Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TonTomika

    aktív tag

    válasz freddirty #7449 üzenetére

    Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű. :D

    Kompromisszum valahol nyilván van, talán a legfontosabb a halk működés és az alacsony fogyasztás.

    Első körben mindenképpen azon lenne a hangsúly, hogy a mostani teszt HDD-k helyett, gyors SSD-n fusson a Docker VM-em. Következő lépcsőfok a memória, aztán a proci. Prióban a legutolsó a tárhely.

    Sajnos ezt a házat az ITX okán nem tudom megtartani, minden értelmes alaplap, amit nézegettem és hosszútávon hasznos lenne, az ATX méret. Pedig amúgy imádom a kis fehér Node-ot, gyári ventikkel megy. Nem a leghalkabb, de nem is elviselhetetlen. :)

    Igen, mondjuk ezt is érdemes lehet megnézni, hogy egy normál proci mennyit eszik, az esetek többségében idle üzem van, plex transcode ami enni szokta a procit, meg ugye a docker buildelések, npm stb.

    Viszont mivel még nem tudom, hogy mennyire használnám ki a nagyobb teljesítményt, úgy döntöttem, hogy organikusan próbálok lépni előre, mert újonnan valóban ez egy 650k-s beszerzés lenne diszkek nélkül. Tény, hogy azért sok hardvert tudnék eladni, de nem vagyok benne teljesen biztos egyelőre, hogy szükségem van ekkora teljesítményre és ki is tudom használni.

    Szóval talán első lépésnek mehetne egy NVMe bővítőkártya kettő SSD-vel a jelenlegi gépbe. Aztán ha kevés a power, akkor jöhet a 6600K rendszerre átköltözés egy új házzal. Ha pedig ez is kicsi, akkor nyelni kell egy nagyot, fejleszteni de akkor már előre gondolkodva.

    Össze is dobtam egy "dream setupot":
    Alaplap: Gigabyte Z590 VISION-G
    Processzor: Intel i7-11700T 1.4GHz
    Memória: Kingston FURY Beast 128GB (4x32GB) DDR4 3200MHz
    SSD - Raid0: 2x Samsung 980 PRO 1TB M.2
    SSD - System: Samsung PM9A1 256GB M.2
    Ház: Fractal Design Define 7
    Táp: Seasonic Prime Fanless PX-450 450W

    A legbiztosabb pont az a ház, meg az alaplap, brutál, hogy 4db NVMe slot is van rajta, ráadásul még jól is néz ki. :) A többin nyilván lehetne optimalizálni, a processzorból valószínűleg olcsóbb is elég lenne és a memóriából is lehetne indulásnak 64GB 2x32GB felállásban. A tápon is lehetne húzni, közel féláron lenne olyan, amiben van venti.

    Ekkorát fejleszteni azért se nagyon terveznék most, mert ahogyan néztem a grafikonokat, konkrétan MINDEN fent van az égben, emiatt nem biztos, hogy a legokosabb döntés lenne ez a befektetés most.


    #7450 Patice: Köszi neked is, a te példád mentén néztem meg most én is, hogy hogyan állna össze ez egy 11. generációs Intellel.

    PC hardverek terén nagyon nem vagyok otthon, az utolsó gép összerakásom a fenti szerver volt 2017-ben. :D AMD vonalon mennyire érdemes építkezni? Ár/érték arányban van szignifikáns különbség, vagy ízlés dolga?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák