Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- E-book olvasók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- 3D nyomtatás
- Projektor topic
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Skillet #85131 üzenetére
Egyszerűen nem... (Max. ha az erősítő chipnek van ilyen bemenete, akkor annak a lábaira, de az nem egyszerű.) Tényleg azzal jársz a legjobban, ha teszel egy kapcsolót a kimenetre, és csak akkor megy át a zene a hangszóró felé, amikor már lehalkítottad.
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Skillet #85126 üzenetére
Az lehetne egy 2cm méretű kis D-s erőlködő is, ami az autóba van építve Ötvenféleképpen lehetne. (Az igazi autókban is 12V-ról megy a hangrendszer )
@ProtMonster : Szét lehet szedni, csak nem kulturáltan Utána a kihívás a kulturált összerakás szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Skillet #85099 üzenetére
Nem világos, hogyan tervezted, miután sokan azt hiszik, a kimenet és a hangszóró közé tesznek egy potmétert, de az kisimpedanciás kör, huzalpotméterrel lehetne esetleg és az sem ideális, legfeljebb kis teljesítményen még elmegy.
Egyébként a végfok bemenetére kellene iktatni a hangerőszabályzót. Vannak ilyen és hasonló kínai modulok, ami áramtalanítás után max. hangerővel indul. Kivéve, ha csak a saját távszabályzójával kapcsolod ki, azaz készenlétben feszültség alatt marad.
Sokféle van, csak a példa kedvéért ez végfok nélkül:
Itt a nyíllal jelöltem "végfok":
-
-
válasz Skillet #85095 üzenetére
Akkor sima poti. Vagy másik kép.
Csak amit te beteszel, az nem így fog kinézni, hanem pl. így
4,7k -s, 10k-s, ilyesmi jó. B-s karakterisztikájú. De A és C se baj.[ Szerkesztve ]
-
-
Ribi
nagyúr
válasz Skillet #85060 üzenetére
Gugli 1/4Wnak írja, az 1/2Wos 8.5/3.2 méretű.
Szokták esetenként feltekerni a lábakat és nem levágni, hogy az is hőleadóként megmaradjon. Ha több van, akkor lehet akár párhuzamosan/sorba is rakni őket. Vagy ha nincs messze a bót és nem drágán adják akkor nagyobbat venni szimplán. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Skillet #85055 üzenetére
Ha nagyobb teljesítményű ellenállást raksz be, csak annyi történik, hogy ugyanannyi teljesítményt fog elfűteni (a példában 224 mW), de jobban bírja, illetve kevésbé melegszik egy nagyobb méretű darab, egyszerűen a fizikai hőleadó képessége, felülete, vagy épp a vastagabb lábak elvezető képessége miatt.
Létezik ugyan 0,5 W-os ellenállás relatív kicsiben is, de azok magasabb hőfoktűrésre vannak tervezve.
Nagyon pontosan számolni nem lehet, mert a diódák nyitóirányú feszültségesése némileg áramfüggő:
Nem annyira, mint egy ellenállás, amit lineárisnak nevezünk és az Ohm-törvényt követi, egyenes vonallal rajzoltam (nyilván értékfüggő a meredekség):
Tehát a diódának van egy feszültséghatároló tulajdonsága, ezért sem lehet ellenállás nélkül mondjuk 12 V-ot adni rá, mert túl nagy áram alakulna ki, ami a diódát "széttépni" igyekezne, azaz saját korlátjánál nagyobb feszültséget kényszerítene rá, amitől leég.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Skillet #85055 üzenetére
Ha nagyobb teljesítményű (terhelhetőségű) ellenállást teszel be, mint a számított disszipáció, azzal nem tehetsz rosszat, csak az ellenállás fizikai mérete lesz nagyobb. Mivel a névleges / maximum terhelhetőség közelében az alkatrész hőmérséklete meglehetősen nagy is lehet, a környezethez képest akár 50..60 °C-szal - vagy még többel, a pontos érték sok tényező függvénye - is növekedhet, nem érdemes kicentizni. Azaz 0,22W valós disszipációhoz nem szerencsés 1/4 watt terhelhetőségű ellenállást választani, inkább nagyobbat. Ellenkező esetben, ha bírni is fogja a melegedést, a megengedett határ közelében nagyon (!) forró lehet a felülete. Ahogy PHM (mod. vagy Ribi, hú de lassú vagyok..) is írta, legalább fél wattos példányokat választanék a 200 mW-ot meghaladó disszipáció mellé.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Skillet #85050 üzenetére
Az ellenálláson eső feszültség mérése és az ellenállás értéke alapján tudsz számolni, így nem kell ampermérőt beiktatni:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
Csak egy elvi példa, ha 12 V-ból 3,6 V esik a LED-en és 8,4 V az ellenálláson, a többi adja magát.
