1.65v-al.Nagyon örülök, hogy most írsz ide mert ezekkel a problémákkal már régóta kűzdök! Ki is használnám a tudásod offset és ram ügyben!
Ha sikerülne offsetel belőni a feszt és a ramokat is 2400-ra akkor lassan elindulhatnék 4500 fölé is a procival.
-
rup1u5
Topikgazda
OK. Beállítottam az általad ajánlott értékeket és továbbra is stabilan tartja az órajelet. Ha a ramot szeretném 2133-ról 2400-ra feltornászni akkor merre induljak el? Egyelőre megakadtam 2133-on. Itt és itt lenne még ötleted, hogy mit mire állítsak? Szeretném kihozni a max-ot a prociból energiatakarékos üzemmódok mellett.
(#3841) aty-73:
Kb ez lenne a cél nálam is. -
rup1u5
Topikgazda
-
A vizem viszont 2 C'melegebb lett...
Most 27,5C'!
Elárulnátok nekem valamit?
Biztos láma kérdés, de én nem tudom mi az az aránypár amit pl Aty73 is említett?
"4.8 GHz-hez már kelleni fog az 1.4 CPU VCore, ami nem biztos, hogy egészséges lesz 24/7-re!"
Honnan látta azt a CPU-Z adatokból?
Próbáltam utána olvasni, de én nem találtam rá!
Köszi előre is! -
Eddig sikerült minden gond nélkül eljutnom...
A hőmérsékletek 50-60c' között Aida64 streszteszt alatt. A CPU Package ment egyszer fel 71C', de csak egy pillanatra és többnyire 60-64C' között ingázik.
További ötlet esetleg valakinek?
A feszt kicsit soknak találom, kezdjem vissza venni? Vagy hagyhatom ha nem melegszik? -
dime27
őstag
Terhelés alatt leugrik 1.216V-ra a cpu fesz IDLE meg 1.22-1.23V között ingadozik.
Pontos biosbeállítások leirására most sajna nincs időm mert vissza kell mennem melozni...
Esetleg txt formátumba nem lehet vhogy uefi alol kimenteni a beállításokat vagy csak a jpeg kimentegetős "móka" müxik?!Windowbeállitásokat addig leirhatnád vagy képekkel kimenthetnéd hogy mit hova állitsak win 7 ulltimate 64 bit van fennt!
-
dime27
őstag
Eist-et nem találok sehol...
Ezek vannak bekapcsolva cpu power management configuration alatt:
Intel speed step: enabled
Turbo mod: disabled ( ezt ha enabledre rakom akkor is átrakja a lap kövi induláskor disabledre)
Cpu c states: enabled
Cpu c1e: enabled
Cpu c3 report: enabled
Cpu c6 report: disabled
Package c state limit: c6Igy se veszi le a cpu feszt hiába van az offset belőve....
-
-
dime27
őstag
No ugy csináltam ahogy irtad
Biosba be 36x100 az orajel ill offsetre raktam és adtam neki az első lépcsőt +-ba 0.005Vwinbe vissza letreheltem egy kodolóprogival ugy adott a procinak a lap 1.216V-ot az nem sok 3.6GHZ-en?!
Próbáltam a 34x125=4250mhz-es (manuálisan 1.22V elég neki) eredményemhez ezekután offsetet lőni de hiába irtam be biosba +0.020V-ot ugyanaz a jelenség 9A debug error és egy idő után kikapcsol a gép...
Ezekután hogyan tovább?! -
dime27
őstag
Hát nem tudom...
Próbáltam a ki ill bekapcsolos modszert a második alkalommal mikor ismét visszaraktam és mértem memóriairást 7000-el kevesebbet mutatott mint az olvasás ill a másolás de előtte mikor panaszkodtam több mint 20e-el volt kevesebb...
Most megpróbálkoztam más strappal ill igyekeztem az alaporajelhez közelire beállitani a starp és szorzó arányt de ennél is megmaradt ez a különbség:
-
-
rup1u5
Topikgazda
Köszi!
Az enyém csak mostanában kezdett el ennyire melegedni. 3-4 hónapja még kb 10 fokkal hűvösebb volt. Ezért keresem az okát.(#3332) aty-73:
Sokszor eljátszottam már a gondolattal, hogy építek rendes vizet én is. Aztán megnézem az árakat és gyorsan elfelejtem.
Akkor már hűteném a VRM-eket és talán az NB-t is.
Vagy olcsóbb megoldásként valami ilyesmit negyed annyiért csak a VRM-re.
Lehet egyszer végleg megunom ezt és megcsinálom. -
batman777
aktív tag
Szereztem hűtőt, most terhelés alatt max. 70 fok a gép.
Nekem 4.4 Ghz 1.2V-al megy, de efölött boot képernyőig sem jutok,
mert újraindul-újraindul - újraindul .... megőrülök !
Szerintem a Gigabyte x79-up4 alaplap a ludas, konkrétan szar a bios.Amúgy megnéztem, szeptember 5-én kiadtak egy F3 biost, szeptember 9-én meg egy F4 biost.
Mikor jön már az F5 bios? Kéne nagyon !!!! -
04ahgy
nagyúr
Igen, 125%-ra gondoltam, azaz 25%-kal többre.
Anno válogattam X2-555 CPU-kat. Amelyik 1,25V körüli alapfesszel volt, és 1,45V körül vitt 4GHz-et, mindig SOKKAL jobban fűtött, melegedett, termelte a hőt, mint az a példány, ami 1,375V alapfesszel rendelkezett, és csak 1,5V körül vitte a 4GHz-et. Előbbit nehezebb is volt lehűteni, magas volt a szivárgása, és azért kellett kicsire venni az alapfeszét, hogy a magas szivárgást kompenzálják, és TDP limiten belül maradjon a késztermék.
Erre reagáltam: "Vannak ennél sokkal jobb példányok, amelyek 1,2 V alatt is viszik a 4,5 GHz-et." Nem tudom, ki beszélt itt 1,5V-ról... Hiába visz 1,2V-tal 4,5GHz-et az általad jobbnak tartott CPU, ha a szivárgás miatt nem tudod lehűteni, másnak meg vígan szalad kisebb hőtermeléssel 1,35V-on 4,8GHz-en...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Miért számít, hogy adott órajelet mennyin visz, ha viszi? Sosem értettem. Lehet, hogy kisebb feszen viszi, de nagyobb a szivárgása és 125%-kal többet fogyaszt azonos órajelen és kisebb feszen.
(#1976) tomic: Nem éri meg váltani, ha a tuning is szóbajön. Ugyanaz a szitu, mint SB-IB esetén. Ami ment SB-nél 5,2-t léggel, az IB-nél ment 4,8-at léggel. Itt még 4,8-ra se nagyon számíts.
HGyu
-
BlackSoft
addikt
-
helkis
veterán
extrém hűtést felejtsük el, ott is van, sőt, minél nagyobb a hőcsökkenés a feszcsökkenés lehetősége is annál nagyobb lesz, vagy ugye a másik oldalt tudod eltolni, hogy olyan feszeket is alkalmazhatsz amire nem volt lehetőség, károsodás nélkül!
de maradjunk a példádnál, 80fokról leesik 60-ra a hőfok egy jobb hűtővel (vagy 65-ről 45-re), ehhez még párosul az is (csak sokan itt meg is állnak, hogy milyen jó így is) hogy lehetne csökkenteni a feszt is, ergo ha csak 0.005v-al is tudod csökkenteni még, az a mai viszonylatban amikor szinte csak a fesz határozza meg a hőfokot, elég sokat érhet ez is (tovább csökkenti a dT-det), pl nálad, ahol ezen az dőlhet el, hogy egy venti 400-on, vagy 600-on kell menjen a rendszerben..(az óriási fogyasztáscsökkenésről még nem is beszéltünk ami ezzel jár!
) vagy arra is felhasználhatod ezt a többletet, hogy a korábbi órajelet, feljebb told mégis, ugyanolyan fokok/zajhatás mellett..
magyarázd el, miért csak az egyik tartományra igaz amit írsz?
goto slip.. -
helkis
veterán
a 20fok különbség nem szül feszültség-csökkentési lehetőséget, de egy másik tartományban 20fok igen?
szvsz a hőfok-csökkenés minden esetben fesz-csökkenést eredményez (ugyanazon órajel mellett), max adott lapban lévő feszlépcsővel nem tudsz annyira kicsi különbséget belőni, amennyit jelent mondjuk 1fok csökkenés..
+vagy mivel nem lineáris az órajel-fesz "egyenes", ha pont olyan chipet fogsz ki, amelynél egy nagyobb fesz-lépcső kellene a csökkentéshez akkor valóban nem tudsz lemenni a fesszel (jobban kéne hűteni), de ha pár mhz-et beáldozol, akkor meg lehet hogy radikálisan lejjebb mehetsz kevesebb hőfokon, mint előtte..pont ugyanazon képlet reciproka ez: mint mikor van egy adott fesz, ugyanolyan procik közül más-más hűtéssel (vagy ugyanolyannal) melyiken mennyit lehet húzni.. valamelyiken többet, valamelyiken kevesebbet, de mindegyiken lehet!
nehéz elismerni, hogy benézted és hogy igazam van?
mégha ugyanolyan TDP-s vga is jön, simán megváltozik/hat minden..
-
BlackSoft
addikt
Léghűtéssel sokkal többet el lehet érni, ha jó a hűtő. A Noctua-k pont azok amik nagyon jók. Persze (legtöbb ember szerint) elég csúnya az ha egy böszme nagy hűtő eltakarja az egész alaplapot, ramokat. Egy kompakt víz sokkal, de sokkal jobban néz ki a gépben. Design a hűtés rovására...
(#1935) Tirexi: Az a 3-as radis dolog a Corsair-től érkezik? Még nem hallottam róla...
-
helkis
veterán
dehogynem lesz..
simán alapfesz alá is lehet jóval menni egy rendes hűtéssel, az már más kérdés, hogy a mi stress-testjeink az intel féle tesztek hány %-ának felel meg.. amire kell arra kiteszteled, addig próbálgatod amíg jó nem lesz, de jön egy új vga, és sokan csodálkoznak, hogy nem akar menni a vas, pedig ilyenkor érdemes újra kitesztelni mindent, amit használ az ember.. (főleg ha nagyon ki volt hegyezve)
amit mondasz az szvsz akkor állja meg a helyét, ha paszta van a kupak alatt, akkor tökmindegy mivel hűtőd (pozitívban). többek között ezért sem erőltettem a 3770k-4770k vonalat, mert ezek csak játékprocik (technológia tesztek) tuningra csak (mínuszban) valók.. itt a HEDT-k között azért (vagy a nagyobb TDP miatt?) nem merték meglépni a pasztázást..
(#1935) Tirexi - ugyanazzal terhelve? azt kéne megnézned mennyi a dT-d.. gyanítom elég magas, ezért rosszak ezek a kompakt vizek (egy normálisan paraméterezett víznél, a dT<10-15foknál terhelve), ezek inkább halkításra valók, mint vizes tuningra, és igen egy D14 akcióban simán tud jobb lenni..
-
helkis
veterán
saját magához értettem, tehát ha van egy gyári cooler, az nyilván kevésbé képes hűteni, mint mondjuk egy D14, vagy egy compakt-víz, a +hűtés előnyei közismertek : ugyanahhoz az órajelhez kevesebb fesz kellhet, vagy ugyanahhoz a feszhez nagyobb órajel tartozhat..
(#1933) BlackSoft - rémférne már egy jó proci, kezdek besokallni a cpu-böjt-től..
-
BlackSoft
addikt
Hát kinézetre nekem is nagyon szépek a gigabyte lapjai, főleg azzal a narancssárga fekete kombinációval
Az ASUS Bios az új Ivy-ra elvileg jó, nincs semmi gond vele. Az hogy lehet flashelni a bios-t proci nélkül egy nagyon jó dolog szerintem, de ha veszel egy boltban egy lapot, és ott veszel mellé egy procit, amit a bios nem támogat ami gyárilag rajta van a lapon, akkor simán mondhatod, hogy oldják meg ők. Nekik lesz procijuk, amivel elindítják, de az már nem a mi dolgunk, mi vásárlók vagyunk.Az extreme-nek az a ventije alapjáraton nem hangos, de nagyon sok visszajelzés szerint, ha nagy a tuning, és maxon megy a kis venti, akkor bizony legyűzi hangban a vga-t, ami alapon megy. Alternatíva a silent mode, vagy a teljes kikapcsolás, bár az utóbbi nem tudom mennyire effektív a lap életére tekintve.
A másik, amit én is szeretnék megcsinálni, ha leszs mégegy vga-m, hogy levizezem a két kártyát, a procit, és a chipsettet a vrm-ekkel együtt. Akkor full kuss lesz az egész gépben 100% terhelés mellett is, és ráadásul nagyon hűvös is lesz minden alkatrész. Ezt azért döntöttem el amúgy, mert nagyon víz ellenes voltam, és nem akartam vizet tenni soha a gépre. Hát akkor most megteszem, megnézem milyen. Csak egyszer volt egy kis ideig egy összetákolt víz a régi i5-ös procimon.
-
BlackSoft
addikt
Én amiről még tudtam (mert ezt az árgépes dolgot nem néztem) 180-200 közötti árakról volt szó a 4930K esetében.
De a 4960X-et nagyon túlárazták. Már az eredeti ár is nem olyan, mint amit meg lehet magyarázni, de 300ezerért soknak tartom mindenképp. De a 3970X viszi a pálmát, mert van ahol 350ezerért kínálják
(#1916) tom_tol: De az miért kellene, hogy drágább legyen? Nem kerül pénzbe a doboza meg a papírja.
Azért nem kell új lap, hogy ne haljon ki a széria. De jövőre (év végén) úgyis el lesz kaszálva, mert jön a Haswell-E és az X99 chipset.
-
BlackSoft
addikt
Kérdésesek nekem ezek az árak. Az OEM 7ezerrel drágább, ami nem érthető. Doboz nélkül csökkenie kell a költségnek. Cégeknél is az alkatrészeket OEM-be veszik, mert olcsóbb.
(#1912) tom_tol: Az egy normális ár. De legyen 120 max. De az már elég sok a 37xx, 47xx sorozathoz képest, főleg hogy nem jobb annyival. A 60X-ekről meg ne is beszéljünk. Kész vicc.
-
BlackSoft
addikt
Mivel a 4930K 20ezerrel olcsóbb az USA-ban, mint nálunk a 3930K, és új termékről van szó, valamint már hardveraprón volt fenn hirdetésben eladó 4930K 200-ért ezért teljesen esélytelennek tartom, hogy 150 lesz az ára nálunk, amikor 152-165ezer között mozog a 3930K
Nem lesz itt semmi az amerikai árakon soha
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Formula-1
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Gitáros topic
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- Lexus, Toyota topik
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest