Hirdetés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• TGWH

őstag

Sziasztok.
    Nagyon felületesen olvasva a témát, felmerült bennem egy-két kérdés. Tényleg csak addig akarok eljutni, hogy pl. pc alaplapon melyik kis alkatrész mit csinál. Olvasmány szinten, csak hogy nagyjából tudják róla. A távoli cél a Raspberry pi vagy Ardunio programozása. Bocsánat ha belegázolok a hagyományos elektronika felé húzó lelki világokba, de szerintem az már a múlt. Tényleg jó lehet analóg alkatrészeket összekötni, de hogy világít meg villog, az tanulási célra első osztályú, de másra nem jó. Ahogy néztem, a bonyolultabb kapcsolások már integrált elemeket tartalmaznak, vagy nagyon sok alkatrészből állnak. Raspberry-ra meg írsz egy programot és villog. Persze, azt is össze kell rakni.

Szóval a kérdés, FET-ek. Jól gondolom hogy így működnek?
    jFET n vagy p jelű van, alapjáraton mind a kettő vezeti az áramot. N-es kapuja - feszt igényel, minél nagyobbat, annál jobban lezár. P-s + feszre zárja magát.
    Mosfet két fajta van, növekményes önzáró és kiürítéses önvezető. Növekményes alapból zár, nem folyik benne áram. N-es + feszre kezd el kinyitni, P-s - feszre. Kiürítéses alapból vezet, n-es - feszre zár, p-s meg + feszre zár.
    Nem nagyon világos, jól írtam le a működésüket? Mert a p-s növekményes másrészt meg mint ha alapból nyitva lenne, mint ha áramot vezetne.
    Jól megkeverték az biztos, led egyszerűbb, - feszre nyit ha a - felére kötöd... :R

Új hozzászólás Aktív témák