#85048 rostiron
Így első ránézésre, egyik rajzon van ez:
Másikon:
Ezeket kell egymáshoz igazítani.
-
veterán
-
PHM
addikt
válasz Skillet #85041 üzenetére
Az az 50 mA "Absolute Maximum Rating", azaz a hirtelen halál közeli állapot.
A névleges áram 20mA, a 30 még elfogadható, némi élettartam csökkenésért cserébe.
50 mA-nél viszont bármikor bekövetkezhet a "hirtelen halál". Én kipróbáltam...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Skillet #85041 üzenetére
A standard DIP LED-ek terhelhetősége 20 mA, általános visszajelzési célokra (noha arra kevesebb is elegendő). Ezeknél írnak 20 mA max. és 10 mA specifikált értéket.
Amit linkeltél, egy erősebb típus, amit például kerékpárok hátsó lámpáiban is használnak, gondolom, erre céloz az adatlap is.
Ennél 20 mA a mérési specifikáció és 50 mA maximum. Érdemes a melegedést is ellenőrizni, ha jól bírja, akkor tolhatod 20 mA felett is, akár.
-
PHM
addikt
válasz Skillet #85036 üzenetére
Az ellenállások teljesítményével nem érdemes variálni, én egységesen 0,6W-ost használnék.
Az első képen 1Kohmos ellenállás van, de ezt már megválaszolták előttem.
A színkód egyébként csak az ellenállást és a tűrést mondja meg.
A terhelhetőséget a boltban tudják megmondani, de egy random ellenállásnál
csak a méretéből lehet erre közelítőleg következtetni. Ez ugyanis függ az ellenállás
anyagától (fémréteg, fémoxid, szénréteg, huzal) és a típustól is.
Például a szűktűrésű, ún. műszerellenállások kisebb teljesítményűek, mint amit
a méretük alapján gondolnánk.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Ribi
nagyúr
válasz Skillet #85036 üzenetére
Mint írtam tesztelned kellene, mert a kalkulátor 20mA-el számol, de valóságban azzal nagyon durván világít. Ezeket az autóban szerintem 2-3mA-el hajtják. Az ellenállás ha jól látom 1000Ohm. Azzal is bőven eléggé világít, ha nem kell ténylegesen hogy valamit megvilágítson.
Írd be a kalkulátorba a ledet, de csak 5mA-el és úgy nézd meg az értékeket. -
PHM
addikt
válasz Skillet #85033 üzenetére
"És amiket a boltban adtak, azok milyenek lehetnek?"
Az a bolttól/eladótól függ.
Ráadásul a méret sem feltétlen meghatározó.
Gyorsan megnéztem a fiókot, a 0,6W-os ellenállás kb 6mm, a 0-4-es 3,5mm,
a 0,25-ös 7mm, a 0,125-ös pedig olyan 4-5mm hosszú.
Ha nem mondod külön, akkor 0,25...0,6W-osat kapsz, vagy esetleg rákérdeznek.
Ha megmondod, mi a cél, segítünk a megvalósításban.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Ribi
nagyúr
válasz Skillet #85030 üzenetére
Nem kell mindenképp mindent ellenálláson elfűteni, több ledet is sorba köthetsz, illetve 20mA a max, kérdés mennyire akarod hogy világítson? 12V-nál sorba köthetsz akár 3x2V-ost és a maradék kb 6V-ra 510 ohmos jó lehet. 10mA-en is elég jól szoktak világítani.
LEDet elvileg ugye áramgenerátorosan illik hajtani, de nyilván nem kötelező, csak ki kell számolni, hogy max akku fesznél se menjen az áram túl magasra. Illetve ahogy csökken az akku fesz úgy halványul majd valamennyit. Esetleg akksin majd számolgatások után nézd meg milyen áram mellett világít még megfelelően. Nem írtad minek is kell a vilagitas. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Skillet #79507 üzenetére
Lehetne éppen huzalpotméterrel variálni, ha nem is legjobb megoldás, vagy beiktatni egy alábbihoz hasonlót.
Viszont az eszközöd hangszórókimenete földfüggetlen, ha jól látom, annak egyik ágát sem szabad testre kötni, féltápfeszültség mérhető rajta általában. Ilyen esetben az egyik kimeneti ágat (melyek egyforma jelet adnak, csak ellenfázisban) lehet tovább vinni egy másik erősítő aszimmetrikus bemenetére, kondenzátorral leválasztva, illetve szükség szerint ellenállással is leosztva a túl nagy jelet.
Meg az sem ideális, hogy max. hangerő --> max. torzítás alapból. Azt a jelet hiába osztod le, a torzítás már benne marad, ezért nem szép megoldás. De ha elviselhető, illetve nem torzít nagyon, elmehet éppen.
[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz Skillet #79495 üzenetére
fel nem foghatom miert ilyen ez a szar, miert kell ennek bekapcsolaskor uvoltenie??? es millioszam gyartjak az igy hasznalhatatlan vackot mert a harmadik bekapcsolas utan kivagod a pitsaba.
nekunk is van 1, gyerek is eleg csalodott volt es felt is tole, hogy igy uvolt maxon. en eloszor azt hittem hibas mert ilyen nincs, de ra kellett jonnom hogy de.megoldas az lett hogy egy jackszli kapcsolot (korkapcsolot) tettem az oldalara, erre egy ellenallas sort a hangszoroval sorba. azota jol hasznalhato. nem ertem miert kell elrontani ilyen nulla dologgal ezt az egyszeru es igazabol nem is olyan rossz cuccot.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
mezis
félisten
válasz Skillet #58033 üzenetére
Ha már telefon töltő, én nem bajlódnék micro USB aljzattal. Újra hasznosítanék valami múzeumi példányt, csatlakozót levágnám (régen minden telefonnak teljesen másfajta, egyedi csatlakozója volt), forrasztanék rá pl egy 3,5 mm-es fejhallgató lengő aljat, a forgó-morgóból meg kilógatnék nem túl hosszú vezetékkel egy 3,5mm-es csatlakozó dugót. (Lehet akár mono is.)
mezis
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #58022 üzenetére
Valószínű, de megpróbálhatod egy 5 V-os USB táppal is, ami jobban elterjedt.
1,5 V az új elem feszültsége, az is terheletlenül. Használat közben megy az lejjebb is. Valószínűleg működik 1,2 V-os akkukkal is, ami csak 4,8 V-ra jönne ki, de még az is csökken.
Viszont ügyelni kell a szigetelésre, illetve biztonságra. Olvastam olyan halálos esetről, amikor a gyerek megrágta a telefon töltőtápjának vezetékét. Noha bulvártéma volt, lehetett kamu is, mert azért felvet pár kérdőjelet.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
válasz Skillet #42282 üzenetére
Én egy Osram márkaboltban vettem elektronokus előtétet, de kisebb teljesítményre. Nem költség hatékony, de állítólag nagyon kíméletesen indítja a fénycsövet.
(Költséghatékony megoldás: hagyományos fojtó, gyujtó helyett néhény 1N4007-es dióda, kondenzátor, feszültség sokszorozó kapcsolásban. Kiégett izzószállal is beindít. Persze csak akkor, ha nem zavar az 50 (100 ?) Hz-es vibrálás.)
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #41164 üzenetére
Ezt a gazdaságosság hozza magával, a régifajta kétcsöves armatúráknál is már így ment, hogy 2x20 W cső sorosan, azzal sorba egy vasmagos fojtó képezte az áramkorlátozó előtétet.
Fénycsöveket párhuzamosan nem lehet kötni, mert soha nem tökéletesen egyformák, öregedés mértéke is eltérő lehet, így nem garantálható az azonos árameloszlás. Az előtét viszont tolná rá a dupla áramot (már amennyiben azt elvileg dupla áramra méreteznénk, illetve kellene), de ha az nem egyenlő arányban oszlik el, egyik túlterhelődne, károsodna.
Vagy pedig csövenként külön előtét szükséges, illetve elkülönülő inverter (épp csak a hálózati egyenirányító lehetne közös), ami plusz anyagköltség.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
válasz Skillet #36827 üzenetére
Csak kereső által. Meg vannak ilyen retro fórumok, ott is érdemes bekérdezni, van aki tudja. A veendő szíjnak a hosszát meg úgy tudod megmérni, hogy "cérnából plagizálsz" egyet a két kerékre és utólag visszaméred a hosszát. Ahhoz hogy gumiszíj majd ráfeszüljön, értelemszerűen 1-2 mm-rel rövidebb kell, mint amit a "cérna" kiad.
PH-User:
gyakorlatilag az, amit videókban is láthattál. Bár ott soxor nem mutatják, hogy milyen hamar szét tud égni a trafó... -
törölt tag
válasz Skillet #36820 üzenetére
Telefon ált. egyszerűbb. Így nem kényszeríted rettenetes fárasztó olvasásra, pláne írásra a menedzsmentet. Én meg is értem, hogy a legtöbbje válaszra sem méltat. Nem elég, hogy nem hagysz ott több millát hetente, még ilyennel is feltartod őket
(BTW, úgy tudom, a szetben nemcsak szíjak, hanem nyómó és egyéb görgők is vannak. Ha jót akarsz, akkor érdemes minden ilyet cserélni.
Meg még annyit, hogy ugyan a magnókban soxor négyzetkeresztmetszetű szíjakat használnak, de ha megelégszel a körátmérőssel, akkor zt kapsz az o-ring kft-nél. A nyugati és az oktogon közt vannak, párszáz méterrel "fentebb". A neten megtalálod a forgalmazott méreteket, raktárkészletet és asszem az árakat is. Egyébként sem drágák, hacsak nem vmi HNBR-es "mindenálló" fajtát kérsz. Sőt, van pár fajta folyóméterre is, amit pillanatragasztóval tudsz gyűrűvé alakítani. A magnóba valszeg jó a sima CA ragacs is, nem kell a spéci)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Skillet #36800 üzenetére
Ha megvan a konkrét tipus, akkor az alapján (is) tudsz venni, akár komplett javító-szetet, így elkerülhető, hogy kimarad ez-az. Pl az AIWA-hoz tuti lesz kompletten. Ha te magad nem akarsz vele bajlódni, akkor kérdezz rá a botban, hogy kit ajánlanak. Mondjuk by default gazdasági totálkár egy ilyen...
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #36800 üzenetére
Szokott ilyen is lenni, kiválik a szilikonolaj-adalék, amivel lágyítják a gumit. Anélkül meg szétrepedezik, az sem jó. Ez gyártástechnológiai kérdés, vannak másféle gumik, amiből nem válik ki. Vagy nincs is benne, vagy jobban rakják össze, ki tudja.
Távszabályzók gumilapjánál is vannak márkásabb típusok, főleg japán stb., ami 15 év után is száraz és még működik is, másikból meg rövid idő alatt kiválik a ragacsos szilikonolaj, a nyomkodás hatására.
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #35037 üzenetére
RGB-csatolókondenzátorokat nincs értelme cserélni, az pont oda van méretezve, nem is nagyon szoktak ilyen alkalmazásban meghibásodni. Üzem közben néhány V lehet rajta.
De ha bármelyiknek csökkenne a kapacitása, azt észrevennéd az RGB-egyensúly eltolódásában, vagyis valamelyik összetevő csökkenésében.
-
Skillet
addikt
válasz Skillet #34841 üzenetére
sziasztok újra. nemrégiben gondom akadt a sega dreamcast rgb jelével. konkrétan fekete-fehér maszlag volt, az is csak homályosan.
itt az -elméletileg- gyári bekötés:
itt pedig a dreamcast lábkiosztása:
ezen látszik, hogy a 13-as láb a kompozit.
viszont van egy 10-es is, az meg kompozit szink szál/jel.
elgondolkodtatott amit
KERNEL írt:
Látszólag egy teljes értékű kompozit-kimenet szerepel a rajzon, ami elvileg adhatna képet kompozit-módban. De majd elválik, legalább szinkronjeleket adjon, mert az viszont kell az RGB-hez.ezen töprengtem. ezek szerint kell a kompozit szál, különben toszik működni az rgb. szuper. ezt eddig nem tudtam.
bújtam a netet, külföldi oldalak. aztán olvastam mindenfélét. az elmúlt 15 évben sokminden történt a kis sega géppel. voltak hiba topikok is bőven. aztán, megtaláltam. a gyári bekötés a sega dreamcast rgb kábelében... nem a sega 13-as lába van bekötve a scart 20-as pontjára, hanem a 10-es. az adja a szinkronjelet.
ezt olvastam tegnap este. ma reggel átforrasztottam azt az egy szálat és láss csodát.... tökéletes. megy a scart rgb. amit gyárilag dobozoltak hozzá, sima kompozit (sárga, fehér, piros) kábelt, azokon gondolom a 13-as kompozit lehetett talán bekötve, de a scarton (rgb) a 10-es szinkron jel. hát ezt hiányolta a tévé.
volt vele szívás, de megoldódott. köszönöm a segítséget.
közben egy másik dreamcastet is vettem. az enyémen ugyanis az av kimenet 5voltos lába nem működik valamiért. ez most egy pal gép. 2e ft volt, mivel az olvasófej halott. az alaplap, a ház és a táp megért ennyit. elrakom. alkatrésznek még jól jöhet.
még egy kérdés, az rgb jeleknél 10voltos 220uf-os kondik vannak. ezeket érdemes lehet 16 voltosra cserélni? vagy semmi értelme, nincsen jelentősége, esetleg még rosszat is teszek vele?
köszönöm.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #34897 üzenetére
Van olyan SCART, ami fogad S-video jelet (S-VHS egyébként más fogalom), de akkor nem fogad RGB-t. Hacsak menüben nem lehet átkonfigurálni, mert egyébként vagy-vagy.
Ez már a képcsöves TV-knél is úgy szokott lenni általában, hogy van két SCART, abból az AV1 RGB-s, oda mehet a SAT vagy más beltéri egység, az AV2 pedig S-Video kompatibilis, oda lehet csatlakoztatni a videomagnót (VHS vagy S-VHS).
Videomagnóknak ugyanis soha nincs RGB-kimenete (a rögzítés nem színenként történik, külön RGB-dekódert viszont nem építenek bele, úgyis van a TV-ben is.)
Egyébként gyakorlatilag és ebben az esetben nem vennél észre különbséget a kompozit vagy S-Video között, így szerintem mindegy.
Egy jó forrasztás nem válik le, de melegragasztót lehet látni néha gyári készülékekben is, vagy kétoldalas ragasztóanyagot például, rögzítési célokkal.
-
Skillet
addikt
válasz Skillet #34878 üzenetére
na, nem megy. visszapakoltam mindent gyárira a scart rgb csatiban, és nem megy faternál sem rgb módban, azon a tévén, amin régen simán ment... szóval közben valami gebasz is történt. pedig szerintem minden a helyén van. na mindegy.
most kompozit van.
de valószínű szét lesz kapva a gép aztán belenyúlok, mert ez így nem kerek.
talán a dreamcast serial portján jelen van az 5 volt. ha más nem, azt még megpróbálom.
esetleg egy svhs jelhez lehúzom a két vezetéket a dc csatijáról... és kipróbálom azokkal. azt kötöm be a scartba. a scarton a tévé talán fogadja a jelét. az mégiscsak jobb lenne, mint a kompozit.
aztán talán jövő héten megpróbálkozom jobban beleásni magam.
apropó...ha beforrasztok az alaplap av kivezetéséhez pár vezetéket, mivel szokás utána odaragacsolni egy pacát, hogy ne jöjjenek le a forraszok, és ne érjenek hozzá semmihez, amihez nem kellene?
kétkomponensű? ragasztópisztolyos izé?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Kernel
nagyúr
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #34865 üzenetére
Az osztó alsó tagja a TV-n belül van ilyenkor, ezt a SCART 16. lába és a TV-test között mérheted, 75 Ω-os ellenállás szokott szerepelni a TV-rajzokon. Mint az RGB-bemeneteken is.
TV-test lehet valamelyik fémrész (RCA-aljzat, koax. antennabemenet például).
Műszerrel hiába méred, aminek 10 MΩ a bemenőellenállása, 560 Ω eltörpül hozzá képest, így ugyanazt a feszültséget látod, ez természetes.
-
darvinya
titán
válasz Skillet #34850 üzenetére
Sini -ben tudnak, HQ-nál már nem biztos.
Sini -nél vettem 1-2 éve egy 1984-es Toshiba videóba szíjakat.
[Elektronikai boltok]
Kicsit idő a bejegyzés, de a legtöbbje a mai napig működik.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #34847 üzenetére
AIWA AD-F220 deck kb. 25 éve volt forgalomban, én is akkor vásároltam (már nincs meg, illetve rokonomnak adtam), azóta volt ideje szétrohadni a guminak, és valóban van ilyen is, hogy szinte szétfolyik.
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #34844 üzenetére
YPbPr komponensek nem jönnek ki a szerkezetből, csak RGB és S-Video (mellesleg ezek is komponensek, csak másféle). HDMI sem jön itt szóba.
Látszólag egy teljes értékű kompozit-kimenet szerepel a rajzon, ami elvileg adhatna képet kompozit-módban. De majd elválik, legalább szinkronjeleket adjon, mert az viszont kell az RGB-hez.
mindháromnak külön ground vezeték is van. akkor nem igazán kivitelezhető.
Ez viszont lényegtelen, nem ezen múlik, testvezeték mindenhez kell, ahol aszimmetrikus (nem földfüggetlen) jelátvitelről beszélünk.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Skillet #34844 üzenetére
VGA-ból biztos nem lesz digitalizáló nélkül HDMI.
Pr; Pb; Y-ből könnyebben lesz S-Video.
Azt viszont érdekes, hogy nincs D-Sub csati a LCD Tv-n.?
Képen is ott van a D-Sub csati bekötése.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Skillet #34841 üzenetére
Nem egy nagy kaland, kezdetnek próbálkozhatsz a képen látható 560 Ω bekötésével, ha ettől nem billen át a TV RGB-re, akkor lehet módosítani. Trimmerrel is ki lehet kísérletezni, utána fix ellenállással helyettesíteni.
Csak közben nem árt mérni a 12 V-ot is, mivel az egy védőellenálláson keresztül érkezik (zárlat ellen védeni kell), ezért leosztódhat, vagyis túlzottan lecsökkenhet a terhelés hatására.
Lapostévéknek NTSC nem gond.
Viszont normális esetben a SCART-jelforrások rendes kompozitjelet is kiadnak, amivel a TV simán működik (csak nyilván kompozit-módban).
RGB-módban pedig a TV a kompozitjelből választja le a H és V szinkronjeleket.
-
darvinya
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest