-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
kisgyerek85 #38898 üzenetére
Igen, jogos a reklamáció. Friss telepnek bőven 9 V felett kell lennie. Ha az érzékelő már 9,5 V-nál jelez (ugye terhelés alatt, bent az érzékelőben mérted), akkor vagy az érzékelő vagy a műszered rossz.
Az én CO érzékelőm pontosan 9 V-nál kezdett jelezni. Akkuról nem is volt értelme működtetni.
Az 1,5 V-os elemek újabban frissen 1,6 V-osak. Más dolog, hogy pár hónapja vettem egy csomaggal , most bontottam és az egyik már "virágzik". Szavatosság: 2016. ! Vagyis terhelés nélkül is merülnek az elemek. Egyik így, másik úgy. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #38895 üzenetére
Biztos, hogy kapcsoló üzemű. A 470 µF-ost is fel fogja tölteni.
(Ha sokkal nagyobb lenne a kapacitása, akkor már meg kellene nézni, hogy a "töltő" áramkör kibírja-e a lényegesen nagyobb induló töltőáramot. Ebben az esetben nem lehet ilyen veszély.)
Az is biztos, ha nem "low ESR" az elkó, akkor hamarosan ismét cserélni fogod. -
kisgyerek85
senior tag
Sziasztok!
9V-os elembe hány Voltnak kell lenne új korába?
Ugyanis szénmonoxidérzékelőbe kell nekem ahol már 9,5V-nál szokott jelezni, hogy gyenge benne az elem.
Most vettem Egy Sony 9V-at, de már az elején szólt, hogy gyenge. Erre rámérek és kiderül, hogy 8,5V van csak benne. Most bontottam ki. Visszavigyem a boltba és reklamáljam meg?Illetve lemerülhet ennyire magától ha sokáig nem adják el? Mert el tudnám képzelni ezt a lehetőséget ebben a boltban
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #38895 üzenetére
De, de nem akkora a difi, hogy gondot okozzon.
Viszont nem árt ellenőrizni, hogy méretileg befér-e, mert a nagyobb kapacitású rendszerint méretben is nagyobb. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38890 üzenetére
JFETre érvéyes
Műszer dióda állásban.
D-S mindkét irányban ellenállást mutat, aminek az értéke a mért típus Rds ellenállásától függ. Ráadásul, ha mérés közben ujjal érinted a Gate-et, az ellenálás értéke változni fog.
D-G és S-G hasonlóan mutat, mint egy dióda, vagy bipoláris tranzisztor p-n átmenete.De mint én is rosszul tettem fel a ”helyettesíthető” kérdést és rossz eredmény született. pl: 1S188FM ≠1N4003
Újabb bizonytalan megközelítés eredménye(megerősíttéssel) ≈OA1160Talán igen, bár nem tudom, hogy az OA1160 elég gyors-e, mert az 1S188FM esetében az adatlap nagysebességű diódának titulálja azt. Valószínűleg hangfrekvencián nem ront a dolgokon.
Ilyen tudást sem lehet a könyvből megtanulni.
Onnan is meglehet, de jobb gyakorlattal kiegésíteni.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #38889 üzenetére
Ha a tápegység kapcsoló üzemű, akkor csak "low ESR" típusú elkót érdemes használni. Egyébként nyugodtan cserélheted a 470-esre (lehat, hogy nincs az már még 330 sem
)
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #38883 üzenetére
Egy kis leírást adnál mérésekről, mert ilyeneket nem tanultam.
Ge termékek, helyettesítesére legfőbb irányadó a hely amire szánják.
Azaz áram fesz., stb.De mint én is rosszul tettem fel a ”helyettesíthető” kérdést és rossz eredmény született. pl: 1S188FM ≠1N4003
Újabb bizonytalan megközelítés eredménye(megerősíttéssel) ≈OA1160Ilyen tudást sem lehet a könyvből megtanulni.
-
Üdv mindenkinek!
Van egy tápegységem, amiben felpúposodott egy 16V 330uF-os kondenzátor. Ki szeretném cserélni, viszont csak 16V 470uF-osat találtam itthon. Erre ki szabad cserélni (és működni is fog-e vele?), vagy mindenképp szerezzek bele olyat, amilyen eredetileg is volt benne...?
-
-
törölt tag
Én régi videókból bontanék ki (mármint a belső árnyékolólemezek közül). Egyrész vékony, így könnyű megmunkálni, másrészt nem kizárt, hogy mu-metall-ból van.
Szóba jöhetnek még a vegyhorganyzott lemezalkatrészek, mert ott nem kell szenvedni a festék eltávolítással, majd a felületkezeléssel (floppy-k, ODD-k dobozai) -
Lompos48
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Valakinek van 5lete, hogy miből érdemes nyák elektronikai árnyékolást készíteni? Milyen lemezből?
Pl régi PC ház oldala megfelelő?darvinya: általában megadják, de nagyságrendileg különböző értéket ad. Az ilyen kis TO 92 általában bőven 100 felett ad, rosszul belerakva viszont jóval alatta.
Mármint milyen Ge termék?
-
darvinya
titán
Csak hFE-t tudok mérni amit vagy megadnak vagy nem, mert fordítva is ad értéket.(2 s.sárga mérőn tesztelve).
Más:
Most tapasztaltam, hogy Ge termékek alig kaphatóak.
Mi lesz, ha a maradékok is elfogynak, s ezután régi dolgok tényleg a kukában végzi?(#38878) (jan)
Milyen típusú in ear füles?
(#38881) Ribi
Mérettől és a bennelévő elektronikától függ.
Kösz, akkor jó a láb kiosztás.
-
törölt tag
Ha csak simán ragasztva van és nem hegesztve, akkor jó eséllyel szétjön úgy, hog beteszed a mélyhűtőbe és mitán egészen lehült, fogóval elkezded nyomorgatni. Ilyenkor általában elpattan a ragasztó és szét lehet szedni. A fogóra előtte tekerj maszkolószalagot, vagy bármi mást, hogy ne sértsd meg a műanyagot. Próba-szerencse. Fogónál egyébként jobb a műszerészsatu, mert ott nem tud "megszaladni" a kezed
-
(jan)
őstag
Uraim!
a minap az in-ear (agybadugós) fülesem bal oldala felmondta szolgálatot, sikerült megállapítanom hogy a fülhallgató tövénél van valami error, van mód ezeknek a javítására, szét lehet valahogy feszíteni?
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #38870 üzenetére
Az a baj, hogy ez gyártó függő.
Én is szaladtam bele ilyenbe, hogy másik gyártó ugyanolyan tipusú termékének 2 lába meg volt cserélve. "szerencsére" a 2 szélső így csak meg kellett fordítani. A randa sárga multiméterünkön van hozzá mérő.
Addig sose tudtam minek is van rajta -
darvinya
titán
Sziasztok
Mennyire helyettesíthető 1S188FM Ge dióda 1N4003-al?
Inkább 1N4148?
Legjobb lenne OA1182/1154-et használjak?Köszönöm
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38870 üzenetére
Lehet az gond, hogy 2SK30a-y Idss-e 1.2-3mA míg 2SK30a-o Idss-e 0.6-1.4mA?
Nem valószínű. Egyszerűen dupla nagyságú csatornaellenállást jelent.
Jól értelmezem, hogy TO92 tokozás kivétel?
Szerintem a képen helyesen van. Ellenben műszerrel is mérhető: D-S között a műszer ellenállást mér, ha pedig az ujjaddal a G-hez érsz mérés közben, az ellenállás mértéke változik (csökken).
-
darvinya
titán
(#38855) darvinya folytatása.
Létezik, hogy a C1 47nF-on eltűnik a feszültség?
R8-C1 csomóponton 4-4.5V van, de a C1-R1 már 0V.
Kimérve a C1 47nF. -
darvinya
titán
Sziasztok
Lenne egy kis problémám.
Már egy pár napja keresem a hibát.Adatok:
IC1-IC3: NJM4558S=NJM4558LD
Q1,Q4,Q5,Q10: 2SK30A-Y=2SK30A-O
Q2,Q3: 2SC732TM=2SC2240GR/BC550
Q6: 2SC2240GR
Q8,Q9: 2SC945
Q7: 2SA970GR
D1,D3-D5,D8-D12: 1S2473=1N4148
D2: S5500G=1N4007
D6,D7: 1S188FM=1N4007
D13: RD5.1EB-3=5V1 0.5W/BZX55C5V1
eredeti=helyettesítőPróba panel rajzom (kockák a lyukak)
Nem találom hol a hiba, mert még a torzítás nélküli is süket.
A kapcsoló működik.Lehet, hogy tranzisztorok rosszul vannak bekötve?
Köszönöm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #38851 üzenetére
Az LM387 akkor volt "divatos", amikor kiszajú előerősítőkre, RIAA korrektorokra csak építve gondolhattunk. Ilyen szintjelzőre (VU-meter) simán használható az LM324 quad műveleti erősítő (amiben 2 db LM387-nek megfelelő elektronika van zsúfolva). Szigorúbbra véve bármilyen OPA, aminél kevésbé kell foglalkozni az offset feszültséggel, bár valószínűleg itt nem nyom az a latban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
diamondface #38846 üzenetére
Megmérném a feszültségeket az R739, 741 páron és összehasonlítanám az alsó csatorna R740, 742-vel. Az ellenállásokat is.
-
krisztianAMG
senior tag
Sziasztok!
Ebben a rajzban az LM387-et mivel lehetne helyettesíteni?
+1 elméleti kérdés:
Sok müveleti erősítőnél látok "bypass" lábat, amihez szakkatott vonallal van egy kondenzhátor kötve. Ez mire és miért jó?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mikrotik routerek
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest