- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
syC
addikt
Igazából a jelenséget kellene értelmezni, amit írtam, hogy 465fsb prime stabil, de játék alattt windows kifagy (megáll a kép, nem kékhalál). Ezzel a procival simán meg lehetne célozni a magasabb 24/7es beállítást, mert a proci nagyon bírja a tuningot. Csak nem világos ez az fsb-s dolog.. Vagy a lap, vagy a proci nemszereti a magasabb fsb-t.. 480 bőven elég lenne, ha be tudnám lőni...
-
Tenken
őstag
Lehet csak nekem új, de nem nagyon láttam itt még:
!!!Q9100!!! - http://www.intel.com/products/processor/core2quad/specifications.htm
->bizonyíték nem ígéret!
ahogy számolgattam 8,5-es szorzója lesz!! Ugyanúgy mint q9550-nek, csak neki 1066-os Bus speedje lesz 1333 helyett!!! -> 266-os fsb alapon..
Erről hallott valaki valamit erről? -
Tenken
őstag
Nos tessék, eszembe jutott hogy keveredtem arra múltkor és hamar rábukkantam:
http://www.overclockersclub.com/reviews/intel_q9300/
Ha jól értelmeztem azt írta, hogy 440 fölé tekerve már nem lehet stabillá tenni, se volt, se szorzó csökkentéssel, és irreális a hőmérséklet emelkedés is a picivel kissebb fsb-khez képest. Ez ahogy olvasom megfelel a te gondjaidnak is. Szerintem nem a lapod a hibás, bár nem kizárt hogy egy P45-ben menne 450 felett is stabilan bizonyos beállításokkal, de szerintem egy Q9300-asnál felesleges 3500-at megcélozni mint 24/7-es beállítás, mert egyszerűen gazdaságtalan és ki sem lenne használva. Azért mert q66-al mentek kicsit többet, jó oké. De most hülyeség ahhoz a mértékű tuninghoz viszonyítani, mert ez nem az a processzor. Kissebb csík, gazdaságosabb lenne elsősorban, ha le akarod nyomni tuningban és kell a stabil 4G a mindennapokban 4 maggal, akkor vegyél egy Q9550-öst, az vinni fogja vagy minimum legrosszabb esetben alulról súrolja biztosan majd, és nem egy horribilis összeggel drágább. (Mellesleg el nem tudom képzelni mire kellhet egy 4 gigás 4 magos rendszer mindennapi használatban, maximum 2 gx2-eshez,vagy egy cfX kihajtásához, bár szerintem még ahhoz sem.. egyedül a hiúságot tudom elképzelni mint reális mögöttes indítékot...) - de ez az én meglátásomRemélem segít majd valamit a cikk, feleslegesen ne dobj 10 ezreket egy új lapra, hogy hátha ott 5-10 fsb-vel jobb eredményeket érsz el...
-
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1986 üzenetére
Most épp prime alatt 1.144V-al viszi 3.308ghzet
, 65 fokon. Kemény...
-
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1984 üzenetére
Arra még nem volt sajnos alkalmam. Ezúton várok minden kedves győri kollegát tesztelésre
-
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1981 üzenetére
465 fsb vel itt prima alatt stabil, viszont GRID alatt pl. a menüben kifagy, nem a játék, hanem a vindóz
-
afterburner_
őstag
én meg pont azt olvastam hogy 500-as fst-t is menne a proci csak a lap nem birtak amiben tesztelték, de megkeresem en is majd azt a cikket.
itt ahogy kivettem azt taglaljak 460ig nincs gond a p5e3 deluxeban utana kell elkezdeni jatszani a feszekkel...
-
Tenken
őstag
Nem akarok vészmadár lenni, de olvastam neten cikkeket Q9***-es szériáról (én is fontolgatom) és az egyik konkrétan Q9300-assal foglalkozóban azt vonták le végső következtetésként tuningnál, hogy amíg megy, addig gyári frekin viszi az extra kraftot, viszont tovább már az istennek sem akarnak menni akármennyi plusz voltal. A végét valahol 3,4-3,6 Ghz között emlegették. Így előny hogy amíg húzható addig nem kell sok plussz kakaó, viszont hátrány hogy nem tudod az egekbe tekerni akármilyen rafináltan igyekszel is..
Ha érdekel a cikk akkor előtúrom a linket, de most fejből nem jut eszembe. -
syC
addikt
Fejlemény: 7.5x 465fsb prime stabil 25perc , grid viszont a menüben lefagy.. Ötlet?
-
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1976 üzenetére
Tegnap frissítettem. 0903 - a legújabb
most nézem: 7.5x460 =3.45ghz 1.2v prime atomstabil.. és nem megy többet
-
afterburner_
őstag
alaplapok közt is van szórás, neki alapfeszen volt minden vagy ügyeskedett egyket dologgal? nekem anno p5w dh deluxe lapom 480fsb-t ment 2 magossal, másoknak meg alig köhögött ki 420-440-es fsb-t. van esetleg mas akinek ment 500-as fsb korul x38-as lapja quaddal?soke setben oylan dolgokat is ki kell kapcsolni amikre nem is gondolna az ember...
bios mikori van fennt?
-
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1974 üzenetére
3.4ghz-en 1.2v alatt prime stabil. 460 fölé még nem sikerült mennem. De akkor Gael kollegának miért megy 480 fsb-vel?
-
afterburner_
őstag
semmi újdonsag?többi fesszel jatszottal?
-
syC
addikt
Micsoda tolongás egy ilyen topikban
-
syC
addikt
Gyakorlatilag ugyan azokat a beállításokat használom ugyan abban a lapban. A procim vidje a takarékossági funkciók kikapcsolása után 1.15v , viszi is a 3.4ghzet 1.2v-al , ebből arra következtetek, hogy bírnia kellene felljebb is. a lapom wolfival ment már 525-530fsb-t is, tehát elvileg az sem akadályozza. Van bárkinek bármilyen ötlete, hogy mit kéne máshogy beállítanom?
-
syC
addikt
Hali!
Nekem X3320-as xeonom van, de az gyakorlatilag ugyan az (Q9300 is M0 stepping?) Valahogy nem sikerül összehoznom a 3.6os bootolást
Win-bejelentkezésnél szétfagy a gép.
Szerintetek quadnál a loadline calibration-t érdemes engedélyezni? Mikre kell figyelni, mit ronthattam el?
-
Tomi84
aktív tag
válasz
Tommmmka #1969 üzenetére
asus lapban a DRAM Frequency név alatt tudod állítani, csak felhasználóbarát biosként nem az arányt mutatja, hanem az effektív DDR frekit jelöli be. Akkor van 1:1 arányban, ha a memória effektív órajele a duplája az FSB-nek. Tehát pölö 400Mhz-es FSB mellett 800Mhz-en mennek a memóriák.
-
Tommmmka
senior tag
Az Fsb-ram arány milyen néven találom a biosban?
Amúgy tudom h. nem egy világbajnok lap, ha el tudnám adni már Giga p45 lenne aladda, de addig ez is bőven jó
-
Tomi84
aktív tag
válasz
Tommmmka #1967 üzenetére
na azé' ez így egy kicsit más
Ha 1.16V-on megy 3.2-öt a proci, akkor az elég jó darab. Én a lapra gyanakodnék, illetve nem írtad a memória beállításokat. Ha nem tetted volna még, ted 1:1-re a memória:fsb arányt. Utolsó esetben még tegyél próbát valami bika táppal.
de azért a konfigodat elnézve, az megérdemelne valami komolyabb alaplapot -
Tommmmka
senior tag
hopp egy 1-es lemaradt
1.160V-on 8 órán keresztül primestabil eredményt kapok maga a proci nem lehet szar. Akkor A P43-as asus lehet a hunyó?
-
mart42
csendes tag
Quad vagy dual procit vegyek, win xp-hez lesz, ki lehet-e használni a quad-ot, Asrock 4dual alaplaphoz lesz, tuningolni nem akarok, azt már kinőttem. Játékhoz lesz, meg ati 3850-es kártyához agp-n. Q6600 vagy Core2 E7200 körüli árfekvésre gondoltam. Ki mit javasol? Még valami, ramot milyet vegyek???
-
Tomi84
aktív tag
az egy igen jó procc, de a PLL meg VTT feszeket ne hagy auton, mert az asus lapok elég rendesen szokták tolni a feszt. PLL az nem olyan gázos, 1.6-1.7 körülig tolhatod, VTT (termination) viszont max 1.4V. Intel elvileg 1.45V-ban határozza meg a maxot, (45nm-es procckonál) de sok külföldi oldalon még 1.4V-ot erősen sokallják.
Tommmka: 1.68V-ot te minek adsz? a NB, akkor próbáld meg kicsit csökkenteni, 1.6V körül simán kéne menjen 400Mhz FSB-t, ha Vcore, akkor AZONNAL kapcsold ki a géped, és imádkozzál, hogy egyálltalán elinduljon a proci alapfeszen.
-
Tommmmka
senior tag
Az lehetséges h. a prociban FSB korlátozás van? Ugyanis 400-as fsb-n 1,68volton tökéletes a prime több órán keresztül de ha csak 401-re emelem már be sem bootol a gép :S
Esetleg táp miatt lehet 400-as tápm van de semmi kikapcs vagy ilyesmi egyszerűen bekapcsol és kifagy, majd újraindít és sír h. sikertelen volt az oc. már mindent próbáltam szóval csak ezt tudom lehetséges válasznak felhozni h. fsb wall-os a procc amúgy.
revision m1
stepping 7 legalábbis cpu-z ezt írja... -
syC
addikt
válasz
TazLeacher #1810 üzenetére
mod lejárt, opsz
-
syC
addikt
Srácok! Ezek a yorkkok léghűtéssel 24/7ben elviselik az 1.4V-ot?
-
csezo83
csendes tag
Nálam 8*400-on megy az alábbi beállításokkal.Teljesen prime stabil, 12óra után már lekapcsoltam.
CPU Termination: 1.2V
CPU Vcore: 1.25625V
MHC Core: 1.16VA többi normál érték.
Megy 8*450-et is, igaz akkor picit több fesz kell.
Nekem giga lapom van, így nem tudom, hogy nálad a fentiek pontosan, hogyan szerepelnek a beállítások közt.
-
Hando
tag
a beálitásaim xfx 790i ultra sli alaplapon !
CPU Spread Spetrum: disabled
HT Spread Spetrum: disabled
PCIE Spread Spetrum SPP: disabled
PCIE Spread Spetrum MCP: disabled
SATA Spread Spetrum: disabledLimit CPUID MaxVal: disabled
Intel SeedStep: disabled
CPU Therminal control: disabled
C1E Enhanced Halt Stete: disabled
Execute Disable Bit: enabled
Virtualization Technology: enabledCPU core: 1.27500v auto: 1.2500
CPU FSB: 1.10v auto: 1.10v
Memory: 1,900v 1800 Mhz-s 8 8 8 24 -s időzitéssel
nforce SPP: 1.300v auto: 1.400v
nforce MCP: 1.500v auto: 1.500vGTLVRAF Lane: mindegyiknél auton van
ezekkel az időzitésekkel megy a 3,2 ghz-n a prime95-t pont 1 órán átt jól aztán kanyec neki
, probálgattam emelni a többi feszültséget is de semmi, aztán lejjeb vittem 1-2-nek a feszültségét az auto alatira igy lett jó valamennyire. Ha valamit megváltoztatok akkor pár perc és hibázik nekem bőven elég lenne ha menne 3.2 ghz-n.Ha valakinek ugyan ilyen lapja és procija van nem írná le hogy neki milyen beálitásokaal mennyim megy a procija.
-
Tommmmka
senior tag
ez esetleg segíthet nekem is mivel én a q9300-al v.ok így h. 400-as fsb-nél 1,160v-on tökéletesen hibátlan 1 éjszaka prime futtatásnál max 63 fokos a proci azonban ha 420-ra lövöm már be sem bootol. Mondjuk auto minden kivéve a proci feszt. Itt fórumon is kértem nem egyszer segítséget de senki semmit nem tudott vagy nem akart írni.
Ha esetleg valaki asus lappal hajt quadot az írhatna pár szót nekem p43-as asus lapom van ami dett ua mint a p45 bios-ilag csak annyi a különbség h. nincs még 1 pcie VGA-nak.
-
Hando
tag
válasz
subaruwrc #1947 üzenetére
Nem hinném mert 3,2 ghz-n 100%-on terhelve realtemp szerint 57-62 fokosak max 3,6 ghz-n meg 59-65 foksasak! most sikerült 3,2 ghz-t ugy beálitanom hogy 1 óra prime95-t után hibázik többször is futtattam és érdekes modon pont 1 óra után mindig nem tudom mit álitsak már rajta mert ha cpu fsb nek adok még 0.05 voltot már 5 perc után hibázik
-
Hando
tag
Sziasztok!
Van 1 problémám ma megjött a q9450--s procimra a zalmann hütő és bele is kezdtem a tuningba 3600 mhz-re szeretem volna tuniningolni a procit, adtam neki 1.40 voltot meg mindenek 1 kicsi feszt, nah de sajnos valahogy nem jön össze a prime95-be hibázot a 2. mag 3 perc után 5 perc után az első is azzal a szöveggel hogy:
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
meg volt ilyen is:
FATAL ERROR: Final result was A283C08A, expected: 86B106EB.
Hardware failure detected, consult stress.txt file.aztán még szorakoztam vele pár órát de mindig ugyan ez lett az első 2 mag pár perc után hibázott. Gondoltam kezdjül előröl 3000 hmznél minden alapon ment a prime95-is 1 órán átt. Aztán beálitottam 3200 mhz-re kicsi fesz emeléssel de megint odajutottam hogy az első 2 mag hibázik 1-2 pec után ugyan azzal a szöveggel aztán elkezdtem feszt emelni de ugyan igy jutottam hogy a 1.40 volt és még mindig hibázik. Ezekután elkezdtem a netet turni leirások után rengeteget találtam be is álitgattam én is ugyan ugy semmi.Mi lehet a probléma hogy ennyi huzásnál mindig hibázik kérelek segitsetek.
-
Rajjmen
aktív tag
Köszi szépen a segítséget
Végül marad egyenlőre a Q6600, mert nem akart összejönni.
A hiba hang, mindig csak újraindításnál volt, indításnál, készenlétből való felébresztésből se volt ez a hang.
A hűtő az biztos jó, mert a PWM-s venti az egy 8700NT Zalmanról származik. +azzal nem is volt baj eddig. -
Zájec
veterán
én amikor korábban teszteltem, akkor 1.4v MCH (NB) elég volt a490-500fsb-hez prájm stabilan.
ami azért nem gyenge fsb egy Quad-nál...
de ez persze laptól is függ... tehát változó lehet... -
hakagyi
csendes tag
Sziasztok én uj vagyok ,most vettem q6600 mellé asrock p45 turbo twings alaplapot (leirás teszt bios képek itt )[link] és OCZ DDR2 PC2-6400 ATI CrossFire Dual Channel 2gr[link]
a procit egy Thermalright Ultra-120 eXtreme hűti.
Tápom hyper 425w[link]A kérdésem hogy felvenne valaki az msnre hogy segítsen nekem tuning ügyben mert itt a forumon hetekig is eltartana .Én már probáltam vissza olvasni de tul sok a hozzászolás ,és nem tláltam választ a kérdésemre ,így nehéz .
Gondolom egyből olyan választ kapok hogy írjak ide és legyek türelmesköszi
-
Tomi84
aktív tag
válasz
Rajjmen #1936 üzenetére
alaphőmérséklet szerintem rendben van, nekem jelenleg egy scythe andy samurai master van rajta, az is hasonló szinten tartja a magokat. Terhelve már egy kicsit nekem magasnak tünik, szerintem ehhez már kevés a hűtőd. A frekiemeléssel mi a problémád? négymagos procik kevésbé bírják a tuningot alapfeszen, ez egy ilyen bicikli.
Sípolás nemtom mi lehet, régebben nekem is csinált ilyesmit a lapom (ut p35-t2r), teljesen véletlenszerűen. Aztán egy idő után abbahagyta, tápcsere óta nem cisnálja, nálam valszeg az volt a gond. Ellenőrizd multiméterrel, hogy indulásnál megfelelően adja-e a feszeket a tápod. Nagyon jó darab egyébként, de lehet, hogy fogtál egy kevésbé jó sikerült darabot. A másik ami előfordulhat: nem lehet, hogy a pwm-esre moddolt procihűtőnek túl alacsonyra esik vissza a fordulatszáma? Vagy indulásnál túl alacsonyan indul, ezt jelzi be a hardware monitor. -
Rajjmen
aktív tag
Sziasztok!
Volna pár kérdésem:
Most vettem használtan egy Q9450-t és alap sebességen nyugalmi állapotba 36-36-36-40°C-s a procim (míg a Q6600-m 32-36-32-36). Ez normális érték? Terhelve 70°C fölé is ment már fel. Egy PWM-esre moddolt Zalman 7500-la hűtöm.
Másik kérdésem, hogy alap feszekkel "csak" 380MHz-ig tudtam húzni a procit (mivel én csak addig akaro húzni, hogy ne kelljen feszt adni neki), ez ugy +47MHz a gyárihoz képest. A Q6600-t 266-ról 345-ig tudtam húzni fesz emelés nélkül.
+indításkor mindig besípol a lapom, mint anikor vmi hiba van (alapbeállítások mellett újraindításnál is sípol). Ez normális?Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Tomi84
aktív tag
azért mondom, hogy ha elmegy ilyen feszekkel, akkor az a legkirályabb, hiszen minél magasabb tuning, minél alacsonyabb fesszel a cél. Csak saját példámból kiindulva írtam, hogy ez nekem kissé sovány. Én egy e6400-es után próbáltam egy q9450-est tuningolni, és nagyon meglepődtem, hogy milyen mértékben kell neki a fesz, ráadásul nem is Vcore, hanem NB, VTT, meg PLL.
el is döntöttem, hogy minél hamarabb összerakom a vizet -
NFree
addikt
Bocsi az off-ér de én csak azt írogattam amit a p45 asus topikban olvasgattam, nagyon sokan írták nem kell neki több, nos nállam sincs máseképp beállítva, ílyen alacsony feszeken zakatol,
De gondolom a srác csak utánna olvasgat a lap topikjában.m4rc!
De ha meglessz a q9550-em majd részletesebben beszámolok, Így legalább lessz némi köze a topikhoz. -
Tomi84
aktív tag
én úgy vettem észre, hogy quad proccoknak kell rendesen a NB fesz, majdhogy nem fontosabb mint a Vcore. Igaz nem tudom, hogy a P45-nek mi a default feszültsége, de P35-nél a default 1.25V, amit quadcore tuningnál 1.6-ra érdemes feltolni. Külföldi fórumokon nem ritka az 1.7V sem. Szóval ha 1.1 a P45 alapfesze, még akkor is nagyon sovány az 1.3V szerintem.
FSB fesz az nemtom mit jelent asuséknál, de ha FSB termination, azaz VTT, akkor az 1.3V megintcsak sovány, nekem legalábbis a Q9450 1.4 alatt nem is nagyon hajlandó megmozdulni.
Persze ha megy ennyivel az a legkirályabb -
Tommmmka
senior tag
driverben, biosban dettó ugyanaz a kettő, annyi a különbség h. ezen csak 1db 2.0 pcie 16x van
-
Tommmmka
senior tag
p5ql-e (p43)
amúgy ezeket az értékeket mi alapján lövöd be?
és mit jelentenek a rövidítések?? -
afterburner_
őstag
válasz
Tommmmka #1927 üzenetére
sajnos nem ismerem a lapodat.
de nekem p5kban ez a beallitas :
PLL : 1.5 V
FSB : 1.4V
NB : 1.55 V
CLK OC : 0,9V
CPU GTL : 0.63x
NB GTL : 0.67Vcpu vcore : 1.160 V droop 1.144 V
ha gyengebb a procid akkor persze jobban zabalhatja a vcore-t
Zajec bocs egyik : 1.080 V / 3000 mhz
masik meg : 1.144 V / 3300 mhz -
Tommmmka
senior tag
Halli esetleg tudnál küldeni priviben egy pár beállítás h. milyen feszekkel beállításokkal húztad a q9300-at? csak kiindulási alapként.
Előre is köszönöm.
-
afterburner_
őstag
-
Zájec
veterán
válasz
afterburner_ #1924 üzenetére
akkor ez melyiknek a feszértéke ? amit elöször vagy az amit másodszor probáltál?
mennyi a kettö közt a külömbség? akkor inkább igy kérdezem.. -
Zájec
veterán
válasz
afterburner_ #1914 üzenetére
miért a másik mennyi fesszel vitte a 3ghz-t
-
subaruwrc
félisten
válasz
Terminator17 #1918 üzenetére
ezmi?
-
Terminator17
senior tag
?
-
Tommmmka
senior tag
CM Gemini II + 2db venti elegendő lenne a q9300 hű
úzásához? Elég jókat hallottam róla -
syC
addikt
válasz
afterburner_ #1887 üzenetére
Szép eredmény, grat! Tessék feljebb is megnézni
-
Tommmmka
senior tag
nah b*****meg most nézem h. az egyik procilefogató nem fog semmit ugyanis be van repedve. Kiszedtem és hopp lepottyan a repedt lefogató... hát csodás. Ha már adnak gyárilag hűtőt legalább ne ilyen selejtet adnának, vagy egyáltalán ne adjanak és legyen olcsóbb a proci.....
-
Tommmmka
senior tag
Hi!
Nagy problémám van... minden teljesen jól működőtt amíg a gépet el nem hoztam asszonytól, mióta itthon van nem akar bebootolni mivel azért sír h. túlmelegedett a cpu
Erre én mondom megnézem rendesen rajta van e a gyári hűtő és nézem 2 lefogató kipattant a helyéről..... visszaszereltem a pasztát rajtahagytam de ugyanaz a probléma áll fenn. mikor hidegindításnál bekapcsolom 64 fokról kúszik egyre feljebb majd olyan 86-nál megáll de persze ezt mind biosból mert vindóztöltésnél lekapcsol.... mi lehet a gond? az előző pasztázást cseréljem le vagy valami más gond lesz?
Előre is thx
-
NFree
addikt
Sziasztok mindenki, nos azt szeretném kérdezni, mennyi lehet a fogyasztása a q9550&9450-ek
olyan 3.8-4ghz-re húzva max 1.45v-al -
slett27
addikt
válasz
szacsee #1900 üzenetére
Én is így voltam (lehet rosszul "éreztem") amikor Prime-oltam Wolf-al ill. Quad-al, Wolf-nál Prime alatt a programok nehezebben indultak, Start menü is később indult (az azonnal helyett kb 2-3 mp) mint Quad-nál, pedig mindenhol 100% ment mind a 2 ill. 4 mag. Érdekes...
Ez persze már szőrszálhasogatás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest