- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maarki
aktív tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni remélem tudtok segíteni!
Jelenleg egy Asus ASUS RT-N18U Router üzemel otthon router és torrent kliensként viszont kezd kevés lenni.. Ezért szeretném a segítségeteket kérni abban ,hogy a router csak routerknt menne és helyette valami kis fogyasztású kizárólag torrentes gépet raknék. A lényeg a kis fogyasztás mivel 24/7ben menne! Milyen lapot procit memoriát , oprencert ajánlatok nekem erre! Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.: Maarki
-
cinemazealot
addikt
válasz
sanzi89 #3672 üzenetére
Attól függ, mire használnád. Én egy szinte tök ugyanilyen i3-as konfigot használok munkára Ubuntu 16.04-gyel (ekkor a háttérben fut egy komplett LAMP + MongoDB) és nagyon ritkán játékra (Portal 2). Nem erőlködik, szinte tök néma, imádom.
-
sanzi89
addikt
Van itthon jelenleg a következő home szerver:
Asrock Q1900-ITX alaplap
Kingston 8GB DDR3-1333 SO-DIMM memória
Cooler Master Elite 110 ház
Intel 530 120GB SSD
WD Red 1TB 2.5 HDD
PicoPSU 120W eBay
Delta 12V/5A tápegységEzt szeretném kicsit bővíteni, mert kinőtt a funkcionalitása, és úgy tűnik szűk keresztmetszet a processzor. A következőket néztem:
INTEL Core i3-6100 3.70GHz 1151 BOX 34.249Ft
ASROCK H110M-ITX 21.068Ft
KINGSTON 8GB ValueRAM DDR4 2133MHz CL15 KVR21N15D8/8 12.449Ft
Liteon 12V 7.08A 5.5*2.5 6.745Ft
24Pin ATX Power Supply switch PicoPSU 5.500FtSokat filóztam, hogy i3-6100 vagy i3-6100T, de mivel a netes tesztek során az IDLE fogyasztásban nincs lényegi különbség, így hagytam. Terhelve többet fogyaszt a sima verzió, de valamivel erősebb is. A ház, SSD, HDD maradna. Vélemények?
-
Patice
nagyúr
-
válasz
janos666 #3652 üzenetére
Válaszolok magamnak: Igen, boot-ol a lap GPU nélkül (GA-X150M-Pro ECC v1 F1a).
Sőt, minden trükközés nélkül babrálható a firmware-e (nincs checksum+signature ellenőrzés, flash-elhető és boot-ol az UEFITool-al módosított verzió is), így még Btrfs-ről is lehet vele boot-olni EFI módban (bootloader és FAT32 partíció nélkül, bár a filerendszert kénytelen voltam "whole-disk" helyett egy szóló GPT partícióra tenni ehhez).
Ugyanakkor teljesen bepánikolt, mikor beletettem egy kőkorszaki S3 VGA-t (csak ez volt itthon, ami PCI), bootloop-ba került és visszaírta a backup BIOS-t (aminek a fentiek miatt nagyon örültem, kezdhettem előröl az efibootmgr mókát).
És elég kellemetlen volt üzembe helyezni GPU nélkül. Próbáltam előre átállítani "intuitívan" mindent egy rendszerklónból kezdve, de valami csak kiderült, hogy nem jó (mondjuk várható volt, de reméltem hogy valamelyik hálózati interfészen csak elérem legalább statikusra állított IP-vel, de teljesen halva indult elsőre, mikor minden a végleges helyére került).
Szóval... ennyit talán mégsem ért meg így az ECC RAM placebó, hogy volt némi felára a workstation chipset-nek és még az integrált VGA-ról is le kellett mondani egyszerre.
Bár ezt leszámítva egyelőre tetszik.
-
válasz
net1973 #3662 üzenetére
Mindjárt az első mondat:
"Since Minecraft rarely uses more than one thread, consider possible waste when buying more than 2 cores. "
Aztán:
"The main performance factor is without a doubt CPU clock speed. CPU cache sizes and RAM latency are also factors. There does not appear to be a disadvantage to using high-end desktop processors.(verify?)"Szóval valami húzott i5/i7 és 8-16+ GB ram.
-
bambano
titán
válasz
net1973 #3662 üzenetére
a minecraft szervernek nem sok köze van ahhoz, hogy hány magos a cpu.
a java vm számít. ha azt be tudod rendesen állítani, akkor kihasznál mindent, amit adsz neki, ha nem, akkor nem.szerintem 10 játékoshoz elégnek kellene lenni 4G ramnak, de ez az én privát magánvéleményem. ha úgy gondolod, hogy van ennyi pénzed, megveheted, jáva alá jó.
majd kérdezz rá a szomszédokra, hogy hanyadik lakásig hallani a 8 centis procihűtő hangját
én sima p4-en 1G rammal futtattam minecraft szervert.
-
net1973
csendes tag
Hy!
Baráti társaságnak szeretnék (10 > játékos) egy minecraft (igen, minecraft) szervert felállitani. Mivel nem az eredeti minecraftal (Tolkiencraft) játszunk a kis a8-5500-am és 4gb ramja nemigen képes lekezelni a 2+ játékost még terminalos linux alatt sem. Ebből következőleg szeretnék egy erősebb szerver hardware-t beszerezni, ami ebből a 28000Ft-os verzió lenne:http://hardverapro.hu/apro/8_vagy_12_magos_amd_szerver_felkonfig_32gb_ram_atx_alaplap_ra
Érdeklődnék, hogy a minecraft szervere képes-e e kihasználni a több mag lehetőségét és hogy a ddr2-667-es ramok mennyire fognák vissza a konfigot?
Később esetleg 2 és 3D render farm lenne belőle, úgyhogy nem nagy probléma a 2 cpu és 8 mag. -
lyzzard
aktív tag
Szia! Köszönöm a válaszod, de a kérdésem nem erre vonatkozott, habár részben megválaszoltad azért.
A kérdés arra irányult, hogy a kettő linkelt gép közül melyiket lenne érdemesebb megvenni, mivel nem akarok már egy "nagyobbat", hangosabbat összerakni.Ezek szerint az új atom is rendelkezik olyan tejesítménnyel, ami bőven elég nekem.
Köszönöm. -
Patice
nagyúr
-
lyzzard
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Asrock 330GC lapot használok házi adattárolásra, illetve torrentre.
A vinyója bitlockolt, és külső USB3.0-s házban van már, illetve szeretném DLNA-kiszolgálóként is használni, amihez prociban harmatgyenge. GB LAN-on megy a rendszer.
Emiatt cserélném, és két alternatíva között vacillálok:
Az első egy Atom X7-Z8700 CPU, nem cserélhető RAM-mal, relatíve nagyon alacsony fogyasztással.
A második egy Core i3-5005U CPU, ami valamivel azért már többet ehet, viszont ez egészen biztosan kiszolgálna minden igényt.Sajnos nem ismerem az új atomok teljesítményét, ha abból indulok ki, hogy a telefonok/tabletekben igen jó teljesítményt nyújtanak, akkor nem kellene mitől aggódnom, de azért mégis, érdekelne, hogy szerintetek melyik lenne a jobb választás?
Köszönöm!
lyzzard -
> Mekkora rendelkezésre állást szeretnél elérni?
Erre a kérdésre szerintem mindig az a racionális válasz, hogy: a lehető legnagyobbat, ami még nem jár irreálisan többletráfordítással, vagy lemondással más téren.
> Miért érzed szükségét annak, hogy ECC ramod legyen a gépben?
Egy oknak írd be a google-be, hogy "ZFS ECC" (vagy Btrfs, csak annak még rövidebb a történelme a "gyöngyszemek" képződéséhez), és pár kattintással találsz olyan anyagot, ami egyszerűen és nyíltan hülyének kiált ki, ha ZFS-t használsz, de nincs ECC RAM-od, de még a sok konzervatívabb vélekedő is, ha amúgy lett volna rá lehetőséged (futotta volna rá a költségkeretből és/vagy nem is lett volna számottevően drágább/bonyolultabb úgy sem).
Részben egyet is értek az érveléssel, hisz a checksum-oló és redundáns COW filerendszer elvben ad egy olyan (esetenként hamis, és épp erről lenne itt most szó) biztonságérzetet, hogy --mindig-- konzisztens (vagy az van ott, amit oda tettél, vagy semmi, és egyértelműen tudod, hogy ami ott van, az hibás, vagy sem), amit szeretek is magaménak tudni (pontosabban, mióta egyszer eljutottam oda, hogy lett ilyenem, már nehezebbnek tűnik lemondani róla, mint amennyire fontosnak tűnt volna régebben).
Ugyanakkor ez tényleg csak annyira igaz, mint amennyire abban bízol, hogy a CPU és RAM sem hibázik (na jó, meg még kazalnyi más dolog, de azok szinte mind használnak is valamiféle checksum-olást, mint pl. a hálózati, SATA/SAS átvitel, stb), ellenkező esetben még fordítva is elsülhet a védelmi ágyú, tehát pl. RAM hiba miatt hiheti azt az "okos" filerendszer, hogy hibás a (meta)adat és/vagy inkonzisztenssé vált maga a filerendszer (akár menthetetlenül). Sőt, utóbbi az ilyen filerendszerek esetén kvázi végleges lehet, mivel szándékosan olyanok, hogy garantálni próbálják: "vagy egyértelműen hibátlanul működik, vagy ha az lehetetlen, akkor egyértelműen sehogy" (ha javíthatatlan, akkor nem is lehet mount-olni, nem engedi olvasni a hibás, vagy legalább is annak vélt adatok, stb), ezért tényleg jó ötletnek tűnik minden lehetséges, és még nem túl drága, vagy kényelmetlen lépést megtenni annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a hibák valószínűsége.Sőt, ez is pont olyan dolog, ami ellen a backup nem véd, hisz lehet hogy épp akkor (is) hibázott a RAM, mikor a backup készült (kivéve persze, ha másolás után vissza van ellenőrizve bitről bitre összehasonlítva, vagy checkum-okkal, de akkor már egyszerűbbnek tűnik bebiztosítani az útját, mint többször oda-vissza írni-olvasni mindent).
> Szerintem, nagyobb eséllyel lesz áramszüneted, mint ram hibád.
UPS az van (de nem redundáns, és nyilván nem véd az ellen, hogy kirúgja valaki a kábelt, vagy zárlatos lesz valami a gépben, stb).
Csak tényleg nem tudom, hogy valójában mekkora kockázattal kellhetne számolni. Ha pl. nagyobb eséllyel pusztul el fizikailag az egész (leég, összedől, kirabolják az épületet, stb), mint hogy hibázik a RAM, akkor tényleg teljesen felesleges akár 1000Ft-ot rákölteni pluszba. Viszont, ha valós az esélye, hogy lesz korrigálható RAM hiba pl. egy éven belül, akkor némi felárat simán megérhet, ha rendelkezésre áll az a pénz és nem jár más lemondással (meg ugye, ahogy írták lentebb, a C chipset-es "workstation" lap talán más tekintetben is jobb lehet, mint a "gamer" B-s, már az is plusz, ha legalább megbízhatóbb a BIOS-a).
(#3656) bambano
Ezen a jelenlegi háziszerveremen napokon át futtattam, mielőtt leváltotta a régit. A játékos gép az, amit az utolsó tuning beállítás után ~24 órát, és azóta durván havonta egyszer további ~10 órákra megpörgetek ilyenekkel. Az egyéb kis vackokon (pl. netezős notebook) 1-2 órával is megelégszem pár havonta.
De szoktak ezek boot-olni VGA nélkül (főleg mondjuk EFI módban)?
-
bambano
titán
válasz
janos666 #3652 üzenetére
24 órán át felesleges memória tesztet vagy terheléstesztet futtatni, kb. semmi nem derül ki ennyi idő alatt.
nekem volt már ibm szerverem, amiben egy hét után kezdett hibázni a ram, ott hatvan nap tesztelés után mondtam ki, hogy meg lett javítva.szerintem házi szerverbe felesleges az ecc ram, viszont a c232-es chipsetet én szeretem. főleg, mert gyakran raknak mellé szerver kategóriás ethernet vezérlőt.
-
Ha megvetted végül, akkor érdekelne, hogy hajlandó-e VGA nélkül boot-olni ez a GA-X150M-PRO alaplap, mert most én is szemezek vele (és kéne mind a 2 PCI-E slot hálókártyáknak, így esetleg PCI VGA-t tudnék beletenni).
Mondjuk én onnan indultam, hogy rajtam ragadt egy pár órát használt G4400 CPU és 2x4Gb non-ECC RAM és gondoltam, hogy ha már így alakult, akkor felújítom belőle a kis házi szervert (éhes AMD 5600K, kicsit szűkös 2x2Gb RAM-al, egy idióta Asrock A75 lapban -> amit épp sikerült akkoriban olcsón felmarkolni) egy B150-es lappal (lap nem maradt vissza, azt frissen vennék), csak közben megláttam, hogy C232-es lapban még ECC RAM-ot is kezelne a CPU és "csak" 1/3 felára lenne a C-s lapnak (~30k most ez a Gigabyte és ~20k a hasonló B150), az ECC RAM pedig kvázi csak annyival drágább, amit azon bukok, ha mégis eladom a non-ECC modulokat, amik már nálam vannak (de úgyis az lett volna az eredeti sorsuk és nem hatalmas összeg).
Viszont ennek kapcsán kérdezném az egész társaságot:
-> Aki ECC-s RAM-okat használ (elsősorban otthon, kis NAS-hoz, házi szerverhez, nem a munkahelyén ipari méretekben --- bár azt is meghallgathatom, csak kevéssé releváns), az körülbelül milyen gyakran látott (ha egyáltalán valaha) a rendszernaplókban olyat, hogy hibát talált az ECC mechanizmus (és ebből hány volt olyan, mikor ezután egyértelműen azonnal selejtezni kellett a RAM-ot, mert tönkrement [ami ECC nélkül is kiderült volna], és mennyi az, amikor mehetett tovább, mert csak ritka véletlen baleset volt [de mégis előfordult időnként])?
Az a baj, hogy mióta elkezdtem ezen gondolkodni, ma már legalább hatszor sikerült magam meggyőzni arról is, hogy kell nekem ebbe a gépbe ECC RAM, de arról is, hogy nem. Attól függ, hogy melyik irányból közelítem a kérdést.
Nyilván a biztonság sohasem árt, de nem bármi áron és hihetetlen mód igyekezni látszanak a gyártók, hogy otthonra ne juthasson hozzá ehhez olcsón és egyszerűen az ember (ebben a példában nem is hatalmas az árkülönbség, viszont erősen be van határolva, hogy milyen CPU-val és alaplappal megy, és azok mit tudnak vagy mit nem, pl. itt a kötelezően letiltott integrált VGA...).Ahhoz, hogy meg lehessen becsülni mennyire hasznos az ECC a RAM-nál, jó lenne valami jellemző visszatérési valószínűség a hibákra (nem mindegy, hogy hetente, vagy tíz évente fordul ilyen elő).
Sokszor futtattam már stabilitás teszteket a gépeimen frissen alkatész csere, vagy tuningolás után, és annak épp az volt a lényege, hogy lássam X órán át nincs semmi hiba szintetikus ~100% terheléssel. Szóval abban biztos vagyok, hogy nem mindennapos dolog a bithiba, akkor egyik gépem sem tekinthetném stabilnak (futtattam már Prime95-öt és memtest86-ot >=24 órán át hiba nélkül mindegyiken, ami nálam van, többször is) és biztos hullanának is a consumer rendszerek, mint a legyek (rendszeresen menthetetlenül összeomló windows-ok és hasonlók).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Autós topik
- Milyen házat vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Léghűtés topik
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest